HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Eszmék rabságában

2013.02.09. 21:34 Benderik


Nekem ismét telitalálat a HVG kiplakátolt címlapja.

Nem a konkrét cikk miatt, hanem a mémesített plakát az, ami -- huszonévnyi késéssel, de igen telibe- -- talált egy Jelenséget, ami a rendszerváltáskor köhögte ki a plakát eredetijét, de maga a Jelenség mai napig boldogítja a magyart.

Tovariscsi konyec!

Ahogy pár hete már elsírtam A magyar nép nagykorúsága -ban, a rendszerváltó erők legnagyobb tévedése az volt, hogy azt hitték, a népnek a kommunista ideológiából van elege, s így minden párt a harcos antikommunizmusban próbálta egymást túllicitálni, oszt' nem vették észre, hogy a népnek szimplán az ideológiából van elege, abból, hogy majd ötven éve ideológia irányít a józan ész helyett, hogy gyárakat hogy mit gyártsanak, földek hogy mit teremjenek, iskolák mit tanítsanak, három (átlagosan) százéves ideológus, egy kiáltvány és pár száz ovis munkásdal alapján találják ki, és e nép végre gyakorlatiasan gondolkodó vezetőket szeretne, akik napi ügyeiket szimplán józan ésszel viszik.

Elborzasztó volt hallani az ötvenhatos kivégzettek névsorát, de a nép nagy része kiegyezett volna felolvasásukkal, lezárta volna a múltat, és végre élni akart egy olyan országban, ahol a vezetők egyszerűen csak nem hülyék, és ezt tőlük se várják el.

A nép nem volt antikommunista, bár kommunista se, sőt, még baloldali vagy jobboldali se. Azt akarta, hogy békén hagyják végre az eszmékkel, és vezetőitől azt várta volna, hogy maguk se ezzel töltsék drága idejüket, hanem hogy átvezessék a gazdaságot egy értelmesen és piacképesen termelni tudó állapotba -- vagy legalább egyszerűen hagyják őket békén, hogy ők maguk megtehessék.

Mai napig élő tévhit, hogy az első kormány kényszerűen bukott bele abba, hogy a nép azonnal nyugati kánaánt álmodott, amit reálisan nem lehetett teljesíteni.

Bocs, de nem.

Mert a Nép nem csak Istenadta, de még csak nem is hülye. A Népnek el lehetett volna magyarázni, hogy "a helyzet rossz, mert az előző rendszer elbaszta, ti is tudjátok, tanúi voltatok, de látjátok, itt egy terv, ami alapján öt év múlva itt tartunk, tíz év múlva itt, lehet, hogy nem minden pont így jön össze, de dolgozunk rajta, ezzel foglalkozunk, ha kell majd együtt igazítunk rajta". Talán hihetetlen, de a nép elfogadta volna, hogy az eleje nehéz lesz.

Ha lát egy tervet.

Vagy legalább a vezetőit, amint kovácsolják.

De vezetői arról szavaztak, hogy állva szavazzanak vagy ülve, utcahalmokat neveztek át, mert anélkül élni se lehet, és még évek múltán is ügyrendről szavaztak és napirend előtti felszólalásokkal múlatták azt a drága időt, amire a gyakorlatias törvénykezésnek oly nagy szüksége lett volna.

És baloldali ideológia helyett kapott a nép egy nagyfröccsnyi jobboldali ideológiát: volt Szent Korona, székelykapu, Gellért püspök, rikitymuttyom hajdemán, és senki Bölcsnek nem tűnt fel, hogy a néppel ennél hatékonyabban egyiket se lehet megutáltatni. (Pedig ezek tényleg olyan értékek, amiket jó lett volna közkedvelt közkincsnek a nép szívében megtartani. Ha valakinek fáj netán, hogy a Magyar nem büszke a Hazára, hát ezért -- utólagos gratulációm.)

Persze elismerem, ezzel nem voltunk egyedül.

Marshall segély híján a KGST országait az segíthette volna átvezetni a piacképes termelésbe, ha e piacot a ténylegesen fennálló kereslet mértékéig hagyják fennmaradni, és ennek emlőiből táplálkozva fokozatosan állítják át a termelést az egyre igényesebb piacokra, s alakul ki az új struktúra, ahol az új arányokban termelnek az igényes nyugati s az egyre igényesebb keleti piacokra.
Mert kereslet lett volna a KGST-piacokon is, hisz' persze mindenki nyugati cuccot szeretett volna, de pénze úgyse volt rá, így jó ideig vettük volna egymás középjó cuccait. Persze csak a jobbféléket, de azokat igen, s így az ócskaságot termelő gyárak bezárása is kisebb megrázkódtatást okoz.
Különösen a volt szovjet s ezen belül is az orosz piac lett volna még sokáig vevő a keleti színvonalra is.

Külkereskedelmi kapcsolataink is szépen ki voltak épülve.

Persze nem csak mi rugdostuk ki fennhangon az oroszokat, a többi "baráti" ország is -- mi több, mindannyian úgy éreztük, hogy a többiek rajtunk élősködnek, meg persze jó közép-keleti sérelmek s a kölcsönös utálat is előmászott a ládafiából, s közös nagy hepajjal rúgtuk szét a piacot, ami egy ideig még túlélést segítő tápanyagot adhatott volna a szerkezetváltáshoz.
Nem mondom, hogy elég lett volna -- ahhoz túl sok volt a rozsdásbili-gyárunk --, de szegény ember legalább a meglevő pénzt nem dobálja ki az ablakon. (Már az értelmes. Egyébként a szegény ember értelmes. Ha hagyják.)

A HVG által megidézett tavariscsi konyec plakát szép példája volt a dacosan büszke őrjöngésnek, amivel nagyot rúgtunk az épp' amúgyis kifele cammogó medvébe. Aki meg ugyan nem érezte, de egynek elkönyvelte. És azóta mástól veszi a mézet. Ja hogy mézet azért adtunk volna el? Hát bocs, ez van.

Számomra e plakát (az ordító egér mellett) mindig az őrjöngő ideológia tánca volt a józan paraszti ész fölött.

Egyszer végre hagyhatnánk az utóbbit, hogy szép csendben, felhajtás nélkül dolgozhasson.

Úgy négy évig.

Higgyük el, a többi negyvenre magától megválasztanák.


.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr505071685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 21:01:10

"Aki meg ugyan nem érezte, de egynek elkönyvelte. És azóta mástól veszi a mézet."

Ez egy mitosz. Népszerű mitosz, de semmi sem igaz belőle.

Rwindx 2013.02.10. 22:08:14

Az elejével jobbára egyetértek, de a vége azért így nem igaz. Az oroszok fent kívánták tartani (a növekvő belpolitikai káosz mellett) a korábbi kereskedelmi struktúrát, de a jobb minőségű árukat nem akarták megfelelően megfizetni. A orosz állami tartozás sem lett soha teljesen kiegyenlítve és a hírek sem arról szóltak hogy az orosz maffiával összefonódott oligarchák kihagynák az export/import biztosította aranybányát, ami még inkább növelte a rizikóját a velük való üzletelésnek. Ez még máig is így működik, csak most már az állam átvette az oligarchák szerepét (lásd BP esete). Ezért kellett Magyarországnak és a többi posztkommunista országnak új irányokba nézelődni. A változás nyilván drasztikus volt, ami tényleg sok mindent lerombolt, de hogy a "tovaris konec" okozta volna ezt, elég nagy balgaság lenne állítani. Az ellenérzés természetesen megvolt és közrejátszott, de az ebből a szempontból már mindegy volt.

Ad Dio 2013.02.10. 22:14:54

Ez a blogbejegyzés üdítő színfolt a sok harcos ideógiagyáros blogger marhaságai mellett. Respekt. A meglátásaid jók, bár azt gondolom egy kicsit idealisták. A rendszerváltás idején nem szabadultak el túlságosan az indulatok, bár lett volna mi elszabaduljon. "Vidám barakk" ide vagy oda, 40 év diktatúra után akár még egy kis forrongás, kőhajigálás, pár lámpavas, ilyesmi is megeshetett volna. Ez annyira így van, hogy '89 tavaszán még "éles" gyakorlatot és eligazítást tartott a munkásőrség. Arra az esetre ha...

Mivel én nem gondolom hogy az indulatok parttalan áradata bármit is megoldana (sőt), így örülök hogy így sikerült. Örülök hogy csak kicsit rúgtunk a medvébe, így nem volt kedve visszafordulni. De kicsit azért kellett rúgni, mert el kellett indulni és ahhoz irány kellett.

Hogy eszme kell-e a zembereknek vagy sem, azt én nem tudom megmondani, mert csak egy vagyok a zemberek közül, nem mind az összes. De azt gondolom ilyen ember is van, meg olyan is. A tiszta technokrácia nemigen működik sehol a világon. Viszont egy közös értékrend-minimumra nagyon nagy szükség lenne. Egy bázisra, ami nem tagadható meg napi pártpolitikai érdekből. Erre szerintem vevő lenne... a zember. Én mindenképpen.

osze 2013.02.10. 22:22:05

Az oroszokkal kapcsolatos véleménye a kommentelőnek durva és ostoba leegyszerűsítés. Jobbára a mai huszonévesek gondolkodnak így, akinek a 90-es évekből nincsenek reális emlékeik.
A "végtelen orosz piac" témája: az oroszoknak is megvolt a maguk története az utóbbi 20 évben. A 90-es évek vége felé rekordalacsony volt az energiahordozók ára, ráadásul beütött az ún. "orosz pénzügyi válság" (1998). Ezt szokás ma elfelejteni. Azok a derék magyar cégek (ld. pl. a nyíregyházi konzervgyár), akik az orosz exportra dolgoztak, becsődöltek, mivel az oroszok nem tudtak fizetni.
Azóta persze az olajár az egekben, az oroszok gazdagok, de a csődbement magyar cégeket ez nem hozta vissza a sírból.
Egyáltalán, melyik (jellemzően tőkeszegény) magyar cég tudta azt megengedni magának, hogy nemfizető keleti partnereknek szállítson?

Ceterum censeo: a blogíró ne fröcsögjön, hanem pallérozza az elméjét és legalább az utóbbi 20 év orosz gazdaságtörténetét nézze át, mielőtt saját tudatlanságát a net közönsége elé tárja.

Szinkronrendező 2013.02.10. 22:23:21

ezzel a poszttal betűről betűre TÖKÉLETESEN EGYET LEHET ÉRTENI.
ENNYIRE INKOMPETENS emberek ÜLNEK a nyakunkon.
ennyit nem képesek belátni, hogy dolgozni kéne.
mer munka lenne bőven, kedves narancs kft.

de

HOL VANNAK AZ ILYEN POSZTOK???
MI A FASZRÓL BESZÉLGETÜNK?
MI A FASZRÓL SZÓL A MAGYAR POLITIKA?

Bélabáttya (törölt) 2013.02.11. 00:04:57

De szép lenne. Csak sajna nem ilyenek a mi remek vezetőink. Meg mi se.

Mpatikus Eszetlenellenes 2013.02.11. 00:48:40

Szociológiával és társadalmi kultúrával foglalkozó elemzések igyekeznek a nemzeteket is tipizálni.
Ez az ismeretanyag nem tudom kiknek mi módon segíthet, ötleteim persze vannak, de nem ez a lényeg.
ÉRTÉK és CÉLacionális kategóriákba csoportosítják az embereket, s a nemzeteket. Emellett a társadalmi együttműködés és ezzel szorosan összefüggő összproduktum szempontjából INDIVIDUALISTÁRA és KOOPERÁLÓRA.
Mi állítólag érték-racionálisak és individualisták vagyunk.
A cikkben feltett kérdés ennek fényében elméletileg megválaszolható.
HA érték-racionális a többség, akkor eszmékkel viziókkal és dakota közmondásokkal gyorsan többre lehet menni, mint józan ésszel és SZÁMOKKAL, sajnos.
S HA individuális és nehézkesen fog össze bármiért is, akkor pedig ideálisan tematizálható, megosztható és ezen keresztül uralható.
Ismerős???
Rá kellene csodálkoznunk tehát, hogy 20 éve eszi ezt a szart a nép? HA ILYEN A TÖBBSÉG, akkor fejlődés hiányában ez a szar marad.

Gusztustalan és kiábrándító, hogy a fidesz mennyire tudományos alapokon él vissza (PR és marketingeszközök bármelyikének bevetésével) a fentiekből származó kiszolgáltatottsággal. Persze nem az ORSZÁG, hanem saját haszna érdekében.
Az a szerencse, hogy olyan görcsösen és arrogáns fensőbbséggel csinálják, hogy a sorok között és szándékukkal ellentétesen, de csak tanítanak.

A fejlődés egy társadalom esetében igen lassú folyamat. Egy emberöltőbe természetesen szeretnénk ha minél több férne, s az ELÉG fogalmát is újra kell tanulni, erre a válságok jó leckék.
A rendszerváltásból a rablókapitalizmuson és a fülkeforradalmon keresztül az újfeudalizmus irányba fordultunk vissza. Ez pedig biztosan nem a társadalom többségének akarata, ami 2014-ben valószínűleg ki is fog derülni.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 04:11:16

Szerintem teljesen rendben van ez a blogbejegyzés. Ha egy politológus, aki immár 22 éve hülyíti a népet és szeretné ellenőrizni a munkája hatékonyságát, jól sikerült-e politikaitudatlanságban (jógyerekül birkaságban... lásd az index birkanép c. agitációspropaganda csapásirányait) tartani, akkor elégedett lehet, hiszen itt az "istenatta nép" politikaibutaságainak és "naaagy-naaaagy népigasságainak" a gyüjteményét olvashatja. Ezzel a néppel sikerült körbeszavaztatni a teljes politikaipalettát 1990 óta, kezdve azzal, hogy ezek a birka emberek szavaztak át 1990-ben a második fordulóban az SZDSZ-ről az MDF-re, mert ők szeretnek a győztesekkel lenni. Aztán ugyanők ették meg a rizsát a szakértői kormány-ról meg a hóttifaszizmus szőőőrnyű fenyegetéséről 1994-ben és szavazták vissza Horn Gyuláékat, majd amikor kiderült, hogy a reformokat tényleg komolyan veszik és pl bezárják a minisztériumi óvodákat meg üdülőket és többszáz intéző feri bácsi, meg üdülőgondnok Józsinéni lesz szerencsétlen a felkínált buliállásból nyugdíjba menni és a sok lopott himihumi, amit az állami meg volt pártüdülő sufnijában tartott, odaveszett, akkor megint idegesek lettek.... de ugye az audizó takonyok se feleltek meg nekik 1998-ban, így nem mentek el szavazni és az ő zsírosparaszthajszányi szavazatukkal lett csak pártízezres, ha jól emlékszem 54000-es szavazatfölénye az MSZP-nek és ezért a választási matek miatt a FIDESZ nyert 1998-ban. Innetől kezdve az olyan okos bácsik, mint aki ezt a cikkecskét összeállította a töltöttkáposztaevő mackónadrágos igasságosmagyarok hobbitelken kisszékenfingós szegmensének bölcsességeiből, agyvérzsírtolulást kaptak, hogy a szemtelen fiatal cigány takony merészel még ugatni és 2002-ben mégis elmentek szavazni, Ibi néni, Joli néni és hasonló szépnevű feleségeik pedig először mentek el szavazni, ha már nem lehetett Igasságos Németh Miklósra, akkor arra a fess emberre, a Medgyesyre.

Az ilyen emberek, mint a szerző, nevetgéltek a Magyar Politikai Élet Miszter Bén-jén, a sportminiszteren 2002-ben, de ugyanők pedig már 3-4 tapsi per-mp tapsikáztak Reform Ferencnek, majd kajálták be a Pannon Puma farkát és hozták el nullabefizetéssel 12 éves hitelre az óccsó kis Cuzzúkit, ami mindenidők relatíve legdrágább autója volt óriási áreséssel és trabant-szerűen halálos gyönge kasznival. Variáció: Reklámmatricás autót vettek. És ugyanők a TESCO-ban, amikor egyszer már végigállták a sort a könnyenfelkapkodható 50ezer Ft-os kishitelért, bepakoltak a Cuzzúkiba (egy bnevásárlókocsinyi se fér el a csomitarcsijában az "olcsó kis családi autónak, amiről ugyanezek az emberek bekajálták, hogy akkora, mint az Astra vagy a Golf).. aztán ugyanők lettek a hibásak, mért nem nézték meg a Gazdasági Minisztérium honlapján 2006. március 29-én a valós gazdasági adatokat. Majd jól elcsodálkoztak, hogy nem a Hiller Pisti lett a miniszterelnök, hanem megint ez a Gyurcsány. Aztán bekajálták a 2006-os őszi eseményeket, még a T-4-eses trükköt is és éppen a konyhában puszta kézzel zabálták ki a piros nagyfazikból a tőtöttkáposztát, amikor a Retek Klub élő egyenesben közvetítette, hogyan tolja a csürhét a lovasrendőrség a fideszcigányok hordájába az Astoriánál, úgyhogy még ezt is sikerült velük megkajáltatni és rettegve nétzték, ahogy 300 békés magukfajta bamba csürhülés-katasztrófatúrtista elnézésébe hat nácijelmezes provó felborít egy kis kék Fabiát. Majd 2006. őszétől nem értek rá, csináltak egy kamuadásvételit a kisebbik lányukkal és az fölvett egy devizalakáshitelt a ház színlelt megvásárlásához, majd a felvett 212 milliós hitelt sikerült az egész nagy családnak elköltenie, hogy a 2011-ben őket riportozó TV2 jujj -jujjbrigádnak összesen pár piros tüllfüggönyt meg a barackszínűre teddyhengerezuett falakat tudták megmutatni meg a millió egyszerhasznáéatos és szanaszétdobáltságban pusztukó gagyi gyerekjátékot az udvaron.

Aztán szórványosan láttuk még Józsinénit szőrsapóban a Milla töntetésén, meg Igasságos Sacibácsit tapsó'ni a Mágenhejm doktornak a Millán. Azok voltak még a mentőautók, azok a NYézák, igen, nem ezek a fordszarok! -bólogatott elismerően Stukszi bácsi.

Bajnai biztosan nem lop, hiszen olyan aranyos -ott csápoltak még a Free Fletó!!! tüntin, amikor Gyurcsány helyretette az ügyészséget a Zsaküzz! című előadásán. A minap meg a Nemzeti Szinháznál állták a sort kultúraszomjasan, mert Frédinéni még nem látott élőben a nammamarországra rejszoló színészeket. Egyáltalán rejszolót se, el se tudta képzelni,. hogy Szabika lepedőjén mik azok a tojásfehérje szerű szikkadt fótok.

Ilyen tehát a köznépnek az a stabil szavazóbázisa, amit a magyar sajtómunkásság majdnem mindig a kedvére tud hejehujjáztatván szavaztani.

Köszönjük meg szépen nekik azt, ami aztán ennyire nem tetszik nekik, ahogy ebben a szövegben szemléletesen sorjáz...

lüke 2013.02.11. 06:39:50

1,a nép nem volt antikommunista,söt!
ld
- majdnem 10 % párt(tag)elit
- nem érdekelte az ideológia: csak a lakás ,amit
ingyér` kapott ,meg a fizetés ,ami Trabantra, télikabátra s kajára elég volt
antikommonusta csak egyes kifinomult:) urbánus és népi intellektuel volt

2," csak mi rugdostuk ki fennhangon az oroszokat"
erröl pedig annyit- Debreceni J szerint-Antal J oszlatta fel a Varsói SZ-t, Gorbacsovnál
szerintem ennek jegyében születet a plakát(meg kellene kérdezni a grafikust, remélhetöleg még él)

s addig , míg érzelmi alapon írunk a politikáról s ennek fejében választunk nem történik semmi érdemi

lüke 2013.02.11. 06:40:48

@lüke: született bocs; rossz a tördelöm

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 07:28:08

@lüke: Az, hogy egy tábornok szalonnás tarkója látszik és tovarisi kanyéc van odaírva, az aoz orosz gazdaságikapcsolatoknak a végét nyitó(ünneplő) plakát? Szovjetckije szoldatü pasli damój egyenlő oroszgazdaságikapcsolatok kanyéc?
jaj

Benderik 2013.02.11. 10:46:50

Köszönöm, elolvastam, tanultam belőlük, pl. hogy ha pongyolán írok, félreérthető.

Mert egy plakát persze, nyilván nem csinál telet, csak számomra ez már azon időktől kezdve jelképe volt annak, amiről most írtam. És most a mémje kapcsán fogtam billenytűzetet, így maradtam e plakátnál, amiből valóban tűnhet úgy, hogy ezen plakátnak tulajdonítom az orosz piac elvesztését.
De ez persze csak egy a sok momentum közül, ám egyrészt a látványosak közül való, másrészt mutatta az irányt, ami akkor vezérelt -- nem csak minket, a teljes blokkot (ami nem mentesít, persze a hatások alól). Amúgy gazdaságilag sem csak az orosz piacról szólt, hanem a teljes keleti blokk látványos önszétrúgásáról. De ez is csak példaként a ideológiavezérelt gyakorlatiatlanságra.

Az üzleti élet valóban sokkal gyakorlatiasabb a politikai szólamoknál (ld. pl. Kína és a számára nem is létező Taiwan mindig is gyümölcsöző gazdasági kapcsolataita), de az is igaz, hogy az olyan nagyhatalmakban, mint pl. Oroszország, Kína, mindig is volt azért egy nagyhatalmi tudat, és elefántemlékezetük hátsó bugyrába felírták, ha valaki ebben megbántotta őket. És adott helyzetben gyakorlatiasan felülemelkedtek rajta, csak aztán másik adott helyzetben gyakorlatiasan elővették emlékezetükből.
Ahogy a mondás szól: "Ha át akarsz kelni a Níluson, ne szidd a krokodilus anyját." Nyilván egy jó hajóval átkelhetünk, stb., a bölcs ember valamiért mégse szidja.

Még a szétrúgásról: az orosz lélekkel kereskedni külön nyelvezetet, módszertant igényel. Volt egy ebben jártas külkereskedői gárdánk, aki értette e nyelvet. valamint a többi blokktag nyelvét, üzletkötési szokásait. És volt egy bejáratott kapcsolatrendszer. Ez egy olyan érték, amiért egy gyakorlatiasan vezetett ország minden pénzt megad. A Nyugat a nagy világkereskedelmi tapasztalatok és kapitalista profizmus ellenére is sokáig nehezen tudott pl. bejutni a kínai piacra, mert nem értette a gondolkodásukat. De szívósan, sok befektetéssel dolgozott azon, hogy megértse, és bejusson. Pedig sok "szivatós" veszteséget szenvedett el eleinte.
És a kockázatos partnereknek való exportnak is megvannak a kockázatkerülő technikái.
Szóval megérni megérte volna. A bajom nem is az, hogy nem sikerült, hanem hogy azon időkben kimondottan ellene dolgoztunk, és főleg ideológiai okokból.)

"Jobbára a mai huszonévesek gondolkodnak így, akinek a 90-es évekből nincsenek reális emlékeik."

Ez is tanulságos, mert eszerint magából az írásból nem látszik, hogy nem csak hogy végigéltem ezen időket, de a rendszerváltás utáni létről amit mondok, alapvetően alulnézetből megélt tapasztalati történelem. Ami alatt azt értem, hogy olyan saját emlékek gyűjteménye, ami egy akkor élő, húsvérlétet-tévérádióújságot megélő-olvasóhallgatónéző gondolkodó lényben két évtized alatt felgyűlt.
Hiányossága, hogy ily' módon belső információkra nem építhet, de az átlagember számára akkor elérhetőeket tartalmazza, és pl. a mai történelemírások egyes ferdüléseit már észleli.

Még annyi, én is úgy látom, a tapasztalat (nem csak nálunk) az, hogy vmennyi eszme kell az embereknek. Már úgy értem, a központi politikától is. Ez talán nem szerencsés, mert az eszmei táplálékot adhatná a civil lét / vallás stb. De több tapasztalat is azt mutatja, hogy a munkájukat szimpla gyakorlatiassággal jól végző kormányokat sokszor kiszavazzák szürkeségük okán.
Sajnos Magyarországon az ideológia, amire vevő, aki vevő, nagyrészt kibeszéletlen sérelemgyűjtemény, a kis ország sérelme, akit a nagyok folyton bántottak és -nak, pedig annyit köszönhetnek nekünk. Ami szintén nem egy előrevivő gyakorlatias eszme, és sajnos mostanában nagyon jól kijátsszák gyakorlati érdekeink elleni lépésekre. Ezzel együtt tényleg kell némi ideológia, és ezt itt most nem írtam le, csak a behivatkozott múltkoriban, itt ez is pongyolaság.

GERI87 2013.02.11. 11:04:31

"Mert a Nép nem csak Istenadta, de még csak nem is hülye. A Népnek el lehetett volna magyarázni, hogy "a helyzet rossz, mert az előző rendszer elbaszta, ti is tudjátok, tanúi voltatok, de látjátok, itt egy terv, ami alapján öt év múlva itt tartunk, tíz év múlva itt, lehet, hogy nem minden pont így jön össze, de dolgozunk rajta, ezzel foglalkozunk, ha kell majd együtt igazítunk rajta". Talán hihetetlen, de a nép elfogadta volna, hogy az eleje nehéz lesz."

Nem, nem lehetett. Az emberek, pláne ha hülyék, márpedig a többség az, nem ismerik be sohasem hogy évtizedekig semmi értéket, legalábbis értékelhetőt nem állítottak elő és hitelből élt az ország, meg egy mesterséges karantén nyújtotta hamis gazdasági környezet állóvizében...
A legtöbb ember úgy volt vele elég ha van munkája és db vmit arrébb tesz, idővel magától jön az osztrák életszinvonal....mikor rájöttek hogy nem, idegesek lettek, mert megtanulták hogy nekik JÁRNAK dolgok....és jött a nosztalgiázás.

Még ma is hallani a mantrát az Ikarusz buszok legendás minőségéről, a világot de legalábbis európát ellátó magyar termőföldről, meg a nem létező munkanélküliségről....

"Már az értelmes. Egyébként a szegény ember értelmes. Ha hagyják.)"

Pont hogy nem. A prolit fel kell emelni, taníttatni, elmagyarázni neki dolgokat, ha hagyjuk akkor jobbágy szinten tengődik és hülye marad...azért is szegény.

A legtöbben TV-t nem tudnak venni a valós anyagi helyzetükhöz mérten....

Benderik 2013.02.11. 16:15:23

@GERI87: Hát jó, ebben igazából mind csak előfeltételezéssel élhetünk. Már hogy az emberek hülyék vagy nem, megértik-e az értelmes beszédet avgy nem.
Mert szavazótáborának értékelhető mennyiségét eddig még csak a Fidesz tudta utcára vinni, így a legtöbb szavazótábornak csak egy picinyke részletét láthattuk élőben, és messze az se soha reprezentatív minta, hanem csak az épp' ráérős, utcára invitálható része.
Ezért vannak nyugdíjas nénik felülreprezentálva a gyűléseken, meg lelkes, táblákkal skandálók.
És emiatt tűnhet a nép a tévében egyszerű lelkűnek, főleg ezekről érzem, hogy írt Frick László Emlékzenekar, és alakulhat ki bennünk egy lesújtó kép az átlagszavazóról.
De ne feledjük, hogy az átlagszavazó nagy többségét még soha nem láttuk semmilyen gyűlésen, csak mindennapjainkban találkozunk velük.
És itt persze kinek-kinek szintén más a mintája, én részemről ez alapján úgy gondolom, hogy a nagy tömeg értelmes, de más persze gondolhatja/érezheti/tapasztalhatja másképp, a valóságot meg nemigen tudhatjuk biztosan.

nandras01 2013.02.11. 21:38:02

@Ad Dio:
szia ad dio!
" De kicsit azért kellett rúgni, mert el kellett indulni és ahhoz irány kellett."

semmiféle rúgás, sem kicsi, sem nagy nem kellet már akkor.
az a medve azidőtájt immáron egy éve vonulgatott kifelé (bécsi egyezmény...).
az a plakát egyértelműen a választóknak szólt, és lássuk be, nagyon bejött az mdf- nek. az már egy másik kérdés, hogy az antallt körülvevő nagyhirtelen született igazmagyarok és hűdeantikommunistává lett nem is oly régen még mszmp tag siserehad, a nagy kompenzációs és önigazoló lángolásában eredményesen becsapta a keleti piacok kapuját, és még büszke is volt rá.
utána, meg néztek ki bután a fejükből, hogy mit kezdjünk a sok eladhatatlan szarral, amit a lepukkadt gyáraink képesek voltak előállítani.
az ikarusz sem volt egy nagy durranás, tönkrement volna az széles gábor nélkül is seperc alatt, annyira elavult és csapnivaló volt -akkor már- a gyártmány, de ha nem krakélerkedünk az oroszokkal, akkor kihúzhatta volna még néhány évig - és ez csak egy példa...

Ad Dio 2013.02.11. 21:57:05

Van az a vicc, amikor az orosz meg a magyar talál egy kosár almát.
- Te magyar elosztjuk?
- Hogyan?
- Testvériesen.
- Nagy büdös francokat! Fele-fele!

Az orosz piac nagy is volt, kevésbé minőségérzékeny is, voltak bizonyos bejáratott utak is, csak hát nemigen szeretett fizetni a medve bátyó. Ez a "kereskedj okosan" meg már csak olyan játék, ahol ez nem keveset von le a dolog élvezeti értékéből.

Benderik 2013.02.13. 00:37:27

Még annyit ahhoz, hogy mennyire kellett kirugdosni a medvét, hogy azt azét ne feledjük, lehetünk mi büszkék a rendszerváltásunkra, az egészet a medve kezdte és csinálta. Ezért volt mellesleg szánalmas az a plakát, még ha szellemes is volt, de hogy szavazót menyit hozott, nem tudom, mert a két hatás egymás ellen dolgozott. Az egész emlékeztetett az egér-elefánt meg a dühös kismalacos viccekre -- mai szóval: szánalmas.hu.

lüke 2013.02.13. 14:43:48

@Frick László Emlékzenekar:
ezt mondod vagy kérdezed?
(mindkettö :jaj)
novaja polityicseszkaja реше́ние ekonomicsnyije
kontaktyi
süti beállítások módosítása