HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Niche players

2016.11.11. 18:53 Benderik


Sokan elemzik most ezt a Trump-ot, hogyan lehetséges. Meg úgy általában is, hogy a világ a Berlusconi-Orbán-Brexit-Trump irányba megy, miközben már volt idő, mikor hihettük, hogy annyi viszontagságos Történelem után nagyrészt már normális. 

*** 

Pedig megvan ennek a logikája. 

Az üzleti életben "niche player"-nek hívják azt a játékost, aki felfedez egy piaci rést (niche), egy védett kis odút, ahol mások nem játszanak, egy hasznosnak ígérkező terméket, amit nem gyárt senki, egy fel nem fedezett piaci szegmenst, ahol valamiért nincsenek vetélytársak -- és azt elfoglalva aratni kezd. 

És voltaképpen szimplán ez történik. Régóta. 

*** 

Sokat emlegetik a jelenség elemzői, hogy a politikai elit régóta eltávolodott az egyszerű néptől. A borongók boronganak rajta. Az ügyesek meg kihasználják. 

*** 

Csak hát tág fogalom az "eltávolodás", és szerintem nem is pontosan látják a mibenlétét. 

Mert az szerintem nem igaz, hogy a "hagyományos, nyugati" politikai elit rosszul végezné magát a működtetést. 

Mert persze, divat szidni a hagyományos közgazdaságtant meg társadalmi berendezkedést, ami alapján mindez mostanság működtetve van. 

És nyilván részben alappal is, mert vannak hibái, mely hibák válságokat okoznak, amit az átlagember már saját bőrén érez. (Meg emellett felélik a Földet, sokakat lecsúszni hagynak, meg elidegenítenek meg ilyenek, de ezekről később.) 

Még ha nem is pont azok a hibák, és úgy, ahogy az átlagember felől -- az ő ismeretei alapján amúgy logikusan -- látszanak. 

És hát az elit sem ismeri be nyíltan, ahol tényleg rossz, és főleg nem magyarázza el, hogy működik pontosabban, és hol kellene javítani. 

Mert nem tudja elmagyarázni. Mi több, beszélni sem tud az átlagember nyelvén. Ami meg viszont nem az utóbbi hibája. 

*** 

Régi mániám, amit itt is sokszor leírtam ez+az kapcsán, hogy az átlagember nem hülye. Még a statisztikákban "kevésbé iskolázott rétegek" nagyobbik része sem. 

Ő a számára látni engedett, mélyebb működésében félig sem elmagyarázott rendszer működésére elképzel egy világot. S ha megkérdeznénk róla, általában egy logikusan felépített világról mesélne, szóval ő tényleg nem hülye. 

Az a hülye, aki nem tud a nyelvén beszélni. Meg nem is akar. 

*** 

Gyakori példaként mondják, hogy a nép szimplán arra szavaz, aki neki többet ígér. Akkor is, ha hosszú távon ez láthatólag bajt okoz. Arra szavaz, aki most odaadja kézbe a félretett nyugdíját. A birka. 

De ha megnézzük, ő játékelméletileg nagyon is jól felismerte, hogy vele folyton olyan játékot játszanak, ahol nem igaz, hogy ha ő most áldozatot vállal mondjuk egy megszorítással, akkor az így beinduló gazdaság javaiból majd kárpótolják. Hanem az ő áldozatvállalása jól el lesz felejtve, a virágzásból más részesül, és az lesz az övé, amit most elvesz.  Akkor most ki is a birka? 

És itt bele is ütköztünk az értelmes beszéd egy másik követelményébe, hogy hihető beszéd, ami ráadásul komolyan is van gondolva és a végén (lényegében persze) be is tartva. 

És itt persze egyre nehezebb a beszélő dolga, mert neki olyan hallgatóságot kell meggyőzni, akiket már sokszor átbasztak a palánkon. 

*** 

Itt az egyszerűség kedvéért beollózom nemrégibeni önmagamat (csak mert lusta vagyok, meg hogy lásd, mennyire unalmas alak is, hogy folyton ezzel jövök): 

"A baj az, hogy a középutas erők az egész fejlett világban válságba kerültek. 

  • Egyrészt mert nem tudnak egyszerűen, érthetően magyarázni. Hogy mit miért tesznek, hogy mi miért szükséges. EInstein mondta egyszer (állítólag, de mindegy is), hogy amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted egészen. Szóval igaz, hogy a gazdasági folyamatok bonyolultak, így nehéz elmagyarázni, ha pl. megszorításokra van szükség. Vagy hogy egy EU-szerű szövetkezés a füllel hallhatóan becsörgedező pénzen túl is jár -- hosszabb távú, bár közvetettebben ható, ám sokkal hasznosabb -- előnyökkel. De ettől még el lehet e bonyolultabb dolgokat is magyarázni meglepően egyszerű módon. Nem lebutítva, csak nem szándékosan a politika szaknyelve mögé bújva. Amíg erre a középutas vezetők nem képesek, addig nyilván hódít az egyszerű világmagyarázatokkal operáló sommásan beszélő szélsőség. Mert az emberek alapvető igénye érteni a világot. Aki ezt kielégíti, annak ott a pont.
  • A középutat gúzsba köti a túlhajszolt píszí és annak tabui. Már nagyon és veszélyesen. Mert a nép (jogosan) nem hiszi el, hogy meg tudna oldani egy problémát egy olyan erő, ami még csak ki se mondja a probléma bizonyos részeit. A középutas erők pedig nem mernek kimondani -- felvetni se -- bizonyos dolgokat, mert (jogosan) félnek, hogy már e tabuk említésére is kitagadná őket a szellemi bázisukat jelentő középutas értelmiség.

... 

Jelzem, a mi Bölcs Vezérünk pont erre az igényre / hiányra érzett rá, mikor belekezdett híressé vált illiberális tanaiba -- a kátyút így valaki be fogja tömni, csak kérdés, rendes értékálló aszfalttal vagy jó magyar házitrágyával. Persze tudom, magyar utat magyar ember bevált magyar módra foltoz..." 


Szóval igen, adva van egy piaci rés, és fura is lenne, ha nem támadna minden ilyen résre valaki, hogy önmagával betömje. 

Másrészt a mi Viktorunk is erre a résre érzett rá illiberális beszédével, meg arra, hogy érdemes azokkal összefognia, akik a nép nyelvén beszélni tudva e lukakat majd a saját vackukon mindenhol betömik. Mert ők az új világ(t)rend. (Tagadhatatlan, szimata ilyesmiben jó, már hajdani megtérése a jobb-létre is egy piaci rés felfedezése volt. Azt is mindig mondom, hogy van benne zsenialitás.)

*** 

Na de ha az a baj, hogy az elit nem tud beszélni, miért baj, ha olyanok jönnek, akik igen? 

Hát csak mert -- legalábbis az eddig látott -- lyukharcosok nem a valódi (sajnos tényleg bonyolult) világot tudják egyszerűen elmondani, hanem egy szép egyszerű nemlétezőt. 

*** 

Ha csak a fent is említett problémákra gondolunk: fenntartható fejlődés, szegény rétegek lecsúszása, ilyesmik -- az eddig feltűnő figurák valahogy egyike se nevezhető ezen bajok megoldása élharcosának -- igazából látványosan fosnak rá, már magát a kérdést is ballibzöld huncutságnak kikiáltva. 

A munkanélküliségre lehetnének megoldásaik, mert a henyélőket nem tűrik, de túl a nem tűrésen sokat eddig nem mutattak fel. A mi Vezérünk a közmunka miatti statisztikát adja el megoldásnak, Trump meg nem is gyötri magát megoldásokkal úgy általában semmire. Csak hogy majd megoldja. (És az, hogy felmondja a szabadkereskedelmi megállapodásokat meg kirugdossa a mexióiakat, az még akkor is egy kidolgozatlan ötletkezdemény, ha hosszú, aprólékos munkával, lassan el is tud ezirányba menni, és annak tényleg az is lesz a hatása, amit szeretne. Kidolgozatlan ötletkezdeménye meg mindnyájunknak van havi három, már ovis kiscsoport óta.) 

*** 

Általában a menekültek/migránsok/bevándorlók (ízlés szerint) kérdésében tűnnek a leginkább (sommás) megoldásra képesnek. Meg általánosítva fekete/mexikói/cigánykérdésben. De ezt a rést is a középutas elit hagyta nekik, mert ezügyben ők is egy szélsőséget képviselnek -- csak a mindent kritikátlanul el- és befogadó szélsőséget, aminek hülyesége és veszélye sokkal egyszerűbben elmesélhető a másik szélről. 
Meg a fentiek kistestvéreként az amúgy normálisan alkalmazva szükséges és hasznos "píszí' szélsőségessé vált változata is egy igen hálás rést nyit az ebbe kapaszkodónak, mert nagyon könnyű érthetőbben/jobban beszélni annál, mint aki egy kérdésről egyáltalán nem beszél, csak szőnyeg alá söpri. 

Szóval a "középutas, hagyományos" elit bizony maga is hajlik a szélsőségekre, ami már nem csak beszédhiba. De tény, hogy itt is a nehezebben elmagyarázható szélsőséget választotta. 

*** 

És hát a spiritusz. Tetszik, nem tetszik, ha csendben működtetni esetleg jól is tud egy vezető, az emberi természet olyan, hogy mindig is vezetői képességként díjazta, ha van benne spiritusz. Mondanivaló, elszánás, határozottság -- vagy annak látszata. Mert a spiritusz lelkesít, ami pedig a csendben elidegenedett, ideák nélküli világban elégít ki egy alapvető emberi igényt. 

Szóval ha csak hümmögve, szaknyelven finoman utalgatók vannak a porondon, ott már a mögöttes tartalom nélküli spiritusz is plusz három pont. 

+++ 

Egyszóval meg kéne tanulni beszélni, egyszerű mondatokkal, határozottan -- netán még érdekesen is... --, mert azzal még a bonyolult való világot is el lehet magyarázni, úgy, hogy a választók elfogadják. 

És merni is beszélni, a kényes kérdésekről is, fölöslegesen senkit meg nem bántva, de a problémákat sem elhallgatva. 

Idealistának tűnhet, de ha a "hagyományos" politikai vezetés nem tanulja meg, mindenhol lesz, aki betömje a lukat. A szuvasodás látványosan elindult, a luklovagok számára a trombita megfújva. 

 

 /Ide elképzeltem egy képet, de nem, nem rajzolok luklovagot. Szóval most nincs kép./

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: lyuklovagok

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr911950771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása