HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Hol szúrta el Orbán Viktor?

2014.04.04. 23:23 Benderik

 

Ő az ember, akinek az Ég két szinte tökéletes lehetőséget is adott, és aki mindkettőt eljátszotta.

Mindkét alkalommal vállalható jelölt volt, modern, nyelveket beszélő, jó tárgyaló-, szervező- és a jó politikusnak szükséges machinációs képességekkel bíró arc, nem a régi rendszer gyermeke, s nem is a fáradt elcsépeltek közül való.

Első alkalommal még némi bizalmatlanság övezte, de inkább csak amennyi a még kipróbálatlant. Második alkalommal már emlékeztek rá, ahogy első alkalommal kiviselkedte magát, de épp' egy sokkal jobban kiviselkedettet váltott, és ezt fejezte ki a kétharmad is.

Első alkalommal egy épp' jó pályára állított államháztartást és gazdaságot kapott. Második alkalommal kevésbé, de messze nem olyan katasztrofálisat, amilyet azóta megénekel. Elődje a válságkezelés égető részét megcsinálta, az államadósság nagy volt, de nem katasztrofális, túlzottdeficit-eljárás alatt voltunk, de kétharmad és a kezdeti bizalom birtokában értelmes építkezéssel / reformokkal nyugodt módszerekkel is pályára állíthatta volna a szekeret. Még némi unortodoxia is belefért volna a világgal való összeveszés nélkül.

Mindkét alkalommal maga ásta meg saját sírját (amibe persze most nem biztos, hogy beleesik, ha megússza, még lehet egy újabb esélye).

Mindkét alkalommal ugyanott rontotta el: a kezdetektől be akarta biztosítani magát a hatalomban, és a két lehetséges út közül a rosszat választotta:

  • Mindkétszer volt akkora bizalmi tőkéje, sármja, kormányfői / diplomáciai készsége, tehetsége, bizalmi és reménytőkéje, hogy ha egyszerűen csak kormányoz, legjobb tudása szerint, valódi (nem álmodó) szakembergárdája segítségével -- esetleg csipetnyi unortodoxiával, ahol ez tényleg hasznos --, ciklusa végére egyszerűen nincs hozzá mérhető formátumú kihívója. És ha az ország szekere apránként gyorsul, vezetőjében pedig van spiritusz, amivel ezt el is tudja adni, lehet ellenérdekelt média-, és pénzvilág, ez valószínűleg kevés a bukáshoz. Ráadásul még az ellenoldali média se igazán támadta volna, mert a fősodorba esők még manapság is főleg a tényleges hibákat nagyítják fel, akkoriban meg komoly lap még akár el is tudta ismerni az eredményeket. A gazdaság szereplői pedig kiszámítható törvényi környezetben általában jól érzik magukat, és nemigen lázadnak ellene.

Második alkalommal még talán a nagy rendszerek (egészségügy, nyugdíjrendszer, államapparátus) tényleges reformját is elfogadták volna tőle, mert még ha fáj is, el tudja hitetni, hogy jó nekünk. Egy elviselhető szintig persze.

Magyarán: a játékszabályok erőszakos torzítása nélkül is lehetett volna ciklusokon átívelő nagy államférfi, pusztán ritka képességei alapján.

  • Sajnos a másik utat választotta: már első alkalommal is a teljes letámadásban, tömeges fej-, cég-, divatos szóval: elitcserében látta újraválasztásának biztosítékát.

Pechére olyan nagy elánnal művelte mindezt, amit a nép nagy részének gyomra nem vett be, ciklusa végére annyi sértettje volt, annyian félték rendszerét, és annyiaknak szimplán gyomra nem vette be e stílust, hogy pont ezzel buktatta el saját rendszerét.

Ezután megjárta a poklot, második veresége még saját pártjából is majd' kiütötte, így hihetetlen szerencséje volt a híres őszülős beszéd.

Amibe zseniálisan kapaszkodott bele, irányította a szálakat, bénította meg három teljes évre az ország bármiféle kormányzásának esélyét, s vonulhatott be diadalmenetben hős megmentőként egy magát eltiport ellenfél romjain.

+++

Ha akkor tanul az előző bukásból, ma 80%-kal a Nemzet Nagy Atyja lenne. De rossz tanulságokat szűrt le, előző bukását arra vezetve vissza, hogy nem elég erőszakosan kebelezett be mindent, s így meg tudták fúrni, így ezúttal totális rohamban gyűrt maga alá egy országnyi céget és médiát, szerzett meg mindent, de egyúttal hihetetlen mennyiségű sértettet vagy csak értetlenül döbbentet is.

Az eredmény: egy megbízható médiahálózat, egy ennek anyagi hátteret biztosító cégbirodalom, egy teljesen kézbentartott törvényi és államrendszer, egy erősen lejtős pálya az újraválasztási meccshez, egy megdelejezett hívősereg -- a másik oldalon viszont egy fél/harmad (?) országnyi ember, aki pont fentiek miatt elviselhetetlennek érzi.

Ezt finomítja, hogy a nagy tempó gyakorlatilag nyilvánosan zajló nagy lenyúlásokat igényelt, ami saját hívőseregét is megtépázta -- ugyanakkor kapott helyébe olyanokat, akiket pont mindent letámadó ereje nyűgözött le egy ügyesen kitalált szabadságharcban.

Végeredményben papírforma szerint még egyszer megúszta és kap még egy esélyt, de igazából semmi se biztos, így a teljesen torz pályán is veszettül küzd szegény, és látszik a szemén, hogy komolyan veszi. Mert egyszer már megégette magát, de azért is, mert tényleg küzdenie kell, hogy még ezen az általa rajzolt pályán is biztosan nyerhessen.

+++

Ha netán sikerül neki, mindenkinek jobb lenne, ha harmadszorra végre ráébredne, hol szúrta el. Sajnos az eddigiekből úgy tűnik, ezügyben nem tud a nagy formátumú, magabiztos férfiú lenni, aki unortodox bátorsággal képes lenne szakítani az unásig ismert hatalmi praktikákkal, és szimplán tehetséges kormányzással bebiztosítani rákövetkező ciklusát. Ehhez önbizalom kellene és igazi nagyság.

És ez a Sötét Oldal csapdája: a könnyebbik út, ahonnan az igazi sikert hozó küzdelmesebbre már nehéz visszatérni.

***

De ha mégis felül tudna emelkedni, elmondhatná, profibb volt, mint Darth Vader. Ami azért menő lenne.

Egyszer tán még ember is válhatna belőle az igazi gáton.

 

 

.

.

.

 

40 komment

Címkék: elkúrás Anakin Darth Vader Sötét oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr985936088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.László 2014.04.05. 01:14:49

Nyüszítetek, mint a sarokba szorított patkány.

P.Freddy 2014.04.05. 02:38:20

@J.László:

Inkább nyüszítsünk, mint szétkúrjon az ideg, mint Fityusz Kukiszt:-)

Fityisz Mutyisz Viktor Stadionavatásán készült az alábbi dokumentumfelvétel, amikor Polt Péter elővezeti Simon Gábort:

www.youtube.com/watch?v=S0-Y5992hLA

2014.04.05. 03:10:15

Felszínes elemzés, nem fogod meg igazán a dolgok lényegét. Orbánt '90-től kell indítani, a pályaíve a legjobb rendszerváltás utáni miniszterelnököt is csinálhatta volna belőle. Akkor a szadi és a fidesz volt az a két, nyugatra is kitekinteni képes, angolul megszólalni tudó, viszonylag értelmes (értelmiségi) párt, amelyek a modernitást, az újat képviselték a frottírzoknis mdf-hez, a szörnyű kisgazdákhoz és a kommunistákhoz képest. Orbán már '93-ban vezetett, úgy nézett ki, ők nyernek. Aztán valamit elszúrtak. Akkor ez nem hatott rá, a választások éjszakáján jégkorongot nézett. Majd jött '98, ami után egyértelműen az arroganciája miatt veszített ő és a csapata (Rogán pl akkor kezdte a politikai karrierjét). És ez tette be neki a kaput végleg: nem elég, hogy legyőzték a lenézett, buta kommunisták és a régi szadisok, de még meg is ismételték 4 év múlva. Akkor szerintem végleg elborult az agya, szó szerint, mentálisan is. És onnan már nem volt visszaút: eldöntötte, hogy a népvezéri szerep mellé kommunista is lesz, ami gazdaságilag nem tartható, a győzelmet csak átmenetileg, nagy szerencsével hozza el most (kb. az ellenzék töketlenkedése és a világ pénze miatt).

Ami miatt a fickó egy utolsó vesztes, az három dolog:

1. a miniszterelnöki teljesítménye legjobb esetben is erős közepes, de inkább elégséges. Horn Gyula simán veri, Gyurcsány kb ott van, ahol ő. Bajnai szigorúan szakmai szempontból egyértelműen alázza.
2. el fog bukni és nem ő fogja eldönteni, hogyan száll ki (ez az opció persze amúgy sem állna az ő esetében). A bukás nagy és fájdalmas lesz és az egész Fideszt magával rántja. Most megkegyelmez neki az idő (és a béna ellenzék), de a jövőben nem az ő kezében a sorsa
3. és végül a legfontosabb: soha nem lesz a nemzet konszenzusos alapon elfogadott történelmi személyisége. Ezt célozza minimum 2000 óta, csak a legnagyobbakkal akar egy listán szerepelni. A tábora persze ír majd róla szép könyveket és fetisizálja, valójában soha nem lesz a nagyjaink között emlegetett személy. A társadalom többsége tesz rá, vagy egyenesen elítéli. Aligha ez volt a célja, amikor először érezte úgy, hogy jelentős tudástöbblete és szellemi tőkéje van az ellenfeleihez képest.

Összességében: Orbán már vesztett és ezt tudja is magáról. Amit látunk, az a politikai hattyúdala. Örülhet, ha csak a parlamenti karrierje ér véget és büntetőjogi következmények nélkül megússza.

midnight coder 2014.04.05. 06:53:44

@storker: Egyrészt Orbán nagyon jól látja, hogy a nyugatra tekintés ma öngyilkosság. Annak amit a nyugat ma játszik egyértelmű következménye az a hanyatlás ami az elmúlt 20 év óta jellemzi, és aminek sajnos nem túl soká egy óriási pofára esés lesz a vége. Az amit ma nyugatnak hívunk azt a jólétet ami ma jellemzi nagyjából a gyarmatosítás kezdetétől a 80-as évek elejéig érte el. Azzal a politikával amit addig folytatott - ahol nem a telepítsük ki az iparunkat Kínába, a szolgáltatásainkat pedig Indiába volt a trend.

Szóval, ez a forduljunk Nyugat felé és ez jó lesz, amit a magyar liberós értelmiség a felvilágosodás óta ismételget mára kissé értelmét vesztette. A világnak mindig megvoltak az erőközpontjai - Egyiptom, a görögök, Róma, Európa, USA - és most Kína és India következik, az EU sorsa pedig a hanyatlás.

midnight coder 2014.04.05. 07:02:23

@storker: 1. A miniszterelnöki teljesítménye valóban kb. átlagos - amiért jónak tűnik, az a mezőny amiben indul - beleértve Horn Gyulát vagy Bajnait is - ez utóbbi a sikereit leginkább annak köszönheti, hogy tőle senki nem várt mást, csak hogy vigye el az országot a választásokig. Ezt meg is tette, de ezen túl nem sok mindent csinált, max. annyit hogy megszüntetett pár nagyobb osztogatást amit az MSZP csinált 7 éven át anélkül hogy arra egy percig meg lett volna a fedezet.
2. Előbb-utóbb minden párt és pártvezér megbukik. Szerencsére addigra az MSZP már rég eltűnik a színről. A FIDESZ után pedig jöhet a Jobbik.
3. Ebben az országban soha senki nem lesz nemzeti konszenzus alapján elfogadott történelmi személyiség. Nem is nagyon volt, kivéve talán Petőfit. De még Széchenyi, Kossuth, István király megítélésem sem egyértelmű. Hát még egy mai politikusé. Max. abban lehet bízni, hogy pár évtized múlva ahogy európában, úgy nálunk is max. egy-két holdkóros fogja a mai liberális és baloldali nézeteket vallani, és akkor kevésbé lesz megosztott a társadalom ezekben a kérdésekben.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.05. 07:14:25

@midnight coder: Petőfit sem sorolnám oda. A szabadságharc alatt elég beszűkülten ugatott mindenkire, aki kicsit is másképp látta a helyzetet, mint ő. Ez a nyomjuk Kossuthot, derbrecenből szóljunk be mindenkinek stb. Szóval nincs az ő esetében sem nemzeti konszenzus :).
Egyébként, ahogy én a fidesz kampányát néztem, arra jöttem rá, hogy ezt ők is tudják. Van egy párt, aki eljutott a demokrácia alapigazságához ennyi év után. Nem lehet egyetemes népszerűségre törekedni, mivel elérhetetlen. Kényelmes helyzetben vannak, elvégre rendelkeznek akkora bázissal, hogy megengedhetik maguknak, hogy ne merüljön fel a kampánykommunikációban más pártok neve. Pozitív kampányt folytatnak, eltérően az eddigiektől. Az összefogás-kormányváltás meg az abszolút negatívat. A jobbik olyan felemást. Alapvetően pozitív a felhangjuk, de ott van mögötte az 'elmúlt 25 év', mint szlogen, ami magától értetődően negatív.
Szóval summa summárum '94 óta itt az első olyan választás, amiben van pozitív kampány

nyuggernyúzó 2014.04.05. 07:41:57

Bóvliktor pont olyan 0, mint a magyar társadalom. Ez az ostoba magyar nép egy ilyen embert érdemel. Rezsit csökkent, nyugdíjat véd, mi más kell még a pórnépnek? Az kit érdekel, hogy a születésszám folyamatosan esik, egy középosztálybeli család nem tud 2 gyereket felnevelni anyagi csőd nélkül, a fiatalok értelmesebb része kivándorol. 2-3 évtized és egy cigány-lumpen-öreg, nem nyugger, mert nyugdíj nem lesz massza lesz itt.

lavór 2014.04.05. 07:56:25

Tök mindegy, hol szúrta el a FIDESZ.
Akinek nem tetszik vagy elmegy választani, vagy ha más nincs, kivándorol egy szerinte élhető országba; így pont letojja a FIDESZT és a hasonló megalomán, korrupt politikai pártokat, a gyűlölködő keresztény magyarokat, vagy befogja a száját és itthon marad.

csakakkorhogyha 2014.04.05. 07:59:04

Volt annak idején egy igen ambicózus osztrák fiatalember, nagy álmokkal. Na, ő is így kezdte, mint Viktor.

midnight coder 2014.04.05. 08:05:49

@Dr Szili Mária: Ja. Ő is kenyeret evett reggelire szalámival. Aztán hova jutott a világ. Tiltsuk be a kenyeret és a szalámit!

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.05. 08:16:49

@Dr Szili Mária: Majd amikor a magyar nemzeti haderő elkezdi a lebenstraum elfoglalását, akkor esetleg. De még a völkerapfal is irogat mindenhol, az anschluss szóba sem került... Sőt, a Sthutzstaffel sem állt fel, úgyhogy le vagyunk maradva. A Viva Viktor sem terjedt el, a magyar Wermachtot meg lassan Ács Feri is elverné a vörösingesekkel. De vajon mi lehet az Endlösung erre a helyzetre, ha nem a fenti intézmények és eszmék felállása?
Egyébként pont ennek kapcsán tudtam meg, hogy náci vagyok, mert szeretem a sült pisztrángot, és volt német juhász kutyám. Arról nem is beszélve, hogy vannak ambicióim, és álmaim, igen komolyak. Azt hiszem, már jobban hasonlítok arra a 'cseh őrvezetőre' (by Rommel), mint az ön által megemlített egyén.

padisah 2014.04.05. 08:18:20

a saját szemszögéből nem szúrta el, mert az volt célja hogy megszerezze a hatalmat, és ez meg is történt

a mi szempontunkból szúrta el, mert csinál nekünk egy demokrácián emulált szar kádár rendszert, amiből majd aki csak teheti menekül

tisztapista 2014.04.05. 08:28:23

Sárkánnyal is elmeséled Orbán vélt-valós történetét, vagy mézeskalácsházzal is?

Orbán erősebb mint valaha, a ballib oldal pedig a megsemmisülés szélén táncol. Miért is kellene veszettül küzdenie?

Maximum azért, hogy a hülye szavazók el ne lustuljanak, mint 2002-ben. Orbánt 2002-ben nem a rejtőzködő baloldali szavazók "büntették meg", hanem az elkényelmesedett fideszesek, akik kihagyták az első fordulót.

torró 2014.04.05. 08:34:11

Nekem az a véleményem, és ezt senki nem írja le, hogy a legtöbb vezető a tanácsadói körnek köszönheti a bukását. Csak gondoljátok végig! Ezekről nem esik szó, csak a vezérről, holott mindegyik mögött, "komoly"/?/ tanácsadói csapat tevékenykedik. Na most, ha a mitfahrer neked azt mondja, jobb kanyar, akkor te arra számítasz. Ha elcseszte akkor árok!Persze kell hogy tudjál vezetni, de ott a csapat akire hagyatkozol. Torgyán is valami Izraelben kőrözött Szabó nevezetű egyénnek köszönheti a bukását. Szóval Orbán csak része az eseményeknek, az ötletgazda a mitfahrer!

♔batyu♔ 2014.04.05. 09:10:07

Ebben van valami.

1.a megszavazott holokauszttörvény, a holokauszt témában kidobott milliárdok, ez az iszonyatosan gáz lihegés, miközben a zsidók rutinból antiszemitának tartják az Orbán kormányt,

2. A magyarok elleni provokációk, magyarverések figyelmen kívül hagyása, Martonyi "működése"

3. Pintér gusztustalan önfényezése, miközben már naponta ölnek meg a cigányok nyugdíjasokat párszáz Ft-ért. Ami viszont tökéletesen működik, az autópályalehajtóknál való lesben állás, általában pénzbehajtás a leggusztustalanabb módokon. A szart sem érő polgárőrség látszattuningolása.

Ezek eredményezik, hogy majd 20% Jobbik.

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:15:49

"Első alkalommal egy épp' jó pályára állított államháztartást és gazdaságot kapott. Második alkalommal kevésbé, de messze nem olyan katasztrofálisat, amilyet azóta megénekel. "

Tévedés...a második alkalommal is nagyon jó
pozícióból indult !

"a másik oldalon viszont egy fél/harmad (?) országnyi ember, aki pont fentiek miatt elviselhetetlennek érzi."

Inkább 2/3 - nyi elégedetlen , sértett ember várja a választást...

♔batyu♔ 2014.04.05. 09:16:10

@midnight coder: Nem hiszem, hogy elkeseredett emberek értékítéletével kellene azonosulni.

Ha megnézzük, hogy Hornék honnan indultak és hová jutottak, értékelve a külső gazdasági környezetet és saját erőforrásainkat, lehetőségeinket.

Ugyanezt most Orbánnál (2010-14), igen jól látszik, hogy Orbán nem csak nagyon tud valamit, de végig is tudja vinni.

Van jó pár dolog, ami nekem kurvára nem tetszik az Orbán kormányban, de gazdasági téren egyenlőre nincs alternatívája.

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:18:10

@♔batyu♔:
"miközben a zsidók rutinból antiszemitának tartják az Orbán kormányt,"

Nácikám,..a csuti ártány nem antiszemita,...csak kacérkodik ezzel a beteges eszmével !

Netuddki. 2014.04.05. 09:19:07

Az orbán egy bukott miniszterelnök. A népnek 8 év kellett, hogy elfelejtse mit tett 1998-2002 között. Most újra bemutatta "mit" is tud igazán. Szétqrni az országot, miközben ő és volt kollégiumi szobatársai átlagon felüli életszínvonalat biztosíttatnak maguknak velünk.
Sok ostoba, itt kommentelő fidesztroll ezt nem látja, vagy csak nem akarja...

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:19:12

@♔batyu♔:

"Van jó pár dolog, ami nekem kurvára nem tetszik az Orbán kormányban, de gazdasági téren egyenlőre nincs alternatívája."

Rohadtul van...pl. a 2 vagy 3 kulcsos adó...

Netuddki. 2014.04.05. 09:20:45

@tisztapista: "Orbán erősebb mint valaha"

Na, pont ezért kell leváltani. Ha még ennél is "erősebb" lesz akkor Magyarországnak harangoztak.

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:21:00

Ki is tette ellenséggé az ország másik felét ?
Ki kezdte el az árokásást ?
Ki vallja : " A Haza nem lehet ellenzékben..."

Ennél aljasabb mondatot még politikus nem mondott soha !!!!!

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:23:40

A nagy diktátorok is meg tudtak mozgatni százezreket , ha demonstrálni akarták hatalmukat...
Oszt mi lett a véguk...
A békamenetben hány meggyozodéses éljenzo van ?
A CBA alkalmazottak ?
De csak a szavazófulkéig tart a "lojalitásuk"...

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:28:12

"a saját szemszögéből nem szúrta el, mert az volt célja hogy megszerezze a hatalmat, és ez meg is történt"

1998 - ban is megszerezte...
A hatalmat úgy is meg lehet szerezni , hogy a nép kivánja a folytatást , meg úgy is , hogy megnehezítsék , lehetetlenné tegyék az ellenfél dolgát...

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:30:35

@G. Attila:
" Pozitív kampányt folytatnak,"

Mármint a Fidesz ?
Te hol élsz ?

♔batyu♔ 2014.04.05. 09:42:06

@dr kíváncsivagyok: Jól van bolsikám, de azért holnap vissza gyömöszölünk a kukába, már nagyon elpimaszodtál.

csak egy néző 2014.04.05. 09:42:50

Nem Orbán szúrta el, hanem ezek a rendőrök hibáztak, nem kicsit, nagyot.
nepszava.com/files/2011/04/orbanviktor1988-qpr.jpg

♔batyu♔ 2014.04.05. 09:42:59

Jó, ahogy ez a kettő db. primkó ballibsi küzd itt:))))

kulcsar2011 2014.04.05. 09:51:30

Gratulalok! Végre egy jó írásod. Az mszp-s elmúlnyócéves kormányzást ilyen szemszögből érdemes elemezni.

==T== 2014.04.05. 09:57:40

Nem olvastam végig, de kapásból egy ordas csúsztatás/hazugság:

"második alkalommal kevésbé, de messze nem olyan katasztrofálisat, amilyet azóta megénekel. Elődje a válságkezelés égető részét megcsinálta, az államadósság nagy volt, de nem katasztrofális"

Bizony katasztrofális volt, ui alapvetően rövid lejáratú volt, a külföld felé irányult és kb. a fele devizában denominálva és ez meg volt fejelve egy igen masszív magánszektorbeli eladósodással (ami 2002-10 közt halmozódott fel)

PSX 2014.04.05. 10:08:56

@♔batyu♔: "Ezek eredményezik, hogy majd 20% Jobbik."

Kedvenceid annyit sem képviselnek mint a betyártallér /seggszőrön alattomosan megbúvó szarcsimbók/.

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2014.04.05. 10:20:38

@dr kíváncsivagyok:
Kapsz két választípust, te majd döntesz.
1. Én a valóságban, ahol nem várja az ország szavazóképes lakosságának 2/3 -át kitevő elégedetlen a választásokat (azaz pontosabban semmi nem utal erre, míg elég sok minden cáfolja). Még az index is írja sorozatosan, hogy Orbánék a kampányban nem igazán foglalkoznak az ellenzékkel, éppen, hogy megemlítik. Inkább magukat fényezik. Nem azt jelenti a pozitív kampány, hogy jó kampány, és nem azt jelenti a negatív, hogy rossz. Ezek nem minőség, hanem módszer. Az, hogy a Fidesz megteszi, hogy abszolút csak magával törődik, az a magabiztosság jele. Amik lehetnek is, hiszen a baloldal gyakorlatilag alig állt össze egy kampánynyira, aztán saját maguk által is bevallva egymás riválisai lesznek az EP választásokon. Nézzük reálisan. A baloldali összefogás ezt a kampányt elrontotta. Lehet most itt a hajrában másképp beállítani, de kérlek, beszéljünk őszintén. És a kampányról beszélek. a jó kampány nem jelenti azt, hogy az a párt jó, és a rossz kampány sem, hogy az a párt nem az. Csak kommunikáció, pr ilyesmi.
2. (amennyiben erre kívánsz reagálni, nem fogok válaszolni, mert ezen a szinten legyőzöl a rutinoddal)
Jó persze, nem érted, tehát támadod. Régi bevett módszer, de nem baj, ábrándozz csak. Mert biztos fideszbérenc vagyok, ha nem istenítem feltétlen a összefogott kormányváltást. Aztán majd sírtok, hogy mi a franc történt, de gondolkodni nem kell, ez a csőlátás előnye. Minek kontextusba helyezni, vagy más perspektívából szemlélnim ha így kényelmesebb, igaz? Szánalom ez az erőlködés. A hülye gúnynevek fölé nem bírtok menni, egy reális objektív érvet nem látok, csak az ökörségeket. De jól elvbagytok itt, egymást erősítitek, aztán a végén meg lehet rángatni egymás kezét, és örülni, hogy milyen okosak vagytok. A jövőbe láttok, mert olyan óriások vállán álltok, mint Gyurcsány, Mesterházy és a többi legek. De talán megint támadás lesz, mert ez meg parafrázis volt, és vajon mi lehet :P.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.04.05. 10:26:38

@storker:

Ezt a fasságot az amerikai népszaváról szoptad be a gyurcsány szavazó Bartustol?

avocado_ 2014.04.05. 11:18:26

@midnight coder:
Tudom hogy szar lesz ezt hallanod de: az egész modern, nyugati és távolkeleti világ egyre jobban liberalizálódik. Ahogy mi is. Ez ugyanis az ember sorsa, kihal a sok szellemi fogyatékos patkány akik úgy gondolják hogy másokat baszogathatnak ha valami nem tetszik nekik. A melegházasság már itt kopogtat az ajtónkban (anglia, franciaország), a marihuána dekriminalizálása is (csehek), etc. etc. Ha csak trollkodsz akkor bocs hogy beleszóltam, de egyszerűen szembe kell nézned a sorssal hogy a világ liberális pályán halad előre, minden politikai szempontból.

2014.04.05. 16:06:34

@midnight coder: Meglepő, hogy még nem unjátok a hanyatló nyugat szöveget. Egyelőre azt hiányolom ezekből az eszmefuttatásokból, hogy meglenne a mások (pl a nyugat) pénze és a saját olaj nélküli, reális alternatívája. Várom a példáidat.

Kína és India pedig soha nem lesz a világ vezető hatalma, előbbi az elöregedő népesség, a bankok instabilitása és a környezetszennyezés miatt, utóbbi meg egyszerűen a közelében sincs ennek (a lakosság harmada analfabéta például).

Igen, a nyugati cégek nagy része kivitte a termelését az olcsó országokba, ez egyrészt elkezdett visszafordulni (pl már a Tesla is Amerikában húzza föl az akku-gyárat és az Apple is vinné vissza a termelést az anyaföldre), másrészt ha a magas hozzáadott értékben utolérik a nyugati országokat, akkor pontosan ugyanazok a társadalmi folyamatok indulnak el, vagyis az olcsó munkaerő eltűnik, a helyére pedig egy fogyasztó nyugatias társadalom jön.

Ennek az életformának és a tőke+szabadság kombónak nincs alternatívája. Majd ti is megértitek egyszer. Nekem van időm.

2014.04.05. 16:08:14

@Böszmelopás 14,9%. Szavazz hogy meg legyen nekik!!: Kimondottan rossz érzés lehet alacsony színvonalon kommentelni és Gyurcsány-fixációban szenvedni. El sem tudom képzelni, borzalmas élmény ránézésre is.

2014.04.05. 16:19:42

@midnight coder: Igen, a Fidesz után feltétlenül a Jobbik jön. Igaz, hogy nem győz cukikampányt csinálni, hogy mégis szerezzen már némi középső szavazót, de jön, 20 éve jön, pont ahogy a nyugat is elbukik.

Na most az van kóderkém, hogy amíg csak egy picit húz középre, addig nincs nagy baj, de ha már kimondottan libsi párt lesz, mert szavazói tartalék csak arrafelé van (a radikál eléggé 10% körüli), akkor meg jön a magyar hajnal, és viszi a hoppon maradt széljobbos szavazókat. Ilyen ez a popszakma.

A Jobbik soha nem lesz kormányzati tényező saját erejéből. Igaz, máshogy se nagyon.

digiteye 2014.04.06. 14:38:58

Az Orbán nem szúrta el sehol. Kezdettöl fogva azt teszi, amit a személyiségzavara diktál:
Hazudik.
Manipulál.
Elveszi, amit kinéz magának.
Köpönyeget forgat.
Röptiben változtat a szabályokon, ahogy az érdeke épp kivánja.
Aki nem az ö érdekeit szolgálja, eltapossa.

Egy tankönyvi pszichopata.

A tanulatlan, ostoba és tudatlan nép pedig benyeli mindezt, mivel lila fingja nincs róla, mit jelent az a szó. Legfeljebb Hannibal Lecter ugrik be (arra meg könnyü azt mondani, hogy az Orbán nem is eszik élö emberi agyat).

A nép szúrta el, mert buta maradt.

Az értelmiség szúrta el, hogy nem emelte fel a hangját és nem üvöltötte minden nap a szélbe hogy egy súlyos agybeteg szörny vette át az irányitást.

Hajrá Magyarorszag, hajrá magyarok.

Ezt érdemlitek.

Benderik 2014.04.08. 22:14:03

@torró: "Nekem az a véleményem, és ezt senki nem írja le, hogy a legtöbb vezető a tanácsadói körnek köszönheti a bukását."

Hát, igen, de egy erős ember uralja a tanácsadóit, főbb irányukat ő határozza meg, aztán meghallgat, elemez és dönt. A tanácsadó ezesetben tényleg csak tanácsot ad.
süti beállítások módosítása