HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Pride

2015.07.02. 20:53 Benderik

 

Elöljáróban leszögezem, hogy jómagam annak pártján állok, hogy a melegségnek meg kell adni úgy általában minden olyan jogot, amit a hidegek megkapnak -- egyetlen kérdéses pontnak az örökbefogadást tartom, mert ott a gyermek érdeke felülbírálja az örökbefogadókét, mely kérdést azonban szigorúan tudományos tapasztalatok és nem ideológiai eszmék alapján érezném helyesnek elbírálni.

De nem ez most a témája ez írásnak, csak azért írom, hogy lássék, hogy a felvonulás most következő kritikája egy melegjogokat pártoló lény billentyűzetéből származik, így nem azok elítéléséből ered.

Hanem abból, hogy ahogy ez a Pride bonyolódik, és amire ki van hegyezve, az szimplán marketingszempontból egy hülyeség.

Mert amit általa a melegtársadalom elérni szeretne, azzal annyira nincs harmóniában amit róluk mutat, hogy megkockáztatom, a melegjogok társadalmi elfogadásának egyik legnagyobb akadálya / ellensége ez a felvonulás.

És persze nem maga a tény, hogy felvonulnak. Az fontos, mert megmutatja, hogy vannak, és sokan vannak, így egymásba is hitet öntenek, és a társadalomnak is megmutatják, hogy létezésük nem elhanyagolható jelenség, és hogy jogokat akarnak, és nem hagyják magukat.

Eddig rendben.

***

De:


A legfőbb jogok, amiért a melegek küzdenek, házasságuk lehetősége ill. élettársi jogaik hidegekkel azonos szintre emelése, valamint az örökbefogadás lehetőségének megadása.

Most vonatkoztassunk el a melegektől, és képzeljük el, hogy örökbefogadó szülőnek jelentkezünk a gyámhivatalnál. Nagy a tülekedés, így szeretnénk jó képet mutatni magunkról. És mikor kiszállnak felmérni minket és körülményeinket, bulit szervezünk, ahol (amúgy kánonjogilag tiszta, heteró) haverjainkkal az asztalon táncolunk szexshop-ból beszerzett cuccokban és eszközökkel -- nem félve használni őket.

Tekintettel az elérendő célra -- hogy egy gyermek felelősségteljes felnevelésére alkalmas szülő és otthon benyomását keltsük -- nem lenne ez részünkről egy kapitális faszság?

Hát nagyjából ugyanez a helyzet a Pride magáról mutatott képével is.


***

Az egész tévedés szerintem abból fakad, hogy a homoszexualitás (és leágazásai) a heterótól tényleg a szexuális irányultságban különbözik, így harcosaiban könnyen keltheti azt az első ötletet, hogy megmutatkozásaikban a szexre helyezzék a hangsúlyt.

Csakhogy ez hülyeség.

Már abban is, hogy a különbség nem csak az, hogy a saját nemükkel szexelnek, hanem hogy saját nemük egy-egy tagjába vannak beleszeretve. Ami már heteróknál sem ugyanaz a két dolog.

Mert a szimpla dugásra törekvés már nálunk (=heteróknál) is inkább a bohó ifjúság korbéli sajátossága, amit később (ill. időnként ifjúkorban is) felvált a szerelem összetett testi-lelki jelensége, ami aztán igen sokszor társlekötési és családalapítási vágyba torkollik. (A dugásra törekvés mellett, persze...)

És közben meg is komolyodunk, és ez egyéb tevékenységeinkkel is összhangban történik.

És a szimplán szexre optimalizáló bohó meleg ifjúságot ugyanúgy nemigen érdekli a melegházasság és örökbefogadás joga, mint a hasonlóan tomboló heteró ifjúságot.

Akiket érdekel, azok a már megkomolyodottak, akik társat akarnak, akit nem kell titkolniuk, meg akivel jogilag ugyanolyan biztonságot és erkölcsi emelkedettséget adó házasságot köthetnek, meg családot alapíthatnak.

És az ő heteró hasontársaik sem táncolnak teherautókon, hanem dolgozni járnak, ahol utat törnek, kertészkednek, mozdonyt vezetnek vagy excel-táblát alkotnak, este otthon főznek, öltönyben az Operába mennek, meg ilyenek.

És a többségi társadalom az ilyen konszolidált megkomolyodottakról tudja elképzelni, hogy szívesen szentesíti jogaikat, és ad kezükbe nevelésre gyermeket.

És teherautón táncoló heteróknak sem szívesen adna.

***

És persze, ez az egész táncolós buli ennél mélyebb vidámságot, életszeretetet fejez ki. De az átlagember nem ezt látja benne, hanem a fékeveszett orgiára való hajlamot. És ezzel azonosítja a melegeket.

És persze, több vidám ember vonul, mint teherautó. Talán már nincs is explicite olyan teherautó. Csakhogy bárkivel szóba kerül aztán, mégis a teherautókat említi. Persze, mert a szenzációéhes média ezeket ragadja ki. Csakhogy ez mindaddig így lesz, míg van teherautót mit kiragadni. És addig ez lesz a melegség átlagagybeli képe. Változtatni ezen csak úgy lehet, ha nincs mit szenzációéhesen kiteherautóragadni. Mert addig az átlagember azt látja.

És persze mondhatnánk erre, hogy na és, ő azt látja, ő baja.

Csakhogy nem ő baja, mert az átlagember adja a társadalom többségét (azért átlagember), és ő hozza a törvényeket (jó, mondjuk így: közvetve...). Így amíg ő a melegeket az orgiával azonosítja, addig se melegházasság nem lesz, örökbefogadásnak meg még gondolata se.

***

Gondolatkísérletként (esetleg igaziként is) érdemes lenne kipróbálni, hogy egy városrésznyi konszolidált öltönyös (meg amit a nők hordanak, amikor épp' konszolidáltak, csak azt nem tudom, hogy hívják) polgár hömpölyögne csendes, vidám egyetértésben -- saját meleg párjuk kezét fogva -- azon a sugárúton, és sokkal konszolidáltabb képet mutatnának a kordonon kívüli ellentüntetőknél.

Akiknek ez így hirtelen kínos lenne, és szerintem egy kicsit megzavarodnának. Egy részük csak kihúzva érezné maga alól a lovat, egy részük pedig talán még meg is állapítaná, hogy nahát, ezek ilyenek?

És persze ez is szélsőség, mert egészségtelen öltönyösebbé válni, mint amilyenek vagyunk. Csak sokkal harsányabbnak sem érdemes, ha olyasmit akarunk elérni, amihez disztingváltnak akarunk látszani.

+++

Szimplán az az alapvető marketingszabály nincs itt betartva, hogy olyan képet mutass magadról, amilyennek szeretnéd, hogy lássanak. És amivel elérheted, amit akarsz.

Nekem mindegy, én most is házasodhatok. Csak szólok annak, aki még nem.

.

.

.

2 komment

Címkék: hülyeség büszkeség balítélet

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr57591516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benderik 2015.07.13. 20:12:54

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Hát, pedig pont azt a részét próbáltam érvekkel elhagyatni, amelyik sokak számára leginkább gyomorforgató. Sajnálom, ha ez is gyomorforgató...
süti beállítások módosítása