HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Elfeledett szép konzervatív értékek

2013.01.01. 16:30 Benderik

A világot sokféle eszme / módszer felhasználásával lehet irányítani. Ezek egy része rég ismert eszme, egy részük új, eddig nem próbált. 
A bölcs országló a múltban kipróbáltak közül haszontalanként elveti az ocsúnak bizonyultakat, majd termés reményében elveti a beváltakat -- megfelelő arányban elegyítve az új eszmék közül a hasznosnak gondoltakkal. 
A bölcs országló ezen belül már beállítottsága alapján elegyíti a járt utat a járatlannal. 
Kormányunkon -- konzervatív beállítottságú lévén -- nem kérhető számon, ha inkább a járt út felé hajlik. Ugyanakkor elfogadom azt az érvelést is, hogy a különleges helyzet igényelheti a járatlan útra lépést is. 
Szintén meg kell különböztetnünk a konzervatív / újabb keletű értékeket gazdaságban alkalmazható bejáratott / újszerű módszerektől. 
Így el tudom fogadni, ha kormányunk -- az általa sokszor hangoztatott gazdasági világrengés miatt -- újszerű utakra lép, s teszi ezt az ország, s mellesleg az általa fontosnak tartott konzervatív értékek védelme érdekében.

Az már bajosabb, ha ezenközben szép konzervatív értékeken gyalogol keresztül. 

Az emberi természet hibája, hogy a rosszat inkább teszi szóvá mint a jót, mert akkor vesz fáradságot írásra, ha baja van s ha változtatást szeretne, így én is most a legyalult értékeket venném sorra, és hogy mi módon lehetne kiengesztelni őket. 

Kerüld a hazárdjátékot! 
Szép konzervatív érték ennek kerülése. Persze nem a lottóra gondolok -- a pénzben kártya már vérmérséklet kérdése és nyilván a téten is múlik --, de az biztos, hogy felelősségteljes fontolva haladó sosem teszi fel tétként házát és családját. 
Elfogadom, ha egy kormány erős célként tűzi ki az államadósság csökkentését, mert minden bajok forrásának ezt látja. A külső elvárások miatti lépéskényszert is elfogadom. És persze azt is, ha a kényszer miatt új utakra lépünk. 
De tudnunk kell, hogy ha egyszerre ennyi mindent teszünk kipróbálatlan -- akár mégoly zseniálisan kitervelt és jónak gondolt -- módokon, ez végső soron egy kockázatos játék, egy ugrás a szakadék túlsó oldalára. Ha nincs idő leereszkedni az ösvényen, majd a túloldalon felkaptatni, a bátor és a vakmerő ugrik. 
A különbség az, hogy ha van lehetőség egy védőháló fölött ugrani, a bátor így ugrik s akár még fizet is egy méltányos összeget a biztonságáért. Háló nélkül a vakmerő ugrik. Másokat is magához kötve pedig a hazárdjátékos. 
A kormány saját értékelése szerint az IMF-től csupán védőhálót terveztünk "vásárolni". 
Mégse tettük. 
Engedékenyen elfogadom, hogy induláskor a szakadék szélén álltunk, és ugranunk kellett a túlpartra. Azzal sem akarok most vitatkozni, ha azt mondják, hogy egy zseni szervezte az ugrást. 

De induláskor volt egy védőháló.

Állítólag drága és büdös, de volt, és megfogott volna, ha zuhanunk.

És azzal kezdtük, hogy ugrás előtt elvitettük, mert sajnáltuk rá a pénzt, meg mert nem tetszett a színe. Aztán ugrottunk, és azóta is a levegőben úszva tárgyalunk a (nem vizsgálom, ám legyen) zsugori halásszal. Nem akarok a tárgyalás módján vitatkozni, elfogadom, hogy komoly volt a szándék, a végén most mégis maga a kormány állítja, hogy nincs rá szükség, mert anélkül is átjutunk a túlpartra "ha úgy alakul". A "ha úgy alakul" kormányzati szájakból hangzott el többször, és arra a piaci helyzetre utal, hogy az ország most éppen tudja magát a piacról finanszírozni. 
Ám a piaci helyzet mindig változékony, és nem is csak az ország ténylegesen -- fogadjuk el, már jó -- állapotán múlik. Ezért a védőháló újbóli elutasítása újabb hazárdjáték. 
Szerencse- vagy hazárdjáték, árnyalatban jelöl eltérést. A hazárdjáték rosszallóbban hangzik, mert nagyobb a tét, és olyan természetű, amit rendes ember sose tenne kockára. 
Esetünkben egy ország zuhan a szakadékba, ha elvétjük az ugrást. És mindegy, mennyire zseniális az ugrás tervezője, ha elutasítjuk a hálót, az egy elkerülhető hazárdjáték. 
bölcs óvatosság értékét kiengesztelő áldozatként megvehetnénk még azt a hálót. Árából még le is jönne, amennyivel olcsóbbá válna tőle a piaci finanszírozás. És ha véletlenül mégse alakulna úgy, egy országot mentene meg a zuhanástól. Aztán később, ha tényleg "úgy alakul"-t, ha már biztonságban megkapaszkodtunk odaát, apránként még mindig elhagyhatjuk. De majd csak akkor. Mert a fontolva haladó fontolva halad.

Ne éld fel a jövőt! 
Komoly ember rövidtávú előnyökért nem éli fel a család jövőre félretett pénzét. 
Lehet vitatkozni, hogy a magánnyugdíjpénztárak rendszere jó volt-e, és maguk a pénztárak jók voltak-e. De elkezdtek valamit, ami addig nem volt: megtakarításokat gyűjteni a leendő nyugdíjasok számára. Nem akarok külön pontot pazarolni arra, hogy bölcs ember több lábon áll, ha teheti. A pénztárak előtti rendszerben a nyugdíjasok -- akiket rendes rendszernek már el kell tartani, mert a múltban megdolgoztak érte, de most már nem tudnak --, teljesen ki voltak téve a gazdaság pillanatnyi állapotának. A kezdődő gyűjtögetés építeni kezdett egy második lábat. Gyenge volt még a láb, de idővel erősödött volna, és persze az eszmei hatás sem utolsó: megtakarításra állítólag kevéssé hajlamos társadalmunkat tanítani kezdte a jövőről való gondoskodásra. 
Ha voltak gyermekbetegségei, kijavíthattuk volna. De mi a gyereket a vízzel ki-, s a jövőnkre gyűjtött pénzt a ma fővő levesbe beöntöttük. 
Ha a pénztárakat nem tartottuk jó gazdának, lehetett volna szigorúbban szabályozni őket. 
Vagy ha csak az államot gondoljuk jó gazdának, és a haszon se legyen másé, végső esetben kezelhette volna az állam is, de külön folyószámlákon, ténylegesen őrizve, nem a mai villanyszámlákra elköltve. 
Még ha csak állampapírba fektetve is, de külön számlákra téve, az államadósságot finanszírozta volna, mint jó részük a pénztárakban is, de névre szólón, számszerűn számonkérhetőn -- azaz legalább hihetően -- megmarad. 
Nem értékelem most, hogy ez jó módszer vagy rossz, de annál biztos jobb, mint hogy szimplán belefőztük a levesbe, és kevésbé tűnik úgy, hogy szimplán pénz kellett a hóvége előtt. 
És persze, értem én, hogy tekinthetjük jó befektetésnek, ami ma megerősíti az államot, hogy később ereje teljében eltarthassa nyugdíjasait. 
De a jó konzervatív nem használ fel mindent, csak mert jó befektetésnek tűnik. Köztéri szobrainkat is beolvaszthatnánk, a csillárt is az Operából, mégse tesszük. 
Részben mert a jövőnkre spórolt pénz -- ahogy állampapír-plakátjaink hirdetik -- "több mint üzlet". Részben pedig mert rendes ember nem nyúl ahhoz, ami a másé... 

...Ne vedd el a másét! 
Hát igen, a nyugdíjpénztárakban levő pénz másé volt, így elvenni illetlenség. Persze volt választási lehetőség, így elvben a tulajdonosok maguk ajánlották fel. 
Ahogy az étkezési jegyek kibocsátóitól se vett el senki semmit, csak a pályát állította verseny közben olyan lejtősre, hogy egyik napról a másikra Erzsébet ölébe csúszott alóluk a piac.
És volt még pár ilyen, mikor a köz javát valaki más pénzéből szolgáltuk.
És persze mondhatjuk, hogy igazságosabb, ha mindez az állam, tehát végső soron a nép hasznára fial. 
Csak hát ez ugyanaz a logika selyemköntösben, ami 1917-ben elkezdte elvenni a gazdagoktól a javakat, hogy a szegényeknek adja. 
A kisajátítással az a baj, hogy rövid távon össztársadalmilag növeli a jólétet, de nagyon hamar megtanít, hogy ha van valamid, tartsd távol innen. 
És ez persze csak az üzleti oldala, ám a konzervatív értékeket valló ember valahogy nem is érzi jól magát, ha elvette a másét, és a lelkiismeret azt se mindig érti meg, amit a törvény betűje igen. 
Ez s az előző érték kiengesztelésére én egyrészt tartózkodnék a jövőben az ilyen akcióktól (mert mellesleg irányt is mutat ez a népnek a másé hová tételére), másrészt ígéretet tennék, hogy ha tényleg "úgy alakul", és már robog majd a szekér, visszarendezem majd azokat a számlákat, és onnan kezdve nem nyúlok hozzájuk. Azaz kölcsönnek tekintem őket, amivel kisegítették a közös érdeket. És már így sem az igazi, mert a pénztáros által kölcsönvett pénz akkor is sikkasztás, ha később majd vissza akarja tenni, de a mostaninál sokkal jobb. Jegyzett már ez ország népe téglajegyet s békekölcsönt, kellemes meglepetés lenne, ha egyszer visszakapná, mit elvettek tőle. Persze ehhez még egy olyan értéket is be kell tartanunk, hogy... 

...szavadat megtartsd! 
Hát igen. Ez már önmagában is érték. De persze tudnunk kell, hogy a politikát a legnagyobb jószándékkal sem lehet úgy művelni, hogy e pontnak a klasszikus értelemben mindig megfeleljünk. 
Ugyanakkor van egy tartható és elvárható szint. És ha a gazdaság szereplőivel történt megállapodást túl gyakran felrúgjuk, elsőre egy jó indok elég lehet, de a sokadikra -- hivatkozzunk bármire --, már senki nem hisz nekünk. S az eredmény mint az előző pontnál: messze elkerül, kinek féltenivaló vagyona van, mit még nem hozott ide. Ezt ma divatosan úgy mondják, elkerülnek a befektetések. 

A fenti hibák elkerülésére van egy egyszerű ősi közelítő módszer: 
Képzeljük magunkat a másik fél helyébe! 
Tegyük fel úgy a kérdést: én vinném a pénzemet egy országba, ahol a fentiek történnek? A saját pénzemet. 
... 
Ugye? 

Ui.: 
Mikor tavaly év elején a banki betétesek szívét s pénzét fagyasztó sötét pletykák kaptak szárnyra, azért tudtak oly' sok szívben bénító félelmet kelteni (jobboldali választók szívében is!), mert aki egyszer hírbe keveredett, arról sok mindent elhisznek. Ki merte volna fejét tenni, hogy magasabb szempontok érdekében ne történhetne ilyen? Vagy igazából bármi? Normális országban vannak bizonyos értékek, melyeken a civilizált világban élők nem hiszik el, hogy egyáltalán át lehetne lépni. De aki ezek mindegyikén átgyalogolt már egyszer, arról mindent el tud a hálátlan s rosszindulatú világ képzelni.
Ahogy az ősi mondás tartja: nem elég jónak lenni, annak is kell látszani.
És hogy a bizalmat könnyű elveszteni.
Meg ilyenek.
A bölcs konzervatív hasznosnak tartja az ősi bölcsességeket, s inkább abból tanul, mint a saját kárán.
Legyen így...
 

94 komment · 1 trackback

Címkék: közélet konzervatív értékek

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr384988304

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 19:14:07

megint egy libsi magyarázza mi az écca....egyposztos címlap blognak való

Anti Anyag (törölt) 2013.01.01. 19:17:53

Ehhez képest rekordösszegekben kelnek el az állami befektetési jegyek.

Ami azt jelenti, hogy nem csak a külföldiek, a magyarok is jobban bíznak Orbánban, mint Gyurcsányékban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.01. 19:18:58

@FILTOL: Te gyűlölködő kis fasz. Mindenki libsi, aki nem tapsikol a narancs színre, igaz?

Javaslom ajáld fel a megtakarított pénzed (ha van ilyen) a narancskommunistáknak, hogy a NER keretében simicskázzák el! Ha ennyire szereted őket. De másokat - akiknek ennél több eszük van - ne sértegess, csak mert te hülye vagy!

fafej 2013.01.01. 19:30:12

@Anti Anyag: a frászt bíznak jobban!Csak a kamat nagyobb...De egyszer kamatostól kell azt a pénzt visszafizetni a befektetési jegyek árát.Oszt'miből????

LallyPop 2013.01.01. 19:40:23

benderik

Üdv. vadonatúj blogger

Védőhálót nem kaptunk, mert azt az IMF nem adott, csak pénzt adott volna(amit nem kértünk), de hogy mit kért cserébe senki nem tudja.

Uncsi a témafelvetés és a következtetést hiányolom: Oké kormánykritika, de mit is kéne tenni és kinek? Kényszerpályán mozog a kormány, de tulajdonképpen senkit sem érdekel hogy konzervatív-e a konzervatív kormány, a buták szeretnek szavakon meg fogalmakon lovagolni. A választókat ez nem fogja érdekelni.

LallyPop 2013.01.01. 19:42:52

@fafej: a frászt bíznak jobban!Csak a kamat nagyobb...

Minnél nagyobb? Az államkötvények kamatától Gyurcsány/Bajnai alatt? Igazából kisebb.

CSENDES 2013.01.01. 19:51:53

@Ándi bácsi: "Minél nagyobb? Az államkötvények kamatától Gyurcsány/Bajnai alatt? Igazából kisebb"
Per most. De volt az magasabb is az eltelt idő alatt. És bizony volt kisebb a Bajnai alatt, akkor volt, mikor Bajnai-Oszkó (tudod a Wizzairben) nem hívták le a következő hitel részletet, tudod, amit azután az Orbán-Matolcsy páros MOL-ra költött, meg más államosítási törekvésre, pl. Rába részvényekre.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 19:57:04

@pocakos focista: Te gyűlölködő kis fasz. "

szép napot neked is...antrénak kicsit alja volt, de ha gyúrsz még egy kicsit felnőhetsz a kívánt szintre...vagy sem.
na viszlát.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 19:58:46

@CSENDES: ühüm...9 milliárdot eltapsoltak..euróban. na ezt fizetjük vissza most éppen...avassuk már őket szentté...kérlek.

Pan Modry 2013.01.01. 19:58:59

@Anti Anyag:
csakhogy a magyarok kb otszor annyi kamatot fizetnek mint a csehek.

Budos adosnak csak draga hitel van. Orbani magyarorszag pedig nagyon budos ados.

Pan Modry 2013.01.01. 20:00:22

@FILTOL:
Azt hiszem te nem ismered a liberalis szo jelenteset, tipikus seggfasz fideszseggnyalo...

Pan Modry 2013.01.01. 20:03:26

@FILTOL:
Leginjabb Orbanek tapsoltak el. Peldaul oriasi bukoval mol reszvenyeket vettek. Egy ekkora buko miatt egy hedge fundnal fejek repulnek.

Ti meg akkora seggek vagytok hogy az is tetszik nektek amikor orban buko tozsdei ugyletekkel szorja a kozpenzt, vagy kozpenzt kolt sajat hobbijara.

A tefajtad szanalmasabb mint a falkavezeretek.

Az osszefoggast meg baszhatjatok, egy rohadek bolsevik kormanyt akkor sem fogok soha tamogatni ha tortenetesen magyar.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 20:04:02

@Pan Modry: ühüm..és te ismered azt mit jelent a libsi? mert nem liberálist, de ne zavarjon.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 20:08:19

@Pan Modry: semmi gond, gondolom neked az fáj, hogy az osztalék a magyar államnak jön, és nem az oroszoknak...vagy tévedek? ja nem, neked minden fáj amit EZEK csinálnak, minden.

CSENDES 2013.01.01. 20:12:02

@FILTOL: Nem avatunk szenteket, hanem a feltett költői kérdésre válaszoltam, amit az államkötvények kamatának csúsztatása okán éreztem elmondhatónak.
Azt meg,hogy a 9 millió EURÓT kik, hogyan tapsolták el, arról most nem nyitnék vitát. Arra volt az a bizonyos feltáró bizottság, ami az ÁSZ jelentést torzítva kívánta felhasználni az ÁSZ elnökét is bevonva. Az ÁSZ munkatársai (osztálvezetők, készítők) azonban nem voltak hajlandóak politikai megrendelést teljesíteni.
Nézz csak utána egy kicsit jobban, ha tényleg kíváncsi vagy a tényekre.

Pan Modry 2013.01.01. 20:16:27

@FILTOL:
Az osztalekkal egyutt is oriasi buko az uzlet.

Te sem vagy okosabb a bolsevik fonokeidnel.

Nem faj minden amit a fidesz csinal, peldaul az egykulcsos szja kifejezetten jo dolog volt, de sajnos a legtobb egyebben oriasi pancserok, kivanom a bukasokat, minden bolsevik bukasat kivanom. Hasonlo gyulolettel tekintek rajuk mint az mszmp nem nevezett kommunista hazaarulokra, vagy Gyurcsany ferencre.

csapos1 2013.01.01. 20:20:21

@FILTOL:

figyusz, a zosztalék a részvényeseknek gyön.
mintahogy az azóta elszenvedett veszteség is őket gazdagítja.

yatumux 2013.01.01. 20:22:51

Az internetben az a szörnyű, hogy bárki, bármit beírhat és még el is olvasom.

Emberek ! Kedves Poszt író !

Basszus, ha lenne magánéletetek- boldog, nem lenne idő sem energia, sem indulat, hogy a hagymázos okoskodásotokat megosszátok a nagyérdeművel.
a lényeg: NEM ÉRTESZ HOZZÁ, MIÉRT SZÓLSZ BELE ???

Ennyi okos, polihisztor nincs még egy országban.

Talán ha mindenki élné a saját életét és nem egész nap okoskodna akkor kis országunk is felemelkedne.

Pld. Nem értek az informatikához.
Eszembe nem jutna egy informatikai fórumra írni.
Basszus, értetek a gazdasághoz, a külpolitikához, a szociológiához, értitek milyen politikai folyamatok vannak a háttérben ? Nem ? Akkor miért nem szexeltek vagy esztek egy szelet sütit ? :)
Annyi jó film van. Tessék videózni.

De ennyi ostobaságot összehordani ?! :(((

BUÉK ! Sok tökéletes, okos, sikeres, bölcs honfitársam...

Pan Modry 2013.01.01. 20:32:23

@yatumux:
Matolcsy sem ert a gazdasaghoz oszt megis gazdasagi miniszter. Ezek utan kisse tulzas a reszedrol barmit is szamonkerni a post irojatol.

misinator 2013.01.01. 20:33:41

@FILTOL: Hangsúlyozom, nem értek hozzá.
Olvastam egy hozzászólást itt:
ketrecharc.blog.hu/2012/11/22/felnek_bajnaitol?fullcommentlist=1#comments

Szándékosan nem teljesen idézem az egész hozzászólást; nem egymás torkának eséséről kéne szólnia egy virtuális kocsmának sem :-)
"...

www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

Tehát, hogy értsétek:

1. Medgyesi 11 eMrd államadóssággal vette át.
2. Bajnai 19 eMrd-dal adta át
3. Ezalatt a devizatartalék 20 Mrd Euróról 40-re nőtt, ami közel 6 eMrd Ft.

A tényleges növekedés az emútnyócban 2 eMrd Ft.

4. Jelenleg az államadósság 21 eMrd Ft.
5. Elherdáltak 3 eMrd Ft nyugdíjvagyont.

A tényleges növekedés az emútkettőben 5 eMrd Ft.

Tehát: ballib nyócévalatt netto 2 eMrd adósságnövekedés, 2,5 év fidesz alatt netto 5 eMrd adósságnövekedés.

Akkor most lehet folytatni államadóságozást..."

Remélem kulturáltan tudjátok folytatni a diskurzust; hátha leülepszik belőle valami közös nevező.

Üdv!

vargánya 2013.01.01. 20:43:41

" én vinném a pénzemet egy országba, ahol a fentiek történnek?"

Rossz kérdés. Pontosabban profi "terelés". Miért is kellene, hogy bejöjjön a pénz? Azért, mert folyamatosan, két évtizede ömlik ki az országból. Talán inkább nem azt kellene itt tartani? Becslések szerint az utóbbi években a GDP 25-27%-át röptették ki innen szorgos kezek.

_most_ 2013.01.01. 20:44:16

@Anti Anyag: hát a hitelminősítők értékelése szerint nem mondhatni, hogy nőtt volna a bizalom Magyarország iránt, de szép fideszes legenda, így tovább.

Mária 2013.01.01. 20:59:29

@FILTOL:

Bazmeg, a jobberek előtt is ott a lehetőség, hogy gondolkozzatok, írjatok posztokat, kerüljetek ki vele a címlapra.

Csináljatok látogatottságot, pörögjön a kattintás!

Ja, hogy azokra a posztokra a kutya se lenne kíváncsi? Meg úgy egyébként írni se tudtok? Önállóan gondolkodni se? Amit Kubatov elvtárs meg Habony Árpi kitalál, azzal van tele az agyatok?

Akkor meg pofátok befogva.

LallyPop 2013.01.01. 20:59:40

@misinator: Bizony, nem értesz hozzá.

A devizatartalékra(MNB) ugyanis mi fizetünk kamatot, tehát nem eszköz hanem forrás!

Ugyanolyan mintha hitel lenne.

LallyPop 2013.01.01. 21:01:29

@_most_: Úgy tünik a piacot nem érdeklik a hizelminősítők, mert jelenleg a piacból is megélünk, nem úgy mint Bajcsányék alatt.

LallyPop 2013.01.01. 21:04:21

@Mária: Ugyan-ugyan.

Csak nem gondolod komolyan, hogy a látogatottságtól függ hogy valaki címlapra kerüljön?

Fordítva, a blog látogatottsága attól függ hogy kikerül-e címlapra. Ma pl. ez a sosemhallott benderik került ki mint újfiú.

Nem kellett hozzá semmit tennie csak szidni a kormányt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 21:05:39

@Mária: előbújtál csillagzatom? bravó...már csak te hiányoztál.
de ne aggódjá' senki sem irigyli a kétes sztárbloggerséget tőlük, sekélyes, belterjes és unalmas világ a világuk. a valóság meg gyorsvonatsebességgel fut el mellettük..és az élet.

Mária 2013.01.01. 21:06:10

@Anti Anyag:

"Ehhez képest rekordösszegekben kelnek el az állami befektetési jegyek."

*

Ez nekünk nem jó. Ez nekünk rossz.

Nem TERMÉKET adsz el, isten barma, amin nyereséged van, hanem adósságot csinálsz magadnak, a gyerekeidnek, meg az unokáidnak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 21:06:45

@csapos1: figyusz okoska, majd 22%ot vettek meg EZEK...ja? ez neked új mi?
muhahhahhaaa

Mária 2013.01.01. 21:07:24

@FILTOL:

Mégis állandóan itt esz a fene, itt pofázol.

Miért is nem mész a hozzád hasonló agyhalottakhoz a jobberfórumokra?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 21:08:02

@Pan Modry: aha...az ororosz meg mind hüjék voltak, mert megvették Ká-európa legnagyobb olajcégének 22%-át mi? jujj.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 21:09:00

@Mária: mucika, én be be nézek egy órára, nem itt élek...na ez a különbség...
ja hogy innen nem tudsz kitiltani, mint anno a nyomi bloggodról?
szomorú...

vajdasagi 2013.01.01. 21:11:53

@Ándi bácsi: Olvasni is tud Ön, vagy csak írni? Merthogy ez a blog nem a kormány szidása volt, hanem konzervetív értékek felemlegetése. Melyik fenti érték nem konzervatív Ön szerint?

Mária 2013.01.01. 21:13:01

@Ándi bácsi:

"Csak nem gondolod komolyan, hogy a látogatottságtól függ hogy valaki címlapra kerüljön?

Fordítva, a blog látogatottsága attól függ hogy kikerül-e címlapra. Ma pl. ez a sosemhallott benderik került ki mint újfiú."

*

Lószart, Papa :)

Az Index leszarja a világnézetedet, meg a bloggerekét is. Azt rakja a címlapra, amiről úgy gondolja, hogy sokan kattintanak majd.

Kiteszik a posztot, és figyelik a forgalmát. Amíg egy bizonyos forgalmat generál a poszt, addig marad a címlapon, utána raknak a helyére egy másikat.

Mária 2013.01.01. 21:13:46

@FILTOL:

" mucika, én be be nézek egy órára, nem itt élek."

*

Nem hát... csak rá kell nézni az adatlapodra :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.01.01. 21:15:10

@Anti Anyag: Én még olyan emberrel nem találkoztam, amerlyik politikusba fektette a pénzét. Így rendkivül naív dolog, (vagy szándékosan félrevezető beállítás) az államkötvények vásárlását Orbán imádatának elkönyvelni. Az ok egyszerű. Magasabb a kamata az államkötvényeknek, mint más befeketetésnek, és e-mellett 100 %-os az állami garancia.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 21:22:00

@Mária: hát igen, elég ránézni...hát nézd ki él itt...kukk

Mária 1124 bejegyzést írt és 10348 hozzászólása volt
2007.06.18. óta tag.

FILTOL 16 bejegyzést írt és 1391 hozzászólása volt
2007.10.11. óta tag.

BruceTheHoon 2013.01.01. 21:22:11

"Elfogadom, ha egy kormány erős célként tűzi ki az államadósság csökkentését, mert minden bajok forrásának ezt látja."

Az a baj, hogy én felnőttem egy ilyen kormány alatt (Ceausescu Romániája), amikor is majdnem belegebedtünk az államadósság csökkentésébe, és ebből egyszer is elég volt. Illusztrációként szeretném felhozni, hogy olyan sok trükköt tudok a valódi WC-papír helyettesítésére, hogy arról a legvidámabb barakk egykori lakosai csak rémálmodni szoktak, már ha egyáltalán. Úgyhogy én a magam részéről nem érzem fontosnak az államadósság csökkentését, köszi szépen. Mindjárt elsőként az egyébként üresnek méltán nevezhető élelmiszerüzletekben nagy foghíjakkal felrakott halkonzerv jut eszembe róla, meg a kenyér-, tej-, vaj-, cukor és olajjegy.

Húsjegy, az nem volt.

Az államadósság kamatának csökkentése, az igen, az kell. De ezt átstrukturálással kell megoldani, nem nevetséges "szabadságharccal". Könnyen előállhatna olyan helyzet, amikor megéri adósnak lenni, mert olcsóbban finanszírozhatóak kamatból egyes kiadások, mint egyébként. Szóval az államadósságtól megszabadulás inkább mániának tűnik nekem, mint közgazdaságtani imperatívusznak.

Ja, és Ceausescunak az volt az államadóssággal a baja, hogy annak révén a gaz kapitalisták beleszóltak abba, hogy mit csináljon, pedig neki még így is lényegesen szabadabb keze volt, mint Viktornak. Egyfolytában arról beszélt, hogy Románia "visszanyeri szuverenitását", ha visszafizette a teljes államadósságot (ez később "történelme során első alkalommal lesz teljesen szuverén állam"-ra módosult). A hasonlóságok a mostani magyar kormány retorikájával nagyon zavarnak engem.

Pan Modry 2013.01.01. 21:23:56

@FILTOL:
Nem mindegy milyen aron veszed meg...

A magyar kormany egyertelmuen csunyan bukik rajta, ott az arfolyamvesztesege, plusz a hitel kamata amibol megvette...

Tipikus fidesz lepes, anyagilag szar az orszagnak, nevezhetjuk hazaarulasnak is, gazdasagi szempontbol mindenkepp

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.01.01. 21:25:55

@BruceTheHoon: Elég sok erdélyi magyar és román ismerősöm van, sok történetet hallottam azokról az időkről.
És fejcsóválva nézik a magyar hireket, mert egy az egyben ugyanaz történik most itt.

Remélem a vége is ugyanaz lesz ;)

vitamax 2013.01.01. 21:29:02

Tokeletes iras,ez ennyire egyszeru lenne, a szerzo jol latta meg a problemakat, a gond ,hogy az egesz orszag lakossaganak is latni kene, de sokan buta vak emberek.Sajnos buta emberrel nem lehet mit kezdeni.

Mária 2013.01.01. 21:33:31

@FILTOL:

Ez azt jelenti kicsicsillag, hogy én egy nicket használok, nem hármat-négyet párhuzamosan, mint te, meg a hozzád hasonló Kubatov-trollok.

csapos1 2013.01.01. 21:34:56

@FILTOL:

jaja

horgyá má ide számokat, nagytudású, mennyié vették meg, oszt mennyi osztalékot kaszáltak rajta?
nameg arról is, milyen árfolyamon vették, oszt ma mennyi a mol árfolyama?

mennyit keresett rajta az álam?
igen tudom, a negativ nyereség is nyereség.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 21:35:18

@Mária: hehhheeehhe...muhahhahhaaa...és LOL
na pihenjél inkább.

Mária 2013.01.01. 21:37:09

@FILTOL:

Maradok.

Ha nem tetszik, leléphetsz.

vargánya 2013.01.01. 21:50:58

@Mária: "Miért is nem mész a hozzád hasonló agyhalottakhoz a jobberfórumokra?"
Marika! Te egy igazi "demokrata" vagy.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.01.01. 21:51:04

@Mária: maradj...:)
nehogy menj, nehogy mást csinálj ezen kívül..nehogy.

Mária 2013.01.01. 21:52:10

"Engedékenyen elfogadom, hogy induláskor a szakadék szélén álltunk, és ugranunk kellett a túlpartra."

*

Lehet, hogy egy szakadék szélén álltunk, de azt, hogy ugranunk KELLETT, azt csak ők állították.

Mások szerint ott volt a híd 30 méterre.

Csakhogy "ezek" ugrani akartak, mert "ezeknek" nem a biztonság kell, hanem a napi fix adrenalinbomba.

Mária 2013.01.01. 21:57:47

@vargánya:

Nézd, én se járok jobboldali portálok fórumaira picsogni meg beszólogatni azoknak, akik ott érzik jól magukat.

Ezért nem értem, hogy ezek mi a francnak verik magukat olyan írások alatt, amiket nem nekik szántak.

Az meg, hogy az Index nem világnézet szerint megválogatva pakolja ki a címlapra a posztokat, előzékenyen tisztes kétharmadot biztosítva a kormánypártot méltató posztoknak, hanem aszerint, hogy melyikre várhatóan hányan lesznek kíváncsiak, hát az szerintem is egy skandalum!

LallyPop 2013.01.01. 22:08:00

Index nem világnézet szerint megválogatva pakolja ki a címlapra a posztokat
- persze hogy nem, ahogy a híreket sem.

Te butább vagy mint anyád.

BruceTheHoon 2013.01.01. 22:08:25

@Kőmíves Kelemen: Nem szeretném mégsem, ha addig fajulna a dolog. Én annak örülnék, de nagyon, ha Orbánék számára sima ügynek tűnne a választás megnyerése 2014-ben (hogy ne osztogassa el előtte a jövőnket), aztán mégis jól elvesztené, aminek van valamennyi esélye, mert a Fidesz most éppen elvakítja magukat a közvéleménnyel szemben. De sajnos ez az esély egyelőre nem túl nagy, úgyhogy aggódom. Ha viszont bejön, akkor Viktor nyilvánosan összekarmolja magát, ami szinte önmagában megéri a várakozást.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.01. 22:09:21

@yatumux: És te ki vagy, hogy ebben a stílusban "fentről" oltasz le más kommentelőket?

BruceTheHoon 2013.01.01. 22:09:37

hogy én hogy elrontottam az egyesszám-többesszám egyeztetést az előző bejegyzésben ... tanulság, szerkesztés után átolvasni, átolvasni és átolvasni!

Mária 2013.01.01. 22:10:37

@Ándi bácsi:

"Te butább vagy mint anyád."

*

Hajrá, szívecske! Ha elfogytak az érvek, elő a személyeskedéssel! Csak így tovább!

:)

_most_ 2013.01.01. 22:16:52

@Ándi bácsi: ha nem tetszik az index nem kell olvasni, ennyi.

billy reed 2013.01.01. 22:30:11

@Ándi bácsi: "Oké kormánykritika, de mit is kéne tenni és kinek?"

Sokadszor olvasom ezt a fajta "érvelést".

Nem az ország népének a dolga, hogy kitalálja mit kellene tenni, hanem a felelős kormányé, már elnézést. Ők vállalták.
Ja, hogy nem megy? Akkor mit akarnak még itt? Bohóckodni? A hatalmat?

Mondjam meg én, hogy mi legyen?
Oké. De akkor a kormány húzzon a francba!

Benderik 2013.01.01. 22:42:56

Hát...
Nem mondom, hogy nem azért írtam, hogy elgondolkodtasson, de ekkora elgondolkodásra nem számítottam.
Még ha egy jó része a fórumok világának egymásalázása is, amit nem tartottam soha előrevivőnek, de aki írásra szánja a fejét, ne finomkodjon, ha megsorozzák, és minden lövés olvasói vélemény is, így érdemes kihámozni belőle a gondolatot/véleményt.
(Ráadásul a lövések egy jó részével a közönség láthatólag egymást lövi, így én nyugton tanulhatok belőle az árnyékban üldögélve.)

Egy hozzászólásban elhangzott, hogy "Basszus, értetek a gazdasághoz, a külpolitikához, a szociológiához, értitek milyen politikai folyamatok vannak a háttérben ? Nem ? Akkor miért nem szexeltek vagy esztek egy szelet sütit ? :) Annyi jó film van. Tessék videózni."
Nos, ami a második részt illeti, az tízpontos, és persze teszem azt is (főleg a sütit), de néha az ember olvas és ír is.
Az első feléről: a gazdasághoz kicsit talán értek, mert olyan a munkám, hogy kénytelen vagyok valamennyire. A politikát meg olyannak érzem, amiről rég rossz, ha az egyszerű ember nem akar gondolkodni, vagy ha annyira bonyolult, hogy ne érthetné meg legalább nagy vonalakban -- legalább annyira, hogy elmondja (és elmondhassa) ha baja van vele. Mert ha így van, akkor még egy választási regisztráció se tud majd az urnákhoz vinni egy érvényes választáshoz szükséges mennyiségű tudatosan gondolkodó választót. (Az egyik bevallott cél a nem tudatos választók kiszűrése.)

Amikor azt mondom, hogy ""Elfogadom, ha egy kormány erős célként tűzi ki az államadósság csökkentését, mert minden bajok forrásának ezt látja.", ott nem azt akartam kifejezni, hogy feltétlenül egyetértek vele, hanem, hogy "tegyük fel, hogy elfogadom kiindulásként a gondolatmenetet". Csalk nem akartam annyit írni, de tényleg félreérthető.

Én ezzel az egésszel igazából azt akartam kifejezni, hogy -- függetlenül attól, egyetértek-e az említett célokkal és módszerekkel -- ha kiindulásként elfogadom a kormány szándékait és értékrendjét, akkor ennek megfelelnek-e itt leírt tettei. És halál mindegy, hogy én magam balliberálbolsevik libalegelőpásztor vagyok vagy tisztességben megőszült kanonok, a kérdés csak az, hogy ha a kormány bevallott céljait szeretném megvalósítani a kormány értékrendjét valló emberként, tenném-e a fentieket.
(És arra jutottam, hogy nem, remélem, ennyire azért sikerült jól fogalmaznom.)

Benderik 2013.01.01. 22:51:40

...ja és előre és utólag is elnézést kérek minden hozzászólótól, akit egy másik megsért vgy ő úgy érzi. Bár nem én teszem, valahol mégis én generáltam.

dr kíváncsivagyok 2013.01.01. 23:14:42

@fafej:
"a frászt bíznak jobban!Csak a kamat nagyobb...De egyszer kamatostól kell azt a pénzt visszafizetni a befektetési jegyek árát.Oszt'miből???? 2

Óóóóó,..az már nem az Ő dolguk lesz...
Itthagyyák a szart maguk után a következő kormánynak !

nu pagagyí 2013.01.02. 00:07:38

@Ándi bácsi: Ők is tudják valószínűleg mit kellene tenni, de direkt nem teszik, inkább szétlopják az országot. A Fideszre sohasem volt jellemző, hogy az ország jövője érdekelte volna. Az első ciklusában is csak saját holdudvarát tömte. Egy napról-napra élő párt, cinikus hatalomgyakorlókkal, kapzsi holdudvarral. De a legnagyobb lúzerek a szavazói, nem tudom mit várnak tőlük, mert ők is ugyanazt kapják mint a többiek. Jogfosztást, kifosztást.

Ppix 2013.01.02. 00:16:04

@FILTOL:
"megint egy libsi magyarázza mi az écca..."

Már megint egy csökött agyú kubatov bértroll szólogat be tudás nélkül, konkrét témához nem szólva, nem értve, mások személyét baszogatva.
Ennyira futja a pártIQ-ból?

Már az első okádás is milyen már, miért talán egy liberálisnak tilos megszóllalni? Tudtommmal itt még nem győzött a fasizmus nyuszifül!!!
Uncsi már nagyon a fajtád...

nu pagagyí 2013.01.02. 00:22:18

@Ándi bácsi: El nem költött hitel, vissza lehet fizetni. Bár Matolcsyéknak más tervük van, ezt is ellopnák. Sietni kell, mert már csak másfél évük van a hűbéresek és saját rokonaik felhizlalására. Félő, nem lesz elég idő fedőprojektek elindítására.

Szélmalomharcos 2013.01.02. 00:27:03

Iskolai tankönyvben lehet hogy ilyen az igazi konzervatív, de az élet egy kicsit más

Kockázat nélkül nincs üzlet, ezt már Fülig Jimmy megmondta. A nyugdíjpénztárakan levő pénz eredetileg az államé volt, úgy irányították át erőtljes IMF nyomással a magánszférába. Valójában inkább visszaállímosítás történt. A jövő ... ugyan már, mi a jövő? Mondja meg aki tudja

Azokat meg csak sajnálni tudom, akik bekajálták a híresztelést és óriási veszteséggel "kimenekítették" a pénzüket Ausztriába. A butaságnak nem az a mértéke, hogy valaki mennyire konzervatív, hanem hogy mennyire hisz az Osztapbendereknek. Engem nem győzött meg, pedig konzervatív vagyok

Benderik 2013.01.02. 00:27:09

Az államkötvényes hozzászólásokhoz: Igen, viszik, ami örvendetes, maradjon is így! Ami a baj, hogy maga a kormány is többször úgy nyilatkozott, hogy a pillanatnyi piaci helyzetben tudjuk magunkat olcsón piacról finanszírozni, és ezért "ha úgy alakul" hogy így marad, akor szükségtelen az IMF biztonsági hálója.
Csak hát a piac szeszélyes lény, ha fordul, sokszor igen gyorsan teszi, IMF-hitelt/hálót pedig nem 2 nap szerezni. Tárgyalások, miegymás. (Mondjuk sokat gyorsít, ha az ember úgy tárgyal, hogy leül velük, és ott mondja el, nekik, hogy mit akar, nem plakátokon, de még így is igényelhet pár hetet/hónapot.) És ha a piac fordulása miatt gyorsan lenne rá szükség, talán már késő lesz. A fontolva előrelátó nem zuhanás közben keresi ki a hálóbolt számát. Ezzel a résszel ez a bajom.
Nem az tehát, hogy ne lennénk most kelendők, hanem hogy erre minden tétet felteszünk, ami a piros páros a rulettben.
És azt se feledjük, hogy újító utakon járunk, azon pedig könnyebb botlani. Ami természetes, de még inkább gényelné a biztonságot.)

komplikato 2013.01.02. 00:41:15

Én 2 nappal ezelőttig azt hittem pesszimista vagyok. Azóta beszéltem olyanokkal akik szerint a pénzük itthoni bankban nincs biztonságban. Ez nem lepett meg, mert mástól is hallottam már, bár magam nem hiszem.
De utána azt is kifejtették nekem miért gondolják, hogy külföldi bankban SE.
És akkor most örülök, hogy semmim sincs, mert nem tudják elvenni. :D

komplikato 2013.01.02. 00:42:51

@Szélmalomharcos: "Valójában inkább visszaállímosítás történt."

A pénz ellopása és elköltése csak kis vörös könyves "békeharcos" proletár diktatúra hívőknek jelent államosítást.

Squid 2013.01.02. 01:05:54

Találós kérdés!

Az magyar piacra szánt államkötvények kamatát az állam miből fizeti?

Válaszokat a "Cseppnyi eszem sincs" jeligére kérjük!

komplikato 2013.01.02. 01:18:34

@Squid: Nem az állam fizeti, hanem az adófizető nevezetű fejős állat.

béla a görög (törölt) 2013.01.02. 02:00:37

Mondjuk ezek nálam nem egy konzervativ értékek, hanem jelző nélküli értékek, no de mindegy.

@Szélmalomharcos: Szerintem ne sajnáld azokat akik kimenekitették a pénzüket Ausztriába. A veszteség is bele lett kalkulálva...

fikulak 2013.01.02. 02:06:49

@Ándi bácsi:

"A devizatartalékra(MNB) ugyanis mi fizetünk kamatot, tehát nem eszköz hanem forrás!

Ugyanolyan mintha hitel lenne."

Úristen! Ekkora baromságot!

És még van bőr a pofádon másokat kioktatni, hogy
"@misinator: Bizony, nem értesz hozzá."

Eszem-faszom megáll...

gy.k.: A devizatartalék a jegybank azon likvid devizaeszközeit tartalmazza, amelyeket a monetáris hatóság fizetési problémák esetén közvetlenül felhasználhat, illetve árfolyampolitikai célú devizapiaci intervencióinak fedezetét jelentik.
Jellemzően a legbiztonságosabb, AAA minősítésű állampapírok, és bankbetétek (EUR és USD) formájában tartja az MNB (esetleg lehet némi arany is). A tartalék pontos összetétele államtitok.

Pop40 2013.01.02. 06:12:22

@_most_:

Pedig teljesen igaza van. Akkorát nőtt a bizalom az ország iránt, hogy még. Ezért próbál Orbán kínjában már az albánoknál meg az azerieknél lasszóval fogdosni befektetőket. :P

Pop40 2013.01.02. 06:22:34

@Ppix:

Van annak valami diszkrét bája, amikor a sok degenerált narancsmajom már azokat is kapásból lelibsizi, akik azokat az értékeket írják le, aminek a szellemében (elvileg) a tolvaj pártjuk politizál, nem? ;)

röhögő 2013.01.02. 06:37:03

@pocakos focista: yatumux egy ritka nagyképű önelégült barom. Egyszer kifejtette hogy ő benne van az üzleti élet "sürűlyében" (ezzel a helyesírással) és az angol nagykövettel beszélgetett. Ja! Hoppá! Angol nagykövet nincs is csak brit. :-))

@yatumux: Na mi van te fasz? A birtokos ragozást átismételted már? :-))

röhögő 2013.01.02. 06:40:34

@yatumux: "Az internetben az a szörnyű, hogy bárki, bármit beírhat és még el is olvasom."
- Az oktatási rendszerben meg az a szörnyű, hogy válogatás nélkül mindenkit megtanítanak írni, olvasni. Például téged is, sajnos.

Pop40 2013.01.02. 06:50:23

@röhögő:

Miért ne beszélgethetett volna a brit nagykövettel?

Az nyugodtan megkérhette, hogy legközelebb ne spórolja ki a cukrot a kávéjából, vagy hogy ne parkolja le olyan messzire a kocsiját, mint a múltkor.
De a wc-ben is beszélhettek, lehet, hogy a nagykövet épp olyan fülkébe akart bemenni, amit ő még nem takarított ki, és megkérte, hogy fáradjon át egy másikba.

BA2017 2013.01.02. 09:13:47

@Mária: Na mi van te repedt sarkú leszbikus hr tehén? Ide toltad a méretes pofádat köpködni? Miért nem a saját blogodban ugatsz? Hívjunk fel téged a vörös K vonalon minél többen? 0630 617 2519

BA2017 2013.01.02. 09:16:12

@yatumux: Mi lenne, ha nem írkálnál ide? Szekszelj egyet a haverjaiddal és fogadd meg a saját tanácsodat! Végülis te adtad! :D

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.02. 09:20:37

@Ándi bácsi: Magyarázd el, hogy ha az Index nem a neked tetsző híreket közli, nem a neked tetsző blogokat teszi címlapra, és ez téged bosszant, akkor mi a jó fenéért jössz ide az elvtársaiddal együtt észt osztani? De komolyan, miféle hülye perverzió ez? Biztosan vannak olyan portálok, ahol a neked tetsző prioritások mentén zajlik az élet. Hát javaslom, hogy éld ki magad ott a félcédulás barátaiddal együtt. Tapsikoljatok a ner-nek, libajnaizzatok, meg ami jól esik. Na?

Persze, ha a munkaköri leírásotok része az, hogy ide jártok, akkor nem szóltam. Akkor csak azt kérem, hogy próbáljátok a jelenleg takony állagú gerincetek helyére szilárdat növeszteni!

2013.01.02. 09:30:38

@FILTOL: Nem tapsolták el. Ha nem veszik fel, ma nincs Magyarország. Egy része ott van a Nemzeti Bankban, amit majd Orbánék kezelnek márciustól, más része az államkincstár tartalékát képezi, van belőle a már említett MOL-ban, és nagyon sokat kifizettünk belőle árfolyamromlás miatt, ugyanis ha volnál képes megnézni, a forint árfolyama Oszkó óta a 267 forint/euro-ról 290-re nőtt, és volt már rosszabb!
Az bizony tíz százalék. Tehát, hogy te is megértsd:
ha 2011-ben vissza kellett fizetni a hitelezőknek (IMF, állampapír) 1000 milliárdot, akkor 1100 milliárdot fizettünk vissza, pusztán azért, merrt Matolcsy van Oszkó helyett.

Adalberto Gellenzeeri 2013.01.02. 09:31:27

Valami ritka értelmetlen hülyeség emlegetni azt a "dicsőséget" hogy tudjuk finanszírozni az országot a piacról. Vagyis el tud adni a fidesz állampapírt. Bravó. És amikor fizetni kell majd? Az IMF által nyújtott kölcsönnek kevesebb a kamata. Így a piacról mindig drágábban veszünk fel hitelt. Minden nap milliókat vesztünk. Az IMF által szabott hitelfeltételek még mindig jobbak a lakosság számára mint a fidesz szabadságharca. (Bocsánat, nincs fidesz, csak orbánviktor van.)
A szabadpiaci finanszírozásnak tehát két eredménye van: A jövőre nézve biztosan nő az államadósság, és romlik az ország lakosságának életszínvonala. orbánviktoré nem.
Vannak itt kommentelők akik kiszednék saját szemüket és ovnak adnák, mert ő az istenük.
Ugye ha megerőszakolják fiatal feleségünket, nincs baj, mert ez azért történt, mert isten így akarta. Bándi Katát is isten akarata ölte meg. Minden jó amit isten tesz, gondol. Tehát minden jó amit orbánisten tesz, tenni fog.
Nincs tehát értelme orbánistákkal vitatkozni, lezombizni, agyhalottazni őket, mert ugysem fogják fel. Felesleges dolog hároméves gyerekeknek szexuális orgazmusról beszélni, mert úgysem értik.
Ha ov marad 2014 után, el kell innen menni. Mint egy kommentelő társam is írta , el is fognak innen menni. Aztán már egymást csukogathatják majd börtönbe. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogyha a fidesz marad hatalmon jönnek a politikai okokból történt letartóztatások. Persze majd az indok adócsalás, vagy bármi is lesz. Úgysem tudja majd az érintett az igazát bizonyítani. A rendőrség már fideszes, a bíróságot most törik be.
2014-ben dől el a sorsunk. Tényleg mindegy hová szavazunk. A fidesznél nincs rosszabb.

Rive 2013.01.02. 09:53:46

Vótmá'.
Szinte minden pont egy nagy vótmá'.

Amúgy meg elég jól látszik már, hogy amig a fideszes agitprop csőcselék mind a ~ 15 tagja (~ 3-400 nick hetente) ki nincs pakolva a francba egy-egy nyilános fórumról, addig beszélgetni se lehet az ordibálástól.

Szóval egy újblogistának minimum a 'tahótlanitó', de még inkább az előszűrés a 'minimum'.

2013.01.02. 10:26:58

@FILTOL: "aha...az ororosz meg mind hüjék voltak, mert megvették Ká-európa legnagyobb olajcégének 22%-át mi? jujj."

Amin nagy haszonnal adtak túl. Kinek is???
Pedig most ők buknának rajta.
Egyébként nem gazdasági, hanem politikai befektetés volt, de úgy látszik ,nincs rá szükségük. Talán mert Magyarország elvesztette eddigi politikai szerepét.
Ja, lehet, hogy akkor, mikor OV kinn volt tárgyalni Moszkvában...
Azóta a MOL kapja a pofonokat: visszafejlődés, perek, árfolyamvesztés...

Mária 2013.01.02. 10:27:27

@Bullshit generátor:

Te nem egy bullshit generátor vagy, te magad vagy a bullshit :)

Mária 2013.01.02. 10:31:15

@Ponyva Mester:

"Bullshit generátor to @yatumux: Mi lenne, ha nem írkálnál ide? Szekszelj egyet a haverjaiddal és fogadd meg a saját tanácsodat! Végülis te adtad! :D

Ponyva Mester to @Bullshit generátor: Hogy kikkel?! :XD "

*

Hehe, érdekes észrevétel :)

Mária 2013.01.02. 10:34:34

@Adalberto Gellenzeeri:

"Valami ritka értelmetlen hülyeség emlegetni azt a "dicsőséget" hogy tudjuk finanszírozni az országot a piacról. Vagyis el tud adni a fidesz állampapírt. Bravó. És amikor fizetni kell majd? "

*

A legfrissebb szómágiájuk ez Habony Árpiéknak:

"Az energiaárak az infláció mértékénél kisebb mértékben növekednek 2013-ban."

A sok ökör meg tapsol hozzá, hgy ez neki mennyire jó, és a Fidesz milyen fasza.

2013.01.02. 10:36:17

@FILTOL: " ühüm..és te ismered azt mit jelent a libsi? mert nem liberálist, de ne zavarjon."

mit jelent?
Filtol: ég, és büdös?

BruceTheHoon 2013.01.02. 10:49:38

@fikulak: "gy.k.: A devizatartalék a jegybank azon likvid devizaeszközeit tartalmazza, amelyeket a monetáris hatóság fizetési problémák esetén közvetlenül felhasználhat, illetve árfolyampolitikai célú devizapiaci intervencióinak fedezetét jelentik.
Jellemzően a legbiztonságosabb, AAA minősítésű állampapírok, és bankbetétek (EUR és USD) formájában tartja az MNB (esetleg lehet némi arany is)."

Én lehetek az egyik olyan gy., akinek a k. ezt írtad, és köszi. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy a "devizatartalékra mi fizetjük a kamatot" mém erősödni és terjedni fog a fidesztrollok révén, ahogyan közeledünk a nagy lenyúláshoz.

veracity 2013.01.02. 11:19:02

Azt mondja a feleségem, hogy takarékoskodjunk, tegyünk félre. Rendben van, legyen úgy. De nincs pénzünk, amit megtakaríthatnánk... Ere azt mondja a feleségem, hogy nem baj, vegyünk fel kölcsönt valamelyik banktól és tegyük félre azt. Mert okos ember takarékoskodik és legyünk mi is okosak! Nincs jobb dolog az öngondoskodásnál, olyan jó lesz majd húsz év múlva, hogy lesz egy csomó megtakarított pénzünk.

Próbáltam megértetni vele, hogy eladósodás árán nem jó dolog az öngondoskodás! A bank sokkal kevesebb kamatot fizet nekünk a félretett pénzért, mint amennyit nekünk kell a banknak fizetni a kölcsönért. Ez a kamat különbözet 20 év alatt pokolian sokba kerül majd nekünk. De hiába, a feleségem szocialista és liberális. Azt mondja, nézzem csak meg, hogy a szocialista kormányok alatt milyen jó volt, mert a manyupokban mindenki öngondoskodhatott, gyüjtögette a pénzét öreg korára. Igaz, hogy emiatt az állam nem tudta a nyugdíjakat kifizetni a befolyó járadékokból és drága kamatra hitelt kellett felvennie. De hát annyi jó szakértő megmondta, hogy öngondoskodni hitelből is nagyon megéri, majd meglátjuk 20 év múlva.

Szerintem nem kéne nekünk hitelt felvenni arra, hogy takarékoskodni tudjunk! Segítsen már valaki, magyarázza el a feleségemnek, hogy ne akarjon eladósodás árán megtakarítani.

Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon a kedvence! Állandóan ezzel nyúz!

Benderik 2013.01.03. 02:15:15

@veracity: Persze, persze, csak hát ez hasonlat, az meg mindig sánta kicsit. Mert egyazon embernek tényleg nem éri meg. A világon mégis vannak egyszerre betétesek és hitelfelvevők, pedig ha összességükben nézzük őket, milyen hülyeség. Ahogy én is szoktam nézni, milyen hülyeség, hogy az a sok ember megy át a hídon Budáról Pestre, miközben egy csomó másik meg Pestről Budára, hát miért nem nettósítják?
Szóval a lényeg valahol ott van, hogy ha nem akarjuk, hogy a jövő nyugdíjai kizárólag a jövő államának sikereségén és jóindulatán múljanak, akkor hasznos lehet számukra elkülönített számlákon pénzt gyűjteni, mely számlákon a gyarapodás sikere aztán már vmennyire az egyénen is múlik, a halmozódó összegnek pedig ő tudatosabb gazdája, mint a nagy közösnek, így talán jobban el is várja megfelelő gondozását (a pénztáraktól).
És ha egy cél támogatást érdemel, azt az állam inkább támogatja adókedvezményekkel, mint már beszedett pénz kiosztásával, hasonlatosan pl. a civil szféra és az egyházak 1%-ához, ahol az állam bevételtől esik el, de cserébe olyan feladatokat vesznek le a válláról, amik amúgy őt terhelnék (pl. lelkek gondozása, szociális tevékenység), de a civil szféra hatékonyabban meg tudja oldani.
Így időnként megéri az államnak lemondani bevételekről, amit legszívesebben adókedvezménnyel tesz, és hát vmi ilyesmi a nyugdíjpénztár is, mert ebbe se ő fizetett, csak támogatta kedvezménnyel, azaz hogy a TB-befizetések egy kis hányada oda mehessen.
És őszintén szólva az állam ezügyben tényleg nem jó gazda, mert költségvetések tervezésekor kizárólag a jövő év kiadásai érdeklik, de még egy évre is alig lát előre, nemhogy bármennyire is befolyásolnák a jövő nyugdíjai: lesz ami lesz politikát folytat. (Itt most nem a jelenlegire gondolok, hanem az államra úgy általában -- a világon mindenütt). Szóval jó az, ha átenged némi pénzt TB.kedvezmény formájában olyanoknak, akik érdekeltek e pénzek jó gazdaként fialtatásában, vagyis maguknak a jövő nyugdíjasainak. Ezzel önmaga válláról is jövőbeli terhet vesz le. És azt se feledjük, hogy az állam nagyon hajlamos addig nyújtani a lábát, ameddig a takaró plusz egy lábfejnyi, szóval ha elenged némi bevételt, takarékoskodni is jobban fog, míg ha nála marad, hajlamos eltapsolni -- nem mindig hatékonyan. (Újfent általánosságban beszélek államokról.)
Az már egy következő sztori, hogy kultúrállam ilyen vitát csak a jövőre nézve vitat meg, visszamenőleg törvénykezni és már átengedett (s így magán-) vagyont elvenni semmivel sem illendőbb, mint váláskor gyűrűt és ajándékokat visszakérni, vagy úgy általában megkötött üzletet visszacsinálni, csak mert buktunk rajta.
De ha pártpolitikaibb választ akarok adni: bízzon ki bármelyik pártban, honnna tudhatja, hogy az lesz hatalmon, mikor ő nyugdíjas lesz?! Nem érzi magát bárki nagyobb biztonságban, ha van már számára nevesítve félretett pénz is, amihez az állam már nem nyúlhat?

Benderik 2013.01.03. 08:31:16

@Szélmalomharcos: Sokan szeretjük Fülig Jimmy-t, jó arc, de valljuk be, kevesen szeretnénk, ha ő irányítaná az országot, amiben élünk. Nem a helyet, ahová nyaralni járunk, mert azt kimondottan feldobhatná, hanem ahol élünk a házunkkal / lakásunkkal / pénzünkkel.
A nyugdíjpénztári pénz pedig csak lehetett volna az államé, csak némi sarckedvezménnyel elengedte, hogy ezt is neki fizessük. Hogy ez (szerintem) jó-e és miért, azt az efölötti kommentbe öntöttem.
A pletykákat meg túl sokan bekajálták ahhoz, hogy egy kormánynak ne legyen intő jel, hogy megálljon egy pillanatra számot vetni, vajon mindent jól csinált-e, ha ennyien el tudtak hinni róla egy normál helyen szánni való híresztelést. (Ez a "nem elég jónak lenni...", meg a tarts fenn egy szintet, ami alá nem mész, hogy el se tudják képzelni rólad, hogy...". Ha az ember egyszer már nyúzott macskát, vagy csak egeret, nem bízzuk rá gyerekünk őrzését.)
Én komoly embereket ismerek, akik bekajálták.

Benderik 2013.01.03. 08:41:23

@béla a görög: "Mondjuk ezek nálam nem egy konzervativ értékek, hanem jelző nélküli értékek, no de mindegy."
Hát igen, ezt már említeni se mertem, hogy egyszerű alapvető értékek ezek, amik itt át lettek lépve. Csak a mai politikai hangulatban egy neoliberálpufajkbolslibapásztorról (remélem semmit nem felejtek ki) jobban el tudná ezt képzelni az ország kétharmada, mint mértékadón konzervatív kormányáról.
süti beállítások módosítása