HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Magyar virtus

2019.11.16. 05:53 Benderik

 

"Magyarországot semmilyen kár nem éri, az ellenzék vádaskodása a szokásos politikai hisztériakeltés - reagálás a Jávor Benedek által indított álhírekre 

      Magyarországot semmilyen kár nem éri, hazánk egyetlen uniós forrást sem veszít el, hiszen a forrásokat 110%-kal túlvállaltuk. Ezt azért tettük, mert tisztában voltunk vele, hogy Brüsszelnek minden egyes tagállamban vannak kifogásai. A Brüsszel által kifogásolt programokat a magyar kormány magyar költségvetési forrásból finanszírozza. Ez az eredeti terveknek megfelelően a 110%-os költségvetés 10%-os keretén belül marad. A többi programra az uniós költségvetés 100%-ban lehívásra kerül. Az ellenzéki képviselők vádaskodása csak a szokásos politikai hisztériakeltés.

 / Innovációs és Technológiai Minisztérium /

 

Ez egyszerűen csodálatos. 

 

*** 

Van egy szövetség, amiből a tagok a szövetség összességének fejlődése érdekében pénzekért folyamodhatnak. 

De hogy ne lehessen puszta bemondásra mindenféle kamu fejlesztésre pénzeket lenyúlni, van egy ellenőrzési rendszer. 

Ebben a rendszerben van egy -- az országok által ezek szerint előre ismert -- kiskapu, hogy ha az ellenőrök kamuszagot éreznének, felajánlják, hogy az ellenőrzött ország egyszerűség kedvéért önkorlátozással mondjon le a tervezett költségek tizedéről. 

Ezzel gyakorlatilag lemondanak arról, hogy részletesen kinyomozzák, mennyi volt az indokolatlan túlszámlázás, hanem beérik egy becsült összeggel. Az összeg nem kicsi -- gondoljuk meg, hogy beruházásunk tizedét egyfajta büntetésként saját zsebből kell állnunk. 

 

*** 

S mit tesz a magyar? 

Eleve beszámítja a büntetést, hozzácsapja az eredeti becsléshez. Azaz ha tudja, hogy százmilliárdért építene fel egy új kórházat, behazudik száztizet, mert így eztán már szarhat a szabályokra, és a bekalkulált büntetéssel meglesz a száz. 

Ha meg olyan csökött-bénák volnának az urak, hogy nem vennék észre, nyilván nem hagyjuk már majd ott azt a tízet, csak el lehet költeni valahogy. 

 

*** 

S nekünk ez nem is új, hisz' így működtünk mindig. Mifelénk a közigazgatás tudományának alapfokú ismerete, hogy amit lehet, eleve túltervezünk, mert "fenn" úgyis majd megvágják, ami pedig év végén megmaradna, azt gyorsan elköltjük, mert a nagy közösbe visszaadni gyakorlatilag hűtlen kezelésnek számít. 

Így volt ez már az Unió előtt is, de így ment már a szocializmusban, és még azelőtt is, amióta a bármiféle támogatást feltalálták. 

 

*** 

S ha meggondoljuk, valahol ez jár is nekünk. 

Hisz' az vitt rá minket a rafkósság alapos kitanulására, hogy mi tartottuk fel a törököt, amíg a Nyugat békén gazdagodhatott, majd aztán hálából megkaptuk az osztrákot, aki szintén a mi aszott bőrünk alól kifőzött kis zsírunkat ette a Hofburgban. 

Maga a Nyugat kényszerített rá minket, hogy megtanuljuk magunk visszatartani azt a kicsikét a ránk vetett adóból, amiből táplálkozva nem halunk éhen. 

 

*** 

Egy evolúciós előnyhöz juttatták így a magyart, melyet az ő kapzsiságuk okozta mutáció fejlesztett ki bennünk. 

S persze az egész keleti blokk kapott egy utolsó nagy "törököt" még a XX.századnak végére, aki alatt mind közösen kitanultuk a módokat. S hát a Nyugat adott el ennek a töröknek is, így megint csak magára vessen. 

 

*** 

Az Unióban aztán különféle rafkósságú népek kapcsolódtak egy közös rendszerbe, ahol mindenki a magával hozott rafkóval arányos mértékig énekli ki a pénzt egymásból. S mivel a rafkót az evolúcióban a rászorultság fejleszti, így ez az egész jól szolgálja a Történelem Igazságtalanságainak kiegyenlítődését még így a végén* 

*még mielőtt épp' kiesszük magunk alól a Földet 

 

+++ 

A látszat ellenére így az Unió támogatási rendszere -- ha nem is az eredetileg elképzelt mechanizmusokkal, hanem maga az evolúció által! -- mégiscsak betölti célját: a térség kiegyenlített fejlődését.



Ui.: Csak talán nyíltan bevallani nem kellene. Hivatalosan, egy minisztérium által. Az valahogy nem tűnik annyira rafkósnak...

 

 

 

kieneklos-2.png

 

 

 

 

9 komment

Címkék: török evolúció magyar virtus

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr6515308238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.11.16. 06:21:05

Az eu-s pénzen épült 4o cm magas kilátóval, vagy a normális magasságú, de 1 faluban felépített 9 db kilátóval ugyan milyen kilátásunk van a felzárkózásra? :-(

trabant 2019.11.16. 20:44:40

"hazánk egyetlen uniós forrást sem veszít el, hiszen a forrásokat 110%-kal túlvállaltuk."

Megvilágítaná valaki, értelmileg magyarul mit jelent a források túlvállalása? Mert összefüggésében értelme nincs.

Tudatosan túlkalkulálják a bekerülési összegeket, s elnevezik túlvállalásnak. Micsoda átvágás!

A túlvállalás majdani túlteljesítést jelent, ami egészen más, mint a tisztességtelenül kormányszintre emelt kamu árdrágítás rásózása az EU büdzséjére.

MEDVE1978 2019.11.17. 10:02:42

@trabant: A túlvállalás azt jelenti, hogy a keretösszegek 110%-ban vannak lekötve. Ez egy normális taktika, önmagában nincs vele baj. Olyan rendszer konkrétan nincsen, ami tökéletesen működik: hiába próbálnának tökéletes projekteket megvalósítani, jó pár nem éri majd el a célokat, be fog dőlni. Ezt küszöböli ki a túlvállalás, hogy elég jól teljesítő és elszámolható költségű projekt legyen.

Ettől lényegileg különbözik a túlárazás, mint olyan, mert az egy eltérő folyamattól függ, attól, hogy a projekt keretösszegen belül hogyan állapítják meg az árakat.

MEDVE1978 2019.11.17. 10:17:58

Ma Magyarországon az uniós forrásokat illetően a nagy közbeszerzéseken lopják el a legtöbbet, ahogy a bírság is ezt mutatja. Paradox módon a kisebb kezdvezményezetteket jobban szivatja a rendszer, tehát ha te Misi vagy a 600 fős falucska polgármestere, akkor nem a községháza kifestéséből fogsz meggazdagodni, mivel az viszonylag jól szabályozott és a felvett csinovnyik keményen el is fogja bírálni. Viszont, ha milliárdos informatikai vagy építésügyi közbeszerzést bonyolítasz le, ott az ügy komplexitása miatt jó eséllyel lehet legalább tíz- vagy százmilliós extraprofitokat szakítani.

Lehetne olyat is megnézni, hogy ez hogyan működik másfelé. A különbség az uniós és a hazai források aránya. Több mint másfél évtizede láttam még a brit rendszert. Ha ott csináltak mondjuk egy közösségi beruházást (uszoda, sétaút, bicikliút stb.), annak a forrásszerkezete úgy nézett ki, hogy: 30% önkormányzat 20% helyi civil szervezetek és cégek, 20% lottóalap, 10% kormány, 15% EU-s pénz, 5% magánszemélyek adománya. Magyarul van pénz, tőke a magán és civil szereplőknél is és nem az EU-s pénz a kizárólagos fejlesztő. Ez ma nálunk úgy néz ki, hogy 80% EU-s pénz, 20% magyar, ha kell hozzá az önkormányzat valahogy összegyűjt pénzt kölcsönökből. Tehát a civil szféra, önkormányzatok, a cégek és a magánszemélyek tőkehiánya vezet ahhoz, hogy az EU források egyértelmű túlsúlyt kapnak, az elosztásuk pedig nyilvánvalóan korrupciós lehetőségeket nyit meg.

MEDVE1978 2019.11.17. 10:27:22

@rdos: Anno nagyon felfújta a sajtó a 40 cm-es kilátót. Holott, ha valaki felmegy a Citadellához és megnézi a kilátópontokat, azok is a hegy oldalában kerültek kialakításra. A 40 cm-es kilátó is egy magasabb területen volt, amelyet tereprendeztek a projekt keretében, az került viszonylag sokba.
Pesze a sajtó felkapta, hogy 40 cm magas és mémmé változtatta.
Természetesen önmagában azt is lehet kritizálni, hogy mennyi pénz ment szökőkútra, városközpontra, kilátóra stb. és miért költenek ilyen baromságokra.
Hát ennek az okát elsősorban abban kell keresni, hogy az unió nem engedi az összes pénzt "értelmes" célokra költeni. Direkt módon nem lehet például magyar vállalatokat támogatni, mert az EU nyugati részének nem érdeke, hogy saját magának konkurrenciát építsen.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.11.17. 12:51:59

@MEDVE1978: Nem ismerem az Eu támogatás politikáját, de rémlik valami Öveges program Eu-s támogatással iskolai kémia és fizika szertárat építettek (természetesen azt is meglopták a többpártállami eftársak). Szóval ha erre kaphattunk (reáliák képzésének támogatása) ugyan miért nem fordítottunk több pénzt az oktatás fejlesztésére? Annak lett volna értelme.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.11.17. 17:22:24

@rdos: Mindenki az oktatáson rugózik, de egyelőre az a helyzet, hogy minél jobban, minél több pénzből képzünk ki embereket, annál többen mennek nyugatra. Sajnos előbb a tőkét kell gyűjteni, amivel majd itt lehet tartani az értékes munkaerőt. Ha tőke van, minden van. Több jut mindenre, kutatásra, oktatásra, infrastruktúrára, sőt még egészségügyre is. Az eredeti tőkefelhalmozás mindig keserves, vagy csnya dolog.

MEDVE1978 2019.11.17. 20:01:59

@rdos: Dolgoztál te már tanárokkal? :) Én igen, eléggé speciális állatfajta, nehezen tűrik, hogy megmondják nekik mi a frankó, pedig az uniós terület pont olyan, hogy ők általában nincsenek képben. De a megfejtés nem itt van, hanem ott, hogy csak tanszerfejlesztésre, iskolafelújításra, illetve tanártovábbképzésre ad az unió pénzt. A szféra legfőbb gondja viszont a rossz fizetés, kis megbecsültség, szakemberhiány, basáskodó és felülről kinevezett igazgatók, magas osztálylétszám, egyre több viselkedészavaros gyerek stb. Tehát a lényegi helyzeten nem nagyon fog javítani az, ha mondjuk szép a szertár, ha nincs aki bemutassa a kísérletet a gyerekeknek, mert nincs kémiatanár. Kicsit hasonló az egészségügyhöz, lehet neked kiváló diagnosztikai eszközöd, ha nincs röntgenorvos, aki értékeli a leletet.

Benderik 2019.11.19. 20:40:41

@MEDVE1978: "A túlvállalás azt jelenti, hogy a keretösszegek 110%-ban vannak lekötve. Ez egy normális taktika, önmagában nincs vele baj. Olyan rendszer konkrétan nincsen, ami tökéletesen működik: hiába próbálnának tökéletes projekteket megvalósítani, jó pár nem éri majd el a célokat, be fog dőlni. Ezt küszöböli ki a túlvállalás, hogy elég jól teljesítő és elszámolható költségű projekt legyen.
Ettől lényegileg különbözik a túlárazás, mint olyan, mert az egy eltérő folyamattól függ, attól, hogy a projekt keretösszegen belül hogyan állapítják meg az árakat."

Csak hát ez a túlvállalás itt szinte nyíltan bevallottan túlárazásokat takar.Azaz túláraztak egy csomó teljesítést, majd mikor vizsgálni kezdték, éltek a kiskapuval, hogy jó, lemondunk a 10%-áról, ha nem vizsgáljátok ki.,Csak aztán nagy ésszel bemondták, hogy nem baj, semmitől nem esünk el, úgyis eleve többet mondtunk, mint amit kérni akartunk.Persze van logika abban, hogy ezt így benyögték, mert a magyar választónak ez a rafkósság még be is jön, a kétféle beszéd kintre és bentre meg szintén kipróbáltan működik.
süti beállítások módosítása