HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

M1 - Mesterséges 1ntelligencia

2020.01.24. 21:53 Benderik

 

Picsog itt mindenki. 

 Folyton azt mantrázzuk, hogy technológiai fejlődés meg kápluszeff meg innováció, aztán mikor az ország tisztán saját forrásokból végrehajtja a forradalmat sejtető kísérletet, hogy a világon elsőként interjúvol mesterséges intelligencia egy hivatalban lévő főpolgármestert, csak húzzuk a szánkat. 

 

*** 

Jó, mesterséges intelligenciából nem a csúcsmodellt próbáltuk, de bevezető kísérletben a tudományos életben ez a normális protokoll. 

Komoly, költséghatékony szakmai műhelyekben csúcsmodellre akkor váltanak, ha az első kísérlet ígéretesnek mutatja az ötletet. A deszkamodellbe ez az egyszerű példány is megfelelt. 

 Így legalább jól tanulmányozható volt az első generációs beszélgetős mesterséges-intelligencia robotok letisztultan szép egyszerű működése. 

 Algoritmusuk nagyjából az alábbi: 

 1. Keresd ki a bemenetként kapott programban előírt első kérdést! 

 2. A kiválasztott kérdést tedd fel!  A kérdésfeltevés stílusa a generáció későbbi példányainál már állítható, itt láthatólag kötekedő stílus volt beállítva. Az is elképzelhető, hogy jó áron jutott a csatorna egy szoftverhibás példányhoz, ami fixen csak ezt tudja. 

 3. Várj csendben, míg a partnerből hang jön ki, s még utána 2 másodpercig. Ez a 2 másodperc állítható, egy mélyebb levegővételre ez bőven elegendő, ám voltak iskolák, akik esküdtek rá, hogy ennél többet kell várni, hátha van a partnernek még gondolata, amin előbb elgondolkodik, mielőtt elmondaná, és ezzel a robot időt nyer. (Akkoriban szokás volt még dolgok kimondása előtt elgondolkodni -- szerk..)

Ez az időnyerés fontos -- a kezdeti beszélgetőrobotok alapelve az időhúzás, hisz' céljuk a partner számára egy minél hosszabb beszélgetésélmény biztosítása a rendelkezésre álló kevéske saját beépített gondolat minél jobban elnyújtott kombinálásával. 

A kísérletben látott robot nagyon alacsony várakozási időre volt állítva, vagy érzékelőhibás példány lehetett, mert sokszor már akkor megszólalt, amikor a partner még beszélt. Ez is arra utal, hogy talán egy olcsón beszerzett másodosztályú példány volt. 

 4.a. Ha érted a partner válaszát vagy annak egy részletét, kérdezz rá vissza! Az elsőgenerációs robotok a bővített mondatokat még nem értik, ám a legtöbb beszélgetés szinte minden mondatában van néhány gyakori szóösszetétel, amire egyszerű szórendváltással vissza lehet kérdezni. 

 4.b. Ha a 4.a. pont szerint nem tudsz visszakérdezni, ugorj a programod következő kérdésére! A valósághűbb beszélgetésélmény elérése érdekében használj átkötő tagmondatokat -- például, "erről nekem eszembe jut, hogy", különben a partner megzavarodik, hogy ez most hogy kapcsolódik a beszélgetés fonalához. 

Az interjú során véletlen algoritmussal váltogasd a beépített összekötőszövegeket! 

(Bonyolultabb robotok képesek észlelni, ha a válaszban felismerhető részletnek köze van a programjában felsorolt valamelyik későbbi kérdéshez, és soron kívül arra a kérdésre ugranak. De ez már egy átkacsintás a második generációs készülékek világa felé.)

 5. A kötekedő stílusra állított robot egyik időhúzási praktikája olyan visszakérdezések bedobása, mint hogy "most Ön azt állítja, hogy <s itt elismételve a partner egy értelmezett válaszdarabkája>? Van erre bármi alapja vagy csak így gondolja?

Vagy "Kérem, a kérdésre válaszoljon!", ami egy meglepően hatásos fordulat, mert egy normál emberi beszélgetés minden válaszában valamennyire pontatlanul fogalmaznak a partnerek, és sokan nem is egészen véletlenül, így egy ilyen visszakérdezéssel rajtakapva érzik magukat, magyarázkodni kezdenek, s ezzel a robot időt nyer. 

A kötekedő üzemmódú robot a magyarázkodásba jó helyre beszúrt véletlenszerű mondatokkal hosszú időre tovább taszíthatja zavarába a humán partnert. Ilyenkor a véletlenszerűség kimondott erény, minél kevesebb köze van egy bedobott beszólásnak a témához, annál nagyobb zavart tud kelteni. A kísérleti robot például időnként megkérdezte, hogy partnere miért nem az épület előtt parkolt le, de ugyanilyen hatásos lehet, ha étkezési szokásairól kérdezzük vagy holdújévkori orgazmusa intenzitásáról. 

 6. A következőként választott kérdéssel a 2. pontra ugrunk. Ha a kérdések elfogytak, a 7. ponttal folytatjuk. 

 7. Fejezd be a beszélgetést! Fejlettebb intelligenciák képesek a beszélgetés valamelyik elkapott részletére utaló elköszönést produkálni, ennek híján bármilyen udvarias elköszönés megteszi. 

Az adásban látott robot pechére pont egy olyan búcsúmondatot választott, amit a partner tényleges felajánlásként értelmezett egy későbbi beszélgetésre, és egy utolsó kérdéssel még folytatni próbálta a robot által befejezettnek tekintett társalgást.

Ez láthatólag megzavarta a programjának befejező pontjára érkezett gépet. Erre azért ezen a szinten is fel vannak készítve, és gyorsan bepróbálkozott egy általános visszakérdezéssel, hogy "Miért nézett ki jobbra? Nem tűnt túl ősz... Miért nézett ki jobbra?" Ezzel partnerét is sikeresen zavarba hozta, s így aztán már kihúzta egyszerű visszakérdezésekkel, bár a robot zavarát jelzi, hogy a végső elköszönésbe még belekeveredett egy oda nem illő elem a programjába épített leggyakoribb szóról, a bicikliről. Valami olyasmi sikerült, hogy "találkozunk biciklin" -- ez a mondat túlmelegedett processzorműködésre utal. 

Ám a beszélgetés épp' a legjobbkor véget ért, így a kísérlet végülis a maga kezdeti szintjén sikeresnek mondható -- a nézők s a vendég, ha furcsállták is, egy értelmileg félig, ám szintektikailag teljes interjút kaptak. 

 

*** 

S persze a fanyalgók nyilván megtalálták a kivetnivalókat, de a köztévében szerencsére szakemberek ülnek, akik tudják, hogy e botlások a kísérlet kezdeti fázisának szerény belépőköltségvetésű eszközeiből fakadnak, és mindez nem szegi majd kedvüket. 

A kísérlet nyilván folytatódni fog, ezúttal már gondosan kiválasztott beszállítóktól drágábban beszerezhető eszközökkel -- ebben nincs okunk kételkedni. 

 

+++ 

Mert van amire semennyit nem drága költeni. 

 

ai_interju.png

 

 

 

 

 

 

26 komment

Címkék: köztévé Karácsony M1 Artifical Intelligence

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr1415425914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohohorgász 2020.01.25. 16:10:45

Látom dolgozik a demokrácia

a nagy hohohorgász 2020.01.25. 16:14:26

Amúgy meg az a szerencsétlen riporterno a szaros labanyomaba sem ér az ajtós Áginak. De valóban szánalmas. Valljuk be magára vmit adó ember nem égette volna magát így. De azok a fránya elvek azok nincsenek meg egyik oldalon sem. Se jobbon se balon.

Balambér Kovács 2020.01.26. 00:00:36

Oszt, mé' köll ennyit foglalkozni egy jelentéktelen riporternővel? Gondolom, arra hajtott szegény, hogy otthon fidesznyikes férje-ura végre jól megbúbolja. Ne sajnáljuk tőle ezt a kis örömöt.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.01.26. 00:19:34

Én imádom elnézni hogy Magyarország kifogyhatalan helye a felszopó genetikájú cselédeknek. 30 év demokrácia és liberális polgárjogok után a huszon- harmincéves fidióta korosztály pont ott tart, mint a Rákosinak, Kádárnak felszopó cselédsorban élt anyjuk, nagyanyjuk generációja.

Szereintem a fidesz az a genetikusan deformált lények gyűjtábora. Azért is mondhatják állandóan, hogy egy a tábor egy a zászló, hogy a fidióták azzal a gyűszűnyi agyukkal a fidióták azt az egy zászlót csak képesek tán észben tartani?
Mert kettőt ez a mélysötét fidióta birka népség biztos nem tud megjegyezni.

Belzebubo 2020.01.26. 01:06:26

Nem, ne becsüljük le a hölgy képességeit és erényeit. Ő nem egy egyszerű beszélő robot, vagy jelentéktelen szereplő. Ha hasonlítani kell, akkor inkább egy Magda Göbbels (aki nem csak egyszerű feleség volt, hanem tevékenyen részt vett a náci nőmozgalom szervezésében és propagálásában.) (Hozzájuk)méltó hagyományok folytatója...

leponex 2020.01.26. 06:32:39

Kedves Benderik,
tipikus példánya vagy a végtelenül intoleráns, végtelenül farizeus magyar 'liberális' médiaértelmiséginek.
Természetesen joggal kritizálható mind a 'közmédia' mind a konkrét esetben M.Kata produkciója, a primitíven elfogult, egyoldalú, az interjúalany lejáratását célzó, a leplezetlenül ellenszenves attitűd.
Erre nincs mentség, az sem ha a 'másik oldal' ennél sokkal régebb óta, összehasonlíthatatlanul gyakrabban, durvábban teszi ugyanezt.
(A magam részéről ezért redukáltam le közel nullára az online liberális médiafogyasztási portfoliómat. Is..)

DE Te itt ugyanilyen nyílt ellenszenvvel, primitíven, a valódi liberálisra nyomokban sem hasonlító módon gyalázod - robotra degradálva - magát a Személyt -nem a produkcióját.
Szerintem egy nőről (sem) beszélhet, írhat így e magát valamennyire is liberálisnak ( vö: a személy feltétlen tisztelete, ... i tak dalse ) tartó ember.

Te a múltkor még a Fegyőr vállalhatatlan produkcióját is a szárbaszökkenő illiberalizmusnak tulajdonítottad, gondolom a hozzád lojális (lásd fentebb) kommentelőid szintén a Zorbán miatt merik írni M. Katáról: 'Magyarország kifogyhatalan helye a felszopó genetikájú cselédeknek.', ' a fidesz az a genetikusan deformált lények gyűjtábora.'

Te mit gondolsz arról, egy bloggernek van-e bármiféle felelőssége a köznyilvánosság már-már minősíthetetlen eldurvulásában, a szellemi lincselés mindennaposságában?

(Azért egy kicsit magamban még mndíg azt remélem: talán csak nem is érzitek, fel sem fogjátok, mi az amit és ahogy csináltok a médiában ...)

Tükör, otthon, meg van még?
üdv!

rallus 2020.01.26. 06:52:56

Ha Karácsony a maga intelligens módján visszavág a riporternőnek, akkor az utcájuktól visszavonatja a "Klíma vészhelyzetet" és nem telepít méhecskéket a buszmegállókba!
Na akkor lészen sírás és fogaknak csikorgatása!

Pillangószelep 2020.01.26. 07:41:44

Ez a frontális támadás a riporternő ellen azt bizonyítja, hogy valamit nagyon jól csinált.
Egy biztos, a főpolgármester a riport vége felé már nem tudta hová tenni a lábát lányos zavarában.
Ez úton is gratulálok Mészáros Katalinnak, várom a következő interjúját a főpolgármesterrel.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.26. 07:55:40

Mesterségesnek mesterséges, de nem valami intelligens droidról van szó.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.26. 07:56:57

@Balambér Kovács: búbolja privátban, nem a mi pénzünkből, ne főműsoridőben, nem fontos riportot elbaszva!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.26. 08:07:27

@leponex: "a 'másik oldal' ennél sokkal régebb óta, összehasonlíthatatlanul gyakrabban, durvábban teszi ugyanezt."

a faszt. ezért kell ennyire ütni titeket, Fidiótákat, ti mindig azzal jöttök, hogy a másik oldal durvábban teszi ezt:

1) ami nem mentség
2) és nem is igaz.

ti akkor is azt hazudjátok, hogy a másik oldal durvábban teszi ugyanazt, amikor már régen nagyságrendekkel ti vagytok a durvábbak.

hol a jó édes kurva anyádban tudsz te felmutatni a "másik oldaltól" főműsoridőben, köztévén hasonló riportot, te szerencsétlen elmebeteg?!

továbbá:

3) már az faszfejség tőled, hogy a köztévét minden kritika nélkül elfogadod Fideszes oldalnak. itt kezdődik a baj. a köztévének Fideszes törvényi feladata, hogy ne egyik oldal legyen, te kis köcsög, a köztévé állandó törvénysértésben működik, és te ezt beismered.

"(A magam részéről ezért redukáltam le közel nullára az online liberális médiafogyasztási portfoliómat. Is..)"

1) akkor egyrészt fingod nincs arról, amit állítottál
2) azt is elárultad ezzel, hogy te a közpénzből fenntartott közmédiát hasonlítod a privát online médiával, amely összehasonlítás eleve nem jogos

"DE Te itt ugyanilyen nyílt ellenszenvvel, primitíven, a valódi liberálisra nyomokban sem hasonlító módon gyalázod - robotra degradálva - magát a Személyt -nem a produkcióját."

Egészen más, ha:

1) Ezt reakcióként, kritikaként teszik. Hol a faszomban érdemelte ki Karácsony azt, hogy így bánjanak vele?
2) Nem érted az iróniát, humorérzéked nulla.
3) A blogger nem a közmédiában blogol, hanem egy privát médiában, saját bologoldalán közöl saját véleményt. A bloggernek NEM feladata a pártatlan tájékoztatás, szemben a közmédiával.
4) A blogger nem a te pénzeden élősködik, mint a köztévé.

"Te mit gondolsz arról, egy bloggernek van-e bármiféle felelőssége a köznyilvánosság már-már minősíthetetlen eldurvulásában, a szellemi lincselés mindennaposságában?"

A köztévé felelősségéhez képest elenyésző. És bőven indokolható a dolog.

Látod, Fidióta faszfejkém, ezért vagytok ti Fidióták. Olyan sötétek vagytok, mint a főd. Az, hogy a köztévé odaszarik az asztalunkra, azt fel se veszed, de a másik oldalon érzékeny vagy minden olyan dologra, ami kurvára benne van a sajtószabadságban, a véleményszabadságban, és a demokráciában. EGy demokráciának kurvára része az, hogy egy blogger simán lehet ironikusan kritikus a közmédiával.

Te idióta és beteg vagy. Pontosan ezért vagy Fideszes. Ti vagytok a magyarok legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.26. 08:09:21

@Pillangószelep: látom, te azon a szinten vagy, hogy odaszarsz az asztal közepére, és ha erre pofon vágnak, akkor vigyorogsz, hogy jól csináltad, hiszen mekkora reakció jött rá. elmebeteg pszichopata vagy, ezért vagy Fidióta.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.26. 08:20:28

@rallus: a droidnak parancsba adták, hogy böfögjön ide egyet, tehát ideböfögött egyet. ezek a témák nem is szerepeltek a riportban, de az is kérdés, hogy egyáltalán mit akartál mondani,te ki mongolFidióta?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.26. 08:21:13

@Pillangószelep: a kis ribanc a végén már csak lőtt, meg se várta a választ, Karácsony szavába vágott, mert rájött, hogy még nem adta le az összes megrendelt kérdést.

vergyula 2020.01.26. 10:04:35

@math0: Na igen, azt a hozzászólást én sem értem.

Benderik 2020.01.26. 10:48:50

@leponex: "Kedves Benderik, tipikus példánya vagy a végtelenül intoleráns, végtelenül farizeus magyar 'liberális' médiaértelmiséginek....Te itt ugyanilyen nyílt ellenszenvvel, primitíven, a valódi liberálisra nyomokban sem hasonlító módon gyalázod - robotra degradálva - magát a Személyt -nem a produkcióját."

Ez a riport az elnézéskéréseké (is) volt, és úgy fest, szelleme tovább él.Így magam is elnézést kérek persze, ha magát a személyt sértettem volna meg.
Szándékom a szerep kritikája volt, nem az övé.Amibe persze nagykorú, értelmes emberként maga ment bele.És visszahullt reá.
De mondom, a szerepét kritizálom, s ha személyére venné, hát ezúton megkövetem szegényt.
Akire amúgy kíváncsi lennék, magától milyen riportra lenne képes. Ha nem egy előre (szarul) megírt  robot szerepét kell eljátszania. (Amiben láthatólag elég hamar maga is kínosan érezte magát.)
Mert személyéből ennél többet nézek ki.
(Legalábbis intellektuálisan. Hogy ebbe az így megírt szerepbe belement, az némi elemi rosszindulatot sejtet azért lelkéből. De nem tudhatom persze, mert nem ismerem táncba vivésének körülményeit. Lehet, hogy egy angyal, aki beteg édesanyját ápolja, és kellett a szerep. És ezt kihasználták. Nem tudhatom, így bántani sem akarom. Őt. De a szerepét kénytelen vagyok.)

Andy73 2020.01.26. 14:33:59

Sokan írtak már erről. A fideszes Fürjes is megmondta, hogy védhetetetlen. Egy másik konzervatív poszterina is (ha jól emlékszem, Srabski Fruzsian), de ő azért emlékeztetett 10 évvel ezelőtti Napkeltére, belinkelve azt, amikor Fábry volt a vendég. Tehát nincs új a nap alatt.
Egy dologra nem hívta fel a figyelmet: a Napkeltében három elvakult baloldali esett egyszerre a vendégnek, nem csak Fábrynak, hanem bárkinek, ha ellenzékiként bemerészkedett hozzájuk. Ehhez képest itt komoly előrelépés történt, hiszen egy-egy elleni küzdelem volt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.26. 20:08:25

@Andy73: ki a faszom az a Fábry? mi a faszomat számít egy vele készült riport?

leponex 2020.01.26. 22:32:09

@math0: Erőltessék a Békesség !
üdv!

leponex 2020.01.26. 22:38:56

@Benderik: Kösz.
És igen, a szerepét nyugodtan kritizáld, ironizáld, a gúnyt talán érdemes lenne mellőzni.
A gúny 'ölni' akar, megsemmisíteni.
Szerintem senkinek nincs erre szüksége, de nem is használ senkinek.
Üdv!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.27. 06:40:49

@leponex: "Te itt ugyanilyen nyílt ellenszenvvel, primitíven, a valódi liberálisra nyomokban sem hasonlító módon gyalázod - robotra degradálva - magát a Személyt -nem a produkcióját."

Te diszlexiás vagy? Nem sikerült felfognod a blogot? A blogger nem Mészáros Kata személyét figurázza ki, hanem BIZONY A PRODUKCIÓJÁT. A személyét akkor figurázta volna ki, ha olyannal jött volna, hogy M. Kata ronda, szőke, fél lába van, néger, arab, muszlim. De az ilyen karakterrombolás a náci szennymédiára jellemző. Fasznak jössz ide hazudozni, te kis Fidióta selejt?!

leponex 2020.01.27. 14:56:13

@math0: Nézd, én minden tapasztalat ellenére rendületlenül hiszek abban, hogy a hozzád hasonló kommerek is egész normális fejek lehet(né)nek, csak valahogy a nick anoninmitása alatt a rosszabbik énjük jön elő ...
De sosincs késő visszaváltanod, én bíztatlak!
üdv!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.27. 15:00:51

@leponex: én viszont biztos vagyok benne, hogy ti, Fidióták nem vagytok normálisak, sőt, a magyar társadalom legalja vagytok, a tanulatlan, idióta, elmebeteg söpredék selejt. Szerintem nincs is különöseben remény arra, hogy valamikor észhez tértek, a társadalom maradékának kell felébrednie, hogy ne hagyják, hogy a társadalom legalja, azaz a Fidióták tönkretegye az országot.

leponex 2020.01.27. 17:00:17

@math0: :)
Ha nem, hát nem ...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.27. 19:23:29

@leponex: én viszont biztos vagyok benne, hogy ti, Fidióták nem vagytok normálisak, sőt, a magyar társadalom legalja vagytok, a tanulatlan, idióta, elmebeteg söpredék selejt. Szerintem nincs is különösebben remény arra, hogy valamikor észhez tértek, a társadalom maradékának kell felébrednie, hogy ne hagyják, hogy a társadalom legalja, azaz a Fidióták tönkretegye az országot.
süti beállítások módosítása