HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Utcáink neve

2015.02.27. 18:25 Benderik

 

Mondják, hogy az ember saját nevét általában szereti, és érzékenyen érinti, ha leszólják vagy olyan formáját használják, amit ő nem használ.

És a megalázás egyik szélsőséges formája, ha nevét elveszik, és pl. számot adnak neki vagy másik nevet. Utópiákban, börtön- és régi rabszolgaregényekben felbukkanó motívum. Gyermekkorom Kunta-Kintéjét pl. gazdája Toby-ra változtatta, és ez egy több részen átívelő konfliktusforrás lett, ami végül szegény Kunta-Kinte / Toby lábfejében végződött (egy balta formájában) az engedetlenség szimbólumaként, hogy ellenállt neve / lénye megváltoztatásának.

Nos, ezúton jelzem, hogy kevésbé, de némileg hasonló érzés, ha az ember felnőtt egy városban, annak utcáiban, iskoláiban, terein, majd a politika napi érdekeinek kielégítésére kitépi ezek nevét az életéből, és erőszakkal új nevet ad nekik.

A rendszerváltáskor egyszeri alkalommal -- bár praktikus szempontból már akkor is túllihegett hisztinek tartottam, de -- elfogadtam, hogy a végtelen sok proletár jómunkásember senkiről elnevezett utcanév bántó túlsúlyát kicsit helyrebillenteni hosszabb távon hasznos lehet.
(Hozzáteszem, én a semleges köznevekhez jobban vonzódom, mint Nagy Hősök tulajdonneveihez. És már a szocializmusban sokakkal együtt sóhajtva legyintettem, ha frissen elhunyt munkásmozgalmi hősre neveztek át egy kedves kis Róka utcát (nem konkrét eset). Szóval ezt a túlsúlyt kicsit visszavenni hosszabb távon elfogadhatónak látszott -- azzal együtt, hogy rövid távon sokan nem tudták, éppen hol laknak.)

És azt is elfogadom, hogy köztörvényes bűnök konkrét elkövetőiről ne nevezzenek el utcát / iskolát  Vagy aki erkölcsi szempontból vitatható dolgokat tett -- bár ez már szubjektívebb, ám vitatott megítélésű emberről sem érdemes elnevezni, hisz' minek botránkoztatnánk meg bárkit egy vitatott névvel, amíg van csomó másik?

Az átnevezés kicsit már más dolog: mert az, hogy régóta meglevő névről van szó (ami átélt már egy átnevezési rohamot és aztán még huszonöt évet), arra utal, hogy a közmegegyezés azt nagyrészt elfogadta. Így azt már átnevezni csak akkor tűnik értelmesnek, ha egy addig ismeretlen bűnt találnak a névadó lelkén száradni.

És itt konkrét bűnről beszélek, nem olyanokról, mint a hiszti csúcsán Frankel Leó, akit azért akartak pár éve átnevezni, mert bár jóval a Szovjetunió létrejötte előtt meghalt, ám neve kötődik egy olyan mozgalomhoz, melynek nevében mások később bűnöket követtek el. Ez már kicsit olyan hülyegyerekek őrjöngése a kiskamrában érzés.

+++


És arról se feledkezzünk meg, hogy egy utca / iskola neve már nem csupán az az ember, akiről nevét kapta. Ahogy én se az apám vagyok, akinek nevét kaptam, hanem egy önálló lény, saját tetteimmel, ismerőseimmel, akiknek velem voltak élményeik s rólam vannak emlékeik, nem róla.

Ugyanígy egy utca / tér / iskola is önálló lény, akihez hagyományok, emlékek, barátságok, szerelmek kötődnek egy csomó emberben. És aki az ő nevét megváltoztatja, az ugyanazt teszi vele és a hozzá kötődőkkel, amit Kunta Kinte gazdája tett a négerével: kitépi múltjuk s így létük egy darabját.

És ezen az sem változtat, hogy sok utcát / teret csak visszaneveztek ama eredeti nevére, amiről '45 után átnevezték őket. Mert egy utca nem él, így az ő "tudata", emlékei valójában a vele kapcsolatba került emberek tudata, emlékei. És ma már jóval többen élnek azok, akiknek a Moszkva téren volt az első randevújuk, stricheltek az óra alatt, indultak kirándulni, mint akik(nek) Széll Kálmán téren. Így bizony ma már inkább a Moszkva tér a hagyományos elnevezés, amihez a tér hús-vér tudata kötődik, a másik inkább könyvbéli történelem.

Azt hiszem, a szép konzervatív értékek egyike, hogy a múlt értékeit, hagyományait lehetőség szerint megőrizzük, és nem romboljuk szét pillanatnyi politikai előnyökért.

Mert azt azért mindannyian tudjuk, hogy ez az egész átnevezősdi igazából arról szól, hogy az egyik politikai oldal életben tartsa egy gyakorlatilag már nem is létező ellenzéke iránti ellenszenvet.

+++

Ugyanez keményebben fogalmazva: érzékenységem nekem is van, így veszettül elegem van abból, hogy kényre-kedvre átnevezgetik életem utcáit / tereit / iskoláit. Legalább annyira jogom van hozzájuk, mint amennyire bánthatja ott sosem lakott emberek érzékenységét, hogy az adott utca neve pont olyan, mint egy emberé volt, aki kötődött egy ideológiához, aminek a nevében mások bűnöket követtek el. Nagy bűnöket, de nem az az ember, és főleg nem az az utca.
Utcáimat / tereimet / iskoláimat lényem részének tekintem, és aki pillanatnyi politikai érdekből kitépi ezek nevét, az bennem turkál s a múltamat változtatja meg, és egy kicsit megerőszakol.

A megerőszakolás pedig szintén nem egy szép konzervatív érték -- még a kicsi se.

.

nevatoperalas.jpg

Utcanév átoperálása*

*a kép ( s a gépek felszereltsége) csak illusztráció

.

.

19 komment

Címkék: Moszkva Leó Ságvári

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr547225843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szélmalomharcos 2015.02.28. 09:49:31

Nem elég hogy elvették a népköztársasági címert, még a derék becsületes kommunista utcaneveket is megerőszakolják ezek

De már forr a hangulat a Putyilov gyárban

Krisz11 2015.02.28. 09:56:18

Nincs szükség a Ságvári/Szamuely féle tömeggyilkosokról elnevezett utcákra.

kacsapuszi 2015.02.28. 10:17:37

@Krisz11:

Ha elolvastad volna a posztot, akkor észrevehetted volna, hogy pl. Szamuelyvel kapcsolatban, ha pont őt név szerint nem is említi, a szerzőnek is pontosan ez a véleménye ("elfogadom, hogy köztörvényes bűnök konkrét elkövetőiről ne nevezzenek el utcát/iskolát").

Ságvári Endre viszont nem volt tömeggyilkos, ha csak nem arra gondolsz, hogy, amikor a rendőrök - a politikai nézetei miatt (!) - le akarták tartóztatni, hármójukat megsebesítette ...

Si tacuisses, philosophus mansisses.

anyadmajma 2015.02.28. 10:21:57

Kedves posztoló!
nem értem, mi a bajod, miért sírsz itt. Hát te nem tudod, hogy ez nem pillanatnyi politikai érdek, hanem igenes a nép, az istenadta nép akarata? Hogy ahogy a főpolgármester mondta, a Moszkva téren lakók kifejezett kérésére kellett nevet váltani? Hogy a barátunk és példaképünk országban, Azerbajdzsánban a nép nemzeti hőséről, a baltás gyilkosról már akkor neveztek el utcákat, iskolákat, amikor még itt ült börtönben?
Hát hogy tartsunk úgy barátságot, hogy nem utánozzuk a példaképünket?
Hát hogy romboljunk úgy porig egy nemzetet, hogy építsünk úgy egy Új Magyarországot, hogy nem töröljük el, tépjük ki tövestül a Nemzeti Identitásukat? Hát a jól bevált forgatókönyvet hogy akarnánk megváltoztatni?
(Mint pl. a febr.19.-én suttyomba kelt IX.ker önkormányzati rendelet, a Ferencváros címerének megváltoztatásáról, ami többé azóta már nem zöld-fehér.)

kacsapuszi 2015.02.28. 10:25:12

@Szélmalomharcos:

Jó, hogy szóltál. Ahogyan vannak derék, becsületes fideszesek is, ugyanígy voltak derék, becsületes kommunisták is, bár életútjuk nem mindig volt értelmezési vitáktól terhes. Az egyik ilyen kommunista (és elvtársai) újratemetésén egy bizonyos Orbán Viktor is híres beszédet mondott, sokak szerint még ma is az a beszéd az alapja bizonyos körökben megmaradt népszerűségének.

Megnyugtatlak viszont, hogy a gyárakban nem forr a hangulat, habár, pl. Veszprémben elvesztették a választást az utcaátnevező pártok.

anyadmajma 2015.02.28. 10:27:15

@Krisz11: wikipédia, úgy hogy ki tudja, igaz-e. De asszem a kkor mintha nyilas csendőrség volt. szóval azért ez egy kicsit tudatlan hozzáállás.
Ja, és amúgy pl. József Attila is a kommunista párt tagja volt. Akkor most inkább a náci és nyilas embereket preferáljuk, akik nem tehettek arról, hogy magyarországon mi történt?
Hain Péter utasítására nyomozni kezdtek utána.[3] Ságvári 1944. július 27-én Budapesten, a Budakeszi úti Nagy cukrászdában (ma Remiz étterem) találkozott egy másik kommunistával; ide érkezett négy csendőr az őrizetbe vételükre. Társa ellenállás nélkül megadta magát, Ságvári viszont hamis igazolványt mutatott fel, majd pisztolyt rántott a csendőrökre és hármójukat megsebesítette. A kibontakozó tűzpárbajban Ságvári megpróbált elmenekülni, kiürült pisztolyát eldobva kifutott az utcára, ám ott az egyik csendőr rálőtt és halálosan megsebesítette. A legenda szerint a csendőrök a haldokló Ságvárihoz lépve személyazonosságáról kérdezték, mire a válasz annyi volt: „Harminckét nevem volt, találjátok ki, melyik az igazi.” Ságvári és az egyik csendőr – akit a többiekkel együtt kitüntettek – a kórházban belehalt sérüléseibe.

Szélmalomharcos 2015.02.28. 10:36:53

@kacsapuszi:
"Ahogyan vannak derék, becsületes fideszesek is, ugyanígy voltak derék, becsületes kommunisták is, "

Ha már párhuzamot vontál a kettő közé, hadd kérdezzem meg, hány embert végeztetett ki statáriális és "rendes" bírósági eljárásban a Fidesz, hányat internált, deportált különféle táborokba, vagy koncolt fel példa statuálása céljából, mint ahogy Ságvári elődei, kortársai és utódai tették?

Ha ezek után lehettek becsületes kommerek, akkor ugyanúgy lehettek becsületes nyilasok is

Krisz11 2015.02.28. 10:59:40

@anyadmajma: @kacsapuszi:

Az egyik csendőr belehalt a sérüléseibe intézkedés közben, de nyilván ságvári a másik 2-t is agyonlőtte volna, ha sikerül. Hagy ne nevezzünk már el róla utcákat. A hivatalos szervekre támadt, a kommunizmusnak amit ságvári akart meg mindenki tudja, miket köszönhetünk.
Állítólag 1990 után még Ungváry Krisztián történész is (egy szükséges „antikommunista minimumot” emlegetve) Ságvári törvénytelenségei miatt a nemzeti panteonból való kiűzésre ítélte

kacsapuszi 2015.02.28. 11:02:17

@Szélmalomharcos:

Ha már anakronizmust játszol, legyen, a Ságvári-korabeli "Fidesznek" a lelkén is szárad néhány százezer áldozat ...

erol 2015.02.28. 11:04:02

@Krisz11: Én is úgy sajnálom a szegény náci csendőröket, milyen rendes emberek voltak.

kacsapuszi 2015.02.28. 11:04:11

@Krisz11:

Állítólag (?) Ungváry Krisztián ...

Ez is egy érv?

kacsapuszi 2015.02.28. 11:06:54

Ha már tömeggyilkosság:

Nézd már meg a térképen, hol van a Don-kanyar, és gondolkozz el azon, mit keresett (és, pláne, mit talált) ott a 2. magyar hadsereg ...

(Még Londont is több értelme lett volna megtámadni, közelebb is van, gazdagabb is, meg a hó sem esik annyit)

silent76 2015.02.28. 11:20:17

Nagyon rossz, félrevezető írás.

silent76 2015.02.28. 11:25:23

A Széll Kálmán tér pedig igenis Széll Kálmán tér. Akkor is ha gyerekként és fiatal felnőttként nem így ismertem meg. Amikor pár éve a metrón először hallottam, hogy a "Széll Kálmán tér következik" könnyes lett a szemem, és arra gondoltam, milyen kár, hogy a nagypapám ezt nem érhette neg. Mert a megerőszakolás nem most volt, amikor visszakapta az eredeti nevét, hanem 1951-ben, amikor elvették azt!

Szélmalomharcos 2015.02.28. 11:34:01

@kacsapuszi:
A nemzetiszocialista mozgalom Hitler vezetésével a szociáldemokrácia terebélyes fájánek egyik hajtása volt, éppen úgy mint az Oroszországi Szociáldemokrata Párt "bolsevik" nevezetű frakciója Lenin vezetésével

A legtöbb szocialistát maguk a szocialisták ölték meg, ez vonatkozik a magyarországiakra is. Rákosi is csak azért élte túl a 30-as évek csisztuskáit, mert éppen Magyarországon ült a csillag börötnben. Kun Béla a moszkvai emigrációban már nem volt ilyen szerencsés

Úgyhogy én azt mondanám, hogy Ságvári is a hagyományos szoci belső leszámolás áldozata lett. A nemzeti szocialisták által irányított karhatalom lelőtte a bolsevik szocialistát (magyarul kommunistát)

Ságvári ügye hagyományos szoci belső leszámolás. És még mindig sokkal közelebb áll a tisztességes párviadal szabályaihoz, mint a kommereknél az "adminisztratív intézkedésnek" nevezett tarkónlövés

Szélmalomharcos 2015.02.28. 11:41:44

@erol:
A csendőrök nem voltak nácik, szigorúan tilos volt a csendőrségnél politizálni. A munkájukat végezték, amit persze lehet kritizálni, de semmi sem utal rá hogy politikai meggyőződés vagy személyes ellenszenv fűtötte őket

Ennek dacára egyiküket 1959-ben (!) halálra ítélték és kivégezték Ságvári lelövése miatt

Ságvári tehát még a halálában is gyilkolt, ezek után semmi dicsőség nem kapcsolódik a nevéhez

Krisz11 2015.02.28. 11:53:22

@kacsapuszi: "Nézd már meg a térképen, hol van a Don-kanyar"
Ez lenne a végső érv ságvári mellett?

"mit keresett (és, pláne, mit talált) ott a 2. magyar hadsereg ... Még Londont is több értelme lett volna megtámadni"

Ez elég butaság a részedről, ugyanis nyilvánvaló volt, hogy a vörösöket kell feltartóztatni. Ha a szovjeteket románia környékén fel tudjuk tartani addig amíg berlin kapitulál, akkor lehet, hogy nálunk sem lett volna kommunizmus. Ellenben, ha mi is a nyugatra összpontosítunk, akkor egész Németország is kommunista lehetett volna.

röf 2015.02.28. 13:27:13

Ságvári? Kis illegálnyomda-szökevény... Vicc.
Lenin sokkal karakteresebb volt.

Bambano 2015.02.28. 18:14:10

@Krisz11: az a baj, hogy egy olyan vérostoba banda akarja elvenni a Ságvárit (én esetemben a Földest), akik horthy meg wass kategóriás fasisztákat ünnepelnek. Kisgazemberek nevét elveszik, nagy gazembereknek meg szobrot állítunk?

rohadtul nem tudja a jobb kezük, hogy mit csinál a bal.
süti beállítások módosítása