HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Görög puding

2015.06.30. 19:53 Benderik

 

Szoktam én itt hangoztatni, hogy -- a széles közvélekedéssel szemben -- a nép úgy nagy általánosságban nem hülye.
És ha értelmesen elmondják neki, mi a helyzet, akkor képes hosszútávú előnyökért akár átmeneti nadrágszíjat is húzni.
Persze csak

  • ha tényleg értelmesen beszélnek hozzá (figyelem: ez nagyon nagy ritkaság -- általában sejtelmes ködfátyolba burkolt politikai célzásokat kapnak),
  • és meg tudják győzni, így elhiszi, hogy az átmeneti lemondások után nem ő lesz az, aki majd kimarad a hosszú távú előnyökből, mikor majd beérnek. Mert van annyira okos, hogy nem szeret mások számára tűzből gesztenyét kaparni (ahogyan az általában történni szokott)


Írtam már párszor, hogy a rendszerváltáskor volt egy olyan kegyelmi pillanat, amikor pl. a mi népünk is fogékony lett volna elhinni és szíjat húzni, de hamar rájött, hogy kábítják (ill. igazából még azt se, mert két értelmes szót nem tudnak neki egyeztetve egy mondatban összehozni "pluralizmus" és "azt gondolom" nélkül), így ismét rövidtávú haszonra kezdett optimalizálni a Nagy Elérendő Célok helyett, mert azt jól megtanította neki a szocializmus, hogy a Nagy Elérendő Célok eredménye, ha van is, szétszivárog, mire hozzá lecsorogna, amit meg most el tud lopni/adócsalni, az biztos az övé,

Nos, a görögök most egy próbái lehetnek e pudingnak.

***

Nem tiszta laborkísérlet persze, mert nem mondhatnám, hogy az elmúlt évek válságviharában bárki is értelmesen szólt hozzájuk, mégis úgy érzem, hogy pusztán most a végén ez a pénzfelvételi korlátozás, mint a csőd igen közeli szele, hat annyira józanítólag, hogy megérezték, hogy reggel van, a bulinak vége.

Szóval ezennel megkockáztatom, és fogadok* arra, hogy

  • a görögök a népszavazáson arra fognak szavazni, hogy nem adják fel az eurót,
  • és hogy ezt úgy is fogják érteni, hogy elfogadják árként a feltételül szabott megszorításokat,
  • így kormányuk (akár a jelenlegi is) keresztül tudja vinni e megszorításokat, mert a nép tudni fogja, hogy -- morogva bár, de -- ő maga adott erre felhatalmazást.


És ez nem jelenti azt, hogy ne lennének ellene majd itt-ott tiltakozások, mert a nép nem egy lény, akinek egységes akarata lenne (mint pl. egy sün), így aki most a feltételek elutasítására szavaz, az utána is elégedetlen lesz velük, és talán utcára is megy ezzel, de az a tiltakozás már csak olyan lesz, mint a Hétrőfös szakállú, miután elorozták szakállát, amiben az ereje volt.

Mert tudni fogják, hogy -- még ha gonosz külső ármányra is, de -- az ő többségük szavazta meg.

***


És mellesleg nekem az a gyanúm, hogy mindezt a jelenlegi miniszterelnökük is tudja, és szerepéből fakadóan buzdít az elutasításra, hogy aztán ha mégis megszavazzák, már arcvesztés nélkül mondhassa nyugodtan népének, hogy "ti akartátok, én akkor ezt elfogadom, és -- bár ezen belül próbálok még minél jobbat kihozni belőle, azaz persze próbálunk még majd alkudni kicsit, de rossz esetben -- megtörténnek az általatok is elfogadott megszorítások".

(És mindezt persze majd görögül mondja, és részben magában.)

És így keresztül tudja majd vinni ezeket, amire amúgy szerintem már eleve régóta készül.


Megválasztása óta.


Csak kellő hihetőséggel kellett eljátszania népének, hogy ő keményen ellenáll, amíg csak lehet. És aztán ha már majd látják, hogy mégse lehet, felhatalmazást kér és kap a kompromisszumokra (megszorításokat is beleértve).

***

De ami tippem szempontjából a lényeg: arra tippelek, hogy

  • a nép úgy fog szavazni, ahogy nem gondolnák róla: benyelve a szükséges békát a hosszú távú fennmaradásért,
  • és eme döntésére emlékezni is fog, mikor a békát majd nyelni kell


és mindezt annak ellenére, hogy a legutóbbi napok pénzkorlátozását leszámítva azért nemigen teljesültek a fenti feltételek, hogy bárki is értelmesen beszélt volna ott azzal a néppel, vagy akár csak értelmesen fogalmazta volna meg most az eldöntendő kérdést.

+++


S hogy mindebben biztos vagyok-e? Hát, rendes ember biztosra nem fogad, így persze hogy nem.

Csak remélem.

Ahogy azt is, hogy ha bejön, ebből tanulnak is majd azok, akik a népet mindenfelé e világban kiskorúnak** tartják.






*persze jó kérdés, mi az, hogy fogadok rá, kivel, mibe, ilyenek. Mivel az írás egyirányú műfaj, kivel eleve nincs, így mondjuk velem. És a tét se döntsön romba, így ha nyerek, kapok egy Kinder Pinguít (magamtól), ha vesztek, az árát elosztom a koldusok között. A hajléktalankérdést egyik esetben sem oldja meg, de jó esetben betervezett idei Kinder Pinguí fogyasztásom 100%-át fedezi.

** azaz hülyének

.

görög puding

.

Kinder Pinguí

.

.

 

1 komment

Címkék: görög sün pingvin puding

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr317586328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benderik 2015.07.13. 20:10:07

No, hát vesztettem.
süti beállítások módosítása