HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Az Elnök férfivá válhatása

2015.09.04. 18:53 Benderik

 

Amikor az 1134-et írtam, még azt hittem, hogy menekültáradat szempontjából Magyarország nem az EU szélén, hanem biztonságosan körülbástyázott közepén van, így a "kvóta" elutasítása

  • egyelőre csak azzal jár, hogy nem kötünk "biztosítást" egy olyan lehetséges helyzetre, ha hozzánk is sok menekült érkezne egyszer (pl. egy kiterjedő ukrán háborúból),
  • de darabra így kevesebb menekültünk lesz a kvóta nélkül


Így is azt mondtam, hogy hülyeség nem bebiztosítani magunkat.

De aztán kiderült, hogy még ennél is pancserebbek vagyunk, mert sokezrével jönnek a menekültek közvetlenül hozzánk, és ezeket pont azért nem veszik át gazdagabb EU-országok, mert nem lett elfogadva az a rendszer, ami teherviselőképesség alapján osztaná el a menekülteket -- azaz a kvótarendszer.

Olyan ez, mintha egy béna ügynöknél a vihar után utólag is köthetnénk biztosítást a már ránk dőlt fára, mégse tesszük, mert ránk ugyan ne akarjon senki semmillyen biztosítást ránk tukmálni.

***

Azóta is bénázunk halomra:

  • Építettünk kerítést, de a hivatalosan meghagyott lukjain ugyanannyian érkeznek -- egyetlen előny, hogy így legalább regisztrálni tudjuk őket. De ha EU-szinten ki lennének találva a velük teendők, és kvótarendszer biztosítaná, hogy többségük gazdag országba kerül, kerítés nélkül maguktól is ellenőrző pontokon gyülekeznének.
  • Nem kommunikálunk velük, így ők azt hiszik, hogy Németország tárt karokkal várja, csak mi nem engedjük odamenni őket. Holott élnek itt szírek, akik szívesen segítenének, lennének tolmácsok, a pályaudvaron levőket naprakészen lehetne informálni. De az egyetlen kommunikációnk az, hogy rendőrsorfallal terelgetjük őket. Mellesleg mi magunk se tudjuk hova -- hol ide, hol oda. Teljesen jogos, hogy a világ híradói a Keleti pályaudvart harsogják -- nem azért jogos, mert kegyetlenek vagyunk, hanem mert szimplán hülyék. De abban világraszólóan, márpedig a világot a világraszóló teljesítmények jogosan érdeklik.

 (Mellesleg Németország is nyilatkozott félreérthetőt, de ebbe max. én kapaszkodhatnék, ha azokat a vonatokat elindítottam volna, hogy azt írta az újság, mert egy kormánynak nem a sajtóból kéne megkérdeznie egy másik országot. Telefon, külügyminisztérium, ilyesmi...)

***

Mit tehetnénk?

  • Előszöris egy viszonylag gazdag szövetség tagjai vagyunk, (egyelőre, s remélhetőleg így is maradó) nyitott határokkal, és amúgyis e szövetség módosabb tagjainak pénzéből élünk egy ideje -- elég egyértelmű, hogy bármit találunk is ki, azt közösen kell megtennünk.
  • Ha kevesebb menekültet akarunk, csökkenthetjük a be- vagy növelhetjük a kiáramlást. A kerítés egyik tanulsága, hogy a beáramlást erővel nemigen tudjuk csökkenteni. Gondoljunk már bele ésszel, hogy egy ember, akire otthon annyit lőttek, hogy uzsoraáron, tényleges életveszélyen át, végtelen nomád körülmények között elküzdötte magát idáig, azt nem állítják meg olyan akadályok, amelyek jóval puhábbak az addig leküzdötteknél. Ha ott géppuskázták őket, itt meg mi nem, és óriási áldozatok árán elküzdötték magukat idáig, egy kerítést vagy vízágyút már körberöhögnek. Európai eszközökkel hadakozó utálat nem állíthatja meg azt, aki afrkai-ázsiai eszközök elől verekedte el magát idáig. Keménykedhet a Jobbik, de a vízágyús megoldásukkal szánalmas puhapöcsök a szír bombák mellett. Géppuskát meg remélem azért nem tervezünk...
  • Ami a beáramlást valamelyest csökkentheti, az lehet egy átgondoltabb integrálás, ami -- és itt csupán két perc alatt kigondolható ötletelések szintjén -- az esetleges irreálisan bőkezű segélyezést ésszerű szintre csökkenti, munkához -- szükség esetén akár kevésbé kellemes munkához -- köti, hosszabb távon sem ígér állampolgárságot és szavazójogot (esetleg utódoknak sem), csak munkavállalási lehetőséget, a szabályok érkezéskor még könnyen megígért betartását akár muzulmán hit szerint tett és ujjlenyomat mellett aláírt esküvel kéri megerősíteni, stb. Kósza gondolatok ezek csak, mindössze azt jelzik, hogy közös erővel és végre elkezdett gondolkodással kialakítható lehet olyan rendszer, ami ténylegesen segíti az érkezők beilleszkedését, miközben nem ígér fölöslegesen mesés körülményeket. Sokadszor mondom, hogy arany középút: egy esetlegesen elhibázottan bőkezű bevándorlási politika hibáit nem az ellentétes véglettel kell orvosolni. Persze ettől még az otthoni bombázásokhoz képest mesések lesznek a körülmények, így a beáramlás csak csökkenthető, meg nem állítható.
  • De pl. a menekülteket most is befogadó Európán kívüli országok is tudnának vállalni több menekültet, ha az EU "megfizetné" annak árát, hogy nem hozzá jönnek. És itt nem a szokásos segély-méretekben kell gondolkodni, mert arra mindig kevés jön össze, hanem ténylegesen megfizetve saját nyugalmunk árát. Ez köztes megoldás a probléma helyben kezelése és a mostani között: ha Szíriában nem is tudunk rendet tenni, barátságosabb ázsiai országokban segíthetünk biztosítani egy jobb élet feltételeit. Ráadásul ha ez ottani munkahelyek teremtésével is jár, még az adott ország iparát is fejleszti.

De hangsúlyozom, ezek csak kósza gondolatok -- azt mutatják csupán, hogy ha két perc alatt ennyi kihozható, egy igazi közös gondolkodással hegyek mozgathatók meg. Már persze ha mozgatni akarjuk őket.

  • De ezzel együtt az EU-ba beáramlás így sem szüntethető meg. Országunk szintjén viszont nagyot szívunk, ha ennek jelentős része rajtunk csapódik le. Így Magyarországnak elemi érdeke, hogy felpörgesse a többi EU-országba való kiáramlást. Ennek pedig egyetlen módja egy közös teherviselésen alapuló elosztás, mert ennek híján a jelen szerződések élnek, és senki nem vesz át tőlünk senkit. Ezt a lehetséges közös teherviseléses rendszert most szitokszóval kvótarendszernek hívjuk, de kaphatna más nevet is, és máris eladható lenne.
  • Különösen eladható lenne, ha nem csak úgy kaptuk diktátumként a ránk fenekedő gonosz EU-tól, hanem saját Mesterünk nyújtana be olyan bölcs javaslatot, amivel országunk megszabadul a bevándorlók szinte mindegyikétől. És akkor továbbra is ő lehetne a Nagy Megmondó és Megmentő, aki megmentette az önnön dugájába dőlni készülő Uniót Bölcs Javaslataival.

"Orbán szerint viszont a kvótákról akkor lehet beszélni, ha képesek vagyunk megvédeni a határainkat. Hiszen nem tudjuk, hány embert kell szétosztani. "Hogy lenne megoldás a kvótarendszer? A többiek megállnak a határon?" - teszi fel a kérdést. Orbán szerint a megoldási javaslat arról szól, hogy Görögországból és Olaszországból idehoznának embereket, pedig Magyarországra most több bevándorló érkezik, mint ezekbe az országokba. És hatalmas az utánpótlás. "Ha nem védjük meg a határainkat, akkor újra és újra tízmilliók fognak jönni Európába" - mondta."

Hát... előszöris jelzem, hogy mennyiséget nem csak abszolút számokban lehet meghatározni, hanem pl. százalékban is*. Ezzel a matematikai csodával akár már azelőtt definiálhatóak az elosztás számai, hogy pontosan tudnánk az érkezők végső darabszámát. És persze elvileg így végtelenre is nőhet e szám, de abban biztosak lehetünk, hogy ha a ránk jutó mennyiség pl. 1%, miközben az érkezők 20%-a nálunk lép be az Unióba, a kvótával kapott végtelen kisebb lesz az anélkülinél.

És persze Mesterünk Bölcs Megmentő Javaslata a határvédelemről is szólhatna, meg egyéb olyan intézkedésekről, melyektől kevésbé mesés lenne itt menekültként élni (ld. pl. fenn), így álmainak megfelelően a bevándorlás is korlátozható lenne ugyanezen javaslat keretein belül. Na meg a görög- és olaszországi regisztrációról, hogy helyettünk már Görögország feltartóztathassa az áradatot.

Másik észrevétel, hogy az eredeti kvótarendszer valóban arról szólt, hogy mi vennénk át menekülteket. De már van egy-két hónapja, hogy az EU jelezte, hogy látja, hogy mi is elsődlegesen elért célország lettünk, így kaphatnánk Olasz- és Görögországhoz hasonló elbánást, azaz a kvótarendszerben nettó leadók lehetnénk. Csak ezt persze elengedtük a fülünk mellett, mert túl csendes és egyszerű megoldás lett volna. Na de ha Mesterünk javasolná most...

Mellesleg a tipikus töketlen hozzáállás, mikor saját érdekükért nem mi magunk szólalunk fel, hanem azon dühöngünk, hogy miért nem tették ezt mások. "Kisfiam, szóltál a tanító néninek, hogy javítani szeretnél? Nem, ő is tudja, mégse feleltetett. Hát kisfiam, bazmeg, te akarsz javítani, vagy a tanító néni?" Szóval ha az EU nevű szövetségben olyan közös megoldást szeretnénk, ahol mi nettó leadók vagyunk, akkor ezt nekünk kell felvetnünk. "Szóval kisfiam, bazmeg, te akarod csökkenteni a Magyarországon maradó menekültek számát vagy az Unió? Akkor ott a szád, kisfiam, te vesd fel, ne legyél már ilyen teszetosza hülyegyerek."

Mondják, ezzel a keménykedéssel szerez a Fidesz Jobbik-szavazókat. Csakhogy a Jobbik-szavazó az Igazi Férfit és Hadvezért szereti: az Igazi Férfi és Hadvezér pedig nem végső haszon nélkül keménykedik, hanem határozott fellépéssel népének kedvező megoldást talál. A végül eredménytelen keménykedéssel csak szánalmassá válhatsz, mint a youtube-on látható házininják.

***

Mester, ha olvasod ezt, légy te a megmentőnk! Határozott-eredményes legyél, ne haszontalanul keménykedő, és nyújts be te egy Bölcs Megmentő Javaslatot, amiben a Szövetség tagjai teherbíróképességük alapján osztják el a bárhová érkező menekülteket és így megszabadítod népedet a reánk zúduló áradattól. És persze véletlenül se nevezd kvótarendszernek, nehogy ráismerjenek az ellened fenekedő rosszindulatúak.

(Hogy javaslatodnak az is része legyen, miként tekinthet a Szövetség úgy erre az áradatra, hogy azt aktívan saját hasznára fordíthassa, ahelyett, hogy passzívan elviselendő természeti csapásként élje meg -- ezt már nem várom el tőled. Ez nem a te stílusod, és ehhez amúgyis a százalékszámítást tanító hatodikos szint fölé kell nőni. Ehhez már gondolkodó államférfi kell, aki népeket tud nem középiskolás fokon taní-tani.)



*ld. százalékszámítás, ált.isk. 6. osztály (tudtommal, jelenlegi tantervben)







Szólj hozzá!

Címkék: férfi százalékszámítás Mester csórikáim

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr617760888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása