HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Energia, te drága

2014.05.22. 00:46 Benderik

 

Politikában járatlan emberként nem egészen értem én ezt az újdonsült szerelmet a közös uniós energiapolitikáért és érzem át az olcsó ipari energia megteremtésének nagyszerűségét.

Az elsőt csak kicsit következetlenek érzem. Mert persze ténylegesen hasznos, ám mifelénk ez önmagában általában csak előny szokott lenni. Politikailag meg ugyan logikus folytatása a rezsicsökkentésnek, amit országos méretben már nehéz lenne fokozni, EU-kampányban meg közérthető továbbfűzés, csak éppen...

Az Unió jövőjével kapcsolatban két nagy irányzat feszül mostanság egymásnak: Amerikai Egyesült Államok mintájú egyesült államok, vagy szövetségbe forrt szabad köztársaságok, azaz erős önálló országok bizonyos szintig harmonizált együttműködése.

Nyilván ez a két véglet, melyek közt van valahol az üdvösség, de ez most mindegy is. A lényeg, hogy a Fidesz álláspontja tudtommal harcosan az utóbbi felé vágyik.

Csakhogy a kettő közti fő különbség tudtommal az, hogy hány és milyen területen legyen közös irányítású politikánk: közös külpolitika, gazdaságpolitika, oktatásügy stb. és hány legyen csak elveiben hasonló, harmonizált, de saját irányítású, részletekben eltérő, és operatíve független országos hatáskör.

Na most a közös energiapolitika pont az erős központ irányába mutat.

Persze ez önmagában még nem ellentmondás, hisz' a valódi irányzatok mind a két szélsőség között látják a Jót, így mindegyik jónak tart valamennyi közös politikát bizonyos kérdésekben.

Csakhogy az energia a mai világ egyik legfontosabb stratégiai kérdése, így a közös energiapolitika elég fajsúlyos kérdést ad közös kézbe, és erősíti a bitang Brüsszel befolyását.

S hát bizony a külpolitika egyik fő mozgatórugója is régóta az energia -- gondoljunk csak az olajra, ami régóta ott folyik a világ minden fontosabb nemzetközi eseménye mögött.

Tehát a közös energiapolitika a főbb érdekszférák közti lavírozás tekintetében is közös politikát jelent, így lényegében közös külpolitikát is.

 És az energia világunk mozgatója, így a kézbentartója sok másra is befolyással van. Szóval egy olyan irány, ami lehet jó, de valahogy nem a Fidesz által megénekelt független országok öntudatos közössége irányzat.

Ami nekem nem baj, csak szólok.

+++

Az olcsó ipari energia viszont baj.

Nem csak azért, mert a világ nagyon nem képes visszafogni magát az energiafalásban, és rossz gázok kibocsátásában. Ezt tudjuk, ahogy azt is, hogy az önkorlátozás csak világméretben játszható bizalomjáték, mert ha csak én fogom vissza magam, akkor a többiek lenyomnak és a gázok is tovább szállnak, a jegesmedvék is tovább olvadnak, és hát miért pont mi fogjuk vissza magunkat?... (A zöld válasz persze az, hogy mert kooperatívan többre megyünk, meg mert a végén bele fogunk fulladni, de nem akarok zöld érveket hozni, mert kevesen fogékonyak rá, ha saját bőrre megy.)

Szóval az a baj, hogy a jövő az energiatakarékos iparágaké, mert ha magunkat nem is fogjuk vissza, az energia azért csak érezhetően fogy és hosszú távon drágul.

Az ilyen iparágak megtalálása s az átállás pedig hosszú stratégiai fejlesztésekkel és ösztönzésekkel érhető el. Ha pedig mi olcsó energiával tömjük ki Európa iparát, akkor pont a jó öreg energiafaló s így apránként kivesző iparágakat s módszereket ösztönözzük: jó baszott nagy kemencékben nagy tüzeket gyújtunk és nagy vasautókat kovácsolunk, miközben a világ élelmesebb részei, ahol drágább az energia, tőlünk veszi az autót, s közben kényszerűen energiaigénytelen ipart fejleszt (pl. informatika, szolgáltatások, vasautóba fedélzeti komputer, amihez több ész s kevesebb energia kell), aztán nézzük meg majd ötven év múlva, ki mit gyárt s ki vesz kitől mit.

Persze, álljunk össze, vegyük közösen, és fölöslegesen nagy árat ne fizessünk érte. De a hasznával ne az elavuló iparágakat támogassuk, mert költeni mindig van mire, melyek egy része még akár értelmes is lehet.

Szóval hát ezek, no.

.

.

.

.

8 komment

Címkék: energia jegesmaci vaskályha Forgó Morgó rossz gázok

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr656193917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2014.05.22. 02:43:44

meglátásom szerint a fidesz kommunikációja, és valódi célja már a kezdetektől fogva erősen elválik egymástól.

a fidesz lényegében egy euroatlantista, centralista, ,,habsburgista'' szocialista/liberális népppárt.

(nem én találtam ki: nyugodtan el lehet olvasni az alapítóokiratukat, ahol ezek le vannak írva. wikipedián fent van.)

a fidesz alapvető célja tehát egy központilag kormányzott, központosított, felülről irányított európai unió. a magyar kormány - tehát perpill ők - pedig csak egyfajta helyi helyhatósági, szinte önkormányzati, helytartói posztot tartanának fent, és magyarországot - az eu többi tagállamával együtt - pedig az euból kormányoznák közvetlenül.

az, hogy ők a kommunikációjukban milyen propagandát mondanak a népnek, az már egy másik kérdés, és irreleváns, hisz olyan törvényeket, miszerint az eu elleni ,,uszítás'' 3 év börtönbüntetést ér, eu elleni ,,kémkedés'', stb, ezeket mind a fidesz vezette be, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy a fidesz mindig kritika nélkül teljesítette az eu utasításait, akár felülírva a magyar törvényeket is, és ehhez kész a magyar állam erőszakszervezeteit is korlátlanul alkalmazni.

éppen ezért nem tudok egyetérteni a fideszről szóló, a bejegyzés elején kifejtett gondolatmenettel.

Szevasztok 2014.05.22. 18:23:03

@Gerilgfx: "nyugodtan el lehet olvasni az alapítóokiratukat"

Azért nem biztos, hogy az alapító okirat inkább mérvadó, mint a naponta hangoztatott szólamok.

Gerilgfx 2014.05.22. 18:56:54

@Szevasztok: a naponta hangoztatott szólamok nincsenek összhangban a tetteikkel, az alapító-okirat viszont igen.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.05.22. 21:19:32

"..jó baszott nagy kemencékben nagy tüzeket gyújtunk és nagy vasautókat kovácsolunk,.." Azokat a kemencéket inkább Németországban üzemeltetik. Nálunk összeszerelés zajlik.
Még néhány ország ahol ilyen "kemencék" működnek: USA, Franciaország, Svédország stb..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.05.22. 21:22:52

Az egész írásról egyébként az ír példa jutott eszembe. 10 éve még európai kistigrisként emlegették, amely felfutó szektorok fejlesztésére fordítja a forrásokat. Azán mi lett belőle? A PIG országok egyike...

Benderik 2014.05.23. 22:35:14

@A megvalósult amerikai ólom..: Persze hát, nem mondom én, hogy nem jó üzlet az autó, és hogy nem azok a gazdag népek, akik csinálják, csak hát a jövő iparában feltehetőleg a kevésbé anyag-/energiaigényes termékek (szolgáltatások) aránya nő, és nem túl előremutató az Unió gazdaságát olyan irányba ösztönözni, hogy "ne aggódjatok, van energia bőven, csak lökjétek alá a szenet, zúgjon a kemence..."
És persze az nem baj, ha ésszerűen összefogva olcsón szerzünk be bármit is, csak ne az elavulót ösztönözzük a hasznából.
Írország amúgy -- amennyire tudom-- nem a gazdaságirányát szívta be, hanem hogy a bankrendszere ki volt tömve jóféle subprime amerikai-álom papírokkal.

Benderik 2014.05.23. 22:46:21

@Gerilgfx: Hát jó-jó, de én innen szembesíteni azzal tudom, amit mond, nem amit a mélyben tesz vagy gondol. Egy alapító okirat meg annyira keveset legalább ér, mint egy nyíltan hangoztatott propaganda. Mert egyik se hajtható be, csak az alapító okiratot még csak nem is olvassa senki.
Amúgy persze, értelmes párt, tudja jól, hogy kiskakasnak is csak pénzes szemétdombon jó lenni, pénz meg az EU-ból jön, szidalmazása meg csak belpolitikai propaganda, csak ha ez túl jól sikerül, képes a híveket annyira EU-ellenessé nevelni, hogy ha egyszer arra kerülne a sor, sikerrel kiszavazzuk magunkat belőle, és még őket is elsodorják, ha mellette kampányolnának.
Mindamellett sztem tényleg az erősebb önállóság fele hajlik, mert az ad teret a biztos védőernyő alatti saját szemétdombnak, ahol jön a pénz, de nem szólnak bele, hogy költjük el.

Gerilgfx 2014.05.24. 16:26:42

@Benderik: természetesen, a szavaikkal - pláne, amik videó formájában elérhetőek az interneten - bizonyítani lehet, hogy a tettei nincsenek összhangban azzal, amit mond, és így könnyen nyakon lehet csípni a fidesz hazugságait, és be lehet bizonyítani, hogy hazudik a választópolgároknak.

persze óvatosan kell ezzel is bánni, hisz orbán mondhatja, hogy hát ő azt akarta, csak a párt aztán végül nem, és hát a többség a pártban úgy döntött, ahogy, demokrácia, meg minden, és ő erről nem tehet, és így moshatja a kezeit.
süti beállítások módosítása