HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Medve és hagyma

2014.04.02. 21:23 Benderik

Medve_es_hagyma-2.png

.

Nehéz lesz hinni, amit most mondok, de a feltörő szennyes sártenger, nyócév, négyév, és arcunkba emlegetésük, az önmagát mindig felülmúlni képes pofátlanság, és az ellene ágáló teszetoszaság, nyűg és nyíl meg hamvveder -- szóval elindított s megváltoztatni készül itt valamit.

Még csak egy halvány sejtelem, de (és esküszöm, egyelőre az utolsó metafora) mintha a trágyadomb mögött a budi sarkában kifele hajtana egy pici kis medvehagyma.

Márpedig a medvehagyma maga a tavaszi méregtelenítés.

***

Azon kevesek közé tartozom, akik nem tudják, ki nyeri ezt a választást. Ezt most nem részletezem, miért. Tudom a papírformát, azt is, hogy hiába sok elégedetlen, az Együtt-PM-MP-PSZM-MSZP-DK-FCK-YOU-NaCl-H2CO3-H2O még nevet se tud választani, így őket se sokan találják el, és túl sokan nem is akarják, a Jobbik meg szépenerősödikdeazértnegondoljukhogy, mégis vannak jelek, amik az első kettőt esélyesnek, a harmadikat erősnek mutatják.

Ám jelen sorok közt most nem ez a lényeg.

Hanem hogy ez a sok sárban tapicskolás annyi sok ármányt és szövevényt mosott a felszínre, annyi sok elsuttyantott, -sinkofált pénzes nagy ügyet sodort szemünk előtt le az ár -- trafikok, közgépek, bankszámlák, útlevelek, áldoktorok,nejlonzacskók-dobozok, komplett atomerőművek táncoltak le előttünk a hullámokon -- hogy mindkét nagy oldal szavazóbázisa kapott egy hatásos bemutatót, hogy a szentek -- ha tán köztünk is élnek -- pártonkívüliek.

Még a kormányoldal hívőserege is kemény marásokat kapott, s mára sokuk kiábrándult, nagyobb részük meg szimplán szemet húny: forgács nélkül nincs építkezés, azért így is megmutattuk, és legalább nem oda ment -- de nem ég már oly' tisztán az a tűz...

De bármelyik oldal győz is, a Nagy Kaszálás kora lejárt. Tudom, idillin naivan hangzik, de:

  • a felszín alatt a hívők serege is elvár most már némi tisztulást: vezérük tiszta szándékában hisznek, de legalább a felszínen várnak némi megnyugtatást, ami azt a szintet nem engedi már meg, ami a szemünk előtt vagy könnyen lebukhatón zajlik. Márpedig nagyságrendi ugrás van aközött a lenyúlás között, ami még titokban tartható meg ami nyílt színen űzhető.
  • a kormányoldal üzleti és médiabázisa kiépült, szinten tartani meg sokkal kevesebből kijön, mint felépíteni.
  • a másik oldal ugyan a titokban tartható szintet sosem szerette átlépni, de most különösen megégette magát, így egy ideig sokszorosan óvatos duhaj lesz.

 

  • Gyengék még, de egyre több és fejlettebben működő szervezet vadászik télen a melegágyakra,, nyáron a Nagy Terméskövek alfelének hűvösében megbúvó rovartanyákra, ahol a bűn terem s virágzik.Régi motoros az atlatszo.hu, de nemrégiben láttam itt egy adatbáizs-kezdeményt is, és azon alapuló elemzést, amit civilek hoztak létre, hogy kereshetővé, feldolgozhatóvá váljon a közbeszerzések kényszerűen nyilvánosságra hozott, de -- szöveges anyagok lévén -- eleddig nehezen átlátható szövevénye.  Minél profibbá válnak ezek, annál plasztikusabban tárul elénk a kép. Márpedig ha a nép ráunt az Ügyekre, a civil felderítés meg egyre több ügyet képes észlelni, ha lomhán mozdulón is, de megindulhat a közeledés a normális országok korrupciós szintje felé.

 

Mert ahogy 100%-os hatásfokú gép, úgy lenyúlás nélküli államgépezet sincs. De épp' emiatt nem érv, hogy úgyis mindenhol lopnak, mert nem mindegy, hogy 10 vagy 80%-ot.
Márpedig ha nem elég hatásos a felderítés és kicsi a lebukásveszély -- vagy ami nálunk dívik: már a látszatra se kell adni --, nagyüzemben szabad a tánc. És reszelgethetünk itt GDP- és államadósság-százalékokat, ezrelékeket, ha ezen százalékok sokszorosát mulatjuk el közben az államgépezet extra fogaskerekeinek kenésére.

Jó oldalát nézve ennek, nem csak termálvízből vannak tartalékaink: ha az évente szétsikkadt pénz extra balkáni hányada egyszer felszabadul, talán egy nyugdíjrendszernyi bevétel is nyakunkba szakadhat.

Hogy tényleg megindul-e vmi ezügyben, persze csak egy halovány sejtelem. A pártok mindegyike érzi most a veszélyt vagy esélytelenséget, ám akit mégis megválaszt a nép, szinte azonnal igazolva érzi majd eddigi létét, annak módját, s rossz esetben belevakul a dicsőségbe.
De ha alatta a nép nem egész ugyanaz már, és a lehetőségek apránként szűkülnek -- meg a győztes esetleg némi bölcsességgel emlékezetében tartja, hogy majdnem megégette magát -- elindulhat itt valami javulás. Persze tudom, nem kimondottan a bölcsesség az az erény, ami a politikust a hatalomba emeli, de egyes kísérletek szerint ha lassan is, de taníthatók. És ha a nép már tényleg nem ugyanaz, van esély.

Hogy tényleg megindul-e vmi ezügyben, persze csak egy halovány sejtelem. De ahogy a medvehagyma is pici, úgy igen szapora is: ahogy népszerű témává válik az átláthatóság, ahogy minél többen kezdenek kutakodni ezen ügyekben, egyre javul a kutakodás infrastruktúrája is: a fenti elemzés pl. nem csupán létrehozta az adatbázist, de a cikk egy linken át lehetővé teszi és buzdít is mindenkit annak minél aktívabb használatára. Ahogy világszerte emberek milliói ajánlják fel otthoni számítógépük kihasználatlan kapacitását csillagászati, rákkutató stb. programok elosztott hálózaton futó számításigényére, a korrupciókeresés is lehet új népi játék, ha eszközt adnak hozzá.

***

Nagyon divatba jött mostanság ez a medvehagyma. Persze divatok jönnek-mennek, de az így felkapott dolgok az első fellángolás utáni visszaesést követően elfoglalják valódi érdemeik szerinti helyüket a köztudatban. Ha a pénzek elfolyóinak keresése is fellángol, majd alábbhagy, de hasznosságának megfelelő szinten marad, lehet még itt egyszer egy jó hatásfokú államgépezet.

+++

Büdös nagyon a medvehagyma, de kitisztítja a testből a mérgeket.

Szóval büdös, és az is, amit előhoz. Kicsit büdös, kicsit zöld, de a mienk.

És azt mondják, roppant hasznos.

.

Medve_es_hagyma-3.png

.

.

.

1 komment · 1 trackback

Címkék: medve hagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr645888301

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trafikmutyi márpedig nincs - A mások kapitalizmusa 2014.04.03. 10:05:29

Azt gondolnánk, ha van ügy, ami tényleg “van”, az a trafikmutyi. Pedig a trafikmutyi inkább azt bizonyítja, hogy itt valami nincs. Legfőképpen egységes kapitalizmusszemlélet nincs, csak mindig a másoké. A Continental dohánycég elnöke azt magyarázta, h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2014.04.03. 09:30:51

A csuti ártány és bandája szappanos lábbal lesz picsán rúgva !
süti beállítások módosítása