HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

  • megamedve: @ulpius66: te meg egy szerény, szeretetre méltó, segítőkész, barátságos, emberbarát, jóravaló embe... (2018.12.06. 10:25) Örömtűz a CEU hűlt helyén
  • LoveKills: A szakértőktől kérdezném: Mi a vélemény/tapasztalat a Privileg, Bauknecht, Elektra Bregenz márkák... (2018.11.23. 09:36) A mosógép és a leve
  • gabiiii: @Benderik: Az államnak nincs saját pénze, hanem erőszakkal veszi el tőlem és még néhány másik adóz... (2018.10.25. 11:28) Konstruktívan a hajléktalanok kilakoltatásáról
  • nemecsekerno_007: Most a mi adónkból képzünk szakembert gazdag európai országoknak, hogy utána az ottani nyugdíjrend... (2018.10.15. 09:14) Corvinus ördöge és maltere
  • Benderik: @$pi$: "Érvrendszerem a kormánypárti sajtó érvrendszere..." (2018.09.13. 22:20) Megszívlelendő-e a Jelentés

Kulcskérdés az emlékműről

2014.04.13. 23:03 Benderik

 

Felejtsük el egy pillanatra, miről szól, mi van mögötte, ki van mögötte, mit gondolnak mögötte lenni, kit gondolnak mögötte lenni, ki gondolja mögötte lenni, tényleg mögötte van-e, egyáltalán: arkangyal vagy bérkengyel vagy mifene...

Felejtsük el, magunk tettük vagy lerohantak a németek, behívtuk, netán mi rohantuk le őket.

***

Rengetegen rengeteget írtak / beszéltek arról, meg szabad-e építeni, ha nem, miért nem.

Én egy kérdést tennék fel: miért igen, azaz: meg kell-e építeni?

Sért-e valakit -- bárkit -- érzelmeiben, sért-e valakit anyagiakban, szegünk-e meg államközi szerződést, ha nem építjük meg?

Létezik-e olyan ember, párt, vallási vagy népcsoport, aki sértve érzi magát, ha nem épül emlékmű a német vagy akármilyen megszállás tiszteletére / bánatára / örömére / emlékezetére / csak úgy a Szabadság vagy egyéb téren?

Ezt a kérdést nem hallottam még feltenni, pedig kulcskérdésnek érzem, örömmel és türelmesen meghallgatnám a hivatalos indokokat, ha kell, miért kell?

Van-e olyan erős érv, ami miatt érdemes felépíteni valamit, ami ellen ennyien és ilyen erősen tiltakoznak? S ha van, mi az?

Tegyük félre pillanatra, jogos-e az ellenkezés, így vagy úgy volt-e a történelem!

Nem mondom, hogy mindegy, de ezt elég akkor elővenni, ha kiderül, hogy jelentős sérelem ér nagyságrendileg akkora csoportokat a nem-megépítéssel, mint a megépítéssel.

És a sérelem lehet egy érzés is, elfogadom, nem kell azt történelmi tényekkel igazolni.

Csak álljon ki valaki, aki elmeséli, hogy őt és az általa ismert / képviselt s megnevezett csoportot jelentősen sérti, ha nem épül meg ez az emlékmű. (Esetleg még, hogy eddig hogy bírta ki nélküle, milyen szenvedéseket kellett kiállnia a hiánya miatt.)

Mert amíg ilyen nincs, nemigen van miről vitatkozni.

Kultúrállamban miért is építenénk olyan emlékművet, amit a társadalom egy része hevesen ellenez?! -- és mindegy, hogy miért.

Félreértés ne essék: erőművet, autópályát, hulladékégetőt, egyéb szükséges dolgot néha muszáj. És ilyenkor néha nem is lehet engedni zsarolásnak, mert az aztán meghiúsít sok minden más szükségest is.

De emlékművet?!

Aminek anyagi természetű célja nincs, csak annyi, hogy spirituálisan valami módon szebbé, gazdagabbá tegye a világot? Egy ilyet minek felépíteni, ha csak békétlenséget okoz? Hisz' akkor céljaival ellentétesen épül.

Türelmesen várom az indoklást...

.

.

.

.

 

56 komment

Címkék: miért? szükséges e?

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr326026561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vitéz.László 2014.04.14. 08:44:19

szükséges megépíteni !
a magyar nép nemhibás hanem áldozat
a világ legnagyobb nemzetve(s)zetői...
horti+szálasi+rákosi+kádári és orbáni !

követejjük vissza trianont !

Zajos Tücsök 2014.04.14. 09:27:50

@Benderik
Nagyon sok ember a rokonai gyilkosát, családtagjai megbecstelenítőjét látja a barbár szovjet katonákban.
Nagyon sok ember sértve érzi magát és a hozzátartozói emlékét a felszabadulási emlékmű miatt.
Szerinted le kéne bontani?

Vitéz.László 2014.04.14. 09:31:11

@Zajos Tücsök: el

nem is hősök
hanem agresszorok és bűnözők voltak ők is
ne legyen emlékművük !

Advanced Flight 2014.04.14. 09:41:23

Mert néhány megélhetési politikus és jogvédő ajvékol jó szokása szerint és az utcán performanszozik, még túlzás lenne kijelenteni, hogy a többség kifejezetten nem akarja az emlékművet.
Én például le se szarom. Ha megépül, ha nem: nem érdekel.

vuvuzela importőr 2014.04.14. 09:52:19

Én is nagyjából ezt kérdeztem, azt gondolom ezt a csatát nem muszáj megvívni, ismerve a fidesz kormányt lesz más elég aminek nagyobb a gyakorlati jelentősége...

SMFB 2014.04.14. 09:55:31

@Advanced Flight: nem értetted a kiindulást és az alapvető kérdést, idézem:

"Kultúrállamban miért is építenénk olyan emlékművet, amit a társadalom egy része hevesen ellenez?!"

Egy része /= többség. Ez nem a parlamenti matematika :)

2014.04.14. 10:10:36

Az a baj, hogy bármilyen cél ellen lehet találni tiltakozó embereket, mert nem fekete vagy fehér a világ. Nincs abszolút jó, ahogy abszolút rossz sem.
Van kiknek a szovjet emlékművet nehéz elviselni, van akiknek a német megszállásit.
Nem lehet olyan ügyet találni amit 10 millió ember konszenzusosan támogatni képes.

kowee 2014.04.14. 10:19:31

@Vitéz.László:
Trianon mikor volt magyarország része?
Miért ne követeljük vissza azonnal new-yorkot? Vagy shanghait?

SMFB 2014.04.14. 10:25:57

@Halmai: igen, igazad van. De Benderik kérdésfeltevése mégis érvényes, a Te válaszod tükrében is. Mutatom:

- a szovjet hősi/felszabadítási/megszállási emlékmű (nevezd, ahogy tetszik) már OTT_VAN. Értelemszerűen generál érzéseket attól függően, hogy kinek a családja mit élt át 44-45-ben

- a német megszállási emlékmű (figyeled: nincs másik terminológia rá) még NINCS_OTT. Szóval a kérdés jogos: sért-e bárkit is a HIÁNYA, mert a megépítése biztosan okoz sérelmeket

Szevasztok 2014.04.14. 10:36:14

@SMFB: "nem értetted a kiindulást és az alapvető kérdést, idézem:

"Kultúrállamban miért is ..."

Na itt a gond.

Kultúrállamban a politikai vetélkedés nem élet-halál küzdelem.

Nem "azért szavazok X-re, mert gyűlölöm Y-t." kérdése.

Nem "biztos jól dolgozik a kormány, mert a bolsilibsik/nácik szűkölnek" mentalitású a közélet.

2014.04.14. 10:52:22

@SMFB:: Minden sértett embernek igaza van, márpedig ők igen sokan vannak, oldaltól függetlenül. Azt kéne elfogadnia mindenkinek, hogy ezekben a sérelmekben egyszerűen nem létezik objektív mérce, mert mindenki a saját tragédiáját érzi a legfájóbbnak. Nem lehet kitüntetettként kezelni egyik oldalt sem. Szubjektíven pedig mindenkinek igaza van. Innen nézve pedig van akinek a német megszállási emlékmű hiánya fáj.
Az állam ne tegyen különbséget a nemzeti tragédiák között!

meszena 2014.04.14. 10:53:09

A kérdésfelvetés nem igazán értelmezhető. Azért sem, mert ezt a kérdést az emlékművek esetében nem szoktuk feltenni. Azok valamire emlékezve épülnek, és nem a sérelem célja miatt. Ettől függetlenül megértem pl. a németeket, hogy ez nem esik nekik jól, de ez történt.
Sőt, ki merem jelenteni, hogy ez az emlékmű nem is akart sérteni senkit. Brutálisabb is leszek: valakik meg akartak sértődni emiatt.
A választáson is egyértelművé vált, hogy a többség nem ellenzi ennek az emlékműnek a felépülését.

meszena 2014.04.14. 10:56:48

@Halmai: Az emlékműnek egy pozitív hozadéka mégiscsak van: elkezdődött a beszélgetés a témáról. Szerintem a kérdés felvetőinek nem fog tetszeni a történet vége. Az ugyanis csak az lehet, hogy sem a saját fájdalmat, sem a veszteséget nem lehet kisajátítani, és előrébb valónak hirdetni másokénál.

2014.04.14. 10:58:17

Benderik kérdésfeltevése egyben állásfoglalás is, az egyik oldal irányába.
Én úgy gondolom, hogy rendkívül erős szimbólumként álljon két emlékmű a Szabadság téren, mutatva az ország szabadságának beszorítottságát.

SMFB 2014.04.14. 11:00:28

@Halmai: Ezt is kéri a posztoló:

"Csak álljon ki valaki, aki elmeséli, hogy őt és az általa ismert / képviselt s megnevezett csoportot jelentősen sérti, ha nem épül meg ez az emlékmű. (Esetleg még, hogy eddig hogy bírta ki nélküle, milyen szenvedéseket kellett kiállnia a hiánya miatt.)"

Elég hosszú ideje folyik már ez a ne_legyen/de_lesz vita, és mégsem lépett elő senki, aki a sérelmeivel érvelt volna mellette

Vasdinnyei 2014.04.14. 11:01:22

Az emlékmű maga csak egy lépcső.Ha ez megvan, jöhet a következő épcsőfok.
A nagy mű a történelem átigazítása az országot most uraló népség szája íze szerint.
Olyan formára amelyben mi mindig a jó oldalon álltunk, mindig mások aljas árulása vert le bennünket,és az ország 1945 előtti vezetői Szt Istvántól vitéz Kőbányaiig csak a lehető legjobbat hozták ki az adott helyzetből.
Ezért elveszik történelmünk nekik nem tetsző részét, pillanatnyi eszmevilágukkal össze nem férő hőseinket,kedvük szerint ahogy éppen eszükbe jut.Az ifjúságot pedig a hoffmann -féle maszlaggal etetik.
Ha ezt engedjük 30 év múlva Horthy szentté avatását érik meg akik megérik és öreg bácsik csillogó szemmel mesélik,hogy ott voltak a vezér mellett mikor az fehér lován, fölötte Gábriel arkangyallal, lángpallossal üldözte ki az orosz hadakat Nemesmegvestől Battonyán át ki az orosz pusztába.
Ha ez ilyen ütemben folytatódik, kiderül,hogy a kormányzó csak a Miklós napi ünnepségekre szóló meghívót küldte ki a 2. Magyar Hadsereggel a Donhoz de nem gondolta, hogy ez a modortalan Sztálin tényleg elküldi pár százezer képviselőjét.

2014.04.14. 11:01:35

@meszena:
Sem a saját fájdalmamat, sem a saját veszteségemet nem lehet előrébb valónak hirdetni másokénál.
Köszönöm ezt a gondolatot.
Ebben van a lényeg!

kvadrillio 2014.04.14. 11:10:39

@Zajos Tücsök: HMM......45 ÉVIG JÓ VOLT A SZABADSÁG TÉRI VÖRÖS HADSEREG EMLÉKMŰ MINDENKINEK !!!
Nu....mostanában uszulnak kevesen....de igen intenzíven.....és mindenáron el akarják érni a ROBBANTÁST.

kvadrillio 2014.04.14. 11:14:51

@Vitéz.László: A SZOBROK SORSA...., HOGY LEDÖNTIK.....NÁCIZMUS PEDIG....MINDIG JÖHET ÚJRA MEG ÚJRA.....

meszena 2014.04.14. 11:15:49

@kvadrillio: Miért lett volna jó?
Mindig is rühelltük.

quisum 2014.04.14. 11:17:08

A fidesznek egyetlen célja van a történelemben, pontosabban piktornak. "A múltat végképp eltörölni" és bekerülni a történelem könyvekbe.
Egy megyei fideszes vezető mondta nekem, hogy mindent lerombolni ugyan drága, de innen lehet építkezni.
Az ország úgyis tele van zavaros fejű hülyékkel, pl. az itt is írogatók között is kerül, ők vevők ezekre a dolgokra.

meszena 2014.04.14. 11:18:27

@quisum: Magától értetődik, hogy akik másként gondolkodnak, azok "zavaros fejű hülyék".
:)

Vitéz.László 2014.04.14. 11:19:14

@quisum: nem ez a cél...

pusztán a hatalom megszerzése és megtartása !

bármi áron ! semmi sem drága ezért a célért !

Vitéz.László 2014.04.14. 11:19:55

@kowee: foglajjuuk vissza TRIANONT !!!!

és mennyünk verszájba !

TizenötmiIIió Magyarok 2014.04.14. 11:27:49

Szobor jogos. Nem vagyunk a hibasak.HA egyaltalan tortentek akrocitasok akkoriban, arrol elsosorban a Magyarorszagot feldarabolo Antant hatalmak tehetnek.
Ezenkivul, ha az Antant nem allazza, nem zsigereli ki annyira Nemetorszagot, akkor valoszinuleg ki sem tor a masodik vilaghaboru, mert Hitler sosem jut hatalomra.
A masodik vilaghaboruert, es annak minden tetteert es kovetkezmenyeert, MINIMUM ANNYIRA FELELOSEK az antant, kisantant hatalmak, es szovetsegesei, mint a nemetek, es szovetsegesei.

Vitéz.László 2014.04.14. 11:30:19

a zsidók a hibásak !!! kiprovokálták a gázt !

amnugy is horti csak európai körutat szervezett nekik ! INGYEN !
az adófizetők pénzén !

Advanced Flight 2014.04.14. 11:50:26

@SMFB: értem, tehát szerinted az a kultúrállam (ez valami saját terminológia?) egyik ismérve, hogy bármit, ami nem létszükség és állami pénzből épül/készül, csak akkor valósít meg, ha garantáltan senki nem tiltakozik.
Tehát se film, se kiállítás, se emlékmű, gyakorlatilag semmilyen kulturális esemény ne történhessen meg, ha akár csak 10 ember is tiltakozik ellene, hiszen végül is jól elvagyunk ezek nélkül. Seuso-kincset ne vigyük vissza?

kowee 2014.04.14. 12:08:16

@Vitéz.László: Akkor már miért ne moszkvát foglaljuk vissza? Megoldódna az ukrán helyzet is. Egyébként felmerült bennem miért nem láttam nagy európa térképet az olasz autókon. Vagy fél földgömböt a mongoloknál.... hihetetlen hogy ezen rugóznak még egyesek. Elqrtuk, beszoptuk, ennyi. RÁadásul kétszer és épp most készülünk a harmadikra az oroszokkal.

SMFB 2014.04.14. 12:25:28

@Advanced Flight: Semmi ilyent nem mondtam. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a posztban vannak kérdések, amire a posztoló egyértelmű választ vár, nem pedig mellébeszélést.

Rwindx 2014.04.14. 12:30:45

Bármilyen emlékművet építenél az országban mindig lesz legalább egy-kétszáz ember, aki hangosan fog üvölteni hogy őt sérti az.
A konklúzió hogy semmilyen emlékművet nem lehet építeni. Értelme a gondolatmenetnek? Nincs.

Advanced Flight 2014.04.14. 12:41:20

@SMFB: a kérdés az volt, hogy meg KELL-e építeni? Hát nem, persze, semmit nem KELL megépíteni, ami nem a lakosság alapvető létszükségleteit szolgálja.Csak ez kissé messzire vezetne.
Erre utalt az előző kommentem is, csak nem értetted meg.
Mellesleg akkor is ilyen megértő volt a poszter, amikor ezrek tiltakoztak pl. Alföldinek a Nemzeti Színházas tevékenysége ellen? Akkor azt is meg kellett volna tiltani, ha már oly sokak érzékenységét sértette?

retinax 2014.04.14. 12:45:20

Elég naiv ez a kérdésfelvetés, legalább is elég nagyvonalúan eltekint a tényektől. Mármint attól, hogy itt eddig bármi történt, és annak bármi is lett a következménye, Orbán V. sosem hátrált meg, sosem mondta, hogy ezt elkúrtuk. Erre sem fogja. Ennyi.

SMFB 2014.04.14. 12:51:05

@Advanced Flight: egy dolog vitatkozni arról, ami VAN, egy másik pedig arról, hogy valami LEGYEN-E. Te viszont ezt nem értetted meg. Sajnálom.

alfax 2014.04.14. 12:53:26

Hát öreg, most már, hogy úgy volt, hogy megépítik, sok embert sértene, ha NEM ENGEDNÉK megépíteni, és csak a jobbikot erősítené az, hogy magyarországon a magyar áldozatokra TILOS EMLÉKEZNI.

ennyi.

alfax 2014.04.14. 12:59:12

A szovjet emlékmű is sokakat sért egyébként, hol a cirkusz????

Mr. Rustical 2014.04.14. 13:02:22

Ez milyen logika már.
Ilyen alapon semmilyen amlékművet nem kell építeni, mert az biztosan senkit nem sért.
Tovább lépve, semmilyen irodalmi művet nem kell pl. oktatni az iskolákban, akkor biztos nem sértünk meg senkit. Múzeumok sem kellenek. Sért valakit, ha nincs múzeum? Na ugye.
Minek egyálalán kultúra? A végén még megsért valakit egy film vagy egy installáció vagy mi.

kosztarovics bácsi 2014.04.14. 13:27:24

Egy fillért se fölösleges dolgokra! Márpedig ez az.

kowee 2014.04.14. 13:35:50

@alfax:
"A szovjet emlékmű is sokakat sért egyébként, hol a cirkusz????"

Hol építenek szovjet emlékművet? Azonnal megyek bontani azt is.

Holle anyó 2014.04.14. 15:06:32

@SMFB:
Engem azóta bánt ennek az emlékműnek a HIÁNYA, mióta egyes politikai körök - önös politikai érdekük előmozdítása végett - megpróbálnak szisztematikusan nyilas-gyilkosokat és náci-kollaboránsokat csinálni az őseimből.
Alapvetően még ezt is leszarnám, hiszen ők már úgyis meghaltak valamennyien, én pedig úgyis tudom, hogy nem voltak rossz emberek, hiszen keresztény-zsidó vegyes családban nőttem fel, a zsidóval a keresztény házastársa (az a fajgyalázó "árja-párja") is együtt menekült a vészkorszakban.

De azt nem tűröm és kikérem magamnak a gyerekeim és a leendő unokáim nevében, hogy néhány ezer gazember nyilaspribék miatt az egész népemet meggyalázzák.

Az emlékmű a HÁBORÚ ÉS A NÉMET MEGSZÁLLÁS ÁLDOZATAINAK akar emléket állítani.
Aki nem áldozata volt ennek, hanem okozója, annak értelemszerűen NEM állít emléket ez a tervezett foshalom, ami egyébként bűn ronda, idiótán szenteskedő és szokás szerint barom módon lett kommunikálva, továbbá a fasz se akarna közpénzt költeni most ilyesmire.

Ilyen egyszerű ez.

Holle anyó 2014.04.14. 15:11:19

@kowee: A szovjet emlékmű is egy érdekes kérdés. Utáltuk a szovjethatalmat valóban De az anyám míg élt, nem tudta elfelejteni azt a 20 év alatti szovjet katonát, akit haslövéssel ápoltak a lakásukon, négy napig üvöltött, sírt az édesanyja után, mire meghalt végre szegény.

Hogy az isten verné meg az összes mocskos diktátort!

Holle anyó 2014.04.14. 15:21:17

A szovjet emlékműről még annyit, hogy nagyon sok szovjetunióbeli (nem akarok szovjetet, meg oroszt írni) kisember halt meg azért, hogy eltakarítsák Hitler Adolf szarát. Akiket szeretett a családjuk és sosem tértek haza... Na, miattuk nem kell lebontani az emlékműveket, mert ők nem tehetnek arról, hogy azután MIUTÁN ŐK MEGHALTAK, féregdiktátorok (figyelitek a többesszámot?!?)felosztották Európát és mi szovjet megszállási övezetbe kerültünk. Ez már a mocskos politikusok sara.
És igen, jött a front, megerőszakolták a nőket....., zabráltak.....tudom. Nyilván nem mindenki tette ezt, aki meg igen, arra nem emlékezünk tisztelettel.

SMFB 2014.04.14. 15:27:33

@Holle anyó: tisztelettel elfogadom véleményed.

panelburzsuj 2014.04.14. 15:36:07

@Holle anyó:
Gábriel arkanygal alakja nem a magyar népet, hanem Magyarországot jelképezi. (Legalábbis a megrendelők és az alkotók nyilatkozataiban én így látom.)

Azaz: ország. Államostul, kormányostul, nyilaspribékestül.

És innentől kezdve sántít minden áldozat-érvelés.

gázkamraépíő kisiparos 2014.04.14. 16:42:59

Olyan szobrot kene oda epiteni, amin Hitler pofan szarja a mazsihisz elnoket. Ez lenne a melto valasz a budos zsidoknak.

Benderik 2014.04.15. 21:47:35

@Zajos Tücsök: "Nagyon sok ember a rokonai gyilkosát, családtagjai megbecstelenítőjét látja a barbár szovjet katonákban.
Nagyon sok ember sértve érzi magát és a hozzátartozói emlékét a felszabadulási emlékmű miatt.
Szerinted le kéne bontani?"

Amikor épült, ugyanúgy megkérdeztem volna, miért kell megépíteni. És én nem is építettem volna meg. (Persze nyilván elméletben, akkoriban nem volt olyan kérdezgetős világ.)
Az mindig egy nehezebb kérdés, hogy lebontsunk / átnevezzünk-e egy már meglevőt. De attól, hogy azt elrontottuk, most már rontsuk azt is, amit nem muszáj? Építsünk bosszúból egy másikat, ami másoknak rossz, hogy ez vigasztalja azokat, akiknek az rossz? Ez nem vezet messzire.

Benderik 2014.04.15. 21:56:49

@Advanced Flight: "Mert néhány megélhetési politikus és jogvédő ajvékol jó szokása szerint és az utcán performanszozik, még túlzás lenne kijelenteni, hogy a többség kifejezetten nem akarja az emlékművet."

Jártam arra, és tényleg az a szánalmas kis magyar valóság: van bácsi hokedlivel, lángoló tekintetű diákféle sűrűn teleírt lapokkal, anyázgatős perlekedés. De mindannyian tudjuk, hogy sokkal többen tiltakoznak, mint akik ott ülnek, és nem csak elméleti jogvédők.
És az az állítás, hogy nem lehet azt mondani, hogy a többség nem akarja, nem jelenti azt, hogy akarja.
A többségnek mindegy, és sokaknak fáj. Ezek eddig semlegesek és ellenzők. De kinek kell?

"Én például le se szarom. Ha megépül, ha nem: nem érdekel."

Hát ez az. De akkor továbbra is: ki az, akinek annyira hiányzik, hogy legyen?

Benderik 2014.04.15. 22:04:21

@Halmai: "Az a baj, hogy bármilyen cél ellen lehet találni tiltakozó embereket, mert nem fekete vagy fehér a világ. Nincs abszolút jó, ahogy abszolút rossz sem.
Van kiknek a szovjet emlékművet nehéz elviselni, van akiknek a német megszállásit.
Nem lehet olyan ügyet találni amit 10 millió ember konszenzusosan támogatni képes."

Egyrészt épülnek olyan szobrok, emlékművek, amik senkinek nem fájnak.
Másrészt még egy atomerőműre is mondhatjuk adott esetben, hogy bár sokaknak nem tetszik, de kell. (Paksról nem tudjuk, ilyen-e, mert nem tudunk róla semmit...) De azt pl. az energiaigény teheti szükségessé.
Emlékműből viszont nemigen van olyan, ami nélkül nem élhetnénk. És persze, ha három ember tiltakozik, sokak meg szeretnék, mert annyira szép részét idézi a történelemnek, talán. De ha ennyien tiltakoznak, ugyanakkor senki nincs, aki nyíltan vállalná, hogy neki márpedig kell, mert mondjuk olyan szép emlékeket idéz, akkor minek is?

Benderik 2014.04.15. 22:11:38

@Halmai: "...Azt kéne elfogadnia mindenkinek, hogy ezekben a sérelmekben egyszerűen nem létezik objektív mérce, mert mindenki a saját tragédiáját érzi a legfájóbbnak. Nem lehet kitüntetettként kezelni egyik oldalt sem. Szubjektíven pedig mindenkinek igaza van. Innen nézve pedig van akinek a német megszállási emlékmű hiánya fáj. "

Ha vkinek fáj pl. a szovjet megszállási emlékmű, azt értem. De ha erre csak az adhat gyógyírt, ha német megszállásit is építünk, hogy másnak is fájjon, az kicsit beteg.

"Az állam ne tegyen különbséget a nemzeti tragédiák között!"

Nem véletlen vagyunk szenvedni szerető nemzet. Még kis sót is szeretünk a sebeinkbe, úgy az igazi.

Benderik 2014.04.15. 22:24:58

@meszena: "Sőt, ki merem jelenteni, hogy ez az emlékmű nem is akart sérteni senkit. Brutálisabb is leszek: valakik meg akartak sértődni emiatt."

Ebben az országban senki emberfiának eszébe nem jutott volna emlékművet építeni a német megszállásnak. Nem is szoktunk megszállásnak emlékművet építeni, a szovjetet se azért építették, hanem mert akkor még felszabadulásnak vették.
És jó, legyünk brutálisak: igen, vannak, akik kihasználják, hogy balhé van. De mind tudjuk, hogy élnek sokan olyanok is, akik véletlen, hogy még élnek, és nem az autó ütötte el majdnem őket. És ők nem politikusok, csak egyszer már majdnem megégették magukat.. ööö, bocsánat: őket.
Azóta vmiért kicsit érzékenyek.

"A választáson is egyértelművé vált, hogy a többség nem ellenzi ennek az emlékműnek a felépülését."

Nem emlékszem választásra, ahol ez volt a kérdés.

Benderik 2014.04.15. 22:34:30

@Halmai: "Benderik kérdésfeltevése egyben állásfoglalás is, az egyik oldal irányába."

Nem tudok állást foglalni a másik irányba, amíg nincs senki, aki érvelne mellette. És igazi érvvel, nem olyannal, hogy a többség nem mondja, hogy ellene lenne, mert ez eddig még egy semleges "a többség szarik rá", amivel szemben állnak a sérelmezők.
Lehet, hogy nagyon könnyen meggyőzhető lennék, ha venné a fáradságot valaki, hogy elmagyarázza, hogy kiknek kell és miért.
Nem fura, hogy építünk valamit, ami nem kell senkinek?...

"Én úgy gondolom, hogy rendkívül erős szimbólumként álljon két emlékmű a Szabadság téren, mutatva az ország szabadságának beszorítottságát."

Ez kicsit önkínzó, de legalább érv.
Csak kicsit olyan, mint pl. tegyünk minden kórház intenzív osztályára nagy fakeresztet, és szóljon (szép, minőségi) gyászzene, hogy még időben intsen az élet múlandóságára. Vagy minden esküvőre és aranylakodalomra koszorút hasonló céllal.

Benderik 2014.04.15. 22:40:05

@TizenötmiIIió Magyarok: "Szobor jogos. Nem vagyunk a hibasak.HA egyaltalan tortentek akrocitasok akkoriban, arrol elsosorban a Magyarorszagot feldarabolo Antant hatalmak tehetnek."

Jó, legyen jogos. De miért KELL?

Benderik 2014.04.15. 22:45:24

@Advanced Flight: "Mellesleg akkor is ilyen megértő volt a poszter, amikor ezrek tiltakoztak pl. Alföldinek a Nemzeti Színházas tevékenysége ellen? Akkor azt is meg kellett volna tiltani, ha már oly sokak érzékenységét sértette?"

Az legalább olyasvalami, amin érdemes vitatkozni, mert sokaknak nem tetszett, de sokaknak igen, utóbbiak pedig igényelték, hogy legyen.
Ez még nem jelenti, hogy nem kell betiltani, se azt,hogy igen, de legalább van miről vitatkozni.
Esetükben viszont építünk vmit, ami látszólag senkinek nem kell, mégis csak úgy vmiért magától épül.

Benderik 2014.04.15. 22:52:44

@alfax: "Hát öreg, most már, hogy úgy volt, hogy megépítik, sok embert sértene, ha NEM ENGEDNÉK megépíteni,..."

Na jó, de ki az a sok ember? És ők olyanok, akiknek önmagában szükségük lenne rá, vagy igazából nem lenne szükségük, csak az fáj, hogy nem engedik megépíteni, amire amúgy nincs szükségük)?

Tényleg különleges nemzet vagyunk...

"...és csak a jobbikot erősítené az, hogy magyarországon a magyar áldozatokra TILOS EMLÉKEZNI."

Hogy a Jobbikot erősítené, az valamit elmond arról, kik lehetnek azok, akiknek szükségük van rá, még ha nem is mondják ki, miért.

Érdekelne viszont olyan magyar áldozat, aki(nek hozzátartozói, mert ő ugye már nem) maga szükségét érzi?
Olyan nem érdekel, aki azt mondja, hogy ő maga nem áldozat, de az áldozatok (azaz mások) biztos szükségét érzik. Olyan jöjjön, aki saját maga érzi!

Benderik 2014.04.15. 23:02:10

@Holle anyó: "...Az emlékmű a HÁBORÚ ÉS A NÉMET MEGSZÁLLÁS ÁLDOZATAINAK akar emléket állítani.
Aki nem áldozata volt ennek, hanem okozója, annak értelemszerűen NEM állít ..."

Hát, lehet, hogy ha ezzel kezdik, meg kicsit szélesebb körben egyeztetnek, milyen legyen, vagy legalább, mikor szóvá teszik, olyan miért ne, akkor próbálnak egyeztetni, lehetne ilyen emlékmű.

Ahogy Magyarország szinte vmennyi falujának közepén van is, külön első, külön második világháború-áldozatais, és senkinek se fáj. Ami arra utal, hogy nem lehetetlen feladat...