HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Ukrajna és az emberi természet

2014.04.25. 18:53 Benderik

 

Amit most leírok, egy politikailag irreális, nevetségesen leegyszerűsített megoldás lenne Ukrajna válságára. (És persze kívülről belebeszélve.)

Egyetlen, ami mellette szólna, a józan ész. S az emberi természet az, ami irreálisan nevetségessé teszi.

Röviden (s megengedhetetlenül leegyszerűsítve) a szereplők igényei:

  • Oroszországnak a Krím-félsziget nemzetközi elfogadtatása és Kelet-Ukrajna (nemzetközileg szintén elismert) megszerzése kell.
  • A Krím lakosságának nagy többsége örül és maradna Oroszország, sosem remélte, hogy így lesz, de nagyon békétlen lenne, ha ismét Ukrajnához csatolnák. Lehet, hogy voltak csalások és nyomás a választáson, de annyira elsöprő volt az eredmény és euforikus a népünnepély, hogy ez azért sejthetően tényleg egybevág a nép nagy részének vágyaival.
  • Kelet-Ukrajna lakossága kérdésesebb, de tudtommal orosz többségű, és lázadozni tűnik az elszakadásért. Ez persze nem ad képet a teljes nép akaratáról -- láttunk már népet, melynek egyik beállítottságú fele utcára járósabb, míg a másik otthon szeret maradni --, de a közelmúltból úgy tűnik, aki ott mostanság szeretné a dolgokat befolyásolni, nem habozik utcán kimutatni.
  • Nyugat-Ukrajna népének akaratáról nem sokat tudunk. A népharag eredetileg az EU- csatlakozás lefújása miatt fűtött fel a jelen forradalmi hőmérsékletre, így talán jó közelítés, hogy legalábbis ezen tájon örülnének az Uniós tagságnak, és nem egy Szovjetuniósnak -- szóval Oroszországot nagyon nem csípnék a cégtáblán.
  • És persze mindenfelé vannak egységes Ukrajnát követelők (nem is kevesen), meg persze a kormány se mondhat mást, jobb érzés is egy nagy dicső országban élni / kormányozni, mint egy kicsi szétesett maradékában. Azonban úgy tűnik, hogy egy önálló Ukrajnának többségi támogatása csak a nyugati részen van.
  • A nyugati hatalmak egyfelől nem örülnek Oroszország beindulásának, és persze más nagyétvágyú meg elszakadni vágyó népeknek se adnának lelkesítő példát, hogy lám, ilyet lehet. Másrészt viszont háborúba se szívesen keverednének egy Oroszországgal, így igen örülnének egy arcvesztéssel nem járó békés rendezésnek, mert igazából herótjuk van az egésztől

A józan paraszti ész azt mondaná, ez az ország vagy szétesik, vagy erővel egyben tartják, de annyian érzik ezt majd elszalasztott lehetőségnek, kívülről rájuk kényszerített együttlétnek, hogy vagy polgárháborúba fúl (ami mégis szétveti), vagy egy évtizedekig békétlen népcsoporthalommá, ami együtt építeni semmit nem lesz képes, mert minden energiájára szüksége lesz egymás hatékony utálatához.

És akkor már hozzuk ki a legjobbat belőle: Ukrajna -- ami a fentiek alapján leginkább a mostani nyugati rész -- "eladhatná" Oroszországnak Keletet és (utólag jóváhagyólag) a Krímet, cserébe beleegyezésért a nyugati rész EU- és NATO-tagságához, plusz -- ha még futja az alkuból -- olcsó gázért  még egy pár évig, ami kicsit segíthetne a kezdéshez az Unión belül.

Hivatalosan persze eladásról szó se esne, formálisan népszavazás lenne külön keleten és nyugaton, ki kihez tartozna, az eredményre pedig -- ha a gyanított fenti --, mindkét ország áldását adná, plusz jöhetnének az egyéb kiegészítések a szerződésben a jövő zálogaként. Aztán egy minden érintett fél által békében elfogadott megállapodás ellen a nyugati hatalmak se igen emelhetnének kifogást, és igazából örülnének is, hogy végre mehetnek aludni. Az EU-nak is kevésbé akadna torkán egy kisebb, őt jobban elfogadó s területileg/kulturálisan is közelebb álló falat. 

+++

Fentiek persze -- mint mondám -- irreális civil képzelgések. Mert a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. Ami viszont nagyrészt az emberi természet pár nagyon fontos elemét jelenti, úgymint az ember

  • baleknak érzi magát, ha enged,
  • nem szeret leszámolni az álmaival,
  • meg ilyenek.

És ez igaz az ukrán kormányra, ami gyenge, ha enged, az ukrán nemzeti egység eszméjének harcos védelmezőire, akik elveszítenének egy álmot, igaz sok ukrán lakosra, aki alulmaradva érzi magát, ha nem tudja az egész országot a neki tetsző irányba vinni, azok is sérülnek, akik önálló országnak tartanák meg, csak orosz / nyugati irányultsággal, szóval túl sokan éreznék úgy, hogy igazságtalanság történt, és pont őket nyomták el már megint.

Mert sokszor nehezebb lemondani az egészről, még ha torkunkon akadna is. Nehezebb úgy élhetően berendezkedni egy kicsiben, hogy úgy érezzük, az egész járt volna, mint szenvedéllyel belemenni egy mindent felőrlő harcba, ahol igazából senki nem nyerhet. Igazságérzetünk indulat, ami nagyobb úr a csendes számolgatásnál.

És persze az indulatot szítani is könnyű, amit érdekből sokan szívesen.

+++

De ha ezt tudjuk, egy elhúzódó vérzős megoldás esetén legalább az vigasztalhat, hogy lám-lám, emberek vagyunk, tele igazi szenvedéllyel, nem holmi érzéketlen, hideg fejjel gondolkodó robotok.

Vagyis egy polgárháború valahol mégiscsak a humánum diadala...

.

.

16 komment

Címkék: Ukrajna egyszerű paraszti logika

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr626075729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 08:23:33

A nyugat sikertelenül megpróbálta lenyúlni Ukrajnát, de nem jött be a számítás. Ez a lényeg.

♔bаtyu♔ 2014.04.26. 12:08:48

Jelenleg az van, hogy USA-EU segítséggel megdöntötték Ukrajna törvényesen megszavazott (EBESZ képviselők elismerték) kormányát, mire az oroszok VÁLASZKÉNT visszavették azt a Krími területet, amit annak idején ők adtak Ukrajnához barátságuk jeléül.
Ukrajnában ma nem törvényes kormány van és nem véletlenül nem mernek ott választásokat tartani.

Most pedig az van, hogy az USA és az EU megpróbálja Kelet-európát belesodorni egy háborúba. Elég nyilvánvaló az is, hogy egy háborúban szinte azonnal belépne Kína is, nem véletlenül látogatott japánba Obama és állt ki a vitatott szigetek mellett Japán oldalán. (A Japánok viszont azzal együtt nem akarnak háborút.

♔bаtyu♔ 2014.04.26. 12:17:19

"nyugati rész EU- és NATO-tagságához"

Na ez az amit az EU tagállamai nagyon-nagyon nem akarnak. A NATO mehetne, viszont ez az oroszoknál érthetően azonnali háború. Ukrajnát az oroszok ugyanis éppen kompromisszumuk részeként hozták létre, az a semleges ütközőzóna. Nagyon vigyáztak is hogy ez megmaradjon, ezért kaptál jóval olcsóbban az energiát.

Ezt rúgták fel most az amerikaiak.

A gond az, hogy az oroszokkal összeveszni olyan, mintha mi az ELMŰ-vel, vagy a FŐGÁZ-al vesznénk össze.

♔bаtyu♔ 2014.04.26. 12:18:03

"ezért kaptál jóval olcsóbban az energiát." (kapták)

Allesmor Obranna 2014.04.26. 12:33:22

És akkor nézzük meg, mire is írt ki a US Navy tavaly szeptemberben tendert Szevasztopolban. Amely tenderkiírást követően nem sokkal elszabadult a káosz. És amely tendert a Krím visszacsatolását követően végül - érthetően - vissza kellett vonni.

www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=2bb691b61c59be3a68180bd8c614a0cb&tab=core&_cview=1

Göntér László 2014.04.26. 14:19:10

@Allesmor Obranna: Erről nem tudtam, de érdekes adalék. Ukrajnáról én ezt gondolom:
ktkj.blog.hu/2014/03/04/ukrajnarol

ephart 2014.04.26. 14:26:24

most hogy az illegitim ukrán kormány elzárta a vizet a kocka el van vetve.Ukrajna ketté válik

indapass90210 2014.04.26. 15:13:29

@♔bаtyu♔: "Most pedig az van, hogy az USA és az EU megpróbálja Kelet-európát belesodorni egy háborúba."

Számomra úgy tűnik, hogy az oroszok fegyverezik fel a szakadárokat és szítják a konfliktust.

Hollandexxonvaldez 2014.04.26. 16:26:26

az egészben az a szomorú és vérlázitó hogy egyeztetve az oroszokkal még mindig nem vonultunk be Kárpátaljára,ami a mienk,1000éve.

Tudom a sok agymosott mást mond.Hazaáruló kötélrevaló az egész kormány amiért megint nem lép.Orsós Viktor elbaltázta a déli megyéinket 1999-ben már.

Az oroszok most jogosan lépnek fel a nyugat által bekavart Ukrajnában.Remélem Ukrajnából Oroszország,Lengyelország és Magyarország is megkapja a neki járó részt és visszaáll a kb 400éves állapot.Nekünk ez tanulság hogy EU-ból NATO-ból kifele,mert rohad mindkettő és a végén ránkomlik.

indapass90210 2014.04.26. 16:57:54

@Hollandexxonvaldez: LOL! Azért jó vicc, hogy a "hanyatló nyugat" a kommunistából átköltözött a szélsőjobb retorikába.

indapass90210 2014.04.26. 17:00:36

@♔bаtyu♔: "Elég nyilvánvaló az is, hogy egy háborúban szinte azonnal belépne Kína is, nem véletlenül látogatott japánba Obama és állt ki a vitatott szigetek mellett Japán oldalán."

Ugyanarról a Kínáról beszélsz, amelyik nem tudja visszaszerezni Tajvant? Vagy ez másik Kína, amelyiktől a Japánoknak is félni kell?

Aurelius Respectus 2014.04.26. 17:38:41

Szerintem is a cikkben vázolt megoldás lenne az értelmes, de tudjuk milyen az emberi természet, nem akar lemondani semmiről ami az ő tulajdona. Még néhány sziget miatt is képesek egymásnak esni országok, pl: Falkland szigetek.

Banonym 2014.04.26. 17:55:59

Alapvetően egyetértve egyetlen dolgot nem értek.
Egy ilyen jellegű szétszakadásnál miért nem kerül elő mint téma az a pár millió magyar aki a legnyugatabbi csücskén lakik az országnak?

Berzengő 2014.04.26. 17:57:44

@Hollandexxonvaldez: ".Remélem Ukrajnából Oroszország,Lengyelország és Magyarország is megkapja a neki járó részt és visszaáll a kb 400éves állapot."

Az a jo hogy a mi szélsőjobbunk ilyen gyáva senkiházi. Ukránok, szerbek ha hasonlóak is de legalább bátran harcolnak a magukért.

A mi ubernemzetieink meg otthon a fotelben nedvesednek be arra, hogy más kaparja ki nekünk a nemzeti gesztenyét.

Ha nem magyar társainkról lenne szó, azt kívánná az ember nektek, hogy szakadjon Ukrajna, aztán az egész kárpátalját egy hét alatt kiparetoljak Magyarországra, hisz ha mar szakadtak akkor a maradék tiszta Ukrán legyen (ez érthető is lenne nekik önvédelemből)

Akkor nézném meg a képedet hogy mennyire követelnéd, hogy "Nekünk ez tanulság hogy EU-ból NATO-ból kifele" vagy pedig itt nyüszítenél, hogy jaj kedves NATO-EU véddj meg minket véddj meg minket mert magunk sz@rt sem érünk. a szomszédaink ellen.

Berzengő 2014.04.26. 18:03:44

@♔bаtyu♔: "Elég nyilvánvaló az is, hogy egy háborúban szinte azonnal belépne Kína is, nem véletlenül látogatott japánba Obama és állt ki a vitatott szigetek mellett Japán oldalán."

UKRAJNA (?!) miatt? Hol álmodtad te ezt?

Meg ha azt mondanád, hogy az Ukrán háború leple alatt, gyorsan elfoglalnak azokat a szigeteket amiket akarnak, meg lenne is benne ráció. De hogy Kína ami meg a saját Krimje (=Taiwan) érdekében se megy háborúba, majd pont
KEU-ban fog háborúzni a ... miért is?

Az oroszokkal is annyira barátok, hogy Putyin oda is akart gázvezetéket de azért nincs meg, mert Kína nem hajlandó Európai árat fizetni érte, Ukrán árat akarnak maguknak.

Nesze neked, belepnek az oroszok mellett...
süti beállítások módosítása