HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Kinek fenyeget Orbán?

2018.04.03. 07:53 Benderik

 

Mert ha meg akarjuk érteni, miért, azt hiszem, a helyes kérdés nem az, kit, hanem hogy kinek fenyeget. És akkor kiderül, hogy ez nem egy hevületben elkövetett hiba, hanem megvan a maga nagyon is kimért  racionalitása.

***

Minap elkövetett írásomban írtam, milyen racionalitás lehet abban, ha egy országvezér kellően kétértelműre alakított beszédében maga sem rejtegeti a világ előtt, hogy országában ő az úr, és tartsa is ehhez magát mindenki, és egyértelműen érezze, hogy a formális demokrácia nem jelenti azt, hogy akkor most mindenkinek jogai vannak, és mindenfélébe beleszólhat meg mindenfélét elvárhat.

Az ilyen beszédben csak arra kell ügyelni, hogy kellően adagolt kétértelműsége miatt formálisan ne legyen támadható, ugyanakkor sok fölösleges nyűgtől óvja meg használóját, mert országában mindenki tudja, hol a helye, és már magától nem ugrál és téblábol neki nem való helyeken, meg üti orrát neki nem való dolgokba.

 

Az ilyen beszéd ráadásul egyfajta cinkos összekacsintás is a vezér saját híveivel, már azokkal, kiknek gyomra beveszi az ilyen rendszert.

A kiábrándultak már eddigre lemorzsolódtak, így az ő kedvükre tenni fölösleges, és ezt egy bölcs vezér tudja, így nem is fárad vele.

A maradék hívek gyomra pedig kimondottan vágyja is a bujkáló ellenség vérét. Ők azok, kik szeretik, ha rend van, és ennek biztosítékát maguk is egy erős vezetőben látják, egy keménykezű pásztorban, ki nem hagyja szanaszét kószálni nyáját, mint ahogy ez manapság e szétzüllött liberálzavaros világban szokásba jött, ki felismeri, ha fenyíteni kell, s nem is töketlenkedik ezt megtenni, mindemellett erős kézzel fogja a nyáj sok kicsi tökét is.

***

Nos, a mi bölcs vezérünk -- úgy fest -- felismerte mindezt, és nagyjából híres illiberális beszédekor lépett arra az útra, mit annak racionalitása vezérel, hogy a fejlett világ korábban megszokott választói - a korábban megcélzott polgárok -- nagyjából már lemorzsolódtak róla, így az ő ízlésüknek megfelelni próbálni, őket visszacsalogatni már egyszerűen nem lenne hatékony küszködés, s a nekik való megfelelést egyszerűen el kell engedni.

A maradék rendpárti seregre kell fókuszálni, s az ő szájuk íze szerint beszélni. Keményen -- és igen -- kellő fenyegetéseket is felvonultatva, mert az ő ízlésük szerinti vezető ki meri mondani, mi mindannyiuk szívét közösen nyomja.

***

Magyarországon persze eredetileg nincs a szükséges mennyiség ez utóbbi ízlésű választóból, így a korábbiakból, a mérsékelten konzervatívból is meg kellett tartani sokat. Ám még a mérsékeltebb rendszerető polgár is kemény, határozott vezetésért -- s ha kell, a szembenállókat keményen büntető eszközökért -- kiált egy háborús helyzetben. Ilyesmire már a migránsok örvényében a lefolyóban épp' eltűnő mai Nyugat sem alkalmas. A mérsékelten konzervatív, liberálisan gügyögő politika megbukott. A jövő a határozott erőé.  

Háború pedig -- az egykori permanens forradalom mintájára -- folyton van, mert az ellenség a Sátánnal s a haldokló Nyugat karvalytőkéjével karöltve folyton más alakban újra és újra támad...

***

 

A lényeg, mit mondani akarok, hogy az a bizonyos fenyegetős március 15-i beszéd nem meggondolatlan érzelmi kilengés volt, hanem -- különösen a kétezres listára pontosításból sejthetőn -- nagyon is átgondolt racionalitása van:

Semmi jelentősége annak, ha egy átlagos mai demokratikus társadalom átlagpolgára felhördül rá, mert ő már egész egyszerűen nem célcsoport. Őt már elvesztette rég, és visszaszerezni sok fölös áldozattal járna. Az új célcsoportnak szólnak e szavak (ide értve a háborús helyzetben a hatalom esetleges túlkapásaival szemben elnézőbbeket is), az ő szívüknek pedig még enyhén is csengenek -- bár kezdetnek megteszik.

(Szegény Kövér Laci bácsi egykori köteles bénázása akkor sok szavazatot vivő melléfogás volt, ma racionálisan is illene a stratégiába. Csak hát őt őszintébb szenvedély hajtja, semhogy rendelésre mondjon oda. (Cserébe elég, ha hagyják...))

+++

Innen már csak arra kell vigyázni, hogy minél tovább háború maradjon.

Ami Bölcs Vezérünk ellenségteremtő tehetségét s a mai forrongó világot nézve hosszú távra elegendő muníciót jelenthet.

Ő pedig egykori jó ütemű liberális -> konzervatív fordulata után épp' meglépi második mesteri átpozícionálását.



Ui. Bár az Úr s a lángelme útjai kifürkészhetetlenek, magát a fenyegetést egyelőre választás előtti műbalhénak gyanítom, ezért sem igazán azt fontosnak, kit fenyeget, hanem hogy kinek a kedvéért. De persze az Élet megy tovább, s ha az előremenekülés s a népakarat kívánja, egyszer még bármi is kisülhet belőle... 

 

 

 

3 komment

Címkék: fenyegetés célcsoport kétezer Orbán

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr7013800944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2018.04.03. 17:49:20

Kinek fenyeget Orbán?

Most jöttél, a holdról, eddig hol a csudába voltál ?

Pedig egyszerű, nem árt meg ha tudod: A nagy hazugokat, más szófordulattal elmondva, a politikailag korrekt, globalista gender diktátorokat.

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2018.04.03. 18:20:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: BAszd meg anyádat a ravatalán rohadt oroszbérenc fasszopó bolgár állat !
süti beállítások módosítása