HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

A puzséri gondolat mentén apáink önzéséről (?)

2017.05.17. 17:53 Benderik

 

És igazából csalok, mert nem ő e sátáni gondolat atyja, csak az ember, ki felvállalta, hogy leemeli róla a szőnyeget.

Szóval Puzsér Róbert nyugdíjasokról szóló minapi felvetésére szeretnék pár gondolatot szólni.

Előszöris el kell mondjam, örülök, hogy e kérdés előjött, mert egyike a szőnyeg alatti Kibeszéletlen Nagy Problémáknak.

Mert a nyugdíjasok ellátása tényleg óriási összeggel terheli a költségvetést, nyilván csökkentve ezzel az ország verseny- és működőképességét. Amibe pedig a nyugdíjasok (és unokáik) érdekében is érdemes lenne fektetni, mert egy felpörgetett gazdaság a nyugdíjakra/unokákra is többet tud aztán hosszú távon áldozni.

Csak hát igen kényes téma, amit felvetni is illetlenség, s ki megteszi, azt kötözködő érzéketlen tuskónak kiáltják majd ki -- így talán történelmi szükségszerűség is, hogy az Úr e kínos feladatot Puzsér Róbertre osztotta.

Szóval jó téma, amit ki kell beszélni.

Így én ennek keretében ellenérveket sorolnék most fel.

Mert amit most mondok majd, talán fájni fog, mert szerintem összevetve a most aktív korúakat (magamat is beleértve) a nyugdíjasok egykor aktív létével, a látszat ellenére a számvetés az előbbiek számára (számunkra) kínosabb.


***

Mint mondtam, Isten Kritikai Ostora csak előhozta, maga a téma régi -- zártkörű beszélgetésekben nem ritkán felmerül. Így érvrendszere is az, és pontosabban azt nézném most meg, amit én érvekként ismerek.

Ez érvelés alapvetően két pillérre épül.



Egyik, hogy a szocializmusban gazdaságunk valójában nem termelte ki saját fogyasztását, így a jelen nyugdíjasai sem termelték ki mostani nyugdíjukat.

Másik, hogy termeltek, amit termeltek, maradt ami maradt ebből, van amennyink van, de ha a nyugdíjasok lemondanának juttatásaik egy részéről, e jótettel mindenképpen segítenék a gazdaság felpörgetését, az egyéb elesettek segítését, így e pénz közvetve unokáikra menne.



Nos, ezekkel szállnék most vitába.

(A vitába vont érveket idézőjelbe teszem majd a pontok elején, de ettől azok nem idézetek, csak így átláthatóbb. Tehát ezek egy elképzelt vitapartner érvei (ki szegény eleve bukásra van ítélve, hisz' az én írásomban nyilván enyém az utolsó szó...))

***

"A szocializmusban gazdaságunk valójában nem termelte ki saját fogyasztását, így a jelen nyugdíjasai sem termelték ki mostani nyugdíjukat."


Aki élt akkor, ismeri jól a szocialista ipart, annak termelékenységét, az adminisztrátorhegyeket mozgató végtelen bürokráciát és a szétlopott Nagy Közös gyárakat. Maguk a gyárak -- különösen a mezőgazdaság -- amúgy termeltek sok világszínvonalú (vagy némi dizájnnal azzá tehető) dolgot, csak az irányítás átideoligizált hülyesége, pazarlása, és a szétlopott Nagy Közös miatt az egész úgy összességében tényleg egy folyamatosan széthordott roncstelep volt.

Hogy a mai öregek ne dolgoztak volna keményen, az nem igaz. Inkább úgy fogalmaznék, hogy át lehetett alibizni egy oktatási főosztályon egy életet kevés fizetésért, vagy eldolgozgatni egy gyárban kicsit többért, majd másodállásban fusizni keményen, ha kicsit többet akart az ember. És azért a gyári dolgozgatás is olyan volt, amit legtöbbünk ha két napig bírna, mert nagyon fel lennénk háborodva, ha kézzel kéne emelgetni azokat a vastömböket, amikhez ma már senki  nem nyúl targonca és kisdaru nélkül, meg ha olyan vasolvasztó kemencék mellett csorogna életünk, s belőle földre az izzadság.

Ami cuccot meg a pénzből venni lehetett, azért végképp nem mennénk vissza az időben. Bár az tény, hogy a ma leszakadóinak a hatforintos tej és a háromhúszas kenyér, meg a munka, amivel megkereshetik, ma álomszerű lenne. Többségünk azonban nem menne vissza, és akik egyáltalán olvassák ezt most, azok nem a leszakadó mélyszegények, így ez utóbbi csoportba tartoznak.

Szóval az nem igaz, hogy ne dolgoztak volna úgy, ahogy mi, maiak tesszük. Az az érv, hogy lusták voltak, de jól éltek, szerintem eléggé bukik.

***

"Na de a termelékenység. Kit érdekel, mennyire keményen dolgoztak, ha eladhatatlan szart gyártottak a kemény munkájukkal? Aki ma szart fakaszt, dolgozzon bár keményen vele, a piac kiüti a pályáról, és jogosan, mert munkája nincs hasznára a világnak. Ez nem igazságos vele, ha csak munkaadója volt béna, de ettől még nem kap pénzt se most, se erre alapozva majd öregkorában. Az Élet már csak ilyen. Ha velünk ilyen, velük miért ne legyen az?"

Nos, igen, ez sokban igaz.

Csakhogy. És ez egy súlyos csakhogy, amiből ha összevetjük magunkat -- a mai aktívakat -- velük, végül sajnos nem mi jövünk ki jobban.

Ugyanis.

Az elsőre látszik, hogy ez fenti példából az az eset, mikor a munkaadó volt a hibás. A szocialista ipar csodája volt az, ami egy rá(nk) kényszerített ideológia miatt nem (vagy csak elvétve) engedte, hogy a dolgozó értelmeset termeljen.

Persze mondhatjuk erre, hogy "de hát a történelem mi magunk vagyunk, így magunknak csináltuk. Illetve csinálták a ma öregjei".

De persze tudjuk, hogy nem.

Esetükben annyira nem, hogy még csak nem is belső erők kényszere volt ez, hanem egy külső hatalom erőltette rájuk, nem ők választották, sőt.

"Na de akkor tettek volna ellene! Mi, maiak tudjuk, hogy mindenki a maga sorsának kovácsa, s ha nem tetszik, változtatnia kell. Aki a mai kemény világban másokat hibáztat, és nem vállalja a változtatás kockázatát, elbukik."

Nos, az a rossz hírem van, hogy ebben is ránk vertek.

Mert ők megpróbálták. Mi több, akkor és úgy, amikor és ahogy e játszmát még vérre és életre játszották.

És elsőre még győzni is tudtak, így tisztán kijött, hogy kipróbáltan legyőzhetetlen méretű külső hatalom erőltette rájuk végül továbbra is azt a terméketlen gazdaságot, és nekik abban kellett dolgozniuk -- s el se mehettek, így gyakorlatilag kényszermunkában.

És igaz, hogy a mai öregek közül inkább a ma 75 év fölöttiek vettek részt abban a veszedelmes próbálkozásban, és nyilván nem is mindannyiuk. De akárhányan is, amíg a Birodalom második körös ereje tankhadosztállyal be nem vonult, ők lerázták a maguk keresztjét. A ma 65-75 év közöttieknek meg esélyt se hagyott az eztáni kemény prés bárminemű változtatásra.

***

Na most ha összevetjük ezt a mi eddigi teljesítményünkkel, elég lesújtó egyenleg jön ki mireánk nézve.

A rendszerváltás óta sírunk, hogy milyen szemetek milyen rosszul vezetnek minket. És mit tettünk ellene?

Hát sírtunk. Átkozódtunk. Öklünket ráztuk. És vártuk, hogy majd fent megoldják, mert hisz' ez az ő dolguk.

És még öklünket is facebook-on rázzuk csipszet ropogtatva két Bundesliga-közvetítés között. Meg cikkeket írunk.

És volt/van időnként pár utcára menés, és aki ott van, úgy érzi, most történelmet ír. De teszi mindezt abban a biztos tudatban, hogy igazából senki nem akarja bántani, ha mégis esne némi csorba ezen (ahogy esett 2006-ban), az is elszórtan, egyéni akciókból, bénázásból, és a helyszínre korlátozva, család, munkahely nincs veszélyben, és az élet se jobban, mint egy Liverpool-Juventuson vagy egy trehányul vészkijáratozott éjszakai dizsiben.

A rendszerváltók utáni első tényleg tenni akaró pártok is az utóbbi pár évben alakultak csak, addig mindenki csak azt mondta, hogy ez a pollitikusok dolga, mi majd próbálunk minél ügyesebben élni itt lent, s építeni saját kis életünket. És legtöbbünk most is ezt mondja, közéleti tevékenységünk lájkokban merül ki.

Ami persze nem baj, de vegyük észre, az, hogy mi olyan világban élünk, ahol munkánk termelékenyebb öregapáinkénál, nem a mi eredményünk, és még csak alakítani se fűlik hozzá fogunk, ha ez bármi vesződséggel jár. Holott látjuk, hogy ha a nyugati szint nem is érhető el könnyen, kormányaink kiszámíthatatlan, vállalkozásidegen és zsebre játszós irányításukkal még aktívan rontják is az amúgy apránként elérhető magasabb termelékenységet. Félreértés ne essék, örülök, hogy a mai módszerek már békések. Csak abban a hitben ne ringassuk magunkat dölyfösen, hogy élünk velük annyira, mint atyáink tették hajdan a maguk világában.

Nem túl hízelgő, tudom, de ha az (öreg)apáink és mi közül valamelyikünk kádári süppedésben él(t aktív korában), azok inkább mi vagyunk. Ők a maguk idején megtették, amit lehetett.


***

S a másik érvpillér:

"Termeltek, amit termeltek, maradt ami maradt ebből, van amennyink van, de ha a nyugdíjasok lemondanának juttatásaik egy részéről, e jótettel mindenképpen segítenék a gazdaság felpörgetését, az egyéb elesettek segítését, így e pénz közvetve unokáikra menne."


Nos, ez úgy általánosságban még igaz is lehetne.

Így talán meg is tennék.

Régi megfigyelés, hogy az ember alapvetően hajlamos áldozatot hozni a csoportért, amiben él. Még akkor is, ha ebből közvetlen haszna nem származik, pusztán hogy a csoportnak jó legyen, és ha emellett még látja is, hogy hogyan térül ez meg majd neki, különösen.

Bár ez inkább kisebb csoportoknál működik, aminek egyszerű oka, hogy ott jobban működik a viszonosság, hogy aki tett a csoportért, az majd kap is a javakból, de aki nem tett hozzá vagy elvett belőle, azt a csoport is bünteti.

Országméretekben ez már nehezebben megy, mert a csoport gazdagodásának ránk jutó része kicsi, a huncutkodás alig ellenőrizhető, így inkább kivesszük belőle, amit lehet. Ez volt az alapja a szocialista gazdaság szétlopásának.

Mindamellett lehet országméretben is korrekt rendszert működtetni, ahol pl. az adókat ha nem is szívesen fizeti a nép, de legalább nem érzi úgy, hogy igazságtalanul fizetne többet a többieknél, és amit az elköltéséből lát, azt úgy érzi, hasznos dolgokra megy.


De a bizalmat megszerezni nehéz, eljátszani könnyű -- visszaszerezni meg még a megszerzésnél is nehezebb. S minden egyes átbaszódva érzés után még egyre nehezebb.


Na most ha végignézünk a még élők által megélt történelmünkön, általános élményünknek mondható, hogy aki itt áldozatot hozott azért, hogy majd ebből fejlődik az ország, és majd ő is visszakap belőle, vagy hogy most előbb ő hoz áldozatot, és menjen a másik megyén át az autópálya, de aztán majd ő következik -- nos mind-mind csúnyán-csúnyán át lett baszva. Folyton-folyvást és következetesen.
A háború előttöt nem tudom, de hogy a háborúban, aztán a szocializmusban, majd jelen rendszerünkben így volt, az egészen bizonyos. Ebben az értelemben pedig ama kádárinak nevezett rendszer ma is tart -- aki a közösbe ad azért, hogy majd aztán ő is kap belőle, az át lesz baszva, mert azt a pénzt, vagy annak áldásos hatását soha viszont nem látja.


Ezek után egy okot mondjon bárki, miért kéne nyugdíjasainknak lemondania bármilyen juttatásról, ha nem kimondottan baleknak születtek?

***

És különösen most, el tudjuk azt képzelni, hogy ha ők lemondanának nyugdíjuk egy részéről, abból bármi ebben az országban fejlődne? Másnap már egy ibizai kaszinóban lenne a piros páratlanon.

Hisz' kicsiben már eljátszottuk ezt -- a jelen aktív nemzedék egyszer már nemrégiben "lemondott" kezdődő nyugdíjmegtakarításairól -- és hol van az a pénz most?

***

Igen, egy rendesen működő országban lenne értelme egy ilyen áldozatnak, hogy az idős nemzedék lemond a rá költött pénzek egy részéről, hogy nemzete fejlődjön, s unokáinak szebb jövő épüljön.


De jelen helyzetünkben ebben az országban ezt kérni tőlük súlyos felelőtlenség lenne velük szemben, hisz' tudjuk, hogy áldozatuk semmivé foszlana.
S felelőtlenség még az aktívakkal szemben is (!), mert a nyugdíjasok jelentős része így-úgy támogatja fiait, unokáit -- pénzzel vagy egyéb segítséggel, melyhez "erőnléte" szintén abból a pénzből származik, mely pénz így viszont menne a levesbe.

***

Ja és igen, hab a tortán: Hogy országunk ilyen, az már vastagon a most aktív nemzedék sara. A mi töketlenségünk az oka annak, hogy ezen ország költségvetésébe még adakozni sem érdemes.


+++

Sok igazság van Puzsér Róbert szavaiban, és általánosságban még igaza is van talán.  És jó az is, ha kibeszéljük.

Ám nagyító alá téve a részleteket úgy érzem, olyat kér apáinktól, ami se nem jár nekünk, se nem tudnánk garantálni, hogy értelmes dolgokra költjük.

Itt és most nem.

Pedig nem elképzelhetetlen, hogy még szívesen is adnák.

 

 

 

 

102 komment

Címkék: nyugdíj átbaszás Puzsér

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr4412509579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.17. 23:23:04

Érzésem szerint részben már Puzsér, részben a te értelmezésed is teljesen félreviszi ezt a témát, mert mindenáron valamiféle morális verdiktet próbáltok kihozni a helyzetből. Nem az a lényeg, hogy ki a felelős, a bűnös, az ártatlan itt.
Ahogyan valaki azt már frappánsan megfogalmazta évekkel ezelőtt szerintem még pont ugyanezen kérdéskör kapcsán is, nem az a kérdés, hogy mi JÁR, hanem hogy mi JUT. Az pedig tény, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, az is tény, hogy teljesen mindegy, hogy ki hibájából és mennyire keményen dolgozva, de a mostani nyugdíjasok munkája annak idején messze nem bírt akkora hozzáadott értékkel, ami igazolná a mostani kifizetéseket. Az is tény, hogy akármennyire is szívesen lovagolja meg most Sanderstől Botkáig ezt a divatos újkomcsi hullámot és ír Pap Szilárd vehemens marhaságokat, szociális juttatásokkal és az állami újraelosztás felfújásával még egy gazdaság sem vált versenyképessé, szóval nem a görögökről kéne példát vennünk.

Az megint mást kérdés, hogy bár Puzsér lényeglátása tökéletes (igaz, szerintem messze nem formabontó, már évek óta terítéken vannak a ugyanezek a gondolatok és konkrétan nála is rendszeresen visszatérnek), annyiban valóban igazságtalan a nyugdíjasokat kipécézni, hogy másokra sem kevésbé jellemző ez a "csak az én hasam legyen tele" hozzáállás. A legutóbbi választások előestéjén én pl. egy 20 évestől hallottam, hogy azért fog a Fideszre szavazni, mert amióta hatalmon vannak, az ő családjának jobb és ez a lényeg. 40 éveseket nem tudtam meggyőzni arról, hogy azért nem kéne olimpia, hogy az ő gyerekének ne kelljen azt az adósságot fizetnie. Csak nyilván ez nem olyan tetten érhető és címlapképes, mint amikor Orbán Erzsébet-utalványokat küldözget. Szóval amit történetesen a nyugdíjasokon sikerül számon kérni, az egy teljesen általános állampolgári hozzáállás, amiben maximum annyi bűne van apáinknak, hogy ők örökítették át.

csorsza 2017.05.18. 08:24:36

Az akkori termelékenység és főleg az akkori hozzáadott érték az akkori fogyasztási viszonyok és lehetőségek keretei között érvényesek. A maiak között sajnos nem annyira.

De, az is kérdés, pl., hogy mennyi az a minimumnyugdíj, amit úgymond "megérdemelnének" az akkori időkben befizetők?
És, hol lenne a cezúra, mely dátumtól kellene újraszámolni a nyugdíjakat? Biztos vagyok benne, hogy nem 89-től, hanem inkább 2000-től (?), szigorúan gazdasági oldalról nézve pl. a termelékenység változását.

Egyébként meg teljesen egyetértek a poszt utolsó 5 mondatával.

room_101 2017.05.18. 08:29:24

A nyugdíj - ami elvileg egy biztosítási kockázatközösségen alapuló járadék - ugyanúgy a szavazatvásárlás eszközévé vált, mint minden újraosztott pénz ebben az országban. Ezért lehet moralizálni, ideologizálni, sajnálkozni, dühöngeni, seggedet a földhöz verni, a nyugdíj (is) pont annyi lesz, amennyivel az egyre növekvő arányú, és ezért egyre nagyobb szavazati potenciálú réteg szavazata megvásárolható. Egészen a falnak menéstől való összeomlásig. Ami ellen egyénileg lehet védekezni az óvatosaknak - biztonságos eszközökbe (arany, külföldi devizaszámla) fektetéssel, már akinek jut fölösleg a járadékból. Vagy - eltérően apáink, nagyapáink korától - szabadon el leht innen menni, ahogy teszik is egyre többen.

sőőtnagyonis 2017.05.18. 08:51:04

Ez a téma azért jött elő mert az illiberális őrületben minden fölösleges, ami a munkavállalóknak jár. mivel szétb@szták az érdekvédelmi és társadalom biztosítási rendszereket, úgy gondolják, hogy már dolgozókra sincs szükség. Minek ide munkahely, minek ide ellátórendszer, elég ha kipengetik valahogy az adókat és itt a vége fuss el véle.
A kisemmizett társadalom meg menekül, más legelőkre, a hol a fű zöld és kövér állatok legelésznek a gyönyörű országot pedig ellepik a kínai török, és orosz maffiózók felvásárolják Budapestet, és a gazdaságot infúzión tartják, hogy a rendszer össze ne dőljön!
Ezt az országot a migránsok tartják el így vagy úgy a magyar, vagy a külföldiek.
Ráadásul a magyarokat még jól valagon is rúgják hogy még szavazati joga sem legyen ott ahol a kettős állampolgárság van életben.

Midnight Run 2017.05.18. 08:58:04

A mai nyugdíjasok arányaiban magas nyugdíjat kapnak. Nem önmagában, hanem ahhoz képest, hogy mekkora keresetek vannak. Nem véletlen, hogy nem a nyugdíjasok a legveszélyeztettebbek szegénység szempontjából, hanem sokkal inkább a kisgyerekes családok.

Nyilván politikus nem csinál öngyilkosságot és nem vágja meg a nyugdíjakat: ehhez majd a soronkövetkező válság kell, hogy jöjjön (20-25 között). Akkor majd drasztikusan kell vágni a nyugdíjak, különben fejreáll az ország. Felelős országban elkezdték volna politikailag leválasztani a nyugdíjat és szépen 20-30 év alatt kivezetni. De ez nem az az ország.

sőőtnagyonis 2017.05.18. 09:03:37

@csorsza: Az "akkori hozzáadott értékben te is benne vagy aki itt van, és létezik.
Aki kézzel aratott és kapált szinte önmagát ellátva termelte ki a jövő nemzedékét. Ha az értéket vesszük alapul kizárólag azok "értékét" kérdőjelezném meg, akik most mindent leakarnak értékelni.
Ezek az okosok értéktelennek tartják a múlt dolgait, mégis 40 éves metróval operálnak, mint képernyőn gyógyító szélhámosok, a roncstelepről vissza hozott még öregebb buszok is a múlt termékei. Arról, hogy ezek nem tartanak örökké a mai életképtelen tunya irányítás tehet. Nem akik megtermelték a társadalmunk alapjait.
Ezek a faszok azért akarják visszarángatni a nyuggereket munkába, hogy lenyúlják a nyugdíjukat is.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 09:03:58

Puzsér hülye, pont. Liberális közhelyeket ismételget.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 09:06:02

@danialves:

A liberalizmus azt mondja, mindenki nézze a saját érdekét, s ez nagyszerű. Ezek után miért baj, ha valaki a saját érdekét nézi akkor is, amikor ez nem kedvez a liberálisoknak?

OkoskaTo:rp 2017.05.18. 09:07:11

Túlzottan bő lére eresztett mondanivalód tartalmaz érvelési/logikai hibákat is. De a lényeg: TE mégis miből fizetnéd majd a mi nyugdíjunkat a demográfiai folyamatok ismeretében?

@Midnight Run: Jól mondod. Ha jól emlékszem, Európában az első vagy a második a magyar nyugdíjak helyettesítési rátája, tehát durván annyit kap kézhez a nyugdíjas, mint amennyi előtte a nettója volt (a munkába járás költségeit levonva). Ez egyrészt elviekben is nevetséges, másrészt valóban túlzott terhet ró az aktívakra.
Ja, az pedig különösen, hogy évek óta az infláció felett emelik a nyugdíjakat.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 09:08:24

@csorsza:

Az igazi probléma NEM ez.

Az igazi probléma az, hogy az addig felhalmazott vagyon el lett lopva a rendszerváltozás alatt, s a tolvajok ismertek: a nyugati hatalmasok.

Ez a valódi ok, ami miatt a nyugdíjakra nincs pénz.

A jövő egyébként nyilvánvaló: mindenkinek alapnyugdíj állampolgári jogon.

nemecsekerno_007 2017.05.18. 09:12:02

Ezzel a poszttal kapcsolatban eszembe jut élő klasszikusunk öszödi mondata:

- ... az megint csak a semmittevés kompromiszuma lenne...

Sajnos ez a csűrés-csavarás egy ideig elfedheti a problémát, de megoldani nem fogja. Az ugyanis a "járni jár, csak nem jut" illetve nem jutna.

Amivel kezdeni lehetne:

- be kéne vezetni a "családi" nyugdíjat: fel kéne mérni a nyugdíjasok vagyonát/egyéb bevételeit, meg a gyerekei által fizetett járulékokat és abból fizetni az ellátást.

- akinek a gyereke külföldön fizet járulékot, az nem kaphat járulékot.( nyílván addig amíg a gyereke nem fizet ide is)

- a mostani járulékfizetők a saját szüleik nyugdíját fizetnék, így kijönne egy összeg amit havonta fizetni kéne erre. Azt tisztázni kéne, hogy aki ezen felül nem fizet, az nem tarthat igényt később állami nyugdíjra.

- a magánbiztosítókat be kell vonni ebbe a rendszerbe, hogy minél többen áttérjenek a felosztó-kiróvó rendszerről az öngondoskodóra. (persze nem úgy mint a MANYUP, ami magánnak címkézett állami volt)

Első körben ennnyi amit el lehetne kezdeni.

sőőtnagyonis 2017.05.18. 09:12:21

"Mert a nyugdíjasok ellátása tényleg óriási összeggel terheli a költségvetést, nyilván csökkentve ezzel az ország verseny- és működőképességét. Amibe pedig a nyugdíjasok (és unokáik) érdekében is érdemes lenne fektetni, mert egy felpörgetett gazdaság a nyugdíjakra/unokákra is többet tud aztán hosszú távon áldozni. "
Mindent meg lehet magyarázni csököttek, aha olyan logikus amit mondtok miért nem mondjátok minek a fizetés a politikusnak, és az újságíróknak? Éljenek meg ők is abból amit hadoválnak, és magunktól hozzájuk vágjuk.
Ha már a jövő nemzeték nyugdíját ellopták minek pénz egyáltalán minek a társadalom, minek a bíró és a rendőr a vasutas és a focista? Ki a faszt érdekel ez, amikor a társadalmat kell ma széqúrni!

chrisred 2017.05.18. 09:14:31

Ahhoz képest, hogy mennyire elítéled az akkori ideológiát, magad is boldogan nyomod a képünkbe a saját hitvallásodként. Akkor volt trendi gondolat, hogy az íróasztal mögött ülő értelmiségi egy puhány élősködő, bezzeg a sztahanovista martinászok a nép hősei, Kossuth-díjasok stb. Pedig az egész ország jobban járt volna, ha a jómunkásemberek a bazi nagy vasak emelgetése helyett kitanultak volna valamilyen tisztességes szakmát. Akkor nem kellett volna az ország gazdaságának a vállán cipelnie a veszteséges és eladhatatlan termékeket gyártó nehézipart. És neki is lett volna valamilyen pénzkereseti lehetősége öreg napjaiban is a nyugdíj mellett.

nemecsekerno_007 2017.05.18. 09:14:59

@csorsza: "De, az is kérdés, pl., hogy mennyi az a minimumnyugdíj, amit úgymond "megérdemelnének"...."

Alapvetően már a kérdés is rossz, ezzel megint ugyanoda jutunk.

Nem az a kérdés, mennyit érdemelne, hanem mennyit tudnánk fizetni illetve át kéne állni a felosztó-kiróvó rendszerről az öngondoskodóra, amiben csak az állam alkalmazottak kapnak állami nyugdíjat, mindenki más intézi magának.

nemecsekerno_007 2017.05.18. 09:17:13

@Midnight Run:

Azt a kivezetést azért el lehetne kezdeni, mert ez így nagyon gáz. Fogva tarja a gazdaságot.

Persze a felsőoktatás finanszírozását is rendbe kéne rakni, mert az azért nem járja, hogy ekézzük a nyuggereket, közben meg az én adómból képzünk szakembereket gazdag országoknak.
:)

Midnight Run 2017.05.18. 09:17:44

@MaxVal BircaMan HJCD: Ezt mondják a birkák. A magyar gazdaságból nem volt mit kilopni, mert a magyar gazdaság csődben volt 90-ben. Pontosan emlékszem, 90%-ban leamortizált eszközökkel működött az ipar, olyan szarokat termeltünk, hogy a KGST-nek sem kellett. Az oroszok is már rosszul volt a magyar léalmától, ahogy lehetett, egyből a nyugatira váltottak.

Alapnyugdíj nem rossz ötlet. Én mondjuk úgy 100 eurót adnék, maximálnám a GDP 5%-ban. az kb. elég lenne, hogy ne halj éhen és kezdj el félretenni. A nyugdíjas réteg kibaszuttól el van kapatva, ráadásul egy adag csirkefarhátért az ördögre is szavaz, ha az ígéri be ezt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.18. 09:18:57

@MaxVal BircaMan HJCD: A baj inkább az, hogy a blog.hu-n nincs olyan funkció, hogy csak bizonyos IQ-szint felett lehessen válaszolni a kommentjeimre...

csorsza 2017.05.18. 09:19:02

@MaxVal BircaMan HJCD:

Csak azt lopták el, ami MARADT az akkori vagyonból. ne felejtsük el a felhalmozott külső adósságot, ami a szovjetrendszerből következett, és ami miatt összedőlt a Kádár-rendszer. Szóval, csak kis részben igaz, amit ezzel állítasz.

A másik: alapnyugdíj. OK. És az mekkora? Szerintem ezzel implicit te is egy nyugdíjcsökkentést fogalmaztál meg. Ravasz.

Midnight Run 2017.05.18. 09:19:32

@nemecsekerno_007: Igen, én a felsőoktatást is fizetőssé tenném. Ezt vissza lehetne fizetni adóforintokban vagy közvetlenül készpénzben, ha éppen külföldön dolgozol.

csorsza 2017.05.18. 09:21:04

@sőőtnagyonis: Egyrészt, nem nagyon értem, másrészt nem adekvát amit írsz. Bocsánat.

dare 2017.05.18. 09:23:47

Érdekes kortünet.
A fiatalok lelécelnek a fejlett nyugatra, akik maradnak azoknak jelentős részük (akinek nem inge..) hidegrázást kap a munkától, és ezek után még van, aki ezt is az időseken porolná le.
A poszt jó, különösen a végén tett észrevétel.
Ahhoz, hogy átvegyék az ifjak az ország feletti irányítást, tudni kellene megbecsülni dolgokat.
Én is odaadnám a fiataloknak, de nem érzem az eltökéltségüket (még).
Csak rajtuk múlik, és a hozzáállásukon.

nemecsekerno_007 2017.05.18. 09:24:35

@Midnight Run:

Ahogy mondják a barátság alapja a precíz elszámolás :)

Ugyanez igaz a társadalomra/gazdaságra is.

Egyébként meg a pénzből valahogy minden ember ért, ezt vettem eddig észre.

csorsza 2017.05.18. 09:24:56

@nemecsekerno_007: De, az is kérdés. Mivelhogy nem vegytisztán gazdasági oldala van a dolognak, hanem társadalmi is.
Már amennyiben embernek tekintjük a nyugdíjasokat.

Baromság, amit írsz. Akkor nem fizet be senki a közösbe semmit az államin kívüli szférából, és oldja meg mindenki magának a nyugdíjat-orvost.oktatást-stb.
Asszem, államiak nagy gondban lennének...

nemecsekerno_007 2017.05.18. 09:27:39

@csorsza:

Persze baromi sok vetülete van a dolognak, erről lehet 500 oldalas elemzéseket, meg tanulmányokat írni, de a probléma még ugyanaz marad. Járni jár, csak nem jut.

Ezen kéne változtatni, különben megint marad a semmittevés kompromisszuma.

Baromság amit írok? Ezt nem értem, kifejtenéd. :)

sőőtnagyonis 2017.05.18. 09:30:14

Az orbáni rendszer csak papíron építi a gazdaságot. a kisvasút és a stadion szocskát termel (lóf@szocskát). Mit tudtok ti a termelékenységről nagyokosok? Semmit hadováltok összevissza. Az ellátási problémák ebből keletkeznek, és az ellopott milliárdokból. A társadalom vérét szívja a rendszer, mint bögöly, lehetetlen őket elhajtani, amikor az egyik megbukik jön a másik. Ez okozza a problémákat, nem a nyugger, aki teletömte ezeknek az ingyenélőknek a pofáját, amikor dolgozott.

csorsza 2017.05.18. 09:38:08

@nemecsekerno_007: Bocsánat a minősítésért.

De az ilyen szolidaritásmentes-kriptoSzDSZ-es véleményeken mindig felhúzom magam :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 09:46:16

@danialves:

Еzzel rosszul járnál, mert egyetlen cikked se jelenne meg...

sőőtnagyonis 2017.05.18. 09:46:58

@csorsza: Azért, mert nem éltél benne abban a rendszerben. Aki tényleg értéket teremtett és sokat is dolgozott akár heti nyolcvan órát, azt oda sem engedték volna, ha nem termel értéket. orbánia úgy van kitalálva, hogy a szalámizást ilyen alattomos "vitának" beállított néphülyítéssel akarják elővezetni, mint a manyupot elvételénél tették. Túl nagy falat ez is, hogy kihagyják amit az oroszok a fejükbe vesznek, azt elzabrálják. Ugyanis ez sem a "jóságos" viktor fejéből pattant ki, hanem az oroszokéból itt minden az ő mintájukat követi.
Nem építettek semmit, nem is fognak, és leterolnak mindent amire szemet vetnek. értelmetlen minden párbeszéd, a vége csak az hová jutunk . Orbániában a leépülés az egyetlen "megoldás".

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 09:48:00

@Midnight Run:

S mégis volt mit ellopni. Milliárdokkal segítettük az agonizáló nyugatot, adtunk nekik plusz 20 évet.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 09:48:38

@csorsza:

A Kádár-rendszer nem gazdasági okokból dőlt össze.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 09:50:33

@csorsza:

Ha nincs rá pénz, nem lehet mit tenni. Létminimum szintű nyugdíj lesz szerintem, kb. 2030 körül be is lesz vezetve. Cserébe majd lesz több juttatás a nyugdíjasoknak, pl. adómentesség, ha dolgoznak nyugdíj mellett.

Midnight Run 2017.05.18. 09:50:46

@nemecsekerno_007: Egyetértek. Itt nincs korrekt társadalmi elszámolás. Arról szól minden, hogyan lejmoljuk le a másikat, de nagyon.

Ez meg összeeső társadalomhoz fog vezetni. Látni is a tüneteit. A kérdés, hogy lesz-e olyan vezetés valaha is, ami szembe megy a rövidtávú érdekeknek?

Midnight Run 2017.05.18. 09:53:23

@MaxVal BircaMan HJCD: Te köszi, a nyugat teljesen jól el van.

Se a migránsok, se a magyarok nem keletre szöknek. Vajon miért?

A Kádár rendszer meg gazdaságilag bukott meg, egy idő után nem adtak rá pénzt. Az alapja a szocializmusnak egy blőd hülyeség: az emberek nagy többségének saját érdeke fontosabb, mint a másé.

Csak a naívak és az elvetemültek hisznek a szocializmusban.

nemecsekerno_007 2017.05.18. 09:55:31

@csorsza:

kripto-SZDSZ :) Nagyon örülök, hogy eltűnt ez a poszt-szocialista ál-liberális párt.

Mondhatnám, hogy pl. Pető Iván az anyatejjel szívta magába a liberalizmus, meg a demokráciát :)

Ezektől függetlenül a probléma adott, fel kéne nőni hozzá.
Nyílván szükség van szolidaritásra, de nem úgy, hogy Botka mondja meg ki a gazdag :)

A mostani nyugdíjrendszer egy kockázati közösség, a gond az vele, hogy nem társadalmi megegyezés alapján jött létre, hanem csak így alakult. (a populizmus hathatós támogatása mellett :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.05.18. 09:55:36

Puzsér

Puzsér a kőkemény,
nem az a gügye Bond.
Chuck Norris-féle lény,
agyba és főbe mond.

Emléke kisovis
Megrágott kefe jel,
S ha néha megóv is,
Többnyire lefejel.

Tűzokád orrlika,
Száll ő, mint bele bekk.
Csoda, ha félik a
cölibek, celebek?!

Celeben úgy zúz át,
Hogy közben védi a-
-z ocsútól a búzát.
Reszkessél média!

„Végre valaki megmondja ennek a nagyfejű Puzsérnek, vagy Puzsérnak, hogy ő egy, ő egy, ő egy olyan izé... na... Mit csináljak, nem vagyok a szavak embere... Érdekes, hogy akkor hogyan lett belőlem tévés hogyishívják? Ja igen, a kapcsolataim! Mindegy, abcúg Puzsér!” /Hajdú Péter, médiaceleb/

„A Hajdú maradjon a harangöntésnél! Bár ahhoz sem ért, de azt legalább még felolvashatja neki valaki. A vers témáját tekintve természetesen hiánypótló a mű és ezúttal Frady Endre kőbután silány stílusa se tud rontani rajtam, hiszen természetes bájam átfénylik az ő sötétjén és bearanyozza még ezt a gagyiját is. Hja, a világnak szüksége van rám és még anyám szerint is kinőttem a gyerekkori celofánszaggató, lekvárköpő önmagamat. Ezennel fintorogva ugyan, de kezet nyújtok Frady Endrének, majd elkérem anyámtól az utolsó darab féltve őrzött békebeli jugoszláv csodaszappanát.” /Puzsér Róbert, kritikus és címszereplő/

„Who is Mr. Puzser?! Doesn't matter! Vodka-Martini, shaken not stirred, please!” /Bond, James Bond/

„Én-féle lény?! Miért, ő is két féltekére tudja rúgni a Földet az Egyenlítő mentén és marslakókat beletöltve képes McAlien menüt csinálni nagyobb krumplival és kólával?! Ha igen, akkor hűha!” /Chuck Norris/

„Robikának az oviban tényleg a rágott kefe volt a jele és amikor ezt szívecskére akartuk cserélni, úgy leordította a hajamat, hogy azóta is csontgolyófejűnek hívnak a kollégáim. Ha tőle magától eltekintünk, akkor akár aranyos gyereknek is nevezhetnénk.” /Skalp Lajosné Séró Lujza, nyugdíjas óvónéni/

„A versből nyilvánvaló, hogy ez az ország nemcsak gazdaságilag, de irodalmilag is lenullázódott. Egy megoldás van, beolvadás az Osztrák-Magyar Monarchiába. A Habsburger King szellemében felélesztett birodalom az utódállamok megszűnése és az onnan összeharácsolt futballisták egy csapatba terelése nyomán esélyt kap arra, hogy harminc év múltán talán végre újra kijuthasson egy labdarúgó világbajnokságra. Minden nagyon szép lesz, minden nagyon jó lesz, mindennel meg leszünk elégedve! A Monarchia jobban teljesít! Ellenvélemény?” /Habsburg György, trónörökös/

„Nincs! Hia, hia, Monarchia!” /a magyar lakosság 77,7%-a/

„Jaj, ne már!” /Kossuth Lajos/

„Lajosom, ezt benézted! Mégiscsak én vagyok a haza bölcse!” /Deák Feró/

„Ha már itt az őszinteség pillanata: Moszkva, bocsánatot kérek tőled! Te százszor különb vagy nálam!” /Széll Kálmán/

„Ajaj! Nem gondoltam volna, hogy ennyi debil szellemet szabadítok ki a palackból...” /Frady Endre/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2013/06/puzser.html

nemecsekerno_007 2017.05.18. 09:57:32

@Midnight Run:

Jaja, azért írtam, hogy ha másból nem is akkor a pénzből mindenki ért :)

Még a romkocsma homályába bambuló szabadbölcsészből is kőkemény kapitalista lesz ha pénzről van szó.

:)

csorsza 2017.05.18. 10:02:40

@sőőtnagyonis: Egyrészt: honnan tudod, hogy nem éltem? :)
Másrészt: elsodor az orbángyűlöleted, nem engedi, hogy a konkrét problémán maradjon a fókuszod, felületes marad a gondolkodásod.

csorsza 2017.05.18. 10:04:51

@nemecsekerno_007: Akkor nem értem az előző (állami-nemállami) megjegyzésedet.

Botka súlyos csalódás, szofisztikáltabb gondolkodásúnak tűnt innen távolról.

nemecsekerno_007 2017.05.18. 10:10:01

@csorsza: Az egy javaslat.

Asszem amerikában csak az állami alkalmazottak kapnak állami nyugdíjat.

De figyel, ez csak egy javaslat, nyílván részletesen ki kéne dolgozni mondjuk 15-20 évre egy stratégiát, sarokpontokkal, határidőkkel, feladatokkal lehetőleg úgy, hogy a lényegeges pontok ne sérüljenek. 1. önellátás felé orientálni minél több embert. 2. a felosztó-kiróvó rendszert lebontása 3. vagyon/egyéb bevételei ill. a gyerekek (járulékfizetők) bevételeinek/járulékainak figyelembevétele a nyugdíj megállapításánál.

A fő cél az lenne, hogy ne a mostani járulékokból kelljen fizenti a mostani nyugdíjakat.

Midnight Run 2017.05.18. 10:20:16

@nemecsekerno_007: Ez kibaszott jó lenne, de a magyar közbeszéd keretei között vajmi esély sincsen értelmes beszédre.

Itt a nyugdíjasok többsége egy zacskó csirkefarhatért eladná a lelkét. Persze kicsit erkölcstelen is beléjük rúgni, de ha nem rendezik a helyzetet, az az ország gazdasági összeomlását hozza, tekintettel arra, hogy a fiatalok kihúznak gyorsan. Most még lehetne lépni, ami kis áldozatokkal járna.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 10:24:02

@Midnight Run:

"Se a migránsok, se a magyarok nem keletre szöknek. Vajon miért?"

Mert több a pénz. Ezért.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 10:27:04

@Midnight Run:

A fiatalok kis számban mennek el, ez van, a liberálisok legnagyobb bánatára.

Ahol én élek jelenleg, onnan kitántorgott az ország lakosságának a negyede, köztük a fiatalok fele, azaz sokkal több, mint Mo-ról, s még ez se hozott összeomlást.

CyberPunK 2017.05.18. 10:42:32

@MaxVal BircaMan HJCD: Te nem Bulgáriában élsz? Csak mert az áll kb két kikötővárosból, amit a turisták tartanak el, és egy Wasteland-ből. Ott nem nagyon van minek összeomlania.

Midnight Run 2017.05.18. 10:43:54

@MaxVal BircaMan HJCD: Én nem láttam még liberálist, aki annak örült, hogy a magyarok egy része kitántorgott. Azok akik elmentek, azok jó része liberális beállítottságú, nincs is értelme örülniük ennek a trendnek.

A nyugaton azért több a pénz, mert sikeresebb gazdaságot építettek fel. Nem volt ez mindig - a középkorban volt időszak, amikor Magyarország fejlettsége nem volt rossz.

Az érettségivel rendelkezők 2/3-a el szeretne húzni. Tudod ők már beszélnek idegen nyelvet, szemben az 40-es, 50-es generációval.

CyberPunK 2017.05.18. 10:47:38

@Midnight Run: "A nyugaton azért több a pénz, mert sikeresebb gazdaságot építettek fel."

Nem, nyugaton azért van több pénz, mert volt Marshall-terv és volt miből felépíteni az országot. Illetve nem pár tökhülye, picsarészeg elvtárs ötletelt Moszkvában azon, hogy Mo legyen a vas és acél országa, miközben senki nem merte megmondani nekik, hogy barmok vagytok bazdmeg.

Midnight Run 2017.05.18. 10:50:29

@CyberPunK: Mi most kapjuk meg az EU pénzek formájában a Marschall tervet. Nézd meg, mit csináltak belőle a németek és mit csinálunk belőle mi.

De nézd meg azt is, hogy az elmaradottnak tekintett Burgenland mit csinált az EU pénzből.

A rossz helyzetünkért mi (és senki más) vagyunk felelősek elsősorban. Szerintem a másra mutogatást hazugság és az önkritika hiánya.

CyberPunK 2017.05.18. 10:57:30

@Midnight Run: Ez igaz. Régóta mondom, hogy kellene egy olyan választást tartani itt, ahol a kötélhosszról szavazunk csak. Addig semmi se fog változni.

jandera 2017.05.18. 11:02:57

@CyberPunK: A fákat már rendesen írtják, kiváncsi lennék mikor kerülnek sorra a lámpavasak...

CyberPunK 2017.05.18. 11:08:56

@jandera: Nem probléma, majd a Dunába lőjük őket. Ha golyó se lesz, akkor marad a betoncsizma.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 11:41:10

@CyberPunK:

S lám, mégis összeomlott. S sok pénz lett ellopva.

Leírásod kicsit túlzó, de igaz. Van a tengerpart és pár nagyváros, azon kívül iszonyú a nyugati rabság.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 11:42:34

@Midnight Run:

Ha az elmentek liberálisok, miért kapott a Fidesz Londonban 42 %-ot, s miért nem szerepeltek a ballibek jobban, mint belföldön?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 11:44:50

@Midnight Run:

El szeretne húzni? Igen, ezt mondja a kérdésre, mert ez a divat, de aztán nem megy sehová.

Ez pont olyan, mint hogy "mit tennél, ha nyernél a lottón?", az emberek elkezdenek kamuzni, hogy "odaadmám kutyamenhelynek", meg hasonlók, aztán mégse vanak tele pénzzel a kutyamenhelyek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 11:52:11

@Midnight Run:

"A nyugaton azért több a pénz, mert sikeresebb gazdaságot építettek fel."

Ez mítosz.

Midnight Run 2017.05.18. 11:57:07

@MaxVal BircaMan HJCD: Küldj már erről egy linket légyszi. Bárhol kerestem a neten, nem találtam arra infot, hogy a londoni magyarok hány %-a kire szavazott.

Midnight Run 2017.05.18. 11:58:21

@MaxVal BircaMan HJCD: Az a baj, hogy elmegy. Ezek már nem a te 40-es generációd, ezek szarnak az itt élni halni kell dologra.

Tudják a nyelvet és pontosan olyan világpolgárok, mint amennyire magyarok.

Midnight Run 2017.05.18. 11:59:22

@MaxVal BircaMan HJCD:

Persze mítosz. Mégis jobban élnek mint. Persze tudom, ez is mítosz.

Önmagunkat be lehet csapni. Csak sokra nem megyünk vele.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 12:11:41

@Midnight Run:

Az utolsó EP választás adatai nyilvánosak. Valahol a valasztas.hu alatt.

Midnight Run 2017.05.18. 12:17:07

@MaxVal BircaMan HJCD: Na annak pont nincs tétje. A 2014-es parlamenti választás lehet érdekes.

Egyébként csak a külképviseleti választás eredménye van, az 45%-os Fidesz támogatást jelent. De ebben nemcsak London van benne tudtommal....

Midnight Run 2017.05.18. 12:19:14

@MaxVal BircaMan HJCD: A teljes lakosság 6, a munkaképes lakosság 9-10%-a. Persze, kisebb mint a lengyel vagy a balti, de azért nem elenyésző. A statisztikában egyébként nincs benne a nyugati országrészből Ausztriába dolgozok/ingázók száma.

lezlidzsi84 2017.05.18. 12:20:23

Ha a 75 év felettieket, tehát azokat nézük, akiknek gyakorlatilag teljes aktív pályájuk az átkosban volt, akkor egyetértek a poszterrel. Ha viszont a jóval fitalabbakat (tehát kb. a 45-65 éveseket) nézzük, inkább Puzsér igazát érzem. Nekik már volt alternatívájuk, tanulási lehetőségük, sok esetben mégsem nagyon sikerült az előrelépés. (Viszont amikor igen, azért jár minden tiszteletem.) Nagyrészt közülük kerülnek ki a semmit nem tanító tanárok, a járadákvadászok, akik foggal-körömmel harcolnak a középszerűség megőrzéséért, illetve a nemtudás tényének kimondása ellen. Ők utálnak ki a munkahelyedről, ha kicsit jobb vagy, többet tudsz. És ők azok akik ezt a hozzáállást most szépen továbbadják. Nekik bizony elég nagy a "puzséri értelemben vett" felelősségük.

chrisred 2017.05.18. 12:25:27

@Midnight Run: Ráadásul az EP választáson a kint élő magyar a lakóhelye szerinti ország pártjaira is szavazhatott, ha felvette magát az ottani választói névjegyzékbe. Szóval a külképviseletekre csak az ment szavazni, aki eleve a magyar politikai elithez kötődött.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.18. 12:27:39

@MaxVal BircaMan HJCD: Köszönjük, ismét kiválóan bizonyítottad, hogy nagy szükség lenne erre a funkcióra, bármi egyéb?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.18. 12:44:49

@MaxVal BircaMan HJCD: Jól van bogaram, megértem, hogy frusztrált vagy, én is az lennék, ha még egy mondatot sem lennék képes értelmezni.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 12:45:07

@Midnight Run:

Nem mondtam, hogy elényesző, azt mondtam, hogy nem igaz a ballib mítosz a hatalmas és példátlan kivándorlásról.

Nekem van több magyar ismerősöm, aki ballib szavazó és kiment, majd hazajött.

S fideszes ismerősöm is van, aki meg kint maradt. Jobbikos is.

Semmilyen politikai elem nincs az egész kitántorgásban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 12:50:34

@danialves:

Nincs okom frusztráltnak lenni. Hiteles és boldog ember vagyok. Még a hozzád hasonló trollokkal való kommunikációnak is képes vagyok meglátni a vidám oldalát.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 12:57:05

@chrisred:

A parlamenti választásra elmentek száma nem volt jelentősen több, mint amennyi az EP-választásra ment el.

Az előbbire 24119 fő ment el, az utóbbira 6322 fő. Igen, látszólag a négyszerese, de a valóság az, hogy mind a 2 szám iszonyúan kicsi a jogosultak számához képest. Mondjuk van 300 ezer felnőtt magyar állampolgár kint, leszámítva a leveles szavazásra jogosultakat. Az hogy az egyik esetben 8 % szavazott, a másikban 2 % tök ugyanaz, ráadásul az eredmény szempontjából ez a 24 ezer fő se ér semmit, ez még 1 mandátumra se elég.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.18. 12:57:28

@MaxVal BircaMan HJCD: Érdemes lett volna azzal kezdened, hogy súlyos téveszméid vannak, akkor nem tévesztelek össze egy random hülyével. Mondjuk a lényeg ugyanaz lenne, azt is jó lenne megoldani, hogy súlyos pszichiátriai zavarokban szenvedők se jussanak ki az internetre.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 13:12:50

@danialves:

Ismétlem: ez számodra zárna le a netet, bértrollom...

Midnight Run 2017.05.18. 13:21:36

@MaxVal BircaMan HJCD: Azért van egy kis politikai eleme is ennek a kivándorlásnak, bár kétségtelen, hogy a pénz a fő motiváció. Nekem sok barátom van, magas pozícióban (nem kétkezi munka), akik nem akarnak hazajönni amíg ez a banda vagy a szocik vannak hatalmon.

Minél tovább maradnak, annál kisebb ennek az esélye, mivel ők is szépen lépnek fel a szamárlétrán. Sok kutatót ismertem, aki például a CEU-n el tudta volna képzelni a karrierjét. Na ezek most maradnak kint. Egy bizonyos szint felett pedig nálunk politikai a munka. Szerinted mire jöjjenek ezek a csávók haza?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.18. 13:22:27

@MaxVal BircaMan HJCD: Hát persze, persze, majd feltétlenül mondd el a pszichiáter-bácsinak is ;)

konrada 2017.05.18. 13:23:54

@Midnight Run:
A megoldás egyszerű, ahogyan itt látom a beírásokat:
nyugdíjba vonuláskor az emberektől el kell venni a szavazati jogukat, és csak azoknak meghagyni, akik hajlandóak napi 8 órát ledolgozni.

...a többieket meg - liberális konszenzus alapján - meghatározott ideig fizetni a nyugdíját, majd belelökni utána egy gödörbe, és rájuk hányni a földet.

...mindezt azért, nehogy azt mondhassák választásokon - hogy ezt a sok önző barmot ők szülték meg, az ő munkájukkal és jövedelméből nevelték 23-25 évig, teremtették meg az infrastruktúrát, amit használnak, miközben újjáépítették az országot, s közben gondoskodtak nyugdíjba vonuló társaikról - ezért nem fogják azt hagyni, hogy ezek a jövőtlen mának élők valaha is hatalomba juthassanak...

konrada 2017.05.18. 13:25:40

@Midnight Run:
...gondolom a CEU-nak is tömegével lenne szükségük rájuk...;)

Midnight Run 2017.05.18. 13:28:12

@konrada: Nagyon rossz ötletnek tartom, hogy bárkinek is megvond a szavazati jogát. Gödörbe meg nem lökünk senkit - azt a nácik meg a komcsik csinálják.

Én 20-30 év alatt kivezetném a mostani állami nyugdíjat. Az ugyanis nem megy, hogy lesz egy generáció, a mostani 25-50 év közöttiek, akik befizetnek egy rendszerbe, de nem kapnak semmit. Ennek a költségét részben meg kell a mostani 50 felettieknek is fizetni. Azért sem megy a dolog, mert abból parasztlázadás lesz és az aláássa az állam alapját.

Az újraépített országhoz tedd hozzá a GDP 70%-os államadósságot is, az is ennek a rétegnek a sara.

Midnight Run 2017.05.18. 13:28:51

@konrada: Igen, a CEU szívesen foglalkoztat külföldön élő magyarokat.

chrisred 2017.05.18. 13:44:25

@MaxVal BircaMan HJCD: Hipotéziseket bárki fel tud állítani. A lényeg azonban továbbra is az, hogy a magyar parlamenti választások a magyar választópolgárok számára vannak, az EP választások meg az uniós polgárok számára az egész Unióban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 13:54:50

@Midnight Run:

Ez kamu. Sok ember azt hiszi, szégyen bevallani, hogy a magasabb fizetésrt ment el. S kitalál hozzá ezért valami mesét.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 13:56:22

@chrisred:

A legtöbben leszarjék mind a kettőt. Aki elmegy egy osrzágból, azok zöme nem jár szavazni. Csak egy kisebbség tartja ezt fontosnak, mint pl. én, aki mindig szavazok.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.05.18. 14:01:41

@MaxVal BircaMan HJCD: Sajna olyanom nincs, de gondolom, majd ezt a hallucinációdat is megbeszéled a megfelelő szakemberrel.

konrada 2017.05.18. 14:08:34

@Midnight Run:
Ebben persze lenne ráció, méghozzá a következő módon:
Mindenki fizetné a jelenlegi helyzetnek megfelelően a nyugdíjjárulékot, de közben a korfának, és demográfiai előrejezéseknek megfelelően fokozatosan emelnék a nyugdíjkorhatárt, hogy a nyugdíjban lévők, és a dolgozók aránya a jelenlegi formában kigazdálkodható arányban megmaradjon. Ezzel elkerülhető lenne az, hogy többen legyenek nyugdíjban, mint a 2/3 többséghez szükséges szavazók (ti. emiatt qrta már el az MSZP is, mert a nyugdíjasok szavazatával nyerték el mindig a többséget, azok elpártolásával veszítették el a kassza kulcsát), és így lehetne olyan többségi politikát csinálni, mely nem a nyugdíjas rétegen alapul.

...persze ez nagy szívás lenne a mostani fiatal korosztálynak, de vessenek magukra: ők nem szülik meg az eltartásukhoz szükséges jövő nemzedéket, és élnek tovább már a mostani adatok alapján is több mint 1 évtizeddel, mint akik a rendszerváltáskor éltek.

...persze lehetne helye itt egy olyan magánnyugdíjas konstrukciónak, mely lehetőséget adna a jövőt megtervezőknek arra, hogy olyan korkedvezményt kapjanak, amit az önkéntes magánnyugdíjas befizetésükkel áthidalhatnak a nyugdíj korig.

De kb. ennyi. Az nem megoldás, hogy jövőkép nélkülivé tesznek olyan középkorú, illetve nyugdíj előtt álló korosztályokat, amelyektől fokozatosan vonják el az addig befizetett nyugdíjukat. (Az meg pláne nem, hogy kapnak egy olyan alapnyugdíjat, amely kifejezetten a kétkezi adócsalóknak kedvez, mert ugyanannyit kapnának a beizetésük sokszorosáért...)

konrada 2017.05.18. 14:12:06

@Midnight Run:
...nem is ezt vitattam, csak annyit, hogy mivel már most is foglakoztatnak,nem valószínű, hogy ez a sokaság akár még csak százas nagyságrend lenne, de évenkénti lebontásban tán tizest is éppen karcolgathatja a felvételük..

Midnight Run 2017.05.18. 15:11:59

@konrada: az a baj, hogy pénzügyileg sújtani kell a nyugdíj előtti és a nyugdíjban lévő embereket is, bármennyire is erkölcstelen, mert nem fog kijönni a matek.

Ez elkerülhetetlen. Én leginkább egy biztosítás szerű állami nyugdíjat tudok elképzelni egy havi biztosítási díj befizetésével, amiért jár egy minimálnyugdíj, ha semmi jövedelmed és vagyonod nincs öregkorodra.

Midnight Run 2017.05.18. 15:13:57

@MaxVal BircaMan HJCD: ne a kétkezi munkásokra gondolj csak. Minél magasabb hozzáadott értékű munkáról van szó, annál több az egyéb szempont, mint az anyagiak.

konrada 2017.05.18. 15:28:52

@Midnight Run:
Miért kéne???
Most még perpillanat a nyugdíjkassza egálban van, így ha koremeléssel követik azt, úgy nem pénzügyileg lesznek megszívatva. (Persze lehet a koremelést úgy is csinálni, hogy átmeneti időszakban előnyugdíjazásra adnak lehetőséget csökkentett összeggel.

Így pénzügyileg senki ne lesz szívatva, csak aki azt bevállalja.

...mert az elképzeléseddel az a baj, hogy leginkább azzal csak az szívna, aki nyugdíjban, vagy az elött áll, hiszen ők szabályosan, a fennálló törvényeknek megfeleve fizették eddig a járulékot. Ezért írtam azt, hogy az átmenet lehet egy olyan nyugdíjkorhatár emelés, melyben egy maghatározott ideig mindenki manyupban fizeti az előre hozott nyugdíját, ha nem akarja kidolgozni az idejét...

Midnight Run 2017.05.18. 16:16:42

@konrada: úgy nem fogsz tudni átmenetet csináln, ha egy ma 30 éves emberrel fizetetted a járulékot, majd nem adsz neki nyugdíjasként semmit.

A korhatár emelés lényegében olyan az aktív lakossággal szemben, mint a nyugdíjvágás.

A rendszert akkor lehet normálisan változtatni, ha egy előre meghatározott módon vágod a nyugdíjat és a befizetéseket párhuzamosan.

Midnight Run 2017.05.18. 16:17:54

@MaxVal BircaMan HJCD: igen, ez olyan mint a marxista logika. A múltat végleg eltörölni.

Benderik 2017.05.18. 21:34:18

@chrisred: "Ahhoz képest, hogy mennyire elítéled az akkori ideológiát, magad is boldogan nyomod a képünkbe a saját hitvallásodként. Akkor volt trendi gondolat, hogy az íróasztal mögött ülő értelmiségi egy puhány élősködő, bezzeg a sztahanovista martinászok a nép hősei, Kossuth-díjasok stb. Pedig az egész ország jobban járt volna, ha a jómunkásemberek a bazi nagy vasak emelgetése helyett kitanultak volna valamilyen tisztességes szakmát. Akkor nem kellett volna az ország gazdaságának a vállán cipelnie a veszteséges és eladhatatlan termékeket gyártó nehézipart. És neki is lett volna valamilyen pénzkereseti lehetősége öreg napjaiban is a nyugdíj mellett."

Nem voltak azok a martinászok a nép hősei, csak elvégezték azt a szart, amit vkinek el kellett. És persze aki tud egyetemre menni, annak nem kellett segédmunkára, aki szakmát tudott tanulni, annak se kemence mellé, de nyilván ha egy rendszernek kell egy rakás vasmunkás, akkor kisajtol annyi vasmunkást, s így lesz, akinek végül az jut.
Íróasztal mögött meg nem csak termelő értelmiség ült, hanem jó sok adminisztrátor is. Akik persze dolgoztak, csak összhatékonyságuk...

csakférfi 2017.05.18. 23:08:16

Kedves Benderik!
Puzsér egy elmebeg!
Szò szerint. Màniàs depressziò.
Ez a diagnòzis. Nem én àllítom hanem pszichiàterek.
Puzsér összefüggést vél a jòlét és a gdp között. Van is . àm csak egy hatàrig. Itàna az easterling paradoxon problémàjàba ütközünk.
Azaz ellentmondàsba.
Ezt az ellentmondàst feloldani a nyugdíjakkal lehetetlen.
Erte csak egy elmebeteg képes.
Valòsàgnak hinni az illúziòt.
Gratulàlok a poszthoz!
Értelmes ember vagy!
Reàlis az eszmefuttatàsod.
:) :)

chrisred 2017.05.19. 05:51:09

@Benderik: Pont erről van szó. A szovjet gyarmati rendszerben volt szükség korlátlan mértékű nehéziparra, hogy ellássa a világbirodalom tömeghadseregét, a Ratkó-korszak népesedési boom-jára, hogy tömeg munkaerőt biztosítson és hogy minden generáció ki tudja állítani a maga százezres sorozott állományát a csatlós hadsereghez. Nem minden mostani nyugdíjas személyes hibája és bűne, hogy a munkájukkal nem tudtak vagyoni és szellemi értékeket örökíteni az utódaikra, csupán adósságot, működésképtelen gazdaságot és romhalmazt, és hogy az eltartásuk hatalmas erőfeszítést és áldozatot követel a következő generációktól. Ez egy történelmi szituáció, amibe ők is, és mi is belecsöppentünk.

csakférfi 2017.05.19. 09:24:55

@chrisred:
Az emberi történelem hàborúk sorozata.
Urak és szolgàk közötti ellentét.
Ezt a sorozatot csak egységes emberi azaz egyetemes gondolkodàs lenne képes feloldani.
Egykoron erre törekedtek a vallàsok.
Ma màr eljutottunk odàig.....köszönhetöen az okos tudòsainknak......hogy férfi és nö nem biològiai hanem tàrsadalmi "nem".
Tehàt ez katasztrofàlis az emberre mint biològiai lényre nézve.
Ezért újabb belsö feszültségek keletkeznek a "demokratikus" tàrsadalomban.
Köszönhetöen még a versenyszellemnek is.
Így megint a birodalom.....uniòs vagy amerikai..vagy kínai..stb-bukàsa és összeomlàsa elött vagyunk.
Kb. ennyi.

chrisred 2017.05.19. 17:23:28

@csakférfi: Legalábbis azok a társadalmak jutottak el idáig, ahol a férfi és a nő is szerepet vállalhat - ahol a nő otthon gubbaszt csadorban vagy az ákosi világképben gyártja a gyerekeket és főz, ott ennek nincs jelentősége. És igen, az ember mint ösztönlény a modern társadalomban egyre nagyobb feszültséget kelt, ezért lesz hosszabb és egyre hosszabb a szocializáció időszaka.

csakférfi 2017.05.19. 22:25:57

@chrisred:
Eddig még nrm sikerült olyan tàrsadalmat felépíteni és megvalòsítani ami mindenkinek jò és nem kell vàltoztatni.
Màrpedig bizonyosan lesz.
Nem vagyunk ösztönlények.
Az ösztöneinknek gàtat tudunk szabni.
Én az ösztönt màssal azonosítom mint a "köztudat".
Nyilvàn ezért tartanak trollnak olykor vagy örültnek.
Viszont az emberi természet szàmomra -beleértve magamat és a feles

csakférfi 2017.05.19. 22:27:23

@chrisred:
Belértve magamat és a feleségemet is -könnyen kiismerhetö.
:)

csakférfi 2017.05.19. 22:29:45

@chrisred:
Még valami.
A szocializàciòn a gyerekek tàrsadalmi beilleszkedését érted?

sőőtnagyonis 2017.05.20. 14:49:39

"Egyik, hogy a szocializmusban gazdaságunk valójában nem termelte ki saját fogyasztását, így a jelen nyugdíjasai sem termelték ki mostani nyugdíjukat." Akkor két hadsereget tartott el az ország, fizetett jóvátételt.
A mai rendszerben az akkori ellátást egy hétig bírná el a költségvetés.
"Most sem?!"@csorsza:
A pusztítását gyűlölöm, őt "csak" lesz@rom, mert lehetett volna normális is. Ezért hazárulónak tartom.
süti beállítások módosítása