HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Parttalan párttalanság

2015.01.31. 16:53 Benderik

 

Hogy mégis hogy gondolják, hogy nem fogadnak el semmilyen pártot, mégis leváltanák a mostanit, de vajon mivel?


A tüntetések kezdete óta boronganak erről tudós politológus elmék, és hogy hová vezethet mindez.

(Lapzártakor lassan persze már ki is fulladt a Nagy Utcai Veselkedés, de vezetőink mostanság bőven gondoskodnak olajról arra a tűzre, így nemigen valószínű, hogy ne lobbangatna fel még majd itt-ott.)

És bújtatva ott van a tudós elemzésekben, hogy bizony irracionálisan cselekszik a nép tüntető része (mívesen kifejezve ezzel, hogy a nép bizony most ezügyben hülye).


Nos, amellett érvelnék ezennel, hogy a nép nagyonis racionális, valamint hogy meg lehet nyerni egy megfelelő (jövőben alapítandó) párttal -- pont e racionalitására hatva.


Először a racionalitás.


Ez viszonylag egyszerű: a rendszerváltás óta mindegyik jelentősebb jelenlegi párt megmutatta, mit tud. És nem csak az eredmény a baj, hanem az oda vezető út is -- a ténykedés, amit abból lentről látni lehetett.


A rendszerváltás első parlamentje bántóan sok időt töltött olyan húsbavágó kérdésekkel, hogy állva szavazzon vagy ülve, és közvetített vitái alapján az a kép alakult ki, hogy elég pazarlón bánik azzal a drága idővel, melyben újjá kéne szervezze az ország struktúráját, hogy az új helyzetben versenyképessé váljon. Emellett a korábbi kommunista ideológia kompenzálásaként a politika azt hitte, a népnek egy ellentétes ideológia kell, holott pont abból volt túl sok, hogy (bármiféle) ideológiával folyton felülírták a gyakorlatiasságot. Túl sokat hülyítették e népet ideológiával ahhoz, hogy vevő legyen rá.

A későbbi parlamentek s kormányok gyakorlatiasabbá váltak, de nagyon nem az a kép volt kiolvasható ténykedésükből, hogy céltudatos, szervezett, átgondolt alkotó munka folyna az ország érdekében.
A szükséges szerkezeti átalakítások rendre késtek, ha valamihez hozzányúltak, az átgondolatlan volt, kapkodó, kihagyva belőle az érintettek széles körét, így az amatörizmus miatt még akkor is kettes alá, ha nem nézzük, hogy mindeközben a fő szempont mindig a(z aktuális) párt- s nem az országérdek volt -- ami egy egészséges szinten természetes, de itt messze túl voltunk azon az egészséges szinten.
Amihez jött még a politikai elit olymértékű harca, amiben már pusztán azért blokkoltak akár nyilvánvalóan hasznos intézkedéseket is, hogy rontsák az aktuális kormány teljesítményét.

Mára (állítólag -- de hát az ember az alapján lehet racionális, amit hisz, hogy van) a politikai vezetés gyakorlatilag nyílt színen nyúlja le a Köz pénzét -- a nagyságrend már száz-ezermilliárdos --, és a "nyílt színen" itt egy tudatos nevelés része is: nyugodjatok bele, hogy megtehetjük.

+++

Sokakkal szemben én azt mondom, az átlagember nem hülye. Teljesen racionális viselkedés, ha nem kér egyik eddigi résztvevőből se, jelenjenek meg akármelyik frissebb párt színeiben is.
A mostani ellenzék meg már ellenzékként is bizonyította alkalmatlanságát, világosan kiderült, mire jut, ha összefog. Itt tényleg léteztek ama divatos szinergiák: együtt látványosan bénábbak voltak, mint külön vett összegük.

Továbbá az is logikus a néptől, ha az eddigi pártok munkásságából következtet egy olyan leendő párt tevékenységére, amelyik nem tud neki valami ütőset felmutatni, hogy ő mitől más.
És -- sajnálom, de -- ez az ütős dolog jelszó / ideológia már nem lehet: akkor lenne a nép hülye, ha még bedőlne nekik.

Egyfajta biztosítékra gondolok. Amire a nép fia azt mondja, na jó, ez elég meggyőzően s számonkérhetően hangzik, így egy próbát megér.

Ilyen biztosítékot találni persze nem könnyű, de talán épp' ezért lehet egy jó beugró feladat. Aki egy országot vezetni akar, nem baj, ha ki tud találni dolgokat, és olyat, ami meggyőzően el is adható.
És el is tudja annyira magyarázni, hogy a nép megértse és elfogadja.

(Ennek vadhajtása, ha a semmit is el tudja adni, ez sajnos -- mint látjuk -- benne van a pakliban...)

+++

De mégis, hogy mi lehet ilyen biztosíték.
...
Azért unalmasak az öregek, mert folyton ismétlik magukat. Nos, én is.

Ahogy párszor ez-az kapcsán írtam már, az állam szerződéseinek, számlaszintre bontott működésének szinte teljesen nyilvánossá tétele pl. lehetne egy ilyen "biztosíték".
Persze annak kikötése után, hogy az állammal kötendő bármilyen jövőbeli szerződés feltétele az önkéntes hozzájárulás mindehhez. Az állam mindig kedvelt megrendelő, így maradna partner elég -- akit meg ez riaszt el, az feltehetőleg többet vinne mind hozna (és visz már ma is, mint hoz).

És kell persze legyen az állam működésének és szerződéseinek is olykor bizalmas része. De ahol erre tényleg szükség van, és nem puszta kényelemszeretet -- az a töredék. Államközi szerződések diplomáciai okból bizalmasan kezelendő részei, vagy biztonsági okokból egy Paks-szerződés reaktort leíró bizonyos technikai részletei. De -- példaként Paksnál maradva -- e részletek nyilván áttehetők a szerződés külön mellékleteibe, hogy az összes többi, a pénzügyi részek különösen (!), nyilvánosak lehessenek.
Nyilván kényelmesebb persze nem fáradni a tényleg bizalmasan tartandó információk leválasztásával, mint e kisebb részletek miatt titkosítani egy egész dokumentációt.

A mostani tüntetések fő témája a korrupció -- azt elhitetni egy új arcnak, hogy ő nem lesz az, igen nehéz. A teljes nyilvánosság viszont elég ütős érv lehet.

Az interneten szerveződő nép a netre (könnyen áttekinthetően, kereshetően) teregetett működést ráadásul még ellenőrizhetőbbnek s magáénak érezheti.

És persze nem Károly bácsi ellenőrizné Irma nénivel a hintaszékből, hanem az a mérhetetlen mennyiségű szempár, kik fáradhatatlanul böngészik a netet a világ minden témájában, ahol bármi érdekes és büdös kikutatható / feltárható / szétcincálható. És minden témának van közöttük foglalkozásában is hivatásos szakértője is, aki szimplán nem fér most ezen adatokhoz. Ők azok, akik nagy hatékonysággal túrnának elő szagló megbízásokat, számlákat, teljesítéseket, kifizetéseket. És riasztanak, ha találnak. Ők tudnának lenni az Ezerszemű Rettenetes Ellenőr Néni.

Mindez persze kevésbé kényelmes működést jelent, és nagyobb szervezőtehetséget. De hát pont a mocsárban, a nádas takarásában sok pénzért kényelmesen dagonyázó, tehetségtelen elitből lett elege a népnek. Olyat akar, aki fel tud építeni egy átlátható struktúrát, és gondoskodni a megfelelő működtetéséről. Aki mer és tud szem előtt működni és működtetni.

És persze az is fontos, hogy a párt arca (esetleg többük is) tudjon értelmesen beszélni. Hogy egyszerű nyelven, érthetően el tudja mondani, mikor mit, miért és hogy akar, majd tesz.
Ha emellett még élvezhetően is beszél, az plusz pont. De igazából ez is szükséges képesség, hisz' a kormányzás érdekképviseletek közti vitákat moderálását is jelenti, ahol szintén kell az érthető beszéd, aminek veleje is van.

Az egyszerű, érthető beszéd, ami mellőzi a szokásos szóvirágokat, a ködösítést is nehezebbé teszi. Ami a bizalmat és a tényleges számonkérhetőséget is növeli.

***

Szóval a nép nem hülye. És aki párt ezt egyszer felismeri és felnő hozzá, arra még majd hallgat és elfogadja. Csak a tehetségtelen hülyékből és haszonleső furfangosakból van elege.

Nem ő a hülye, hogy nem fogadja el a mostani pártokat, azok hülyék hozzá.

Ahogy a lányok is korábban érnek a fiúknál, és saját korosztályukat egy ideig kis hülyeként kezelik. Lehet ezen megsértődni, lehet őket szidni, de aki időben hozzájuk érik, jól járhat.

.

 rettenetes_ezerszemu_ellenor_neni-1.JPG

Ezerszemű Rettenetes Ellenőr Néni

.

.

.

2 komment

Címkék: egyszemű kétszemű háromszemű ezerszemű

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr157127479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jotekony koc 2015.02.01. 13:14:04

A nép nem hülye, csak egy tolvajbanda a szerelme. Előfordult ez más okosokkal is, hogy beleszerelmesedtek egy markecolóba.
Ennél a mi okos népünknél ez már 25 éve tart.
De biztos azért, mert Orbán Viktor egy szexbomba.

Göntér László 2015.02.01. 15:05:44

Az alábbi közhatalom felépítésében a pártok is szerephez jutnak, de magában az államhatalomban nem. Persze ehhez az kell, hogy a jelenlegi választási törvénytől eltérjünk, például a mellékelek szerint.
ktkj.blog.hu/2011/09/26/merlegen_a_kepviselok_es_a_kepviseleti_intezmenyek
ktkj.blog.hu/2011/09/25/a_demokratikus_kozhatalom_felepitese
süti beállítások módosítása