HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Mosolyra váltottuk -- Erzsébet, a gyermekek védőszentje

2014.01.09. 23:45 Benderik

 

Fennakadtam egy számon.

Illetve kettőn.

Pontosabban egy harmadikon, ami az első kettőből adódik egyszerű kivonással.

Mindannyiunk Erzsébet utalványa legújabb plakátján azzal simogatja lelkemet, hogy befizetésemmel "több mint negyedmillió ember, köztük több mint 100 ezer gyermek jutott kedvezményes üdülési, táborozási lehetőséghez".

Önmagában mindkettő szép szám, jólesőn simogat.

Csak ha a kettőt kivonom, átrendezem stb., azt látom, hogy az önmagát lépten-nyomon a nagysikerű gyerektáborokkal, önfeledt gyermeki arcokkal hirdető Erzsébet utalvány megvásárlásával százezer gyerek mellett százötvenezer felnőttet segítettem üdülni.

Ami valahogy másfélszer annyi felnőtt, mint gyerek.

Persze tudom, nagycsaládokat is segítenek. De a nagycsalád is 2 felnőtt és legalább 3 gyerek, azaz több gyerek, mint felnőtt.

És persze hátrányos helyzetű kiscsaládok, meg azóta utánanéztem, hogy gyermektelen nyugdíjasok is jelentkezhetnek, csak így is furcsa, hogy a kiemelten reklámozott gyerektáborokkal meg nagycsaládokkal is végül úgy sikeredett, hogy minden egy gyerekre másfél felnőtt lett jutva.

Félreértés ne essék, nem sajnálom én a rászoruló felnőttektől se, a rászoruló felnőttek és nyugdíjasok mosolya is szép, ha örömteli üdülésből fakad. (Bár úgy látszik, a program vezetői nem így gondolják, mert plakáton egy nyugdíjasmosolyt se láttam.)

Csak valahogy mintha valakik megint nem érezték volna fontosnak, hogy ne érezzem hülyének nézve magam, miután majd látom, hogy a gyermekekre kért pénz nagyrészt felnőttekre ment.

Közbevetőleg: senkit -- magamat se -- áltatom azzal, hogy a gyerektáborok ígérete miatt adtam én azt a pénzt: egyszerűen szeretek ebédelni, és sok választásom nincs, hogy kiket támogatok vele. De ez egy másik történet.

A baj inkább az, hogy Erzsébet utalványunk szervezői se gondolják komolyan, hogy rám tartozna, kiket támogatok vele: ha a beteg kutya megindítóbb plakátarc, azzal reklámoznák: én úgyis ezzel ebédelnék, örülhetnék, hogy jót teszek, ők meg támogatnák, akit támogatandónak gondolnak, én ehhez nem is értek, meg nem is rám tartozik.

Csak valahogy túlságosan el van ez már harapózva: annyi beteg kutya és koraszülött csecsemő az egész országban nincs, ahány adószámon fogadják az egyszázalékokat, és ebben mi is benne vagyunk azzal, hogy már rég nem is érdekel, mert úgyis tudjuk, így jobb esetben is csak adunk, s inkább nem firtatjuk, mire. (Rosszabb esetben már nem is adunk, hisz' tudjuk mi jól.)

És ha bárki ezen ország nagyjai közül olyanokká szeretne nevelni minket, akiknek nem mindegy, és elvárja az adománygyűjtőtől, hogy arra költse, és a boltostól, hogy beüsse a gépbe, a kőművestől, hogy leadózza, a közérttől,hogy befizesse az áfáját, akkor valahol felül kéne elkezdeni.

Mert tudjuk, persze, hogy az a bűnös negyven év tett minket birkákká, de azóta eltelt még huszonhárom, csak valahogy senki nem érezte, hogy erkölcsi lángoszlopként elöljárva lelkünket széppé nevelje. Mert rövid távon kifizetődőbb kihasználni, hogy úgyis csak legyintünk bármire, mert megszoktuk, hogy mindegy.

És ezért romboló hosszú távon, ha az állami gyerekprogramról véletlenül tudom meg, hogy nyomokban gyermeket tartalmaz, ha a lánctartozások végén az állam a legnagyobb adós, ha nagy tételben látványosan büntetlenül megy a nyílt színen a hettyenpitty, ha a cél szentesíti az eszközt, ha nagyjaink hol szándékosan csinálják, hol szimplán hülyék, mert tízmillió embert nevel egyszerre birkává és potenciális adócsalóvá, akinek csak az alkalomtól függ, hogy melyik.

+++

És a bölcs ember kősziklára építi a házát, kivéve, ha csak szar van, mert akkor persze arra, csak aztán ne csodálkozzon, ha a végén lehúzzák a Népek Nagy Budiján.

.

.

.

.

52 komment

Címkék: mosoly nagy budi népek Erzsébet

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr465746171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.01.10. 15:07:41

Szívből gratulálok! "állami gyerekprogram"??? Ezt milyen márkájú hígító beszippantása után vizionálta a posztoló? Büdös életbe nem volt ez állami gyermekprogram. Aki évtizedekig húzta az igát, majd tisztességes nyugdíj helyett be kell érje a rezsidémon Fatality kivégzésével, az meg magára vessen, hogy nincs pénze mondjuk évente pár napot üdülni??? Ugye? Persze kiírod te, hogy "Félreértés ne essék, nem sajnálom én a rászoruló felnőttektől se" a helyzet viszont az, hogy ha tényleg nem sajnálnád tőlük, nem rinyálnál igazán pitiáner dolgokon. Ha nem vagy elég tájékozott egy témában, nem kötelező "szakérteni"! Csillió dolog megy szarul ebben az országban, és neked sikerült fantasztikus érzékkel kiválasztanod a legfontosabban.

csakhalkanszólok 2014.01.10. 15:28:35

Hát most a blogger szerintem nagyon benézte.

Soha nem volt szó róla hogy csak gyerekekről lenne szó, mindig négy pillére volt, kb. gyermektáboroztatás, közalkalmazottak, nyugdíjasok, nagycsaládosok.

Én három gyermekemmel voltam, előtte 10 évig nem tudtuk megtenni.

Szerintem mindenféle pártoskodás nélkül el kell ismerni, ha valami jó, még akkor is ha én is tudnék egy sor - személyes tapasztalatomból megfogalmazott - hibát felsorolni.

Az nyertes családok szeretik, mert olyat kapnak amit nem tudnának másképpen finanszírozni, a vendéglátósok szeretik, mert megtelik vendéggel a szálló, a bolthálózatnak mindegy milyen utalványban számol el és hoz forgalomnövekedést.

pánpéter 2014.01.10. 15:31:11

Van abban valami undorítóan féreg dolog, amikor valaki a rászoruló rétegtől sajnálja a dolgokat. igazi liberális hozzáállás. remélem majd ezután jön egy posztod a szegény sanyarű sorsű hajléktalanok budapesti üldözéséről...

deneskata 2014.01.10. 15:38:57

Csak tájékoztatás céljából.
Gyerekcsoportot vittem Erzsébet-táborba.
Szállásunk olyan volt, hogy ha választásom van, biztosan nem ezt választom. Vagy ha igen, akkor azért, mert nagyon olcsó. Mondjuk 1000 Ft-ot adnánk érte éjszakánként. Nem szóltunk semmit, hiszen majdnem ingyen van, az ember nem válogat. Meleg étkezésekkor - ebéd és vacsora - többnyire félkész ételeket főztek készre, abból a fajtából, ahol a fasírt garantáltan szójából van, a bolognai meg parízerből. Megint csak - ingyen van. Ne fanyalogjunk.
Aztán a tábor végén megkaptuk a számlát, amiből megtudhattuk, mennyit költött ránk az állam. Hát kérem, a szállásunk 7000 Ft/fő/ éjszaka volt, az étkezésre nem emlékszem, de hasonló arányokkal büszkélkedhetett. Azt hittem, káprázik a szemem. EZ a szállás tutira nem kerül ennyi pénzbe. Ennyiért már egy olcsóbb panzióban ia megszállhattunk volna.
Azóta meggyőződésem: az Erzsébet-program pénzmosás céljait szolgálja. A bejövő pénz töredékét elköltik az arra rászorulókra, jó vastag számlákat állítanak ki, aztán kész is van. Na, azóta nem viszek gyerekeket ezekbe a táborokba. Megalázó, hogy ennek a nagy nemzeti játéknak szolgálunk fedezékül - és legyünk hálásak is.

magyar tarka nagy barom 2014.01.10. 15:53:16

Egyszerűen ostobán fogalmaztak. A 100 ezer gyermek a gyermektáborban nyaralt gyermekek száma, a maradék 150 ezer főben is kb. 60-75 ezer gyermek nyaralt a szüleivel. (Valahol láttam egy statisztikát, de nem emlékszem, hogy hol.)

vizsla74 2014.01.10. 16:01:30

@deneskata: így van, ez ilyen egyszerű

saci02 2014.01.10. 16:15:03

Lassan kidol a szar mindenhonnan, gyorsan kell a valasztas, hogy el ne lepje az emberek szajat.

M_R 2014.01.10. 16:21:42

@deneskata:
Az már csak "apróság" hogy ez a Nemzeti Üdülési és Pénzmosodai Alapítvány a bevételeinek hány százalékát költi - még ilyen apró túlszámlázással is - annak a 250 ezer (vagy 25 ezer?) embernek az üdültetésére.. Az a százalék szám bizony egy számjegyű....

Conchobar 2014.01.10. 16:30:36

"Bár úgy látszik, a program vezetői nem így gondolják, mert plakáton egy nyugdíjasmosolyt se láttam" - Pedig érthetően írta meg a gondját a blogíró. Pedig a kormánypárti kommentelők emlékezhetnének még a kis Kovács Pistire, akinek az életét megjavítandó kérte az SZDSZ a voksokat (holott a valóságban nem csak Pistikéről volt ám szó)

getva 2014.01.10. 16:58:16

támogatná a retkes cigányok üdülését a faszom, de ha egyszer bözsiutalványban kapom a kafetériát a melóban, nincs más választásom.

Vicsoripuma 2014.01.10. 17:03:09

Az jobb volt, amikor az étkezési utalványokból csak a kibocsájtó cég profitált?

rexter 2014.01.10. 17:26:05

alapbol nem lenne hulyeseg a cikk, kar h a szerzo nem tud fogalmazni es tele van teljesen felesleges osotbasogokkal. kapargatja csak a felszint, de azt se nagyon. atgondolatlan, szerkesztetlen az egesz.

D2 2014.01.10. 17:43:24

Pedig kedves poszter, nem kellett volna sokat kutakodnod, hogy a program szóvivőjét citálhasd a számok tekintetében: www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/matuzsalemet_is_udultetett_az_erzsebet_program

És nem lett volna túl komplikált megtekinteni, hogy a 2013-as évben rengeteg speciális gyerektárbor mellett volt az általad említett nagycsaládosoknak pár napos üdülési lehetőség, és sok, nem feltétlenül gyereket/gyerekeseket érintő (nyugdíjas, MÁV, BM, eü dolgozók, közfoglalkoztatottak, fogyatékosok) is.

Blogger Géza 2014.01.10. 17:46:03

@deneskata: Ne haragudjál már, de hol kapsz te 1000 Ft-ért szállást?

D2 2014.01.10. 17:46:26

@deneskata: Ezt az enyhe túlszámlázást láttuk a nagycsaládosnál is, azzal megspékelve, hogy egyes üdülőhelyeken a több mint 1000 Ft-ra számlázott reggeli dúsan terített svédasztal volt, máshol meg kistányéron kapott mindenki egy pár csoffadt virslit...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.10. 17:47:41

@csakhalkanszólok: Hol reklámozták, hogy itt főleg a nyugdíjasok és a közalkalmazottak üdülnek? Mert mindenhol a gyerektáborokat és a nagycsaládokat nyomja a propaganda.

Egyébként korábban az üdülési csekknél is volt szocális üdültetés, nagycsaládosok, nyugdíjasok és alacsony jövedelműek pályázhattak rá.

@Vicsoripuma: Az Erzsébetet kiadó cég korábban az üdülési csekket adta ki, most a SZÉP-kártya lett a gonosz multik üzlete.

Konzervatív0 2014.01.10. 17:47:54

Hát nem tudom...
Magyar virtus tudom a köpködés, de talán azon kellene elgondolkodni, hogy abból a pénzből (nyerességből) amit előtte egy francia multi vitt ki nyereségként az országból most rászorulók és gyerekek nyaralnak, mégha nem is 4 csillagos körülmények között.

Kövezzenek meg de nekem ez azért kicsit jobban tatszik.

A körülményekről pedig. Nos lehet az államot fikázni de talán azt a vállakozót is kellene fikázni aki 7000-es áron ad el egy 1000-es szállást (mert az államon lehet nagyot hasítani, mert nincs ki ellenőrizzve vagy kitudja miért). Dehát ez is egyféle magyarvirtus... jól becsapni az államot és gyorsan keresni sok pénzt. Igy megy ez mindenhol. Példám volt hogy egytervező ugyan azt az épületet fele pénzért tervezi meg egy vállakozónak mint pl az önkormányzatnak. És ebben nagy az egyetértés hogy a közszférába mindenki duplán számol, aztán meg sir hogy magas az adó.

Remélem idővel ez azért letisztul.

deneskata 2014.01.10. 17:55:22

@Blogger Géza: Régi úttörőtáborban. S ez már 3 évvel ezelőtt volt.

D2 2014.01.10. 17:57:54

@Konzervatív0: Nincs vállalkozó, akit fikázhatsz, a program saját szállásai állítják ki a "belső" számlát...

deneskata 2014.01.10. 17:59:41

@Konzervatív0:"mert az államon lehet nagyot hasítani, mert nincs ki ellenőrizzve vagy kitudja miért" Gondolod, hogy az állam egy gyengeelméjű idióta, akivel egy vállalkozó azt csinál, amit akar? Gondolod, hogy az állam akárkinek kifizet ennyi pénzt?
Épp arról van szó, hogy valaki (vajon ki?) nagyot hasít a dolgon.

csakhalkanszólok 2014.01.10. 18:01:52

@Online Távmunkás: Nem kötözködés képen, de én nem mondtam hogy főleg nyugdíjasok és közalkalmazottak üdültek. Csak azt hogy ők is. Azt meg hogy mit mond a propaganda, nem érdekel.

Hol reklámozták - mármint ha jól értem a lehetőségeket? Én mondjuk a közmédiára tuti emlékszem. És a lényeg a erzsebetprogram.hu oldal volt. Ott most is megtalálod...

Az üdülési csekk és az Erzsébet program között egy hatalmas különbség van.
Az üdülési csekket a vállalkozó adta saját pénzéből a dolgozónak kedvezményes adózással. Ezt pedig az amúgy kedvezményesen adózó Erzsébet utalványok nyereségéből finanszírozták.

Nem feladatom megvédeni ezt a programot, én csak leírtam, nekem bejött, mert 10 év után három gyermekkel volt lehetőségem egy csodálatos nyaralásban a Balatonnál. Ennyi.
Ezt én a Sodexótól vagy mástól soha nem kaptam volna meg, ellenben az ő tulajdonosainak gyermekei valószínűleg baromi jól üdültek eddig is. Nem irigylem tőlük, csak fájt hogy én ezt miért nem tehetem meg.

Nagy gond ha néha az ember egyszerűen örül mert kapott valamit?

csakhalkanszólok 2014.01.10. 18:07:58

@getva: "támogatná a retkes cigányok üdülését a xxxxxxx, de ha egyszer bözsiutalványban kapom a kafetériát a melóban, nincs más választásom."

Csak pontosítás képen. Tudtad hogy pl. a nagycsaládos a pályázathoz eddig munkaviszony, a közalkalmazottihoz pedig - ugye kitalálod - közalkalmazotti jogviszony kellett?

Az üdülőben sem találkoztunk a segílyesekkel, ellenben tök átlagos magyar családokkal igen. Láttuk a gyermektábort is, hát ott a megszokott sok kis barna gyerek volt a jellemző, megkockáztatom, még a valós népesség arányt sem érték el.
Csak azért írom, mert ez éppen nem az ő támogatásukat helyezte előtérbe.

csakhalkanszólok 2014.01.10. 18:09:02

@csakhalkanszólok: BOCSI, magamat javítom: "ott SE a megszokott sok kis barna gyerek volt a jellemző"

D2 2014.01.10. 18:13:08

@Online Távmunkás: hivatalos verzióban: "2013. évi kiírások induló keretösszege 2,5 milliárd forint, amelyből 1,1 milliárd forint értékben szociális üdülési pályázatokat, 1,4 miliárd forint értékben pedig gyermekek táboroztatását, kirándulását támogatja a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány."

csakhalkanszólok 2014.01.10. 18:17:22

@D2: Az én tapasztalatom más. Mi ugyanazt, ugyanannyiért kaptuk a Balatonnál. Nem volt nehéz ellenőrizni, a számlát megkaptuk, a honlapon, és az étterem bejáratánál meg ott voltak az árak. Persze ez nem zárja ki hogy máshol lehetett az amit leírsz.

nyelvőrke 2014.01.10. 18:17:37

Egyetértek deneskataval, én is vittem gyerkőcöket a fonyódi táborba. 10ezer Ft-ot/nap/gyerek fizetett ki az NMÜ valakinek az utószezon utáni időszakban, ezért kelkáposzta főzelék, eldugult WC, retrónak is eufémizmussal nevezhető környezet várt. Tájékoztatásul: ha nyáron viszek gyerekeket ugyanitt 3500 Ft/nap a költség, Egerszalók Saliris Resort&Spa **** félpanzióval 12ezer. Pénzmosás???( a tábort nem vállalkozó üzemelteti, hanem állami)

deneskata 2014.01.10. 18:24:42

@Vicsoripuma: Ezek szerint ez két lehetőség van?
Vagy a kibocsátó multi profitál vagy a kormányközeli körök? Akik azért csurrantanak-csöppentenek valamit a "népnek" is... Ez meg aztán kiválóan mutat a választási kampányban is. Bár tudnám hinni, hogy nem a pénzmosás meg a választási kampány vezérelte a kormányt!
Persze ez valószínűleg kicsit sem érdekli azokat, akik sok év után végre eljutottak üdülni. Azok hálásan húzzák majd az x-et a megfelelő helyre, reménykedve egy jövő évi nyaralásban is.

D2 2014.01.10. 18:26:22

@deneskata: "Persze ez valószínűleg kicsit sem érdekli azokat, akik sok év után végre eljutottak üdülni. Azok hálásan húzzák majd az x-et a megfelelő helyre, reménykedve egy jövő évi nyaralásban is."
Azért ez sem olyan egyértelmű. ;)

2014.01.10. 18:35:41

De azért az világos, hogy itt is az erőszakos államosítással szembesülhettünk, ami a gonosz multik ellen irányult. Majd az állam az egész rendszert fokozstosan átjátsza a klienseinek. Csak utána kell olvasni. S a végén közpénzből meg is ünnepelteti magát a TV-ben és a posztereken

csakhalkanszólok 2014.01.10. 18:45:42

@D2: Hogy kin és milyen szemüveg van azt hagyjuk. Én a saját tapasztalatomat leírtam, és az az ami ott van. Neked ez nem tetszik, mert lehet hogy éppen rajtad van az a szemüveg, ami a belinkelt véleményeket elfogadja, az enyémet nem.

Megjegyzem sajnos panaszkodni divatosabb mint elégedettnek lenni, így azt is elhiszem, több egyes oldalakon a negatív vélemény. De ez bármire igaz, ezt lehet ellenőrizni. Egyszerűen emberi gyengeség, hogy a negatív vélemény gyorsabban és nagyobb mennyiségben terjed.

Ha meg mégis rózsaszín szemüveg volt rajtam, az csak azért lehet, mert mint korábban írtam, nekem csak így, csak most, és csak ebben a programban volt lehetőségem nyaralni. A Balatonon, az Aranyparton, szerintem nagyon jó szállodában és nagyon jó ellátással.
Ezért mindösszesen kifizettem 25 eFt-ot, és egy hétig gondtalanul nyaraltam. A gyermekeim meg boldogok. Kérlek ezt így és ennyiben fogadd el mint véleményt. Szemüveg nélkül :-)

csakhalkanszólok 2014.01.10. 18:49:09

@D2: "Azért ez sem olyan egyértelmű. ;)" - Na látod, ebben egyetértünk. És szerintem az a birka aki elhiszi, hogy ennyivel meg lehet venni például az én szavazatomat...

D2 2014.01.10. 19:04:13

@csakhalkanszólok: Én abszolút elfogadom, örülj neki, jól jártál. Más meg nem annyira, ezt meg légyszi te fogadd el.

csakhalkanszólok 2014.01.10. 19:30:26

@D2: Ez nem volt kérdés előttem, mármint hogy elfogadom és sajnálom ha más rosszul érezte magát, remélem jövőre jobban fogja érezni magát.

Azt meg külön remélem, hogy bármilyen témában bármilyen kormánynál negatív jelenség lesz a jövőben, akkor a köz nyomására a jobb irányba változik majd. Az Erzsébet program is ilyen. Az ötlet jó, csak ki kell szedni belőle valószínűleg egy sor üzletileg életképtelen és mesterségesen fenntartott bungaló ilyen módon való fenntartást , a klientúra - pártfüggetlen! - általi lenyúlást, stb, stb, stb.

Tudom, naiv vagyok, még vénülő fejjel is :D

Benderik 2014.01.10. 21:31:25

Hát, tudom, kicsit elvontan és messzire kalandoztam a gondolatmenettel, így talán tényleg félreérthető volt, és jogos a kőzápor.
És ennyire külön-külön nem is tudok válaszolni, így nagy részére egyben itt:
Nincs bajom azzal, ha van egy ilyen program, azzal se, ha nyugdíjasok és kiscsaládok, rászoruló felnőttek nyaralhatnak belőle. Ezt ugyan leírtam, de csak egyszer, így talán nem tűnt komolynak, de tényleg venném a jegyet akkor is, ha nyugdíjasokkal reklámoznák.
Még akkor is, ha lenne másik jegy, aminek a profitja hagyományosan magáncégbe megy.
Ahogy kihajították a piacról addigi szereplőit, azzal van bajom, mert az hosszú távon a népnek sem érdeke, még ha most azt is hiszi, de azt is írtam, hogy ez most nem erről.
Szóval az ötlet jó -- ha feltesszük, hogy a lenyúlás szándékától mentes, a megvalósítás is majd egyre jobb lesz.
Ami a(z itt leírt) bajom, hogy a külön utánajárást nem igénylő propagandából (arcomba tett plakátok, hirdetések, a házhoz vitt Helyi Thémából is már 1-2 éve) szinte (vagy teljesen) kizárólag a gyerektáborok folynak. És nemigen hiszem, hogy véletlenül. Hanem mert fájdalmas és boldog gyermekarcokkal mindent el lehet adni. Azt is, hogy továbbra is ide adjam a pénzt, meg azt is, milyen jól csináljuk.
És nem nézik ki a népből, hogy akkor is adna, ha tudná, hogy mire adja. Mert a nép soha nem elég érett, annak mutassunk boldog gyermekarcokat, akkor ad, örül is, azt meg úgyis a nép vezetői tudják, hogy igazából hogyan lehet helyesen jóra fordítani.
És tudom, hogy kellő utánajárással kideríthető, kiket támogatnak, azt is, hogy így is jó helyre megy, de attól még szépen passzol a megtévesztő reklám/propaganda kategóriájába, ha egyoldalú képet nyomnak komoly marketinggel az arcomba, a többi oldalnak meg ha akarok, utánajárhatok.
Ezt a hülyítést tartom károsnak, és különösen károsnak, ha ezt az állam teszi, akit a nép fia akkor is példának tekint, ha jót tesz, de különösen, ha rosszat. Utóbbi esetben meg még hivatkozási alapnak is, amikor aztán ő is.

Benderik 2014.01.10. 21:44:12

@D2: "Pedig kedves poszter, nem kellett volna sokat kutakodnod, hogy a program szóvivőjét citálhasd a számok tekintetében: http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/matuzsalemet_is_udultetett_az_erzsebet_program"

Hát, őszintén szólva ebből ugyanaz a nagyedmillió és százezer jön ki, ami az új plakátról is. A többi szám meg apró példákat mutat erre-arra, amiből lényegi mennyiségi információk nem tudhatók meg a nagy eloszlásokról, csak hogy volt ben pár ez is meg az is.

"És nem lett volna túl komplikált megtekinteni, hogy a 2013-as évben rengeteg speciális gyerektábor mellett volt az általad említett nagycsaládosoknak pár napos üdülési lehetőség, és sok, nem feltétlenül gyereket/gyerekeseket érintő (nyugdíjas, MÁV, BM, eü dolgozók, közfoglalkoztatottak, fogyatékosok) is."

Nos, ezek közül még a nagycsaládosok is növelik a gyerek-felnőtt különbséget, és továbbra is furcsa, hogy a nem túlzottan kiemelt egyéb programok mennyire durván ellenkezőjére tudják fordítani az arányt.
Arról pedig már azért megoszlik a társadalom véleménye, hogy miért van több joga üdülési támogatásra a közszférának, mint a magánszféra hasonlóan alacsony fizetésű részének, aki magán- vagy kiszervezett cégekben takarít, biztonsági őrködik, lapátol, stb. Nem egészen véletlen, hogy inkább a gyerektáborokat propagálják.

Benderik 2014.01.10. 22:04:29

@mrbloodbunny: "Büdös életbe nem volt ez állami gyermekprogram. Aki évtizedekig húzta az igát, majd tisztességes nyugdíj helyett be kell érje a rezsidémon Fatality kivégzésével, az meg magára vessen, hogy nincs pénze mondjuk évente pár napot üdülni???"
Nem, teljesen jogos, hogy üdüljön. A mai nyugdíjasok teremtették meg jelen világunk létfeltételeit, igazságtalan velük az Élet, ha nem adja meg az árát.
De a program szervezője vagy marketingese mintha nem így gondolná, mert akkor miért ne propagálná?! Miért nem voltak képek/riportok megérdemelt pihenésüket töltő nyugdíjasokról, csak önfeledten táborozó gyerekekről, végtelen riportok a táborokról?!
És igen, vannak fontosabb témák is. Csak velem most épp' ez jött szembe az utcán, és ütött szöget a fejembe.
Őszintén szólva az az érzésem, hogy a program szervezője sok legyet üt itt egy csapásra: juttatásokkal kifizet egy csomó állami alkalmazottat, akiknek így nem annyira kell fizetést emelnie, növeli nyugdíjas szavazótáborát, amire minden oldal nagyon hajt, és eladja a programot nagyszabású gyermeküdültetésként azoknak, akik fentiekre nem szívesen látnák az állam pénzét költeni, de a gyerektáboroztatásra igen, mert az mindenkinek eladható.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.10. 22:32:27

@csakhalkanszólok: "Az üdülési csekket a vállalkozó adta saját pénzéből a dolgozónak kedvezményes adózással. Ezt pedig az amúgy kedvezményesen adózó Erzsébet utalványok nyereségéből finanszírozták."

Az Erzsébet utalványt és az üdülési csekket is a vállalkozó adja a saját pénzéből és a nyereség egy részéből kedvezményes üdültetést finanszírozzák, szóval ezen a téren ugyanaz a kettő. 2010 előtt is pályázhattál volna nagycsaládosként kedvezményes vagy ingyenes nyaralásra.

Mint fentebb írtam, a szociális funkciót az üdülési csekkről áttették az Erzsébethez (egyébként ugyanaz a cég) és a multiknak az étkezési jegyek helyett a SZÉP kártyát adták. A végeredmény szinte ugyanaz, csak az OTP is kapott egy szeletet a tortából...

Vicsoripuma 2014.01.11. 09:52:01

@deneskata: Részben igazad van, de:
korrupció nélküli világ sajnos nem létezik.

Biztos lehetne még jobban még okosabban csinálni, de azt ne gondold, hogy a pályázatokat elbíráló személy minden egyes vendéglátót személyesen fog ellenőrizni, mert lehetetlen. Ez utóbbit nem a válaszodra, hanem a leírt élményeidre válaszul írom.

Más:
Azért az üdülési csekket jóval kevesebb dologra lehetett használni, ezért szerintem jóval kevesebben is élhettek vele.

D2 2014.01.12. 14:05:02

@Benderik: Nagyon sok minden jutott eszembe a posztod és a program miatt is, amit próbáltam előzőleg megírni, hogy - elnézést a fogalmazásért és értsed jól - a felvetésed a "hamburger nem akkora mint a reklámfotón" szintű.
Az alapkoncepcióval, vagyis hogy egy állam által (adókedvezménnyel) támogatott juttatással az állam részére képződjön bevétel, én teljes mértékben egyetértek. Gondolom te is sok olyan céget ismersz, ahol korábban a dolgozó kapott egy minimálbér közeli összeget, amit minimum a kétszeresére pumpáltak a bérnél kedvezményesebb adózású caffetériával. [Sajnos az általam ismert költségvetési szektorban (felsőoktatás) ez sose volt így, sőt az elmúlt években mindent visszavettek.]
Ami a reklámmal kapcsolatban alapkérdésem a jelenlegi időszakban: valóban most a program sikerét kell reklámozni, vagy esetleg az éppen zajló 2014-es beadásokra kellene felhívni a figyelmet? [Arra nem vesztegetnék szót, hogy a kormányok a különböző dolgokat hogy próbálják meg kedvező színben feltüntetni, itt nagyjából a gyerekkel és kutyával mindent el lehet adni esete forog fenn.]
Az általad felvetett létszámkérdés izgalmas, hiszen ugye a 2012-es és 2013-as táborok és üdülések adatait mosták össze, a különböző fórumok hozzászólásaiból viszont kiderül, hogy többen üdültek mindkét évben, illetve volt olyan gyermek, aki a nagycsaládos üdülésen és valamely táborban is részt vett. A szervező cég alapítványi formája (üvegzseb?, közzétételi kötelezettség?) miatt viszont kétséges, hogy mennyire lehet hozzáférni a valós adatokhoz (beadott és nyertes pályázatok száma, üdülésben részt vevők valós létszáma, nyertes de üdülésben részt nem vett pályázók száma, stb.).

D2 2014.01.12. 14:13:19

@Benderik: "Arról pedig már azért megoszlik a társadalom véleménye, hogy miért van több joga üdülési támogatásra a közszférának"
Nem tudom, mi a társadalom véleménye (kérlek, ha van kapcsolódó tanulmány linkeld), viszont ahogy megnézed, a 2013-as üdülési lehetőség nem általában a "közszférának" szólt, hanem erősen szervilis ágaknak (eü, BM, MÁV). Hogy miért kell pl. a takarítást kiszervezni és alulfizetett anyákkal elvégeztetni, vagy a rendőrpalotát bér-biztonságiakkal védeni, az egy nagyon jó kérdés, csak kevésbé kapcsolódik a témához...
Viszont idén egyelőre nem írtak ki ilyen pályázatot, nem tudom, később lesz-e.

D2 2014.01.12. 14:22:04

@Benderik: "Őszintén szólva az az érzésem, hogy a program szervezője sok legyet üt itt egy csapásra: juttatásokkal kifizet egy csomó állami alkalmazottat, akiknek így nem annyira kell fizetést emelnie, növeli nyugdíjas szavazótáborát, amire minden oldal nagyon hajt, és eladja a programot nagyszabású gyermeküdültetésként azoknak, akik fentiekre nem szívesen látnák az állam pénzét költeni, de a gyerektáboroztatásra igen, mert az mindenkinek eladható. "

Nem nekem írtad, de ismereteim szerint a juttatásokat pontosan a közszférában vágták erősen vissza, pl. a KLIK-esedő pedagógusoknál minden korábban az önkormányzat által adott pluszt elvettek, az egyetemek némelyikén a bért is nehezen fizetik (ruhapénz sose volt, ebédcsekk, iskoláztatási hozzájárulás évek óta megszűnt). Légyszi mondjál olyan példát, ahol az állam mint munkáltató bőkezűen szórja az Erzsébet-utalványokat.

A nyugdíjas üdültetés (és idén a fürdőprogram) kifejezetten sokat reklámozott része, az mtv híradóban külön szpot volt rá (arra nem, hogy nagycsaládosok üdülhetnek, de arra igen, hogy a nyugdíjasok igényelhetnek fürdőbelépőt) és a tv-n adott reklámokban is a gyerek-nagycsalád-nyugdíjas háromszöget hirdetik, az általad említett - poszt és gondolatindító - óriásplakátot én nem láttam, sajnálom.

D2 2014.01.12. 14:32:02

@Vicsoripuma: "Biztos lehetne még jobban még okosabban csinálni, de azt ne gondold, hogy a pályázatokat elbíráló személy minden egyes vendéglátót személyesen fog ellenőrizni, mert lehetetlen."

Nem kellene ellenőrzés, egy korrekt és összehasonlítható adatbázisra lenne szükség a különböző szálláshelyek által nyújtott szolgáltatásra (most van egy lista, és egyenként kell kattintani, hogy melyik szálláshely mit ajánl, meg persze a fórumokra hagyatkozni azokban a kérdésekben, amikre nem kapsz választ az ismertetőből). És kellene egy erős visszacsatoló rendszer az üdülésben részt vett személyektől (mennyire volt elégedett a szálláshely személyi tárgyi, stb. feltételeivel).
A fenti két rendszert kitalálták, simán megvalósítható/bevezethető.
Ez alapján el lehetne gondolkodni, hogy melyik szállást kell átalakítani (lehetőleg a jobbak színvonalára felhozni ;)).
Sajnos amíg a program elektronikus válaszkészsége gyakorlatilag zéró: nem írnak e-mailt, max. felhívnak; a foglaló rendszerük nehézkes és hol működik hol nem (a tavaly tavaszi helyzetet lásd itt: regihaz-hatgyerek.blogspot.hu/search/label/Erzs%C3%A9bet-program), addig nehéz az általam leírtakat kivitelezni. (Igen, tudom, döntéshozói akarat kell.)

Vicsoripuma 2014.01.12. 18:11:29

@D2: Hát pedig ahhoz, hogy egy vendéglátóhelyet beléptess a rendszerbe meg kell ítélni azt, hiszen mikor indul a program nincs semmilyen visszacsatolás, mert nincs eredmény. (0. év)

Persze lehetne értékelő rendszert kiépíteni, de ezekre a pályázatokra elsősorban olyan embereket várnak, akik örülnek, hogy végre nem otthon ülnek, ez nem az 5*-os kategória..

A regisztráció nem ördöngösség szerintem, de most nem próbálom ki csak viccből.
Minden esetre a linkelt oldal első bejegyzésének nézz utána. Lehet helyszínt és időintervallumot is megadni. Sőt bizonyos pályázatok eleve intervallumhoz kötöttek.

Vicsoripuma 2014.01.12. 18:13:31

Ja és be lehet menni irodába is. Ebben az esetben mindent megcsinálnak neked. Pályázat kitöltés, beadás. Ha esetleg valakinek nem menne a regisztráció.

D2 2014.01.12. 21:22:10

@Vicsoripuma: Az idei a harmadik év, amit ugyanazokkal a szálláshelyekkel bonyolítanak le. Tavaly tuti nem kérdezték az igénybe vevőket a tapasztalataikról.

Én nem szeretném lenézni azokat akik igénybe veszik (a jó magyar vendéglátásba hasonlóan viszonyulnak azokhoz, akik, pl. kuponos kedvezménnyel vesznek igénybe valamit: fél/negyed/töredékáron kapod, jó ez neked...). És itt a támogatás mértéke ugyanannyi volt, ha nagyon szuper helyre volt szerencséd foglalni vagy ha kevésbé...

A szállásfoglalás 2012. április elején úgy nézett ki, ahogy a poszter írja, később változtattak rajta, de sokaknak jópár hét fejfájást okoztak.

Be lehet menni az irodába, aki nem lakik messze/egyébként is jár Pesten/ki tud mozdulni bármilyen tetszőleges munkanapon/munkaidőben...

Nemár! Ez a XXI. század, az égvilágon minden ügyedet kellene tudnod neten intézni (jó, ahova a király is gyalog jár azt még jobb személyesen :D).

Benderik 2014.01.12. 22:56:40

@D2: Huh, köszönöm a kimerítő hozzászólást, próbálok így egyben reagálni rájuk:

Lényegében tényleg csak a "hamburger nem akkora mint a reklámfotón" volt a bajom. És kicsit hirtelen felindulásból, ezért is kalandoztam olyan messzire a gondolatmenettel.
De a nagyságrend szemet szúró volt (az maradt is), és tényleg valahol felülről kellene elkezdeni az emberek nagykorúnak nézését.
Magával az elvvel -- ahogy többször írtam -- nincs bajom. Jó hogy ennyi rászorulót üdüléshez juttatnak, és az is, ha ezt egy jól működő vállalkozás hasznából teszik.
Ahogy megszereztük a piacot, az kicsit neandervölgyi volt, de ezt itt most nem piszkálom.
Amin most pluszban meglepődtem, az az, hogy a teljes idei megemelt keretösszeg 3.5 milliárd forint.
Ehhez nem kellett volna kibunkózni egy piac összes eddigi szereplőjét, sőt, az egész Erzsébet-jegyezés nélkül megoldható lett volna. Ebben az egészben nem a bevételi oldal az érték, hanem a szervezés, a társadalmi munka, stb.
És fura, hogy összesen ennyi haszna van egy ekkora ebédjegy-piacnak?...
De mondom, ezt most hagyjuk.

A tv-reklámot nem láttam, de a nyugdíjasok fürdőjegyét most vezetik be, így az most még nem növelhette a felnőtt-arányt, és híradásként is új kell legyen.

Megpróbáltam megkeresni a reklámot, de csak egyéb videókat találtam. Ezekben említik a többi programot, de képek csak gyerektáborokról, és a hangsúly is ezeken van.

A számok zavarosak, de az egyik videóból okosabb lettem:

www.youtube.com/watch?v=6dmcHAblPN4

A program egyik vezetője beszél -- egyébként nagyon szimpatikusan -- a programról.
Kihámozható belőle, hogy százezer gyerek volt, ötvenezer nagycsaládba tartozó felnőtt és ezek szerint százezer egyéb felnőtt.
És ő is a gyerektáborokat ecseteli hosszan, de elmondja, hogy azért, mert ők a jövő, így őket szeretné részletezni.
Ez ebben a bejátszásban legalább egy magyarázat.

A közszférát egyrészt tágabb értelemben mondtam -- állami vállalatok is. És igen, megvágták a caeteriát, de nem azon az oldalon kedvezményezettek, hogy ebédjegyet kapnának, hanem a másikon: az üdülésin.
És nem csak a kiszervezetteket értem nem-állami rosszul fizetettek alatt, hanem a teljes magánszféra rosszul fizetettjeit.

A gondolatébresztő plakátot nem kell látni, arról csak a számok voltak szembeötlők, amivel a bajom volt, azok az egyéb korábbi reklámozás volt. Ez a mostani volt épp', ami a valódi arányokat megmutatta.
(Bár ez se közvetlenül, csak kiolvashatóan.)

Nem nekem írtad, de igen, tényleg sokat segítene egy visszajezést is mutató rendszer, amire internetes szállásoknál/boltoknál sok példa van.

Ja, és a 2014-es pályázatok megnyíltak már, én se látok "közszférásat": palyazat.erzsebetprogram.hu/

Benderik 2014.01.12. 23:07:53

@pánpéter: "Van abban valami undorítóan féreg dolog, amikor valaki a rászoruló rétegtől sajnálja a dolgokat. igazi liberális hozzáállás. remélem majd ezután jön egy posztod a szegény sanyarű sorsű hajléktalanok budapesti üldözéséről..."

Erre elfelejtettem válaszolni:
Nos, ahogy leírtam, nem sajnálom senkitől az üdülést, sőt örülök neki -- bajom nem azzal volt.
Nem pontosan értem, mit értesz ehelyütt liberális hozzáállás alatt, ha sajnálom az üdülést a rászorulóktól vagy ha nem, ill. ha sajnálom a hajléktalanokat vagy ha nem. Mindamellett töredelmesen bevallom, azt a hajléktalanokról szólót már tavaly télen elkövettem:
benderik.blog.hu/2013/01/10/kozteruletek_nepe

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2014.01.23. 23:40:44

Egy kis kiegészítés a témához....Beletettük ennek a posztnak a linkjét is:

arokkantisember.blog.hu/2014/01/23/_fel_mosolyra_valtottak
süti beállítások módosítása