HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

1134

2015.05.29. 17:53 Benderik

 

Ennyi menekültet kéne befogadnunk a szélekről. 6000 euró fejpénzért, amivel az EU a közösből ezt támogatná.

El lehet vitatkozni azon, pénzben nyereséges lenne-e. Mert eltartani egy afrikai menekültet hosszú időre nyilván kevés ez a hatezer, ugyanakkor dolgozni tudó és akaró munkaerő -- abból a még el nem kényelmesedett fajtából, amiből Európa tévétávirányítós fotelpolgárai között egyre kevesebb akad. Szóval a pénzügyi egyenleg is kétesélyes, simán lehet, hogy az átlag hatezer euró elég egy olyan munkaerő társadalomba illesztéséhez, aki boldogan s olcsón elvégez olyan munkát is, amihez az európai kéz már nem elég kérges. Ráadásul a csempészek sok pénzért szállítanak, és az út így is viszontagságos, ami egy természetes kiválasztása annak, hogy inkább a pénzt keresni tudók s erősek jutnak el idáig. Szóval sok képzett, tehetséges is lehet közöttük. Csúnya üzleti szemlélettel nézve, olyan, mintha egy igen durva és kemény tehetségkutató által erősen megszűrt állományt kapnánk. Minden munkaközvetítő titkos álma...

De igazából nem is ez az érdekes.

Egyrészt mert tízmillió magyar mellett ez az ezeregyszázharmincnégy durván egy tízezrelék, vagyis gyakorlatilag észrevehetetlen. Ennél sokkal-sokkal több saját szerencsétlenünk van, akinek nincs képzettsége / tudása / olykor akarata eltartani magát, s akik után fejpénzt sem kapunk. Szóval érezhető közvetlen hatása ennek az egésznek nincs. Még tisztán a mostani menekültek számához képest sincs.

Az igazán fontos egy elv. Egy olyan elv, aminek folyamatos kicentizgetése az, ami az Uniót igazából rágja és meg fogja ölni, ha nem képes felülemelkedni rajta. Amikor az Unió válságáról / tehetetlenségéről beszélünk, amögött igazából ez áll.

Az egész Unió azon elképzelés alapján született majd bővült, hogy Európa államai lehetnek történelmi okokból fejlettek és erősek, ám a globalizálódó világban egyre erősödő nagy blokkok születnek a világ eddig fejletlen részén, akik mellett egy elaprózott Európa relatíve elgyengül, és jelentéktelenné válhat.

Összefogni általában is hosszú távú haszonnal járó stratégia, de persze csak akkor, ha értelmesen csinálják. A történelem számtalanszor bebizonyította, hogy a jól kivitelezett összefogás aranyat ér, de azt is, hogy az elbénázott, vagy eleve bénán induló, inkább árt.

Elbénázni pedig roppant könnyű:

  • indul ott, ha az összefogás nem természetes igényből fakad, hanem a tagokra kényszerítik (ld. téeszesítés),
  • ha puszta megalománia hozza össze, és nincs semmi olyan, amit együtt jobban tudnának csinálni, mint külön-külön,
  • ha rossz szervezés miatt nem tudnak gördülékenyen együttműködővé válni, sőt, inkább egymást akadályozva összegubancolódó szervezetté válnak (sok cégegyesítés fullad ebbe)

 

  • vagy ha kölcsönösen nem bíznak meg egymásban, így arra játszanak, hogy minél kevesebbet beleadni, minél többet kiszedni, amíg még ez az egész fennáll, mert aztán úgyis majd szétesik.


Az Európai Uniót leginkább ez utóbbi öli meg.

***

Azzal nincs baj, hogy a tagok alapvetően saját érdeküket kell képviseljék. Hisz' maga a szövetség is akkor értelmes, ha a tagok saját hasznát növeli. Azért szövetkeznek.

Ám a szövetségek általában a hasznot hosszú távon hozzák, míg a költségeket / befektetést rögtön az elején, így a saját érdeket is hosszú távon értelmes csak nézni.

Ezt azonban mindig megöli, ha a tagok nem bíznak egymásban és a szövetségben. Mert a hosszútávú haszon csak akkor érvényesül, ha van hosszútáv. Ha nem hiszem el, hogy majd visszakapom azt, amit most erre az egészre költök / engedményt teszek, akkor szimplán balekségnek érzem, ha bármiben is engedek, és kicentizve próbálok minél többet most kisajtolni, miközben lehetőleg nem engedni semmiben és nem beleadni semmit. Csakhogy ez így nem is vezet sehova.

Az EU válságának magját az a bővítés vetette el, amivel felvették a keleti blokk tagjait (minket is beleértve). Egy Varsói Szerződésen felnőtt társaság került így a klubba, mely társaság nagyon jól megtanulta, hogy amit ma megszerzel, az a tied, bármiben engedni csak ha muszáj, mert soha senki nem fizeti vissza.

És ez csak a csíra volt, mely szarba a vilagvalsaggal szokkent. Mert amíg ment a szekér, volt pénz, addig a Nyugat örült a kibővült piacnak, a Kelet az érkező pénznek, és mindenki szeretett mindenkit. És nem is lett volna baj, mert idővel a Kelet felfejlődik egy elfogadható szintre, és az egész egy nagy ütőképes szövetséggé nő, amit bajban segít a nagy belső piac, részei nagyjából egyformán fejlettek, így tudnak együttműködni, szükség esetén kisegíteni egymást a lokális bajokban, stb.

De túl hamar jött a válság, és hirtelen mindenki vesztesnek érezte magát. A Kelet kevesli az érkező pénzt, plusz hamar kiütközött hajlama, hogy belpolitikai célokból fennhangon szidalmazni kezdje a többieket, akik mind őt szipolyozzák. A fejlett részek utálják pénzzel tömni a fejletleneket, a keletieket pláne, akik még szidalmazzák is őket. És mindenki bizalmatlanná vált, ami pedig a fenti módon arra sarkall, hogy mindenki csak kivenni akarjon, betenni semmit.

Így jutottunk oda, hogy Európa uniós része egy bizalmatlanságba fúló, s így lassan működésképtelenné váló szövetség, mert bármilyen szövetség működésének alapvető feltétele a kölcsönös bizalom.

Ráadásul most már az összes résztvevő lakossága is bizalmatlan a többi országgal szemben, így az amúgy esetleg távolabb látó vezetők is kényszerpályán vannak, mert saját népük könnyen lecserélheti őket unióellenes dalokat éneklőkre. (A szárba szökkenést az előbb még bevállaltam, de a húrokat pengetés már kiütné a közhelybiztosítékomat...)

***

Persze Európa szövetsége nyilvánvalóan nem működhet olyan szoros együttműködéssel, mint pl. az Amerikai Egyesült, mert történelmileg kialakultan erős saját karakterű népek saját közigazgatással élnek itt. Így teljesen normális, ha az optimális szövetkezés valamivel lazább az amerikainál, és több saját hatáskört enged. De jelenleg ezt a "függetlenségi" harcot nem az optimumra törekvés hajtja, hanem a látványos izmozás, a tagok vezetői megmutatják saját választóiknak, hogy "ne féljetek, nem mi leszünk a balekok". Ez pedig így nem visz közelebb az -- akár nagyobb tagállami hatáskörrel megvalósuló -- optimális működéshez, szimplán csak rombol.

***

Nehéz innen felállni, de erre mondják, hogy innen szép a győzelem. A történelem során a nagy válságokban általában megjelent egy-két kellően nagyformátumú figura, aki értett a résztvevők nyelvén, meg tudta őket győzni, és megoldotta a dolgot. Szóval remény van azért..

***

És most vissza a menekültekhez:

Ahogy a szövetségeket, bármi mást is könnyű elrontani. Aztán túlkompenzálásként a vízzel a gyereket. Szóval abból, hogy befogadásuk túlhajszolt liberalizmussal történt, még nem következik, hogy egyetlen megoldás a teljes kizárásuk.
Mert hogy csak egyetlen középutat említsek: ha házunkba beengedünk egy átfagyott embert, nem jelenti automatikusan, hogy onnantól ő is beleszólhat, milyen színű legyen az új kanapé, és magától eszébe se jutna, örül, hogy meleg helyen van, és jól bánnak vele.
Szóval a sok közül egy lehetséges középút lehet egy olyan befogadás, ami nem jár automatikusan választójoggal. Amit én pl. az amerikai zöldkártyáról hallottam, az se állampolgárság, nem ad választójogot, mégis nagyon örül, aki megkapja, mert letelepedhet, dolgozhat, és igazából erre van szüksége, hogy vehessen nutellás kuglófot.

És persze középútból végtelen létezik, a lényeg, hogy legtöbbjük jobb a szélsőséges teljes kitiltásnál.

Sajnos pont ez a kvótázás lett most a tagállami hatáskör harcának frontvonala, így pont szerencsétlen menekültek válhatnak egy teljesen másról szóló hatalmi harc áldozatává.

Amire még kellő taplósággal mondhatjuk, hogy az ő bajuk (miért akkor és oda születtek), ám a közös befogadás elutasítása tovább erősíti a tagállamok azon érzését, hogy ha bajba kerülnek, a többiek nem segítenek rajtuk, így nekik se szabad semmit a közösből vállalni. Mert akiktől át kellene vállalni a menekülteket, nem saját hibájukból lettek elárasztva velük, szimplán pechükre ők vannak a széleken, így hozzájuk érkezik az áradat. És joggal érezhetik, hogy saját testükkel védik Európát az áradattól, így joggal várhatnának el némi közös segítséget.

Ahogy mi is dühöngünk történelemkönyveinkben, hogy testünkkel védtük Európát a töröktől-tatártól, aki mindig csak ígérgette a segítséget. És a mai napig adósunknak érezzük ezért Európát...

***

És vissza saját szerepünkhöz:

Már az végtelen rövidlátás, hogy nem vesszük észre, hogy jé, hisz' mi is a szélen vagyunk, s hogy jé, pont mellettünk zajlik egy olyan háború, ami elfajulhat úgy, hogy elindul felénk egy menekültáradat. Ahol döntenünk kellhet, befogadjuk-e őket (nem csak magyarokat, mert Ukrajnában ukránok is élnek, akik szintén nem szeretnek ott, ahol lövik őket). És milyen jól jönne akor, ha a Szövetség átvenné egy részüket, mert mit tehetünk mi arról, hogy mi is pont az Unió szélén vagyunk?...

És köthetnénk most erre egy viszonylag jutányos biztosítást (díja 1134 menekült most, 6000 euró fejpénzzel kibélelve, amit ténylegesen gazdaságilag meg sem éreznénk), ami ugyanezen kvótarendszeren alapulhatna. Amit ha most elutasítunk, mégis mire hivatkozva kérnénk aztán pár tízezer ukrán átvállalását?
Olyan rövidlátók vagyunk, mint az ártérre építkező, akinek valamiért biztosítást ajánlanak, de elutasítja, mert már vagy két éve nem volt itt árvíz. Keresztény gyökerűnek tartjuk magunkat, de nem sikerült megtanulnunk, hogy ha már egyszer őseink nem kősziklára építkeztek, legalább biztosításunk legyen.

***

Értem én, hogy Szeretett Viktorunk talált egy kiugrási pontot, ahol talán bejön neki végre, hogy jókor jó helyen ő kezdte azt az arcoskodást, ami mögé beállnak az Unió függetlenedéspárti erői. És azt hiszi, hogy ő lesz ennek arca, és végre nézik majd valakinek. Azt is értem, hogy a kínosan szorongató Jobbik beelőzése is megkezdhető ezen vonalon, ha ő lesz a Keménykedés Új Erős Embere Európában. Az már magától értetődik, hogy Magyarország, EU, menekültek, vagy bárki más érdeke emellett teljesen lényegtelen szempont.

Csak sajnálom.

Mert egy jelentektelenedesnek indult figura masodviragzasa erdekeben orszagostul-Europastul menetelunk kozosen tovabb a Nagy Kozos Szarba Szokkenes fele.

***

Mellesleg ha Orbán Viktor tényleg nagyformátumú lenne, megpróbálkozhatna azzal a szereppel, amit fentebb írtam, hogy összebékít-tárgyal-érdekegyeztet-valódi-megoldásokat-ösztönöz-stb., és visszaállítja a szövetség tagjai közötti bizalmat, amitől az EU ismét működőképessé válhatna. Ettől bekerülhetne abba a pantheonba, amire mindig is vágyott.

Csak amihez kicsi, hülye, rövidlátó bozótharcos.

Kár. Neki is, meg nekem is...
.

.

.

15 komment

Címkék: biztosítás kőszikla bozótharcos közös dolgok boldog rövidlátás

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr177503328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2015.05.30. 09:42:06

Nem értem mit kell ezen annyit rugózni, Merkel is megmondta, az EU nem szociális únió.

Talán az USA és Izrael, elvégre ők bombázták ezeket ki.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.30. 09:49:59

"1134 menekültet kellene befogadnuknk"

NEM akarjuk!
NEM akarjuk!
NEM akarjuk!

Mit nem értesz ezen?
Baj van a szövegértéseddel?

A "fejpénzt meg dugja fel az EU a seggébe!

A magyarok nem zsidók, hogy az anyjukat is megbasszák 20 forint reményében.

♔batyu♔ 2015.05.30. 10:00:01

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Ha ez ilyen baba üzlet, vajon miért nem csap le rá a többi?

Pontosan azért, mert a tömeges bevándorlás nem csak pénzbe kerül, de még kárt is okoz. Vajon mennyi az Euróban kifejezett összegű kár pld. azért, hogy London, vagy Páris egyes kerületei kikerültek a civilizációból, a rendőrség, tűzoltóság be sem mer menni, a helyi lakosság elmenekült?

Nem véletlenül nem kapkod senki a bevándorlók iránt, pedig a libsik szerint még ingyen is hatalmas buli az adott országnak.

♔batyu♔ 2015.05.30. 10:09:20

Azért az valamit már jelenthet, hogy erre a kurvajó bulira még a románok sem csapnak le.

mortullus 2015.05.30. 10:15:08

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Nagyon szeretnének minket zsidomítani, de nem fog nekik menni. De nem nagyon akarják ezt felfogni.

Ötperces Nickregisztráció 2015.05.30. 10:21:23

Kedves posztoló! Az hogy lehet, hogy a menekültek iratai valahogy mindig elvesznek idefeleúton, de az okostelefonjaik azok nem?

galeria.index.hu/kulfold/2015/05/27/gorogorszag_kos_menekultek/

15. fotó: szelfivel kezdi a bevándorlást...

Zollerbá 2015.05.30. 10:52:14

Igaza van az igazságügy miniszterünknek részben, mert a másfél milla értéket nem termelő, csak óriási terhet jelentő cigányság a mi igazi problémánk, évről évre 70000 plusz, számoljanak már kicsit!

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.30. 11:08:57

"Egyrészt mert tízmillió magyar mellett ez az ezeregyszázharmincnégy durván egy tízezrelék, vagyis gyakorlatilag észrevehetetlen. "

Hülye vagy, komám.

SENKI nem tudja megmondani, mennyi ideig, és milyen létszámban özönlik még ide ez a csürhe.

Annál inkább, mert az USA és Izrael közös érdeke az, hogy felhígítsák az ő érdekeik szerint még "nem eléggé" multikulti, ráadásul a Nyugatjoz képest megveszekedetten keresutény értékrend szerint élő kelet-európai tagállamok népességét.

midnight coder 2015.05.30. 11:09:08

"ugyanakkor dolgozni tudó és akaró munkaerő -- abból a még el nem kényelmesedett fajtából, amiből Európa tévétávirányítós fotelpolgárai között egyre kevesebb akad."

Ja. Azokon az országokon ahonnan ezek jönnek szépen látszik a lakosok dolgozni akarása és tudása. Amúgy pedig semmi nem hiányzik jobban az egy milliós 8 elemis nemzetiség mellé, mint még egy rakás írástudatlan, magyarul nem beszélő iszlamista kecskepásztor. Na, ha ettől nem ugrik meg a GDP, akkor semmitől.

"És ez csak a csíra volt, mely szarba a vilagvalsaggal szokkent."

Hát igen. Eléggé nagy szarba.

De az igazi gond nem ez az EU-val. A probléma az, hogy a népesség öregszik, a gazdasági jelentőség fogy, az ipar Kínában, a szolgáltatások úton Indiába. Ebből nagy bukta lesz, aminek halvány kis előszele volt a 2008-as válság.

A másik gond az EU-val, hogy nagyon különböző kultúrájú népek jöttek össze. Görögök, olaszok (különösen a déliek), spanyolok vs németek, franciák, angolok. A keletiekről nem is szólva.

"Szóval a sok közül egy lehetséges középút lehet egy olyan befogadás, ami nem jár automatikusan választójoggal."
És a gyerekeiknek ? Mert a fő probléma még csak nem is mindig az első generációval van. Az európai ISIS harcosok nagy része is második-harmadik generációs iszlamista.

"Mert akiktől át kellene vállalni a menekülteket, nem saját hibájukból lettek elárasztva velük, szimplán pechükre ők vannak a széleken, így hozzájuk érkezik az áradat."
Ezt a problémát az okosabb országok simán megoldották. Lásd malájok. Csak a hülye európaiak mentik ki az ócska teknőkön érkező terroristákat.

"mégis mire hivatkozva kérnénk aztán pár tízezer ukrán átvállalását?"
A pár tízezer ukrán még jól is jön. Ők tényleg munkaerő.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.30. 11:12:21

"Az EU válságának magját az a bővítés vetette el, amivel felvették a keleti blokk tagjait (minket is beleértve)."

Nem mi jártunk jól velük, hanem ők jártak jól velünk.

1. Idehozhatták azt az ipari hulladékot a boltokba, élelmiszernek nevezve, amit nyugaton az állatokkal se etetnének fel.

2. Idehozhatták a tényleges szemétjüket, szépen bebálázva, mert sokkal olcsóbb volt nekik itt "leejteni" a kamionról, mint otthon megfizetni a feldolgozás sokmilliárdos költségét.

3. Idehozhatták a szarházi zsidó bankjaikat, aminek tudjuk, mi lett a vége.

25 éve nyaljuk a nyugat seggét. Mi lett azóta jobb?

13 éve nyaljuk az Unió seggét. Mi lett azóta jobb?

SEMMI nem lett jobb azóta, sőt, sokminden ROSSZABB lett az elmúlt 25/13 év alatt.

A Nyugat nyomására a magyar helytartóik szétzüllesztették a magyar ipart és mezőgazdaságot, munkanélküliségbe taszítva emberek millióit a 25 év alatt.

Felszámolták az állattenyésztést, a növénytermesztést, a ráépülő feldolgozóipart. Miért? Hogy legyen piaca az ideömlesztett nyugati szarnak, hogy a nyugati parasztnak, meg a nyugati prolinak legyen munkája.

Nyugati nyomásra számolta fel a magyar "büszkén" az egykori szovjet kapcsolatait, és vonult ki ÖNKÉNT a keleti piacról. Milyen érdekes, hogy amelyik piacáról a magyar hétfőn kivonult, oda az egyáltalán nem finnyás NYUGATI kereskedő kedden be is vonult.

Mi lett a VILÁGHÍRŰ magyar mezőgazdasági kombinátokkal? Mi lett az állami gazdaságainkkal? Mi lett a könnyűiparunkkal? Mentek a levesbe, mert Magyarország nem arra kellett a Nyugatnak, hogy TERMELJEN, hanem arra kellett, hogy VÁSÁROLJA azt, amita Nyugat szállított a boltokba.

Mondjuk a magyarok munkájának a gyümölcse jórészt akkor is eltűnt az akkor kommunista jelmezben pózoló judeo-liberális körök zsebébe, meg a "baráti" országok megsegítésére - nade akkor még a TERMELŐESZKÖZEINK legalább megvoltak - mára azok is eltűntek kézen-közön. Vagy külföldi tulajdonba kerültek a "privatizáció" során "vállalkozóvá" lett ex-párttitkárok kezéből, és a termelés nagyobbik részét külföldre vitték, vagy felszámolták a cégeket, hogy ne legyen KONKURENCIA a Nyugat cégeinek.

Hogy a magyar miből fog megélni, az sose érdekelte a Nyugatot. Adtak a magyarnak "jóáras" KÖLCSÖNT, hogy ha nincs munkája, vagy a béka segge alatt van a jövedelme, akkor is vásárolhasson.

Ráadásul VÉRT HÁNYNAK a legkisebb gesztustól, ami arra irányul, hogy a magyar KELET felé is tájékozódjon.

Ki nyert itthon a kritika nélküli és feltétel nélküli Nyugat-imádaton?

A judeo-liberális csürhének meg a buzilobbinak láthatóan kinyílt a csipája az elmúlt pár évtized alatt.

Mára ott tartunk, hogy a Nyugat még abba is bele akar ugatni, hogy miről lehessen BESZÉLNI és miről NE lehessen beszélni ebben az országban.

A magyar emberek döntő többségének ELEGE van a nyugati befolyásból, meg a judeo-libsik kritika nélküli Nyugat-imádatából.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.30. 11:15:18

"Már az végtelen rövidlátás, hogy nem vesszük észre, hogy jé, hisz' mi is a szélen vagyunk, s hogy jé, pont mellettünk zajlik egy olyan háború, ami elfajulhat úgy, hogy elindul felénk egy menekültáradat."

Nem, édesapa!

Az a végtelen rövidlátás, ha valaki azt nem veszi észre, hogy KIK tették tönkre a "Majdannal" az ukrán népet, meg hogy KIK füstölték ki az otthonaikból az észak-afrikai, meg a közel-keleti szerencsétleneket.

Brix 2015.05.30. 11:22:21

Az Európai Uniónak az a legnagyobb problémája, hogy a globális kapitalista rendszer kikezdte a szociális piacgazdaságot és az általános jólétet.
A fejlődő országok támasztotta bérverseny miatt az átlagember nem tudja növelni életszínvonalát, vagy inkább lefelé csúszik. Ebben a helyzetben a lehető legnagyobb hiba lenne , ha bármilyen letelepedési lehetőséget adnak az afrikai/ázsiai bevándorlóknak.
Ha a mostani trendek folytatódnak , akkor 5-10 év múlva Európa élhetetlen hely lesz a kulturálisan elkülönülő , beilleszkedi képtelen tömegek miatt
Amikor a genfi egyezményt aláírták , 1951-ben, akkor még alig több mint 2 milliárd ember élt a földön, most pedig 7,4 milliárd...A politikiai menkültek befogadásáról szóló dekrétum az akkori állapotoknak megfelelt, de a mai viszonkra nem lehet alkalmazni. Ezek az illegális=erőszakos bevándorlók számtalan békés országon keresztül mennek , ahol letelepedhetnének, mégis mindegyik a leggazdagabb országokba akar menni...
A Közép-Európai országok eddig szerencsés helyzetben voltak, de ezt a jövőben meg is kell őrizni minden eszközzel. Ehhez nem nemzeti konzultációra van szükség, hanem megerősítni a határt. Aki már itt van, azt szigorú őrízetbe venni, majd kitoloncolni

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.30. 11:43:18

@Brix:

"Amikor a genfi egyezményt aláírták , 1951-ben, akkor még alig több mint 2 milliárd ember élt a földön, most pedig 7,4 milliárd...A politikiai menkültek befogadásáról szóló dekrétum az akkori állapotoknak megfelelt, de a mai viszonkra nem lehet alkalmazni."

Egyébként se kötelezhető egyik állam se arra, hogy magára nézve kötelezőnek ismerjen el egy TÖBB generációval ezelőtt, egészen másféle politikai, gazdasági viszonyok között aláírt egyezményt.

Benderik 2015.06.01. 08:39:14

@Shlomo a halott zsidó terrorista:
"A "fejpénzt meg dugja fel az EU a seggébe!
A magyarok nem zsidók, hogy az anyjukat is megbasszák 20 forint reményében."

Épp' ezért nem is azt írtam, hogy jó üzlet, hanem hogy igazából egy költség-díj-nehézség (nevezzük aminek) most, arra, hogy meglegyen az a "biztosításunk", amivel minket is kisegítenek, ha kell. És ha ez még mindig üzletiesen hangzik, az azért van, mert tudom, hogy azzal az érvvel nem mennék sokra, hogy keresztény gyökereink azt is jelentik, hogy néha segíteni kell másokon -- akár csak úgy is. És persze nagy tételben a "csak úgy" nem működik, ott csak fenntartható módon lehet ésszel segíteni.

Viszont itt jön a másik baj: az Emberiség történelmének halottai szerintem jó 90%-ban abból a jelenségből fakadnak, hogy mindig is képtelenek voltunk arany középúton járni. Kilengtünk egyik szélsőségbe, aztán kompenzálásként a másikba, s közben hullottunk előbb itt, aztán ott.

Az is szélsőség, ahogy a menekültek dolgát eddig kezelték, hasonló szélsőség, ahogy pl. az egykori jóléti Németország saját munkanélkülijeit segélyezte, de senkinek nem az jut eszébe, hogy ezen akkor csiszolni kell, hanem hogy akkor jöjjön a másik véglet. Mindent végletet addig hajtunk / tartunk fenn, amíg már elviselhetetlenné válik, de akkor már annyira, hogy gyökerestül dobjuk ki, és csapunk a másik végletbe.

Lehetne úgy menekülteket befogadni, hogy kecske és káposzta is. Csak ahhoz persze gondolkodni is kéne, szenvedélymentesen, s végrehajtani, hosszú távon gondolkodva, hibákat csiszolgatva, türelmesen. Azt hiszem, valahol itt szokott elcsúszni az arany középút...

"A Nyugat nyomására a magyar helytartóik szétzüllesztették a magyar ipart és mezőgazdaságot, munkanélküliségbe taszítva emberek millióit a 25 év alatt."

Hasonló a helyzet ama legendás iparunkkal. Ha az akkori Varsói Szerződés államai nem utálják annyira zsigerből egymást, és fenntartják meglévő kapcsolataikat, egy ideig még vásárolnak egymástól, apránként erősödhettek volna piacképessé. Mert bár világszínvonalúak voltunk sok mindenben, termékeink inkább keleti mértékkel / ízléssel voltak piacképesek. De ha a forgalom lassan áll át nyugati szállításra, ha nem utasítjuk el zsigerből azonnal, hogy egymással is üzleteljünk, az egy mankót adhat az átmeneti időre.
És persze még így is kevés volt ehhez a tőke, és azt is be lehetett volna több biztosítékot kérve, ésszel vonni. De azért elég nagy szarban volt az ország ahhoz, hogy lassú tervezéssel tudjon szép apránként termelővé válni úgy, hogy addigi piacait elvesztette, a nyugatihoz meg nem nőtt még fel.

A legendás magyar mezőgazdaság / állattenyésztés kapcsán meg mindig somolygok kicsit, mert igen, az az volt. Csak azt meg azért vertük szét, mert állami gazdaságokban működött, meg téeszekben, ami meg szitokszó lett itt akkortájt, amit fel kellett oszlatni -- különösebb gondolkodás nélkül, azonnal, ahogy az lenni szokott, mert gaz bolsevik kreálmány...

Benderik 2015.06.01. 08:48:16

@midnight coder: ""Szóval a sok közül egy lehetséges középút lehet egy olyan befogadás, ami nem jár automatikusan választójoggal."
És a gyerekeiknek ? Mert a fő probléma még csak nem is mindig az első generációval van. Az európai ISIS harcosok nagy része is második-harmadik generációs iszlamista."

Hol van az megírva, hogy két nem állampolgár gyermeke szavazójoggal rendelkező állampolgár kell legyen?! Ha pedig egyik szülője állampolgár, akkor az már kevert házasság, az már nem egy elkülönült kultúra zárványa.

De az igazság az, hogy értéket kell mutatni, olyan társadalmat teremteni, ahol túl a gazdasági jóléten vannak értékek, és akkor a benne élőket nem lesz könnyű kétes ideológiai eszmékkel eltéríteni. Egy ilyen érték lehetne, ha ez a folyton centizgető, perlekedő Európa végre tudna normálisan együttműködni. És igen, a keresztény gyökerek is segítenek, ha van mögöttük tényleges mai tartalom. Mert pusztán gyökerekből nem lehet megélni -- friss hajtások és levelek is kellenek. Ezt hívnák az Egyház megújulásának. Ami nem végletesen értendő, csak kicsit mai emberre formálásának. Mert különben a mai ember mást keres. És befogadó eszme tárt karokkal mindig van.
süti beállítások módosítása