HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Vicc

2017.01.26. 07:53 Benderik

 

"A Veszprémi Napló egyik munkatársától megvált, a megbízott főszerkesztő megbízatását pedig visszavonta a Pannon Lapok Társasága (PLT), miután befejezte a belső vizsgálatot a napilapban múlt héten megjelent antiszemita vicc ügyében.

A társaság közleménye szerint a Veszprémi Napló január 17-i számában megjelent antiszemita vicc a lap egyik munkatársának egyéni akciója volt. A kiadó megvált az érintett munkatárstól, emellett a megbízott főszerkesztő megbízását visszavonta. A lap főszerkesztőjévé január 24-i kezdettel Néző Lászlót nevezte ki a kiadó.

A közleményben a PLT azt is megfogalmazta: elnézést kér minden olvasójától a kiadó szellemiségével, elveivel és moráljával teljes mértékben összeegyeztethetetlen közlés miatt."

Forrás itt

Maga a vicc meg itt, és akkor már inkább nem másolom ide.

 

Hol is kezdjem. Mert a téma persze kényes. És az is fontos -- tényleg fontos -- hogy akármilyen csoport ellen hangoló viccek nyilvános írásokban ne legyenek. Nem önmagáért, hogy egy szabály be legyen tartva (ld. píszí), hanem értelmes valódi célja van, hogy ne, amit most nem fejtek ki.

DE:

Szóval az a helyzet, hogy ez nem egy antiszemita vicc. És nem azért, mert nem jelenik meg benne a "zsidó" szó. Az még következhetne a Hitlerből és a rabból, és lehetne olyan beleérthető, összekacsintós értelme, hogy ugye persze tudjuk kik.

Ezt a viccet én gyerekkoromban hallottam először, annak is eléggé kezdetén, még alsós kisiskolásként. A hetvenes évek elején. És persze antiszemita viccek biztos akkor is voltak, de azokat gyerekfejjel nemigen értettük volna. Ez mégis a gyerekek közt mesélődött, a felnőtteket nemigen érdekelte.

Aminek az az oka, hogy ez egy tipikus gyerekszínvonalú vicc, kb. mint a "mi van tata, szökünk tata, ratatata", amit meg szovjet katonával meséltek.

Mellesleg a rendszerváltás után a fenti eredetit is hallottam szovjet gulággal, és semleges börtönudvarral is.

Mi több, szerintem egy lágerhumor-gyűjteményben is olvastam.

Meg még három másikban.

Amitől még nem szép, mert maga a láger említése rossz emlékeket ébreszthet emberekben. De pl. a háborúé is, s a háborús viccekkel meg senkinek semmi baja. Az etióp viccek is szomorú helyzetről mesélnek, a temetésesek meg kimondottan tudnak fájni, ha rosszkor olvassuk.

A vízválasztó szerintem abban van, hogy ennek a viccnek a mondanivalója pusztán egy logikai bukfenc, semmi több. Pont ezért mesélhető akármilyen börtönkörnyezettel. Ami persze valóban felveti, a lapban miért nem írták át sima börtönre, szóval fél pont jogos.

De szerintem szimplán azért, mert így másolták ki valami másik gyűjteményből. Mert az a helyzet, hogy Magyarországon vagy tényleg kevés új vicc születik, vagy csak nem jut el a mindenféle viccgyűjtemények és reklámújságok szerkesztőihez, de ha az ember manapság rejtvény- vagy akármilyen újságban viccekbe akad, fájón ősi vicceket talál, melyek több évtizede ismétlődnek -- ráadásul esélyes, hogy ugyanazon lap egy évvel korábbi számában is megtaláljuk.

***

Ami viszont a korrekt közbeszéd szempontjából itt baj, hogy ha ilyen hülyeségért rúgnak ki több embert is egy laptól, az az egész politikai korrektséget túlhajszoltnak mutatja, s így hitelteleníti. És akkor tényleg összesúgnak a népek, hogy na persze, tudjuk kik rúgatták ki.

 +++

Tényleg büntetést érdemel, aki ezt a viccet berakta, de nem mert antiszemita lenne. Hanem mert egy elavult szar gyerekvicc, amit pénzért adnak el századszor újként. (Ráadásul rosszul is mesélve, mert az eredetiben a rabok nem ugranak, csak mondják, hogy mekkorát tudnak ugrani. Hadd ne magyarázzam el, miért fontos a különbség. A magyarázás még a gyenge viccet is megöli.)

De ezért az egész szerkesztőség büntetést érdemelne -- meg egy csomó másik szerkesztőség is.

S félreértés ne essék: szerkesztőként én is beszélnék a fejével, aki betette (tulajdonosként meg persze a szerkesztőével), hogy hülye volt, hogy pont Hitleres változatban tette be. De ennyi.

 

 

 

30 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr9912154741

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megváltás stornózva 2017.01.26. 14:38:31

ZombiJézus egy ókori zsidó mesében "meghalt érted". Majd "feltámadt" és ezzel, azt azt megelőző "kijelentését" STORNÓZTA.  - IGe

Trackback: Megváltás stornózva 2017.01.26. 14:36:16

ZombiJézus egy ókori zsidó mesében "meghalt érted". Majd "feltámadt" és ezzel, azt azt megelőző "kijelentését" STORNÓZTA.  - IGe

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zia77 2017.01.26. 15:06:56

Igen, sejtettem, hogy valami bárgyú dologról lehet szó. Antiszemita vicc nincsen. Zsidó viccek vannak, amelyek közül sok a jó, és van egy sor primitív, ostoba antiszemiták számára. A bemutatott példa valóban még csak nem is antiszemita vicc. Van benne valami elkeserítő, és kritikus elem is. Ettől persze még elég blőd, és nagyon ostobának nézi az olvasót, aki ilyet megjelentet. Úgy látszik a Pannon lapok elérték végre azt a színvonalat, amelyet kívánatosnak tart a hazai média egy része.

nu pagagyí 2017.01.26. 15:53:49

Magát komolyan vevő lapnál nem dolgoznak infantilis emberek. Ez egy komolytalan lap, nem érdemes szót vesztegetni rá.

Ballib cenzúrázók réme 22 2017.01.26. 16:05:36

Egy kérdésem van.

Ez a történet, a viccel és kirugással segített a zsidók elfogadásában, vagy sem ?
Esetleg az antiszemitizmus csökkentésében ?

----

Ez pont olyan, mint amikor az Orbán cikk hamisítása miatt rugtak ki embereket.
A Fidesz helyzetén nem segített, de csináltak pár mártírt.

---

Tanulság:
A túlbuzgó csicskák manőverei jóval több bosszúságot okoznak az imádatuk tárgyának, mint amennyi hasznot hoznak.

Bobby Newmark 2017.01.26. 16:07:12

@nu pagagyí: Vagy ha dolgoznak is, van felettük valaki, aki ellenőriz, és nem mennek ki élesben az ilyen hibák.

Meg valóban, ahol olyan embereknek kerül nyomtatásba anyaguk, akiket így ki lehet baszni azonnal (mert nyilván terem helyettük két tucat új azonos minőségű), az nem komoly.

Kicknick 2017.01.26. 16:27:04

Értik ezek a viccet csak nem szeretik.

ogli dzsí 2017.01.26. 16:30:19

Nem túl jó vicc, de nem antiszemita.

Viszont nagy butaság lenne kihagyni a zsidóvicceket meg a cigányvicceket az újságokból, hisz a legjobbak közül valók. Legyen minden vicc rendőrös? Az akkor az antirendőrizmus tilalmába ütközik?

ogli dzsí 2017.01.26. 16:33:42

'Ami viszont a korrekt közbeszéd szempontjából itt baj, hogy ha ilyen hülyeségért rúgnak ki több embert is egy laptól, az az egész politikai korrektséget túlhajszoltnak mutatja, s így hitelteleníti. És akkor tényleg összesúgnak a népek, hogy na persze, tudjuk kik rúgatták ki.'

- mert így is volt. Túl lehet tolni a PC-t egy ideig, de abból egyenesen következik a numerus clausus.

Voznyák Pista2 2017.01.26. 16:41:11

Hát igen, én mondom, aki nem vagyok antiszemita, ebből még baj lehet. Főleg társadalmi, vagy gazdasági válsághelyzetekben.
Már a holokauszttagadásról szóló jogszabályt sem tudom hová tenni, (úgy értem a jogalkotási elv, amit nem értek.)
Miközben azt kutatgatjuk, hogy a tatárjárásnak hány magyar esett áldozatul, és a mai napig viták vannak az áldozatok számáról, és senki nem ütközik ezen meg, a holokauszttal kapcsolatos hivatalos adatokat még csak meg se lehet kérdőjelezni.

sutyerák 2017.01.26. 16:47:01

egy 50ezer Ft-os büntetés az elkövetőnek,meg egy figyelmeztetés mellé,hogy figyeljen már oda jobban!
-ha egy lap csak így felment egy főszerkesztőt,akkor ott nem jó melózni. -ott nincs olyanról szó,hogy minőségi munkaerőhiány.
-persze a tulajdonosokat(kik azok?)ez a legkevésbé sem érdekli.

-mindez szubjektív véleményem azt leszögezve,hogy a vicc megjelenésén én is felháborodtam,-és már a beobachter újraéledését vizionáltam.

Larry Silverstein 2017.01.26. 16:53:00

Csak annyit kérdeznék a poszter bácsitól, hogy az hogy a trump bácsi csontig benyalint a zsidóknak, de a Klinton néni is pon t ugyanezt tette, vagy Orbán vagy Gyurcsány meg mindenki még Vonó is, tökmindegy hogy széljobbos vagy szélbalos, az nem véletlenül azért van, mert zsidó világuralom és médiauralom van?

Mert az 5 éves romlatlan eszem nekem ezt hozza ki...

Azt is megkérdezném, hogy Hitler bácsi mitül antiszemita, amikor ő is csak azt állapította meg, hogy zsidó világuralom és médiauralom van?

mondja már meg valaki aki tuggya

sutyerák 2017.01.26. 16:57:27

@Larry Silverstein: mostakkor nem trumpli a legfőbb világi hatalom ahogy keresztapád bugyogta ki az ő szent pofájából?

Bobby Newmark 2017.01.26. 17:05:52

@Voznyák Pista2: Tekintve hogy alkotmányellenes, én is kíváncsi lennék rá, hogy az így hogyan mehetett át a törvényhozáson...

Ellenben a számháború is egy elég szarrágó egy dolog, mindezzel együtt. Teljesen felesleges, mert van az egyik álláspont, ami szerint mindegy mennyi, mert az egyetlen ember is túl sok lenne, meg van a másik, hogy mindegy mennyi, mert végül maradtak zsidók.
Az egész szarturmixolás teljesen felesleges a témában. Eleve nettó trollkodásként indult náci részről, amire meg jött egy faszbarom válasz a betiltással.
Nagyjából ez az a történet, amiben minden érintett szereplő gyökér.

Larry Silverstein 2017.01.26. 17:07:50

@sutyerák: Hát úgy tünik nem, neki is első dolga volt hanukázni.

A siratófalazás ausvitzbe csúszás mászás az már jelölt korában megvolt anélkül az usaban nem lehet senki anyakönyv-vezető se.

felső határ nincs 2017.01.26. 17:34:45

Úgy van az hogy van az a zsidó szennyújság (sok ilyen van), a Charlie Hebdo.

Az bármiből viccet csinálhat, még népszerüsíti is a libsi sajtó: ez történt amikor a párizsi zsidóirtás után a példányszám még kb. meg1000xeződött. JE SUIS CHARLIE HEBDO Akkor olyannal vicceskedtek akivel nemigen értette a viccet.

Persze ha a zsidókon vicceskednek a népek azt nem szabad, mert az antiszemétizmus.

sutyerák 2017.01.26. 18:01:50

@Larry Silverstein: ja. tényleg elég sötét van.

Balint133 2017.01.26. 18:28:14

Az a baj, hogy ugye alapvetoen a viccek egy adott nepcsoport, tarsadalom es/vagy kultura kifigurazasan alapulnak. Manapsag ebben a kurvanagy liberalizmusban nem mondhatsz egy budos szot se mert akkor rogton rasszistanak/antiszemitanak/nogyulolonek/buziellenesnek meg kitudja meg minek mondanak.

Ezert nincs jo vicc mert mar semmit sem szabad es ez a gond. En pont olyan jot tudok rohogni a katolikus-papos meg feheremberes vicceken mint barmi mason.

ogli dzsí 2017.01.26. 18:35:50

@Balint133: Csak azért mondod hogy itt semmit nem szabad mert nem éltél még amerikában.

Ott még antiszemitán nézni sem szabad!

Fonál 2017.01.26. 18:43:01

"Tényleg büntetést érdemel, aki ezt a viccet berakta"

kb ennyi. A bünti megvolt, lépjünk tovább. Ne elmélkedj,felesleges bináris gondolkodással nem jutsz messzire.

Amúgy utólag TL;DR

Jakab.gipsz 2017.01.26. 19:20:55

@Larry Silverstein:

Einstein fényesre nyalt seggét kifelejteted, a világuralomra törekvés motívumainak a felsorolásból, neki még mindég jó sajtója van pedig. (...) ez innen már hosszú.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2017.01.26. 19:54:07

Ha valaki nem érti, hogy mi a baj ezzel a viccel, és a nem kicsi baj, az gond.
Nem az, hogy antiszemita. Az, hogy a humor célpontja az, hogy valakit öljenek meg.
És aki erre azt mondja, hogy ugyan már, ez csak egy vicc : az nem fogja fel, hogy ezek a lépések vezetnek oda, hogy simán elfogadjuk azt, hogy csak úgy meg lehessen ölni valakit valakinek.

con-troll 2017.01.26. 21:36:22

@gusthy1: Kint volt az indexen, hogy nincs igazad:
divany.hu/ego/2017/01/26/ha_szereti_a_beteg_vicceket_akkor_on_okos/

Kínos, de reméljük nem halsz bele. xD

Beer Monster 2017.01.27. 00:33:49

@gusthy1: Viccelni bármivel lehet, hiszen azért vicc. Akinek egy eszközről nem az jut eszébe, amire való, hanem az ölés, ott nem a viccel van a baj.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.27. 05:40:44

@csentecsa:

"Hebdoéek egyedül a Holkauszttal nem viccelnek"

Mert azt törvény tiltja Franciaországban.

oassasa 2017.01.27. 06:11:55

Ennek a viccnek van valóságalapja, a történelmi emlékezetünk része, utalás Európa közelmúltjának egy rövid, de sötét időszakára. Nem csak a zsidókról, hanem a fasiszták által működtetett haláltáborokról szól, ahol a fogvatartottakkal bármit megtehettek , minden csekélységért megölhették őket és meg is tették.
Jó hír- Holnap szélnek eresztjük a bandát.
Rossz hír- A kéményen keresztül.
Ebből lehet tudni, hol, kik, kivel és mikor tehették és tették meg ezt az emberekkel.
Mert ez így volt.
Ennyi.

Éhes ló 2017.01.27. 06:43:36

Csárlik vagytok.
Mind.
Kivéve ha zsiráfokkal viccelnek.
Akkor senki se csárli.
Még a franciák sem.

So No 2017.01.27. 07:14:16

Szegeny Hofi ma nem tudna botrany nelkul vegigcsinalni egy esti fellepest.

Viccelt o zsidoval, cigannyal, negerrel, rendorrel, anyossal, szoke novel...

Mindegyik egy tamadasi felulet.

Akkoriban a helyen tudtak kezelni az emberek, ha azt mondta, hogy a verekedo kubai vendegmunkasokat nem lattak a sotetben a rendorok, az volt a baj.

2017.01.27. 07:25:12

@oassasa:

Hagyjuk már ezt a kémény témát.
Sorra dőlnek meg mind a számok, mind pedig a helyszínek, valamint a dokumentumok hitelessége.

Gondolok itt a szappan, Treblinka (ez annyira tabu, hogy még a helyesírásellenőrző sem ismeri bakker), vagy éppen a 6 milliótól a másfél millióig terjedő számháborúra, valamint a nyilvánvaló képhamisítások, és a tanúvallomásokra a futószalagok, a a lámpaernyő készítésre és egyebekre.

Egyébként épp egy másik hírben olvastam, hogy világszerte nő a nacionalizmus.

Ezen nem kell csodálkozni. Amíg a zsidó média-, és a pénzügyi-, valamint a gazdasági hatalom irányítja a világot, addig erősödni is fog.

Egy kibaszott ezeréves viccért embereket kirúgni az állásukból, ez nonszensz.
A Charlie Hebdo beleszarhat a Pápa szájába, vagy a muszlimok vallásával lehet szórakozni, de egy Hitleres vicc bezzeg már nem polkorrekt.

Elbaszott egy világ lettünk.
Remélem, minél hamarabb elérjük az éjfélt, aztán annyi lesz nekünk. Második esélyt nem érdemlünk.

Ennyi.
süti beállítások módosítása