HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Nyugdíj-nász az avaron

2015.09.21. 18:53 Benderik

 

"Az Alkotmánybíróság teljes ülése a 2015. szeptember 15-én elfogadott határozatában megállapította, hogy a Kúria Knk.IV.37.467/2015/2. számú, a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó népszavazási kezdeményezés tárgyában hozott végzése alaptörvény-ellenes.

...

A határozat aláírására, valamint hivatalos közzétételére, a részletes indokolással, az esetleges különvéleményekkel és párhuzamos indokolásokkal együtt, a jövő héten kerül sor."

 

***

Odáig értem, hogy a népszavazási beadvány indoklása rossz, mert arra hivatkozott, hogy a nők kedvezménye sérti az esélyegyenlőséget.

Mert valóban, az Alkotmány a nők pozitív diszkriminációját előírja, és kimondottan lehetővé is teszi ennek nyugdíjrendszerbeli érvényesítését:

"Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket."
"Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja."

/Részletek az Alaptörvényből/



***

Tehát a népszavazás kérésének indoklása hibásnak tűnik, azonban maga a népszavazási kérdés a fenti hibás indoklást nem tartalmazza, csupán azt kéri hogy az Országgyűlés tegye elérhetővé a férfiak számára is e kedvezményt:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1.-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?"


A népszavazást támadó beadvány azonban egy ilyen törvény megalkotását is alkotmányellenesnek tartaná, mert a kedvezmény férfiakra való kiterjesztése e témában megszüntetné a nők pozitív diszkriminációját, amit pedig az alaptörvény előír. (Ezen indoklást a beterjesztő néni a tévében el is magyarázta, a "pozitív diszkrimináció" értelmezést is tőle veszem át.)


Csakhogy:

Életünk szerencsére több annál, hogy nyugdíjba megyünk.

Ha csak a jogi oldalát nézzük: megszületünk, felnövünk, tanulunk, munkába állunk, a nők gyermeket szülnek, visszaállnak munkába (ha tudnak), esetenként könnyített (pl. 4/6 órás), családbarát munkába (ha van ilyen), hogy össze tudják egyeztetni az óvoda/iskola rendjével stb.

És igen, nyugdíjba is megyünk, meg meg is halunk, de azért a fentiekből látszik, hogy egy csomó része van életünknek a nyugdíjkorhatáron innen is, ahol a nők külön támogathatóak...

***

...lennének, mert sajnos a munka világában bizony nemigen hatékony még a támogatásuk. Nagy lemondást igényel még manapság megszakítaniuk a karrierépítést, ha gyermekbe fognak, mert nemigen tudnak utána / mellette olyan munkát találni, ahol megoldható, hogy

  • négykor elhozhassák a gyereket az óvodából (amikor pedig már igen ferdén néz rájuk az óvónéni)...
  • ...ehhez fél négykor leléphessenek a munkahelyről (amikor pedig még igen ferdén néz rájuk a főnök),
  • otthon maradhassanak a beteg gyerekkel (mert igen hamar megkapják, hogy itt azért dolgozni is illene),
  • ne kezdőként kezeljék őket az ismételt munkába álláskor,
  • ne kevesebb pénzért végezhessék el ugyanazt a munkát,
  • és sorolhatnám, de elég ideírnom, hogy egyéb éspedig ..................... , és gyakorló /egykori anyukák hada perceken belül szét tudja feszíteni e rubrika kereteit még vagy húsz/harminc valós sérelemmel


***

Tehát az előírt pozitív diszkrimináció bőségesen megvalósulhatna még egy csomó más területen is, ha a nyugdíjkorhatárban pont meg is szűnne. És bőségesen lenne is hol megvalósulnia...


S még maga az alkotmányszöveg is kimondottan jelzi, hogy pont a nyugdíjban támogatás csak egy lehetőség:

"Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapítHATja."

Vagyis szerintem a férfiak kedvezménybe vonása alkotmányba csak akkor ütközne, ha a nők más területeken nem kapnának kedvezményeket, mert különben a nők kedvezményezettsége egyéb (mellesleg tán még hatékonyabb is) módokon még megvalósulhatna.

Hogy mennyi ilyen kedvezményt kapnak most, nem tudom. Fentiekből azért kiérződik, hogy szerintem még bőven rájuk férne más területeken némi kedvezmény.

De ettől még nem kötelesség fenntartani pont ezt a nyugdíjkorhatárosat.

Különösen annak fényében, hogy itt nem megvonnák a nők egy jogát, csak mások számára is lehetővé tennék. Tehát az alkotmány betűjén túl erkölcsi aggályt sem igen látnék a fériakra való kiterjesztésben.

***

Az tény, hogy az emiatt nyugdíjba mehető férfiak növelnék az eszkimók számát a fókák változatlan mennyisége mellett.

Csakhogy

  • ebből nem következik automatikusan, hogy a jelenlegi nyugdíjak csökkennének (mert nem ez lenne az első betömködnivaló luk a nyugdíjrendszeren),
  • a korengedményes nyugdíjhoz köthető alacsonyabb nyugdíj (talán kötve is van), így egyrészt nem zúdulna hirtelen annyi eszkimó a rendszerre, másrészt aki előbb nyugdíjba megy, az ugyan most extra terhelést jelentene, később viszont kevesebbe kerülne, mint ha normál időben ment volna nyugdíjba -- megfelelő szorzókkal tán még nullára is kihozható lehet a pluszköltség,
  • arról pedig végképp nem esik szó az alkotmányban, hogy férfiak azért ne mehessenek nyugdíjba, hogy a nőknek több nyugdíj jusson (ezzel az erővel a férfiak nyugdíját úgy ahogy van el is kellene törölni)



+++

Mellesleg ez a népszavazást elmeszelni kérő beadvány szép példája az emberi természet sötét oldalának.

Az igazi, szép, zsigeri irigységnek, amivel a vonatra egyszer már felkapaszkodott ember lerugdossa a további felkapaszkodókat, mert fél, hogy úgy nem lesz elég kinyújtoztatnivaló hely a fájós lábainak.

 

"Ez az utolsó nászunk nékünk:
Egymás husába beletépünk
S lehullunk az őszi avaron."

 

 

 

 

7 komment

Címkék: nyugdíj alkotmány avar alaptörvény konc nyugdíjirigység

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr977805886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Punxsutawney Mormota 2015.09.22. 11:58:29

Miért kellene 40 év után valakinek nyugdíjba vonulnia???

Kezdem előlről.

Magyarországon a nyugdíj gyakorlatilag azzal egyenlő, hogy az friss nyugdíjas készül a halálra. Rengeteg embert láttam, aki a várva várt nyugdíj eljövetele után viharos gyorsasággal kezdett leépülni a "dologtalanság" miatt.
Nagyon sok értékes, nagyon aktív, nagy tapasztalattal rendelkező ember kényszerül nyugdíjba menni és aztán szép csendben felemészti őket az a fals tudat, hogy "énmárnemvagyokjósemmire". A nyugdíjasok gyerekei a szülőket legtöbbször ingyen babysitterként használják Magyarországon, viszont ez egy hatvanvalahány éves embernek egyrészt már fárasztó, másrészt nem kielégítő. Egy ember munkából való kivezetése - szerintem - hasonlatosnak kellene lennie, a versenylovak levezetéséhez, azokat sem vezetik be rögtön a karámba a futam után, hanem még sétáltatják őket, hogy megnyugodjanak.
Azt el tudom képzelni, hogy mondjuk 62-63 év felett kötelezően csökkenjen a nyugdíj előtt állók munakaideje. Meg kell adni az esélyt ezeknek az embereknek arra, hogy akár éveken keresztűl készüljenek egy újfajta életstílusra, új dolgokat fedezzenek fel maguknak, amelyekkel tartalmasan kitöltik az életüket.

Nem tartom feltétlenül jó ötletnek, hogy egy határt húzzunk meg, innentől kezdve nyugdíjas vagy! Van az embernek egy hivalatos életkora és van egy biológiai életkora. Sajnos Magyarországon a legtöbb hatvanas félelmetesen rossz állapotban van összehasonlítva a nyugat-európai versenytársakkal. Ez nem genetikai kérdés, ez csupán annak az azt megelőző 40-45 évnek kérdése, amit munkával töltött. Hogy élte meg a munkás éveit? Volt-e ideje, hogy kifeküdje a betegségeit? A szabadságán tényleg pihent vagy éppen másod vagy harmadállását erősítette vagy éppen sk építette a hétvégi házát akkor már húsz éve? Hogy a rossz fogait időben meg tudta csináltatni vagy nem volt rá pénze és igénye, és inkább hagyta gyulladt gócok alakuljanak ki a szervezetében?

Persze, menjen el mindenki nyugdíjba, akinek megvan a megfelelő anyagi háttere erre. De ez képtelen cél felelősen működő, transzperens, egyedi számlát vezető állami nyugdíjkassza nélkül. Szintén elképzelhetetlen, ha az emberek semmit nem tudnak az öngondoskodás szükségesséről.
És persze szintén képtelen cél hogy egyre kevesebben dolgoznak aktívan, az elmúlt öt évben óvatos becslések szerint is legalább 500,000 ember máshol gazdagítja a nyugdíjkasszát.

esprit 2015.09.22. 15:12:55

Ezt annak idején a fityisz elb@szta, de nagyon, mert nem számoltak arra, hogy ilyen sokan igénybe tudják venni. Én már az elején megmondtam, hogy valaki meg fogja támadni az Alkotmánybíróságon és elbukik a népszavazási kezdeményezés.
Teljesen jogos, hogy a gyereket sosem szült irodista 58 évesen elmegy nyugdíjba, míg a 3 gyereket egyedül felnevelt, iparban, 3 műszakban dolgozó férfi meg lehetőleg dögöljön meg az üzemcsarnokban 65 évesen.. Konkrét példa...az egyik ismerősöm neje lépett le egy jóval fiatalabb bikával, otthagyva a 3 gyereket. Azért ahhoz is igen vastagbőrű pofával kell rendelkeznie valakinek, hogy kiálljon a nyilvánosság elé és előadja, hogy nektek ne járjon férfiak, mert minket pozitívan kell megkülönböztetni, mert csak, meg mi átlag 1,3 gyereket szülünk és abban nagyon, de nagyon elfáradunk. A környezetemben látom, hogy a férfiak ugyanúgy részt vesznek a házimunkában és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban. A volt nejem mai napig kihívásokkal küzd a konyhában,.....ja és nálam maradt a gyerek. Akkor most mi van? Ő 58 évesen én 65?

esprit 2015.09.22. 15:14:34

...és annyi gyerektartást kapok, mint a Vatikán feje. Mennem kell a munkám felett maszekolni.

2015.09.22. 16:15:58

A népazavazással az lett volna a baj, hogy nem lett volna olyan válaszlehetőség, hogy senki se kapjon korkedvezményt.

Amúgy meg ebben az ügyben kiderült, hogy kik a valódi feministák, akik a nemi egyenjoguságért küzdenek, és kik a genderfasiszták, akik női előjogokat kívánnak maguknak.

gmihaly 2015.09.22. 16:26:58

Ugyebár régebben a hölgyek 55 évesen mentek nyugdíjba. Az új szabályozás értelmében progresszíven, félévenként emelkedve, az 1957-esek már pont 10 évvel később mehetnek nyögdíjba, míg az uraknál, akik régebben 3-60 évesen mentek nyugdíjba, a különbség csak 5 év. Erre nem gondolt a sok zseni? Amúgy is kilóg a lóláb, mert elég necces szakszervezeti vezetők (pl. Gaskó) kezdték az ötletelést.

Le Orme 2 2015.09.22. 18:33:23

Nem szabadott volna a nőknek kedvezményt adni. Tovább tetézte volna a bajt, ha a férfiaknak is megadják a kedvezményt.
A poszt pedig demagóg.

Asidotus 2015.09.24. 23:42:34

(talán ezt a feminista dogmát (ami szintén hazug, mint oly sok közülük) ki kellene hagyni, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak. Ez egyszerűen nem igaz. Ugyebár a közszférában bértábla van, ami életkor és végzettség szerint differenciál, nemek szerint pont nem. A versenyszférában meg egy cég sem olyan hülye, hogy valakinek csak azért többet adjon, mert ő férfi. Valószínűleg, ha mégis többet ad, akkor valami miért rá több mindent rá lehet bízni, ergo máris nem igaz, hogy ugyanazért a munkáért kapna többet.)
süti beállítások módosítása