HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Rossz magyar szokás

2015.09.16. 18:53 Benderik

 

"van itt egy rossz magyar szokás (…). Ha egy magyarnak azt mondják, hogy a határidő 30 nap, akkor a harmincadik napon fog végezni.  De az a legkésőbbi időpont, de lehet három nap alatt is elintézni valamit a hivatalban, meg négy nap alatt is, azt senki nem tiltja meg. És amikor az életünkért futunk, amikor arról van szó, hogy valóban a magyarországi jogrendnek akarunk érvényt szerezni, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha egyébként fizikailag lehetséges lenne korábban is. Ilyen értelemben a minisztert nem terheli felelősség, mert ő határidőre teljesítette volna a munkát, de én sokkal gyorsabb előrehaladást szerettem volna látni, és így aztán el kellett fogadnom a lemondását."

"Orbán Viktor: Hende egy rossz magyar szokásnak lett az áldozata"


Nos, szerencsére létezik egy szép magyar szokás is.


Ez úgy indul, hogy ha egy megfelelően nagy ember megfelelő elszánással elrendel valamit, mindig akad jelentkező, aki elvállalja.

Mert az ilyesmi vállalás koszt-kvártéllyal, bársonyszékkel, hivatali autóval jár, és aztán persze a feladatból is mindig teljesül valami.

De igazából mindegy is, hogy mi, mert

  • egyrészt a lényeg az elszánt tenni akarás, és a lehetetlent nem ismerő harci szellem, hogy tudj nem nemet mondani,
  • másrészt a feladat messziről nézve úgyis mindig teljesül, közelről meg úgyse nézi senki -- megfelelő magasságból fényképezve valami határozott vonal biztosan lesz azon a határon, aztán hogy acéldrótból fonták vagy a homokba vizelték, ezen már igazából nem múlik semmi,
  • pár év múlva meg még örülünk is, ha nem egy olajos-rozsdás drótkupac lesz az eltávolítandó veszélyes hulladék, csak némi magától felszívódott természetazonos aroma.

 

***

A híradások szerint a teszetosza ex-honvédelmi miniszter helyébe pattanó új harci mén pont ezen elvárt elszánással ugrott a feladatnak, lehetetlent nem ismerve indította el a Nagy Déli Offenzívát. Ami ugyan alsóbb szinten nemigen tudta, mit csináljon és mivel, mert a szerszám, ha volt, sem ott volt, ahol az ember -- az ember, aki a szerszám által lett ember hajdanán, de mára levetkőzte e mankót, mert ma már pusztán lelkes elszánással is tud dolgozni, ha szerszám nincs, és e lelkes elszánás teszi őt az Állatok Királyává.

Jómagam élvezettel olvastam e Nagy Déli Offenzíva első hetéről szóló híradást, és jóleső érzéssel állapítottam meg, hogy a világ az ötvenes évek óta nem változik, mert mindig van magyar ember, aki nem ismer lehetetlent, és így az ötéves terv továbbra is mindig teljesülni fog -- sőt, túlteljesülni.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szokás tudj igent mondani!

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr417793410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása