HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Inasok

2021.03.27. 06:53 Benderik

 

 

Inas, hát inas.

Legrosszabbkor, persze, pont akkor szidni a víziló anyját, mikor átkelnénk a Níluson, de ez már nem oszt, nem szoroz, amelyikük eddig nem ment el, nem most fog. Aki eddig maradt, nem miatta, inkább annak ellenére. Sokan úgysincsenek már.

 Azt meg megszokhattuk tőle, hogy ha elered a sommája, szaladnak ki olyanok, mi úgy rúg ebbe-abba, hogy ezt már észre sem veszi. Öregecskedő ember, ha nincs rajta kontroll ki időnként rászólna, szabad szájban lassan vállalhatatlanná szikkad.

Nem akart ő rosszat, szerintem még kedveskedni is próbált, hogy olyan ügyesek a fiatalok.

Az igazi baj máshol van.

 

***

Ott, hogy ebből az inasos mondatból kiviláglik, hogy országunk vezetője, akin valójában az egészségügy fejlesztése, finanszírozása, rendben tartása múlik, nem tudja, hogy a magyar egészségügyben a rezidensek nem orvosok melletti betanulók -- leginkább már ők az orvosok.

Ha a Kedves Olvasó bemegy egy kórház éjszakai ügyeletére, jó eséllyel ma már, akit "igazi" orvosnak hisz, egy rezidens. (Nem most, mikor még kórház sincs, még a Vírus előtti békeidőkben.)

Rezidens persze kezelhet, mert egyetemet végzett orvos, és elvileg egy "igazi" orvos felügyelete alatt kezel. Csak hát éjszakai ügyeletben az ügyeletes orvos az, aki eldönti, hogy csak egy gyomorrontás vagy vakbél. Más ott akkor nincs. Kicsit dramatizálva: ő egyedül ott élet és halál ura.

És az "igazi" orvosok amúgyis vagy külföldön vannak vagy annyira túlterheltek, hogy régesrég nincs idejük már gardedámkodásra.

 

***

Teher alatt nő a pálma -- és persze igaz. A mélyvízbe dobott frissdiplomás az Élet Iskolájában gyorsan kitanul csínt és bínt.

A kényszer nagy tanítómester.

És ők ügyes tanulók -- tényleg. Nem véletlen annyira kapósak nyugaton.

 

+++

Háborúban a gyermekek is gyorsan felnőnek, harcolnak, családfenntartanak. Nem jó, ha így kell lennie, de jó, hogy ügyesek, és meg tudják tenni.

A baj az, ha a tábornok úr azt hiszi, a gyerekek az oviban játszanak, és elcsodálkozik, milyen ügyesen háborúsdiznak -- pedig az a fronthíradó.

 


inas-1.png

 

 

 

 

 

8 komment

Címkék: rezidensek inasok

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr6216481476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.03.27. 08:57:51

Az inas az erdetileg tanoncot jelent. Ami normál körülmények között a dokiknál is így megy: azzal hogy kaptál egy diplomát ott még nem vagy orvos, ahogy autóvezetõ sem lehetsz a KRESZ vizsga lerakása után.

midnight coder 2021.03.27. 09:00:30

Ps. ha az illusztrációnak szánt képet ember rajzolta és 3 évesnél idõsebb, akkor szerintem mindenkinek jobb ha nem gondolkodik képzõmûvészeti karrierben.

Billy Hill 2021.03.27. 18:17:35

Az inasnak van már szakvizsgája? (Vagy akinek még nincs, az mind inas?)

Billy Hill 2021.03.27. 18:18:21

(Amúgy semmi gáz az inasokkal, pl. Néma Bob hatalmas arc, és ő volt a Feka P*nainas! ;-)

Benderik 2021.03.27. 21:55:39

@midnight coder: "Az inas az erdetileg tanoncot jelent. Ami normál körülmények között a dokiknál is így megy: azzal hogy kaptál egy diplomát ott még nem vagy orvos, ahogy autóvezetõ sem lehetsz a KRESZ vizsga lerakása után."

Ezért kínos, ha nincs annyi sofőr, hogy régóta ők vezetnek, és ezt még nem is tudja a sofőrök főnöke.

Benderik 2021.03.27. 21:57:46

@Billy Hill:
"(Amúgy semmi gáz az inasokkal, pl. Néma Bob hatalmas arc, és ő volt a Feka P*nainas! ;-)"

Ő az?:

hu.wikipedia.org/wiki/Jay_%C3%A9s_N%C3%A9ma_Bob

trabant 2021.03.29. 21:33:05

Ahol az orvosok inasok, abban az országban Orbán Viktor sofôr.
süti beállítások módosítása