HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Rendőrsorfal

2014.11.17. 23:02 Benderik

 

Hát igen, a bénázás örök. Valahol szép is, olyan emberi.

Ott maradtam egy darabig a hivatalos vége után kicsit előrébbről is megnézni.

Ha netán még mindig ott lennének, és ezt olvassák, adnék a rendőröknek egy egyszerű tanácsot: a rendezők / szónokok távozása óta maguk a rendőrök maradtak az egyetlen látványosság.

A képviselők is valószínűleg rég hazamentek, így ha a rendőrök nem kezdenek el fel-le vonulgatni a lépcsőkön, szerintem a nép is rég hazament volna, mert érdektelenségbe fullad a dolog.

A tüntetés fontos része lezajlott, nem mondom, hogy minden szónok értelmesen beszélt (egyikük szerintem kicsit őrületgyanűs is volt, bele is rekedt), meg érteni se lehet mindent egy ekkora visszhangos téren nagy tömegben, de amiért az egész történt, hogy megmutassa magát egy tömeg, aki unja, hogy szórakoznak vele, azt sikerre vitték.

Ennél több ebben itt ma nem is kellett hogy legyen.

Viszont az elöl állók fel maradtak hevülve, és meg akarták mutatni, hogy kitartóak, és hogy több feszültség van bennük, mint ami egy órában kiadható. Ami szintén nem baj, ha látják ott benn.

De aztán már ez is megvolt, és igazából kezdett volna jogosan oszlani a buli, ha a rendőrök ott fenn a lépcsőn olyan szép fenetudjamilyen gyakorlatokat nem mutatnak. A korábbi jelszavak is előjöttek párszor, de az igazi egyetlen esemény maguk a rendőrök maradtak.

S a rendőrviccen meg sünön felnőtt magyar ember hagyományos szórakozása a rendőrökön élcelődés, szóval ez ott tartotta őket. A rendőrök amúgy teljesen tanácstalannak tűnőn telefonálgattak, és igazából maguk se tudták, mi legyen, de időnként valamit kell tenni, így néha lesétáltak, majd fel, oldalt meg vissza, s szinte minden mozgást hálás hujjogás kísért, különösen, mikor egyszer még le is szaladtak.

Szóval ezt most teljesen komolyan mondom: a legjobb taktika az lett volna, ha eloltják szépen a villanyt, és elmennek a bejárattól. A kapuk zárva, ez a nép ott biztosan nem ment volna be.

És a buli ilyen kínosan semmibe hajló vége látványosság híján bezár.

Néha a legegyszerűbb megoldás a legcélravezetőbb.

Arról már nem is beszélve, hogy a rendezvény miatt be volt hangosítva a tér: ha a valahol biztosan hányódó mikrofonba egy nyugodt bariton hangú őrmester szépen bemondja, hogy a Parlamentben már nincs senki, s ők is már mennének haza, mert holnap is sok betörés meg zseblopás (tényleg így mondják) várható, a nép veszi a poént és hazamegy.

Persze ilyen őrmesterből kevés van, tudom, de hasznos lenne tartani egyet a különleges egységeknél.

Ehelyett a szokásos teljesenérthetetlenhuszonötéves pályaudvari hangosanbeszélőikbe kezdtek beszélni, aminek már a hangja is oszlatásszagú, főleg ha a lépcsőkön rohamsisakbemutató is társul hozzá. (Meg adja is rá magát a "tolmácsot kérünk" a népnél is levő hangosbeszélőkből meg egyszerű hangszálból.)

Hát igen, a bénázás örök. Valahol szép is, olyan emberi...

 .

(Azért a jövőre való tanulságként illene, ha maga a rendező gondoskodna róla, hogy addig maradjon egy általa delegált s a nép által így elfogadott hang a mikrofonnál, amíg a  nép haza nem ment. Ahogy nőt, népet sem illik felajzva hagyni a téren.)

.

.

.

 

8 komment

Címkék: bénázás Örök Értékek

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr86911387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.18. 05:56:02

Az épület elleni támadás jelkép. Mindegy, hogy van-e bent valaki. Ezért kell megvédeni.

s 2014.11.18. 16:42:05

Simán el tudnám fogadni az üzletek hét végi zárva tartását cserébe azért, hogy a parlament viszont minden nap legyen zárva.

eßemfaßom meg áll 2014.11.18. 17:13:44

Azt ugye tudod, hogy amig a tüntetőkből akárcsak 1db ott van addig sehol a világon nem mennek el a rendőrök, és sehol a világon nem megy oda a bariton őrmester tréfélkozni a rendezvény hangosításához.

Benderik 2014.11.18. 22:27:53

@maxval birca hozzászóló: "Az épület elleni támadás jelkép. Mindegy, hogy van-e bent valaki. Ezért kell megvédeni."
Nem azt mondom, hogy nem kell megvédeni, hanem hogy HOGYAN nem kell megvédeni. Főleg, ha nem is támadják. Nem azt mondom, hogy magára kell hagyni a teret, csak hogy onnan a középpontból lemennek, és ha a dolog nem jön be, és valamiért mégis mindenáron bemenni van kedve a népnek, benn is volt rendőr elég, meg a térről visszamehetnek De szinte biztos, hogy nem ment volna be senki. Amit persze csak az ott levők látványára, hangulatára, összetételére és némi emberismeretre alapozva mondok, de mondom, B-tervként a Parlament így is védve lett volna.

Benderik 2014.11.18. 22:38:42

@eßemfaßom meg áll: "Azt ugye tudod, hogy amig a tüntetőkből akárcsak 1db ott van addig sehol a világon nem mennek el a rendőrök, és sehol a világon nem megy oda a bariton őrmester tréfélkozni a rendezvény hangosításához."

A sehol-a-világont nem tudom, de esélyes. Azért taktika van sokféle, és sokszor vált már be a meglepőbb, ami a helyzethez igazodot. És nem kellett volna magára hagyni az épületet, csak onnan a főműsorhelyről lemenni. Voltak ott elegen készenlétben, akik ismét előjöheznek, ha tényleg támadás történne. De azért nagyobb valószínűséggel nem történt volna. Vasrács védte a bejáratot, a népnél meg nemigen voltak se eszközök se elszánás. Ha a rendőröket nem lehet tologatni, az épülettel nemigen foglalkoztak volna.
A kritikus helyzetek feloldásában pedig óriási szerepe tud lenni egy jól eltalált, megfelelő hangot megütő egyénnek.
Persze tudom, hogy a protokoll nem ez, és a helyszínen levő végrehajtók nem kockáztathatnak az előírásoktól való eltéréssel. De magasabb vezetőik igen. És sokat nem kockáztattak volna.

Viszlát és kösz a halakat 2014.11.18. 23:00:13

@Benderik: Amit leírtál az olyan ahogy Móricka elképzeli a rendfentartást, a rendőrök meg a szabályzatuk szerint dolgoznak, amiben nem szerepel opcióként, hogy "az egységek elvonulnak a védett objektum elől, hátha a cukifiju tüntetők értik a poént és hazamennek"

Benderik 2014.11.19. 20:45:42

@Viszlát és kösz a halakat: Tudom, hogy a normál folyamatnak nem része. De magasabb szinten már van mód mérlegelésre. És nem az épület magára hagyását mondtam, csak diszkrét félreállást a reflektorfényből, és beavatkozást akkor, ha van miért.
Mindezt azért, mert nagy valószínűség egyszerűen nem lett volna miért, ha meg mégis, benn is nyilván voltak az épületben (vagy legyenek), és a térről is vissza tudnak menni.

De tudom, hogy a protokollból kibújni nehéz, megvallom, még azt is mérlegeltem, hogy előremegyek, megkeresem azt a hányódó mikrofont, és jobb híján magam mondok pár lenyugtató szép mondatot, mielőtt túlságosan belelendülnek a semmibe vezető nagy lelkesedésbe, de nyilván az ilyesminek sok technikai nehézsége van -- kezdve az előreevickéléstől ama mikrofon megtalálásáig abban a hangzavarban, és addigra már több rendőr is volt, mint tüntető, így nagy kár veszélye nem fenyegetett, szóval győzött az álmos lustaság.

Ui.: Hogy lehet, hogy pont ugyanaz az a pici kép ott a nevednél, mint eßemfaßom meg áll -nak?
süti beállítások módosítása