HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Hazudtunk reggel, éjjel meg este

2022.07.14. 05:53 Benderik

 

Egy néhai miniszterelnök szavait juttatják eszembe e napok, aki tudta jól, hogy rosszul áll a széna, mégis azt mondta a népnek, hogy jól áll. És elhallgatta, hogy kényszerű megszorítások várhatók.

Hogy választást nyerhessen.

Ez akkor egy fél népet utcára vitt, s végül kormányoldalt buktatott.

 

***

Hogy háború van, lehetett tudni. Hogy kemény gazdasági hatásai lesznek, azt is.

Ha feltesszük, hogy kormányunk érti a dolgát, tudta azt is, hogy meg kell szorítani.

De azt mondta, nem kell.

Hogy a másik oldal megszorítana persze, de ők nem fognak.

És ezzel választást nyertek.

A 2006-ban e jelenségre kialakult szóhasználattal: hazudtak éjjel, reggel meg este.

 

***

Ma már persze ezzel kormányt buktatni nem lehet, az érzelmi alapú politizálás elég jól bebetonozza a táborokat, amiket így holmi történések nemigen ingatnak meg.

Mert a beton afféle kő.

És a kő marad.

Ki van ez találva.

 

***

De e kis kitérő után nézzük a konkrét dolgokat. Hogy jó volt-e Kata így vagy jobb lenne-e új ruhájában.

Nos, mindegy.

Hadd mondjak egy példát.

Egy völgyzárógát vízszintjére és a percenként leengedett vízhozamra rengeteg jó érték létezik. Lehet érvelni adott esetben a magas és az alacsony vízszint mellett is, és mindegyikben van igazság. Ahogy abban is, hogy zárjuk el a csapot vagy hogy engedjünk le percenként sokezer köbmétert.

De ha bármelyiket is egy pillanat alatt akarjuk megvalósítani egy másik állapotból, az szimpla tömegkatasztrófa lesz. Mert vagy ráengedjük pillanat alatt a rengeteg vizet a felkészületlen mederre vagy nem bírja a rendszer a hirtelen elzárásban feltoluló víztömeget, és átszakad. Így is, úgy is városokat mosunk el pillanatok alatt.

 

***

Semmilyen rendszer nem bírja, ha egy pillanat alatt akarják megváltoztatni, s a gazdasági rendszerek sem kivételek ez alól.

Mert lehet adózni így, meg lehet úgy, meg termelhetünk valamiből ennyit vagy annyit, és termelhetik inkább kisvállalkozások vagy nagyok, de ha hirtelen vágjuk el a torkát sok pillanatnyilag termelő rendszernek, akkor amíg be nem áll az új állapot, ahol az új szabályok szerint termelők már megalakultak, átvették a termelést, a piacot s a dolgozó tömegeket, addig igen sokan halnak éhen – átmenetileg persze.

Mert a társadalom túléli majd, legfeljebb nem ugyanazok az egyedek. De hát ilyen az evolúció.

 

+++

MIt mondhatnék még? Bármit is, szócséplés lenne.



 

 

2 komment

Címkék: őszödi beszéd hazudtunk éjjel hazudtunk nappal

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr9717882597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaD 2022.07.14. 09:03:11

röviden...figyelem elterelés ...tervezett inflációs nyomás...ennyi.

MEDVE1978 2022.07.14. 17:26:31

Lesz szomorú felébredés. Ha úgy marad a nagy rezsicsökkentés mint most, az sokkal jobban fog fájni kérem szépen. Épp most néztem meg az előző éves átalánydíjamat a villanynál. Négyen vagyunk egy háztartásban és a főzőlap meg a sütő is villany. Várhatóan havi 40K plusz lesz a villanyszámla legalább.

Ehhez képest a KATA szép elterelés erről az egészről. Hátha a tüntetgetők elvonják a figyelmet az igazi érvágásról, ami az energiaárak részleges piacira visszatétele lesz. Még azt is el tudom képzelni, hogy Vektor kegyet gyakorol és visszarakja az egészet majd valami kevésbé szopatós verzióra.
süti beállítások módosítása