HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

A Hivatal csókja - mese a függő hatályú végzésről

2018.05.23. 20:53 Benderik

 

"Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (...) 43.§ (1)-(2) bekezdése előírja, hogy teljes eljárás lefolytatása esetén a hatóság az eljárás megindításától számított nyolc napon belül függő hatályú végzésben rendelkezik arról, hogy a hatóság tízezer forintot köteles az ügyfél részére megfizetni abban az esetben, ha az ügyintézési határidőn belül az ügy érdemében nem döntött, vagy az eljárást nem szünteti meg."

 

Fenti idézet részlet egy hivatalos levélből, melyet gyermekem nyelvvizsgadíj-visszatérítési kérelmére első válaszként a napokban annak rendje s módja szerint kipostáztak.

 Azaz én beadtam a visszaigénylési kérelmet, ami egy teljesen szabványos ügyfajta, a hivatal  a hivatalokközti adatbázisból ellenőrzi, hogy gyermekem létezik, diák, kora stimmel, sikeresen lenyelvvizsgázott, majd szabvány eljárásban küldi a pénzt.

 Ezt az eljárást a Hivatal vmiért teljes eljárásnak nevezi, és nem is baj, fontos, hogy legyen a dolgoknak neve, színesítve a sivár hivatali létet. Ám mielőtt ennek nekifogna, külön eljárásban nyolc nap alatt hoz egy előzetes végzést, hogy ha az addig félretolt fő eljárásban majd nem végezne időre -- miután ezzel az előzetessel végezvén végre annak is majd nekikezd --, fizet majd tízezer forintot.

 Eddig a tények, innen kezdve már csak játszom a gondolatokkal, a lenti történetnek így valós folyamatokhoz és személyekhez nincs köze, minden hasonlóság a képzelet műve csupán.

 (Itt kell még megjegyeznem, hogy megírása során egyetlen állat sem sérült meg.)

 

***

 Valaki -- egy jószándékú ember --  az Úr 2016. évében úgy gondolhatta, tegyünk egy kicsit az ügyfél kedvére, ki sokszor szenvedő alanya a Hivatal túlterheltségből fakadó lassúságának, és foglaljuk törvénybe, hogy kárpótoljuk őt az olykor hosszúra nyúlt várakozásért, és ha nem sikerült ügyének időben végére érni, adjunk neki tízezer forint fájdalomdíjat.

 Meg persze a Hivatalt is gyorsabb munkára ösztönzi, ha minden ügyosztály faliújságjára kitűzzük a folyamatban levő ügyek egyik ötezresét, amit ha nem kellett kiadni, utólag elfagyizhatnak, miközben gyönyörködhetnek a fagyizó melletti játszótéren örvendező gyermekekben, kiknek játszóterét a határidőn belül lezárt ügyek másik ötezreseiből építették.

 Továbbadta gondolatát egy másik jószándékú embernek, és felkérte őt, foglalná ezt törvénybe.

 Ez a másik jószándékú ember maga is jó volt és a szándéka is, így hamar munkához látott, hogy mielőbb jó legyen az ügyfeleknek. Úgy számított, hogy ha siet, talán már abban az esztendőben törvénybe iktathatja, és mivel épp' előző nap dobolták ki a főtéren az azévi száznegyvennyolcadik (CXLVIII) törvényt a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításáról, ez az övé lehet majd a száznegyvenkilencedik (CXLIX) a sorban.

 Maga is hivatalnok volt, mert az előbbi jószándékú ember azt is tudta, hogy olyan embert kell felkérni törvényalkotásra, aki ott van a tűz mellett, ahol a varjük is a karón, és látott is már olyat, szóval hogy gyakorlati ember kell, mert nincs rosszabb, mint ha olyan alkot törvényt íróasztal mögűl, aki varjút tán még papíron se látott, nem hogy karón.

***

 Hivatali ember lévén összesen két elintézési módot ismert a világ dolgaira -- a végzést és a határozatot. Még bevásárlólistát is úgy írt, hogy tetején ez állt: Határozat, majd a rendelkező részben leírta a listát, s egy rövid indoklásban előadta, hogy minderre a család élelmezése okán van szükség.

 Így csak kicsit töprenkedett, végzés legyen-e vagy határozat, mert mindkettő végleges hatályú, mit legfeljebb az ügyfél fellebbezése helyezhet hatályon kívül. Megkérdezte pár kollégáját, köztük egy őszszakállú nyugdíjasként foglalkoztatott ősöreg hivatalnokot, aki egy nagy könyv felütése után a végzést javasolta, ám -- emelte fel mutatóujját a könyvből felpillantva --  ún. függő hatályú végzést.

 Illendően megköszönte a tanácsot s eztán már pörögtek az események, és hamar papírra került az új törvény, mely kimondta, hogy eztán a Hivatal minden új ügy indulásakor nyit egy hozzá tartozó alügyet, és előbb ebben hoz végzést, mely szerint ha a főügyben nem tudna majd időben határozatot hozni, úgy tízezer forintot fog majd az ügyfélnek fizetni. E végzést maga a főügy hivatalnoka hozza meg legfeljebb nyolc nap alatt, hisz' ő ismeri az ügy részleteit, és nincs rosszabb, mint ha egy ügy különböző részeit különböző személyek bírálják, s így esetleg önellentmondó eredmény születik.

A végzés meghozása után a megszokott hivatali útvonalon láttamozódik, emelkedik jogerőre (függő hatállyal!), majd jut a postázóba, hol szintén a megszokott ügyrend szerint kerül kipostázásra.

 Előnye mindennek, hogy az új ügyfajta folyamatba iktatásához nem szükséges új hivatali folyamatokat kidolgozni, így nem sérül a hatékonyság.

S a hatékonyságot növeli az is, hogy az alügy elbírálásakor semminemű mérlegelésre nincs szükség, mert a törvény egyértelműen kimondja, hogy a végzés csak ez lehet, így e döntés nyolc nap alatt bizton s hiba nélkül meghozható.


A törvény így megszületett -- egyetlen apró csiszolásként egy harmadik jószándékú ember, hogy egyértelműbbé tegye, a főügyet "teljes eljárás"-nak nevezte el,  megkülönböztetendő az alügytől, mely már az eredeti változatban is a "függő hatályú végzés" nevet kapta. Ja igen, és a fagyis rész a játszótérrel már nem került bele -- állítólag valahol a második és harmadik jószándékú ember között tűnt el egy hatályát vesztett alpontban, bár talán már az első fejében is csak a legenda szerint fogant.

 

***

A törvény hatályba lépése óta gyorsítja a Hivatal működését s növeli hatékonyságát. Apró szépséghibaként azévi száznegyvenkilencedikként  (CXLIX) beelőzte egy másik törvény a mezőgazdasági -vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény és a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény módosításáról, így ő csak az azévi százötvenedik (CL) törvény lehetett, ám jószándékú emberünk felettesei ezt a megoldandó feladat fent említett bonyolultságának tulajdonították, és szemet húnytak fölötte.

 

+++

 2016 óta egy jobb világban élünk, ahol jószándékú embereknek köszönhetően a Hivatal is gyorsabb lett s az ügyfelek is elégedettebbek. S ezzel ha pár száz évvel később is, de utolértük Német- és Franciaországot, mert most már ez az itteni világ is a lehetséges világok legeslegjobbika.

 Melyhez vezető út pediglen jószándékú emberekkel van kikövezve.

 

 

 

 

 

 

 

5 komment

Címkék: végzés Hivatal

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr213996330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igazi Trebics 2018.05.24. 18:41:07

1. a függő hatályú döntést már a 2004. évi CXL is ismerte (az, amit a 2016-os CL felváltott), nem a 2016-os törvényben jelent meg először.

2. a függő hatályú döntés nem arról szól, hogy ha bénáznak kapsz 10.000 Ft-ot, az csak egy mellékkörülmény, nem egy alügy a főügyön belül. A függő hatályú döntés arról szól, hogy ha a hivatal határidőre másképp nem dönt, akkor helyt ad a kérelmednek, konkrétan x nap után ezzel a papírral mehetsz a kasszához a nyelvvizsgadíj visszatérítésért. Ha az x nap után közlik, hogy mégsem vagy jogosult rá, akkor jár a 10.000 Ft, mert ez nem tudták határidőn belül megmondani.

Omnisapient 2018.05.24. 19:30:11

És mindezt a szösszenetet tértivevényes levélben küldik meg, amit a postás természetesen napközben hoz ki, amikor a jómunkásember (vagy diák csemetéje) csak nagyon kis valószínűséggel tartózkodik otthon, így nagy valószínűséggel arra kényszerül, hogy a hétfőtől péntekig reggel nyolc és este hat óra között nyitva tartó legközelebbi postára fáradjon átvenni a levelet, amit elolvasva -finoman szólva- nem lesz okosabb.

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2018.05.24. 21:54:51

Üdv!

Annak örülök, hogy Neked csak ezzel az egy momentummal van bajod, de azt is hiszem, hogy ez csak a felületes szemlélőnek tűnhet így és ez egy kiragadott kép arra, hogy ironikusan tárd az olvasók felé s elé a 2012 óta rendületlen úthenger (jog-alkotás) ártóan káros hatásait, így köszönöm a felütést!

No, majd amúgy a januártól hatályos Pp. és a jogi képviselő nélkül (személyesen) eljáró felpereseket "segítő" kereset-nyomtatványokat is elemezd ki, amelyeket a régi-új IM-miniszter (trócsányi) baráti és üzlettársi körei alkottak meg jó olcsón (asszem úgy cca. 2 mrd volt), hogy még ezzel is megnehezítsék polgár önkéntes (civil) buzgalmát . . .

Már várom, mikor kapja meg a Kúria is a működését szabályozó, a legfőbb taláros testületet bedaráló ( lex-Darák, óh ) kormányrendeletet (mert annál alacsonyabb már csak a helyi rendelet ehetne Đ), amely kikötné, hogy csak xls-ben és csak legfeljebb az A1-E24 mezők terjedelmében hozhatna döntést az elKúria, amit először az IM-miniszternek jóváhagyásra be kell mutasson :-)

Szeretettel:

Maus Robi
www.tele-maus.hu

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2018.05.24. 22:16:09

@Az igazi Trebics:

Szia!

Én tudom, szerintem aki a posztot tolta be, ő is tudja, de az tényleg áll, hogy az ügyfelek döntő többségének fingja erről nincs és a dolog nemcsak emiatt zavaró (túl ezen, a téma mint felütés szerintem tényleg csak elvi értékű).

A dolog onnantól kezd már holmi 1984-re hajazni, hogy mivel már az Atya Úr Isten is már a Kormányhivatal alá tagozódott be, lassan már a hivatásosoknak is észnél kell lenni erősen, ha meg akarják tudni, honnan a búsból is érkezett egy küldemény és ez szerintem a hivatali kapura is fennáll. ha nem rosszabb...

No, pl. az egykori Fővárosi Kerületek Földhivatalát ma így írjuk fel:

BFKH 11. kerületi hivatala
Földhivatali Főosztály
Ingatlan-nyilvántartási Osztály

és akkor még rövidítettem is a "járási hivatalt" :-)))

Kezd ez olyan lenni, mint a viccben:

Felszáll az induló vonatra egy fiatal srác, és beül az egyik kupáéba, ahol már csak egy hely van. A többi utas, zömmel idősebbek, csendben ülnek.
Aztán az egyik megszólal:
- Huszonöt!
Pár másodperc után az összes utas - a srácot kivéve - hatalmas röhögésben tör ki. Aztán megint néma csend.
Majd egy másik szólal meg:
- Tizenhat... nem: tizenhét!
Újabb másodpercekkel később megint hatalmas röhögésben tör ki közöttük. Aztán megint néma csend.
Amikor mindez már sokadszorra megtörtént, a srác megkérdezi a mellette ülőt, hogy ez valami rossz tárfa, ellene?
- Nem, Édes Fiam! Szó erről nincs - válaszol az öregúr.
- Tudja, mi már legalább negyven éve járunk össze.
- ?
- És mivel már minden létező viccet ismerünk, úgy határoztunk, hogy megszámozzuk mindegyiket, így elég csak a számot kimondani.
- És abból már rögtön tudják, hogy melyik viccről van szó! Ez fantasztikus!
- Ne, Fiatalember! A Fantasztikus, hogy ennek a viccnek a száma a 125-ös.
És hatalmas nevetés a reakció :-)))

Azaz a közigazgatási rendtartás alá tartozó ügyekben (is) a szöveget már el is lehetne hagyni, mert "irreleváns", elég lenne csak mindenre egy számot kitalálni.

Így megkapja az ügyfél a döntést, hogy "42!", és ebből rögvest tudja, hogy egyszerűsített határozattal a kérését elutasították és a jogorvoslatra 8 naptári napja van, a másodfokú eljárás illetékmentes mert szociális ügyről van szó, és az e-ügyintézést kizárta a döntéshozó hatóság. :)))

Na ezért írom én már legalább 2011 óta azt, hogy nemcsak sok sikert és boldogságot és szépet és jót kívánok, de ennél sokkalta többet is: (érdemi) megbecsülést, élethosszig tartón, és mindenkitől, aki szembe jön - de legalábbis azoktól, akik erre érdemesek.

Szeretettel:
Maus Robi

Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.09.08. 05:49:15

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Call / WhatsApp: +16626183756
Webhely: progresivefunding.wordpress.com
süti beállítások módosítása