HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

A visszasírt vírus

2020.05.01. 06:19 Benderik

 

Nagy irodalma lesz ennek a járványnak -- mind a költészetben mind a pszichológiában. 

Szindrómákat neveznek el róla. Fázisai lesznek az otthonbakényszerült embernek -- első héten mémek száguldoznak, ingyen koncertek neten, nagy közös taps az erkélyen, aztán ez elhal, besüppedés, ilyenek. 

Leírják majd apróra, nem kell félnünk, hogy nem. 

Kicsit szív vele mindenki, sokan nagyon is. 

És az egyik szindróma mégis az lesz, hogy mikor vége, sokan mintha mély álomból ébrednének, és azt élik meg sokként, amikor majd visszalökik őket abba a bizonyos kerékvágásba. A megszokott normálisba. 

 

*** 

Néhányan már most is megélik, sokan még nem tudják, hogy megélik, hogy ez az időszak utólag egy nagy békés ünnepszerűség lesz, amikor olyan valószínűtlenül megállt a világ, ahogy az a rohanó, globalizált (stb.) XXI. században már elképzelhetetlen lenne. 

Olyan állapot, ami sosem következhetett volna be a vírus nélkül. 

Ráadásul még a lehető legbékésebb, -simogatóbb változatban: többségünknek még ismerőse se találkozott vele, kicsit nehezebb boltokból beszerezni, ami kell, de némi betanulás után működik, meg valahogy nem is kell annyi minden, hisz' csinálni se lehetne velük semmit. 

A sok minden, amit amúgy se csinálunk, pedig régóta kéne, most mind igazolt nemcsinálás, hisz' nem lehet csinálni. 

Maga az IDŐ állt meg. Amit senki nem hitt volna, hogy lehetséges. Költők pendítgetik olykor, hogy bárha, de eleve lemondó szerkezetben. 

 

*** 

Az egész világ hirtelen szereti egymást, ingyen filmek, koncertek online, megint van egy Nagy Közös Téma, és otthon a család. Ami sok súrlódással jár, de a kiálló, éles részek csikorgós összecsiszolódása végére kijön a jó oldala is. És olyat élnek meg benne, amit enélkül sose. Hisz' soha annyit s úgy nem látták egymást egész életükben, mint most pár hónap alatt. 

A Nagy Közös Téma léte különösen sokakban megmarad majd, mert az már régesrég kikopott, hisz' ma már a felkapott hírekből és csatornákból is irányzatok vannak, s a más csoportok dolgait nem ismerjük. De a Vírust mindenki, és a fő téma is. 

A TÉMA. 

Mint egykor az Onedin család. Hogy Anne nélkül James a tengerbe veti-e magát, és megkapja-e Blazsej doktor Emma nővér vulváját.

 Kitörölhetetlen motívum lesz a művészetben a golyó tappancsokkal, amit mindenki ért majd -- már prezentációban is láttam olyan ábrát, ahol körből kijövő nyilak mentén voltak felsorolva a gazdasági hatások. Virus Style Diagram, ez lesz a neve. Tán még betűtípusa is lesz. Ingyenes persze. 

 

*** 

Évtizedek múltán a Nagy Járvány néven emlegetik majd, sok város főterén emlékműve lesz a pestisszobor mellett, és az egyre újabb nemzedékeknek a maiak már egyre inkább hiába mesélik. Ami szintén összetartó erő. Meg a múlt meg is szépül a patina alatt. 

Lesz nagy emlegetés a nyugdíjasházban -- mi akkor nem élünk már, csak gyermekeink legyintenek, mikor az újabb járvány jön, hogy éltek ők már olyat, elő is keresem, itt kell legyen valahol a Tanti szájmaszkja. eFeFPé2ettő, keveseknek jutott olyan, nem hordhatta bárki, de a Tantinak hozott egyet kéz alatt az udvarlója a járványkórházból, szegény Sanyi bácsi, ti őt már nem ismertétek, pedig de szép ember volt, de szép volt  a Tanti is, azért hozott neki! 

 

*** 

Nem, nem mindenki éli majd így meg. 

De meglepően sokan ahhoz képest, hogy most mindenki szívásnak érzi. 

Még a művészvilág is. Mert most még hasával látja, szívével majd csak hogy elmúlt már. 

 

***

Reménykedjünk benne, hogy így lesz. Mert azt jelentené, hogy nem ez válik megszokottá. 

És reméljük, hogy sokak nosztalgiájában ott marad valahol egy zugban. Kisagyban, pitvarban. Mert ők azok, akik nem éheztek, szenvedték meg extrém módon vagy haltak éhen közben. 

Akik a Vírus napos oldalán voltak -- még ha ezt csak utólag veszik is észre.

 

+++ 

Hölgyeim, Uraim: sok minden van, mit csinálni most nem lehet. 

Nem lehet utazni, sörözni, nincs étterem, nyaralás, disznóvágás, wellness, szüret, lakodalom, rokonlátogatás, last minute. 

 

Viszont az IDŐ átmenetileg felfüggesztetett! 

 

Amíg ez tart, próbáljanak ez egyszer előre nosztalgiázni. 

 Szedjék ki belőle, amit lehet. Amíg lehet.

 

 gyorgy_es_a_virus-1.png

 Szent György legyőzi a Vírust 

/Ismeretlen bukolikus, XXI. sz.harmadik fele, eddigre a tappancsos golyó motívum mélyen a művészetbe égett

 

 

 

18 komment

Címkék: vírus Szent György Coronita kisasszony vírussimogatók

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr9615650858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemlétezem 2020.05.01. 18:00:50

Erre szerintem nagyon ráéreztél :) Nálam mindenképp, nekem már most hiányzik :) kb olyan érzésem van mint egy nyaralás végén... nemsokára menni kell haza és minden folytatódik tovább...

AngeI 2020.05.02. 13:18:09

Az ember ilyen. Sose jó neki az, ami épp van. A lét elviselhetetlen könnyűsége.:)

Szalay Miklós 2020.05.02. 13:39:54

Egy igazán lényeglátó cikk, vírusról, annak kezeléséről, de legfőképpen a politikai széthúzásról:

www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet

Hosszú, de minden szava megéri. Sajnos a Indexnek nem kellett se a címlapra, de még az I2-re se. Ti mondjtok meg, miért.

leponex 2020.05.02. 13:45:23

@Szalay Miklós: Azért talán Miklós, mert elviselhetetlenül erőszakosan tolakodsz mindenhova.
Ezért normális az a reakció, hogy még az sem fog a linkedre SOHA rákattintani, aki amúgy még a benderikre, de még az atv-re is hajlandó benézni.
üdv!

Ad Dio 2020.05.02. 13:53:17

@Szalay Miklós:

Aki a saját gondolatait ugy hirdeti, hogy "igazán lényeglátó", az kb. döglött kutyát sem érdekel.

leponex 2020.05.02. 13:57:42

Remek kis posztot kanyarítottál Benderik, gratula :)

Nyilván kell a 'nosztalgiához' az, hogy a vírus amúgy a környékünkre se jöjjön, (nem jött eddig, az elmaradott mucsa egyik lehetséges előnye .-) ) és ilyen békés heteink nagyon régen voltak.
Nagycsalád lazán együtt, unokára így sokkal több idő jutott, a sürgősségi osztályon egy órán belül segítőkészen ellátták a szalagszakadást, csúnya sérülést.
A zemberek türelmesek, figyelmesek.
Voltak, eddig.
Ma már teli a falu maszk nélküli túristákkal, parkolni ugyan tilos, de hát 'nekik' szabad...

Ad Dio 2020.05.02. 14:00:13

Egyébként ez egy érdekes kérdés. Én ha tehetném, nagyon jól ellenék pár hetet (akár 1~2 hónapot is) munka nélkül. Nem tehetem, mert az alkalmazottaknak kell a bevétel :). De azt hiszem 1~2 hónap után megőrülnék ha nem dolgozhatnék. És nem azért, mert rossz itthon ( a cég telephelye is itthon van, így normálisan is csak egy ajtó választ el a családomtól), hanem mert tétlenül... megenne a penész.

Helyszíni zsemle 2020.05.02. 14:35:08

Az utcak nyugodtak csendesek, kevesebb a kornyezetszennyezes a felesleges vasarolgatas, jo lenne ha igy maradna.

tireless treehugger 2020.05.02. 14:37:27

Én élvezem a kényszerszünetet, remélem lesz ősszel is. És utána minden évszakban minimum 6 hétig. Csöndes, tiszta, kellemes dolog. A legjobb ami a várossal történhet.(mármint az a legjobb hogy nem jöhetnek a vidékiek)

porthosz 2020.05.02. 15:17:15

Amiről nem írsz, hogy a most bevezetett intézkedések viszont nem múlnak el a járvány elmúltával, mint ahogy a 2015-ben bevezetett "rendkívüli állapot" is még érvényben van.

Innentől kezdve szabadon lesz bármikor bármire hivatkozva korlátozva a kijárásod, újabb választásról már ne is álmodozz (pont akkor fogja felütni újból a fejét az xy vírus úgyhogy sajna-bajna, "kénytelen" lesz a mostani kormány maradni még vagy úgy 20 évig).
Ha a céged megtetszik a kormánynak, most már az adóhivatal sem kell, szimplán kineveznek az élére egy kádert a járványra hivatkozva és így jártál stb stb.

Ja és nem lepődnék meg, ha holnaptól az összes bp-i vidékre akarna költözni (készülve a következő ilyen szitura), szóval a kedves vidékiek arra készülhetnek hogy vége lesz a nagy parasztromantikázásnak, pikk-pakk egy kutyaólat nem fognak tudni megvenni jobb vidéki környékeken.

]{udarauszkasz 2020.05.02. 15:42:16

@porthosz: Tovabb megyek: Vasfuggony. Kimondjak majd, hogy ez, meg ez, meg ez a fajta melos nem mehet kulfoldre. Ugy kell majd a bokrok kozott disszidalni, meg menedekjogot kerni. A mai generacio meg nem is ismeri ezt, nekem kijutott belole.

tireless treehugger 2020.05.02. 15:53:38

@porthosz:

A városiasodás töretlen folyamat, a vidék elnéptelenedése még fel is gyorsul.

A járvány "vidékiesedés" irányában ható erejét sokszorosan felülmúlja a gazdasági- és társadalmi válság városiasodást erősítő hatása.

Az egyetlen lehetséges erős vidékiesedési hatás a tömeges és tartós éhezés lenne. ( pl elhúzódó világháború)

Jelenleg pénzszűke van vidéken, és mivel érdekérvényesítő képességük alacsony, az állami újraosztásban hátul vannak. Ha nagy baj van olyan előfordulhat hogy az összes vidékit kényszermunkára küldik vagy a városok segítségére, fordítva viszont semmiképp.

A vidéki öntudatlan, elfogadja a felsőbb hatalmat, nekik az állam egyenlő az isteni/eredendő hatalommal.

]{udarauszkasz 2020.05.02. 16:00:49

@tireless treehugger: Nalunk itt videken, a nyugati hataron annyira azert nem fogadjak el ezt az isteni hatalmat, a felesegem legalabbis egyaltalan nem.
En megprobalok onellatora kapcsolni, amennyire csak lehet.

yourmomtits 2020.05.02. 16:46:02

@porthosz: nagyon helyes. remélem össze is csomagoltál már. vagy még bérrettegsz egy kicsit?

Bunkóné Barom Ildikó 2020.05.02. 18:27:37

@tireless treehugger: Ehhez képest a büdös prolik Kispesten Újpesten meg Kőbányán élnek, míg a jól kereső fiatal értelmiségiek a fővároson kívül élnek kertes házban. Bocs, ha bezavartam kristálytiszta világképedbe.

Exploiter 2020.05.02. 19:45:25

Jah. Csiripelnek a madarak, szép az idő, remélem gyakran lesz ilyen jó nyugi a világon.

www.cnn.com/2020/04/22/africa/coronavirus-famine-un-warning-intl/index.html

Jó egy kicsit megállni és pihenni, értékelni az életet.

www.theguardian.com/world/2020/apr/29/half-of-worlds-workers-at-immediate-risk-of-losing-livelihood-due-to-coronavirus

Ahh, minden évben kellene ilyen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.02. 21:07:55

@yourmomtits: Nagyon eltűntél! Mikor ismerteted a új részecskefizikai felfedezésedet amelyet úgy nevezel hogy "bozont"? :-) Hadd röhögjünk!

Benderik 2020.05.03. 16:55:18

@Szalay Miklós: Jesszus, ez egy egész enciklopédia a világról, ami a link mögött van! Mintha egy föld alatti elementáris méretű titkos hadiüzembe léptem volna.
És tényleg érdekes, sok dologban lényeglátó. És elképesztő, mennyi mindenről szól.
Bár segíteni nem tudok benne, hogy olvassák -- az enciklopédiák ma már túl hosszúak talán --, de kívánok hozzá kitartást, egészséget.
süti beállítások módosítása