HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Mert kell egy csapat

2013.03.11. 00:43 Benderik

"Ortodox fordulat?" címmel elemző cikkben boncolgatja a Heti Válasz az új felállást (MNB).

Három részlet a cikkből (önkényes hátsó szándékkal összeválogatva):

"...Ez a változás ugyanis nem hasonlít az előzőhöz: Simor András alatt is változott a csapat felállása, de a kulcsemberek java része a helyén maradt. A jelek arra mutatnak, hogy Matolcsy nagyszabású átalakításra készül: nem csak a vezetőket cseréli le, hanem belenyúl az elemzéseket készítő szakmai stáb összetételébe is. A személycseréket jobbára indokoltnak tartja jegybanki forrásunk: szerinte nem feltétlenül helyes, ha egy intézményben húsz évig ugyanazok dolgoznak a kulcspozíciókban, miközben a világ változik. ..."

"...Akkor lenne érdemes belevágni a hitelezés feltételeit javító intézkedésekbe, miután lezajlott a szervezeti átalakítás, és az intézmény szakmailag megerősödött -- véli Orbán Gábor. ..."

"...Matolcsy György távozásával részben kiürül a minisztérium: a jelenlegi hét államtitkár illetve helyetteseik közül többen távoznak vele a jegybankba. Ez feszültséget okoz a két politikus között" <Varga és Matolcsy>", de egyben alkalmat ad a tárcánál szükséges személyi változások véghezvitelére" <kiemelés tőlem> ". Várhatóan újra kell gondolni egyik-másik terület vezetését: ilyen például az adózásé, ahol a személyijövedelem-, a társasági- és az általános forgalmi adó bevételek elmaradhatnak a várttól, s ami miatt idővel sürgős beavatkozásra lehet szükség."

Tényleg önkényesen húztam össze a cikk különböző oldalairól, de ha a cikkíró is megteszi, talán feltűnt volna az épp' csak ki nem mondott következtetés, hogy a jegybank kiöregedett állományát alkalmatlanságukat referenciákkal (pl. adóügyek) bizonyítani tudó tagokból álló friss szakembergárdával fogják megerősíteni.

De az új csapat legalább bizonyíték, nem ígéret.

Személyes véleményem ehhez még annyi, hogy

  • lehet, hogy a motor öreg, a kormányt rosszul forgatták, s így cserére szorul a szív és a kapitány. De a kilométerórát és a GPS-t nem kell lecserélni ahhoz, hogy a felturbózott jószág új sebességét és irányát mérni tudjuk. Kivéve persze, ha a régi műszer nem tudott már ötszámjegyű GDP-növekedést mérni...
  • ...vagy még az a divatjamúlt technokrata típus, ami vaskalaposan azt ismételgeti, amit mér s nincs érzéke álmainkhoz.

A gyermeket már az óvodával arra kezdjük szoktatni, hogy a családon kívül is van élet, és meg kell tanulni  más társaságokban/környezetben is élni és működni. Nyilván egyszerűbb lenne egész életünkben magunkkal hurcolni aput és anyut, akik lesik szavunkat, és mindig megadják a megérdemelt elismerést, de felnőttként már nem rúghatunk ki komplett cégeket, hogy vihessük aput és anyut.

Azt mondják, az ember fejlődésében nem ugorhatók át büntetlenül a fontos állomások. Nem lenne baj három főnél nagyobb intézmények vezetését óvodai végzettséghez kötni.

 

 ((( Ui: Azért reményre ad okot, hogy a cikk szerint a hitelezés növelése érdekében "...a jegybank az eddiginél intenzívebben láthatja el olcsó devizaforrásokkal a pénzintézeteket." Ez azért reményteli, mert az MNB-nek nincs olcsó devizaforrása, ha lenne, nem ostoroznák az előző vezetést a túl sok devizatartalékért, ami drága hitelből van és alig kamatozik, így rekordveszteséget okoz.

Ami azt a reményt táplálja, hogy csak a nyomda jó öreg ördöge volt aznap figyelmetlen -- talán a fentiekkel is. )))

.

Szólj hozzá!

Címkék: csapat szakmai jegybank látlelet

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr415126862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása