HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Szerencse, hogy nem én irányítom az országot

2016.11.18. 18:53 Benderik


Kevesen tudják (s még kevesebbeket érdekel), hogy én a saját órám átállítása előtt többet gyötrődök, hogy biztosan most kell-e csinálni, mint amennyit Parlamentünk, mielőtt majd jó eséllyel eldönti így hirtelen, hogy át kell-e állítani az ország összes óráját -- és órán-időn alapuló gépezetét -- egy több évtizedes rendszerről egy soha ki nem próbáltra.


***

Mert rajtam mindig végigfut előző este, nincs-e másnap valami teendő (vonat, találkozó) amit lekések, ha mégse most kéne de átállítom, vagy most kéne és nem állítom át -- esetleg szólni kéne annak, akivel találkozni készülök, hogy ő is tud-e róla, hogy most kell, ilyesmik. (Azt már ne is említsük, ha netán vonaton találkoznék valakivel, még belegondolni se merek ennek szerteágazó buktatóiba...)

S persze tudom, én vagyok túl bizonytalan, el kéne már mennem, vannak erre jó tréningek, meg persze a nők se szeretik a határozatlan férfiakat, de mindig úgy érzem, hogy tettemnek tétje van, és egy átgondolást azért megér.

***

Szóval szerencse, hogy nem én irányítom az országot, hanem olyanok, akiket nem kötnek gúzsba a gondolkodás pányvái. ..


Mert ha nekem ilyen javaslatot nyújtana be egy képviselőtársam, én biztos hímezni kezdenék, meg aztán hámozni, hogy ne most rögtön szavazzunk róla, meg hogy a kérdés összetett, és meg kéne vizsgálni, meg hogy sürget-e bármi -- meg az ilyenkor szokásos időhúzó értelmiségi dumák.

És ha azt mondanák, hogy de hát megvizsgálták, és sokan nem szeretik, hogy folyton állítgatni kell, és van, aki szerint depressziót okoz, meg hogy télen nagyon sötét van, nyáron nagyon világos, akkor olyanokba kapaszodnék, hogy de azt nézte-e valaki, hogy

  • ténylegesen milyen hatása lenne az energiafelhasználásra,
  • mivel jár, ha a gazdasági és politikai kapcsolataink nagy részét kitevő országokban egyszercsak már nem ugyanannyi lenne az idő, mint nálunk,
  • illetve időnként ugyanannyi lenne, időnként nem,
  • hogy még a tőlünk észak-délre levő szomszédainknál is mást mutatna az óra, mint nálunk,
  • de csak az év egyik felében,
  • milyen fejlesztésekkel járna ez az informatikai rendszerekben (és emberi agyakban),
  • és milyen veszéllyel, hogy ezek egy része nyilván nem működne elsőre,
  • meg egy részük másodikra,

meg biztos ki tudnék még találni párat -- ha mást nem, hogy mérjék fel, mi olyan lehet még, amire így első szuszra nem gondoltam.

És azzal is húznám az időt, hogy ebben a dologban aztán igazán semmi nem sürget, ám évtizedekre eldönt valami olyasmit, ami mindenkit érint, és amire egyértelmű válasz objektív szempontok alapján sose lesz adható, így megkockáztatom, hogy ha egyáltalán van olyan fajta kérdés, amire a népszavazás intézményét kitalálták, ez éppen azok közül való.

Így még tán egy népszavazást sem átallanék kiírni rá, de persze csak azután, hogy az objektív érveket kivizsgálták, a nép elé tárták, és lezajlott róla egy társadalmi vita.

+++

Szóval szerencse, hogy nem én irányítom az országot, hanem olyanok, akiket nem kötnek gúzsba a gondolkodás pányvái...



Ui.: És értem én, persze, hogy valamit kell adni a Jobbiknak, amiért a letelepedési kötvényben nem engedtek nekik, és már rég bele is nyugodtam, hogy szükség van játszmákra magasabb szempontok mentén. De muszáj pont az időszámítással játszani? Nincs ott pár mecsboksz vagy ikszboksz vagy játékkatona? Mi lesz, ha véletlenül tényleg megszavazzák a gondolkodáshoz nem szokott képviselőtársak?

Uui.: Kéne valami komolysághatár, ami fölötti dolgokban a Parlament a képviselők sokszor bizonyított éretlensége miatt nem szavazhat. Mert az már a felnőttek dolga.

 

 ro-1.png

Ez még nem óra, csak a ró. (És igen, abból sem a legszebb.) Javaslom, hogy egyelőre a ró átállításáról szavazzanak, így ha a (feltehetőleg egyhangú) szavazás törvénybe iktatná a ró átállításának új szabályait, amíg a minisztériumok elgondolkodnak, hogy ez mit is jelent, és végrehajtási rendeletekbe foglalják, addig se basztatja senki az órát.

 

 

 

 

 

24 komment

Címkék: óra óraállítás a gondolkodás pányvái a ró

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr3911972190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.11.19. 07:06:42

Érdekes, hogy a mostani időmérés a normális, a nyári óraállítás először a világháborúk alatt (energiatakarékosság miatt) lett bevezetve.
Nyári időszámítás Magyarországon:
1916-1919, 1941-1949, 1954-1957, 1980-tól a Jobbik javaslatának elfogadásáig.

konyhakész pumi 2016.11.19. 21:31:29

Én azt nem értem,hogy miért nem jó ha délben 12 óra van.

Tökönrúgott Feleségek 2016.11.19. 21:38:27

És milyen jó lesz majd Töröko., Bulgáriával, Ukrajnával egy időzónában lenni! Ausztria, Horvátország olyan snassz.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2016.11.19. 21:40:24

@Tökönrúgott Feleségek: Nem, ha dél alatt azt értjük, hogy a zeniten áll a Nap. (Jelenleg nyáron olyankor 13 óra van.)

Ha a jobbik véghezviszi a hülyeségét, soha többet nem lesz délben nálunk 12 óra.

Tökönrúgott Feleségek 2016.11.19. 21:42:59

@Drizari: Reméljük, nem lesz belőle semmi! Mert milyen jó dolog lenne, pl. dec. 18-án még fél 9-kor is (reggel!) a sötét irodában kushadni :(

Tökönrúgott Feleségek 2016.11.19. 21:46:51

@bonifac: Sejtettem, hogy erre gondoltál :) Én is! Pl. milyen "jó" Kínában, ahol a sűrűbben lakott részhez van "igazítva" az óra. Nyugat Kínában du. 3-kor "delel" a nap.

megamedve 2016.11.19. 23:41:52

én nem komálnám, ha nyáron hajnali 3.30-kor (akkor még mindenki alszik, aki nem megy 6-ra)világos lenne, de este 8.30-kor meg sötét.
Ennyi.

Alick 2016.11.20. 01:16:19

@bonifac: Budapesten a nyári időszámítás nélkül kb. 11:45-kor van zeniten a Nap.

Alick 2016.11.20. 01:17:49

@Tökönrúgott Feleségek: Viszont jó, hogy a munkaidő végén, pl. fél öt körül még világos van.

Serivor 2016.11.20. 02:01:31

Marha jó lenne - a gyerekeket sötét éjszaka kéne elvinni/elküldeni a bölcsibe, oviba, iskolába...

2016.11.20. 02:29:15

Nem kéne az időt tologatni. Jó úgy, ahogy a Nap süt és kész. A nyári időszámítás egy baromság, az kellene csak, hogy télen mindig sötét legyen egész reggel. Alkalmazkodni kéne a természethez, nem pedig mesterséges városi létet kitalálni.

Embalu 2016.11.20. 05:47:40

@bonifac: Nálunk sosincs zeniten a nap, ez csak a ráktérítő és a baktérítő között leheteséges. Gondolom a Nap delelésére gondoltál.

2016.11.20. 05:53:07

Szimpla populizmus. Tudjak hogy a nep egyszeru mint a faek es 60%-ban tamogatja. Persze nem ertik hogy tobb a hatranya mert nekik csak az a fontos hogy du 4-5-ig vilagosabb legyen telen. Persze ugyanugy benn ucsorognek a vilagitott lakasban nem mennek ki elvezni a "napfenyt"...erre rajatszanak az ujsagirok is...es maris nyertek ujabb szavazatokat...primitiv nepunk benyeli..

torró 2016.11.20. 07:52:30

Már rengeteg hozzáértő ember, tudós, pszichológus, stb bizonygatta, hogy értelmetlen már a mai világban az óra állítgatás. Nincs rajta annyi nyereség, mint amennyit ártunk a gyerekeknek, de a felnőttek is nehezen állnak át. A mai energia takarékos készülékek kompenzálják a megtakarítást. Azonkívül vagy előbb világosodik vagy előbb sötétedik. Szerintem csak becsapjuk magunkat. Ha rendesen átgondoljuk. Szerintem sokkal többen utálják mint szeretik.

DFK 2016.11.20. 08:10:10

Érdekes, hogy a ma már elhanyagolható energia megtakarítás (3 ezrelék) mellé soha nem teszik mellé az okozott károkat (a felborult időritmusból eredő hatékonyságcsökkenés).

DFK 2016.11.20. 08:13:48

@torró: mivel az energiafogyaaztásunk kis része a világítás, ott a hűtő,a fagyasztó,tv, dvd, laptop, telefon és tablet töltő, mosógép,mosogatógép, mikró,vízforraló. Ezeknek mindegy hány óra van.

Nbl 2016.11.20. 09:40:04

Én utálom az óratekergetést, de sztem csak egységesen lenne értelme az egész EU-ban... Szerencsére vmelyik irányelv nem is engedi, h eltérjünk tőle. Eu-s népszavazást (vagy bármit, ami egységes döntést hozhat) kellene kezdeményezni és úgy meglépni.

Melee 2016.11.20. 09:40:36

Magyarországon a téli időzóna az alapértelmezett, és a nyárira állunk át. Amíg a környező országok oda-vissza állnak nagy baromság lenne megszüntetni az óraátállítást. Amin érdemes elgondolkozni, az az időzóna váltás. Ekkor egy órával később kel a nap, de egy órával később is nyugszik. Azaz ma nem 7-kor kelt volna, hanem 8-kor, és nem 4-kor nyugodna, hanem 5-kor. Személy szerint ezt jobbnak tartanám.

fehérfarkas 2016.11.20. 16:11:16

@Tökönrúgott Feleségek: " És milyen jó lesz majd Töröko., Bulgáriával, Ukrajnával egy időzónában lenni! Ausztria, Horvátország olyan snassz."

Itt pontosan ezt kell mérlegelni geopolitikai szempontból.
Azért mert Törökországban Erdogan kitalálta, hogy idéntől ők ugyan nem állítgatják át az órájukat, még nekünk is ad-hoc módon követni kellene ezt. Isztambul ugyanis 1000 km-rel délebbre fekszik Budapestnél, ráadásul a Földközi-tenger mellett van az ország mediterrán klímával. Valamint Törökország nyugati szomszédjai a balkáni országok (Bulgária, Görögország), észak-keleti szomszédjai a kaukázusi országok (Örményország, Grúzia), dél-keleti szomszédjai meg a közel-keleti országok (Szíria, Irak, Irán). A Földközi-tengeri szomszédjai pedig Libanon, Izrael, Egyiptom, Ciprus. A Fekete-tengeri szomszédjai pedig Ukrajna, Oroszország, Románia.
Vagyis mind földrajzilag, mind klímailag, mind pedig geopolitikailag teljesen más helyzetben van Törökország mint Magyarország Európa közepén.

fehérfarkas 2016.11.20. 16:24:55

@bonifac: " És milyen jó lesz majd Töröko., Bulgáriával, Ukrajnával egy időzónában lenni! Ausztria, Horvátország olyan snassz."

Az előző válaszomat még azzal egészítem ki, hogy mi magyarok a Kárpát-medencébe való letelepedésünk óta a német érdekszférába tartozunk. Jelenleg is a magyar gazdaság a német gazdasági konjunktúrától függ, és a GDP-nk jelentős részét a német beruházásoknak köszönhetjük, valamint az EU-ban is politikailag a németek támogatnak minket a legjobban.

Nem vagyok óraátállítás ellenes, sőt még pártolnám is. De azzal sincsen semmi bajom, ha marad a mostani rendszer. Hiszen ne felejtsük el, hogy regionális geopolitikai szempontokat is figyelembe kell venni, hogy földrajzilag hol fekszünk, kik a szomszédaink, és kik a legfőbb gazdasági partnereink, és kik a legfőbb befektetők.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2016.11.20. 17:05:05

@fehérfarkas: Megjegyezném, hogy a tőlem beidézettet nem én írtam. De amúgy egyetértek vele. ;-)

fehérfarkas 2016.11.20. 17:14:59

@bonifac:

bocsi, eltévesztettem :)
de örülök, hogy egyetértünk :)
süti beállítások módosítása