HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Az ügyesen csepegő méreg

2018.07.18. 18:53 Benderik

 

Volt ez a vébéközvetítés, és annak szüneteiben az értékelő beszélgetés.

Hogy ez hasznos / informatív mennyire volt, nyilván ki-ki órákat tudna morogni kocsmában sörrel, mert a focihoz itt errefelé szerencsére mindenki, és mindenki jobban is, mint a tévében levők.

Ám tanulságosnak mindenképp’ tanulságos volt.

Volt ugyanis egy világunkra oly’ jellemző eleme, amire nem tudom, mennyire figyelt fel bárki.

Mert ügyesen álcázva mérgez.

***

Ül bájos-ártatlanul mosolygó leány a stúdióban, ki egész ügyeseket kérdez, de még ha állít, azt is kérdésbe csomagolva, majd áhítattal hallgatja a választ a meghívott szakértők szájából.

Eddig nincs is baj vele, mert a jó riporter akkor is kérdez, ha maga is tudná a választ.

De mióta fociközvetítést nézek az m_akárhányon, mindig egy nő az áhítattal kérdező riporter, s férfi az összes meghívott szakértő.

Mondhatjuk erre persze, hogy hát ilyen a foci -- férfisport. S a gyanakvóbb olvasó mindjárt genderszagot érez, hogy én most majd fel akarom rúgni e hagyományos leosztást, és kitalálni a női focit.

Csak hát ha akarnék is ilyet, elkéstem, mert rég kitalálták.

Így viszont erősen furcsállanám, ha nem létezne egyetlen női szakértője sem dicső nemzetünkben.

S ha maguk a játékosok fizikailag s talán technikailag nem is vehetik fel a versenyt a dicső férfinéppel, elméleti szakértőik -- gyanítom -- lehetnek néhányan azonos szinten velük.

Hogy férfi műsorvezetőinkről már ne is beszéljek.

A nőn egyébként látszik, hogy nemegyszer legalább olyan jól meg tudná válaszolni saját kérdését, mint a sokvanhanyadik begereblyézett férfi szakértő, akit azonban ehelyett -- szerepét jól adva --udvariasan megkérdez, majd jól megjátszott áhítattal issza válaszát. Mint sikoly a pornóban, csak ott legalább értelmesebbnek nem akar tűnni a férfinép. Ennyiben őszintébb műfaj.

Szóval nagyon úgy fest, nem én akarom itt felrúgni a Természetben kialakult arányokat, hanem a műsor torzítja azokat egy egyre kevésbé létező (bár sokak által visszavágyott) irányba. Ahol a nő tisztelettudón kérdez, majd áhítattal issza a bölcs férfiak válaszát, kik okos kérdéseiért olykor jól buksin simogatják.

***

Mondok másik példát. Van már jó pár éve, hogy az Audi toborzott gyárába ifjúi munkaerőt.

Mérnök és szalagmunkás is kellett, és -- talán pont a píszít* is kiszolgálandó -- fiút és lányt is akarhattak a plakátra, no meg hát a merítés is nagyobb, ha mindkét nemhez szólnak.

Így született az (emlékeim szerint két) plakát: egyiken egy fiú mondja, hogy mérnökként munkát talált itt, és milyen jó, a másikon a lány, csak ő láthatóan fizikai munkához öltözve afféle laboránsszerű ruhában, és valami ilyesféle munkát is mond, hogy ő meg azt talált itt, és milyen jó neki most ezért.

(*píszí: politikai korrektség elterjedt rövidítése. Aki ezt olvassa, szerintem mind tudja, de a boldogabbak kedvéért -- akik még nem találkoztak a szóval, csak anyukájuk szimplán megtanította őket hajdan ésszerű gyakorlati alkalmazására --  illik ideírnom.)

 

Emlékeim láthatóan megfakultak -- pl. talán több plakát is volt, de gondosan mind ezen felállásban. Ám pont e megfakulásból is látszik, hogy ha a pontos részleteket agyam ki is rostálta, a tanulságot szépen leszűrve elraktározta: kinek-kinek helyét a világban.

***

Mert hát agyunk így működik: hogy legyen hely az újnak, kihámozza a lényeget, majd a többit a krumplihéjas kukába dobja. De -- ahogy a kő is -- a tanulság marad.

Ráadásul a nem kimondott, csak éreztetett  tanulságok sokszor nem is tudatosan ülnek be, hanem mint matematikában az axiómák: sose vezette le senki, nem is tudnánk levezetni, de épp’ ezért nem is kérdőjelezzük meg soha, sőt, legtöbbször nem is tudjuk, hogy alkalmaztunk egy ilyet. Egyszerűen ott ül mélyen ősi tudásként bennünk, s döntési helyzetben még csak észre se vesszük, hogy éltünk vele.

***

Nem akarom túlbonyolítani, de azt látnunk kell, hogy fenti példákban nem szimplán arról van szó, hogy nem torzították erővel a “politikai korrektség” kedvéért a természetben tényleg fennálló különbséget férfi és nő között, hanem hogy torzították, csak a sztereotípiákkal egyező irányba. Erősítve így egy sztereotípiát, azaz ugyanúgy torzítva a valóságot, mint a píszí.

Mert a természetes különbség nem e tulajdonságok mentén áll fenn, és nem is ilyen mértékben. Társadalmat előrevivő vagy munkaerőpiaci szempontból a két nem -- ha nem is ugyanabban erős, de -- ha értékben pontoznánk, különbségeik nagyjából kiejtenék egymást.

A berögzült sztereotípiák azonban általában a férfioldalnak tulajdonítják az elismertebb szerepeket. A kényelmesebbeket és a jobban fizetetteket. Ami így a nőket is színyatja, meg a társadalom is kevésbé működik hatékonyan, ha rosszul válogat embert a szerepre. Pl. ha nem használja ki a női vezetőkben rejlő lehetőségeket, miközben sok fontos vezetői képességben általában jobbak, így egy jelenleginél nőibb arány feltehetőleg hatékonyabb vezetést eredményezne a világban. A mostani torz arány így nem csak a nőket sújtja (erre legyinthet ki-ki vérmérséklete szerint), hanem minket is, azaz sok férfi vezető egójának kenegetéséhez mi fizetjük a hájat.

***

Az is tanulságos amúgy, hogy ahogy a vébéközvetítés kapcsán se láttam a kérdésr feszegetni, úgy az egykori plakát se váltott ki semmit, mely utóbbinak az lehetett fő oka, hogy pont ugyanakkor volt egy másik plakát, ahol egy nő valahogy úgy volt öltöztetve, ahogy kiütött pár biztosítékot, és élénk felhördülés lett, hogy itt egy nő húsként lett ábrázolva.

És senkinek nem tűnt fel, hogy míg az abban rejlő sablonos nőalázó elemet agyunk felismeri, poénként kezeli, és sokan maguktól is a gyatra poénok a süllyesztőjébe lökik, addig az a másik átjut a védelmi vonalakon, és belénk szivárogtatott mérge -- apró lépéssel, de -- módosítja tudatunkat.

Egy nekünk, férfiaknak is kevésbé hatékony társadalom irányába, ahol aztán a GDP is kisebb, meg a fizetésünk is.

***

Nem gondolom, hogy fenti esetek szándékosak lettek volna. Még ha lehet is olyan elemük, hogy ez a felállás növeli a nézőszámot / reklám tetszési arányát.

Viszont minél kevésbé volt tudatos, annál inkább látszik az ilyesmik tudat alatti hatásának veszélye, hisz’ akkor már az alkotókra is tudat alatt hatott ugyanezen sztereotípia, mikor döntési helyzetbe kerültek -- már eleve elképzelni se tudtak eltérő szereposztást.

+++

Mindezt amúgy nem is ostorozás szándékával írom. Csak úgy elgondolkodtatóul. Hogy milyen érdekes a világ. Mert akárhogy működik is, az sose baj, ha észleljük. S esetleg még alakítunk is rajta olykor egy picit.








 

 

1 komment

Címkék: pornó sztereotípia méreg píszí pórnő férfi-nő

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr3114119837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.09.08. 05:47:29

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Call / WhatsApp: +16626183756
Webhely: progresivefunding.wordpress.com
süti beállítások módosítása