HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Hólapát és vakcina

2021.01.07. 06:53 Benderik

 

Nemzetünk rácsodálkozásban mindig is nagy volt.

Legjellemzőbb példája a hó, ami évente leesik, és mi minden egyes alkalommal rá is csodálkozunk.

Jé, hó.

Útakadályt okoz, de ez természetes, hisz' az Ember nem győzheti le a Természetet, és bizony a hó, ha esik, azt idő, míg észleljük, kiírjuk a közbeszerzést hólapátra, elbíráljuk, beszerezzük -- és ki is derül mindig, hogy olyan fölösleges mindez, hisz' megérkeznek, és nincs is mit ellapátolni. És akkor igazolva látjuk, mekkora hülyeség is hóeltakarításba energiát feccölni, hisz' lám, most is fölöslegesen fáradtunk.

***

Miért lenne hát másképp' az oltással?

Csak itt már fejlettebbek vagyunk, nem bízzuk a biztos elfelejtését a véletlenre!

Mert a hóról persze nem tudhatjuk -- vannak meleg évek, mikor tényleg fölösleges lenne még csak a hólapátraktár rozsdás kulcsát előkeresni is ősszel a polgármesteri hivatal konyhájából, ahová tavaly akasztottuk arra a kulcsfogasra a régi kávéfőző mögött, amit még az Editke a bérszámfejtésről cserélt le tavalyelőtt a neszpresszesre, és használja azóta a könyvelés is, de persze pénzt akkor nem adtak bele, na mindegy, mellékszál.

De ha valami szinte kezdetektől biztos volt ebben a járványban, ebben a végletekig nyálkás-bizonytalanná vált tejködben, az az volt, hogy a vége egy hatalmas nagy oltásbeadás lesz.

Már persze ha valaki túlnézett az új messiásnak tekintett Vakcina szón, az képes volt meglátni, hogy a vakcina egy olyan oltást jelent, aki nem adja be magát a világnak Eljövetelének Napján. Ő csak eljő -- mi meg majd csak tudni fogjuk, mi dolgunk véle.

***

Szóval ha valamit biztosan tudni lehetett, az az volt, hogy egyszercsak majd eljön a nap, a Vakcina Napja, a V-Day, amikortól kezdve viszonylag gyorsan be kell oltani sokmillió embert.

Így arra a bizonyos napra már készen állhatott volna a rendszer másnaptól úgy oltani, hogy már minden önként jelentkező régesrég be van sorolva a TB-adatbázisokban szereplő életkora és betegségei alapján a -- lehetőleg képzeletbeli (azaz virtuális) -- sorba, mely az addigra készen álló oltóközpontok előtt -- lehetőleg képzeletben (azaz virtuálisan) -- kanyarog.

Folyamatosan érkeznének a tájékoztatások az elérhető oltóanyagok tulajdonságairól, s az adatbázis alapján -- ahol ugye ott vannak a betegségek, allergiák --, már az adott személyek számára nem javasolt és ezen felül választható oltóanyagokról. Ami persze változhatna a konkrét helyszínen, de a népek felkészülten érkeznének a megadott időben a megadott helyre, ahol gyorsan eldólhetne, ki melyiket kéri-kapja, és várakozás nélkül beoltanák őket. S ha tudnák, mire számíthatnak, még tán jelentkező is akadna.

***

Futurisztikusan hangzik, mi? Mint egy sci-fi.

De csak mert előre gondolkodni -- pláne tervezni -- akkora szellemi fáradság, ami mifelénk sci-fi.

Vagy meséljek még a számítógépről? Meg az emberi elméről? Amikor használják, hogy mi mindent tud? Ha még ideje is van rá sok hónap, előre?

+++

Hol sírjaink domborulnak,

unokáink vakarják fejüket:

-- most akkor mégse volt vakcina?...

 

 


ausztria-elszabadult-hoagyu-gurult-az-iskolascsoportnak.jpg(vége úgyis ez lesz: nagy kapkodás után szétpermet, aszt' mindenki alááll)

(kép forrása)

 

 

 

 

13 komment

Címkék: sci-fi vakcina oltás hólapát Vírus Coronita

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr9216375626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.01.07. 08:13:12

Most szerintem nem ez a szûk keresztmetszet, hanem a rendelkezésre álló vakcina mennyisége. És nem csak nálunk, hanem az egész világon. Ezeket engedélyezni kell, le kell gyártani, el kell juttatni a célországokba. Ráadásul nyilván a gazdag svéd elõbb fog hozzájutni mint az etióp hajléktalan.

Benderik 2021.01.07. 12:40:20

@midnight coder: ...lenne így, ha mi legalább már az eddig beérkezett mennyiséget beadtuk volna, és késszé lenne szervezve, kit hol oltanak be. Vagy legalább, hogy konkrétan hol vannak az oltóközpontok. Hogy a körzeti orvosok oltanak-e. Legalább ennyi.
De legalább a kiemelt egészségügyiek nem bóklásznának a rendszerben, oltóhelyet keresve.
A többiről már én is csak álmodtam persze. Az nem reális része a mindenkori magyar útnak...

ursus artos 2021.01.08. 10:14:54

@Benderik: A WHO ajánlása szerint nem célszerű eloltani a teljes készeltet és várni arra, hogy az ismétlő oltásra majdcsak megérkezik az a szállítmány is... Ha a kormány végig követi a fenti szervezet ajánlásait az szerintem a jó út. Annál is inkább, mert a WHO egyik igazgatóhelyettese egy magyar nő.

birkamenet 2021.01.08. 10:30:55

A fidess élöben játssza a VAKCINA-KAMUT!

A valóság ugyanaz mint a lélegeztetögépeknél: orbán-szírgyártó villognak a médiában, hogy kismillió lélegeztetögépet vettek, a valóság meg az, hogy a kórházak akkor se rakják rá a beteget 70 év felett és komoly egészségi problémák mellett, ha a lélegeztetögépre ha az egész készlet szabadon áll. Pont ezért nem rakják rá, mert "Nem fontosak". És ha ezeket a "nem fontos" betegeket ráraknák és holnap bezúdulna 20 "fontos" vagy ""fiatal" beteg, akkor összeomlana a lélegeztetögép ellátás és abból világbotrányt csinálna a család, hogy a 30 éves beteg nem kapott lélegezteögépet mert egy 80 éves azt elfoglalja. Miközben 1 millió lélegeztetögép porosodik a raktárban.....

Benderik 2021.01.08. 11:13:54

@ursus artos: "A WHO ajánlása szerint nem célszerű eloltani a teljes készeltet és várni arra, hogy az ismétlő oltásra majdcsak megérkezik az a szállítmány is... Ha a kormány végig követi a fenti szervezet ajánlásait az szerintem a jó út. Annál is inkább, mert a WHO egyik igazgatóhelyettese egy magyar nő."

Hm. Szinte off-topic, de: az tényleg egy érv egy vitában, hogy a WHO egyik igazgatóhelyettese egy magyar nő ???

(Még off-topicabb: Látom már magam előtt a neten terjedő érveket, amiket mondani kell majd az orvosnak, hogy az orvosilag kizárja az oroszt és a kínait. Hogy mire kell allergiásnak lenni. Az orvos a gépébe úgyse tud belépni, szóval legtöbbször simán benyeli majd.

Egyik érv lesz, hogy "Magyar szív dobog e kebelben, magyarként nem fogadhatok el más szert, mint a magyar tudósnő által kifejlesztett vakcinát!")

De a lényegre térve: ha olyanok, akik már most sorra kerülhetnének, nem tudnak elérni egy oltóközpontot se, és azt is most találja ki a rendszer, hogy ezek hol legyenek és kik csinálják -- és egyáltalán, ha a XXI. század ötödének eltelte után még bárki telefonos ügyfélszolgálattal akar oltásokat szervezni --, ott nem a vakcina hiánya a fő ok, hogy nem oltanak.

Illetve lehet az is, de az is látszik, hogy ha ránk ömlene egymillió adag se tudnánk mit kezdeni vele.

ursus artos 2021.01.08. 11:31:16

@Benderik: akár érvnek is tekintheted. De komolyan érvelni kellene amellett, hogy miért jó betartani a WHO ajánlásait?
Azt mondjuk nem értem, hogy a cikker mi alapján tételezi fel azt, hogy az előzetesen regisztráltak TB szám alapján miért ne lennének már egy ha úgy tetszik táblázatban összegyűjtve, mellette egy oszloppal az a helyszín, ahova majd mennie kell és erről értesítést kap, ha az oltási tervben ráesik a választás. Persze értem én, hogy úgy kellene, hogy a regisztráció pillanatában az elfogadó nyugtával jönne is a válasz, hogy április 8-án, 12 óra 53 perc, Kossuth tér 8, Dr. Humpauer Rozália rendelője...
Csak ez azért nem ilyen egyszerű...

konrada 2021.01.08. 11:42:44

@Benderik:
...talán mert nincs is értelme arra felkészülni, hogy "ráömlik", mert nem ömöl.
Ahogyan a mondás tartja: "akkor kell a folyón átkelni, ha odaérünk a hídhoz"...
(Szóval ha itt van az egymillió, és akkor nincs hozzá kapacitás, azt akkor kell szóvá tenni, ahogyan télen sincs értelme arról értekezni, hogy nincs még elegendő fagyis, kabinos, lángosos a strandon.;))

...egyébként meg: akik most sorra kerülhetnének, de nem tudnak elérni egy oltópontot sem, az annyit jelent, hogy olyan ritkán lakott, vagy kis lélekszámú területen élnek, hogy a kevésből jobb, ha hasonlóan sorosok közül azok kapják meg előbb, akik olyan helyen élnek, ahol sok emberrel találkozhatnak, és nagyobb emiatt a fertőzésnek kitettségük.

birkamenet 2021.01.08. 12:06:30

@konrada:

mondd már meg honnan tudod te, hogy ki, melyik településen nem kap vakcinát, mert az ltóközpont nem fogadja, be se jegyzi???? Te vagy a Kubatov-Covid-lista??

ulpius66 2021.01.08. 13:08:40

Annyira bírom amikor a vakcina-ellenes okostojások osztják asz észt oltás ügyben!
(bár mint jól tuggyuk, a ballibsik ezt is jobban tudják, mint a szakemberek...)

ulpius66 2021.01.08. 13:10:41

@birkamenet:

Birkám!

Te mán regisztráltál az oltásra?
(a kérdés az elmélkedőre is vonatkozik....)

ulpius66 2021.01.08. 13:39:26

@birkamenet:

Birkuci!

Te még véletlenül se oltasd be magad, hiszen millió és egy mellékhatása lehet az oltásnak......

A "nem oltásnak" ugye meg nincs mellékhatása!

Ha meg elkapod a koronavírust, azt biztos legyőzöd!!!!!!
(ha meg nem, akkor a koronavírus győzött..... én a vírusnak szurkolok!)

Benderik 2021.01.08. 22:49:24

@ursus artos: "akár érvnek is tekintheted. De komolyan érvelni kellene amellett, hogy miért jó betartani a WHO ajánlásait?"

Amellett nem, az érv. Csak az nem, hogy az igazgatóhelyettese egy magyar nő.

"Azt mondjuk nem értem, hogy a cikker mi alapján tételezi fel azt, hogy az előzetesen regisztráltak TB szám alapján miért ne lennének már egy ha úgy tetszik táblázatban összegyűjtve, mellette egy oszloppal az a helyszín, ahova majd mennie kell és erről értesítést kap, ha az oltási tervben ráesik a választás.  "

Lehet, hogy vannak. Csak akkor szólhatnának róla azoknak a már soron levőknek is, akik összevissza bóklásznak a végtelenül kicsöngő diszpécsertelefonszámok közt az éterben.

Benderik 2021.01.08. 22:51:15

@konrada: "Ahogyan a mondás tartja: "akkor kell a folyón átkelni, ha odaérünk a hídhoz"..."

De pl. házat érdemes előbb megtervezni, mint hogy leöntik az első homokot.
süti beállítások módosítása