HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

A Mester igaza

2015.07.11. 22:53 Benderik

 

Hát ahogy ezt a menekültügyet eddig menedzseltük, azon pár dolog megint nagyon látszik:

  • tetteinket továbbra sem a gyakorlati megfontolások vezérlik, hanem hogy kormányfőnk egyszer kimondott szavait bárhogy is, de igazoljuk,
  • és végre legyen egy téma, ahol ő lehet az nemzetközi szinten, aki elsőként tudta és megmondta és a téma vezéralakjává válhat,
  • és hogy ennek érdekében nagy déres-dúros kinyilatkoztatásokkal eljutunk egy harcos forradalmi kerülőúton oda, ahová egy csendesen árnyas, egyenes út is vezetett volna, csak abban úgy nincs megnyert ütközet

.
Mert volt ugye az a kijelentés még a párizsi Charlie-s lövöldözés után a "terrorizmus=bevándorlók" témában, ami kicsit olyan elefántos meg porcelánboltosnak éreztek a világ többi részén. És ez sok pontot elvitt kormányfőnk nemzetközi helyosztóján.
De ő egy igazi ketrecharcos, aki ha pofont kap, csak még inkább tűzbe jön, és az utolsó szónak meg kell mutatni, hogy neki volt igaza: így bevándorlókra rázúdult össztűz: nemzeti konzultáció, plakátok, kerítés, keménykedés kvóták ellen, egyezmény átmeneti felmondása, majd -- hát igen: igazából a kvóta mögöttes elvének elfogadása, ami azonban így kiharcolásként hat.

És el kell ismerjük, hogy a szerencse most is a Mester kezére játszott: mert a menekültek áradata épp' mostanság kezd egy olyan szintre jutni, ahol már eldugítja a lefolyókat, a célországok befogadókapacitásait, így másoknál is hirtelen téma lett belőlük. Csak persze addigra mi már rég előbb megmondtuk.

És persze a terrorizmushoz ezeknek annyi közük van, hogy épp' azelől menekülnek, de mindegy, "a menekültek problémát jelentenek" tétel egyszer kimondott ténye végre igaznak bizonyult, így mi már megint rég megmondtuk de ők nem hitték aztán most tessék.

És igazából teljesen mindegy, tényleges megfontolás alapján pl. a kerítés jó megoldás-e, megépülnie azért kell, mert a kerítés az a kellően látványos megoldás, ami dicsőn hirdeti, hogy kormányfőnknek végig igaza volt, hisz' lám-lám, már a többi ország is épp' most kezd túlcsordulni a hirtelen népvándorlástól.

***

De ami az igazán szép, a csavar, amit a befogadási kvótával tekertünk:

Mert a kvótarendszer tartalmilag azt fejezte volna ki, hogy az Unió országai egyfajta közteherviselést vállalnak menekültügyben, azaz a menekültek által el nem ért szerencsés földrajzi "középsők" besegítenek a pechesebb elhelyezkedésű "szélsőknek". És e segítséget egyfajta teherviselőképességgel súlyozva nyújtották volna, ezért jutott volna ránk egy eléggé jelképes 1134 darab menekült.

MI ezt felháborodottan elutasítottuk, hogy ránk aztán nem tukmálhatja senki a hozzá beeső menekültjeit.

...

Aztán kiderült, hogy a szerb határral mi magunk is szélsők vagyunk, és annyian jönnek, hogy a továbbmenekülőket már visszafogadni se vagyunk hajlandóak, és erre hivatkozva átmenetileg fel is mondtuk egy élő megállapodásunkat. Amiről aztán kiderült, hogy ja nem is mondtuk fel, csak azt mondtuk...

Majd nagy dérrel-dúrral kerítésbe fogtunk, és mikor a világ értetlenkedni kezdett, végre kiböktük, hogy annyi menekült érkezik közvetlenül hozzánk, hogy igazából -- a fenti értelemben - mi magunk is "szélsők" vagyunk, így hogy gondolja bárki is, hogy még majd mi fogunk bárkit is másoktól átvenni.

Mikor aztán végre EU-társaink is ki tudták hámozni mondandónk lényeget, elég hamar rámondták, hogy megértették, hogy mi is "szélsők" vagyunk, mint pl. Olaszország, és ezentúl így kezelnek bennünket, s még segítségre is számíthatunk.

Vagyis pont az a közteherviselési elv az, amit egy szép nagy kerülővel sikerült kiharcolnunk, miután nagy dobpergéssel elutasítottuk. Mert ha elfogadjuk a kvóta alapú elvet, de bemondjuk, hogy mi olyan ország vagyunk, akihez átlagon felüli számú menekült özönlik, feltehetőleg nem az jön ki a kvótaszámításban, hogy fogadjunk be 1134-et, hanem még átvesznek tőlünk a gazdagabb "középsők".

Csak akkor persze nincs dobpergés meg dér és persze dúr se, no meg utólagos hangos megigazulás. Úgy meg minek...

(Ami meg a menekülteket illeti, hát velük a fő baj, hogy épp' akkor jöttek, mikor ők voltak a téma, ráadásul jól megrugdosható téma. Rosszkor rossz helyen. Van ilyen.)

.
.

.

.

.

57 komment

Címkék: Mester csórikáim

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr237616346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csatos Bambi 2015.07.12. 12:31:21

Miért kellene nekünk akár csak EGY "menekültet" is befogadnunk?

Táborokat kell építeni a problémás országokhoz legközelebbi, a harcokba nem bevonódott biztonságos országok HATÁTZÓNÁJÁBA, a lakott területeken kívül, a menekülőknek meg a tudtára adni, hogy az ELSŐ útjukba eső táborig menekülhetnek, és KÖTELESEK hazatérni, amint rendeződik a hazájukban a helyzet.

Sok életerős fiatal férfi inkább menne, hogy a saját hazájában rendet tegyen, ahelyett hogy ide özönlenek hívatlanul, kéretlenül, hogy eltartassák magukat, meg hétszámra vakargassák a padokon a töküket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.12. 12:51:55

"tetteinket továbbra sem a gyakorlati megfontolások vezérlik, hanem hogy kormányfőnk egyszer kimondott szavait bárhogy is, de igazoljuk,"

tetteiteket továbbra sem a gyakorlati megfontolások vezérlik, hanem hogy kormányfőnknek bárhogy is, de mindenképp ellentmondjatok.

"és végre legyen egy téma, ahol ő lehet az nemzetközi szinten, aki elsőként tudta és megmondta és a téma vezéralakjává válhat,"

és végre újra legyen egy téma, ahol ti lehettek azok, akik elsőre benyaltok a menekültektől besokallt Nyugat-Európának.

"és hogy ennek érdekében nagy déres-dúros kinyilatkoztatásokkal eljutunk egy harcos forradalmi kerülőúton oda, ahová egy csendesen árnyas, egyenes út is vezetett volna, csak abban úgy nincs megnyert ütközet"

Gondolod, hogy ugyanoda jutnánk? Veletek egy multikulti Magyarország lenne az eredmény, több százezer fekával és muzulmánnal. Orbánnal - a sok mutyi meg lopás ellenére - legalább megmaradunk magyarnak. Tudom, ez nektek fáj.

Sir Galahad 2015.07.12. 12:59:43

Teljesen félreérti a t. szerző a magyar kormány álláspontját kvótaügyben - vagy csak úgy tesz, mintha nem értené.

A kvótát nem azért utasította el Orbán, mert problémája van azzal, mennyi embert kéne befogadnunk. Az ELVVEL van baj, hogy valahol megmondják mások, hogy mi mennyit fogadjunk be. Tökéletesen egyetértek azzal, hogy ez legyen belügy, döntse el minden ország, hogy mennyit akar befogadni. Az Unióban annyi minden nemzeti hatáskör (hogy mást ne mondjak, a minimálbér megállapítása, és még lehetne sorolni), miért ne lehetne ez is az?

Egyébként sokadjára mondom: a balhé nem menekültek, hanem gazdasági migránsok miatt van. Aki menekült, az a háború sújtotta országból átmegy az első békés államba, és nem a zöldhatáron érkezik, hanem legális átkelőn. Magyarország esetében Ukrajna az egyetlen szomszédos állam, ahol háború van - aki onnan jön és a kérelme alapos, szerintem is be kell fogadni. A többinek itt mi keresni valója van?

Muad\\\'Dib 2015.07.12. 13:26:23

"...És persze a terrorizmushoz ezeknek annyi közük van, hogy épp' azelől menekülnek..."
Felmerül bennem egy igen szórakoztató momentum a hasonló igazságokkal kapcsolatban. Én, mint tenyeres-talpas schengeni EU állampolgár A-ból B-be menet netán úgy döntök, hogy repülni támad kedvem. Ez esetben miután épphogy a valagamba nem néztek be kamerával, eme rövid tortúra feljutok egy járatra. Nos ez az elfogadott és közmegelégedéssel járó procedúra azért szükséges, mert soha nem lehet tudni nem férkőzött e terrorista a békés polgárok utaslistájára.
Na és akkor jön Benderik, aki bizony tudja (mer' okos) és kijelenti, hogy minden illegális határátlépő, nemhogy nem terrorista, hanem egyenesen valami kis Terézanya klón.
Tehát sommásan összefoglalva a helyzet az, hogy ezek szerint én szerény EU állampolgárként nagyobb veszélyt jelentek - a mérhetetlendemokraták szerint - a biztonságra, mint az ellenőrizhetetlen, többnyire muszlim hátterű országokból érkezők, hiszen őket nagy lendülettel prejudikálva a terrorizmus elől menekülőknek kell tekinteni. Az összeset. Mert csak...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.12. 13:54:58

@Muad\\\'Dib:

Te ezt nem érted. Nem is értheted, mert elvakít az idegengyűlölet. Kivétel nélkül mindenkit, aki nem támogatja, sőt kövtteli letelepítésüket Magyarországon.

Medgar 2015.07.12. 14:06:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szánalmas vagy. Miért, és főleg hogyen tudnánk Magyarországon letelepíteni ennyi bevándorlót? Ugyanis nem a fenti 1134 emberről van szó, hanem arról a 80 ezerről aki idén érkezett hozzánk. Amikor a kvótákat felállították 60 000 menekülttel számoltak, jelenleg 300-350 ezernél tartunk, akiknek 90-95%-a muszlim. Márpedig a muszlimok sikeres beilleszkedésének számtalan eus országban tanúi lehettünk az elmúlt húsz évben...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.12. 14:27:48

@Medgar:

Miért? Hát azért, mert szegények sokezer kilométeren át menekültek, hogy megoszthassák velünk kultúrájukat, vallásukat és törzsi-vallási ellentéteiket.

Hogyan? Hát úgy, hogy törvényi erővel beköltöztetjük őket az üresen álló lakásokba, házakba. Magyarországon több tízezer lakás áll tartósan üresen. A tulajdonosokat a törvény kötelezné arra, hogy ingyen szállást és ellátást biztosítsanak a menekülteknek, természetesen a vallási előírásaiknak megfelelően, vagyis disznóhús kizárva - marhafelsál és bélszín jöhet.

"a muszlimok sikeres beilleszkedésének számtalan eus országban tanúi lehettünk az elmúlt húsz évben"

Na látod, akkor meg mi bajod lehet azzal, ha nálunk is létrejönnek muszlim és néger negyedek, no-go zónákkal?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.12. 14:41:27

@Medgar:

Egyébként az általam javasolt módszer az elszállásolásukra nem új, már a Rákosi-korszakban is alkalmazták, vagyis igen sok hasznos tapasztalat gyűlt össze az alkalmazásáról. Ami új, az a tulajdonos költségére történő ellátás (rezsi inkluzíve), de ha már a nácifasiszta rasszista magyarokba nem szorult annyi emberség, hogy önként ellássák a menekülteket, akkor a törvény erejével kell kötelezni a jótékonyságra.

Persze a mostani fideSS-kúrmány alatt erre nincs sok esély, de remélhetőleg az igazi magyarok (vagyis a liberális érzelmű hazafiak a baloldali pártok híveivel karöltve) és a menekültek hamarosan együtt fognak tüntetni Orbán távozásáért, aztán már semmi akadálya nem lesz annak, hogy a magyar nép népszavazáson kinyilváníthassa azon szándékát, hogy önként lemond házáról/lakásáról, jövedelméről és végül hazájáról a menekültek minél magasabb színvonalú ellátása érdekében.

Furusina 2015.07.12. 14:42:38

Teljesen egyetértek a cikkel, ez a kormányzat mindent a látszatnak, és a propagandának rendel alá. A menekült áradattal, talán terroristák is beszivároghatnak ugyanúgy, mint eddig is a kontár-kormány öt éve alatt. De elegánsabban is be tudnak szivárogni, a letelepedés kötvény által aminek immár, csak a jutalékát kell kifizetni az offshore cégek részére. Az off shore cégek kedvezményezetti/ tulajdonosi köre, csak nem Vajna? Rogán? Orbán? Lázár? Habony? Pintér?!
JELZEM, FIDESZNYIK BÉRKOMMENTELŐK REPLIKÁIRA NEM FOGOK REAGÁLNI, CSAK "CIVILEKKEL" BESZÉLGETEK.

Muad\\\'Dib 2015.07.12. 14:52:57

@Furusina:
Még, ha hülyeség is a letelepedési kötvény, de legalább - elméletileg - ellenőrizhető ki jön ide. Akik iratok és minden egyéb nélkül érkeznek, ott a jóhiszeműség az egyetlen érv, ami miatt hinnünk kellene nekik.
Mint azt már máshol jeleztem, mind a bal, mind a jobboldal érvrendszere nevetséges ebben a kérdésben:
- A magát humanistának feltüntető állítólagos baloldal évek óta azt a propagandát sulykolja, hogy muszlim országok nagy részében a férfiak elnyomják a nőket, embertelenül viselkednek családon belül, és szörnyű emberi jogi helyzet uralkodik. Ugyanez az oldal most arról győzköd mindenkit, hogy aljas és xenofób az, aki esetleg megkérdőjelezi a migránsok jó szándékát, európai normákkal való viszonyukat és integrációs képességeiket. Teljes ellentmondás.
- A magát jobboldalinak tartó megmondóemberek pedig most a legszörnyűbb dolgokat feltételezik mindenkiről, miközben más kérdésekben foggal-körömmel védik az elmaradottabb muszlim országok "kultúráját", és az ott élőket.

Szóval megy itt a demagógia mindenhonnan...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.12. 15:02:52

@Muad\\\'Dib:

"A magát jobboldalinak tartó megmondóemberek pedig most a legszörnyűbb dolgokat feltételezik mindenkiről, miközben más kérdésekben foggal-körömmel védik az elmaradottabb muszlim országok "kultúráját", és az ott élőket."

Ilyet azért nem sokat találsz. Persze vannak, én is jópárszor vitatkoztam olyanokkal, akik megalapozott vagy alaptalan Izrael-ellenességük miatt felvállalták azt a kognitív disszonanciát, hogy az amúgy általuk sem szívlelt muzulmánokat gáncstalan Grál-lovagokként állították be.

zsoltix 2015.07.12. 15:19:28

Fő téma, ja. A rádióban vízállásjelentés már nincs, van helyette menekültáradat-jelentés. Minden egyes nap beszámolnak róla, hogy tegnap hányat fogtak el, mintha valami nélkülözhetetlen információ lenne, hogy x vagy x+2 volt éppen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.12. 15:22:09

@zsoltix:

Napi hányezer betolakodó lenne az, ami már téged is érdekelne?

zsoltix 2015.07.12. 15:30:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nagyjából ugyanannyit mondanak minden nap. Számomra semmi hírértéke nincs, hogy 892 volt, vagy 925. Az lenne hír, ha ettől jelentősen eltérne akár pluszban, akár mínuszban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.12. 15:36:07

@zsoltix:

Nem válaszoltál a kérdésemre. Nehéz volt?

DFK 2015.07.12. 15:38:37

@Furusina: vagyis csak bevándorlópártiakkal vagy hajlandó kommunikálni.

Tudományos libsizmus 2015.07.12. 15:39:46

@zsoltix:
Neked a pride a hírérték. Minden más az rasszizmus.

DFK 2015.07.12. 15:40:16

@zsoltix: akkor az sem hír, hogy párszázról kb napi ezerre emelkedett a számuk.

DFK 2015.07.12. 15:42:31

Ezek nem menekültek, hanem illegális bevándorlók.

Netuddki. 2015.07.12. 15:50:31

@Sir Galahad: "Az ELVVEL van baj, hogy valahol megmondják mások, hogy mi mennyit fogadjunk be."

Ja, a kádár rendszerrel is "csak" az volt a baja, hogy nem ő volt a párt első titkára. Meg a maszoppal is, hogy nem ő lopta a legtöbbet. Mennyé mán...

Netuddki. 2015.07.12. 15:53:18

@Muad\\\'Dib: Csak ahogy fúj a szél, és ahogy a pillanatnyi érdek kívánja...

Furusina 2015.07.12. 16:02:35

@Muad\\\'Dib: Egyetértek Önnel, és annyiban egészíteném ki, hogy valószínűleg, bármely más kormányzatunk ugyanezt, vagy hasonlót csinálna normál, tárgyalásos kormányzati üzemmódban, propaganda effektek nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.12. 16:42:43

ebben az egesz menekultugyben megint az a legszomorubb, hogy senkinek nincs maganvelemeye /azt fel sem mermen tetelezni megoldasi javaslata/
hanem az un. bal oldal es szurkolotabora vs. kormany, jobb oldal es szurkolotabora
es ez megy 25 eve

csak egy néző 2015.07.12. 16:46:02

Írja már meg valamelyik okostojás, hogy mi lenne a megoldás?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.12. 16:58:54

@hagyma:

"az a legszomorubb, hogy senkinek nincs maganvelemeye /azt fel sem mermen tetelezni megoldasi javaslata/
hanem az un. bal oldal es szurkolotabora vs. kormany, jobb oldal es szurkolotabora"

Ami ugye terád is vonatkozik, igaz? Vagy te különbnek tartod magad?

zsoltix 2015.07.12. 17:07:18

@DFK: De, az hír. Minden nap bemondva nem az.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.12. 17:32:23

@zsoltix:

Nyilván zenét sem hallgatsz, mert mindig ugyanazok a hangok ismétlődnek.

Sir Galahad 2015.07.12. 19:44:01

@bértrollbosszantó_kovi1970: Bocsánat, akkor te egyetértesz azzal, hogy mások mondják meg, mennyi menekültet fogadjunk be?

Benderik 2015.07.13. 19:57:34

@Csatos Bambi: "Miért kellene nekünk akár csak EGY "menekültet" is befogadnunk?

Táborokat kell építeni a problémás országokhoz legközelebbi, a harcokba nem bevonódott biztonságos országok HATÁTZÓNÁJÁBA, a lakott területeken kívül, a menekülőknek meg a tudtára adni, hogy az ELSŐ útjukba eső táborig menekülhetnek, és KÖTELESEK hazatérni, amint rendeződik a hazájukban a helyzet."

Igen, ez amolyan ideálisféle lenne, csak hát a környező országok ahol azok a táborok lehetnének, ugyanolyan instabilak. Szóval a "harcokba nem bevonódott biztonságos országok HATÁTZÓNÁJA" mint olyan, tudtommal nemigen létezik.
De egyetértek, hogy alapvetően a helyszínen lenne jó megoldani ezen országok baját, szóval amint ez sikerült, nem kell beengedni az onnan érkező menekülteket...

Amúgy nem mondom, hogy mindenkit nyakra-főre beengedni, nem erről írtam. Hanem hogy amit mi teszünk, azt nem a józan megfontolások vezérlik, hanem a propaganda. Ami ritkán hozza el a legjobb kihozhatót.

Benderik 2015.07.13. 19:58:31

@Sir Galahad: "Teljesen félreérti a t. szerző a magyar kormány álláspontját kvótaügyben - vagy csak úgy tesz, mintha nem értené.

A kvótát nem azért utasította el Orbán, mert problémája van azzal, mennyi embert kéne befogadnunk. Az ELVVEL van baj, hogy valahol megmondják mások, hogy mi mennyit fogadjunk be. Tökéletesen egyetértek azzal, hogy ez legyen belügy, döntse el minden ország, hogy mennyit akar befogadni. Az Unióban annyi minden nemzeti hatáskör (hogy mást ne mondjak, a minimálbér megállapítása, és még lehetne sorolni), miért ne lehetne ez is az? "

Lehetne. De akkor is az lenne értelmes/hatékony, ha valamiféle megállapodás születne az országok között, és valamiféle igazságos megállapodás, mert különben nem lesz belőle megállapodás, és olyan, ahol a menekültek össztömege valahol el is helyeződik, így e megállapodás valamiféle közösen kidolgozott algoritmuson alapulhatna, ahol figyelembe vennék, kihez mennyi érkezik, ki mennyit bír befogadni. A kvóta pont egy ilyen lenne / lett volna. Csak ha úgy éljük meg (harsogjuk), hogy ránk kényszerített kvóta, az sérti az érzelmeinket. Ha meg leülünk megtárgyalni, és közösen kihozzuk ezt az algoritmust, akkor a felek érdekeit szem előtt tartó összehangolt megegyezés.
Nézőpont kérdése.
Úgy viszont nehéz lenne megegyezni, hogy mindenki azt mondja, hogy bocs, ide senki nem jöhet. Mi különösen beszívnánk, ha a többiek azt mondják, ja ti vagytok a széle? Hát ezt beszívtátok, bocs.

Benderik 2015.07.13. 20:05:49

@Muad\\\'Dib: "...Na és akkor jön Benderik, aki bizony tudja (mer' okos) és kijelenti, hogy minden illegális határátlépő, nemhogy nem terrorista, hanem egyenesen valami kis Terézanya klón."

Tényleg nem fejtettem ki részletesen: igen, persze, lehet köztük terrorista. Csak egyrészt a túlnyomó többségük nem az, és mondatopm már eme pongyolaságában is pontosabban közelítette, hogy mennyi az, mint a hivatalos kormánypropaganda, aki szerint definíció szerint mind az. Továbbá aki az, az enélkül is szinte ugyanúgy bejön. De persze óvatosság kell, és nem is mondom, hogy nem: csak ennek vezérlője a gyakorlati megfontolás legyen, ne a propaganda, mert utóbbi ritkán szül értelmes / hatékony megoldást.
(A seggbenézős játék amúgy a repülésnek szól, nem a határátlépésnek. Földi úton EU-n belül bárki bármit bárhova.)

Benderik 2015.07.13. 20:06:28

@Furusina: "Egyetértek Önnel, és annyiban egészíteném ki, hogy valószínűleg, bármely más kormányzatunk ugyanezt, vagy hasonlót csinálna normál, tárgyalásos kormányzati üzemmódban, propaganda effektek nélkül. "

Hát igen: valami ilyesmit próbáltam magam is leírni. Normál, tárgyalásos kormányzati mód, propaganda-effektek nélkül.

csak egy néző 2015.07.13. 20:14:27

Szögezzük le, hogy ez a népvándorlás senkinek sem jó egész európában.
Érdekes, hogy ez a sok gyűlölködő barom, abban látja a megoldást, hogy kerítés és mindenkit visszadobni a túloldalára.
Azt jut eszembe erről, hogy a barom reggelente talál a kertjében egy szarral teli vödröt és zavarja a szaga, akkor átteszi a kerítésen a szomszédjához (aki azt előbb utóbb megunja) és azt hiszi, hogy milyen ügyesen megoldotta a problémát és majd nem érzi a szagát és másnap reggel, megint ott a vödör és kezdi elölről. Pedig a szomszédokkal kellene összefognia és megoldást találni arra, hogy ne legyen minden reggel egy vödör a kertjében az ablaka alatt.

Benderik 2015.07.13. 20:33:26

@hagyma: "ebben az egesz menekultugyben megint az a legszomorubb, hogy senkinek nincs maganvelemeye /azt fel sem mermen tetelezni megoldasi javaslata/"

Hát, a javaslat nehéz ügy. Kiindulásként: hideg fejjel el kéne kezdeni gondolkodni rajta:nem kapkodva, nem szenvedélyből,nem propagandacélokat követve.
Okos lény az ember, hahajlandó gondolkodni, és együttműködni.
Ez utóbbi is fontos, egy szövetségben vagyunk, és érdemes azon belül együtt gondolkodni.

Vélemény? A fentin kívül, hogy kerüljük a szélsőségeket, és egyik szélsőségre a válasz ne a másik legyen. Lehet, hogy eddig túl liberális és szociális volt, ahogy a Nyugat a bevándorlóket / menekülteket kezelte / ellátta. De ha szélsőségesen az volt, erre nem a másik szélsőség a jó válasz.
Az akkor / korábbi mennyiségre lehetett volna középutas megoldásokat találni. (Egy kósza gondolat: pl. amolyan zöldkártyaszerű: letelepedhet, dolgozhat, szavazati jog nélkül. Szociálisan is van középút, kultúrálisan is.)

A mostani helyzet persze más, mert ekkora áradat tényleg eldugíthatja a befogadóképességet. Ez más helyzet, de félreértelmezés az eddigivel keverni. Mert nem azért lett most hirtelen ilyen sok menekült, mert eddig túl liberális volt a kezelésük. Amúgy lehet egy jó megoldás része a szigorított határvédelem / talán kerítés is, de nem önmagában hebehurgyán, hanem egy átgondolt és közös csomag részeként. Ez a kerítés, így, egy határozottságot sugalló miniszterelnök képét hivatott zengeni. És emellett véletlenül lehet haszna is.

Benderik 2015.07.13. 20:35:36

@csak egy néző: "Pedig a szomszédokkal kellene összefognia és megoldást találni arra, hogy ne legyen minden reggel egy vödör a kertjében az ablaka alatt."

No, igen, valahol itt kezdene értelmessé válni az, hogy Unió...

Sir Galahad 2015.07.14. 09:03:11

"az lenne értelmes/hatékony, ha valamiféle megállapodás születne az országok között" - bocsánat, de a megállapodást én úgy értelmezem, hogy az érintett országokat legalább megkérdezik, mit szeretnének. Lehet, hogy én vagyok a hibás és nem figyeltem, de nem tudok róla, hogy ez ügyben például Magyarországot megkérdezték volna, milyen megoldást szeretne. Én annyit hallottam, hogy a központban BEJELENTETTÉK, hogy kvótarendszer LESZ és Magyarországnak x számú menekültet KELL fogadnia. Ebben hol a megállapodás? Ez inkább diktátumnak tűnik.

csak egy néző 2015.07.14. 09:24:31

@Sir Galahad:
"A demokrácia a többség diktatúrája"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.14. 11:31:51

@csak egy néző:

A liberalizmus meg a marginális kisebbség diktatúrája. Akkor már inkább a demokráciát választom.

csak egy néző 2015.07.14. 12:21:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Arany anyám, azt választasz, amit akarsz.
Közben tele pofával köpköditek az uniót de a lóvéért meg tartjátok a zsebeteket.

"Tisztelt Barroso úr!
A magyar állam vezetőjeként a magyar nép nevében azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy az Ön ellen folytatott szabadságharcomat támogatni és finanszírozni szíveskedjék....
NEKÜNK NINCS IS IGAZÁN SZÜKSÉGÜNK ÖNÖKRE. MI UGYANIS MEG TUDJUK LOPNI SAJÁT MAGUNKAT. ELÉG, HA CSAK A FIDESZ ÉS AZ MSZP PÉNZTÁRNOKAI KÖZÖTTI ÉVTIZEDEK ÓTA FENNÁLLÓ SZÁZALÉKOS MEGÁLLAPODÁSOKRA UTALOK, MELYNEK KÖVETKEZTÉBEN BÁRMILYEN BERUHÁZÁSBÓL, EURÓPAI CÉGEK KÖZBEIKTATÁSA NÉLKÜL IS, MILLIÁRDOKAT TUDUNK KAMPÁNYCÉLOKRA FORDÍTANI…

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.14. 12:50:17

@csak egy néző:

Így igaz, sőt az egész nép azt választ, akit akar. A balosokk és a libbantak legnagyobb baja igazából az, hogy a népet nem lehet leváltani. Közhely, de igaz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.14. 12:51:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Pontosabban le lehet váltani, pl. feka és muzulmán bevándorlók szézezreinek letelepítésével, de ehhez sajnos a magyar népnek is van pár szava.

csak egy néző 2015.07.14. 12:58:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Arany anyám, te vagy a nép????
Messze van ám még 18'.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.14. 13:29:45

@csak egy néző:

"Arany anyám, te vagy a nép????"

Igazad van, neked hatszor annyi alapod van magadat a népnek nevezni.

"Messze van ám még 18'"

Így igaz, addig még bukhattok sok-sok százalékot. Igaz, ahol most vagytok, már nehéz lesz sokat rontani, de biztos menni fog.

Benderik 2015.07.15. 19:37:02

@Sir Galahad:
"az lenne értelmes/hatékony, ha valamiféle megállapodás születne az országok között" - bocsánat, de a megállapodást én úgy értelmezem, hogy az érintett országokat legalább megkérdezik, mit szeretnének. Lehet, hogy én vagyok a hibás és nem figyeltem, de nem tudok róla, hogy ez ügyben például Magyarországot megkérdezték volna, milyen megoldást szeretne. Én annyit hallottam, hogy a központban BEJELENTETTÉK, hogy kvótarendszer LESZ és Magyarországnak x számú menekültet KELL fogadnia. Ebben hol a megállapodás? Ez inkább diktátumnak tűnik.

Hát, igazából mi itt egykoriszocialistaországoknépe hajlamosak vagyunk az államra úgy tekinteni, mint aki megmondja nekünk, mit csináljunk, és ugyanígy képzeljük az EU-t is, ahol a központ megmondja az országoknak, mit csináljanak.
De igazából a központ az országok delegáltjaiból áll, és persze ott arányosan viszonylag kicsi a szavunk, de egyrészt ettől még a vitának részesei vagyunk, másrészt megfelelő érvek esetén számtani súlyunknál nagyobb erővel is el tudunk fogadtatni javaslatokat.
De ami a lényeg, hogy az EU központja nem egy idegen lényekből álló haditanács, hanem az országok maguk alkotják. Íga megfelelő érdekképviselet esetén a központ utasításai voltaképp' az országok megállapodása.
Csak ehhez persze nem kívülről kell üzengetni neki, hanem érvekkel részt venni benne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.15. 20:21:17

@Benderik:

Érdekes olvasni, amit írsz. A baloldal ui. folyton arról beszél, hogy a többségi kormányzás nem jelenti a többség diktatúráját, és a valós súlyuknál több beleszólást követelnek a döntésekbe (a valós súlyuk alapján ui. max. annyit mondhatnának, hogy yessir!).

Most meg arról írsz, hogy "megfelelő érdekképviselet esetén a központ utasításai voltaképp' az országok megállapodása". A nem annyira tisztelt ellenzék, abból is főleg a baloldal a belpolitikában vajon miért nem tartja magát ehhez?

Sir Galahad 2015.07.15. 22:56:45

@Benderik: Értem, tehát te sem emlékszel olyan egyeztetésre népvándorlás-ügyben, ahol a magyar álláspontot meghallgatták és figyelembe vették volna. Kösz.

Benderik 2015.07.16. 18:21:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Érdekes olvasni, amit írsz. A baloldal ui. folyton arról beszél, hogy a többségi kormányzás nem jelenti a többség diktatúráját, és a valós súlyuknál több beleszólást követelnek a döntésekbe (a valós súlyuk alapján ui. max. annyit mondhatnának, hogy yessir!).

Most meg arról írsz, hogy "megfelelő érdekképviselet esetén a központ utasításai voltaképp' az országok megállapodása". A nem annyira tisztelt ellenzék, abból is főleg a baloldal a belpolitikában vajon miért nem tartja magát ehhez?"

A demokráciát bizonyos esetekben (pl. alkotmányozó méretű többség) könnyű kijátszani. Ha ilyenkor a többségbe kerülő nem él megfelelő önmérséklettel, akkor nem valósul meg a kisebbség megfelelő érdekképviselete. Egy könnyen levezethető gondolatkísérlet: elméletileg kétharmaddal beírható az Alkotmányba, és törvényessé tehető, hogy Kovacs Nocraft Jozsefne vagyona külön indoklás nélkül elkobozható a köz érdekében, mert ettől a "köz" gazdagabb lesz. Ha megtennék, Ön elfogadná, hogy érdekképviselete megvalósul, pusztán mert törvényesen választott hatalom rendelte el -- betű szerint mindenben törvényesen?
Nem tartom nagyra a magyar ellenzéket, de ha pampognak, ezért teszik: a kisebbség érdekképviselete ilyen többség esetén nem valósul meg a többségi kormányzó erő önmérséklete nélkül. Főleg nem, ha az kimondottan lebontja az összes őt korlátozó mechanizmust.

EU-n belül ennél értelmesebb munka folytatható, mert egyeztető mechanizmusokat (és demokráciát) régebben űző felek a szereplők. Megfelelő bizottsági munkával, érveléssel pedig kisebb állam is vihet keresztül dolgokat, holott súlyából fakadón erre erőből nem lenne képes. Ha értelmeset javasol, maga mellé állíthat annyi szavazatot, ami már többség. Ez a különbség.

Benderik 2015.07.16. 18:27:49

@Sir Galahad: "Értem, tehát te sem emlékszel olyan egyeztetésre népvándorlás-ügyben, ahol a magyar álláspontot meghallgatták és figyelembe vették volna. Kösz. "

Igazából szomorú lenne, ha minden EU-s egyeztetésről hallanom kellene. Nem azért fizetem Magyar Államot, hogy nekem kelljen aztán helyette egyeztetésekre járnom.
Az a baj, hogy mi már csak azt tudjuk elképzelni, hogy hangosan üzengethetünk egymásnak tévében/újságban / plakátokon, és a megkérdezésünket is vhogy így képzeljük el.
A Magyar Állam ott van az EU bizottságaiban, tanácsában, és parlamentjében, ahol az egyeztetések folynak. Normál esetben szép csendben, felhajtás nélkül, ahogy normál munka folyni szokott. Ha ezeken nem veszünk részt, csak az utcáról kiabálunk be, akkor nem vettünk részt benne, de az a mi faszságunk. Dolgozni kell, nem üzengetni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.16. 19:09:46

@csak egy néző:

Kaváncsi vagyok, hogy fognak tolongani az osztrákok a "Kriegsflüchtlingekért".

@Benderik:

"Ha ezeken nem veszünk részt, csak az utcáról kiabálunk be, akkor nem vettünk részt benne, de az a mi faszságunk."

Ez ugye szól azoknak a baloldaliaknak is, akik még ma is azzal jönnek, hogy a szavazástól távolmaradottak nem is szavaztak Orbánra, ezért Orbánnak nincs legitimációja?

Benderik 2015.07.16. 19:45:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Erre az érvre igen, szól. Aláírásának és otthonmaradásának súlya van. Arra viszont nem, ha egy kétharmados kormány mindenféle egyeztetést félresöpörve tesz bármit -- arra hivatkozva, hogy őt a nép a választással minden tettére az elszámolás igénye nélkül kritika nélkül biankó felhatalmazta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.16. 21:23:41

@Benderik:

Értelek, és részben egyet is értek, de akkor áruld el: miért tartanak egyáltalán választásokat, ha egy kisebbségi akarat ugyanúgy érvényesül, mint a többségi akarat? Hiszen a ballib oldal lényegében azt követeli, hogy a többségi kormány fogadja el az ő álláspontjukat pl. a homóházasság vagy a migránsok dolgában.

És akkor még nem is szóltam arról, hogy az első kérdésben meghozott kompromisszumot (bejegyzett élettársi kapcsolat) épp a kisebbség utasítja el, a saját elképzelésének 100%-os érvényesítését követelve. Vagyis nem önmérsékletet várnak el a többségtől, hanem teljes kapitulációt.

"EU-n belül ennél értelmesebb munka folytatható"

Én nem vagyok ilyen optimista az EU vezetésével kapcsolatban, részben a görög válság kezelésével kapcsolatban (az utóbbi évekre gondolok, nem az utóbbi hónapokra), részben a migránskérdés kezelése miatt. Ui. itt sem lehetséges kompromisszumos megoldás. Ha csak feleannyit engednek be Európába, az ugyanúgy tönkreteszi Európár néhány évtizeden belül.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.16. 21:27:46

@Benderik:

"arra hivatkozva, hogy őt a nép a választással minden tettére az elszámolás igénye nélkül kritika nélkül biankó felhatalmazta."

OK, egyeztetés igen, de a kisebbségi vélemény elfogadásának kötelezettsége nélkül - hiszen ez esetben a kisebbség uralma valósulna meg. Persze tudom, ez a baloldal részéről úgy hangzik, mint a homók érvelése: ha nem kapják meg kompromisszumok nélkül a maximumot, akkor szerintük nem is törtlnt egyeztetés.

Az elszámolást meg normális ellenzék esetén úgysem lehet megúszni, mert egyetlen párt sem marad örökké uralmon. Más kérdés, ha megegyeznek egymás között, hogy a lopás nagy közös célja érdekében nem vonják egymást felelősségre - lásd pl. Orbán fenyegetőzését Gyurcsánnyal szemben, amiből aztán semmi nem lett.

Benderik 2015.07.18. 15:24:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "OK, egyeztetés igen, de a kisebbségi vélemény elfogadásának kötelezettsége nélkül - hiszen ez esetben a kisebbség uralma valósulna meg. "

A kisebbségi vélemény elfogadása nem kötelező. Ám meghallgatása igen, értő meghallgatása, és törekvés (mindkét oldalról) a konstruktív vitára, megegyezésre. Ennek alapnak kéne lenni, de nincs mifelénk kultúrája. Egyik oldalról se, de a totális, minden vitát félresöprő -- sőt, meg se hallgató -- izmozás elterjesztése Magyarországon Orbán Viktor egyik főműve, és ő legnagyobb/-értőbb/-tudatosabb művelője is. Bár a stílust az ellenzék is gyorsan eltanulta.
1998-ig még voltak tétre menő viták, ahol legalább megkísérelték meggyőzni egymást. Mára ilyesminek nyoma sincs...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.18. 20:44:48

@Benderik:

"A kisebbségi vélemény elfogadása nem kötelező. Ám meghallgatása igen, értő meghallgatása, és törekvés (mindkét oldalról) a konstruktív vitára, megegyezésre. "

Ezzel csak egyetérteni tudok.

"a totális, minden vitát félresöprő -- sőt, meg se hallgató -- izmozás elterjesztése Magyarországon Orbán Viktor egyik főműve"

Ezt nem merném egyértelműen Orbán nyakába varrni, de azzal egyetértek, hogy ő is kiemelkedő művelője e műfajnak. Ahogy azzal is, hogy a szoclib oldal igen hamar egyenrangú partner lett e téren. Persze azt se feledd, hogy a háttérben azért voltak informális egyeztetések, gondolok itt pl. Orbán és Horn nem igazán publikus, de megtörtént konzultációira.

Másrészt azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az első Fidesz-kormány olyan erős baloldali médiaellenszélben, az állami intézmények olyan mértékű szoclib uralma mellett működött, ami mindenféle egyeztetést csupán olcsó színjátékká silányított. Az előbbire elegendő csak egyetlen példát felhozni, az ismert HVG-címlapot, ami aljasságban azóta is felülmúlhatatlan teljesítmény a közvélemény média általi manipulálása terén. Ahol tétre menő egyeztetést láttál, ott igen gyakran a maszop és a szadesz birkózásáról (vagyis a kutya farok általi csóválásáról) volt szó, nem a kormánypártok és az ellenzék konstruktív vitájáról.
süti beállítások módosítása