HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Az adósok lelki békéjéért -- tévhitek a devizahitelről

2013.06.29. 00:03 Benderik

 

Én is unom már ezt a devizahitel-dolgot, annyit írtam most róla, de a beérkezett kommentekből kirajzolódott előttem a tévhitek egy meglepően szövevényes hálózata, sőt, még egy olyan elképesztő múltbeli történés is, amitől ez az egész egy ilyen összetett ezoterikus tanná tudott összeállni és a fejekben elterjedni. 

Nem azokról beszélek, akik e tanokat szimplán érdekből hiszik és hajtogatják, hanem akikkel tényleg elhitették. 

Mert egy olyan korábbi rádiónyilatkozattal szembesültem, ami igazából megdöbbentő, hogy egy normális országban elhangozhatott olyan forrásból, módon és csatornán, ahogy ez megtörtént. 

Amitől nem szakmabeli adósként az én vérem is forrna a méregtől, mert én is elhinném, hogy átvertek, ha a rádióban magyarázza el nekem hivatalosnak látszó forrás. 

Mert ez történt pl. 2011-ben, mikor a Kossuth Rádióban (!) az MNB (!) felügyelőbizottságának egy tagja is előállt e tanok egy részével! 

És persze egy felügyelőbizottsági tag nem képviseli a szervezetet, amit felügyel, "csak" a külvilág civil kontrollját testesíti meg, így értenie se feltétlen kell a banküzemhez (mert pl. költségszámlákat ettől még ellenőrizhet), de ha a hivatalos közszolgálati rádióban MNB FB-tagként mutatják be, a hallgatóság már úgy emlékszik, hogy ezt maga az MNB mondta a hivatalos rádióban. 

Annyira, hogy szövegrészleteire rákeresve, tele van vele az internet, még bírósági keresetlevélbe is beidézték bizonyítékként (!!!)(link )


És innen kezdve meg tudom érteni a nem szakmabelit hitelfelvevőt, hogy úgy érzi, becsapták, és tüntet. 



És most a hiedelmek egyenként (bár tartok tőle, hogy nem teljeskörűen): 

1. 
Nem is volt deviza, ez az egész egy kamu, a bankok összeesküvése, hogy az árfolyamváltozásra hivatkozva is extra bőrtt nyúzhassanak az adósokról. 

Ezt pár napja már elmondtam, miért nem lehetséges, de összefoglalom: 

A bank nem a saját pénzét adja hitelbe, hanem azt, amit maga is hitelként másoktól felvett (betétesektől vagy más bankoktól). 
Az általa felvett hitelre maga is kamatot fizet. (Tudom, ellenérv, hogy nem, mert ő teremti a pénzt, de nem, erről szól majd a 2. pont.) 
Ha ő nem devizában vette fel a hitelt, akkor forintban. Annak viszont jóval magasabb volt a kamata, mint a devizáé, így magas forintkamatot fizetett volna, s közben alacsony devizakamatot kap. 
Lássuk be, ez túl jótékonyan hangzik egy banktól...

És igen, bonyolításként voltak azok a bizonyos swapok, amiről senki nem tudja, mik. 
Sajnos ezekben sincs misztikum. Elmondom, de szimplán csak unalmas lesz 
Egyik változatukban a magyar banknak alapvetően forintja van betétként gyűjtve, hisz' itt gyűjti kis hazánkban. De neki olyan hitel kéne, amit frankban kap, és kell majd visszafizetnie. 
Ezért "elcseréli" a felvett forinthitelét felvett frankhitelre: egy másik banknak kölcsönadja a forintját, cserébe az kölcsönadja a frankját (amit ő gyűjtött). 
Így a magyar banknak most már frankhitele van, ezután fizet frankkamatot, és kap cserébe forintkamatot, amiből meg fizet a saját betéteseinek forintkamatot. 
A frankhitelének kamatát és törlesztését pedig a kiadott frankhitelből fedezi. 
És hogy ha frankhitelt kapott, hogy adott a devizahitelesnek forintot? 
Hát átváltotta. Neki frankja volt, az adós forintot kért. Átváltotta s odaadta. Ettől viszont ő még a külvilágnak továbbra is az általa felvett frankhitellel tartozik, ahogy az adós is neki. Amit törleszthet forintban, de abból a bank azonnal frankot vesz, hogy maga is törleszthessen, azt pedig ő is a törlesztéskori árfolyamon kapja. 

Ennyi. Egy kusza, de unalmas családregény. A swap egyébként cserét jelent, hogy miért, már látjuk, szóval még a neve se sátánista összeesküvésre utal.

És ha valaki azt a bizonyos susogó-zizegő igazi pénztárcapénzt keresné, no igen, hát olyan tényleg nem volt. De ott azért talán már nem tartunk, hogy a számlán levő s az utalt pénzt ne tartanánk pénznek, csak mert nem susog és zizeg. 


2. 
A banknak nem is volt szüksége forrásra (azaz hogy hitelt vegyen fel, akár forintban, akár devizában), mert a bank maga teremti a pénzt. 

Nos igen, ez a pénzteremtés külföldi netes világmagyarázatokban is felbukkanó közkedvelt elem, s mind között a legszebb. 

Ugyanis létező, csak egy (túlságosan) bombasztikus nevet kapott fogalom egy közgazdasági jelenségre, miközben igazából csak egy metafora, mert a valóságban senki nem teremt benne olyan pénzt, amit mi klasszikusan annak ismerünk, azaz amivel a boltban fizetni (vagy akár csak a számlánkról utalni) tudnánk. 
Helyesebb lenne legalább idézőjelesen "pénzteremtés"-nek hívni, ami érzékeltetné, hogy ez csak vmi olyasmi, mintha pénzt "teremtenénk". 

A valóságban a következő jelenséget hívják pénzteremtésnek (és elnézést, hogy sokkal unalmasabb/hétköznapibb lesz, mint amit a misztikus név sugall): 

100 forint betétet a bank nem csak úgy őrizget (akkor miből fizetne kamatot?), hanem kiadja hitelként. 
A hitelfelvevő csinál vele valamit, de vagy így vagy úgy, a pénz vki olyanhoz kerül, aki azt betétként bankba teszi. Általában a hitelfelvevő megveszi azt (gépsor, plazmatévé, házikó stb.), amire a hitel kellett, és az eladó teszi majd a saját számlájára. 
Ha ezt egy másik (vagy ua.) bank befogadta, a bankrendszer egészében van már 200 Ft-nyi betét, azaz a betétesek összessége úgy érzi, hogy van öszesen 200 Ft-juk. 
A valóságban ennél kevesebb, mert egy szabály miatt minden 100 Ft betétből csak 98-at adhat ki hitelbe, így példánkban 198 Ft betét van a végén (és kb. 196 Ft hitel, mert az új betét is leköt még majdnem 2 Ft-ot.) 
Illetve ez még nem a vége, mert az új hitel is kerülhet bankba stb. 

Csakhogy: 
Ez nem semmiből jött ingyenpénz a bankrendszernek, mert ha megfigyeltük, ő nem csak az első 100 forint betétre fizet kamatot, amiből 196-at hitelez, hanem mindkét betétre, azaz 198 Ft-ra. És persze a betét-hitel kamatmarzson keres, de ez a normál banki haszon, messze nem ugyanaz, mintha 100-ra adna kamatot, és 196-ra szedne be. 
Igazából olyan pénz, amivel a boltban fizethetünk, nem is többszöröződött. Ugyanis ketten érzik úgy, hogy van kb. 100 Ft betétük, de azért még semmit nem adnak a boltban, ha azt mondom, hogy nekem van 100 Ft-om bankban. Csak ha ki is veszem, és odaadom. Márpedig itt nem tudná a két betétes egyszerre kivenni a pénzét. Sőt, a példában egyik se tudná most kivenni, mert a hitelesek épp' most költötték el, és idő, míg visszaadják. A valóságban persze a sok közül mindig van olyan hiteles, aki épp' most fizet vissza, így a betétesek akkora része, amekkora épp' akarni szokott, kap a számlapénze terhére "igazi" pénzt, ropogósat, amivel fizetni is lehet. 

A valóságban tehát "igazi, ropogós" pénz nem többszöröződik, csak ún. számlapénz, ami csak egy ígéret, hogy ha majd visszakérjük, kaphatunk igazit is. A közgazdaságtan ezt a két pénzt meg is különbözteti, a ropogós igazi az ún. jegybankpénz, a másik a számlapénz. (És van még vagy 3-4-sok további.) Ropogós igazi az egyszerű embernél levő susogó-csengő készpénz, számlán viszont ilyenje csak annak van, akinek maga a jegybank vezet számlát, azaz a bankoknak. 


Ezért láthatóan nem igaz a hiedelem, hogy a bank a semmiből tud hitelt adni, mert a hitelt az adós mindig kikéri ropogósban, azaz készpénzben vagy elutalva (pl. kártyás fizetéskor) más bankhoz, amit viszont a bank csak akkor tud teljesíteni, ha van igazi ropogós pénze (az utalást a jegybank akkor mozgatja át a másik bank számlájára, ha az utaló banknak volt a saját jegybanki számláján ropogós jegybankpénze), azt pedig ő nem tud teremteni. 

Szóval a közhiedelem a sommás, majd félreértelmezett elnevezésből fakad, a valóságban a bankok nem tudnak igazi ropogós pénzt teremteni, csak van valami, ami olyan mintha. De nem az, és nyerészkedni se lehet rajta. 

Témánkhoz pedig mindez annyiban kapcsolódik, hogy a bankok nem tudnak hitelt adni általuk a semmiből teremtett pénzből, ami után nekik maguknak ne kellene kamatot fizetni, mert ilyen pénzt nem tudnak teremteni. 


3.
 
Számít, hogy az adós forintot kapott vagy devizát. 

Nos, jogilag talán számít, és lehet, hogy ebbe belekötve sikeres lesz a jogi csűrcsavar. 

De közgazdaságilag halálosan mindegy, hogy pl. 160 forintos árfolyam mellett 1000 frankot kapok vagy 160 ezer forintot. 
Eleve azt kapom, amelyiket kérem, mert ha frankban kérem, ad a bank devizahitelt is, de nemigen kérte senki, mert a magyar boltban forintért adják a dolgokat, s a Tömő utcában is a lakást.
De ha mégis frankot szerettem volna és forintot kértem/kaptam, az se baj, mert a 160 ezer forinton vehetek még aznap rögtön 1000 frankot. (Amúgy meg halál mindegy, mert még aznap úgyis elköltöm, és persze a kettőért ugyanazt kaphatom, mert ugyanannyit ér.) 
A kettő akkor ott, amikor kaptam pont ugyanannyit ért, így pénzügyileg egyikkel se jártam jobban vagy rosszabbul. 
(És igen, vételi meg eladási árfolyam és árrés, de ez a vitatott összegek mellett aprópénz -- az aznapi árfolyam rését akár vitathatják jogosan, de itt nem ez a tét.) 

+++

Ez eddig az a három pont, amit pl. a fenti rádiónyilatkozat a fejekben oly' sikeresen  elültetett, és látszólag hivatalosan meg is erősített. Mondom, még bírósági kereset is becsatolja bizonyítékként.




4. 
A bank jogtalanul számol más árfolyammal a folyósításkor és a törlesztéskor, ezért az a jogos, ha eredeti árfolyamon törleszthetünk. 

Nos, ez ügyes. 
Mert ügyesen mos össze két dolgot. 
Azon el lehet vitázni, jogos-e, ha a folyósítás vételi, a törlesztés eladási árfolyamon történik. Ez azonban pár forintnyi eltérés. A törvény betűje szerint talán ez se jogos, bár némi közgazdasági alapja van, mert a banknak magának is váltania kell, mikor a forintot kiadja, beszedi. és saját hitelezőjével frankban teszi ugyanezt. De az ő árrése jóval kisebb, olykor nincs is, így elfogadom, ha ezt elvitatjuk tőle. 

De ez csak egy adott nap vételi/eladási árfolyamának rését jelenti ám! E helyzet rendezése az, ha mindig az adott napi árfolyamon számolunk el minden mozgást, csak azon belül ugyanazon a típusún: vagy mindig vételi, vagy eladási vagy közép. Ügyes húzás lenne az időbeli 50-100 forintos árfolyammozgást is megúszni 5-10 forintnyi árrés miatt, de igazából jogos nem lenne. 

+++ 

Belefutottam még e pár nap során apróbb-cseprőbb hiedelmekbe, de ezekkel nem töltöm a netpapírt. 

Ahogy pár napja is megírtam: a bankok ha szentek is, ők is csak abból a közismert fajtából, amelyiknek a keze maga felé hajlik. Így mind lehet igazuk azoknak, akik sérelmezik a postaköltség frankosítását, a kamatok nem előre rögzített mechanizmus szerinti emelését, ami akkor sem korrekt, ha olyan része is van, ami előre leírt mechanizmus szerint is nőne, stb. 

Így van olyan rész, amit erkölcsileg is jogos, ha az adós visszakap. 

De ha formai kellékek hiányára vagy részleges mulasztások miatt az egész szerződést semmissé tudják perelni, az lehet a törvény betűje szerint jogos, csak a törvény tartalma, no meg a szó köznapi értelmében nem. 

És azért tartanám jónak, ha az MNB elnöke elmagyarázná e dolgokat közérthetően a tévében / rádióban, mert legalább aki nem érdekből nem akarja elhinni és hajtogatja, hogy az egész átverés volt, legalább annak lelke megnyugodna, hogy nem.

Mert az adósság is nehéz teher, de úgy érezni, hogy balekra vettek, talán még nehezebb. És legalább e terhet levehetnék a vállukról. 

No meg egy csúnya régi kávéfoltot is lemoshatna ezzel az új elnök a Nemzeti Bank ingéről, és -- egye fene, némi politikai hozadék -- még el is mondhatná, mekkora hülyeséget nyilatkozott hajdan az MNB az előző vezetés idején. 

 

.

195 komment

Címkék: devizahitel misztikus kávéfolt MNB Kossuth Rádió

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr395382867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.06.30. 12:32:06

Banking - the Greatest Scam on Earth
www.youtube.com/watch?v=G9IH-XKQpOI

magyarorszagon max. 500, de lehet inkabb csak 100 ember ertheti a penzrendszer valodi mukodeset, es nagyon jol megelnek a zsirotokbol.

Semper Fidelis 2013.06.30. 12:43:56

Jó összefoglaló. A sok önképzőkörös hozzáértőnek nagyon ajánlatos lenne elolvasni.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 12:47:26

@vomit: Nem a bankrendszert kell megérteni, hanem a saját kötelezettségeket. A most tüntetőknek a közjegyző felolvasta a szerződését, és megkérdezte, hogy értettek-e mindent.

Ráadásul nem muszáj hitelt felvenni, össze is lehet spórolni a pénzt, kamatos kamatot kapni a havi megtakarításra, és akkor mindjárt ugyan nem lesz két számmal nagyobb lakás meg autó, viszont lesz tartalékod.

@benderik: nagyon emberbaráti, hogy így elmagyarázod, de azok közül, akik magukat devizásoknak hívják nem érdekel senkit, és nem is fogják törni magukat, hogy megértsék.

ezek az emberek elhitették magukkal, hogy őket becsapták a gonoszok, és akkor nem is tartoznak semmivel, a pénz az övék. egyébként ezt a mesét nem egyedül nyelték le, szépen etették is velük a kivénhedt zugügyvédek, akik most akarták életre kelteni a beszáradt praxisukat, és ígértek elveszíthetetlen pereket - és az egyik legelsőnél mindjárt 600e volt a vesztes per költsége a házaspárnak, akik azért pereltek, mert nem devizát kaptak...

szóval szerintem már hiábavaló a magyarázat, ők már nem is akarják megérteni, hogy a változó árfolyam miatt kerültek bajba, nem másért. ráadásul az árfolyamhintán jó nagyot lökött a fidesz gazdaságpolitikája és kósa okos nyilatkozatai... szerintem ezért nem mert dönteni a kúria.

CyberPunK 2013.06.30. 13:04:25

@Parmezanidész: "ők már nem is akarják megérteni, hogy a változó árfolyam miatt kerültek bajba, nem másért."

Arról miért feledkezik meg mindenki, hogy a bankok lazán benyelték a svájci jegybanki alapkamat 0-ra zuhanását, sőt kamatot is emeltek? Se szerződésben nem szerepelt, se közjegyző nem említett ilyesmit: SWAP ügylet, államkockázati felár. Márpedig ezek eléggé megdobták a törlesztőt.De biztos a hitelfelvevő a marha...

Unbiased 2013.06.30. 13:12:45

Köszönjük szépen a meglehetősen fölényes hangú kioktatást hitel ügyben. Nem vagyok pénzügyi szakértő; majd valaki cáfolja a leírtakat helyettem. De azért valami nagyon megütötte a fülemet: a bankoknak hitelt kellett felvenni ahhoz, hogy hitelezhessenek. Hogy is van ez? A banknak nincs pénze? Akkor miért nem lépett ki a hitelezésből, és küldte oda a hitelt kérőt, ahonnan ő vette fel a pénzt. Korábban úgy szólt a népámítás, hogy a banknak, amikor frank hitelt adott, azonnal frankot kellett kötelezően vásárolni, és ez nekik nagyon rossz volt. Egyrészt azt hallani, hogy ilyen frank-vásárlás nem bizonyítható, másrészt ha meg is történt, annak idején nagyon jó árfolyamon lehetett frankot venni, ami most másfélszer annyit ér. A bankok nagyon is jól jöttek ki ebből a szomorú történetből.

olcso 2013.06.30. 13:39:44

@Unbiased: A bank nem egy pénzeszsák, ami várja, hogy kivegyél belőle egy kis pénzt, ha pedig nem veszel, akkor ott inflálódik faján magában. Ha hitelt kérsz, a betétesek pénzét helyezi ki, amire a bank fizet nekik. Tehát nincs annyi pénze a banknak magának, mint amennyi hitelt kiad. A frank alapú hitelt viszont nem adhatta ki forintbetétekből.
Egyébként te utaztál volna 1000 kilométert egy hitelért, amit válthatsz át forintba és ugyanúgy megszívtad volna mint most??

sztrugackij 2013.06.30. 13:45:38

@Unbiased: Nem vagy pénzügyi szakértő/ez mondjuk 3 mondatod után már egészen nyilvánvaló/, és reméled, hogy nálad okosabb valaki majd szépen romba dönti az egészet.
Akkor talán a hozzászólást is bízd egy hozzáértőre!
Okoskodni meg ráérsz a cáfolat után is!

sztrugackij 2013.06.30. 13:55:36

@olcso: "Egyébként te utaztál volna 1000 kilométert egy hitelért, amit válthatsz át forintba és ugyanúgy megszívtad volna mint most??"

Akkor most a svájci bankot perelné?
A fenti mondatban benne van szinte az egész devizahitel probléma lényege.
Hiszen áttételesen egy másik ország valutáját igényelte, annak alacsony kamata miatt.
A lakást forintban fizette ki az eladónak, és most az eredeti valutában kell visszafizetnie a kölcsönt.
Csak ő az árfolyamkockázatnál a frank stagnálására vagy esésére spekulált.
Nem jött be.
Mit nem lehet ezen érteni?
A sok hülyének az a baja, hogy nem fogta a kezében a svájci bankjegyeket?
Ha tényleg elment volna Svájcba kölcsönért, akkor láthatta volna.
És ugyanúgy bajban lenne, mint most.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 14:01:58

@CyberPunK: a swappal éppúgy nem kell foglalkozni a hitelfelvevőnek, mint a fiókos fizetésével, vagy a bankban egy wcre eső dolgozók számával. az adósbesorolás meg az egész országot befolyásolja. nem lehet a szerződésbe beleírni a világegyetem rövid történetét, mert ami most van benne, azt se olvasta el senki.

a svájci jegybank alapkamata tényleg csökkent, ezzel egyidőben rontottak magyarország adósbesorolásán, plusz a bedőlő hitelek kockázata... nem volt számottevő a csökkenés. egyébként a devizahitelek kamata 4-7 között ingadozott végig. nem ez drágította meg őket, hanem a forint-chf árfolyam változása.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 14:03:58

@Unbiased: a bankok egymásnak jóval olcsóbban adnak hitelt, mint neked. ez olyan, mint a nagykerár. ha bemész az mnb-be, hogy adjanak neked 2%-os vállalkozói hitelt, akkor meg fognak kérni, hogy menj el egy kereskedelmi bankba, és ott megkapod 4-6%-ért, ahogy mindenki más.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 14:05:38

@sztrugackij: a sok hülyének az a baja, hogy ócsó hitelt akart, és végül nem egészen az lett (hanem csak egészen picivel olcsóbb, mint egy forinthitel, brühü)

repecs 2013.06.30. 14:08:58

Mi van ha az egészet távolabbról nézzük Pénzügyi zűr van a világban alapvetően a bankok okozták hiszen ők értenek hozzá miért engedték hogy ez megtörténjen. Értem én hogy az egyszerű ember nem ért a pénzügyekhez de a magyar pénzügyminisztérium sem a világ majd összes állama sem és a bankok sem akkor hogy is van ez?

CyberPunK 2013.06.30. 14:17:43

@Parmezanidész: Ha nem kell vele foglalkoznom, akkor miért is hivatkoztak erre, mikor emelték a kamatot? De kérdezek jobbat: ha a bank tényleg üzletszerűen járt el, és tényleg csak annyira emelte a dolgokat amennyire neki drágább lett, akkor honnan a büdös francból jött be nekik az a brutális bevételemelkedés az első fél évben, mikor még nem dőltek be a hitelek és bankadót se kaptak a nyakukba?

Amúgy ha a lakossági kamat követte volna a svájci jegybanki változást, akkor nem emelkedtek volna olyan durván a törlesztők.

sigma01 2013.06.30. 14:36:59

Véleményem szerint a problémát a bujtatott költségek idézik elő.
Az,hogy mozog az árfolyam egy dolog.A többség szerintem elfogadná,hisz érthető,látható bárki számára.
A gond inkább az egyoldalú módosítgatásokkal van.Szerintem ez verte ki a hitelfelvevőknél a biztit.
Én nem vettem fel hitelt,de testvéremék igen.Érdekes látni egy fizetési értesítőt.
Meg milyen már amikor valamit fixszel kötsz,aztán egyszer-csak fizess duplát,mert megváltozott a pénzpiaci helyzet...
A napi árfolyam meglepő módon mindig 6-8-10 forinttal magasabb mint a hivatalosnak tekinthető MNB érték.
Lehet én is berágnék,mivel nem ezt írtam alá.
Én megértem azokat akik ilyen egyoldalú ganéságok miatt bíróságra mennek,helyes.
Tegyék csak rendbe a dolgokat.
Az a pár marha meg aki azt hiszi,hogy a szerződés semmisége miatt nem kell majd semmit visszafizetni,az majd lehiggad,ha kap egy kerek számot.

Kerek négyszög 2013.06.30. 14:37:35

Kár ezt a problémakört szakmai oldalról megközelíteni. Ez az egész a Magyar néplélek kórtörténeti lapja.
Annak idején bőven hallottam gazdasági szakértőket arról nyilatkozni, hogy a devizahitelekből még nagy baj lesz. Ha én hallottam, akkor más is. Csak én megértettem, más meg elengedte a füle mellett. Meg hát ugye a jó élet csábítása elhallgattatja a józan észt.
Most meg megy nyivákolás, a jól ismert magyar felelősséghárítás. "Én nem tehetek róla", "A bankok - politikusok - ügynökök - zsidók - világméretű árnyékhatalom - az időjárás - a szomszéd macskája..." tehet róla, de nem én.

Volt az indexen évekkel ezelőtt egy riport egy hitelértékesítővel, aki hitetlenkedve nyilatkozta, hogy az ügyfelei annak ellenére igényelték nyakló nélkül a CHF hiteleket, hogy akkorra már tudott volt a közelgő bukó. Azt nyilatkozta, hogy abban a hitben ringatják magukat az ügyfelei, hogy nem baj ha bukta lesz, mert itt olyan sokan kerülnek akkor bajba, hogy az akkor úgyis akkora balhéhoz vezet, ami után már nem is lesz érdekes a dolog.
Aztán meg a kormányváltáskori hiedelmekről ne is beszéljünk, mondván, hogy majd Orbánkormány elengedi / kifizeti a CHF hiteleket. (Mondjuk az is sokat elárul a magyar néplélekről, hogy sokan egy pártvezérben bíztak a magánjogi szerződések tekintetében).

Amúgy a devizahitelezés rémtörténete (benne a hiszékeny magyar néplélekkel) napjainkban újraindult rezsicsökkentés címen.
Most is mondják gazdasági szakemberek, energetikusok, hogy ebből nagy baj lesz. Most sem érdekli ez a jónépet ugyan úgy, mint a devizahitel őrület alatt. Semmi nem számít, csak a ma bezsebelhető pénz, a jövő meg legyen mások problémája. Persze a koppanás ismét meglesz, de arról ne beszéljünk, elrontja az idilli párezer forintos előnyt. Mint a devizahitelezés alatt.

Már most lehet találgatni, hogy a lerohadó energetikai rendszerekből származó károk nyögése idején mi lesz az ideológia. "Nem tehetünk róla, nem tudtuk". "Nem én vagyok a hibás, át lettem verve", "A világméretű gonosz zsidó árnyékhatalom intézte el az országot"

Bolond népség...

flamer 2013.06.30. 14:53:46

@Parmezanidész: "az adósbesorolás meg az egész országot befolyásolja. nem lehet a szerződésbe beleírni a világegyetem rövid történetét, mert ami most van benne, azt se olvasta el senki."

Ezzel csak az a probléma, hogy a kockázati tényezők közül tipikusan egyedül az országkockázati felár nem volt benne a formulákban, a svájci alapkamat meg a CHF LIBOR az meg igen. Ez tipikusan olyan kérdés, amivel a hitelszerződést iró, a témában nyilván meglehetősen jártas banki szakembereknek tisztában kellett volna lenniük, ha benézték, akkor meg az alapvetően az ő problémájuk.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 15:08:06

@CyberPunK: késleltetett árhullám?

azért kár ezekbe belemenni, mert a bíróság kötegelve kaszálja el a beadott pereket a legkülönbözőbb hibákra hivatkozva.

de akkor elmondom egyszerűen:

kölcsönkérted 100 tojás árát, darabja volt 25 forint. megbeszélitek, hogy te 100 tojás aktuális árát adod majd vissza + kamat, ami változik, ha az országban változik ez meg az.

elkezded tojásonként visszaadni a pénzt, de a negyedik tojásnál felmegy a tojás ára, már nem 25öt kell adnod, hanem 30at. aztán a 10iknél már 40et. aztán a 20diknál 38-at, és mostanra 45öt.

mindig annyit, amennyibe éppen kerül egy tojás. aztán elkezdesz üvöltözni, hogy téged becsaptak, mert nem is tojást kaptál - persze, hogy nem, mert nem azt kértél, hanem pénzt.

aztán szóvá teszed, hogy sokkal drágábban kérik vissza a tojást - de amúgy is abban állapodtatok meg, hogy nem a konkrét összeget adod vissza, hanem a tojások árát.

aztán megvádolod a hitelezőt, hogy ő drágította meg a tojásokat, hogy a feketepiacon olcsóbban veszi a tojást, és hogy neked senki nem mondta, hogy megdrágulhat a tojás - amennyire lehet előre látni, nem is tervezett senki tojásdrágulást, mégis megtörtént.

és most tüntetsz, hogy eredetileg nem is számolhattátok volna tojásban a kölcsönt, mert almában akartad volna, ha szólnak előre, hogy a tojás drágulni fog. és hogy akkor inkább nem is kéred a tojások árát - de már megkaptad és fel is használtad.

és szeretnéd, ha csak a tojások AKKORI árát kéne visszaadnod (lehetőleg kamat nélkül). de abból a pénzből ma nem tudna a hitelező ugyanannyi tojást venni, tehát veszítene. szóval azért tüntetsz és perelsz, hogy a te veszteségedet valaki más fizesse ki...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 15:10:59

@flamer: na, arra valóban nem gondolt előre senki, hogy a magyarország gazdaságába vetett világbizalmat annyira meg tudja ingatni az orbán-kormány mnyup pénzeinek ellopása és kósa nyilatkozatai, hogy hitelképtelenebbnek fognak látni minket a külföldi hitelezők.

vizicickány 2013.06.30. 15:18:51

@kerek négyszög: Maximálisan egyetértek. Azok az - egyébként joggal - elkeseredett devizahitelesek akik most nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnak (ha tudnak) törleszteni, meglátásom szerint jellemzően nem is akarják megérteni a problémát. Hiszen rajtuk a probléma megértése nem segít, pláne nem akarnak szembesülni azzal, hogy elsősorban ők voltak ... meggondolatlanok, amikor aláírták a hitelszerződést.
Ezek az emberek most egyszerűen hinni akarják, hogy ők csupán ártatlan áldozatok a bankok,/multik/karvalytőke/stb. karmai között, és az ő oldalukon van az igazság, és a bankok követelése jogtalan. E devizahitelesek csupán hitük megerősítését várják, nem közgazdasági fejtegetéseket. Szóval kedves Benderik, magyarázhatsz itt ítéletnapig, nem sok foganatja lesz, még olvasóid között sem.

vizicickány 2013.06.30. 15:23:03

Azt azért távolról sem akarom mondani, hogy a bankok angyalok lennének. De a mostani problémát alapvetően okozó árfolyamkockázatra tudtommal mindenkit írásban figyelmeztettek a deviza alapú hitelszerződések megkötésekor, amit persze senki sem vett komolyan.

CyberPunK 2013.06.30. 15:27:31

@Parmezanidész: Nyuszifül, mutasd már meg, hogy hol írtam bármiféle jogtalan árfolyamot, vagy hogy nem a frankot akarom visszaadni? Nem ezzel van a problémám, hanem, hogy puszira emelnek kamatot, olyan dolgokra hivatkozva, amik nem szerepelnek a szerződésben. Máshol ezt uzsorának hívják és büntetik. Az meg kifejezetten vicces, hogy a PSZÁF is közvetve elismerte, hogyha jogszerűen jár el a kúria, akkor gebasz lesz. Akkor most ők hülyeséget mondanak, vagy valami tényleg jogszerűtlenül történt?

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 15:37:02

"A bank nem a saját pénzét adja hitelbe, hanem azt, amit maga is hitelként másoktól felvett (betétesektől vagy más bankoktól).
Az általa felvett hitelre maga is kamatot fizet. "

Nézzük, hogy történik ez:

Befektető betesz 5 millát a bankba, 5 évre, évi 5% kamattyal.
5 év alatt lesz durván 7 millája.

Hitelfelvevő felvesz 5 millát a banktól. Fizet havi 50 ezret 20 éven keresztül. Az első 5 évben ez 3 millió.
Árfolyam emelkedés még sehol sincs.

Azaz bank használja befektető pénzét öt évig, ezért kifizet 5 év alatt befektetőnek 2,000,000 azaz kettőmillió forintot. Nyeresége 5 év alatt 1,000,000 azaz egymillió forint.

Befektető az ötödik év végén kiveszi az 5 milláját, és a hozzá csatolt cirka 2 millió hasznot.
Majd a bank még 15 évig szedi a havi 50 ezret, azaz a 15. év végére még beszed 9,000,000 azaz kilencmillió forintot.

Tényleg a devizások a szemetek, mert tüntetni merészelnek.

Megjegyzem, ebben a buliban egy kanyi frank nem volt, csak durván 10 milla haszon a banknak.

Ha a sarki zsidó, vagy a falu cigányvajdája ad így pénzt, viszik a kóterbe uzsorakamatot harsogva.

Jaj, jaj, jaj, szegény, szerencsétlen, kizsákmányolt bankok.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 15:37:18

@CyberPunK: ha meg szeretnéd tudni, mi az uzsora, akkor utazz el bármelyik borsodi zsákfaluba, és keresd meg a lakatos gusztit, és kérj tőle 10-et egy hónapra. kapsz fedezet nélkül, csak 200e-t kell visszaadnod. na, ez az uzsora. a 4,5ről 6,2re felemelt kamat csak annak uzsora, akinek fogalma sincs a dologról.

a pszáf elnöke meg nem a jogszerűség ellen beszélt, hanem a társadalmi nyomás miatti meghátrálásról. magyarul ha a bírók beszarnak, azzal az egész ország nyakába akaszthatnak egy jó nagy pénzügyi megbicsaklást.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 15:42:38

@kerek négyszög:

Ugyanmááá, méééé lenne az baj, hogy az utóbbi fél évben volt annyi áramszünet, mint az átkosban 20 év alatt...

Nyugi, amikor az unortodox hajónaszád leérkezik a tengerfenékre, akkor is Gyurcsány és az elmúlt 8 év lesz a hunyó.

Link elek 2013.06.30. 15:50:51

Aki hitelt vesz fel az megerdemli, hogy a bankárok rabszolgaja legyen.
Vagy ahogy a jobbikosok mondjak a tudjukik rabszolgaja.

Az igazi Trebics 2013.06.30. 15:52:13

@Don Quixote de la Ferko: Évi 5% infláció mellett mennyit fog érni 20 év múlva az a 9 milka?

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 15:56:47

@Az igazi Trebics:

Magánügy.

Amikor visszafizetik a befektetőnek a lovettát, foglalkoznak azzal, hogy az mennyit ér? 5 milla az 5 milla, tojnak rá, hogy negyedannyit ér.

kpityu2 2013.06.30. 15:56:55

"De neki olyan hitel kéne, amit frankban kap, és kell majd visszafizetnie."

Miért is?

kpityu2 2013.06.30. 16:03:07

A fő probléma, hogy a hülye, pénzügyi analfabéta devizahitelesek képtelenek megérteni, hogy teljesen jogszerűen lettek megszopatva. Hiába magyarázza nekik tömegesen az a sok pénzügyi szakember, egyszerűen nem értik meg. Pedig a pénzügyi szakember az ért hozzá.
Értett hozzá akkor is, amikor terítette a devizahitelt, és ért hozzá most is, amikor felvilágosítja az embereket, hogy mekkora faszfejek mert felvették.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 16:08:19

@kpityu2:

A világ erről szól.
Amint gyűlni kezd a pénz a népnél, jön valaki és kiszedi belőlük. Ford kezdte, ezek csak folytatják sort...

komplikato 2013.06.30. 16:09:25

@flamer: "Ezzel csak az a probléma, hogy a kockázati tényezők közül tipikusan egyedül az országkockázati felár nem volt benne a formulákban, a svájci alapkamat meg a CHF LIBOR az meg igen."

A CDS konkrétan benne volt a költségek egy részében. És ügye kormányunk feltornászta 300-ról olyan 680-730 körülire.

Mindfield 2013.06.30. 16:11:13

Kedves Poszter!

Ez a vonat már elment, hogy "a bankrendszer egy agyonszabályozott valami, ami jól működik". Nem az. Az ember gyarló, de nem csak a felvevő oldalon. Tessék vele együtt élni és abbahagyni a bankok mosdatását, mert ezzel csak az embereket hergeled!

komplikato 2013.06.30. 16:19:45

@Mindfield: Azért volt már róla szó, hogy a banki szabályozás nyilvánvaló okokból NEM a bankok dolga lett volna. Azaz szabályosan vitték csődbe az ügyfeleiket ... amikor azt a bizonyos törvényt elfogadták 2000-ben, akkor kellett volna mellé érdemi szabályozás ... most eső után köpönyeg.
Ez olyan mint amikor egy bolt eláraz mondjuk egy 1000 forintos terméket 100 forintra. Nem perelhetik be a vevők tömegeit, akik adott terméket kocsiszám vitték haza, hogy loptak. Ettől még nyilván nem etikus a vevő részéről. Jelen esetben meg a bankok etikátlanul éltek a jog korlátaival. De ettől nem lesz törvénytelen.

kpityu2 2013.06.30. 16:23:43

Nem is értem miért csukják le a kokódílereket. Hiszen, csak az emberek igényét elégíti ki.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 16:23:57

@Don Quixote de la Ferko: ja, annyira elkezdett gyűlni a pénz, hogy muszáj volt hozzá felvenni egy kis hitelt a plazmatévére, második lakásra...

@Mindfield: reméljük, behergel vele mindenkit annyira, hogy megnézik a szerződésüket, mert eddig úgysem olvasták el

kpityu2 2013.06.30. 16:26:00

@Parmezanidész: Nem hinném, hogy a plazmatévé hitelébe rokkannak bele az emberek. Az ország pedig tele van kétlakásos hitelesekkel...

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 16:27:21

@Parmezanidész:

Összetévesztesz valakivel. Baromira nem érdekel, ha a devizást pinánrúgják, mert buta volt...

Circus 2013.06.30. 16:27:55

A véleményem, ismét:

"Ami viszont történt, az nem a 'normális' kockázat határain belül mozgott.

Azt írtad, hogy nemár más fizessen azért, hogy én mit hittem. Egyetértek. Nade, az, hogy a bankok azt hitték, végtelenségig lehet pumpálni a lufit, mert nem lesz belőle baj (nem látták a válságot!?), azért meg miért én fizessek?

Tudod, az a bajom, hogy ha a baromi nagy veszélyt (túlfeszült lufi közelít a tűhöz) nagyon is jól tudták a pénzintézetek és MÉGIS tovább ajánlották ezt a konstrukciót, átverve mindenkit és/vagy úgy biztosították magukat, hogy ők akkor is jól járjanak, ha beüt a krach. Ha jól körülnézel, akkor ez a valószínűbb, minthogy ők sem tudták...

Állítsuk ezt párhuzamba mondjuk a félig romlott tejet tudatosan dobozoló, korlátozott szavatosságot nem feltüntető tejipari céggel. Az simán megtévesztés, csalás, nem?
Tovább görgetve az analógiát, ha a tejgyár tudta, hogy hamarabb megromlik a tej, és RÁÍRTA (mondjuk nem hangyatöcsnyi betűkkel fejjel lefelé a matrica belső oldalán) a korlátozott szavatosságot, de én így is megvettem, akkor az már az én kockázatom IS lehet, hogy reggelire kakaó helyett ebédre aludtejet kapok.

A devizatej dobozára viszont csak a normál szavatosság volt ráírva, miközben a boltos (hitelkibocsátó) tudta, hogy a rekeszt kinn felejtették a napon. (vagy szar volt a csomagolt tej, hogy a folytatólagosság maradjon)

Nem azt akarom, hogy más törlessze az én hitelemet, hanem úgy gondolom, hogy az extraveszteségen egyenlő arányban osztozzunk, én, a bank, és a kormány (aki szemet hunyt/támogatta a boltost a romlott tej kihelyezésében, mert ugye jó oka volt rá). Kockázatközösség, vis major esetén (és még jóindulatú voltam, hogy vis majort mondtam a fentiek után)."

apanna 2013.06.30. 16:28:29

"Én is unom már ezt a devizahitel-dolgot"Akkor minek foglalkozol vele?

bat4 2013.06.30. 16:32:43

Véleményem szerint, a devizahitelesek közönséges devizaspekulánsok akik arra spekuláltak, hogy az árfolyam az ő javukra alakul. A spekuláció nem jött be. Ennyi. Az államnak nem feladata a devizaspekulánsok és a devizaspekuláció támogatása.
Ezekkel a megélhetési spekulánsokkal külön A4-es lapot írattak alá, hogy tudomásulveszik az árfolyamkockázatot.
A végén mégis ez a birkaréteg fog jóljárni az árfolyamgát és a végztörlesztés miatt, melyeknek költésgét részben a többi adófizető állja.

apanna 2013.06.30. 16:33:46

Tavalyi adatok szerint kb 320 milliárd hasznot zsebeltek be tisztán a hazánkban székelő bankok. Mi itt a probléma?
A francnak mosdatjátok őket, egyikőtök sem ért a bankrendszerhez, sem a hitelezéshez.
A válságot is a bankok robbantották ki, a mérhetetlen éhségükkel.

Mondjátok fizet valaki nektek ezért? Nyilvánvaló, hogy igen, hisz az ember védi a családját, a barátait, szeretteit, de nem a bankokat. Sok idióta lúzer.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 16:34:10

@kpityu2:

Ez speciel igaz, annyi kitétellel, hogy a kétlakásos hiteleket a fidesz osztogatta az első etapjában, a pórnép a szocik alatt kapott.
Ahogy az megszokott, ami jó, az csak a fidesznek jár, ami rossz, azt meg szopja a nép.

Sose felejtem el a faszit, akinek eladtuk a kéglit 2003-ban, és az ügyvédjét, amikor azon keseregtek, hogy milyen jó volt a lakáshitel, mert vehették a kiadható lakásokat, de a mocskos szocik a pórnépnek is lehetővé teszik a lakáshoz jutást.
És nem elfelejteni, a bankok voltak azok, akik nagyüzemi szintre emelték a lehúzást, és a mocskos fidesz ellenzék volt az, aki erre egy kanyit sem szólt, sőt, ha a narancsisták emlékeznének, a fidesz a 100 napos programot is lazán megszavazta.
Ha a csúti vajda nagyon akarna segíteni a népen, a kétharmaddal bármikor megtehetné, mint ahogy azt meg is teszi, amikor a saját csókosait kell megsegíteni komplett gazdálkodási ágak lerablásával. Szóval nem csak a bankokat kell szidni, a bankok kihasználták a hülyéket, és pontosan ugyanezen hülyékre van szüksége a cigányvajdának is a hatalma megtartásához.

Herr Cegur 2013.06.30. 16:35:15

Tartok tőle, hogy az a sok nagyképű alak, aki a posztolóval együtt védi a mundér becsületét, kioktatva a sok hülyét, hogy miért vesz fel hitelt és jogszerűségre hivatkozik, egy pillanat alatt halna éhen, ha a sok hülye nem venne fel többet hitelt. A jelen világ jó ideje már arról szól, hogy hitel nélkül semmit nem lehet elérni. Tanulás, saját otthon, jármű vásárlás stb. És ezek az igények azok, amik kiváló lehetőséget biztosítanak a bankoknak, hogy mindenkit kizsebeljenek. (Persze tudom jogszerűen) Mindössze annyit kell látni és érteni, hogy aki a jogot alkotja azok csak addig alkotnak ilyen csudát, míg az a bankoknak tetszik. Különben le is út, fel is út. Teljesen igaza van a szélmalmos Ferkónak. Az uzsora az uzsora, a levezetett példája pedig szemet gyönyörködtető, annyira igaz.

koalamackó 2013.06.30. 16:35:46

Én csak azt nem értem, hogyha a hitelfelvevő is simlis volt, továbbá, a hitelügyintéző, az értékbecslő, egyéb banki alkalmazott, akik nyílvánvalóan tudták és semennyire nem érdekelte őket, hogy egyrészről baj lesz ebből az egészből, másrészt azzal is tisztában voltak, hogy a nyugdíjas, segélyből élő, munkanélküli egészen biztosan nem fogja tudni visszafizetni a felvett hitelt, miért csak és kizárólag a hitelfelvevőt "bűntetik" ? Miért nem kerültek emberek börtönbe, amikor nyílvánvalóan csalás, okirathamisítás árán pumpálták ki a hiteleket ? A kockázat csak a hitelfelvevőt érinti, a bankot semennyire, nagyon sajnálják ? Elvárható lenne nyílván az is, hogy tudatlanul senki ne vegyen fel semmilyen hitelt, de a bank részéről is legalább ennyire elvárható lett volna, a megfelelő tájékoztatás a kockázatokról. Tekintve, hogy hány ilyen hitelt kiadtak, felmerül a gyanú, hogy a banki alkalmazottaknak ez nem volt érdekük. Lehet kirúgtak pár embert, de kicsit úgy tűnik nekem ez, mintha két ember elkövetne egy bűncselekményt, de az egyik azt mondja, hogy a másik volt, nekem semmi közöm hozzá, vigye el a balhét ő. Nekem nem nagyon tűnik úgy, hogy a bankok különösebbenn rosszul jártak volna ezzel az egésszel, ők csak továbbra is követelik a simlis szerződésben meghatározott összeget, ha meg nem tudsz fizetni, menj ahová akarsz, legyél hajléktalan, legközelebb nem csinálsz ilyen baromságot, viszlát, mi meg majd a cimbiknek elárverezzük a házadat, lakásodat.

2013.06.30. 16:38:16

személyes tapasztalatom alapján írom hogy a bankok átb*szták az ügyfeleket, én svájci frank hitel miatt tárgyaltam egy bankkal kb. 3-szor, ezalatt egyszer sem említettek árfolyamkockázatot, sőt 10 évre előre excel táblát adtak, hogy a futamidő végéig mennyi lesz a törlesztés, a szeződéskötésnél persze lehet hogy lett volna egy apróbetűs bekezdés az árfolyamkockázatról, de addig szerncsére nem jutottam el.

Kapitány_1 2013.06.30. 16:43:25

Lehet, hogy pénzügyileg, gazdaságjogilag a cikk írójának igaza van. De pont úgy fogalmaz, ahogy a kisbetűs rész a banki hitelszerződésben: az egyszerű ember számára érthetetlenül. Ami engem a az itt olvasható sok okostojás kockafejű és a hiteleseket pocskondiázókban roppantúl irritál, az az emberi hozzáállás. Szinte csöpög a magyaros gyűlölettől, nehogy már valahogy jobb legyen ezeknek a szerencsétlen hülyéknek. Érezni a kárörvendést, a lenéző arroganciát és megvetést. Mondom, lehet igazatok van jogilag, pénzügyi folyamatokban. De ez csak egy dolog. Senki nem beszél a bankok azon viselkedéséről, amikor 2009 előtt szinte rátukmálták a szerencsétlenekre a hitelt. Senki nem beszélt nekik érthető mód a kockázatokról. Mondom érthetően. Az embereket (szegény alulképzett, pénzvilágban járatlan alsóbbrendű, kétkezi munkát végző emberkéket, akiknek munkájából ti is éltek) agymosáson vitte keresztül a média, a reklámok erőszakossága és a pénzintézetek gátlástalan mohósága. Nem ember, akinek nincs jó kocsija, lakása vagy valami profi kütyüje. Sikerült megszédíteni rengeteg embert. Esendők vagyunk és nem olyan képzettek mint ti, pénzügyi faszfejek. Bedőltünk, igen. Most röhöghettek, mutogathattok és gyűlölködhettek. Persze, hogy mindenki többet akart. Spórolni? Magyar átlagkeresetből? Na persze. Nyugati bérekkel igen. De csak az elvonások nyugatiak. A hitel tutinak tünt, a reklámok folytak és a banki "szakemberek" hazudtak a biztonság és olcsóság, kockázatokról úgy általában. Röhögjetek csak. Röhögjetek azon is, aki nem a pénzügyi hozzá nem értés miatt dőlt be, hanem a munkáltatója miatt. Mert volt olyan is, aki kiszámolta: bőven tud törleszteni, fizuja megengedi. Igen ám, de a cég ahol dolgozott csődbe ment, és 45 évesen nincs azonnal új munkahely. Csak a bankhitel. Hát persze, hogy csak a kisember a bűnös és csak maga tehet arról, mi lett belőle. Röhögjetek köcsögök, kárörvendezzetek. Magyarország, én így szeretlek.

Herr Cegur 2013.06.30. 16:49:47

@bat4: És Te ebben tényleg hiszel...
Mert pontosan úgy volt, ahogy mondod, mindenki devizaspekuláns volt, a 8 osztályt végzett segédmunkástól, az egyetemet végzett tanáremberig. Mindenki. Igen, aláírták a szerződést, hazamentek, és jólesően dörzsölték a tenyerüket, miközben a bankok prudens működése, az árfolyamnyereség bezsebelése, és az egyéb befektetéseik diverzifikációja volt a fő téma vacsora közben.

olcso 2013.06.30. 16:57:31

@apanna: Valami konkrétumot esetleg a hozzáértőtől láthatnánk??

bat4 2013.06.30. 17:05:19

@Herr Cegur: Az, hogy az árfolyam stabil marad csak egy spekuláció, tényekkel nem alátámasztható álmodozás volt.
Örülök, hogy bekaptátok a faszt. Most már csak le kellene nyelni.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 17:14:33

@Kapitány_1: a hitelt mindenhol vissza kell fizetni, ha elveszted az állásod. akkor is, ha nem tetszik. a különbség annyi, hogy egy fejlett országban a munkanélküli segélyedből ezt nem túl nehéz megoldani, itthon meg 3 hónapig nyomoroghatsz belőle, utána oldd meg. emiatt lehet menni tüntetni orbán ellen.

ha a szegény műveletlen emberek nem értenek egy hitelterméket, nem muszáj felvenni azt, vagy el is lehet magának magyaráztatni. máskülönben a törlesztőt félretéve és kamatoltatva kicsit olcsóbban lett volna lakás meg más, igaz, nem lehetett volna olyan korán villogni a szomszéd előtt.

a rátukmálás ugyanaz a kereskedelmi tevékenység volt, amit a dezodorok, borok vagy üdülés értékesítésénél alkalmaznak. hány borhirdetésben láttad, hogy ne igyál mindennap belőle, mert rámegy a májad és az életed?

az ember önmagáért felelős, ha hülye hozzá, kérhet segítséget, és akkor segítenek neki, ha ehhez is hülye, akkor a szájában lógó cigivel (30e/hó) tüntet, hogy inkább főrobbancsuk a lakástot, mer nem kaptunk frankót.

aluf 2013.06.30. 17:15:13

50 éve 1 uncia /24 kar./ arany 35 dollár volt. Egy dollár 11,74 Ft. 18 kar. ékszer grammja -számoljatok utána- 10.- Ft. Melyik CHF adós adná el -hiszen ennyiért vehette- a nagymamája aranygyűrűjét?

Herr Cegur 2013.06.30. 17:17:30

@bat4: Nyeld le te. Legalább ha egy szép példányt fogsz ki, merev lesz, és helyettesíti a hiányzó gerinced. Már jól jártál. -:)

aluf 2013.06.30. 17:22:21

A magyar népnemzeti dohánybolt termékén is rajta van, hogy a dohányzás káros az egészségre. A népek mégis veszik ás szívják drága pénzen hizlalva a dohányáruldák és az állam hasznát. A kiadás évek múlva jelentketik eü. kiadás formájában de addigra a mai kormányzat a nép nemzeti állam saját hallottja lesz és majd nyugszik békésen.

Gabephoto (törölt) 2013.06.30. 17:30:40

Közgazdász vagyok. Hosszú lesz amit írok, de érdemes elgondolkodni egy két dolgon.

1. Nem frankban kapták, de úgyis forintban fizetsz.

Nos itt rögtön felmerül néhány érdekes kérdés. A törvény az üzleti szerződések esetében a jóhiszeműséget feltételezi. Ha találkoztál már ingatlan építésre adott hitellel, akkor tudhatod, hogy azt részletekben adják oda. Ha neked frankban áll a hiteled, 1 évig és nő az árfolyam, nem aggódsz mert ahogy magasabb törlesztőt fizetsz, azzal arányosan több pénzt is kapsz a banktól. Itt milliókról beszélek, sokan ilyenekből élnek, spekulációból. A bank ezt nem biztosította az ügyfeleknek, csak azt hogy magasabb áron törlessz. Tehát a bank spekulációs nyereségét realizálja, mindig, az ügyfél részére azonban semmilyen nyereséget nem enged át.

Itt rögtön felmerül újabb két kérdés is.

2. Pénzügyi szolgáltató: a bank

Ha a bank az én pénzügyi partnerem és ő jó szakember, akkor megbízhatok benne. Egy oldalon állunk és a szolgáltatásaiért kap nyereséget. Ebben az esetben, a bank mondjuk nem ad nagyobb hitelkeretet, mintha forintban vettem volna fel hitelt, így egy elég erős védőháló van az ügyfél alatt, ha változnak is a dolgok, nem olyan mértékben, hogy az tönkretegye egy család életét.

3. A bankrendszer alapja a bizalom

Sajnos a bank azonban nem azonos oldalon áll, innentől viszont nem beszélhetünk bizalomról. Márpedig a mai bankrendszer alapja a bizalom. Ha az nincs akkor a bankok létjogosultsága megszűnik.

4. Válság

A 2009-es válságot a felelőtlen hitelkihelyezések okozták az amerikai pénzpiacon, ami integráltság miatt tovább gyűrűzött a világ többi részére. Érdekes azonban, hogy a rosszul működő rendszert, a kormányok, az adófizetők pénzéből megmentették, tökeinjekciókkal és ehhez hasonlókkal. Stabilizáltunk egy rosszul működő rendszert, ami most a gazdasági rendszerünk alapját, a növekedést akadályozza meg. Közgazdaságtan első előadásain kifejtik általában, hogy a gazdaságtan egy folyamatosan változó, fejlődő tudomány és rendszer. Vannak hiányosságai, ami válságokat termel ki, a válság pedig egy öntisztító folyamat, amiben a rossz gyakorlatok eltűnnek és helyesebb, jobb rendszerek jönnek létre. Sajnos nem tisztítottuk meg a gazdasági rendszerünket, konzerváltuk a rossz gyakorlatokat, csak egy kicsit kozmetikáztunk rajta, hogy még pár évig elpöfögjön.

5. Adós - befektető - pénz

A pénz világában általában két eset létezik. A jelenben, van nyertes és vesztes. A nyertesek nyereségének az összege, abszolút értékben ugyanannyi mint a vesztesek veszteségének összege. Tehát ha én nyerek 10 forintot egy üzleten, akkor azon valaki veszített 10 forintot. Másik esetben amikor hosszabb távról beszélünk, a növekedés idővel kitermeli a veszteségeket is, de ehhez növekedés kell, cserébe kapunk inflációt. Magyarul, ha bedőltek volna a bankok, akkor a befektetők, megtakarítók veszítettek volna egy rakat pénzt, az adósok pedig megszabadultak volna a tartozásuktól. A romokból pedig egy új rendszert lehetett volna építeni. Jelen helyzetben nem dőltek be a bankok, a befektetők nem veszítettek (még) és konzerváltunk egy helyzetet, ami feszültséget kelt adós és megtakarító között. Előbb utóbb növekedés hiányában valószínű a végeredmény ugyanaz lesz, csak hosszabb ideig fog tartani a stagnálás, egyhelyben toporgás időszaka.

5. Gazdasági rendszer

Ez már nagyon elméleti, úgyhogy ezen csak gondolkozni érdemes. Adott egy véges erőforrásokkal és területtel rendelkező Föld. Ebben a rendszerben építünk egy olyan gazdaságot, ami a végtelen növekedésen alapul. Sajnos a növekedés nem intenzív (az erőforrások hatékonyabb felhasználása) hanem extenzív, egyre többet fogyasztunk, amihez egyre több erőforrás szükséges.

Köszöntem, jó gondolkodást.

olcso 2013.06.30. 17:31:53

@bat4: Nekünk is rossz, hogy ők "bekapták a faszt", szóval nagy örömöd nem lehet benne, ha Magyarországról írsz.

Mindfield 2013.06.30. 17:34:42

Az egész devizahiteles balhé túlmutat Magyarországon. Ne felejtsük el, hogy itt VILÁG válság van, azon kívül egyre-másra jönnek a hírek ilyen-olyan világméretű összeesküvésekről. Szerintem ezt a cikket el kell olvasni, megfordítani és az lesz az igazság. Magyarul a bank igenis maga teremti a pénzt új hitelekkel, a fedezet az új pénz mögött pedig az áru, amit belőle megvásárolunk. Azt pedig, hogy a pénz mennyit ér, az éppen aktuális tőzsdei pletyka dönti el, de főként az, amit az okosok mondanak.

PiBá 2013.06.30. 17:36:38

@kerek négyszög: Jól látod a lényeget :)
A plusz amit nem fejtettél ki, a mohóság. Az emberek mohón szaladtak birtokolni ezt-azt, a bank meg olyan embereknek is adott hitelt mohón, akinek nem lett volna szabad.
Rezsicsökkentés. 10% egységesen. A nagyon tapsikolók végig gondolták, hogy minek is tapsikolnak? A nem rászoruló, nagy, úszómedencés házban lakó több kedevezményt kap, mint a rászoruló kisnyugdíjas, sik gyerekes? Aki ennek tapsol az vagy demagóg vagy valami hibádzik nála odafent ...

Gabephoto (törölt) 2013.06.30. 17:37:13

@Gabephoto: Ja és még egy kis apróság, most a feszültség az adósok és a megtakarítók között feszül. Minek neki új ház, miért vett fel hitelt hülyeség volt stb.

A megtakarítók, akiknek a pénzéből az adósok házakat építettek, gondolkozzanak el azon, hogy jó helyre tették-e a pénzüket és megbízhatnak-e egy olyan üzleti partnerben, aki ilyen szakmai hibát vétett? Jó helyen van nála a pénzem azok után, hogy nem vállalja a hibáiért a felelősséget?

bag 2013.06.30. 17:51:09

Önsajnáltató, fogatlan, hitelből vett plazma TV-n Mónika-showt bámuló, nullaforintos hazai gyártású japán autós, bekamuzott szoc polra még svájci hitelt írató, nagycsaládos, primitív prolik siránkoznak.
Nem volt kötelező felvenni, fizetni viszont igen, ennyi.
Tüntetni, mert kevesebbet nyertek az ügyön mint gondolták???

Melampo 2013.06.30. 17:58:45

@Gabephoto: Majdnem mindenben egyetértünk, csak azt nem hangsúlyoztad ki eléggé, hogy a pénzügyi világban nem csak, hogy ez két eset létezik de mindig együtt létezik a kettő. Ugyan van nyertes és vesztes, de csak akkor létezik nyertes, ha van vesztes is. Az hihetetlen ezekben a vitákban, hogy a hörgő ökrök azt az elemi logikát sem akarják érteni, hogy a nem fizető devizahiteles helyett vagy a bank nyeli le a veszteséget, vagy a többiek fogják kifizetni. De ha ők a bank betétesei, akkor az első esetben is ők fogják kifizetni.

melampo.blog.hu/2012/08/26/dogoljon_meg_minden_devizahiteles

bat4 2013.06.30. 17:58:49

Remélem ezek a megélhetési melldöngető devizahitelesek egy életre megtanulják a közmondást:
"Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér."

Kapitány_1 2013.06.30. 18:03:59

@bag: Te annyira szánalmas nyálcsimbók vagy, hogy golyót is sajnálnám agyadból (bár olyanod nincs, se gerinced). Neked és a magadfajta erkölcsi lúzereknek azt kívánom, mielőtt vérvonalad teljesen kipusztul a következő pár hónap alatt, hogy minden este szarjál sünt szőrével visszafele. Idióta köcsög gyerek.

superfrog 2013.06.30. 18:06:53

hát elég vicces olvasni, hogy a ker.bank nem képes pénzt teremteni. ezt kb közgáz első banküzemtan órájának anyaga,címe: tőkemultiplikáció. vagy nem végeztél bank szakirányon, vagy éppen a büfében ültél. mind2 elég gyász ha már erről osztod az észt. aztán azt is jó lenne megmagyarázni, hogy egy 3500 ft-os kezelési költség hogyan lesz 24 000 ft. mert erre senki nem tud válaszolni.(nem merem leírni a bank nevét, mert nem kell per)
mondjuk az igaz, hogy ezen adósok kb fele akkor is bebukta volna a hitelét ha forintban veszi fel, mert kb 0 ember gondolta végig, hogy ha 30 évre eladósodik, akkor kéne kis tartalék, mert számolható hogy pár hónapig nem lesz munkája. (baleset, vakbélműtét bármi beüthet, és 30 év alatt mindenkinek valami be fog ütni az tuti)
a sok okos meg kicentizve vette fel a hitelt ész nélkül. de sajnos a bankok nem voltak korrektek, annyira nem, hogy a banki ügyintézők minimum fele semmilyen közgazdasági képzettséggel nem rendelkezik. (mondjuk ez a törvényi szabályzás impotenciája, de attól még tény) szóval nem menteném az adósokat, de a hazai bankok inkább csak kussoljanak.

Melampo 2013.06.30. 18:07:14

@Gabephoto: Ráadásul azt az üzleti partnert védi körmeszakadtáig a sok primitív, irigy, rosszindulatú hőbörgő akik az ő pénzüket játszották el.
A devizahitel ugyanis:
- lekötötte a lakossági megtakarításokat, de nem termelő beruházási célra,
- ráadásul olyan többlet-kínálatot hozott létre, amely a megtakarítások leértékelődéséhez vezethet, és mindemellett
- fokozta az ország külföldi finanszírozóktól való függését.

Amikor valaki pénzügyi szakember létére olyan célra és olyan fedezetre bocsát ki hitelt, amely a kibocsátás pillanatában is nyilvánvaló, hogy még megvalósulása esetén sem termel majd értékesíthető javakat, valamint tulajdonságainál fogva semmilyen módon nem exportálható, akkor az vagy hülye, vagy tudatosan teszi tönkre az adott gazdasági lokalitást.

Az olyan mérvű fedezet, illetve célazonosság mellett kibocsátott hitelek esetében ahogyan nálunk a hiteleket kibocsátották-és amit ilyen mértékben a legelemibb logika is tilt nem csak a pénzügyi szabályok-a legbutább pénzügyi szakember számára is nyilvánvaló kellet, hogy legyen ezek következménye.

Ilyen mérvű fedezet és célazonossággal kibocsátott hitel a megtakarítások lekötésével és a gazdaság többi szegmenséből történő pénzkivonásával maga korlátozza a gazdaság működését, akadályozza meg, hogy a törlesztéshez szükséges jövedelmek megtermelhetőek legyenek és a fedezetet jelentő instrumentumok túlkínálatával egyben maga vonja el a fedezetet a hitelügylet mögül.

Az fedezetlenné vált hiteleivel tudatosan tönkretett bankrendszert megmentő, kisegítő állam hiteleket felvéve maga is eladósodik és a konszolidációs segítségek ellenében elértéktelenedett banktulajdonhoz jut.

Ez a folyamat Görögország esetében gyönyörűen ki is rajzolódik a pénzügyi eseményeket követve és elemezve.

Azt hiszem nem szorul különösebb bizonyításra, hogy akik ezt több országban is ugyanúgy végrehajtották nem hülyék voltak és egymás után többször elkövették ugyanazt a hibát, hanem pontosan megtervezve és megszervezve követték el ezeket a cselekményeket.

Kapitány_1 2013.06.30. 18:10:58

@Parmezanidész: te semmit nem értettél abból, amit írtam. Igaz, nincsenek benne számok. Próbáld szótagolva olvasni. EQ low rider.
Az a baj, hogy a kárörvendők 99%-a már 2009 előtt is hitelképtelen senkik voltak, most meg az vezérli őket, dögöljön a másik. A maradék 1% meg a jól képzett üzletember olyan családból, ahol a szülők (vagy ő maga) szétlopták magukat rendszerváltáskor (vagy előtte) és fogalmuk sincs az emberek 99%-ának mindennapi életéről.

Gabephoto (törölt) 2013.06.30. 18:17:00

Jelen gazdasági rendszerben, ami persze valahol bizonytalan hogy jó-e. Még ott van az hogy nem hülye (adós) meg okos (megtakarító) létezik.

A megtakarító elve, hogy félre kell tenni a rosszabb időkre, ha bankba teszi a pénzét, akkor némi haszonért cserébe.

Az adós, vállalkozik valamire, amiből plusz nyeresége származik, de nem 100%-ban saját forrásból, ezért kamatot fizet.

Ha nem nyujtózkodik a bankrendszer túl a határain, akkor mindkét fél nyer.

Pl.: Minek neki két ház? Az egyikben lakik, másikat bérbe adja és kifizeti a te hasznodat!

Persze ez most egy lesarkított példa, nem minden ennyire fekete vagy fehér. Mert az adós is megtakarított, hisz önrész nélkül szóba se álltak volna vele. Illetve ha két háza van és bérbe adja, utána ő is megtakarító lehet később stb. Meg hát persze voltak akik tényleg felelőtlenül ugrottak bele, 0%-os autók, plazma tv stb. De azok már 2009-2010 környékén bedőltek, róluk már most nincs szó. Akikről most szól a történet inkább azok akik még mindig fizetik valahogy, csak nem látszik a vége.

apanna 2013.06.30. 18:22:12

@olcso: Hol van itt hozzáértő? Én csak műkedvelő "bankszakembereket" látok.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 18:23:59

@Kapitány_1:

Ezek szerint egy senki vagy, vagy egy mocskos tolvaj kizsákmányoló.
Örülök, hogy megismertünk.

sztrugackij 2013.06.30. 18:27:54

@Don Quixote de la Ferko:

És ha a befektető is 20 évig tartja bent a pénzét, akkor mennyit keresett rajta?

Egyik oldalon öt évvel számolsz, a másikon hússzal?
Miért nem fizeti vissza a hitelfelvevő is öt év alatt a kölcsönt?Ja, hogy akkor nem havi 50000 lenne a törlesztő?
újabb pénzügyi analfabéta!
Mikor tanuljátok meg már végre, hogy a pénzkölcsönzés is üzlet.A bank haszna a betéti és hitelkamatok közötti különbség.Ezt hívják kamatmarzsnak.

komplikato 2013.06.30. 18:29:00

@bat4: "... az árfolyam stabil marad csak egy spekuláció, tényekkel nem alátámasztható álmodozás volt."

Ahogy arra valaki felhívta egyszer a figyelmet nem nem támasztották alá a tények, hanem éppen ennek ellenkezőjét. Azaz ha egy deviza egyszer sok éve 60 forint volt, most meg 160, akkor hosszú futamidős hitelnél ki venne rá ciánt nem fog nőni?

Herr Cegur 2013.06.30. 18:30:17

@Parmezanidész: Egy bizonyos pontig mindenképpen igazad van, aztán viszont elérkezel oda, mint az összes többi "okostojás" és levonod a következtetést, hogy a sok tanulatlan ökör miért nem kért segítséget.

Csendesen kérdezem csak meg, hogy ugyan kitől?
Évek óta megy a huzavona, és érdekes módon mindkét oldalon vannak "szakértők". A devizahitelesek oldalán is, és a bankok oldalán is. És ezek a szakértők sem képesek konszenzusra jutni.
Szerintem az eb teteme ott található, hogy az összes létező pénzpiaci termék túl van bonyolítva, nem véletlenül, a zavarosban lehet ugyanis a legjobban halászni. És itt lép be a politika, és a mindenkori jogalkotás felelőssége. Teremtsenek tiszta viszonyokat jogilag. Ne lehessen "apróbetüzni", hitel-és pénzpiaci termékeket agyonbonyolítani. A hivatalos szervek tegyék a dolgukat. Mert amíg ez így marad, szerencsétlen szakértőket teljesen megnyomorítják lelkileg, és megmaradt csekély tekintélyüket is elveszítik. Csak a példa kedvéért, a jelenlegi kormányzat egyértelműen látja, hogy a bankok kihasználták a hitelfelvevőket, és horribilis hasznokat zsebeltek be ( ezen kár lenne vitatkozni, az adatok nyilvánosak). A kormány lehetősége meg lett volna tehát, hogy jogilag rendezze a helyzetet, és normális megoldást találjon. E helyett mit tett? - a devizahitelesek "zsírját" beszedte a bankoktól saját felhasználásra. (Bocsi, tényleg, árfolyamot is rögzíttetett.) Nevetséges lenne az egész, ha nem lenne közben kétségbeejtően siralmas.

kpityu2 2013.06.30. 18:32:54

@bat4: Bizony meg. De nem kell aggódnod, a tescoraktárban mindig lesz állás számodra.

komplikato 2013.06.30. 18:34:04

@bag: "Tüntetni, mert kevesebbet nyertek az ügyön mint gondolták???"

Na igen az ügy másik sarkalatos pontja, amiről igyekszik senki nem beszélni, hogy a forint hitelesek mindezekkel együtt is ROSSZABBUL jártak, még sem akarja őket senki sem megmenteni. Talán azért, mert a megmentést kieszelőknek nem forintban volt 1.1 milliárd hitele a Parlament padsoraiban? Vagy mert Lázár Janika sem forintban tőzsdézte el Hódmezővásárhely pénzét?

komplikato 2013.06.30. 18:35:49

@Herr Cegur: Ezt nem utólag kellett volna jogilag rendeznie egy kormánynak. Pont ez a másik fele amiről illik kussolni, hogy egy szabályozatlan hitelpiac volt nálunk.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 18:41:54

@sztrugackij:

Ja. Felszaladna akár 80 ezerre. 5 évig szemben a 20 évvel. Valami normális kamatot rászámolva lenne 100. Öt évig. Mennyivel jobb 20 év alatt 12 millát visszafizetni, éljenek a bankok.
Komám, megértem, hogy a rabló bankokat védeni kell, de legalább ne marhasággal tedd.
Ha nem rablókamat lenne, szerinted mit választana a hiteles?
20 év, vagy mondjuk 5 év alatt havi 80, plusz egy elfogadható kamat.
Bankár lehetsz, így érthető a fényezésed.

Herr Cegur 2013.06.30. 18:43:29

@komplikato: Igen, tudom pont erről beszélek, a megfelelő szabályozás hiányáról, és arról, hogy lehetőség adódott ennek rendezésére. Utólag ugyan kevésbé elegáns, ez tény, de szükségszerű. Pártunk és Orbánunk viszont megmaradt a parasztvakítás szintjén. Árfolyamot rögzített, mert aki időt nyer életet nyer. Tisztában van vele, hogy ha messzebb megy, bukik. A pénzpiacnak valahogy még mindig nagyobb a hatalma, mint egy nemzeti kormánynak. Vajon miért? ...

röf 2013.06.30. 18:43:48

Lári-fári....
Az ilyen bankbérenc blogírók és az itt hevesen bólogató balfaszok nem tudják, vagy inkább nem akarják tudni, hogy a jelzett témában totálisan bepalizták, akarom mondani átbaszták a népet. passz...

olcso 2013.06.30. 18:47:05

@apanna: Hát gondolom te értesz hozzá, hogyha itt ismeretlen embereket szólsz le. Valamit becsöpögtethetnél a buta népnek. Esetleg deviza alapú hitellel küzdesz és azért hülye mindenki, aki nem??

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 18:47:26

@Don Quixote de la Ferko: Milyen adatokkal jött ki? 5millió 10% kamattal 20 évre, az annyi mint 48940Ft törlesztő.
Ugyanez 5 év futamidővel 109915Ft havonta.
A pénzkölcsönzésnek ára van.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 18:52:05

@Dr. Sün:

Az árral nincs gond, az be van kalkulálva. A túlárazás a probléma.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 18:54:24

@Don Quixote de la Ferko: "Ja. Felszaladna akár 80 ezerre."
Havi 80-as törlesztő öt év futamidővel max negatív kamattal jönne ki, magyarul az összes befizetés nem adja ki a felvett összeget.

tede 2013.06.30. 18:59:04

Ha én valakinek eladok egy olyan autót, amiről nagyon jó sejtésem van, hogy tönkre fog menni hamarosan, akkor vajon mi történt?

A vevő volt a hülye és hozzá nemértő, amiért nem tudta a rejtett hibát felfedezni? Amit egyébként én, a rendelkezésemre álló tudással és tapasztalattal pontosan tudtam előre.

Az is milyen érdekes, hogy 240-260 Ft árfolyamnál miért nem lehet CHF hitelt felvenni? Pedig ott az árfolyamcsúcs közelében, ráadásul a svájci jegybank beavatkozásának az ígérete mellett (ha tovább erősödne a CHF az EUR ellen) mellett már a hitel felvétele sem kockázatos. Persze, tudom, rákenik a kormányra, hogy megtiltotta, de ez nem egészen igaz, mert még azelőtt leálltak a bankok, nézzen csak mindenki utána.

Innentől mindenki rakja össze a maga összeesküvés elméletét, hogy kinek és miért jó a CHF erősödés és vajon nagyon erős CHF mellett miért nem hiteleznek tovább? (egy tipp, mondjuk a kezelési költség amit CHF-ben számoltak el, forintban nézve innentől már nem mehet felfele nagyon és ugye a kezelési költség miért is van CHF-ben, de ez csak egy elem és nem akarom ezzel magyarázni teljes egészében).

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 19:01:47

@Don Quixote de la Ferko: Mi a túlárazás? Meg van adva, hogy egy évre ennyi a kölcsönzés ára. Mondjuk 10%. Ez mennyire sok? Ha mondjuk autót bérelek 1 napra, annak a a bérleti költsége sokkal-sokkal nagyobb százaléka a bérelt értéknek.

olcso 2013.06.30. 19:05:09

@tede: Akkor megszívod, mert a gépkocsi kötelező jótállás alá esik.

bat4 2013.06.30. 19:05:37

Felveszik a pénzt, elköltik és utánna rinyálnak, hogy devizát nem láttak. Látták a szomszédban az új házat, új kocsit, új plazmát és a birkaszellem miatt nekik is kellett. Számukra az aki nem vett fel devizahitelt, az lúzer volt, de tulajdonképpen a lúzerek ők voltak.
Mintha az ovódában lennénk, mindig a másik hibás, a csúnya bank milyen gonosz. A hitelfelvevő akár a ma született bárány. Hoztak egy rossz döntést, eyszer az életben vállalják a döntéseik következményét. De ők nem, rinyálnak, mint valami ovódások, akik mindenért mást hibáztatnak.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 19:06:03

@tede: "ráadásul a svájci jegybank beavatkozásának az ígérete mellett (ha tovább erősödne a CHF az EUR ellen) mellett már a hitel felvétele sem kockázatos"
Mennyire értéktelenedne el az Euro, ha mondjuk a németek kilépnének az Euro-zónából? Ez a forgatókönyv ugyanis 0%-nál nagyobb esélyű. Gondolod, hogy a svájciak is simán leértékelnék a fizetőeszközüket?

gothikaaaaaaaaaa 2013.06.30. 19:06:45

senki ne felejtkezzen meg azokról a honfitársakról akik a kis forintkájukat 2009 óta frankban és euróban tartják...na ők a nyertesei a válságnak.

olcso 2013.06.30. 19:06:46

@röf: Bővebben ki tudnád fejteni ezt, szerencséd, hogy téged nem paliztak be. Tuti azért van, mert szakértő vagy és mert te nagyon okos vagy.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 19:10:26

@Dr. Sün:

5 millára visszafizetsz 12 millát 20 év alatt.
És ebben nincs benne az árfolyamváltozás, úgy 5 millára visszapengetsz akár-20-30-40 millát.

Tényleg, mi ebben a túlárazás?

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 19:13:57

@Don Quixote de la Ferko: Bámulatos, amikor az emberek találkoznak a kamat fogalmával. Az a pech, hogy általános iskolában kellett volna, nem pedig egy életre szóló döntés bebukása után. Na ja, figyelni kellett volna matekórán.

Herr Cegur 2013.06.30. 19:23:24

@Dr. Sün: Kedves dottore, ahhoz képest, hogy mennyi mindent tud, és, hogy az ismeretek mily széles tárházát birtokolja, érdekes, hogy még nem vette észre, hogy itt régen nem a kamatról, mi több kamatos kamatról (igen, egy ismerősöm ismerősének keresztanyja már ilyenről is hallott) van szó.
A kamat, és annak kamata (is) a pénzintézet haszna. Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, tudjuk. Itt a kérdés mindössze csak annyi, a pénzpiacról ki milyen úton-módon, milyen feltételekkel jut hitelhez. Ahogyan Mo-on hozzá lehetett, és lehet jutni, nos arról van itt nagybaszó.

komplikato 2013.06.30. 19:36:11

@Dr. Sün: Szerintem anno hatodikos anyag volt a kamat és kamatos kamat. Ezek után a hitelbalhé után állítólag iskolázott emberek is rácsodálkoztak, hogy nem annyit kell visszafizetni, mint amennyit felvettek ...

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 19:38:12

Az az elsődleges gond, hogy az emberek hülyék, mert a politikusoknak megvezethető nyájra van szüksége. Bár a költőket-évszámokat éveken át magolják a diákok, nincs például egy percnyi pénzügyi oktatás az iskolákban. Ok, értem én, hogy az Árpád Ház kihalásának évszáma rettentő fontos (kinek, mikor volt szüksége erre a tudásra?), de szerintem minden mai hiteles jobban örülne annak, ha elsősorban az élethez szükséges gyakorlati tudást kapott volna az iskolában. Azt viszont a mai napig nem kap a diák, így sebezhető és kihasználható lesz. Megvezethető.
Ennek következtében a pénzügyi kultúra is kb a bányászbéka segge alatt, a jól idomított nép meg - ironikus módon - épp az őt kihasználó központi hatalomtól várja a segítséget. Az meg boldogan használhatja az "oszd meg és uralkodj" elvét.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 19:39:33

@Dr. Sün:

Bámulatosan egyszerű a gondolkodásod.
Érthető, hiszen a népet kiraboló és kizsákmányoló bankárokhoz tartozol.

Csak szólok baromarcú, nincs hitelem. Ha picit figyelmesebben olvasol, észrevehetted volna, tojok a hozzád hasonló bankárokra is, meg a bebukott devizások harácsoló és túlnyújtózkodó részére is. De ez ne zavarjon, fényezd a bankokat, ezért tartanak.
Ennyi agyad van, erre vagy alkalmas, oszt jónapot.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 19:53:06

@Don Quixote de la Ferko: Ha neked így kényelmes, akkor neked lehetek bankár is. De a cím mellé légyszi valami jó zsíros banki fizetést is utalj :)

olcso 2013.06.30. 19:54:30

@Don Quixote de la Ferko: A bankban lévő 5 misidre mennyi kamatot vársz a 20 év alatt??

Csetepaté márki 2013.06.30. 19:54:46

"Az adósok lelki békéjéért..."

Hát már a cím is elég meredek. De legalább végre megnyugodnak az adósok, és hála ennek a posztnak már teljes lelki békével fizethetnek vissza 10 millio helyett 30-at, nagylelkűen átvállalva az árfolyamveszteséget egy mértéktelen banki hitelezés okozta ingatlanlufiban, meg mindenféle költségek meg a kamat randomszerű emelkedését, ami nincs semmihez sem kötve.

olcso 2013.06.30. 19:57:46

@Herr Cegur: "A kamat, és annak kamata (is) a pénzintézet haszna."

A pénzintézet ebből ki is fizeti a betéteseknek kellő kamatot. Tehát nem úgy megy, hogy az egész az ő haszna. Ennek ellenére magánember magánembernek sokkal drágábban "hitelez", pedig hogy szidják a bankokat, hogy milyen drágák...

Herr Cegur 2013.06.30. 20:09:34

@olcso: Már legalább értem a névválasztásod...
tehát, ha jól értem, mivel a magánuzsora drágább, mint a banki, ezért a banki uzsorának örülni kell.. ühümm.

Megfontolandó, főleg, hogy a kamatot is kifizetik a betétek után. Ezért is van a világon ennyi veszteséges bank, és ezért állnak a népkonyhákon bankárok az első sorokban. Írtam már. Világos, hogy a felvett hitelt vissza kell fizetni, az árával együtt. Mindössze annyi a kívánság, hogy az ár legyen egyértelmű, kiszámítható, meg ilyen hülyeségek. És a szemérmetlen lehúzást, és túlárazást akadályozza meg az (azok) akinek (akiknek) ez a dolga stb.

Scorpion82 2013.06.30. 20:11:29

Na, kedves Benderik, az elmélkedésedre, mert látom, rohadt sok időd van marhaságokat írni:

a Szegedi Ítélőtábla Pf.I.20.052./2012/7.sz.:
A kölcsönszerződés alapján a bank az ügyfél részére devizát nem bocsát a rendelkezésére, sem effektíve, sem átvitt, jelképes értelemben. Devizához ezen ügylet keretei között a kölcsönvevő semmilyen módon és mértékben nem juthat, kizárólag forintot bocsát rendelkezésére a hitelező. Miután az adósnak devizát nem nyújt a hitelező, ilyet nem bocsát a rendelkezésére, ezért az adósnak nincs is mit eladnia a hitel folyósításakor — a bank részéről a folyósításkor nem történik devizavétel (az ügyfélnek nincs eladható devizája).

A kölcsön jogügyletben devizaértékesítés — eladás és vétel — tehát nem történik, ezért az eltérő vételi folyósításkori, és eladási törlesztési árfolyamon a hitelező különbözeti árrést nem alkalmazhat. „Mintha vétel” és „mintha eladás” jogilag nem létezik — értelmezhetetlen —, a „virtuális szolgáltatásért” pedig legfeljebb „virtuális ellenérték” jár."

Ennyi a frankodról..Írod itt a marhaságokat, hogy "tökmindegy, frankot vagy forintot kap-e az adós, mert kaphatott volna frankot is..kaphatott volna a lóf@szt... Hébe hóba talán előfordult, hogy frankot kapott az adós ha kérte, csak éppen a legtöbbször (az esetek 99%-ban) még törleszteni sem lehetett frankban....

És ha ennyire okos vagy, nézd meg a Ptk 523. §-át és a Hpt.210 t a pénzkölcsönnyújtásról, de a lényeget ez remekül összefoglalja:
"Idézet a Ptk. vonatkozó Nagykommentárjából:

c) A kölcsönszerződés alapján a hitelező a meghatározott pénzösszeget köteles az adós rendelkezésére bocsátani. A hitelező akkor, amikor a kölcsönösszeget az adós rendelkezésére bocsátja, azt egyben az adós tulajdonába is adja (119. §). Ez teszi lehetővé, hogy az adós a megkapott pénzt (vagy más helyettesíthető dolgot) a saját céljaira felhasználja.

A rendelkezésre bocsátás különféle módon történhet. A tipikus mód a kölcsönösszegnek, illetőleg a kölcsönadott helyettesíthető dolognak a közvetlen átadása. De történhet egy számla nyitásával úgy is, hogy pl. az eladó a ténylegesen felajánlott vételárat nem veszi át a vevőtől, hanem azt kölcsönként a vevőnél hagyja, s a vevő a vételárnak megfelelő kölcsönösszegről ad elismervényt. Ez valójában a constitutum possessorium és a brevi marnu traditio sajátos vegyülete, tehát két jogi aktus lebonyolításának összevont (lerövidített) módja. Ilyenkor valóságos kölcsönszerződésről van szó. Ha azonban a vevő a vételárat nem tudja megfizetni, s a vételárnak megfelelő összegről mint kölcsönösszegről ad elismervényt, ez a tartozás jogcímének megváltoztatását jelenti, tehát nem jön létre önálló kölcsönszerződés, s így nincs szó a kölcsönösszeg „rendelkezésre bocsátásáról”. Az alakilag kölcsönként jelentkező követelések a legkülönfélébb követeléseket takarhatnak, ami visszaélésekre is alkalmat adhat.

Mivel deviza ellenértéket adott a bank, olyan, mintha vásárolt volna az adóstól frankot, de neki nem volt frankja....tehát EZ nem pénzkölcsön, hanem más jogügylet. MErt a Ptk. 523 szerint az összeg RENDELKEZÉSRE BOCSÁTÁSRÓL van szó, TULAJDONBA ADÁSRÓL, AMIT VISSZA KELL FIZETNI. És nem MEGFIZETNI, mert VISSZAFIZETNI csak azt tudod, amit megkaptál. És ez a NÉVÉRTÉK. Aki devizát kapott, az tartozik devizával kölcsön jogcímen. Aki forintot, az sajnos mást írt alá, nem kölcsnszerződést. Jogilag: át lett cseszerintve...
A pénzkölcsön gazdasági funkciója a kamatnyereség. Itt meg a tőke is többszörösére növekszik, mert deviza ellenértéket folyósít a bank, és mindenkori deviza névértéket követeli törvénytelen jogcímen. Sajnos a jogállamban (amiről itt már rég nem beszélhetünk) a JOGCÍM dönt el mindent.
Ez az ügylet deviza adásvételi ügylet, befektetési szolgáltatás, amit a TŐKEPIACI TÖRVÉNY szabályoz. Főleg mert akkora a KOCKÁZATA, amit csak minősített személy vállalhat. Az adós meg kölcsönszerződést írt alá. Jogilag sajnos számít a SZERZŐDÉSES AKARAT is, és az kölcsönszerződésre szólt. A Ptk.242. § (1) meg kimondja: A tartozás elismerése a tartozás jogcímét nem változtatja meg, de az elismerőt terheli annak bizonyítása, hogy tartozása nem áll fenn...
ÉRthető már, miért hőbörögnek a magadfajta által hülyének nézett adósok ? Ha unod amúgy a témát, miért nem húzol el innen? Menjen az adós mi? Mert TE unod...
El tudod hinni, mennyire unja az az adós, akit kiraknak a házából a háromszorosára növelt tartozással úgy, hogy még tízmilliókért tiltja a munkabérét a végrehajtó?
Olvassál kicsit, mielőtt marhaságokat írsz, mert amit idenyomtál, az valami PSZÁF vagy banki macskajancsi nyilatkozatából átollózott süketelés, semmi más...lehet hogy igaz, csak a CSALÁS ettől még CSALÁS...

xGéza 2013.06.30. 20:23:03

a cikk nagyon jól összefoglalja a lényeget. A teljes semmisség szerintem is csak jogi csűrcsavarok esetén állhat meg.

Amivel nem értek egyet, az az, hogy ahol keresnivaló van, az aprópénz. A vételi-eladási árfolyam különbsége valóban elenyésző mértékben hat ki a törleszőrészletre. Nem úgy, mint a megemelt hitelkamat. Hogy az árfolyam elszállt, az OK, de a CHF alapkamat pedig csökkent. Ha a csökkenést érvényesítenék a bankok, akkor az jórészt kompenzálná az árfolyam-emelkedést. Itt szeretnek a bankok az országkockázati felárra hivatkozni. De amikor az ember felvett CHF hitelt, nyilván azt gondolta, hogy a banknak van CHF betétje. Ha meg nincs, megoldja refinanszírozással, de az már az ő kockázata. Szóval az országkockázati felár áthárításának megtámadása szerintem igencsak esélyes (ha nincs nevesítve a szerződésben, mint ügyfélre hárítható kockázat).

Az ügyfeleknek kötelezően megmutatott PSZÁF tájékoztató is az árfolyam, és a CHF alapkamat kockázataira hívta fel a figyelmet.

porthosz 2013.06.30. 20:26:07

Pedig a megoldás tökegyszerü, úgy hivják magáncsőd.

Érdekes, ha egy bank csődbe megy akkor azt kimentik állami pénzből, sőt a vezetője még prémiumot is kap, mig ha egy magánember megy csődbe akkor eladják a házát bagóért majd a maradékot ami többszöröse a felvett hitelnek még továbbra is ráterhelik... Na itt van a kutya elásva. Én egy bankot sem mentettem volna meg, hanem a vezetőit 100 év börtönbe csuktam volna teljes vagyonelkobzás mellett.

Herr Cegur 2013.06.30. 20:26:23

@Scorpion82: Te tényleg azt hiszed, hogy a sok nagy tudású bank fant érdekli bármiféle jogszabály, vagy ilyen kicsinységek?

Közgazdasági lózungokkal pillanatok alatt lesöpörnek. Bankközi piacról felvesz, oda kihelyez, tartalékot képez, kamatot fizet, bankfiókot üzemeltet, alkalmazottat fizet, az "annyimint": nos igen egy kicsit többet kellene törleszteni, mint amiben megállapodtunk, mert a profitvárakozásunknak így nem tudunk megfelelni, és veszteségesek leszünk.

Azért az igyekezet dicséretes.

olcso 2013.06.30. 20:31:54

@Herr Cegur: Nem az uzsorára gondoltam, hanem arra, hogy gyakran olyan emberek adnak 1-2 hónapra kölcsön magas kamatra havernak (általában nem is %-ban fejezik ki, hanem csak egy ötös lesz stb.), akik nem jártasak a dolgokban, de szidják a bankokat mindenért.

A nevem sajnos tényleg rossz, ha nem értek valakivel egyet, mindig a nevemet basztatják. Ezt névválasztáskor nem gondoltam, magamból indultam ki, én pedig senkinek nem lovagolok a nevén úgy, hogy nem tudom, mit jelent, miért választotta.

Én nem mondtam, hogy nem kell visszafizetni, vagy, hogy jogos a lehúzás, csak annyit mondtam, hogy nem 100%-ban nyereség amit beszednek a hitelre. Abból adóznak, fejlesztenek és ők maguk is kamatot fizetnek.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 20:33:30

@olcso:

Nem baj. Jó neked, ha nem értesz semmit, mással ne foglalkozz.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 20:34:14

@Dr. Sün:

Nekem mindegy mi vagy, fényezed a bankokat, ergo jó ember semmiképpen nem lehetsz.

taka2 2013.06.30. 20:35:00

A bank hét elején írta hogy hurrá nem emelkedik a kamat mert törvény van rá

Aztán hét végén írta hogy a kezelési költség emelkedik !!!
Kérdem a milliók reggeliben szereplő kormányzati szakembert, hogy de hát hogy van ez
Erre ő: hát a törvény megengedi ezt !!!

Meg azt is hogy chf-ben legyen elszámolva és fizetve a kezelési költség.

Nem baj nekem már nincs hitelem hála anyósnak

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 20:35:42

@Herr Cegur:

Haszonélvező. Sosem fogja beismerni, de a bankok folyamatos fényezése jelzi, melyik oldalon áll.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 20:39:59

@Don Quixote de la Ferko: És akkor a bank megteremté a kamatot, hogy de la Ferko szét tudja osztani a népességet gonoszokra és jókra :D

Gondolkodásod egyszerű, mint egy faék, ami inkább vicces. Hogyan lehet elvegetálni ennyi ésszel? :)

Herr Cegur 2013.06.30. 20:40:49

@olcso: Bocs a névért. Természetesen értem én, amit írtál, csak tudod látni, hogy milyen hihetetlen extra profithoz jutnak hozzá, úgy, hogy a tisztességesen fizető embereket gyakorlatilag kizsigerelik.

Valaki itt nyugodtan megmondhatná, miért is normális az, hogy valakik (konkrét esetekről tudok ) 5 vagy 10 éve törlesztik tisztességesen, havonta, időre a felvett hitelt, és több a tőketartozásuk ennyi idő után, mint amit eredetileg felvettek? Ja igen, árfolyamváltozás, kamatváltozás, madárinfluenza, és egyebek miatt.

Scorpion 82 volt szíves konkrét döntést bemutatni fentebb. Majd őt is leugatják a "hozzáértők"...

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 20:42:28

@Dr. Sün:

Neked kevesebbel is sikerül, inkább ott keresgélj magyarázatért, hiszen világcsodának számítasz.

Örülj a kamatos kamatos kamatos rablásnak, amivel az egész világot teszik tönkre a mocskos kegyeltjeid.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 20:43:02

@taka2: "hát a törvény megengedi ezt"
És ki írja a törvényt? Csak nem ugyanaz, akitől a megmentést is remélik az adósok? Érdekes, ugye?
A szavak szintjén uszítanak a bankok ellen, de a kiskapukat meghagyják nekik.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 20:46:54

@Don Quixote de la Ferko: Te, téged nem is érint ez az egész kamatos-kamat bigyó, akkor mi a bajod vele? Csak nem füllentettél? Ejnye-bejnye :) Úgy néz ki, a jók oldalán ennyi még belefér :)

De van egy ajánlatom. Ti, ott a jók oldalán, találjatok ki jobb rendszert. Amiben nincs kamatos kamat. Csak szólok, hogy még egy próbálkozás sem volt életképes, de azért hajrá, én őszintén drukkolok!

olcso 2013.06.30. 20:49:00

@Don Quixote de la Ferko: Nem állok banki oldalon és nem nagyon látok bankfényező hozzászólást a részemről. Valahogy viszont nem tetszenek azok a hozzászólások, amik alap nélküliek. Tudom, hogy nem mindent jogosan tett a bank, ezt nem is vitattam, csak azt mondom, hogy nem lehet az elvárt "ingyenpénzhez" jutni.

Abban viszont tényleg komolyan tévedtem, hogy neked válaszoltam, vagy inkább kérdeztem, mert a te személyeskedő, mocskolódó stílusoddal még soha nem sikerült még érvelve "beszélgetni".

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 20:49:15

@Kapitány_1: sajnos még alázásban is alapszinten vagy, hogy mást ne mondjak...

EQ = érzelmi intelligencia
IQ = az ami neked alig van
műveltség = az ami neked egyáltalán nincs, különben te is tudtad volna. azért örülök, hogy segíthettem :D

senki nem kárörvend, én meg főleg nem, mert az én adómból akarják kifizetni mások hibás döntéseit.

én azt tartanám fairnek, ha az állam szoclakást kínálna azoknak, akik elvesztették a sajátjukat. ennyi. de nem egészen így van, úgyhogy ezek az okos emberek nem egy kockázatos pénzügyi döntés kapcsán vonják le a következtetéseket, hanem csak megerősödik bennün, hogy hangosan kell ordítani, és akkor az állam segít. csak ne az én pénzemből.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.30. 20:57:11

@Parmezanidész: "én azt tartanám fairnek, ha az állam szoclakást kínálna azoknak, akik elvesztették a sajátjukat"
Nekem nincs saját lakásom, úgy bérelek. Mellette gyűjtögetek. Én miért nem kaphatok olcsó bérlakást? Azért, mert nem hoztam rossz döntést, nem kötöttem magam röghöz, és nem adósítottam el magam 20 évre? Azért, mert nem kellett 200+ m2-es kastély, és elég helyette egy negyvenakárhány m2-es lakás is? Ez eléggé diszkriminatív szerintem. A hülyeséget nem kéne jutalmazni, mert azzal csak a hülyéket szaporítjuk. Persze, ezt a világnak ezen szegletében ezt már megszokhattuk, nem lenne szokatlan. Ahogy a hangya mondta: ha Párizsban jársz, majd hugyozd le La Fontaine sírját :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 20:57:35

@Herr Cegur: nem a hiteltermékek bonyolultak, hanem a hitelfelvevők képtelenek értelmezni őket. és nem a mindent levédő jogi szöveget, hanem a szerződés lényegét.

nem tudják, hogy a bank azért adja kamatért a pénzt, mert ő is keresni akar az ügyleten. ha valaki még ezt sem érti meg, mit lehet várni egy devizaügyletnél?

viszont ha a bank azt mondja, hogy kedves herr, maga túl hülye, nem érti a lényeget, maga inkább vegyen fel kicsit drágább forinthitelt, azt talán még kapisgálja, akkor szaladsz a pszáfhez.

vagy értelmes ember vagy, és akkor tudsz magadért (a rcionális kereteken belül) felelősséget vállani, vagy gumicsizmás paraszt, és akkor őrizd a pénzt a ládafiában.

egyébként olyan segítséget, amit a bankok a válság beindulása óta kínálgatnak. váltsd át, add el, add ki stb.

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 21:02:57

@Dr. Sün:

Látod, a rengeteg nagy eszed ellenére nem látod át azt, hogy a bedőlt, vásárlásképtelen tömegek, a saját maguk hitelezési csapdájába vergődő, további gazdaságjavító hitelezést nem vállaló bankok miért rosszak az egyénnek is.
Ennek ellenére örülök a kérdésednek, így saját magad bizonyítottad be a tudálékosságod ellenére mennyire érzéketlen és buta vagy.

Lordofearth 2013.06.30. 21:05:25

@Kapitány_1:
Teljesen igazad van - ez így egy tipikus magyaros magatartás, a gyülölet, az irigység, a szánalom helyett az azonnali kivégzés, éljenek a bankok...ugye? A francokat. Az egyik oldal mindent megtehet, a másiknak csak a fizetés a joga..a jó k.anyját a bankoknak és a hitelközvetítőknek, akik "remekül csinálták"....

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 21:07:04

@olcso:

"Tudom, hogy nem mindent jogosan tett a bank, ezt nem is vitattam, "

Én is ezt állítom. Akkor miért velem vitatkozol?

Valóban, a stílusomat kevesen bírják. Ez talán attól van, hogy nem bírjátok a kritikát, és az igazságot.

Herr Cegur 2013.06.30. 21:10:41

@Parmezanidész: Persze-persze. Csak tudod, épp erről szól ez a disputa (többek között), hogy egy hitelfelvevő mennyiben képes értelmezni, egy banki terméket.
Úgy látom, Te nagyon leegyszerűsítve kétféle embertípust képzelsz el. Van a banküzemtani-és pü-i zseni, és van a gumicsizmás paraszt. ( HA csak ebből indulnék ki, azt gondolnám, hogy egy üvegpalotában dolgozol napi 12 órát, és más embertípussal nem találkozol).
Képzeld a vitatott devizahitelekkel érintettek a gumicsizmások, a lakkcipősök,a surranósok, és fehér klumpások, a fekete talárosok, és az egyenruhások, meg ilyenek.
Értelmezésed alapján egyaránt summázhatjuk, hogy mind hülye. Az ügyvédbojtártól, a taxisofőrön keresztül, az irodalomprofesszorig mind az.
Éppen e miatt lenne elvárható, hogy egy hitelintézet megbízható, átlátható termékekkel szolgáljon, a felügyeletek meg tegyék a dolgukat, hogy a felsoroltaknak ne kelljen Közgázt végezniük, egy szimpla hitelügylet megkötéséhez. Jelenleg ugyanis kell az a fránya diploma, és még az sem ment meg attól, hogy jól lenyúljanak.

olcso 2013.06.30. 21:13:31

@Don Quixote de la Ferko: Azért címeztem neked azt a hozzászólást, mert 5 millió hitelről beszéltél, amire csodálkozik az ember, hogy mennyi kamatot kell fizetni 20 év alatt. Lehet, hogy nem rád vall és te nem is nagyon vársz el kamatot a pénzedre, de a nép nagyobb része viszont a betétére elvárja az óriási kamatot, miközben csodálkozik, hogy a hitelre mekkorát kell fizetni. Szóval ezért kérdeztem, hogy mennyi pénzre számítasz 20 év alatt az 5 misiből.

A stílusodra pedig azért szóltam, mert ez nem kritika és igazság. Mi már többször "találkoztunk", ezeket a személyeskedés jellemezte a részedről jobb esetben, de volt ugye, mikor értelmetlen betűkombinációkkal bizonyítottad a nagyszerű igazad. No, hagyjuk egymás stílusát, ha végeredményben hasonló dologra gondoltunk, akkor meg pláne.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 21:16:58

@Herr Cegur: na, az ilyenekért tartom gyökérnek a hangtompító nélkül panaszkodókat.

azért, van így, mert először kamatot fizetsz. hogy a banknak akkor is legyen haszna, ha te időközben lelécelsz, és csak az ingatlanból tudják behajtani a kihelyezett pénzt.

annuitásos hitelnek hívják, valsz a szerződés legelső oldalára van felírva, az ismerőseid olvassák el.

a törlesztés első éveiben a törlesztődnek nagyon nagy százaléka kamatra megy, és nagyon kicsi a tőketartozásra. aztán úgy változik az arány, ahogy megyünk előre az időben, a futamidő végére már alig fizetsz kamattartozást, majdnem a 100% törlesztő a tőketartozásra megy.

Lordofearth 2013.06.30. 21:17:24

@Scorpion82:
Így van bizony, igazad van. HITEL a klasszikus értelemben nem volt. Így maga "deviza" meg a "hitel" szó is nem fedi a valóságot, mert sem devizát, sem hitelt nem kaptál. A hitel az egy olyan dolog, amikor előre tudod, mennyit kaptál és annak mennyi futamidő alatt mennyi kamata, stb. költsége lesz, azaz a visszafizetendő összeg ismert szám lesz. De ennél a "devizahiteles" történetnél ezek ismeretlen számok lesznek, lettek. Mivel az egyik oldalon azt csinálnak amit akarnak, a másik oldal soha nem fogja tudni, hogy mi lesz a "vége" ennek a szórakozásnak. És akkor még nem beszéltem a devizaárfolyamok manipulásáról, annak befolyásolásáról, amit a bankok megtehetnek akár az MNB-vel összejátszva, akár "szövetségbe tömörülve", amit az adós nem. Nézzétek meg visszamenőleg az MNB devizaárfolyamait az 1-i illetve a 12-i napokon. Az esetek döntő többségében ekkor volt mindig a legrosszabb a forint árfolyama CHF-hez viszonyítva. Holnap 1-e van. Fogadjunk, hogy a forint 12.00-órára gyengébb lesz mint a tőzsdei nyitáskor.....

sidol 2013.06.30. 21:19:11

Ne felejtsük el, hogy 2008 környékén a bankok rogyásig voltak forinttal, mert kb. senkinek nem kellett a túldrágított ft hitel. Erre aszondod, hogy pluszba kölcsönkértek a bankok egy rahdeli frankot amit ide váltottak oda váltottakés odaadták forintban aztán meg visszafelé váltogatják.

Naná, hogy nem úgy volt, hogy elvtársak itt ülünk egy rahedli forinton, adjuk szépen oda mintha frank lenne, de mégsem, aztán a parazstokat jól leszívjuk a nemlétező devizaárfolyammal meg a forint kamattal számol devizaalapú hitelen. Kiadták szépen a forintot magunknak meg beírták, h chf volt. Hülye lett volna chf hitelt felvenni és átváltogatni amikor ott ült a csomó forinton egyébként is. Szóval megszabadultak a bedöglött forintkészlettől és mivel chf itt sehol nem játszott szépen degeszre keresték magukat. Ja, hogy az átvertek csak azt óhajtják visszafizetni amit meg is kaptak? Na ez lesz itt a kockázat, meg majd ha még kártérítést is fognak követelni. Sajnáljuk már a szegény, szerencsétlen, jóságos bankokat, kell nekik a szimpátia, alig győzik fizetni a bértolnokokat.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 21:22:54

@Dr. Sün: nem olyan nagy öröm állami bérlakásban élni, ha már itt tartunk

örülj neki, hogy tudsz félretenni, és hogy a saját lábadon állsz. a devizások elég hangos társaság, de aki közülük nem tett semmit a saját érdekében, mondjuk tolatta ki a futamidőt, az elég nagy szarban van. soknak szétesett a házassága, nagyon rossz anyagi helyzetbe kormányozták magukat.

de nem tudom nagyon sajnálni őket, mert a többségük alig tett valamit, hogy kikerülje a bajt. egy devizás még 2010-ben magyarázta nekem, hogy nem váltja át a növekvő törlesztőjű hitelét, mert még mindig olcsóbb, mint egy forinthitel. erről ennyit :)

Don Quixote de la Ferko 2013.06.30. 21:26:15

@olcso:

5 év hitel, 5 év után a befektető kiveszi a pénzét, aminek a nagyját a hitelt felvevő már majdnem visszafizette, és ennek ellenére még fizet vagy 15 évig.
Az egész arra volt példa, hogy miért keverik bele a svájci frankot, amikor egy nagyon egyszerű forintügyletről van szó.
Ezt a részét nem láttad át eléggé, azért nem értetted.

Csak a te kedvedért:
kjg dkljghsdflj gdfjghsd kjgsdlkfjgh sdlkfg hdsfgdglsd hgsdfhg lksdfglwgh ewprugh pweiuh ihsdkfhg lkdsfhgkl sdfhgkdhfgshgweg poiwehgweg

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 21:32:04

@Herr Cegur: ha valaki az ilyen tudnivalókat a rocket science magasságába emeli, csak önmagáról ad egy elég gyenge képet.

a szükséges tudás fenn van a neten, valószínűleg fent volt korábban is. a bankban is elmondták, ha nem értetted, elmondták még kétszer.

de nem tartom kizártnak, ha egy orvos, aki annyira félti a saját kis tudását, hogy még a betegeinek se mondja el, hogy mire gyanakszik, az magát elég okosnak érzi a saját területén ahhoz, hogy ne mélyedjen el egy centit se másban.

ha viszont valaki ostoba, mint a föld, és nem ért az ilyesmihez, ott a net, ott vannak a pénzügyi tanácsadók, ott vannak a bankfiókosok. ha nagyon meg vagy szorulva, a családsegítőben is kerítenek valakit, aki elmagyarázza.

nem polihisztornak kell lenni, hanem szemfülesnek.

azbesztos 2013.06.30. 21:32:20

A hitelről nem érdemes vitatkozni, azt felvette valaki és elköltötte. Ami igenis vittatható. az utólag módosított kamat, a devizahitel, mely nem devizában lett hitelezve, és amelynek költségeit forintban fizetett, de devizában számított fel a bank, nem is szólva az vételi és eladási deviza ár különbözetről, melyet a bank olyan árréssel határozott meg, amilyenben akart. Tisztességtelen termék, törvénytelen és jogtalan. Ezt Róna Péter mondta. Én hiszek neki. Le a bankokkal!

mokkaczuka 2013.06.30. 21:36:23

Persze összeírhatnak sok mindent azok, akik most teli szájjal ugatnak a devizahitelesek ellen. Egy dologról sajnos megfeledkeznek. Sokan vagyunk. Több százezer embert úgysem lehet hagyni tönkremenni.

Herr Cegur 2013.06.30. 21:39:02

@Parmezanidész: Annuitásos hitel. Attól, hogy Te ismered, (talán elhiszed, hogy én is), az általam felsoroltak egyáltalán nem ismerik. Az, hogy ez kinek a hibája szintén megérne egy misét.

Ahol nagyon nem értünk egyet, az a pont, amikor kijelented, hogy "a banknak akkor is legyen haszna..." stb.

Aztán meg miért?
Miért csak, és kizárólag a bank nyerjen mindig és az ügyfél veszítsen mindig, bank és ügyfél kapcsolatában?
Csak azért mert történelmileg így alakult?
Miért tartja mindenki teljesen egyértelműnek, hogy csak az ügyfél veszíthet?
Miért vannak bankmentő csomagok, és miért nincsenek ügyfélmentők? (Az árfolyamrögzítés az parasztvakítás)
A válság kirobbanásakor a bankok nem olvasták el az apróbetűt, és lehet, hogy ők sem értettek hozzá? (Ők természetesnek vették, hogy az adófizetők pénzéből ki legyenek húzva a córeszből.)
Tényleg érdekel.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 21:41:06

@Lordofearth: ne dőljetek már be minden hülyeségnek...

attól, hogy chf-alapon volt nyilvántartva a tartozásod, még hitelt kaptál

és nincs olyan hitel a világon, ahol előre látnád 20 évre, hogy mennyi lesz a TELJES visszafizetendő összeg.

bat4 2013.06.30. 21:50:26

Azok a -véleményem szerint- paraziták, akik beléptek az árfolyamgátba, eddig átlagban kb. 83000 forint nyereséget realizáltak a többi adófizetőtől.

Lordofearth 2013.06.30. 21:55:52

@Parmezanidész:
Nem magamtól szedtem ezt, jogilag ezt harsogják az ügyvédek. A második része a dolgoknak, nos..itt NÉmetországban pontosan tudom, hogyha ma felveszek 20 évre jelzálogalapú hitelt, akkor 1 millió euró után 20 év múlva 1,5M eurót kell visszafizetnem. Marha drága....de elényésző a magyarhoz képest, ahol nem tudni mi a vége...csak jelezni akartam. Itt pontosan tudják, mi lesz 5-10-15-20 év múlva.

Lordofearth 2013.06.30. 21:57:05

Egyébként pontosan ezekből a hsz-ből látszik, hogy a dolgok mennyire nem egyértelműek.....

gdpadakozo 2013.06.30. 22:29:00

Hú, ez nagyon jó pénzügytani összefoglaló a témában, és elég szemléletes is!

gdpadakozo 2013.06.30. 22:41:51

Mi ebben a legundorítóbb?

Oké, politikai nyomás van, mert sokan belementek felelőtlenül a devizahitelbe. Eleve hitelt felvenni is kockázatos, mert mi lesz, ha elvesztem a munkám, meg amúgy is abból élni, amit még meg sem kerestem. De devizahitelt, hát az a csúcs. És amíg a porszívóügynököt a dumájával elhajtom a fenébe, a bank ügynökeinek meg elhiszem minden szavát, és bevállalok olyat, amiről azt sem tudom, mi. Pl. a gyógyszerkísérletek is jól tudnak fizetni, olyat miért nem vállalnak be olyan nagy számban?

Jön a politikati nyomás, és erre jön a megoldás: végtörlesztés annak, aki ki tudja fizetni. Tehát akinek nem is lenne rá akkora szüksége, annak mentőöv. Aki meg szar helyzetben van, az legyen még nagyobban. Mert ugye ilyen gazdasági-jogi szituban csak tovább ment a chf árfolyam az egek felé.

És persze a jogos kérdés: én, aki nem vett fel ilyen hitelt, miért nem kaphatok 250 Forintért Eurot, ahogy az megilleti a felelőtlen embereket?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.30. 22:51:25

@Herr Cegur: a bankok elég sok veszteséget lenyeltek a devizások kapcsán, a végtörlesztések stb.k erről szóltak, itt komoly veszteségei voltak a bankoknak. itthon gyakorlatilag az otp nyereséges csak, ő is a magas díjak miatt.

a chf-hiteleknél nem a bank vállalta az árfolyamkockázatot, hanem az ügyfelek. ha úgy helyezik ki a hiteleket, hogy mindig 180-on kell törleszteni, a többit benyeli a bank, akkor igazad lenne. de erről szó sem volt.

magyarországon nem volt bankmentés, szükség sem volt rá, a kormány erre nem költött semmit. a tőkeemeléseket az anyabankok intézték, részben eu-s mentőcsomagokból, viszont mo nettó befizető, vagyis bankot magyar pénzből nem mentettek.

a hitelesek kockázatot vállaltak, de nem csak az árfolyamra. a munkájukra, a kecó állapotára, arra, hogy hány gyereket csinálnak a munkanélküli férjek a gyeden lévő feleségüknek és így tovább. szóval ezek az ügyfél kockázatai. a bank kockázata az, hogy be tudja-e hajtani törvényes kereteken belül a kiadott hitelt úgy, hogy ne veszítsen rajta.

apanna 2013.06.30. 22:53:00

@bat4: Te mekkora parazita leszel, ha elveszíted a munkádat, és mi fizetjük a segélyedet....

gdpadakozo 2013.06.30. 22:59:49

@apanna: Milyen segélyt?
A munkanélkülit töredékére vették mind időtartamában, mind összegében. Befizetek egy rahedli pénzt, amíg dolgozok. Egész pontosan levonják ha kérem, ha nem, aztán ha bajba kerülök, pl. munkanélküliség, egészség, vagy nyugdíj, akkor majd sz*rt, azt se kapok. Erről ennyit.

De a devizahtielesek fontosak, őket meg kell menteni. Mennyi pénz ment el ezekre, és mi lett volna, ha abból mindenki igazságosan kap?

gdpadakozo 2013.06.30. 23:04:41

Az is érdekes kérdés, hogyha valaki a megtakarításait veszti el, pl. részvényt vesz, vagy voltak ingatlan befektetési alapok, amik csődbe mentek, azokat nem segíti meg az állam.
De ha valaki adósságot halmoz fel, annak megy a mentőöv.
Ez egyszerűen nem korrekt és kész.

A többi már csak a lobbizásról, nyomásgyakorlásról szól az igazságtalan intézkedések, jogi fejlemények érdekében.

olcso 2013.06.30. 23:24:11

@Don Quixote de la Ferko: Értettem az 5 milliós példádat, de nem számoltál semmi adóval, inflációval, egyéb költséggel. Ezen felül te azt állítod, hogy 1 millió pluszban van a bank az 5. év végén. A példád szerint kifizet 7 milliót a tőkésnek, de csak 3 milliót "szedett be". Tehát nem ilyen egyszerű összehasonlítani egy 20 év futamidejű hitelt az 5 évig bankba tett pénzzel.

Bal 2013.07.01. 00:23:12

@apanna: vannak olyanok is, akik nem vettek fel hitelt, és például nem járnának jól egy bankcsőd-hullámmal, mert mondjuk pénzük van benne, nem csak tartozásuk. Nincs szerelmi viszonyom magyar bankkal, de ha az idióta devizahitelesek a pereikkel elintézik valahogy, hogy a megtakarított pénzem elúszik, az országot meg pár évre nyomorba taszítják, nem fogok tapsikolni, ezért kezeskedem.

agyamputáltak 2013.07.01. 00:44:38

@Bal: na de ha tényleg jogszerűtlen volt bizonyos feltételeiben vagy akár egészében az ún. devizhitelezés? akkor mivan? a bankodnál kell verni a tamtamot mert az nem kezelte a pénzedet megfelelően. nem? :) ez sajnos nem ilyen egyszerű. a totál elmeroggyant összeesküvéshívőket kihagyva, bizony vannak mindkét oldalnak nyomós érvei a helyzet megítélésében. kérdés, hogy lesz-e arany középút. egyáltalán lehet-e?!

Bal 2013.07.01. 00:55:51

@Herr Cegur:

A kapitalizmus logikája alapból nem tisztességes. A bankok csak tették a dolgukat, azt, amiért létrehozták őket. Csak egy kicsit, egy icipicit képzeljétek már magatokat a bankok helyzetébe 2002-2008 között. Ezek piaci alapon működő szervezetek, akik egymással gyilkos versenyben állnak.

Tegyük fel mondjuk, hogy az egyik úgy dönt, hogy abszolút fair lesz, az ügyfeleknek szerződés előtt a bőrébe égetik az "árfolyamkockázat" szót, kettőhetvenre szökő CHF-nek öltözött jelmezes figurák riogatják a betérőket a fiókokban, vagy azt mondják, hogy ők ugyan drágább hitelt adnak, de válság esetén nem fog annyira emelkedni. Szerinted ki vett volna fel ettől hitelt? Senki, a kutya sem. Gyorsan csődbe is ment volna, vagy felvásárolják.

A szemetek előtt bontakozott ki ám ez az egész: pl. az OTP 2004-5 körül kifejezetten a devizahitelek ellen nyilatkozott, aztán amikor a nyugati anyával rendelkezők elkezdtek egyre nagyobb tortaszeletet kivágni, be kellett szállnia, különben bukja a piacvezetői pozíciót.

CSAK a szabályozó tudta volna a bankokat a devizahitelek válságálló prezentációjára bírni. A bankoktól ez öngyilkosság lett volna. Senki sem várhatja el tőlük, hogy irgalmasnővért kezdenek el játszani maguktól, betétesként ki is veszem a pénzem, ha megteszik. Az állampolgárt a szabályozó kell megvédje az ellen, hogy saját magának várhatóan kárt okozó szerződéseket vállaljon. De nem a banknak.

Van probléma, hogyne lenne a devizahitelezéssel, de annak vajmi kevés köze van a bankokhoz. Mégis, közel minden fórumon a bankokról beszélnek, noha a PSZÁF, az akkori kormány és az MNB felelőssége (ebben a sorrendben), amelyek a katasztrófához vezető környezetet engedélyezték és ellenőrizték, letagadhatatlan és elsődleges.

Ezek persze lapítanak, mint kaki a fűben. A parlamenti bizottság is rájött, hogy túl sok haver tökére lépnének, ha tényleg elővennék a valódi felelősöket. A devizások haragját pedig ügyesen csatornázzák a bankok felé, akik majdnem éppolyan csapdában vannak és voltak, mint az ügyfél.

Persze a hitelesek is érzik, hogy sajnos a problémájukat az nem oldaná meg, ha fellógatnák ezeket a szereplőket lámpavasra - gondolom, ezért tetszetős nekik is az a téveszme, hogy a bank a felelős.

Bal 2013.07.01. 01:10:59

@agyamputáltak: abban ne reménykedjen senki, hogy egy csapásra megoldódik a probléma, egy ilyennel csak pénzügyi armageddon érhető el. Nincs más út, mint kinyögni a hitel teljes költségét. A jó hír viszont, hogy a negyedét már visszafizettük, és ha a konvergencia-sztori teljesül, a maradék sem lesz akkora gáz. A svájci frank is várhatóan gyengülni fog majd hosszú távon a forinthoz képest.

gdpadakozo 2013.07.01. 01:16:21

@Bal: Igen ebben az egészben az a szép, hogyha normális gazdaságpolitika lett volna, és nem zuttyan meg a forint, akkor az egész problémakör nem is létezne...

agyamputáltak 2013.07.01. 01:52:16

@Bal: én ezt nem is állítottam. csak megjegyzést fűztem a kommentáradathoz, hogy ez nem fekete-fehér :-)

apanna 2013.07.01. 06:04:23

@Bal:Hát bakker, ne tartsd bankban a pénzed.

apanna 2013.07.01. 06:11:34

@Bal: Kb 3 millió emberről beszélünk, családtagokkal együtt. Ennyien vannak akik devizahitelesek.
Nem fizetni nem akarnak, csak tisztességes feltételeket. A bankok nem csaltak, csupán kihasználták a szabályozatlanságot, ami erkölcstelen volt. Vajon miért nem módosították a banktörvényt évekig, és hagyták ezeket garázdálkodni?
Nehogy azt gondold, hogy rád, és a befektetésedre nem hat ki ezeknek az embereknek a problémája, hisz ez a 3 millió ember, nem vásárol, nem vesz semmit, csak annyit amennyi a létfenntartásához elengedhetetlen. A recesszióból való kikerülés egyik feltétele, a gazdaság megindulása, de ez úgy nem megy, hogy 3 millió ember (családostul) a bankba tolja a törlesztőjének a 2-3 szorosát.Ha pedig tönkremegy, megy majd az önkormányzatba segélyért, bérlakásért, ami még annál is szarabb, mint, a mostani helyzet.
Aki ezeken az embereken nem tud segíteni, az minek osztja az "észt"? Felesleges gyűlölködni, mert aki itt hibázott, az első sorban az akkori kormány, a bankok, és végső esetben a hitelfelvevő. Most meg minden szarért ő a hibás.

olcso 2013.07.01. 10:45:05

@apanna: Azt mindenki érti, hogy nem csak a deviza alapú hiteleseknek, hanem mindenkinek rossz, hogy ők eladósodtak és nem pörgetik a gazdaságot.

"Aki ezeken az embereken nem tud segíteni, az minek osztja az "észt"?"

Te hogy segítesz éppen?? Azért osztja mindenki az "észt", hogy ne legyen még 3x ez mire nyugger leszek.

"Hát bakker, ne tartsd bankban a pénzed."

Neked vannak megtakarításaid?? Nem tartasz belőle annyit sem a bankban, amire azt mondanád, hogy kár, hogy veszett??

"aki itt hibázott, az első sorban az akkori kormány, a bankok, és végső esetben a hitelfelvevő"

Szeretnéd. Nem kell a hiteles hibáját csak azért törpíteni, mert sokan vannak. Képzeld el, hogy csak egy családot érint. Akkor te is itt anyáznál, hogy mekkora hülye volt ez a család. Full gáz, mikor hitelesként valaki beleszól a témába egy ilyen tartalmút: "mindenki hülye volt, de a hiteles a legkevésbé, sőt, igazából a hiteles nem is volt hülye".

És mielőtt támadsz már több helyen leírtam, hogy vannak jogtalan költségek és azt vissza is lehet perelni.

(www.portfolio.hu/img/upload/2013/01/8_5.png)

vomit 2013.07.01. 11:59:22

@vomit: az igazan szomoru, hogy a bankarszovetseg elnoke peldaul egeszen bizonyosan nem erti a penzrendszer alapveto mukodesi elveit, kulonosen nem azt a reszet, hogy ki teremti a "penzt" es az mikor semmisul meg. vagy a masik lehetoseg, hogy elkepeszto gonoszsagaban beszel fassagokat.

www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/patai_aki_matolcsyn_gunyolodik_magyarorszag_ellen_dolgozik.182335.html
"Csak beszedett betétet tudunk hitelként kihelyezni, az eszközök és a források megfeleltetése ábécéje a bankárságnak."

apanna 2013.07.01. 16:51:19

@olcso: Ha egy jogásznak is kacifántos egy szerződés, akkor hogy várjátok el egy egyszerű embertől, hogy megértse? Felesleges eljátszani a szakértőt. Bankok okozták a válságot, a kapzsiságuk vitte őket lejtőre, és nem csak itt hanem az USA ban is, épp hasonló hitelezések miatt.
De ott legalább ha az adós nem tud fizetni, úszik a háza, de adósság nélkül újra kezdheti az életét. Itt meg örök életében fizeti a tanulópénzt.
Az államnak kötelessége megvédeni a saját polgárát, hogy ez ne fordulhasson elő. De a politikusaink csak a saját zsebüket tömték, leszarták, hogy a törvények nem védik a hitelfelvevőt. Megnéznélek, milyen arcot vágnál, amikor eléd tolnának egy 30 oldalas szerződést. Mert ezek a szerződések kizárólag a bankot védték, a hitelfelvevőt egy pontban sem.

apanna 2013.07.01. 16:52:45

@olcso: Nem küzdök hitellel. És szerinted hülye aki hitelt vett fel. Egyébként miről beszélsz?

apanna 2013.07.01. 16:53:47

@Bal: Te is hazárdíroztál, amikor bankba fektetted a pénzed. A következményeket te is viseled, ahogy egy hitelfelvevő teszi.

olcso 2013.07.01. 17:19:45

@apanna: Ha nem értek egy szerződést, akkor nem írom alá. Volt már ilyen. Esetleg elviszem egy jogász, ügyvéd, bíró bármi spanhoz, hogy segítsen. Nem mondod, hogy a hiteleseknek nem volt 10 napjuk átgondolni, hogy vegyenek-e házat vagy sem.

Továbbá nem gondolom hülyének, aki hitelt vett föl. A hitelt nem véletlenül találták ki. Befektetheted a pénzt vállalkozásba stb, de ha tudod, hogy vissza tudod fizetni, felőlem lakást is vehetsz rajta. Azt gondolom hülyének, aki az ingyenpénzért hőzöng azzal érvelve, hogy a bankoknak úgy is sok van, nem baj, ha meglopjuk kicsit őket. Azt pedig szemétnek, aki érti az egészet, de az egyéni érdeke miatt eljátssza, hogy mégsem. Külön kategóriát képviselnek a pertársaságok, akik közül sokan lobogtatják, hogy nekik 100 nyert ügyük volt, mert kell az ügyfél, csak azt nem mondják meg, hogy a nyert ügyekből nem dől a pénz, csak mondjuk a CHF-ben számolt bélyeg árát adják vissza stb. A csórik meg perelik a bankot, mert azt hiszik, hogy majd milliók szakadnak a nyakukba... (persze van ilyen eset is, mielőtt ebbe kötnél bele)

"ezek a szerződések kizárólag a bankot védték, a hitelfelvevőt egy pontban sem"

Ha kölcsönadok valakinek, akkor a szerződést úgy írom, hogy engem védjen, max mégsem kéri a pénzt. Hogy miért?? Mert kockázatos dolog csakúgy odaadni valakinek a dellát. De mint már írtam pereljenek nyugodtan és nyerjék vissza, ami jogosan jár nekik.

Benderik 2013.07.01. 20:29:58

@Don Quixote de la Ferko: Nézzük a példát: arra megy ki, ha jól látom, hogy a banknak a kamatmarzsból már az első öt évben bejön a teljes betétesnek fizetendő nyereség, és onnantól már nem is kell neki forrás, mert igazából lenyúzta már a hitelezettről.
Hát, ez csak kisrészben igaz.
Egyik hiba a számításban, hogy a hitelen az első öt évben befolyt teljes összeget (3 millió) nyereségnek veszi, ebből vonja le a betétesnek fizetett 2 millió hozamot, így maradna banknak 1 millió nyeresége. De a hitelből befolyt 3 millió nem mind nyereség, mert ez a teljes befolyt összeg, így tartalmazza a tartozás tőkerésszének visszafizetését is.
Következő probléma már nem hiba, csak nem foglalkozik azzal, hogy az ötödik év végére a bank nem tudja visszafizetni a betétet, mert a hitelből csak 3 millió folyt be, a betétes meg 7-et kér. Így 4 milliót továbbra is betétként benn kell tartani (fizetve rá kamatot). Ettől pesze még eljöhet később az az év, amikorra a befolyó hitelvisszafizetés haszna már fölöslegessé teszi a betétet, de csak jóval később.
De nézzük összességében:
5 millió hitel visszafizetés 20 éven át havi 50 ezerrel, ez 11%-os hitelkamat mellett jön így ki.
Ekkor a példában a bank kamatmarzsa 11%-5% = 6%.

Ez azonban még nem haszon.
Lejön belőle előszöris az átlagos nemfizetési ráta, tehát az a hányad, ahányan átlagosan nem fizetik vissza a hiteleiket.
Ha a bank ezt nem árazná be, akkor átlagosan veszteséges üzem lenne, mert átlagosan ennyi vesztesége termelődik évente a kiesőkön.
Jó kérdés, miért a jó ügyfélnek kell a rosszak bukását fizetni, de egy bizonyos % alá a kiesők hányada gondos hitelezéssel se csökkenthető, így ezt a "gépet" egyszerűen nem lehet e veszteség nélkül működtetni, ahogy egy igazi gépet se 100% hatásfokkal, márpedig a légellenállást és súrlódást leküzdő benzint (olajat) végül a buszon se a busztársaság, hanem az utas fizeti.
Persze ha a nemfizetők aránya az átlagnál nagyobb, azt nem lehet utólag a betétesekre verni, ez csupán egy induláskor számított becsült veszteséghányad.
Ha ez pl. 2-3%, úgy a haszon már legfeljebb 3-4%.
És akkor még lejönnek a működési költségek, így még kisebb a marzs.

És ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne fogna erősen a bankok ceruzája, mikor kamatmarzsot számolnak, hogy ne lenne rendes haszonrésze is, csak azt, hogy ez messze nem akkora, hogy a haszon a hitel futamideje alatt (vagy annak vége előtt sokkal) visszafizethetővcé tenné a teljes betétet, s így nem is kéne már betéti kamatot fizetni.

Benderik 2013.07.01. 20:45:42

@vomit: @superfrog: Vomit tagtárs által belinkelt tartalom fizetős archívumra mutat, így nem látom, így csak a beidézett részre válaszolok:

Igen, a pénteremtés létező fogalom, csak nem azt jelenti, hogy a bank tudna ténylegesen olyan pénzt teremteni, amivel a boltban fizetni lehetne, vagy amit hitelként oda lehetne adni.
Csak valami hasonlót, amit metaforikusan pénzteremtésnek hívnak, mert frappánsan hatásos elnevezés, és mert tényleg valami olyasmi, mintha, csak nem az.
Lehet, hogy fent túlbonyolítva magyaráztam, de megpróbálom itt most egyszerűen:

Pénzteremtés:
Figura 1 betesz 100 forintot betétbe.
Bank ezt kiadja hitelként Figura 2-nek.
Ha megkérdezzük, Figura 1 és Figura 2 is azt fogja mondani, van 100-100 forintjuk. Tehát látszólag tremtettünk 100 forintból 200-at.
Azonban a valóságban igazi olyan susogós-zizegős pénze, amire a boltban tejet adnak, csak Figura 2-nek van, Figura 1-nek csak egy ígérete, hogy ha visszakéri, majd kap ő is igazi susogós-zizegőset, amire adnak tejet a boltban. (Arra csak pofont adnak, ha elmondom, hogy nekem van pénzem a bankban, tejet csak ha ki is veszem, s oda is adom.)
Ezt az ígéretet számlapénznek hívják.

Menjünk tovább!
Figura 2-nek hitel kellett, mert vásárolni akar. Vesz tejet a boltban.
Tejesboltosnéninek van most 100 forintja meg Figura 1-nek, de boltban használható igazi csak Tejesboltosnéninek.
Tejesboltosnéni bankba teszi a 100 forintot, amit a bank hitelbe ad Figura 3-nak.
Na most álljunk meg egy pillanatra:
Már hárman érzik úgy, hogy van 100-100 forintjuk, de igazi most is csak egynek van- -- Figura 1-nek és tejesboltosnéninek csak ígérete van.
Tehát igazi pénz, amivel fizetni lehet, csak 100 forintnyi van, a másik 200 csak ígéret, tehát számlapénz. Ezért metafora a pénzteremtés, mert valami tényleg termett, amit még pénznek is hívunk, csak ez nem az a pénz, amivel a boltban fizetni tudunk (az nem többszöröződött), csak számlapénz.

Persze ettől még a bank dörzsölheti a markát, ha tud rajta nyerészkedni.

Csakhogy nem tud.

Mert ez nem ingyenpénz.

Mert ha megnézzük, 200 forintra kap hitelkamatot, de 200-ra is fizet betéti kamatot!
Igaz, hogy a kettő között van a rés, de ez a normáls banki haszon, a többszöröződéssel ő nem nyert 1 forintnyi ingyen forrást se.
Ha a bankba egyszerre érkezet volna 200 forint igazi pénz betétbe, amit ő kiad 200 forint hitelként, pontosan ugyanennyi lenne a betéte-hitele, tehát a keresete is.
A bank tehát magán a pénzteremtésen semmit nem nyer. (A forgalmát persze növeli, hogy a hitelként kiadott pénz visszakerül betétként, de nyerészkedni nem tud rajta.)
Igazából még befolyásolni se tudja a pénzteremtés mértékét, mert nem tudja, hogy a Tejesboltosnénitől betétként kapott pénz egy korábbi banki hitelből származik vagy párnacihából. (Ezért értelmetlen, mikor követelik (állítólag ilyen is volt a válság után), hogy tiltsák be a pénzteremtést, mert az a hitelezés betiltását jelentené. A "pénzteremtés" szimplán a hitelezéssel történik meg. Onnan kezdve a banknak nincs ráhatása/rálátása, hogy újra visszakerül-e az a pénz betétként.)

Na jó, és mi van, ha Figura 2 nem is vett fel készpénzt, mert utalással/kártyával fizetett Tejesboltosnéninek?
Nos, eltekintve attól a ritka esettől, hogy kettejük bankja véletlenül ugyanaz, a bank nem tudja teljesíteni az utalást, ha nem kapott előzőleg Figura 1-től igazi pénzt betétként. Mert két bank között az utalás az adott pénznem országának jegybankján (forintra pl. Nemzeti Bank) keresztül történik, akinél a bankok is számlát vezetnek, amin olyan igazi pénz van, amit susogós-zizegőből oda előzőleg betettek. Ha ilyen igazi pénzük van, azt át tudják utalni a másik bank ugyanilyen számlájára. De ha sose kaptak igazi pénzt betétként, üres a jegybanki számlájuk, és utalni se tudnak.

És ami ebből fontos a devizahiteleknél: a pénzteremtés létező közgazdasági fogalom, de ettől a bank nem tud hitelbe adni olyan pénzt, amit nem kapott meg előzőleg betétként, és amire ő maga így ne fizetne betéti kamatot. A pénzteremtésnek nevezett jelenség ebből a szempontból látszólagos, a bank nem tud hitelbe adható ingyenpénzt teremteni.

Benderik 2013.07.01. 20:47:53

@superfrog: Pénzteremtésről ld. vomit tagtársnak írt itt fenti válaszomat, elnézést, de vmiért nem érzi a két címzettet egy kommenten belül, vmit bénán csinálok.

Benderik 2013.07.01. 21:02:00

@Scorpion82: Amit írtam, az közgazdaságilag nézte, mi történt. Tehát az ügylet valós tartalma alapján. Hogy jogi érveléssel mit lehet kihozni belőle, arra írtam, hogy talán a semmisséget is.
Persze a jogban is előfordul, hogy a tényleges tartalom megelőzi a betű szerinti formális értelmezést. Van pl. olyan, hogy egy szerződés betű szerint valamit tartalmaz, de a bíróság megállapítja, hogy a felek valódi mögöttes szándéka nem ez volt, és a valós szándékot fölé helyezi a formális értelmezésnek. (Ez nem ilyen eset, ilyen eset pl. a pusztán adóelkerülést célzó szerződés. Csak példának mondom arra, hogy a tényleges tartalom olykor legyőzheti az írott betűt.)
Azt sokan leírták itt, hogy tartalom alapján igazi hitel volt, mert ugyanannyi tőkét kell visszafizetni, csak nem abban számolva, amiben adták, hanem abban, amiben adhatták volna vagy amire aznap gond nélkül váltható lett volna, és amire szerződtek, hogy abban tartják nyilván.
De ettől még mondom, elképzelhető a semmisség sikere, illetve lehet jogosan követelhető kamat/költség rész is, és utóbbi visszakapásához sok sikert is kívánok.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.01. 21:17:20

@Benderik:

Stimm. Minden jó, nem is vitázok vele.

Egy apróság maradt ki a buliból, bár jeleztem azt is:

Ez forint. Sehol nincs még az árfolyamnövekedés.
És itt borul meg a levezetés, mert a devizások messze nem annyit fizetnek vissza, amennyit felvettek, és amennyivel a bank a betétest kifizeti.
Amit a bankok hazudnak, az akkor lenne igaz, ha nem lenne betétállomány, és minden egyes hitelt csak külső pénzfelvétellel tudnak teljesíteni. Itt messze nem ez van, ki vannak spékelve a lóvéval, kölcsönadják, és utána még a biztonsági őr látványos terpeszállásáért is svájci frankot kérnek a nyomorult ügyfelektől.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.01. 21:19:42

@olcso:

"Te hogy segítesz éppen?? Azért osztja mindenki az "észt", hogy ne legyen még 3x ez mire nyugger leszek."

Vicces vagy.

OTP hitelesek?
Gilisztások?
Ezek semmiből nem tanulnak.

Benderik 2013.07.01. 23:51:04

@Don Quixote de la Ferko: Na jó, de a "ki vannak spékelve lóvéval"-hoz kell vki, aki kispékeli őket, azt meg senki nem teszi ingyen. Ezek a betétesek, akik kamatot kérnek.
És az árfolyam: magyar bank tényleg főleg forintbetétet kap. Csak ha ebből adna deviza- vagy devizában nyilvántartott hitelt, nem csupán árfolyamkockázatot futna (ha a forint erősödik, mert elvileg az is lehet), de már induláskor bukna, mert a betétre adott forintkamat magasabb a hitelre kapott frankénál. De még ha a rablómarzs miatt többre is hozná ki a frankhitel kamatát a forintbetéténél, is bukhat, mert a marzsnak el kell viselnie a kiesők veszteségét, költségeket stb. is. És egyáltalán: miért tenné? Kockázata nagyobb, kamatrése kisebb, ha forint a forrása a frankhitelnek.
De ha ezt a forintot kölcsönadja egy másik banknak, cserébe kölcsönvesz tőle ugyanannyi frankot, úgy gyakorlatilag kicserélte a forrását: forintkamatot kap másik banktól, amit a betéteseknek ad, frankkamatot kap hitelesektől, amit a másik banknak ad. Árfolyam- és kamatkockázat eltűnt, biztos haszon: miért ne ezt tenné?
Ehhez viszont törlesztésekkor is frankot kell vennie, amit a napi árfolyamon tud megtenni, ezért tartja nyilván frankban a hitelt: ő 1000 frankot vett kölcsön, annyit kell pl. tizesével visszafizetni. Ezt első nap egyben odaadta forintra váltva ügyfélnek, utána tizesével kéri vissza, hogy törleszteni tudjon, csak forintban ezek a tizek mindig változó mennyiségek.
Igazából tényleg fura, hogy az igazi devizahiteleken senki nem vitatkozik, miközben a folósításkor és a törlesztéskor pont akkora értékű pénz mozog a kettőben, csak más pénznemben kifejezve.
(És mondom, igen, az őr terpesze devizában lehet prostitúció, meg ha a kamat LIBOR-hoz volt kötve, és nem úgy számolták.)

Benderik 2013.07.02. 00:01:36

@sidol: Ld. itt egyel feljebb: tényleg volt sok forintjuk, de nem ingyen, az betét, kamatot kell rá fizetni. A sok forintot kölcsönadja idegen banknak, helyette kölcsönvesz tőle frankot. Így biztos a haszon, mert idegen bank ad forintkamatot, amiből fizet betétre forintkamatot, adós fizet frankkamatot frankárfolyamon, amiből vesz törlesztésekkor frankot és törleszt idegen banknak.
Ez így biztos haszon kamat/árfolyamkockázat nélkül, hülyeség lett volna nem így csinálni, és kutyavacsorájaként vagy nyerni vagy bukni azon, hogy más a kötelezettség, mint a járandóság, aztán vagy ez nagyobb vagy az.

Benderik 2013.07.02. 00:09:44

@Lordofearth: Ez az 1-je/12-e érdekes felvetés. Csak tippelek, ezek lehettek az árfolyamfixálási napok, gondolom ezért fájók. De ha ez így van, lehet logikus magyarázat: azért ezek a fixingnapok, mert ezekre vannak ütemezve a törlesztések, mely napokon a bank azokat forintban megkapja, veszi érte a frankot, aimből ő törleszti a saját hitelét. Fontos, hogy ezen a napon vegye, mert ekkor ugyanaz az árfolyam, amin az adós törlesztését elszámolja. De a hirtelen frankvétel is ide összpontosul, amitől kicsit gyengül a forint, aztán a hirtelen lökés után visszaáll. De persze ez a jómájú változat...

Bal 2013.07.02. 01:46:02

@agyamputáltak: én is írtam már alá hitelszerződést, tizenhat oldal volt apró betűvel. Nincs az a közepesen képzett jogász, aki ennyi betűben ne találna valami jogi csűrcsavart, amin éveken át pereskedhetnek a felek. De ha minden bírósági ügy ezeken dőlne el, az egész jogrendszert ki lehetne dobni úgy, ahogy van.

Tudja ezt a bíróság is, és ha nem elfogult, teljesen kretén, vagy nem áll politikai kalandorok befolyása alatt, a devizahiteleket sosem fogják semmissé tenni. Nincs rá semmilyen ok: a devizahitelesek nagyjából tudták, mit vállalnak, ez tény, utólag kár játszani a hülyét. Ha nem lett volna válság, ugyanezek az emberek itt dagadnának a büszkeségtől meg vihognának a hülye forinthiteleseken, hogy ők milyen okosak is.

Bal 2013.07.02. 02:06:10

@apanna: az országban meg tízmillióan laknak, bakker. Nyilván a fuldoklónak az a legjobb segítség, hogy én is beleugrok, aztán hátha a hullámról már ki tud kapaszkodni.

Egy bankcsőddel egyszerűen azt történik, hogy a betétesek pénzét ellopják a hitelesek. Már bocs, ez épp úgy nincs rendben, mint egy bankrablás. De már a mostani felállás is az, ahol az állam erővel elveszi a bankok nyereségét, és odaadja a hiteleseknek.

VéKá 2013.07.02. 11:00:04

A cikkírónak annyi köze van a pénzügyekhez hogy naponta kap a perselybe egy százast.
Ha a bank valóban frankban hitelezett nekem, 2004-ben, akkor nem értem a tőkeemelkedést. Ugyanis bank esetében éppen fordítva működik a dolog. A bank a hitelezőjének először a tőkét adja vissza és utólag fizeti a kamatot. Akkor hogy a csudába lehet nekem a felvett tőkém háromszorosa 9 év után a hátralék? Csak úgy, ha sosem volt deviza mögötte, csak a számolása deviza.
A befizetett törlesztők alapján ugyanis én már 2009-ben visszafizettem a tőkét, tehát nem értem a bank miért fialtatja még.
Másrészt. Van a devizahitel és a deviza alapú hitel. Az egyik valós deviza, és abban is fizethető, a másik meg egy marha jó adócsaló konstrukció. Hiszen a deviza alapú hitelnél kell áfát fizetni és nem csak a kamat és a kezelési költség után, hanem a tőke után is. Míg a devizahitel után csak a kezelési költség után kell, hiszen azt magyar embere végzi, de a többit Svájc.
Ugyanakkor a bankok mérhetetlen pofátlansága háborít fel. Ha a bankár vesz egy kenyeret, de az rossz, visszaviszi és a pék elnézést kérve kicseréli egy frissre. Ha a hitele bemegy a bankba, szóba se állnak vele!
A bankárnak lövése sincs miből készül a kenyér, de az adósnak 20 perc alatt kell jogásznak, közgazdásznak, és pénzügyi szakembernek lennie, aki 20 évre képben van a banki piacmozgatással?
az az osztrák bankár, aki a deviza alapú hitelezést "feltalálta" az országok közötti pénzmozgások kezelésére figyelmeztette a magyar bankrendszert, hogy ne csinálják. Csinálták. Most ők is viseljék a következményeket!

Melampo 2013.07.02. 11:04:02

@Bal: A probléma magva az nem az adós nem fizetése. Ugyanis zömük fizetne, ha lenne munkája és jövedelme, tehát az elsődleges probléma a munkanélküliség amit nem az adósok okoztak. Továbbá ha bankok nem helyeztek volna ki fedezetlen hiteleket, nem kellene végrehajtani semmit. Ezeket a fedezetlen hiteleket sem az adósok helyezték ki ha jól tudom, úgy emlékszem ők felvették. Az nem bűncselekmény, de a ilyen fedezetazonosság és hitelcél arányú fedezetlen kihelyezés az viszont igen. Akik a hitelt felvetté az többségükben szeretnék ma is visszafizetni, de az nem túl korrekt eljárás, hogy a bank a nulla kamatozású CHF hitelt 10% körüli kamattal szeretné visszakapni és még az árfolyam emelkedésre is igényt tart.
Legalább elemi szinten meg kellene próbálni megérteni a pénz mibenlétét és működését utána kommentelni.

VéKá 2013.07.02. 11:09:56

@Dr. Sün:
Kamatszámolás? Nekem a bíróságon a bank és a bíró sem tudta kiszámolni a kamatot. Szakértőt rendelt ki, és az sem tudta!
Egy könyvelő fejtette meg a kamatszámításomat, amit a bírósági szakértő és a bíró is elfogadott, hiszen azzal a számítással kijött .
Minden hónapban a törlesztőmet 178 chf forintosította, majd rátette az évi 18,93%-os kamatot visszaosztva az eltelt hónapokkal +kezelési költség. Majd ezt visszaváltotta chf-be, rádobta az áfát és újra forint.
Majd erre még az áfa megint.
És 6,2%-os kamattal vettem fel a hitelt.

apanna 2013.07.02. 16:49:43

@Bal: Nem lopta el senki a befektetők pénzét.
Ilyen alapon te is hazardírozol, amikor befekteted a pénzed.
A bankok pénzét sem lopja el az állam, ha a tavalyi évben 320 milliárdos hasznuk volt, amit hazavittek. Igen Magyarország sokáig a bankok paradicsoma volt, most már nincs extra hasznuk.

Miért nem a bankokon kéred számon a több milliós jutalmakat, amit akkor is osztogattak, amikor válság volt.
"Egy bankcsőddel egyszerűen azt történik, hogy a betétesek pénzét ellopják a hitelesek. "-bankcsődnél a te kis megtakarításodat kifizetik, erre garancia van. Ehhez semmi köze a hiteleseknek. A bank felelőssége, mibe fekteti a pénzét.
Ugyan úgy, ahogy hibáztatod a hitelfelvevőket, a bank is hazardírozik. Senki nem kényszerítette őket arra, hogy minimálbérre 10-20 milliós hiteleket osztogassanak. Nem a hitelfelvevő a hibás, te a bankkal kötöttél üzletet nem a hitelfelvevővel.

Bal 2013.07.03. 00:52:26

@Melampo: az összes hitel szépen le volt fedezve, nem emlékszem rá, hogy akár a csúcson adtak volna 30% önrész alatt hitelt. Maximum ügyes kormányunk ténykedése során vált fedezetlenné egy részük, mert nem lehet behajtani a tartozást a lakás eladásával.

Azt meg végképp nem tudom, honnan vetted, hogy a bank lenyúlja az árfolyamemelkedést. Gondolom, a végtörlesztésnél előjött százmilliárdos veszteségük is csak kamu volt. Valóban, legalább elemi szinten meg kéne érteni ezeket a dolgokat.

Bal 2013.07.03. 01:07:21

@apanna: még nem lopta el, de a bankokat bedönteni akarók erre pályáznak. Hazardírozok persze, akkor is, amikor elfogadom egy bankrablás kockázatát, de azért könyörgöm, ne akarjuk már ezen az alapon mentegetni a bankrablókat ...

A bankok hasznát nem tudom, honnan szeded, a magyar hitelintézetek Orbánék kezdete óta nem profitábilisak.

A betétbiztosítás egy vicc a kóbor apácák megtévesztésére, azért van, hogy a hozzád hasonló kisember elhiggye, hogy megmentik, mert ha nem hiszi el, ez önbeteljesítővé válhat. Pár milliárd forint van benne, ami elég lehet egy félszemű macska tápjára, de egy nagybank tisztességes csődje ellen annyi az esélye, mint hólabdának a pokolban.

A bank mediátor, aki a betétes és a hiteles között közvetít. Sajnos akárhogy is szeretnéd, nem fogod tudni a másik oldalt kivonni az egyenletből - ha kárt okozol a banknak, a betétesnek is kárt fogsz. Ilyen egyszerű. Ezt tartsd észben, amikor a gonosz bankokról filozofálsz.

Melampo 2013.07.03. 06:58:55

@Bal: Olyan eset, hogy le volt fedezve, olyan nincs. A hitelkihelyező bank leszámítolja azaz készpénzre váltja az én szerződésemet, azaz az én váltómat. Innentől kezdve ő teljes felelősséggel tartozik, illetve kellene, hogy tartozzon az általa kibocsátott pénzért. Mivel a bank az én valamilyen jelzálog vagy egyéb fedezetem alatt egy előzőleg befizetett pénzt, azaz egy kvázi betétet bocsát ki újra és ő maga bírálja el a fedezet megfelelőségét a fedezetlenség egyedül az ő hibája. A bank nem mediátor mint alább állítod, hanem pénzkibocsátó és egyben jelzálog és leszámítoló bank is azaz jegybanki jogokkal rendelkező résztvevő. Egyedül a jegybank felelősségét nem vállalja, a jogokat azokat magának vindikálja a következmények pedig a gazdasági közösségé azaz a miénk. Az árfolyam különbség persze nem a kibocsátó banknál hanem a refinanszírozónál van, de ez az adós szempontjából mindegy.

Bal 2013.07.03. 09:46:23

@Melampo: szerintem te nem a szokásos értelmében használod a "fedezet" szót. Minden pénz fedezetlen abban az értelemben, hogy nem egy tárgy, hanem egy ígérvény áll mögötte. Ez pedig abból a felismerésből származik, hogy pénzre pontosan azért van szükség, mert ígéreteket teszünk egymásnak.

A bank szabályozott pénzkibocsátó, és csak bizonyos mértékben csinálhat új pénzt. Ennek több az előnye, mint a hátránya: a gazdaságnak szüksége van erre a rugalmasságra.

Az adós igenis profitál az árfolyamemelkedésből, vagy azt állítod, ha most a CHF visszamenne 150-re, nem csökkennének a törlesztők?

Melampo 2013.07.03. 10:26:01

A bank egyáltalán nem szabályozott pénzkibocsátó, és nem csak bizonyos mértékben csinálhat új pénzt. Amíg forrást tud felmutatni addig valamilyen jelzálog fedezete alatt újra és újra pénzt bocsáthat ki.
Az árfolyam változás nem a hitelkihelyező banknál keletkeztet különbséget, hanem a refinanszírozónál. A hitelkihelyező bank vele ugyanúgy devizában számol el mint az adós a saját bankjával.

Bal 2013.07.04. 23:13:35

@Melampo: tartalékrátáról hallottál már? A központi bank pontosan tudja, hogy x pénzből mennyit csinálhatnak a ker. bankok. Ez jól is van így: a központinak nincs kapacitása arra, hogy kövesse a gazdaság dinamikusan változó pénzigényét, hanem outsource-olja ezt a feladatot a ker. bankoknak.

Az előbb még azt írtad, hogy a bank le akarja nyúlni az árfolyamemelkedést. Most akkor szerinted végül is ki viseli a devizahitel kockázatát? Nem az ügyfél? Korábban mintha ezt írtad volna te is. Márpedig akié a kockázat, azé a nyereség és a veszteség is. Magyarán marhaság, hogy az árfolyamból nem fog a hitelfelvevő profitálni.

sztrugackij 2013.07.08. 16:06:22

@Don Quixote de la Ferko:

Neked tényleg fogalmad sincs, nemhogy a gazdasághoz, de a matematikához sem.
Betéti oldalon is ilyen szerényen és visszafogottan számolnál?
Remélhetőleg ott sem bánnád, ha az infláció elvinné a kamatnyeresegédet, ne adj isten a tőkédből is valamennyit.
Különben, nálad mindenki bankár, aki tud számolni?
Akkor jó hírem van.Te is bármikor bankár lehetsz, csak 8 általános kell hozzá.
Menni fog?

Don Quixote de la Ferko 2013.07.09. 08:13:43

@sztrugackij:

Barom vagy ecsém. Gondolkodj el az értelmi képességeken, ha nekem, a szerinted butának nincs hitelem, míg az itt nyígók mind a bank rabszolgái talán veled együtt. Nagy észlények vagytok, az iskolában figyelni is kellett volna, nem csak a padban játszani azzal, ami egyidős veled.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.09. 08:15:42

@Bal:

Bocs, de emlékeim szerint a betét is pont olyan, mint a hitel. Rizikós.

És ha jól látom, ebben a történetben az adós az egyetlen, aki a rizikót nem csak vállalja, hanem erőszakkal rá is kényszerítik.

olcso 2013.07.09. 08:46:18

@Don Quixote de la Ferko: Akármennyi hitele is van neki a példáidban volt hiba. Nem mondom, hogy hülye vagy vagy ilyenek, csak volt benne hiba.

Bal 2013.07.09. 09:08:54

@Don Quixote de la Ferko: a vállal és rákényszerít egymást kizáró fogalmak.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.09. 19:47:12

@olcso:

Így van. Szerintem jeleztem is az elején, hogy jön majd valami barom matekos, amelyik a 8000 helyett a neki tetsző 8413,2323453245234 számra fogja javítani.
Örvendetes, hogy jelentkeztél a feladatra.
Példa. Érted a szó jelentését? Nem 8 tizedes pontosságról beszélünk, hanem elvekről, a lőtéri kutyát nem érdekli, hogy a te életedben fizetendő havi részletekre ráillik, vagy nem.

@Bal:

"aki a rizikót nem csak vállalja, hanem erőszakkal rá is kényszerítik."

Ezt jelezte a "nem csak" szóösszetétel.
A "hanem" szócska is szerepel.
Kapís?

olcso 2013.07.09. 23:22:49

@Don Quixote de la Ferko: Ezt vagy nem nekem szántad, vagy nem olvastad a hozzászólasaim. Tehát ha olvasod, akkor rájöhetsz, hogy nem náciztam párszáz forinton, mert megtették akik jobban értenek hozzá. Egyszerűen csak mondtam, hogy sántít a példád. Mégegyszer nem írom miért, mert sokan sok féle szemszögből leírták...

Don Quixote de la Ferko 2013.07.11. 08:43:30

@olcso:

Neked szántam.
Az, hogy nem tetszett, az a te bajod.

Benderik 2013.07.15. 23:23:54

@nyalógép: Hát igen, és a szépséghibája is ugyanaz, mint nálunk: az indoklásból kiderül, hogy bizonyos költségeket a bank szabálytalanul számított fel, és erre hivatkozva az egész szerződést sikerült érvénytelenné ügyeskedni -- a jogos költségeket is. Jogtechnikailag tehát ügyes, csak a szó köznapi értelmében nem jogos.

adamb18b25 2013.08.05. 22:29:01

en.wikipedia.org/wiki/Eye_for_an_eye

Ősi törvény: a bűnöző; aki erőszakkal, csalással, vagy furfanggal megkárosítja a másikat annak szemét a szemért, fogát a fogért, életét a másik életért - kell venni. Ha a fenti bűnöző hozza az őt védő törvényeket, akkor a korábbi, sok ezer éves törvényt kell érvényre juttatni.
Természetesen a károkozást nem a társadalommal kell megfizettetni hanem a bűnözővel. Családjával, vagyonával, hetedíziglen.
Vannak még országok, ahol egy hibáért is jár a halálbüntetés vagy életfogytiglan (melaninos tápszer, közlekedési baleset okozása, stb.)a szándékos bűnelkövetésért pedig statáriális bíróság.
Az én véleményem csak egy vélemény, de nálam primitívebb és szegényebb embermilliárdoknak is eszébe jutott már és félek, baj lesz.
Sajnálom, de a bejegyzéseket nem követem mert nem kívánok vitatkozni, de ettől eltérő, 5-6000 éves társadalmi törvényszerűségeket szívesen meghallgatok ímélben. Jóestét.

Benderik 2013.08.07. 01:13:27

@adamb18b25: Hát jó-jó, de az ilyen ősi-szigorú helyeken fogyasztóvédelem is kevésbé volt, mint ma -- adósrabszolgaság annál inkább. És nagyon sokat számított a szerződés szava. Szóval veszélyesen éles fegyver ez, és még kétélű is. De az tényleg jól látszik, hogy érdemes önmérséklettel űzni az üzletet, mert ahol túl sokan megjárják, ott úgy elszabadulnak az indulatok, hogy mindenkit bedarál, még azt is, aki azt hitte, ügyes volt.

adamb18b25 2013.08.08. 10:28:13

Én is így gondolom. A dolognak az a pikantériája, hogy a társadalmi rend állandó "változtatgatása" iránt kevésbé nyitott, ősi társadalmak (pl. kína, iszlám) csak ilyen szigorral tudnak üzemelni. Az európai demográfiai mutatók szerint pedig húsz év múlva náluk fogunk kopogtatni (itt, Európában!) nyugdíjért ők pedig kemény feltételeket fognak szabni a kenyérért.

vomit 2014.04.29. 16:17:17

@Benderik: sajnos elobb van a hitelkihelyezes, es aztan jon esetleg a betet. tenyleg oszinte egyutterzesem, mert nehez legyurni es felfogni, ha eddig teljesen mas elkepzeleseid voltak.

Strip private banks of their power to create money
webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Ge8qId7Ksn8J:www.ft.com/cms/s/0/7f000b18-ca44-11e3-bb92-00144feabdc0.html+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a#axzz30Hhk4jAr

Benderik 2014.05.06. 21:21:40

@vomit: Hát, esküszöm, még be is regisztráltam, hogy elolvashassam, de az ingyenes regisztrációval nem engedi. Már a fenti link mögötti link, ahol elmagyarázza.
Enélkül viszont megmaradok ama boldog tudatlanságomban, mely szerint a pénzteremtés egy szerencsétlenül bombasztikusra sikerült kifejezés, és igazából a kereskedelmi bankok nem teremtenek olyan pénzt, amivel fizetni / amit más bankba utalni lehetne, vagy ami után ne kéne kamatot fizetniük.
Továbbá hogy miután egy új bank megalakult, nem tud előbb a semmiből hitelezni, mint hogy megkapná az első betétét.
Az egész pénzteremtés annyi, hogy ha beteszek 100 Ft-ot, és abból vkinek ad a bank 90 Ft hitelt (100-at nem tud), akkor én is úgy érzem, hogy van 100 Ft-om, meg aki a hitelt kapta is, hogy van 90-e, ami összeadva 190, pedig a betevésem előtt ck 100 volt. De ezen a bank nem tud nyerészkedni, mert a 100 betétért kamatot fizet, ha meg vki azt a 90-et beteszi, azért külön is, így minden "teremtés"-ért külön fizet. Jól hangzik, hogy teremt, de ennyi.
süti beállítások módosítása