HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Gólöröm magyarosan

2016.06.17. 19:53 Benderik

 

Hazudnék, ha azt mondanám, meglep, mert igazából nem. És ez szomorú.

Mert persze borítékolható volt, hogy ha az EB-n netán nyer a csapat, előjön a társadalmunkba kódolt frusztráció, vajon örülhet-e ilyenkor egy nemzetrontó ballib vagy sírnia kell, amiért majd mindenki úgy veszi, hogy a Gonoszt igazolta az Élet.

Ráadásul a dolog sokrétűbb, mint hinnénk: az általam látott írások, hozzászólások nem csak azt hozták ki, hogy mit gondol a jobbkonz a ballibről, hogy az örül-e ilyenkor, hanem úgy tűnt, hogy maga a ballib (mentálisan labilisabb része) is egyfajta pszichológiai eszmélésként élte meg, hogy tud örülni -- annál is inkább felszabadulva, hogy először maguk is meglepődtek rajta, és ez belső feszültséget okozott.

És ez tisztára olyan, mint mikor az Emberiség ráeszmélt, hogy jé! -- biológiailag a bennszülöttek is ugyanolyan emberek, mint felfedezőik, akiknek jó ha anyukájuk megsimogatja a fejüket vagy kapnak fagyit, és rossz, ha a lábukra esik egy nagy kő.

***

Leszámítva, hogy igazából nem létezik se olyan valódi élőlény, aki ballib, se olyan, aki jobbkonz, csupán egyszerű elmék próbálják e sémákkal érthetőbbé tenni maguk számára a Világ összetettségét -- nincs abban semmi különös, ha egy ember örül, ha a csapata nyer. Ahogy egy fagyinak is örül, meg egy ötösnek az iskolában vagy a lottón. És ha csapata veszít annak meg nem örül, ahogy pl. annak se, ha egy gereblyére lép -- amolyan képregényszerűen.

És igen, olyanok is vannak sokan, akik ezt az egész focit, ahogy van, nem csípik. Meg körülötte a felhajtást. De régen is voltak. Ahogy olyanok is akik meg a kelkáposztát vagy a zellert. Csak utóbbiak ettől még nem feltétlen ballibek.

***

Ennyi. Minden más túlbonyolítás.

 

Ui.: És ettől persze Mesterünk nyilván eljátssza majd a maga játékát, ami persze szúr szemet és bök majd csőrt, de ennek nincs köze ahhoz, hogy örülünk-e, ha csapatunk nyer. (Ahogy magához ahhoz se, ha csapatunk nyer.) Ez a része is kőegyszerű, de attól még egy másik játék. Persze káros, mert a fenti frusztrációkat okozza. De nem azt, hogy örülünk-e, ha a csapatunk nyer, pusztán azt, hogy értjük-e, hogy hogy lehet, hogy örülünk.

Na, szóval skizofrén nemzet lettünk, de örülni még legalább tudunk. Legfeljebb nem vesszük észre...

 

classification_of_world-1.JPGA Világ felosztása (egyszerűsített modell sematikus zellerábrázolással) 

 

 

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr818819320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

new_boy_on_the_block 2016.06.18. 07:16:44

Ne haragudj, de nem értelek :( Mi a baj? Én olyan ember vagyok aki Magyarország feliratú pólóban jár ha meccsnap van, a mostani EB-t leszámítva rendszeres vendég vagyok a magyar csapat (sajnos inkább csak hazai) meccsein, politikai beállítottságom is hasonló mint az ott megjelenő többi szurkolóé... de még sem hiszem, hogy a foci, a mi focink, a magyar foci csak a miénk lenne. Az ország sem a miénk. Mindenki abban hisz amiben akar, azt szeret akit akar, azt néz/vesz/esz amit akar. Ameddig nem erőltet rám senki semmi szart, ameddig nem magyarázza meg valaki, hogy Orbán miért tolvaj vagy Vona miért náczi addig az sem érdekel, hogy ki mire akar szavazni. És ezzel nem vagyok egyedül... Szerintem örülj, örüljünk a győzelemnek mert ez a miénk és ennyi. Nem kell ezt túltolni.

Netuddki. 2016.06.18. 08:44:16

Nem vagyok focibúza, úgyhogy tárgyilagosan tudom megítélni mi lett mára belőle. Ez is csak egy üzlet semmi más.
Egyik oldalról nézve a játékosok túl vannak fizetve és ajnározva, másik oldalról meg eszméletlen pénzek forognak benne, így nem is csoda a messze átlag feletti fizetés, és a sorozatos botrányok.
Sajnos ebbe a biznicbe akar a tolvaj orbán banda beszállni közpénzből, ami nettó sikkasztás és börtön járna érte egy jogállamban.
Bocs, hogy ilyen negatív voltam, de remélem ettől még tudtok örülni a magyar csapat sikereinek. Máris keresek 1 milka eurót. Muhaha!

Netuddki. 2016.06.18. 08:45:27

@Tibi !: Gondolom sietnek befizetni az államkasszába. Muhaha!

Trackers 2016.06.18. 08:49:36

Sajnos a kommunista diktatúra sok embereből és családból módszeresen és sikeresen kiirtotta az egészséges nemzeti öntudat utolsó morzsáját is.

Ezek állnak Gyurcsány mögött agyatlanul gyűlölködve, és ezek kapnak agyfaszt minden egyes magyar gól okán.

Benderik 2016.06.18. 23:09:59

@new_boy_on_the_block: "...Szerintem örülj, örüljünk a győzelemnek mert ez a miénk és ennyi. Nem kell ezt túltolni. "

Na ja, vmi ilyesmit próbáltam magam is mondani...

Balt 2016.06.20. 08:17:42

"És igen, olyanok is vannak sokan, akik ezt az egész focit, ahogy van, nem csípik. (...) Csak utóbbiak ettől még nem feltétlen ballibek."

Dehogyisnem. Legfeljebb pártjaik híján elárvult ballibek.

Ellenpróba: keress nekem egy jobbikost, aki büszke kiállásra buzdít a magyar válogatott ellen. (És ez a tetű Tóth még most is közvetít az eb hírfolyamban, mintha mit sem írt volba még az osztrák meccs előtt: index.hu/sport/futball/2016/eb/2016/06/14/eb2016_focieb_5._nap_magyar_valogatott/ne_feljen_bevallani_ha_a_magyar_valogatott_ellen_szurkol . Hát ja, ilyen türelmes és befogadó nép a magyar.)

Balt 2016.06.20. 08:23:17

volna

A Jobbik csak azért említtetett, mert sajnos vagy sem: ők a legnépszerűbb ellenzéki párt, de jól is néznénk ki, ha (ők vagy a szsvazóik) felvállalnák a fkusztrációból fakadó vázi nyílt nemzetárulást.

Balt 2016.06.20. 08:27:21

Kvázi. (Mobilról írok.)

@Trackers: A vicc az, hogy Fletó maga megköszönte a "zseniális játékot", tehát ő talán levette, hogy ma már nem hoz szavazatot a nyílt magyarellenesség. :)
süti beállítások módosítása