HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Kormányfői cipellő keresi gazdáját (utópia)

2013.06.16. 12:50 Benderik

 

Sok borongó cikkben olvasom s gondolom magam is, hogy azért (szinte) lehetetlen választáson kormányt váltani, mert 

  • az ellenzék jelenleg ismert politikusai között nincs olyan, aki kisugárzásban akár csak összemérhető lenne a jelenlegi kormányfővel,
  • így akik vannak, azok közt megoszlik az ellenzéki választók hömpölye/csermelye? -- ki tudja hány ember,
  • ezen ellenzéki erők viszont mind maguk akarnak kormányfőt adni, és a kiegyezés lehetetlennek tűnik, mert a saját kormányfő által biztosított hatalom fontosabb a kormányváltásnál (inkább erősödik még mindegyikük egy ciklusban, mint hogy másik ellenzéki csoportnak engedje a hatalmat),
  • ha pedig lenne is az országban olyan igazi államférfi, akinek van annyi deleje ÉS hozzáértése, hogy eséllyel kelhetne birokra a Mágussal, azt már nem lehet "megcsinálni", azaz ennyi idő alatt ismertté tenni, támogatói kört szerezni neki,

mert a mai politikában (mondjuk világszerte) erős kontraszelekció van, azaz annyi megalkuvás/háttéralku/arcbőr kell egy politikai erőbe kerüléshez, abban felívelő karrierhez, ismertté váláshoz, ami egy választási esélyhez a beugró, hogy azt igazi államférfinak való

  • vagy nem is vállalja,
  • vagy igen, de mire végigér rajta, már rég nem igazi államférfi, mert megtört a gerince s -kötve a keze.


Nos, sajnos ez mind igaz.

Azonban én mégis szeretnék bemutatni egy lehetséges modellt, amivel a mai világban talán mégis "mgecsinálhatná magát" egy olyan ember, aki jelenleg ismeretlen, és alkalmas -- de "csupán" egy ország vezetésére, az ismertségig / párttámogatottságig való megalkuvásokra nem.

Itt azért rögtön megjegyzem, hogy nem habfehér lelkű szakemberre gondolok, aki a tények/számok világában jó, de alkukra, egyezkedésekre stb. nem. A politika világa igényli az alkuképességet, a fondort, az emberekkel egyezkedés készségét, s a politika erkölcse is eltér a mindennapokétól. Akkor is, ha idealistán nézzük. A politikában rengeteg érdekcsoport között kell igazságot tenni, és ehhez messze nem elég egy elméleti helyes és elméleti igazság megtalálása, ha azt nem lehet a torkokon lenyomni.
Ugyanakkor persze mégis törekedni kell a jóra.

Az igazán jó politikus/államférfi

  • távlati terveiben s erkölcseiben álmokkal is bíró idealista,
  • de rövid távon kőkeményen realista.
  • utóbbi során legalább annyira (kicsit még inkább) mediátor egy csapat veszekedő óvodás között, mint szakember,
  • de közben közzétett távlati ideái mentén próbálja terelgetni a dolgok menetét,
  • ám általában mélyen ügyelve a fokozatosságra, s az elkerülhetetlen konfliktusok során arra, hogy mindenki lássa, mit miért döntött, s hogy ez milyen közcélt szolgált (s hogy nem az ellen irányult, amelyik fél érdekei végül kevésbé érvényesültek).
  • És ki ne felejtsem: ÉRT AZ EMBEREK NYELVÉN. Nem hangzatos manipulatív szavakra gondolok, hanem ami a legnagyobb elmék titka volt mindig is: bonyolult dolgokat egyszerű szavakkal elmondani. (Hallgassanak csak meg egy Nobel-díjas tudóst: olyan egyszerűnek tűnik, amit a világáról mond, hogy hirtelen mindenki tudósnak érzi magát tőle.) Oly' annyira hiányzik ez a világ összes politikusából, annyira mélyen diplomáciába burkolt nyelven szólnak a néphez, hogy az egy büdös szót nem ért belőle, így a világ legegyszerűbb összefüggéseit is képtelenek úgy elmagyarázni, hogy a nép elhiggye nekik, mert szegény még csak nem is érti. Mindig mondom: nem a nép hülye, hanem aki (nem) beszél hozzá.


Nem egyszerű elegy, de tegyük fel, hogy tízmillió közt azért akad egy (ennyi dudás elég is egy ekkora csárdába -- jelenleg egy sem ismert).

S ha feltettük, e cikk "már csak" arról szól, hogy válhatna ez a csodalény az ismeretlenségből kormányfő. Aki tehát a mában realista, ért az emberekhez, az alkukhoz, csak távlati ideái s erkölcse (más szóval gerince) nem engedi, hogy a ami politikai karrier piszkos alkuit végigjárva váljon ismertté, mert

  • egyrészt bizonyos szint alá nem süllyed,
  • másrészt van rendes élete, munkája, így nem érzi szükségét, hogy hosszú éveket öljön abba, hogy előre gerinctelen legyen, hogy talán évekkel később tehessen is valamit,
  • meg hát a politikailag valakivé válás során sajnos előre el is kell köteleződni olyan köröknek, akik aztán mire hősünk valaki, már teljesen kötik a kezét.


No de lássuk már a modellt!
(Leszögezem, ez csupán egy lehetséges modell, de az egy se mellett ez is szép. És hősünknek ez is küzdelmes, de elvei mentén maradhat hozzá. S ha küzdelmes se lenne, úgy nem is érdemelné ki a sikert. Szóval összességében talán mégse olyan rossz modell ez.)

1. Ismertség

Nos, a kulcs nyilván az internet világa. A közösségi oldalaké, blogoké, videóké, ahol ha valaki egyszer valamivel feltűnt, és aztán értelmesnek/érdekesnek tűnik, már milliókhoz szólhat.
A többség persze (unalmas hasonlat, de sajnos passzol) szupernovaként dicsőül s válik érdektelenné.
De ha valaki tényleg értelmes, s emellett olyat kínál, amire igény is van, tartósan ismert maradhat, és -- szöveges vagy videó- -- üzeneteit, arcát akkor is milliók töltik le, ha semmilyen létező hatalmi erő nem támogatja.
Ebben a fázisban (amit hatalma gyakorlása során is végig fenn kell aztán tartani) fenti kvalitásai közül programjának a nép nyelvén való előadásmódja, és érdekes személyisége viszi őt előre.
Álomnak tűnhet, de való: egy érdekes ember ha egyszer ismertté lett (és nem kurvul el a nagy ismertségtől), igen gyorsan nagy és tartós népszerűségig viheti. (Ha elkurvul is, csak az egy másik műfaj.)

De vigyázat: az internet világa kemény, itt aki kamuzik (vagy érzékeny lélek), az hamar elhullik (miután sok ezer fórumozó törölte belé a lábát). Ez (szerencsére) nem korunk politikusgárdájának terepe -- twitterezzen bár ma már a nagy hányaduk.

De ez jó, ez a nép immunrendszere, itt igazi tartalom kell, és a politikai küzdelmek keménységéhez is hozzászoktat kicsit a kommentelőhadak géppuskatüze és sorozathányása -- aki ezen nem jut át, az térjen is vissza még e fázisban eredeti szép (vagy csúnya) életéhez.

2. Népszerűség, bázis szerzése

Az első pont után ez nem nehéz, ha tényleg van tartalom hősünk fejében (s forma a nyelvében). Ha van igazi programja, nem lusta konkrét tervekkel előállni, azt folyamatosan érvekkel vitákban alátámasztani, és mindezt igazi, értelmes, élvezhető nyelven elmondani.

3. Választáson indulni képes erő létrehozása

Hősünk már ismert és szavaznának is rá, de egymagában kormányozni tizen-sok minisztériummal nem képes, és persze képviselői helyet is csak egyet tud szerezni.
Így kell neki egy klientúra.
De beszéljünk a nép nyelvén: egy csapat, aki az általa lefektetett elveket vallja, erkölcsileg-szakmailag is tartani tudja az irányvonalat, és szakmailag aprópénzre is tudja váltani az elveket.

Hősünk, ha jó szakember, néminemű ismeretségi köre még akad, de ennyi sok szakmából biztos nem, így újdonsült támogatóiból kell csapatot választania.

Az eddigiek közül ez a legkeményebb feladat.

Így nekikezdenie is akkor érdemes, ha az előbbieken már túl van.

Egyrészt mert ekkorra már látja, hogy érdemes energiát ölni ebbe az egészbe, másrészt mert ekkorra van már miből meríteni.

Itt bizony személyes interjúkra van szükség, a fenti pontok után ehhez támpontot adhat, hogy ismert nevek is támogatói közé kerülnek stb.

Ami azonban nagyon fontos, hogy a saját "pártját" hősünk "csinálta meg", így adu ász a kezében, hogy senkinek nincs lekötelezve: így nálánál korábbról ismert szaktekintélyektől is el tudja várni saját elvei/szabályai követését.
Persze itt könnyen befonhatják az "új fiút", könnyen hálójába kerítheti régi tapasztalt erők szirénhangú kara, így itt a legkönnyebb elbukni is.
És elbukás alatt nem azt értem, hogy nem lesz kormányfő, hanem hogy egy régi gárda végül nekik elkötelezett kormányfője lesz. S mire a hatalomba kerül, úgyanúgy kötve a keze, csak az útja volt gyorsabb.

Bizony, ez a leggyengébb láncszem, bárha az első két pont tűnhet inkább álomnak.

No de mindegy, hősünk -- ha valóban bír a korábban leírt államférfiúi tulajdonságokkal -- esélyes e legnagyobb akadály vételére is, és olyan csapatot talál, akinek tagjai kellően nagy valószínűséggel az ő elveit vallva s vezetőségét elismerve lépnek a porondra.
(Figyelem: ez nem azonos a diktatórikus népvezér nyájával, ezek az emberek vitába szállhatnak hősünkkel, aki ezt el is várja tőlük (különben hogy mondhatnánk őket értelmes embereknek), de elismerik őt vezetőjüknek, és vallják fő elveit. Persze csak ha ilyeneket választ, mert hősünk nem diktátorjelölt. Ha mégis, hát...az baj. De azokat nem kell félteni, van saját jobb módszerük az ismertség-/hatalomszerzésre.)

S persze kétféle csapatra van szüksége: egyik a kormány-, másik a képviselőjelölteket adja. Ezek más típusú tagokat is jelentenek: a kormányba inkább vezetésre is alkalmas szakemberek kellenek, a képviselő szintén nem baj, ha ért valamihez, de legyen elveiben hősünkkel egyetértő, ám önállóan gondolkodó, vitára képes és hajlandó -- ők a későbbiek során az "esküdtek", akik jószándékúak, konstruktívak, de akiket folyamatosan meg kell győzni. (Igen, a pártok tényleg nem az ilyen képviselőket szeretik, de hősünk igen, különben ő nem is az, akiről beszélek.)

Van tehát egy főnöke elveivel egyetértő, de önálló gondolkodásra, vitákra is alkalmas csapat.

3.b. A csapat megismertetése, népszerűsítése.

A csapattagoknak ugyanúgy végig kell menni a 2. ponton. Ehhez rendelkezésükre állnak ugyanazon eszközök, melyek közös neve: internet. (És persze ekkor már érdekesek tévé-rádió-újságok számára is, és élniük is kell velük, csak eredeti internetes csatornáik miatt nem függenek ezektől.) Fontos, hogy vitára kész, értelmes emberek legyenek.

Két okból fontos ez:

  • A nép szavazatára a teljes csapatnak szüksége van, így nem baj, ha e nép úgy is érzi, tudja, kire szavaz (ez manapság nem követelmény, így ezzel még kitűnni is lehet).
  • Hősünk a fentiek tükrében rendes ember, de ha idáig tényleg eljutott, sajnos túl tehetséges is ahhoz, hogy -- később megrészegülve -- diktátorba csapjon. Ahogy a csapattagok kiválasztásakor fontos volt még tárgyalási pozíciójához, hogy ő a népszerű net-Jedi. akivel az Erő van, a későbbi kormányzáskor a csapatnak már önálló Erő is kell, hogy szükség esetén kordában tudja őt tartani. Mivel a csapat a fentiek szerint emellett még önálló gondolkodásra, vitákra képes tagokból is áll, ha ereje nem pusztán a főnök saját ereje, hanem már önálló alapokon nyugszik, mind a főnök, mind az esetleges utódok kordában tartására van esélye. (S persze az ő kezükben van a parlamenti hatalom is, de ha ismeretlen szürke arcok, ez a mai világban ciklusváltáskor kevésnek bizonyulhat.)


Van tehát egy főnöke elveivel egyetértő, de önálló gondolkodásra, vitákra is alkalmas és ezt érvényesíteni is képes csapat.

A választások megnyerésén (jó szereplésen) most nagyvonalúan átugrunk.  Nem azért mert apró technikai akadálynak vennénk, hanem mert a fenti módszerekkel hősünk vagy megnyeri vagy nem, de jelen útmutatónk a nép helyett dönteni nem tud, így csak annyit mond, hogy a kampányra is a fenti pontok az irányadók, a döntés meg már nem hősünké, hanem a népé, de én most itt hősünk s nem  a nép teendőiről írok.

Szóval a választást el is lehet veszteni -- ez esetben

  • válhat -- most már -- pártunkból valódi parlamenti erő, ami már politizálhat hasznosan (itt megint de könnyű elkurvulni...), aztán a következő választáson válik relevánssá a következő pont (GOTO 4)
  • vagy teljesen elbukik, és a következő pont érdektelen (GOTO 0 vagy EXIT SUB)


de ha megnyerte, és kormányzásba foghat, akkor

4. Kormányalakítás és kormányzás

Legnagyobb kihívás itt a konkrét, közzétett, elmagyarázott hosszútávú terv, és annak mentén haladás (szükség esetén és közzétetten itt-ott korrigálva, méretre igazítva persze) a veszekedő óvodások (nép-csoportok érdekei) között mediálva.

Erről több szót most nem ejtek (pedig ez a 95%-a az egésznek), de azért, mert ehhez "szimplán" a korábban felsorolt államférfiúi képességek kellenek, melyek amúgyis hősünkben vannak meg, nem bennem, így ezekről írjon ő, ha egyszer előkerül.

Hanem a modell része még a maradék 5%, ami arról szól, hogy egy friss klientúrával rendelkező (azaz saját pártjában és kormányában is gyökértelen) kormányfő hogy tud rendet tartani újdonsült nyájában, s hogy nem verik át bárányai a palánkon.

Nos, részben ehhez is a fenti képességek kellenek, de itt segítségül adható még egy recept a modellből.

Ez pedig egy ma még szokatlan elem: a szinte totális nyilvánosság.

Korábban egyszer már leírtam, hogy az állam "üzleteléseinek" nyilvánossága egyáltalán nem olyan nehéz jogi probléma, mint gondolnánk: ugyanis -- ahogy tanáraim hajdan mondták: gimnáziumba járni nem kötelező -- az állammal üzletelni sem az. Ha feltételül szabjuk az állammal kötött bármilyen üzleti kapcsolathoz az önkéntes beleegyezést az adatok nyilvánosságához (az utolsó számláig), akkor is lesz elég partner, mert az állam (így is) jó üzlet.

Ha alaposabban utánagondolnánk, kevés olyan gazdáékodási/támogatási stb. adat van, amit ne lehetne nyilvánosságra hozni, és amit ne érné meg inkább nyilvánosként tartani, mint üzleti titokként.

Cégeknek az üzleti életben érdemes titkolózni, de az államnak nemigen: titkolnivaló know-how-ja nincs, így többet nyer a réven-vámon stb. (vagy fordítva -- ki emlékszik már...)

Hogy miért?

Mert sok ezer szempár figyeli, nincs-e valahol susmus, ki s hol verte át az államot, így eléggé megnehezül az ügyeskedő döntéshozók/pályázatbírálók dolga.

 A korrupcióból visszanyert pénz költségvetési tételnek sem utolsó, meg kormányprogramnak se, de itt most csak hősünk eszközéül hozzuk fel: mint mondtuk, friss nyája tagjain nem tudja hatékonyan tartani két elfoglalt szemét, a fenti nyilvánossággal viszont egy hatalmas elosztott hálózat segít neki -- hatékonyabban a legszemfülesebb felügyelőbizottságnál.

Persze a fenti nyilvánosság többre hivatott ennél, ez csupán az idevágó része.

És itt persze  kicsit csalok, mert a modell hősünknek a programjára is előír egy részletet. Hát igen, de az a helyzet, hogy akármihez én sem adok segédletet, ha hősünk nem akar nyilvánosságot, csináljon más neki modellt.

És itt aztán magára is hagyom, ha tényleg bírja a fenti jellemzőket, részemről sok sikert, ennyi.

+++

Szenteljünk inkább pár szót annak, hogy hősünk létezik, egyáltalán létezhet-e!

Nos, a második kérdés könnyű: igen, létezhet, mert az Úristen bármit megteremthet, kivéve hegyet völgy nélkül, ahogy ezt már János remete óta tudjuk.

De világibban nézve is létezhet. Gondoljunk pl. a delejes cégvezető típusára: távoli ideák vezérlik, de kőkemény-realistán terelgeti népét ezek mentén és felé, tudja, hogy elszámolással tartozik a tulajdonosoknak*, így -- legalább nekik bemutatott s őket meggyőző -- terveket készít, amit aztán számon is kérhetnek rajta. (S mielőtt még nekem támadnának, nem, nem a cégvezetőkről úgy általában beszélek, csak az  igaziakról, a krémről, és ahogy persze világunkban bármiből is igazi, a cégvezetőnépességben is kevesen vannak -- a krém ízű zselét most nem sorolom ide.)

*csak érdekességképp'': hányunknak jutott itt eszébe, hogy állam esetén e tulajdonos (a kormány munkaadója) maga a Nyájas Olvasó? Valahogy nem erősítget semmi e tudatunkban -- na jó, ez csak csapongó közbevetés.

Persze a világ delejes cégvezetői köszönik, jól vannak, majd hülyék lesznek a harmadosztály ligájába (a politikába) igazolni.

Csak hát olykor előfordul ezekkel, hogy megcsömörlenek a cégesditől, s valami Nagy Igazit szeretnének tenni, olyan vlamainagynagytüzetkéneraknihogymelegednénekazemberek-félét**. Ha kis hazája ilyenkor épp' jó helyen áll s megcsípi e pillanatot...  Persze a közismert delejes cégvezetők többségükben sajnos más kis hazával rendelkeznek. Szerencsére azonban vannak nem közismertek is, meg sokuknak csak a cége külföldi, a szíve (óh,) magyar, stb., másrészt meg ez csak egy példa az archetípusra, hogy létezhet.

S hogy hősünk tényleg létezik-e?

Hát mégis miért "utópia" az alcím?...

De modellezni lehet...

S a cipellő azért kinn van az ablakban, ha mupipőke netán mégis erre járna (s közben még létezne is)...

...

+++

**aki kiszúrta, hogy vlamai-t írtam valami helyett, máris kapott kis ízelítőt, mire gondoltam a 4. pontban azzal, hogy "...a fenti nyilvánossággal viszont egy hatalmas elosztott hálózat segít neki -- hatékonyabban a legszemfülesebb felügyelőbizottságnál."

.

20 komment

Címkék: internet cipellő topánka kormányfő János remete

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr165363410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2013.06.17. 09:37:43

Hosszú, precíz elemzés.
Megtakaríthatta volna a blogíró az egészet, hacsak nem szótagra fizetik.
Annyit kellett volna írnia: most biztos nem nyerünk, legközelebb meg nem biztos.

ex-dr. vuk 2013.06.17. 09:52:49

@röf: Tevedes. HA most nem nyer a bal oldal, SOHA TOBBE nem fog. Ugyanis az orszag nagy resze, aki meg szavazna balra, most arra var, hogy marad-e ez a rablobanda vagy sem, es ha marad, akkor szedi a satorfat es huz elfele. Vagyis a kovetkezo valasztason (ha meg lesz egyaltalan) nem lesz aki ellenuk szavazzon, mert az mar boldogan el valahol masutt.
Nalam annyi a kulonbseg, hogy nem vartam meg a valasztast sem... Minek.

Naki vagyok kerdojel 2013.06.17. 09:55:39

Jó lenne, ha létezne. Talán létezik is. Ez lenne mindennyiunk (mínusz Fidesz és bűntársai) érdeke.

B terv: itthagyni ezt a kurva országot. Aztán ha összedőlt, akkor nagy markolókkal eltakarítani a romokat és csinálni egy rendeset. De amíg a nép birka (s ez a nép márpedig birka), addig bármilyen felemelkedésre vajmi kevés az esély. Elég csak belengetni, hogy 1 Ft-tal olcsóbb lesz holnaptól minden, s már szelíden béget tovább.

De hogy ennél konkrétabban is hozzászóljak: sajnos CSAK az internetre alapozni nem lehet. Ott, ahol csak az M1/TV2/RTLKlub fogható (meg majd digitálisan még 4 hasonló színvonalú csatorna), ott az információ az -és CSAK az-, ami ezeken átmegy. Az állami médiákon ugye csak a siker és a kormánypropaganda fog hömpölyögni, a többin meg a Mónika(Győzike, faszomtudjakicsoda-de-nem-is-számít)-show (na meg egyébiránt a Dankó rádió, hehehe). Ez kell a népnek, nem az, hogy a pofájába vágják, hogy 20 év múlva senki nem kap állami nyugdíjat, ha nem lesz itt változás.

Nézzetek csak bele a tampi.blog.hu bejegyzéseibe, s meglátjátok, miről beszélek. Ebből még azt is kiolvashatjátok, hogy még ha van is internet, akkor az kizárólag a fácséról szól (nem lebecsülve vagy leszólva a Facebookot, akár értelemes célokra is lehet azt használni, de hát mindig azon múlik, aki használja).

hot-spot (törölt) 2013.06.17. 10:01:03

Fonalvesztettem.
Kinek/minek kéne léteznie ?

Naki vagyok kerdojel 2013.06.17. 10:04:50

@hot-spot: A cikkből: "Szenteljünk inkább pár szót annak, hogy hősünk létezik, egyáltalán létezhet-e!"

Államférfi (államhölgy") kerestetik, legalábbis szerintem.

hot-spot (törölt) 2013.06.17. 10:12:42

@Naki vagyok kerdojel: De minek?!
Nincs elég belőlük a parlamentben?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.06.17. 10:18:42

@Naki vagyok kerdojel: menj el, én elmentem 2002-ben és tavaly visszajöttem, jó kis gerincnövesztő túra volt, megtanultam dolgozni is. Mindenkinek ajánlom.

Naki vagyok kerdojel 2013.06.17. 10:42:37

@hot-spot: "De minek?!
Nincs elég belőlük a parlamentben?"

Úgy érted, államférfiből? Nem, szerintem nincs ott elég. Becslésem szerinte egy kezem elég lenne, hogy megszámoljam őket. Annyian meg akkor is kevesek lennének, ha az ő kezükben lenne a döntés.

Naki vagyok kerdojel 2013.06.17. 10:45:47

@Wind Callman tér: Mit értesz gerincnövesztés alatt?

Egyébként miért jöttél viszza, s honnan? (Tényleg érdekel, kíváncsi vagyok.)

Amúgy a munkával semmi problémám nincs, szívesen csinálom. Szerencsére az érdeklődési- és a munkaköröm között elég nagy az átfedés.

Rémbódess 2013.06.17. 12:28:14

@röf: ...de legalább van valami elképzelése a dolgok menetéről és ezt nem sajnálja egy elemzés formájában megtervezni és az olvasók elé tárni. Ez azért még mindig egy fokkal jobb, mint az az érvrendszer, miszerint "a jogászok meg megvédenek, oszt' jónapot"...

osztrák piktor 2013.06.17. 12:32:57

Az egész lelkizés arról, hogy alkalmas, hiteles, népszerű... e eléggé Bajnai, vagy Mesterházy csak a lehetőségek súlyozásának kérdése.
El kell dönteni mindenkinek mit akar Szerintem a legfontosabb, hogy akarjuk-e a Fideszt, vagy nem. Aki akarja, lelke rajta, szavazzon rájuk tisztelem a véleményét, elhivatottságát. Ha nem akarja, szavazzon a baloldalra, az is OK. Ha viszont otthon marad és senkire nem adja a voksát, akkor a leggyávább, mert úgy szavaz a Fideszre, hogy még a fülkében sem vállalja, hogy tulajdonképpen neki ez így, ahogy van és ahogy majd lesz egy újabb 2/3-os ciklus után tulajdonképpen megfelel. O.V. meg rámázza be a karizmáját. Escobar és Al Capone is biztosan nagyon karizmatikus vezetők voltak.

hopptarisznya 2013.06.17. 13:12:29

jó hír: megvan ez az ember. Orbán Viktornak hívják.
Képes volt maga alá szervezni egy hozzá hű hadsereget (TEK), hozzá hű vállalkozókat.
És eközben képes levezényelni egy olyan szintű megszorítást, aminek a felébe belebuktak a szocik.
Ugyanis világos célt tesz az emberek elé: adósságcsökkentés. És már látszik az eredmény. (tartósan 3% alatt a hiány)
Miközben a multiknak sem fél nekimenni. (ugat is miatta Európa)
Jah! És közben a cigánymaffia, pénztárgép-maffia, és a koomcsi NNI-t lefizető Bp-i maffiának is nekiment. Majd jöttek az olajosok, és a 90-es évek robbantásaiért felelős nagyhalak, akiktől a szocik be voltak szarva.

Én örülök neki, hogy a Fidesz alakítja a dolgokat, és nem csak kullog az események után.

Naki vagyok kerdojel 2013.06.17. 13:22:21

@hopptarisznya: kár, hogy a járulékos veszteségek túlmennek az elviselhetőség határán. Legalábbis szerintem.

Ráadásul, ha csak a tizedét lopná el annak, amit ellop (még az is rohadt sok, abból se kéne még a dédunokájának sem dolgoznia soha), akkor kevesebb megszorítás is elég lenne.

És hogy demagóg is legyek: Felcsúton a stadionok száma pont eggyel haladja meg a kívánatos szintet.

Kalmár 2013.06.17. 13:32:33

Láttam Fletót hőzöngeni 56 mártírjai emlékére.....
Láttam Bajnait merengeni a szocik makacsságán.
Láttam Mesterházyt, aki tényleg azt hiszi, hogy parti képes. (A Moonwalker és Bikicsunáj óta nem tartom többre, mint egy VV celebet.)

Ezek sose tudnának megállaponi.
Első cél a személyes hatalom.
Második Orbán legyőzése.
Harmadik.....stbstb

Sehol nincs a nemzet!

Marad Viktor!
2014 a Fidesz éve.
A valóság erőssebb a baloldal halálhörgésénél.
Tudja a többség, hogy ki miatt kerültünk és vagyunk még mindig bajban és azt is, hogy jó irányba haladunk.

vattafakkabanda 2013.06.17. 13:55:09

Trafikmutyiról írtuk, de ide is illik:

indavideo.hu/video/Trafikmutyi_-_A_Kutyadnak_a_kolyke_1

Hallgassátok, szeressétek!

Naki vagyok kerdojel 2013.06.17. 14:38:11

@Kalmár: "Tudja a többség, hogy ki miatt kerültünk és vagyunk még mindig bajban és azt is, hogy jó irányba haladunk."

Ebben egyetérthetünk, csak nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk... :)

Rémbódess 2013.06.18. 08:17:13

@hopptarisznya: "Ugyanis világos célt tesz az emberek elé: adósságcsökkentés. És már látszik az eredmény."

A GDP-arányos államadósság forintban számolva is csak úgy csökken! Majd' kiüti a diagram tetejét a nagy csökkenés...

dibbler 2013.06.30. 20:44:39

@hopptarisznya: én nagyon nem vagyok fideszes, de egyetértek. Én azt mondanám, hogy örüljünk, hogy van ilyen ember és rosszabb elvei is lehetnének.

Jó, hogy van kormányképes többség, az ideológiájuk és tetteik talán még innen van a vállalhatóság határán.
(Lelkesedni nem tudok sem a pártért sem a vezetőért, talán nem is kell. Ők adnak nekem szja-t, rezsicsökkentést, árfolyamgátat, szegény ember fékentartást én adok nekik a szavazatommal hatalmat és mutyi felhatalmazást.)

Benderik 2013.07.02. 00:19:24

@dibbler: Hát, ez legalább tiszta üzlet.
süti beállítások módosítása