HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

A Vírustól éhen haltak szép éneke

2020.04.06. 17:53 Benderik

 

"Folyamatosan jelenti be a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit. Reménytelen és értelmetlen ellenzéki bírálatok következnek majd, amelyeknek az lesz a lényege, hogy sokkal több pénzt kellene elkölteni és azt nem a gazdaság újraindítására kellene fordítani, hanem segélyként odaadni az „embereknek”. A kommunistáktól és a nyilasoktól a liberálisokig terjedő szivárványkoalíció minden tagja mindig is összekeverte a hangulatjavító intézkedéseket a gazdaságpolitikával. Pontosan ugyanazt csinálnák most is, amit mindig. Eladósítanák az államot, miközben az aktuális kihívásokra nem reagálnának, és hagynák, hogy a multinacionális vállalatok kimaradjanak a válságkezelésből és persze a közteherviselésből. A gazdaság magyar tulajdonú részét pedig jó szokásuk szerint ellenségként kezelnék."

 A gazdaság van az emberekért, nem az emberek a gazdaságért“, Pesti Srácok, 2020.IV.6.

 

Mindig csíptem, mikor nagy dérrel (és dúrral) előre felháborodik valaki azon, hogy mit fog majd csinálni valaki, aki nem ő, így igazából nyilván kukafingja nincs róla.

De -- gondoltam -- egyszer akkor már magam is kipróbálom.

Ráadásul némi alappal.

 

***

Szóval.

Nem tudom, a Pesti Srácok hivatalosan is a kormány (kormánypártok) lapja vagy csak effektíve, de abban gondolom túlzottan nagy vita senkiben nincs, hogy annak mindenkori álláspontját képviseli, és ha hangulatelőkészítő cikket ír, az általában előrevetítése a kormány egy még be nem jelentett intézkedésének. Vulgárművészi kifejezéssel úgy is mondhatnánk: megágyaz neki.

 Ezen tapasztalati tényből levezetve erősödött meg bennem a gyanú (bár nem most keletkezett), hogy a most beszedni meghirdetett hatszáz-sok milliárd forintból a most munkájukat teljesen elvesztettek esélyesen semmit nem fognak kapni.

Mert bár a kiadási oldal részleteit még csak jelentgetik befele, a fenti cikk már most előrevetíti a (kicsit zavarosan szenvedélyes fejjel körülírt) ellenzék reakciójául, hogy majd tiltakozni fognak, hogy a pénzt nem a gazdaság újraindítására kellene fordítani, hanem segélyként odaadni az embereknek.

 

***

Nos, ami a gazdaság újraindítását illeti, nemigen hiszem, hogy van ember e Földön, aki túlzottan tiltakozna ellene, szóval az állítás ezen részére nem pazarolnék most szavakat.

Azt viszont aggasztónak érzem, ha segélyként az "emberek" nem kapnának belőle.

 

***

Mert hasznos persze, ha a rövidített munkaidőben dolgozók bérét az állam kipótolja.

De nagyon sokan veszítik el teljesen a munkájukat. És ha ők éhen halnak, mire a vírus levonul, bizony mondom néktek, hiábavaló, hogy "Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni",

mert mégis ki a szent szar fog majd dolgozni bennük?

 

***

Ugyebár azt hivatalosan megerősítve is senki nem tudja, meddig tart még a Vírus jelenete az Ember Tragédiájának e jelenre adaptált változatában, és simán elképzelhetőnek tartanak akár fél évet is, vagy még többet.

És akinek nincs munkája, annak nincs semennyi bevétele se, és pont az a réteg a legérintettebb, akinek tartalékai sincsenek.

Így ha negyed-fél-háromnegyed évre bevétel nélkül marad, a legmértéktartóbb közgazdasági modellek szerint is éhen hal.

 Nem menti meg, hogy körülötte sokan bérkiegészítést kapnak a megmaradt(!) rövidített munkaidejükre, és az se, hogy nem kell befizetnie az adót.

 

***

Ellátásuk a jelen helyzetben még csak irreálisnak sem tűnik, mert a hatszázmilliárd forint annyi pénz, hogy a fele elég egymillió ember fél éven át való ellátására havi ötvenezer forinttal. És ennek a duplája már most elő van teremtve!!!

 

***

Ennek a pénznek amúgy még csak segélynek sem kellene mind lennie.

Csak figyelni kell picit e mostani világra. Olyan munkahelyek tízezreit hozta létre, melyeket csak azért nem tölt be senki, mert nincs aki fizesse, pedig égető nagy igény lenne rájuk.

Ez a vírus idővel átvonul majd a társadalom nagyján, az összes hivatalos próbálkozás csak elnyújtani próbálja e folyamatot. Így ha meg is akarjuk menteni a veszélyeztetettek életét -- nem csak elnyújtani időben halálukat --, akkor hosszú időre biztosítanunk kell otthonukban való ellátásukat. Ez elképesztően sok logisztikai munkaerőt (és persze szervezést) igénylő feladat lenne. (Jut eszembe: neki kéne kezdeni végre.)

Aztán: a vírus legnagyobb terjedési terepe a zár térben sok ember együtt, ami a jelen helyzetben leginkább az élelmiszerboltokat jelenti. Ezért a nem veszélyeztetettek számára is nagyságrenddel nagyobb kiszállítási lehetőséget kellene teremteni -- vagy ami még ennél is hatékonyabb: nagy nyílt levegőjű helyeket biztosítani az online rendelések személyes átvételére.

Ez is nagy szervezést, sok pénzt -- és embert! -- igénylő feladat.

És kósza példák ezek csak. Feladat sok van, ember is, pénz kell csak és szervezés ezeket összehozni.

Ahol meg mégse tud az állam vírusból fakadó feladatot adni, még a közmunka is kiterjeszthető lenne mindenkire, aki részt szeretne venni benne. Nincs olyan vidék, mely még szebb ne lehetne.

 

***

Hihetetlen sok embernek lehetne itt hasznos munkát adni, melyeket az állam tudna fizetni, miközben van egy csomó ember, aki dolgozna, de nincs hol.

 Nem kell hát segélynek lenni a nekik adott pénznek, tudom, ez a kormány már a szótól is undorodik, hogy "segély" -- munka nélkül itt egy kibaszott morzsát se kaphat emberfia.

 

***

Nekem az se baj, ha a Pesti Srácok azzal alázzák az egykori kormányokat és ünneplik a mostanit, hogy ezt az irdatlan összeget úgy elő tudja teremteni, hogy ezzel nem taszítja adósságnyomorba az országot.

Csámcsogjanak-ünnepeljenek fölötte.

 Ami aggaszt, az az, hogy amit írnak, azt vetíti előre, hogy a kormány mintha úgy tervezné a Vírus Utáni Jövőt, hogy kifelejti közben az addigit.

 

***

Körbenéz majd Orbán Viktor és Matolcsy György, beindul a kedvezményes hitelezés, "kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben" --

...

... -- és csend.

 

És mint a jó biztosítási ügynök, nem értik, hogy ilyen kedvezményes ajánlattal, hogyhogy nem élnek az emberek???

 

+++

És akkor Lucifer csendben vállukra teszi majd kezét, és azt mondja:

-- Miért nem élnek vele az emberek? Hát nézzetek széjjel: mert nem élnek az emberek.

-- Ennél jobban magam sem tudtam volna mindezt elrendezni -- mondja még majd akkor -- köszönöm.



 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vírus Lucifer Covidius Coronita kisasszony Ember Tragédiája

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr9715595588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása