HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Gréta

2019.10.04. 19:53 Benderik

 

Vannak a világon látszólag semmibe sem passzoló dugók, melyek alakjuk, anyaguk, méretük miatt látszólag semmilyen üveget, demizsont nem tudnak lezárni. 

Ezeket hitünktől függően vagy kivágjuk a retekbe, vagy gondosan visszahelyezzük oda, ahol találtuk -- csendes-mosolygón csodálva az Urat, ki pillanatra engedte, hogy illetéktelen bepillantást nyerhessünk Teremtése amúgy kifürkészhetetlen titkába. 

Hisz' egyszer majd, egy általunk még elképzelni sem bírt korban lesz egy általunk még elképzelni sem bírt demizson, melybe pontosan ő kell majd. 

 

*** 

A történelemben is vannak emberek, kik sehogyan sem illenének semmilyen helyre és korba, jó esetben megtűrt bolondként tengődnének egy faluban, rossz esetben máglyán, ám van valahol számukra egy pillanat, hogy ha akkor és oda keverednek, az éppen akkor őrájuk méretezett fogaskerekekbe akadva előrelendítenek valami fontosat a Történelem Kerekén. 

(Tudom, hol a demizson, de fogaskerék lett belőle, na.

 

*** 

Greta Thunberg -- úgy érzem -- egy ilyen teremtmény. 

Ahogyan Jeanne d'Arc is volt. 

Mondjuk ő végül máglyára is került, de más korban s helyen eleve a máglyával kezdi, ott és akkor pedig lendített előbb egy nagyot a keréken. 

 

*** 

Mondanak Grétáról sok mindent, beteg, báb, nagyhatalmak / lobbik fizetett / kihasznált ügynöke. 

De igazából teljesen mindegy. 

Mert lehetne ő bárki teremtménye, a legrafináltabb marketingműhelyekben megalkotva, semmire nem mennének vele, ha nincs a fogaskerék, amibe beakadva, forgásba hozta a Nagy Kereket. A Történelemét. 

Ha nincs a Történelmi s egyben játékelméleti Helyzet, melyben épp' rohanunk egy szánalmas vég felé, amin a játékosok (a népek) együttműködésben végrehajtott önmérséklettel talán még úrrá tudnának lenni, ám a játékosoknak még mindig nemigen akaródzik ez az önmérséklet. 

Vagy mert megszokták a kényelmet, vagy mert épp' most ízlelték meg, milyen a kényelem, és egeket rengető baleknak is éreznék magukat, ha le kellene adniuk belőle, miközben a többiek nyilván majd még az ő megspórolt széndioxidjukat is kipufognák meg az ő pillepalackjaik helyét is betöltenék a világóceánon. 

 

*** 

Gréta amúgy rendkívül egyszerű módon tölti be szerepét, de ide most pont ez kell. 

Elszántan és kérlelhetetlenül tud ostorozni. Ha úgy tetszik, dühöngeni. 

Emellett koránál fogva is különösen hatásos bír lenni. 

A felnőttekre azzal, hogy gyermekként ily' komoly dolgokkal foglalkozik, és hogy láthatólag eredményeket tud elérni a leghatalmasabb köröknél is, és olyan kérdésekben, melyekben a legnagyobb hatalmak is csak egy helyben topogni képesek. 

A diákság pedig egy hivatalból lázadó korosztály, melynek ha kellő hévvel mutatunk fel bármi igazságtalanságot, elszántan tud küzdeni ellene. Most például az ellen az igazságtalanság ellen, hogy mi, felnőttek elhasználtuk a Földjüket, és még most se vagyunk képesek visszafogni magunkat ebben. 

Az őszödi beszéd idejének diáktársadalma felháborodva gyűlölte Gyurcsányt, a ma tüntetésein kamszkorba lépők Orbánt. Társadalmi igazságérzetük épp' akkor bújt ki a burokból, amikor az épp' akkori vélt vagy valós felháborodnivaló ügyesen beléjük kapott. 

Most ráadásul egy kortársuk mutatja meg a világnak, hogy ő nem egy lenézhető gyerek, hanem a világot befolyásolni képes harcos, aki végre tüzet gyújt, és fáklyájával megugrasztja a begyepesedett véneket. 

 

*** 

Igen, a nagyhatalmak és lobbik egy részének is éppen jól jön Gréta. De ez csak plusz egy pont a Teremtőnek, hogy ügyesen pont jókor és jó helyre tette őt. Sok kicsi fogaskerékbe egyszerre kell beakadnia a lánglelkű szűznek, hogy hatása legyen. És a benne éppen érdekelt hatalmasok az egyik ilyen fogaskerék. 

Baj? 

Nem hiszem, ha eredménye véletlen pont egybevág a Föld népének érdekével. Ritka csillagállás ez, általában ellentétes vele. Egy okkal több hát, hogy örüljünk neki. 

 

*** 

És ha nem a ma Svédországában sztrájkol iskolaidőben, története egyre magasabb fokú intőkkel és rovókkal zárul. Szaktanári, osztályfőnöki, igazgatói, ha jól emlékszem. (Bár nekem persze sose volt egyik se nyilván, csak így hallottam másoktól.) 

És ha nem híres szülők gyermeke, talán sosem ismeri meg őt a nagyvilág. 

De ezügyben lásd az előző pontot. Ez volt az ő helye és ideje. 

 

*** 

Gréta nem mondja meg, pontosan mit hogyan csináljunk. Nem mérlegel, nem tesz javaslatot gondos hatáselemzés után. 

Nem lenne jó tervező, sem végrehajtó. 

Kérlelhetetlenségében képtelen lenne meghozni a szükséges kompromisszumokat, és nem is biztos, hogy részleteiben képes átlátni a követeléseivel érintett dolgoknak bonyolult rendszerét. 

 

Cserébe nem is erre használja őt fel a Történelem, nem ez az ő helye a Teremtésben, vagy ha úgy tetszik, nem ez az ő demizsonja. 

Az ő szerepe a kérlelhetetlen ostorozó, aki egyben diák is, akire éppen most szüksége volt a Történelem Kerekének, mert lángpallosát magasba emelve felráz és seggberúg. 

Pofánbasz, ha úgy tetszik. 

Csernus doktor módszerét alkalmazza a drogbetegeken, akik nem hajlandók szembenézni vele, hogy egy fenntarthatatlan állapotban dagonyáznak, és pofájukba köpi, hogy emeljétek fel végre a mocskod seggeteket, mert rátok ég a ház. 

Egy főnöktípus, aki a legtöbb helyen és időben vérig sérti és szétzilálja a céget, ahová tették, de vannak ritka helyzetek, amikor pont ő kell. 

 

*** 

Nem kell hát ostorozni őt azért, ha úgy látjuk, hogy nem konstruktívan áll a kérdéshez, hogy egyszerre túl sokat akar, és hogy persze, hát így dühösködni bármelyikünk tudna, hogy legyen már végre rend. 

Mert bármelyikünk tudna, de talán mégsem így, vagy bármelyikünk tudna, csak mégse tette, most meg ő itt van, és teszi, és működik. 

És lesz majd talán, mikor már nem ő kell hozzá, mert beindult az a kerék, és ő csak akadályozná a dühösködésével, de akkor majd jönnek azok, akik akkor kellenek hozzá, hogy forogjon. 

Gréta talán felnő és lehiggad, és másféle szerepet talál a kerék forgatásában, talán nem, és akkor félreállítja majd őt a Történelem. Vagy előbb még szívat minket vele kicsit, ahogy felhergelt szektája leöldös minket, felnőtteket. 

De itt és most ő kellett. 

Nem érdemes ezt semerre se túlmagyarázni. 

 

*** 

És mondom, teljesen mindegy, beteg vagy egészséges, és saját kútfőből teszi amit, vagy háttérhatalmak kreálták. 

Mert a lényeg a hatása, amivel meglök egy kereket, aminek már régesrégen forognia kéne, csak túlságosan rozsdás meg túl sokan élnek a küllők árnyékában, ami most odébb mozdulva átrendezné a befészkelt jó helyeket. 

 

+++ 

Lehet rá sok mindent mondani, és tényleg lehet. 

De kellett ő nekünk. 

 


greta_darc-1.png

 

 

 

 

51 komment

Címkék: dugó demizson Greta Thunberg Gréta Történelem Kereke

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr615193112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scott Tenorman Must Die 2019.10.05. 08:18:01

Greta, mint Jeanne d'Arc? naneeeeeeee

Sir Galahad 2019.10.05. 19:40:49

A klíma körüli médiafelhajtást a hatalmát vesztett liberális/baloldali elit találta ki afféle utolsó csodafegyverként. A minta a migráció volt, ami szintén súlyos, valós kérdés és középpontba állítva alkalmas volt a jobboldal megerősítésére.

Csakhogy szerintem ezt a receptet nem lehet egy az egyben lemásolni. A migráció elleni fellépés ugyanis egyúttal az életszínvonal védelme is, a klímavédelem viszont jóléti áldozatot követel. Ezért aztán csak korlátozottan, kifejezetten jómódú nyugati országokban lesz népszerű.

enrikokaruszo 2019.10.06. 03:04:09

a jelenség oka nem a valós helyzet, hanem a nyugati ember jóléte és ebből fakadó lelkifurdalása
hogy az erre rárepülő politikai haszonszerzés ok vagy okozat....már sose derül ki

rallus 2019.10.06. 07:01:04

A jelenség oka, hogy a "nyugati embert" a könnyebb kezelhetőség érdekében már annyira lebutították, hogy ilyen Greta Thunbergek, Pókemberek és Rambók a példaképeik......

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.06. 07:25:25

A háttérhatalom kedvenc módszere kamucelebek kreálása.

chrisred 2019.10.06. 08:01:42

@Sir Galahad: Vagyis az egyik az önzés propagandája (életszínvonal védelme), a másik meg az előrelátásé (áldozathozatal a jövő generációk érdekében)? Nagyjából jó meglátás.

kvadrillio 2019.10.06. 09:07:41

JAHHH... ez a szerencsétlen kisgyerek fölmondja a betanult szöveget, occt a világban minden marad a régiben ! :O)

mint ez a katinka is...
Novák: Amit 2010-ben meg tudtak vásárolni a nyugdíjból, ugyanazokat 2019-ben is meg tudják

ahhhaaa.........HA 10-BEN FAR-HÁTAT TUDOTT VENNI, VEGYE MEG MA IS AZT ! ÉS TE, KATINKA, MIJAFASZT ZABÁLSZ A 9 ÉV ALATT ORBÁN ÁLTAL FELTORNÁZOTT JÖVEDELMEDBŐL ???????? BAZDMEG ! NU, AZ IS EGY FASZT, AKI EZEKRE A TETVEKRE SAVAZ !

morph on deer 2019.10.06. 09:34:19

@kvadrillio:
“ JAHHH... ez a szerencsétlen kisgyerek fölmondja a betanult szöveget,”

Nem jól tudod: ez a saját szövege, és komolyan is gondolja. Én ismerem amióta egyszál magában kezdett tüntetni, hogy vegyék már észre a befolyással bírók is, hogy baj van.
A mondókája lényege amúgy arról szól, hogy a jelenlegi hozzáállás és gondolkodásmód miatt a következő generációkra már akkora feladat marad, amivel nem fognak tudni boldogulni!

Ezért kérte ki, hogy hogy merészelik a mai vezetők elodázni a cselekvést, és ráhagyni mindent a most felnövőkre!

Gondold végig, igaza van.

nemecsekerno_007 2019.10.06. 10:05:47

"Ő nem a Messiás hanem egy nagyon haszontalan kislány!!!"

50 éves a Monty Python, szabadon idézve tőlük...

nemecsekerno_007 2019.10.06. 10:08:55

@morph on deer: A középkorban azért tartották az udvari bolondokat, hogy ők mondják ki azt ami a királynak kellemetlen lett volnak, kb. Greta is ilyen.
Meg persze az ateistáknak is kellett egy Messiás, most megkapták...

Éhbérkommentelő 2019.10.06. 10:59:45

Médiaszinjáték az egész, valaki ügyesen felépitette. A többi pampogó meg ráharapott mert jó nagy médiafelületet lehet igy megtölteni. Nagyjából mint egy valóságshow, semmi nem változik tőle de kitölti a virtuális teret. Sok hűhó semmiért

Éhbérkommentelő 2019.10.06. 11:05:37

@morph on deer:
Ha kiszámolod mennyi széndioxid kibocsátás Gréta eddigi személyes mérlege, és összehasonlitod más hasonló korúakkal a fejlett és fejletlen világból, akkor rájössz hogy a nagy semmi amit eddig felmutatott. Nem számitva persze a verbális teljesitményt

Éhbérkommentelő 2019.10.06. 11:07:31

@morph on deer:
Cselekedni kell! Most rögtön! Teljes gőzzel előre! Ami széndioxid a csövön kifér!

enrikokaruszo 2019.10.06. 11:19:18

@rallus: a nyugati ember önmagát butítja, mert művelődni fárasztó dolog...konyhakész ételek a szupermarketben, előemésztett érzelmek a médiában

chrisred 2019.10.06. 11:36:46

@Éhbérkommentelő: Értelmetlen beállítás, a gyerekek ökológiai lábnyomáért a felnőttek felelősek, akár kicsi, akár nagy (mármint a széndioxid kibocsátás).

teéjesenmindegy 2019.10.06. 12:27:46

@chrisred: Ühüm. Akkor tehát az öntudatos gréta nyilván nem hisztizett, ha nem kapott banánt. Vagy ugye visszautasította.

pbs.twimg.com/media/Dxg_RvzX4AIcmpr.jpg:large

Erről a képről mit gondolsz? Nem olyan, mintha az Orleáni szűzről előkerülne egy gangbang pornó?

Mindent elárul ez a kép erről az egész műbalhéról. Ott a banán valahonnan az óceán túlpartjáról, ott vannak az előrecsomagolt műanyag kaják, a felszeletelt kenyér, meg nagyképűen a vegán saláta. A csaj meg a buci fejével egy nagycsoportos óvodás lelkesedésével zabál.
How dare you?

putris72 2019.10.06. 12:31:41

@morph on deer: Elöször is legyél tisztában azzal,hogy mik az asperger szindoma tünetei! Akkor nem írnál ekkora hülyeséget! Honnan ismered nézegeted amit egymagában üldögél valahol!hu.wikipedia.org/wiki/Asperger-szindr%C3%B3ma www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/4082/asperger-szindroma .Érdekes volt,hogy amikor kérdéseket tettek fel neki akkor nem tudott válaszolni rájuk,és nem is értette őket! Ettől még a klímaprobléma valós,de ez a kislány csak egy báb a szülei,és a balliberális elit kezében!

2019.10.06. 12:34:03

Hogy juthatott a politika idaig. Hanyinger.

enrikokaruszo 2019.10.06. 12:49:56

@CaptainG: a politika az érdekek összecsapásának terepe, sose volt más

chrisred 2019.10.06. 14:27:13

@teéjesenmindegy: Tényleg. Mint egy bűnöző. Már régen le kellett volna szoknia az evésről.

chrisred 2019.10.06. 14:31:07

@putris72: Az is Aspergeres, aki nem válaszol semmilyen kérdésre, és minden mondatában benne van, hogy sorosmigránsbrüsszel?

chrisred 2019.10.06. 14:44:52

@putris72: De találó, Greta pont azért hasít a közéletben, amiért a populisták, a lebutított, egysíkú üzenetek nagyobb hatásfokkal találják el a célközönséget.

teéjesenmindegy 2019.10.06. 15:50:15

@chrisred: Te is terhelt vagy mint Greta, hülyegyerek?

Nem az evéssel van a baj, hanem azzal, hogy ott van a nagyon okos búrája előtt 5 kiló műanyag. Elmeséljem, hogy a műanyag gyártása mennyire környezetbarát?
Meg ott van előtte banán. Lehet, hogy megdöbbentelek, de Svédországban nem igazán terem banán. A banánt marha nagy és környezetszennyező hajókon szállítják Svédországba, hogy aztán a svéd kislányok zabálhassák. És miután jóllaktak a hajón odaszállított banánból, meg a műanyagba csomagolt vegán avokádókrémből felvegyék a Kínában gyártott ruhácskáikat és nagy pofával ugassanak, hogy mindenki más milyen hülye és kinyírja a bolygót. How dare you?
Ja, ha ebből nem fogtad volna fel, az avokádó sem őshonos Svédországban, Kínából meg a svéd kislányok ruhácskái szintén kibaszott nagy és szennyező hajókon érkezik.

Éhbérkommentelő 2019.10.06. 16:33:34

@teéjesenmindegy:
Ugyanolyan hájpolás ez mint a Karsai "vaccpáör" Dóri mutatványa, amikor kiállt tiltakozni a rúzs-installáció mellé, hogy az mennyire megalázó a nőkre nézve (nem kellett messzire menni, ott volt az Erzsébet téren ami a CEU-tól csak egy rövid séta). Aztán a "nemteccikarencer" videón már kirúzsozott ajkakkal kellette magát

Éhbérkommentelő 2019.10.06. 16:35:22

@chrisred:
Sok van a földön ki bámulatosan ostoba, de a libsinél nincs bámulatosabb

morph on deer 2019.10.06. 17:25:50

@Éhbérkommentelő:
“ Ha kiszámolod mennyi...”

Én nem erről beszéltem, ugye nem érted?
Nem is ez a dolog lényege.
Ő arról beszélt, hogy tisztességtelen dolog az ő korosztályával szemben, hogy a mostani döntéshozók semmit nem tesznek, és rájuk hagyják az egészet, holott a helyzet egyértelműen egyre romlik.
Ezért mire az ő korosztálya kerül döntési helyzetbe, már nem nagyon fognak tudni mit csinálni, mert nem lesz rá idő!

Gondolkozz már kicsit, aztán mesélj, ebből mi nem igaz?

Éhbérkommentelő 2019.10.06. 18:08:28

@morph on deer:
Az egész médiahájp a hozzád hasonló felületes hirkonzummereknek van kitalálva. Néhány hangzatos szlogen, látványos szappanbuborék, ideológiai narkó. Aztán ebből is konzum lesz, már rámozdult két autógyártó. Közülük a Tesla volt az ügyesebb, ráépitették a saját médiahájpukat a Grétáéra, Schwarzeneggerrel egy Teslát "ajándékoztattak" a kis butuskának.

Itt van Schwarzi a nagy klimavédő a klimamoboljával, meg a magán-jetjével bruhahahaha:

twitter.com/paulvegie74/status/1134456419544121345

morph on deer 2019.10.06. 18:11:06

@putris72:
“ Elöször is legyél tisztában azzal,hogy mik az asperger szindoma tünetei! Akkor nem írnál ekkora hülyeséget!”

Te hol a faßban olvastál egyetlen nyomorult szót is tőlem az Aspergerről?
Csak mert én soha sehol nem foglalkoztam vele, hogy tudd!

Ha meg figyeltél volna, akkor azt is tudnád, hogy a Gréta épp azért próbált a döntéshozókhoz beszélni, és felrázni őket kissé, mert jelenleg ők vannak abban a helyzetben, hogy beleszóljanak például a tengeri fuvarozásba!

Ezen az egészen 20-30 év múlva elkezdeni változtatni már kábé a halottnak a csók! (Figyelem, nem Cs. Rozália az üvegkoporsóban!)

Az egyéni megoldások szükségesek ugyan, de messze nem elégségesek, - ezt ismerte fel Gréta az Aspergeres, és a maga módján elkezdett tenni érte, hogy a hatalom közelében levők is felfogják: ők képesek lennének segíteni a kétségtelenül meglevő problémákon!

Pontosan az a dolog lényege, hogy ehhez éppen az a fajta makacs megszállottság kellett, ami az Asperger velejárója! Ezt nemcsak nem egy “hétköznapi” (egészségesnek nevezett) gondolkozású másik gyerek, de még eddig egyik felnőtt sem csinálta így végig, vagy tudta volna végigcsinálni, szerintem.

És pontosan ez az a lépés, ami elindíthat egy változást, ami végre a kezdete lesz valaminek!

Javaslat: migránsok úszva szállítsák a banánt a Trieszt melletti magyar tengerparti bérleményig, (ami kikötő lesz, ha felnő) aki ”megússza” az azonnal kapjon magyar állampolgárságot, és szavazhat orbánra..!

teéjesenmindegy 2019.10.06. 18:17:07

@morph on deer: Az egész. Az egész egy baromság, ami belőled jön.
1. Mi az, hogy nem tesznek semmit a döntéshozók?
Az autóipart nem kötelezik évről évre kisebb Co kibocsájtásra? A benzint, meg mindent nem terhel iszonyatos adó? Nincs betiltva egy csomó minden mint nejlonszatyor meg fülpálcika? Nincsenek mondjuk fúziós enrőművi kutatások finanszírozva? Tiltva vannak az atom, szél és naperőművek? Nem ültetnek fákat világszerte? Még a hajózásnál is bevezettek környezetvédelmi normákat. MI AZ, HOGY NEM TESZNEK SEMMIT?
2. Persze lehet sivalkodni, hogy ez kevés. De akkor bazmeg kéne valami okosat is mondani, hogy mégis mihez nyúljanak. Tessék, tiltsák be a repülést mondjuk? Vagy jövő héttől ne fűtsön senki? Zárják be az erőműveket, ellesz mindenki sötétben?
Jaaa, ehhez mondjuk tanulni kéne, hogy a világ baszottul nem olyan egyszerű, mint azt a 16 éves kislányok elképzelik.
3. És ugye a legszebb az egészben, hogy pont az kezd el pofázni, aki ennek az egésznek a legnagyobb nyertese. Mert ugye Gréta megissza a teáját( Indiából), megeszi a reggeli paradicsomát (Spanyolból) meg a banánját (Kolumbiából) felveszi a ruháját (Bangladesből) bekapcsolja a telefonját (Koreából) és teleszarja a netet (hol is van a gugli legnagyobb szerverfarmja? valahol a sarkvidéken) hogy MÁSOK mennyire kibasznak vele. Ez nem képmutatás? Ez nem a komplett idiotizmus?
Tudod bazmeg, ha egy afrikai gyerek azt mondaná, hogy senki nem tesz semmit, ezért a környékükön nem nő semmi, nem tud mit enni, és mások elbaszták a jövőjét, abban lenne is valami. Ezeknek a jóllakott svédeknek, akiknek annyira bejött a globalizáció, meg kapitalizmus (a másik átbaszása és kihasználása) hogy a legnagyobb bajuk az, hogy a harmadik nemnek csináljanak budit kurvára be kéne fogniuk a pofájukat. Ugyanis még mindig az van, hogy a fejlett nyugat használja fel az erőforrások 80-90%át.

morph on deer 2019.10.06. 18:21:42

@Éhbérkommentelő:
“ Az egész médiahájp a hozzád hasonló felületes...”

Te tényleg nem olvasod el amire válaszolsz, vagy csak szimplán képtelen vagy felfogni?

Amúgy a jelek szerint te követed a médiát, én például még nem hallottam a Teslás sztorit.
Mindenesetre ez szemernyit sem változtat azon, amiről beszéltem, és amiről te nem akarsz tudomást venni.
Gondolod, hogy ha letagadod a problémát akkor az majd el fog tűnni?
Hát sok sikert hozzá..!

teéjesenmindegy 2019.10.06. 18:23:23

@morph on deer:
"Az egyéni megoldások szükségesek ugyan, de messze nem elégségesek, - ezt ismerte fel Gréta az Aspergeres, és a maga módján elkezdett tenni érte"
Belekortyolt a teájába, harapott a banánból majd posztolt egyet a telefonján.
A felületes szemlélő esetleg úgy látná, hogy teljesen belenyugodott abba, hogy az egyéni megoldások annyira nem is szükségesek.

De legalább jól odabaszott a világ vezetőinek, hogy ugyan miért nem fejlesztettek már ki olyan dolgot, amitől ingyen és tisztán kerül a napi banánja az asztalára.

teéjesenmindegy 2019.10.06. 18:43:26

@morph on deer: "Gondolod, hogy ha letagadod a problémát akkor az majd el fog tűnni?"
Te meg gondolod, hogy ha ordítanak egy problémáról akkor az el fog tűnni? Mert pofázni tud, de a jelek szerint a saját szövegét se veszi komolyan.

morph on deer 2019.10.06. 18:48:50

@teéjesenmindegy:
“Tudod bazmeg, ha egy afrikai gyerek azt mondaná, hogy senki nem tesz semmit, ezért a környékükön nem nő semmi, nem tud mit enni, és mások elbaszták a jövőjét, abban lenne is valami.”

Ja. És meg is hallgatnák, mondjuk az ENSZ székházban, hát hogyne.

Tudod az a helyzet, hogy az afrikai kisgyerek jövőjét is a fejlett ipari országok fogják elbaszni, de ő várhatóan bele is pusztul.

Nem egészen világos, hogy mi is a bajod valójában a Grétával.
Az, hogy pedig neki nem is olyan rossz, és akkor hogy merészel megszólalni?
Szerinted csak az tiltakozhat valami ellen, akit érint?
Mert?

Egyébiránt nem igaz, hogy jelenleg minden lehetőt megtesz minden kormány, és ezt te is tudod!
Kezdve a miénkkel, amely még az együttműködésből is kivonja magát, ahogy szokta... Pedig sem ez, sem a menekültügy nem megoldható kooperáció nélkül, ez teljesen nyilvánvaló, ugye. De nálunk még csak betétdíj sincs a petpalackokra, hadd lepje erdőt-mezőt...
Lalit a bozóttűzzel már említeni sem érdemes.

Aztán ott van az a másik “laposföldhívő” Idióta a Fehérházban, egyike a világ legnagyobbjainak, hogy mást ne mondjak, aki szerit semmi probléma, sőt!

Szóval én nem mondanám, hogy minden rendben, és a Gréta - vagy bárki - maradjon csendben, pssszt! Ne zavard a világ hatalmasait, mert még alszanak!

putris72 2019.10.06. 18:50:09

@morph on deer: Az Asperger szindrómások a jelentéktelen dolgoknak szoktak megszállottja lenni. A klíma probléma nem az! Viszon az empátia teljes hiánya van minden és mindenkivel szemben. Tehát egy ilyen komplex probléma hidegen hagyja őket! Amúgy meg a ballib olaszok szeretnénk minden 16 èves bevándorlónak szavazati jogot adni !De ez az unióban is felmerült, meg az itthoni ballib politikusoknál is felmerült!Persze a határon túli magyaroktól, meg elvennek!

enrikokaruszo 2019.10.06. 19:12:51

@morph on deer: annak a "laposföldhí vőnek" az országában áprilisban haladta meg a megújuló energiatermelés a szénalapút...csak a kibsztt gittegyletekből szállt ki, nem az életből....de, tudom, igen, dgöljön meg mert trump

teéjesenmindegy 2019.10.06. 20:30:06

@morph on deer: "a. És meg is hallgatnák, mondjuk az ENSZ székházban, hát hogyne."
Hmm. Tehát svéd szőke kislányt meghallgatnak, négert nem?

"Nem egészen világos, hogy mi is a bajod valójában a Grétával.
Az, hogy pedig neki nem is olyan rossz, és akkor hogy merészel megszólalni?"
Szerinted csak az tiltakozhat valami ellen, akit érint? Mert?"
Menjünk visszafele. Nem, nem csak az szólhat ellene. De ha olyan mondja, akkor hiteles. (Hmm, ismerős, amikor a belső körúti bölcsészek aggódnak a borsodi zsákfalvakért? Fingjuk nincs róla, hogy mi a bajuk ott)
Nem az a baj, hogy neki annyira nem rossz, hanem hogy minden egyes nappal az ellen tesz, amiért prédikál. Ha pofázás helyett nem inna kakaót már több eredményt érne el.

"Egyébiránt nem igaz, hogy jelenleg minden lehetőt megtesz minden kormány, és ezt te is tudod!"
És mi a minden lehető? Holnaptól ha nem járhatnak az autók, ha nem mehetnek a repülők, akkor még mindig lehet azt mondani, hogy "dehát fűtenek". Mi az a minden lehető?

"Kezdve a miénkkel, amely még az együttműködésből is kivonja magát, ahogy szokta..." Persze, persze, hát a miénk hogyne. Idén ültettek 22 millió fát, de nem tesznek semmit.
"Pedig sem ez, sem a menekültügy nem megoldható kooperáció nélkül, ez teljesen nyilvánvaló, ugye."
De nálunk még csak betétdíj sincs a petpalackokra, hadd lepje erdőt-mezőt...
Lalit a bozóttűzzel már említeni sem érdemes."
Na, gondolom eddig tartott a maradék önuralmad. Megint menjünk vissza. Képzeld, sokkal több bozót égett, mint esőerdő. Sőt, esőerdő nem nagyon tud égni. Sőt, figyelj, Lalitól függetlenül 2 éve sokkal több égett mint idén. Érdekes mi?
A kormánynak kéne a petpalackokkal törődnie? Nem esetleg neked, hogy ne dobáld szét? Ne adj isten, olyat vegyél ami üvegben van? Vagy, most kapaszkodj meg, bazmeg, igyál a csapból?
Pont ugyanolyan sötét vagy, mint a Gréta. Szétszórod a palackot, de az Orbán a hibás, mert nincs rajta betétdíj.

De persze, ordibálj nyugodtan, közben zabáld a banánt, idd a teát, vegyél évente új telefont. Az ordibálás majd megold mindent.

Éhbérkommentelő 2019.10.06. 21:41:14

@morph on deer:
Ballibbant szlogenekkel semmit nem lehet megoldani

Süket rinyálás hogy "tegyenek már valamit a világ vezetői". Ez csak arra jó, hogy akit nem szeret a média, arra rá lehet kenni a globális felmelegedést. Te is rögtön belevágtál az orbánozásba, miközben többet tesz a karbonsemleges jövőért, mint a jajdeprogressziv vezetők a mintaországokból. Seperc alatt elzavarnák a választók (akár jobboldaliak akár baloldaliak) ha valamelyik vezető radikális környezetvédelmi programot csinálna, az ipari lobbiról nem is beszélve. Nem véletlen hogy a nagy környezetvédők sokszor kemény fickók voltak, indulásnak tanulmányozd a Dominika és Haiti közötti különbséget

A migrincspátyolgatás megint csak egy kötelező idióta ballibbant panel. A világot kétfajta módon lehet tönkretenni: fejlett nyugati módra, de a népességfogyással önkioltó módon, és afrikai módra túlszaporodással. Nosza, egyesitsük a kettőt, és akkor minden afrikai annyit konzumálhat mint egy európai, miközben 17 évente osztódással duplázódik. A világ jövője szempontjából annyira jó mint az atombomba, libbantnak kell lenni hogy valaki ne vegye észre

Éhbérkommentelő 2019.10.06. 22:08:12

@morph on deer:
"a menekültügy nem megoldható kooperáció nélkül"

Álszent mellébeszélés. A menekültügyet a törökök oldották meg, német pénzen halomra lőtték a határon aki nem volt hajlandó "kooperálni". De legalább a Merkel féle széplelkeknek nem kellett "unschöne Bild"-eket" látni a német határon. Orbán keritésén meg nagyot lehet szörnyülködni, miközben politikailag egyértelműen profitálnak belőle, ezt most már Merkel is elismeri.

2015 elején éppen Orbán forszirozta a többi ország bevonását, a diplomáciai lépések után jött a május 19-i beszéde az EP-ben, és miután erre se jött érdemi válasz egy hónappal később elhatározta a keritésépitést. Európai szinten azóta sincs megoldás, mindenki ujjal mutogat másokra, álszent farizeus percemberkék dáridója megy

chrisred 2019.10.07. 05:22:56

@teéjesenmindegy: Ne, csak veled ellentétben olvasok is, nem csak írok. Ha vetted volna a fáradságot, akkor láthattad volna, hogy amit bő lére eresztve elemeztél, arról már korábban leírtam, hogy nem a svéd/magyar stb. gyerekek bűne, mert semmi beleszólásuk nincs azokba az ipari-gazdasági folyamatokba, ami körülveszi őket. Amúgy a képen átható ételek meg a csomagolásuk teljesen átlagos jelenség egy többnapos vonatút esetén.

teéjesenmindegy 2019.10.07. 09:43:09

@chrisred: Semmi beleszólása? Nem felszólalt az enszben? Nem Szent Johannához van hasonlítgatva éppen? Nem az ő bűne, hogy bár a világ megmentését kéri számon, maga sem tesz semmit még a saját környezetén belül sem.
Hogy te is megértsd. Jean D'Arc az első sorban harcolt, majd a végén máglyahalált halt a hitéért. Greta a reggeli teájáról sem mond le a hitéért.

A többnapos vonatút esetén a fingszag is teljesen átlagos jelenség, csak utána nem illik reklamálni a vasúttársaságnál a szag miatt.

Benderik 2019.10.07. 21:38:17

@teéjesenmindegy: Csak annyit bátorkodnék az elmélyült vitába szólni, hogy tényleg elgondolkodtató kép (bár persze egy kép önmagában sose tudható, érdekesek a körülmények is), de pont azt próbáltam az írásban mondani, hogy tényleg van rá esély, hogy nem látja át a követeléseivel érintett dolgok részleteit (mint pl. a műanyag pohár - kínai ruha), és nem is biztos, hogy máglyahalált halna, mint egykoron Jeanne, de igazából mindegy is, ha hatása -- akár ha merő véletlenek szerencsés összjátékaként -- az emberiség túlélése irányába mozdítják a Történelem Kerekét.
És tisztán a hatás kedvéért sajnos azt is el kell fogadnunk, hogy lehet, hogy egy afrikai gyerek jogosabban ostorozhatná a világot, csak őt senki nem venné észre -- lehet, hogy épp' ostorozza is magában, miközben libákat terelget a sivatag szélén.
Hasonlósága Jeanne-nal azért annyi van, hogy Jeanne is leginkább lelkesedést öntött az emberekbe. Hogy aztán ő jobb ember volt-e, ki tudja, de hatás oldalról nézve Gréta ugyanezt megteszi nekünk.
És nem rám vagy rád hat, de nem is ránk kell hatnia.
(Szüleit amúgy állítólag keményen beleterrorizálta a család lábnyomának csökkentésébe, szóval "csoportvezetőként" hatása a műanyag poharával együtt is lehet pozitív.)

teéjesenmindegy 2019.10.08. 01:30:10

@Benderik: Akkor gondold azt.
Én meg azt gondolom, hogy az egyetlen amilyen irányba mozdul a történelem kereke, az az, hogy bármi marhaságért menjünk ki ordibálni. Ha meg ahhoz is lusták vagyunk, akkor lájkoljuk a faszbukot. De nehogy tegyünk valamit valamiért, ami miatt éppen ordítunk.
Szerinted melyik lenne hatásosabb? Ha kimegyünk ordítani sokan, hogy rohadjon meg a kormány, mert ellopta a jövőnket, vagy ha mondjuk nem veszünk banánt? Mert a kereskedő nem hülye, ha egy hajónyi rakomány ott rohad rajta, akkor a következőt el sem indítja.
Vagy szintén melyik a hatásosabb? Hőbörögni mondjuk a légszennyezettség miatt, de azért nyugodt szívvel fapadosozni 1-2 napokra, hétvégékre összevissza Európában?

Tudsz olyan példát mondani a történelemben, amikor valami jó sült ki abból, hogy tömegek lázongtak akármi vagy akárkik ellen, de reális terv, megvalósítható elképzelés nélkül?

chrisred 2019.10.08. 05:45:02

@teéjesenmindegy: Téves irányvonal. Jeanne D'Arc tetteinek következménye nem abból származik, hogy ő maga mennyi angolt nyírt ki, hanem hogy meg tudta győzni a francia előkelőségeket a nemzeti ellenállás szükségességéről. Greta Thunberg is ezt csinálta az ENSZ közgyűlésen, neki semmibe nem volt beleszólása, azokhoz beszélt, akiknek lenne, de ugyanúgy passzívan ücsörögnek, mint ahogy a francia arisztokrácia tette Jeanne D'Arc megjelenése előtt. Amúgy a máglyára nem ő maga ugrott szándékosan, hanem elfogták, elítélták és elégették.

teéjesenmindegy 2019.10.08. 10:47:57

@chrisred:

Aham. Ritka szar az érvelésed.
Jeanne Darc odaállt az élre. Példát mutatott. Meg is sebesült. Ezzel tudott hatni a tömegekre.
Ha hátulról pofázik, akkor senki oda sem szart volna rá.

A máglyahalálra ítélték, viszont se a tárgyaláson nem tagadta meg magát, és utolsó szavai már a máglyán is Jézus Jézus voltak.

Szánalmas ez a próbálkozás, amivel történelmi nagyságokhoz hasonlítgatnak jelenlegi macskajancsikat. Röhej.
Nem akarom elvinni politikai térre, de 1848ban, forradalom és 2 éves szabadságharc volt, 56 ban forradalom volt 3 hétig, 2006ban legalább néhány kő repkedett, a 2019es tüntetések pedig leginkább a facebookon mennek. És a résztvevők majd beszarnak az igyekezettől, hogy úgy tűnjenek, mint aki csinál valamit. Zárt ajtóknak rohannak, fetrengenek, mutogatják a karcolásaikat lájvban.
Szent Johanna meghalt a hitéért. Greta nem mond le a teájáról sem.
Petőfi meghalt a szabadságért. Gulyás Márton kapott 100 óra közmunkát.

Benderik 2019.10.08. 13:51:15

@teéjesenmindegy:
"Tudsz olyan példát mondani a történelemben, amikor valami jó sült ki abból, hogy tömegek lázongtak akármi vagy akárkik ellen, de reális terv, megvalósítható elképzelés nélkül?"

Persze.

Csomó dolog van az életben, ahol az ember, akinek baja van, elébb csendben kopogtat, hogy lenne itt valami. Aztán hangosabban, mert észre se veszik. Aztán csak láthatólag semmibe veszik, s még jó, hogy hülyének nem nézik, mit akar ez itt, de általában inkább hülyének is nézik.
Majd ráun és berúgja az ajtót.
Mire azok meghőkölnek, ki ez a vadparaszt. De elkezdenek figyelni rá, amit mond.
A társadalomban is így megy. Kellettek az ajtót berúgók, hogy felfigyeljenek rájuk. Ezek általában kicsit vademberek, szóval megoldani semmit nem tudnának, ám a problémát észlelők meg a megoldást keresők csendes szöszmögését meg nem hallja senki.
Így a vademberek berúgják az ajtót, és onnan figyelni kezdenek a megoldani képes csendesekre is.

Talán lenne már a nőknek választójoga, de talán mára se biztos, ha nincsenek a feministák, kiknek vadabbja elég elviselhetetlen perszóna, és elég sok vadabbja volt.

A környezetvédelem fontosságára meg a felmelegedésre is régóta figyelmeztetnek csendben a tudósok, de kezdetben még hülyének is nézték őket ezért. A zöldmozgalmak se csendes, megoldásra képes népek gyülekezőhelye volt sose, de ők kellettek, hogy elkezdjen a dolog a tudatokba épülni. Meg persze az időjárás bőrünkön érezhető bevadulása, itt az is sokat besegített. De a zöldmozgalmak nélkül most kezdenénk egyáltalán ébredezni, hogy mi a fene lehet ez.
S hát a forradalmakat se a megoldást tudók robbantják és viszik végbe, hanem a forradalmár típus, aki igazából forradalmat csinálni tud meg ajtókat berúgni, és a Történelem véletlene, hogy mit sodor elé, ő azt berúgja. Aztán sokszor pont attól durvulnak el a forradalmak, hogy ez a típus nehezen engedi át az irányítást annak, akinek ilyenkor jönnie kellene -- a csendes megoldóknak. S persze a forradalmak is sokszor nem úgy jók, ahogy vannak, de a társadalom lassú erjedésében szerepük vitathatatlan. Mert az élhetőbbé válás elemei sokszor észrevétlen ott felejtődnek még a bukott forradalmak után is.

Szóval afféle katalizátorok az ajtókat amúgy elképzelés nélkül berúgók. Segítenek előre rugdosni a dolgokat, úgy is, hogy a megoldásról sokszor fogalmuk sincs

teéjesenmindegy 2019.10.08. 14:15:04

@Benderik:
Hát, a példát nem nagyon látom.
Nők választójoga? Nem nagyon értetted meg a kérdést. Ott és akkor azok a nők valamiért álltak ki, nem valami ellen.
A kérdésem az volt, hogy volt-e valaha olyan, amikor feltüzelték a népet valami ellen, megoldási javaslat nélkül és annak jó vége lett.
Erre az nem válasz, hogy a női jogokÉRT tüntettek. AZ sem példa, hogy mondjuk 48ban a szabadságÉRT tüntettek.
Mondok neked példákat arra, amikor valami ellen mentek a népek, normális javaslat nélkül.
Mondjuk a nagy októberi szocialista forradalom. Vagy a náci párt úgy 35-től. Csak a hőzöngés, hogy így most nem jó, épkézláb javaslat nélkül. Ellenségkeresés.
Mindkettőnek megvolt az eredménye.

Na, ez van, amikor csak berugdossák az ajtókat. Aztán? Hol a megoldás?
Le lehet köpködni mindenkit, aki szívószálat használ, meg műanyagot, vagy autóba ül. Ki is lehet vinni a Lubjanka udvarára és lelőni őket. Csak attól még nincs megoldva semmi.

A tudósok jó részét most is teljesen jogosan nézik hülyének. Összevissza beszélnek, egymásnak ellentmondó dolgokat hoznak ki hetente.

Benderik 2019.10.08. 22:25:15

@teéjesenmindegy:
"Hát, a példát nem nagyon látom.
...
Mondok neked példákat arra, amikor valami ellen mentek a népek, normális javaslat nélkül.
Mondjuk a nagy októberi szocialista forradalom. Vagy a náci párt úgy 35-től. Csak a hőzöngés, hogy így most nem jó, épkézláb javaslat nélkül. Ellenségkeresés.
Mindkettőnek megvolt az eredménye.
...
A tudósok jó részét most is teljesen jogosan nézik hülyének. Összevissza beszélnek, egymásnak ellentmondó dolgokat hoznak ki hetente. "

A valamiért vagy ellen sokszor csak nézőpont kérdése. Gréta pl. ha úgy nézed, a túlfogyasztás ELLEN ostoroz, ha úgy, akkor a klímavédelemÉRT.

Példáidban a Nagy Októberi és a náci párt esetén a feltüzelt nép az aktuális állapotok ELLEN gyújtotta fel a világot, ám akik feltüzelték őket -- különösen a náci párt esetén -- nagyonis tudták, hogy miÉRT tetetik velük.

Amúgy persze a klímavédelem nehéz ügy, gyors megoldás nincs rá olyan, ami ne lenne veszélyes társadalmi béke szempontjából. És tudományos nézetek is feszülnek egymás ellen.

De azért a tudományos nézetekből van egy fősodor, amiből kiviláglik, hogy hol mit kellene visszafogni, politikailag meg szintén van nagyjából ismert szélsségű mozgástér a társadalom torkán lenyomható forgatókönyvekből, így pusztán ezek közül lehet a gyorsabb vagy lassabb változatok közt lavírozni.

Grétának két fő pozitív hatása lehet:

1. A politikai vezetőket elmozdíthatja a lassabbtól a gyorsabb felé.
2. Segíthet jó irányba lökni a jövő nemzedékének fogyasztási szokásait.

És ettől még lehet Gréta egy álszent borivó úgy, hogy a hatása pozitívra jön ki végül.

teéjesenmindegy 2019.10.09. 08:57:27

@Benderik:
"Gréta pl. ha úgy nézed, a túlfogyasztás ELLEN ostoroz, ha úgy, akkor a klímavédelemÉRT."
Most komolyan ennyire bonyolult az az egy mondat, amit írtam?
"valami ellen, normális megoldási javaslat nélkül."
Greta nem mondta a túlfogyasztást, ugye? Mellesleg nem hiszem, hogy az a vezetők döntése, hogy túlfogyaszt-e a nép. Mit is kéne csinálnia az Ensznek? Betiltani a napi kávét, vagy korlátozni a pólók számát?
Greta nem mondott konkrétan semmit, csak jól leugatott mindenkit. Aztán ennyi.

Példámban a nép az aktuális állapotok ellen gyújtotta fel a népet, a normális megoldási javaslat helyett pedig ott volt, hogy irtsuk ki a burzsujokat és/vagy a zsidókat. Faszán megtalálták a megoldást.

1. A két pozitív hatást nagyon máshogy látom.
Nem a lassabbtól a gyorsabb felé kéne mozdítani a vezetőket, hanem a normális, és átgondolt felé. Ehhez leginkább nem ordítani kell, hanem gondolkodni.
Nagyon egyszerű példa, az égő Amazon, ugye? Bojkottálni kell Brazíliát. Jó, hogy nem háborút akartak indítani egyesek. Aztán mi van? Tavalyelőtt kétszer ennyi tűz volt. Meg 5 éve is. Meg úgy minden évben ég.
2. Ahhoz meg példát kéne mutatni.

chrisred 2019.10.13. 06:44:09

@teéjesenmindegy: Greta Thunberg meg odaállt a politikusok elé, és nem hátulról pofázott. A többi meg, amit leírtál, nem az, amit csinált, hanem ami történt vele. Most arról akarsz vitát nyitni, hogy egy európai átlagember élete a XV. században sokkal kockázatosabb volt, mint a XXI. században?

chrisred 2019.10.13. 06:51:06

@teéjesenmindegy: "Szánalmas ez a próbálkozás, amivel történelmi nagyságokhoz hasonlítgatnak jelenlegi macskajancsikat. Röhej."

Szerintem az a problémád, hogy nincs meg benned az elvonatkoztatás képessége, ezért nem tudsz analógiákat értelmezni. Itt sem arról volt szó, hogy ez a két gyereklány ugyanolyan fontos, hanem hogy a szerepkörük hasonló. A te szerepköröd meg az, ami a korabeli meg a következő évszázadok angol történelmi propagandájának, igyekeztek minél jobban lejáratni Jeanne d'Arcot és a történelmi jelentőségét. Javaslom olvasásra Shakespeare VI. Henrikjét.
süti beállítások módosítása