HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

"Áder Jánost" jegybankelnöknek!

2013.01.20. 10:05 Benderik


...persze átvitt értelemben. Megmagyarázom:

A "sorsdöntő" nagy szó, de mindenképpen "nagy horderejű" kérdés mostanság, ki legyen Nemzetünk Bankjának új elnöke.

A kormányoldal együttműködőt szeretne, ki ráadásul nem fél -- divatos szóval (jelentsen bármit is) -- unortodox lenni, ami esetünkben jegybankokkal kapcsolatos tabuk, legalábbis átmeneti, felfüggesztését jelenti.
Ennek elfogadtatására régóta puhítják már a társadalom erre fogékony rétegeit:

  • a pallérozottak számára folyamatosan megjelenő közgazdasági jellegű cikkek íródnak a jelenlegi tabuk elavultságáról,
  • a kevésbé pallérozottaknak szimplán a jelenlegi elnök bűnös jelleméről


kinek-kinek ízlése/igénye szerint.

Szóval a szándék jól kitapintható, és alaposan előkészített.

Nem is tagadja senki, csak indokolja a szokásos módon: új időkben új módszerek új arcok kellenek, a bankok jelenlegi világa meg amúgyis romlott, így változásra érett.

Ugyanakkor nagy a veszély, hogy ha ilyen elnök kerül a székbe, a befektetők menekülni kezdenek, de legalábbis erősen figyelnek, hogy az első bicsaklásra elsőként szaladhassanak ki (sajnos pénzükkel) az ajtón.

Külön problémát jelent az esélyesek között legismertebb jelölt, aki gondosan kiépített imázsával önállóan is működőképes veszélyforrássá nőtte ki magát. Egy egyszerűen együttműködő jelöltről csak annyit tudhatnánk, hogy bármi áron csökkenti a kamatokat, frissen nyomott pénzből államot finanszíroz, és nem fél majd a devizatartalékokhoz nyúlni a Haza felvirágoztatására, Matolcsy Györgyöt azonban hírneve új ötletekre is sarkallná.

Nem akarok itt most abba belemenni, közgazdaságilag kinek van igaza, s mindez jó-e.

Azt viszont állítom, hogy veszélyesnek veszélyes, mert minden kipróbálatlan út veszélyes.
Ami önmagában nem baj, csak a befektetők államokba fektető része meg utálja a veszélyeket. (...ja és ők hozzák vagy viszik a pénzt)

Így egy előre tudhatóan együttműködő elnök -- a befektetők ijedelmén át -- akkor is omlaszthatja az országot, ha a fenti módszerek hosszú távon akár jónak is bizonyulhatnának. (Speciálisan Matolcsy György pedig efölött mindig +3 veszélyponttal számolandó.)

Mi lehet a megoldás? (Igazából azt hiszem, semmi, de ha mégis: )

Ha keresne is egyáltalán még ez országban bárki bármiféle kompromisszumot, azt hiszem abban lehetne találni, hogy

  • a piacot főként az elnök személye tudná megnyugtatni,
  • a kormánynak pedig "csak" kis kamat, friss forint és deviza a tartalékból kellene.

    Végülis a kettő nem teljesen ugyanarról szól.


Tehát: ha már mindenképpen fel kell adnunk devizatartalékunk egy részét, és pénzfröccs kell, de piacoknak is eladható elnök -- azaz kormánytól független elismert arc -- az alku a következő lehetne:

Egy nyílt politikai alku keretében

  • kormánytól Független Elismert Arc ülne a Székbe,
  • aki azonban az alku részeként ígéretet tenne a kormány által kért  fenti manna előre deklarált részének rendelkezésre bocsátására. Tehát a devizatartalékból egy meghatározott összeget biztosítana a kormány által tetszőlegesen meghatározható tervekre, friss bankóból szintén előre rögzített összeget felajánlana állampapírokra, a kamat meg egy kicsit nehezebb ügy, de ott is kiköthető lenne valami objektív, mérhető mennyiség (pl. pénzmennyiségek), aminek betartható szigorú határa van.


Nem mondom, hogy ennek így nem lenne veszélye. De a piac szokatlan módszereket is el szokott fogadni, ha pontosan, számokban látja a tervet, valamint elfogadja és el is hiszi azok egyszeri voltát és betartását.

  • A nyílt megegyezés szolgáltatná a pontos terv és határok ismeretét,
  • az elismert független elnök pedig ezek betartását.


S ez miért érné meg a kormánynak? Nos,

1. egyfelől mert maga is érzi a fenti veszélyt. Erre utal, hogy nincs még hivatalos elnökjelölt, hogy a kormányfő ismét közgazdászokkal konzultál, s egyéb apró jelek, hogy középutat keres.

2. Másfelől ott van friss-ropogós jó példának Áder János (hát ezért a cím, na): ő ugyan a berkekből került (egy másik, de még fontosabb) elnöki székbe, ám független egyéniséggé nőtte ki magát, aki sokszor keresztbe tesz a kormányzati akaratnak.

Sokan vitatják, vajon műbalhé-e mindez (itt én most erről se), de vitathatatlan, hogy nagyon jót tett a kormány imázsának, és ezen keresztül magának a kormánynak is.

Áder János tehát friss példaként mutatja, hogy érdemes lehet némileg független elmét kinevezni a külvilág által függetlennek hagyni kívánt kulcspozíciókba, még ha ezek nem is kritikátlan kezes bárányok.



Reménykedni tehát talán van ok.

Ismétlem, a módszer így is veszélyes. De ha a realitásokat is hozzávesszük, ebből ennél jobb most nem hozható ki. Remélem, legalább ennyi igen.



20 komment

Címkék: elnök na jegybank János Áder jegybankelnök

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr515025994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.23. 15:55:00

A felvetés jogos, de ne felejtsük el, hogy Áder úgy került az elnöki székbe, hogy elődje annyira méltatlanná vált a posztra, hogy le kellett váltani, szóval félek, itt is inkább az várató, hogy csakazértis Matelcsy, és csere majd akkor, ha beleállította a Nemzeti Bank hitelességét a földbe, csak ugye azt egy kicsit jobban meg fogja érezni az ország, min Pali bácsi tevékenységét.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.23. 16:58:25

Ezt a deviza tartalékos részt nem értem.
Már vagy tizedik blogban olvasom, hogy arra hajt a Fidesz.

Mégpedig azért nem értem ezt a félelmet, mert mint láthattuk az elmúlt évtizedben, kiválóan lehet pénzt költeni, eladósodni, mindenféle devizatartalékok felélése nélkül is, ha éppen pénzt akar valamelyik kormány költeni valamire.

Szerintem kb 60-70% hogy Matolcsy lesz a befutó, és ezt a piacok már most beárazták láthatóan.
Kb az is ezt mutatja, hogy más név se ellenzékben, se kormány körökben fel sem merült.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.23. 17:24:02

megegyezés, alku, kompromisszum ezek olyan szavak amiket a jelenlegi (és az előző) kormány nem ért.

Sajnos, és ezért jutottunk oda ahol jelenleg tartunk...

marco74 2013.01.23. 18:03:30

Az a baj itt a kipróbált út meg a biztos halál. Currency war van készülőben: Japán, a brittek és az USA már nyíltan gyengítik a valutájukat. A recesszióban lévő Németországgal az EU se tehet mást. Mindenképpen szükség lesz valamilyen jegybanki beavatkozásra, hogy ne csak Magyarország szívjon, hanem mindenki, legalább az infláció járulékos hatásaként az adósság reálértéke csökkenhet...

Muzsikok közt 2013.01.23. 18:17:04

A kutya nem akarja a jegybank 'függetlenségét'.

Mindenki azt akarja, hogy tőle függjön. Ez nehéz?

Orbán meg is fogja csinálni.

cga82 (törölt) 2013.01.23. 18:42:52

a devizatartalék (MNB eszközoldal) nem vagyon, hitelből van (MNB forrásoldal), tehát nem lehet elkölteni, leszámítva pár elemét, pl. a kormány MNB-nél lévő devizabetétjét, de az amúgy is a kormány pénze - ezt még Matolcsy is tudja

marco74 2013.01.23. 18:54:11

Sokkal érdekesebb, hogy kik a másik oldal, un. befektetők. Mert ők már nem igazi befektetők, olyan nagy a tőkekoncentrációk és a pénzügyi szektor teljesen intézményesült, hogy nem csak gazdasági érdekek forognak itt kockán, hanem politikai érdekek is.

Martian (törölt) 2013.01.23. 19:42:50

@marco74: "kormánymaffia vs. befektetői maffia"
:)

mojoking77 2013.01.23. 20:10:01

@Trompf: Gondolom hallottad mar, hogy a MNB segitsegevel eleg komoly devizatartalekaink vannak "felrerakva". Tobbek kozt ezert nincs meg otthon Gorogorszaghoz hasonlo allapot, mert minderrol a kulfoldi "karvalytoke" befektetok is tudnak. Abban a pillanatban, hogy a nep kusza szeme rateszi a karmat erre a vagyonra, ad1: neki is all elkolteni, ad2: a fent emlitett befektetok veszik a kalapjukat (es a penzuket is ugye).
Emiatt megy a legtobb forumon a para....

Benderik 2013.01.23. 20:31:58

@Trompf: Sok célja van a devizatartaléknak, de alapvetően egy olyan eszköz, ami a hazai deviza (esetünkben forint) stabilan tartását segíti válságos helyzetekben, mikor valamiért annak árfolyama nyomás alá kerül. (Azaz ha sok forintot váltanak devizára, a forint árfolyama lezuhanhatna a sok eladótól, ám ilyenkor a jegybank közbe tud lépni megfelelő devizakínálattal, ami stabilan tarthatja az árfolyamot. Persze csak ha van megfelelő likvid készlete.) Nincs egységesen elfogadott ideális mértéke, de kialakult irányszámok vannak, és ha egy országban tudottan alacsony a szint, az már önmagában kellemes célpontjává válhat spekulációs támadásoknak. Kicsit olyan, mint amikor megtudja a török, hogy Dobó István hétvégére hazaengedte a várnépet pihenni.
És valóban nem feltétlenül saját vagyon, azaz származhat részben felvett hitelből, de mindenképpen likvid eszköz, ami kellően innovatív kezekbe kerülve több-kevesebb időre felhasználódhat nemes cél érdekében. Nem tudom előre, mi lenne a sorsa, hogyan használódna fel, de úgy érzem, nem is kellene azt nekem kitalálnom, lenne elég innovatív gondolkodó a közelében, ha úgy alakul. De attól azért tartok, hogy ha beszélnek róla, az mifelénk ritkán alaptalan, aki pedig egyszer hírbe került, arról sok mindent elhisznek. (Biztos van erre szellemesebb közmondás is, csak nem jut eszembe...)

Amúgy pl. egy olvasmányos összefoglalását találtam itt, hogy mi is ő és minek:
www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_mnbszemle/mnbhu_msz_201104/mnb-szemle_201104_hu.pdf

Benderik 2013.01.23. 20:37:28

@doggfather: "megegyezés, alku, kompromisszum ezek olyan szavak amiket a jelenlegi (és az előző) kormány nem ért."
Hát igen. Én viszont abban reménykedem, hogy Áder János egy váratlan példát szolgáltatott arra, hogy néha lehet kifizetődő önállóan gondolkodó lényt is olyan pozícióba tenni, ahol a világ olyat vár, még akkor is, ha az néha fékként működik a Nagy Gondolatok Megvalósulása számára. Nem alkukészségben bízok, hanem szimplán abban a felismerésben, hogy lehet ez hasznos.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 08:46:53

Ejnye, ezek a befektetők, mennyire kiszámíthatóan viselkednek.

Benderik 2013.02.11. 16:18:35

@Frick László Emlékzenekar: A befektetők sok szempontból kiszámíthatóak, sok szempontból nem. Általában inkább nem, inkább utólag magyarázható sokszor, mit milyen indíttatásból tehettek.
De sok esetben bizonyos lehetőségek veszélye könnyen jósolható, ami persze csak veszély, de felelősségteljes irányító a reális veszéllyel sem játszik, ha omolhat tőle az országa. (Ahogy az elefeledett szép konzervatív értékekről szólóban borongtam még szilveszterkor.)

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 16:45:17

@Benderik: Bocsásson meg, de Ön annyira naív, hogy szerinjtem még azt is elhiszi, amit a portfolio.hu gazdasági szakírói írnak A Szent ügy érdekében.
Nos: ingyenpornó nincsen.
űÉs ingyen befektetési tanács sem.
Maga eléggé öregnek tűnik, hogy emlékezhessen a Friderikusz Show-ra, abba egyszer beült Andrá Kosztolanyi, aki mindenkit ledöbbentett a kijelentésével, még a RÖHÖGJETEK táblát se kellett Friderikusz asszisztensének bemutatni. Azt mondta az öreg, hogy ő most (ez kb 1992-ben volt?) kárpótlási jegyet venne.
Emlékszik arra, hogy bebeszélték az embereknek a tő hülyeséget, miszerint aki földet igényel ki, annak traktort kell vennie meg effélék.
Nos gondolkodjon el, hogyan járt az a büdösparasztok unokája, aki ki is igényelte a földet s aztán 1 Ft-ért bérbeadta. És még akkor is hülye volt, ha 2007-ben adta el, de ha ma adná el, mégnagyobb hülye lenne.

Hát akkor a "külföldi befektetők?" riognak? Mi lenne, ha egy világcég menedzsmentje annyira befolyásolható és ijesztegethjető lenne, mint mondjuk azok, akikkel sikerült elhitetni, hogy a magyar sajtószabadság elnyomása fehéroroszországi szintű? Hányan kajálták be ezt az Önhöz hasonló naívak közül? Ennyire "nem ugrik" egy befektető. Ők egészen más szempontok alapján döntenek, pl a minősélgbiztosítás feltételei, a munkaerő minősége. Tojik a maga politikai félelmeire egy befektető, ha azt látja, hogy a győri Audiban vagy az esztergomi Suzukiban a világ egyik legmagasabb fokú minőségbiztosítási követelményeinek megfelelő OLCSÓ munkaerő dolgozik. éppen most tanulja a mórest a Mercedes, meg a Volkswagen Törökországban [ a Mercedes-Sprinter-VW LT közös project], és még a Ford is külön mert a törökországi török nem dolgozik olyan jól, mint a belgiumi vagy német vendégmunkás török! Mi folyik Észak-Mexikóban és ahhoz képest milyen ipariövezet az. A kutyát se érdeklik az észak-mexikói viszonyok, nemhogy a befektetőket, a Volkswagent Pueblában vagy az amerikai számtechipart Juarez-ben. Még a hullaszag se bántja az orrukat!
és akkor maguk itt felülnek ügyes újságírók riogatásainak?

Benderik 2013.02.11. 23:41:09

@Frick László Emlékzenekar: Nem mondott akkor hülyeséget az öreg Kosztolányi (bár nem láttam). Csak persze ő a befektetéseket (nagyon helyesen) mindig is azoknak ajánlotta, akik nem a hóvégi gázpénzből játszanak, hanem van elég ahhoz, hogy várhatóan jól hozó, bár esetleg kockázatos dolgokat vegyenek, s persze elosztva többfélét, ha egyik nem jönne be, hosszú távon hozza a jó átlagot a többi.

A kárpótlási jeggyel meg lehetett keresni -- ha a sok féltiszta eszközzel operáló magát betegre keresőtől el is tekintünk, kellő sorbanállással lehetett jó dolgokat jegyezni, majd pár év múlva tisztes haszonnal eladni. Rosszul azok jártak, akik spekulánsoknak olcsón eladták. Persze őket is meg lehet érteni, de befektetés szempontjából nem őket kell példának venni.

(A kis magyar szemétdombtól meg Kosztolányi nyilván elszokott már, így joggal számíthatott többre a jegytől, amire az állam oly' sok mindent ígért.)

Ami a beruházó befektetőket illeti, nos, képzelje magát külföldi autógyárnak, aki sokfelé befektethet. Magyarországon kedvező a munkaerő (bár sokat olvasni a szakképzett változat egyre nagyobb hiányáról, de aki komolyan gondolja, pénzért még talál), csak az utóbbi két évben különösebb logika nélkül vetik ki az elég kemény különadókat különböző ágazatokra -- még veszteséges évek után is. Honnan tudhatná hogy gyárépítés utáni héten nem a gaz multi autógyárak jönnek-e? Őszintén, tudhatja? Ha nem biztos benne, nem jobb Szlovákiába menni, vagy Lengyelországba, vagy bárhová, ahol talán kicsit rosszabb a várható terv, de két hónapra előre is látható az adótörvény (sőt még az alaptörvény is)?

Persze köthető különalku, titkos megállapodás, hogy jónak tűnjön a nép előtt az üzlet, de adózni se nagyon kelljen (vagy legalább tudjuk, mennyit).

No de itt jön a politikai csűrcsavarás a hatalmi ágak szétválasztásának hiányáról, sajtószabadságról, jogbiztonságról, megannyi liberális lózung. Mert mi van, ha netán nem tartanák be a küönmegállapodást? Van-e vajon független magyar bíróság, aki megítélné jogos jussát egy pénzzel amúgyis kitömött multinak, ha épp' nem olyan szelek fújnak? Mi van, ha a sajtó is agyonhallgatja az ügyet, s ha mi megírnánk, sajtóperben még rágalmazási pert is fizethetnénk? Biztos, hogy itt akarná SAJÁT pénzét befektetni? Nemigen hiszem.

A forint árfolyamát és az államadósságot amúgy nem az autógyárféléktől kell rövid távon félteni, nem ők menekülnek egy veszélyesebb jegybankelnök hatására, hanem a pénzpiaciak. De mivel ők tartanak vagy adnak el, újítanak meg vagy sem államadósságot, nem baj, ha foglalkozunk a veszéllyel, hogy vajon nem akarnak-e menekülni. Mert amíg épp' pénzbőség van és egy kockázatos ám jó hozamú állampapír vagyunk, egynek a portfóliójukban is jók vagyunk. De ha túlzottan megnő a kockázat a hozamhoz képest, miért ne keresnének mást helyette? Ön nem keresne? A pénzben nem buzog a honfivér s nem tudja, hogy itt élnie-halnia kell: ő oda megy, ahol várhatóan jól fial. Ilyen egyszerű a lelke, így ha kell nekünk, muszáj foglalkoznunk a lelkével (s gazdájáéval, a gonosz spekulánséval is).

(Ami meg a különadókat illeti, tény, hogy eddig csak olyanokra vetették ki, akik a múltban "túl sokat" kerestek. De egyrészt mostanság sose tudhatjuk előre, kik fogtak holnaptól a múltban túl sokat keresni, másrészt attól még, hogy a múltban esetleg igazságtalanul sokat keresett, ha teheti, most lelép, ha most nem teheti. Ha meg még itt sincs, ugyan miért jönne?)

Frick László Emlékzenekar 2013.02.12. 03:23:32

@Benderik: Ellenkezően: nem tűnt fel magának, de a példa lényege nem a kárpótlási jegy vagy Andre Kosztolanyi ajánlata volt, hanem az, hogy a média mennyire a spekulánsok 8a hosszútávra játszók) kezére játszott, hiszterizálták bele a tömegembert abba, amit későnbb aztán Torgyánra meg a kisgazdákra kenegettek... szintén ugyanezeknek a médiamunkásoknak az uszítására... Kompenzáltak az emberek, mert ki szereti bevallamni, hogy befolyásolható hülye volt... erről szól a példám és ezért hamis a maga siránkozása is. Amíg a tömegek nem döbbennek rá, hogy mi a különbség a politikai kommunikáció ... segítek magának: úgy mindenki tudja, ha olyan tehetségtelen kontárkodik vele, mint Hoffmann Rózsa)
tehát vagy megtanulják az emberek elkülönböztetni a REKLÁMOT a TERMÉK VALÓS TULAJDONSÁGAITÓL (tehát értékétől) vagy.. benyalják megint a rizsát.

Az autógyárak igen éles versenyhez vannak hozzászokva. Maga nem tartotta ott a gyertyát, amikor a kormánygaranciákat megkapták, a Mercedes menedzsmentjét nem izgatta pl az, ami akkoriban az IMF és az EU vezérkarát izgatta, hogyugyanis, ha már a magyarok anynira hülyék, hogy meghagyják a csődbevivő kormányt, legalább a miniszterelnököt cseréljék ki.
Tudja, mi érdekelte a Mercedest? -nem ez az újságírói maszlag, amit ideismételt nekem az autógyártás autógyártás és pl a közüzemek a közüzemek ... gondolja maga, hogy a Toyota vezérkarát egy kicsit is érdekli az Arab Tavasz meg a váltás Egyiptomban?

A Mercedes egyre koncentrált, viszonylag rövid disztribúcióval kiváló szakembereket harmada-fizetésért biztosító olyan elmaradottországba települhet, ahol olyan garanciákat kap, ami garanciákért Németországot pécézné az EU vagy a sajtómunkásság. Maga azért, mert naívan elhiszi a sajtóuszításokat, két össze nem hasonlító területet kombinál össze.

maga elhiszi, hogy a mai világban, amikor pl a tőzsdék pénzpiaci szekcióiban másodpercek alatt zajlik le annyi kötés, mint 15 éve egy negyedóra alatt se... elhiszi, hogy a jegybankelnöki hisztzériázásra ugrik bárki spekuláns is? Ők ilyen "macicsel"-ekre nem is reagálnak. Maga politikaiKOMMUNIKÁCIÓS elemeket rakosgál ide nekem politikaiTÉNYszerűség -ként.

megmutatom, miről van szó: Ha Orbánék mondjuk.. közepes politikai képességekkel rendelkeznének akkor Alföldi Róbertet Örökös Nemzeti Szinház Igazgató -vá nevezik ki. vagy pl fölismerik, hogy a pedagógusok igeny érzékeny szegmens és nem pont velük kell kezdeni. Most egy kicsit későn felismerték, mire használják a diákokat és néha 2-3 napba kerül, amíg a pöolitikus felnőtt Bácsik gyorsan újra harciráncba szedik a diákokat.. meg ugye számíthatnak Hoffmann Rózsa hozzánemérétésére is a politikához (se :D ) De vegye a bátorságot és merészeljen abba belegondolni, hogy ha Orbánék csak egyszer is nem a könnyedén kiszámíthatót húzzák, hanem egy meglepőt: összeomlik egy egy politikaikommunikációs ostromtorony.

A világ pénzpiacai síkos jégpályákhoz hasonlóak, olyan cikázásokkal, amikbe ilyesmi nem fér bele, mint "magyar jegybankelnök" Ilyen helyzetben mindenki keres egy stabil talppontot is. Alig van a világgazdaságban ilyen, pl az arany sem ilyen... talán az autópiacirobbanással összefüggésben a réz. (rézvezetékek és pl a hybridautókba kilószámmal több kell) nem marad más, mint a földingatlan. Amiből a Fejlett Nyugaton nincsen egy tapodtat sem. Az ostoba jobbikosok zsidózása meg zsidóösszesküvésezése pl pompásan álcázza a valódi kaszásokat :D Szórakoztató is ez -ha nem hagyja magát reszkettetni meg félelemben hagyni a magyar sajtómunkásságtól. namost az erősebb kutya eszi meg a túróspalacsintát és a bankoknál erősebb szereplő nincsen. itt a spekulánsoknak, bocs, szépnevükön befektetőknek... összesen annyi lehetősége van, sikerül e a játékban köztes szereplőnek beslisszanniuk és egy kicsit levenni a haszonból, mielőtt a bankhoz kerül a föld.
BNem mmost, hanem röfgtön 1990-ben osztrák banki konzorciumok küldték a strómanjaikat magyarországra és harácsoltak össze földeket úgy, hogy a földeken működö mezőgazdasági társaságok által termelt profit nem is érdekli őket egyáltalán..Az elmúlt kétévebn olyan bérlők jelentek meg, akik kitermelhetetlenül nagy óriási bérleti díjakakal az elavult termelő "büdösparasztok"maradékait is kiütötték a földbérletekből... senki nem is érti a magyar szereplők közül, se a föld tulajdonosa, se pedig a bérlettől elesett "büdösparaszt" mi folyik itt, a sajtót meg nem érdekli.. mert ehhez ugye nem is ért. vagy ha igen, akkor ez a "FIDESZ összeesküszik az MSZP-vel című mesesorozat témája... amit maga ugyanúgy elhisz... könnyen.. mint bármimást)

maga abban a hiszemben van, hogy azért lett címlapos,. mert okosakat látott meg. nem akarom elkeseríteni, de elárulom: Magát [is] inkább arra használják, hogy lecsekkolják: lám, mennyire hatékony a politikai kommunikációs népetetés.

Lehet, hogy most azt hiszi, én vagyok a gonosz. pedig sokkal gonoszabbak azok, akik teletömték a maga fejét ezekkel a kommunikációs lózungokkal és most kinevetik magát, hogy bevette. Nem tűnik föl magának VISSZATEKINTVE hogy más az, ami már megtörténtségében fölfeslik, mint amit ELŐTTE amikor még az időhorizontja csak közeledett felénk az eseménynek) látott? Emlékszik arra, amikor Dr Antall élt még.. és akor gyorsan az akkori kommunikációt vesse össze a mai Dr Antall képpel, amit a jóoéldali kommunikáció mutat.. de ugyanez Hóbagolyról is elmondható, aki maga volt a Horthy-restauráció rémképe, ma pedig? vagy Torgyán? és sorolhatnám.. az elmúlt 23 év össz7es mumusát. pl azért lett ilyen -mint kiderült- végzetes köztársaságelnöki formánk, nehogy az MSZP Pozsgay révén az államvezetésbe erős embert üültessen. és tesék pozsgay sorsa és tessék a KE-rendszer .. tessék Sólyom László igazságtalan meghurcolása és ma is gyalázzák) aki szegény egyébként felelős is ebben a butaságban, de ő legalább megpróbált javítani..
vagy itt van egy friss: Fogadjunk, maga is ünnepelte azt, hogy nem lett előrehozott választás 2009-ben. Márpedig az előrehozott választás elmaradása miatt lett a 2/3. Azaz: az emberek akkor is a politikaiKOMMUNIKÁCIÓT nyalták be.. nem látták a fáktól az erdő lényegét. A kézenfekvó jóválasztás: ami a sakkban is mindig a bukáshoz vezet :D

Benderik 2013.02.13. 00:20:32

@Frick László Emlékzenekar: Nekem az volt mindig bajom az összeesküvéselméletek többségével, hogy -- ahogy a mondás tartja -- amit 3 ember tud, az már nem titok: a legtöbb összeesküvés egyszerűen nem tudna nem kiszivárogni. Vannak persze -- ma divatos szóval-- a mémek, amik okozhatnak összeesküvésszerű jelenségeket, mert sokan hiszik vmiről ugyanazt a csacskaságot, de az igazi összeesküvés nélkül nemigen mozgat semmit adott érdekek mentén.
Hacsak nem feltételezzük, hogy az országot (világot?) egyetlen érdekcsoport irányítja, s minden ellenségeskedés ezen belül csak színjáték, az érdekcsoportok egymástól nem lehetnek biztosak a dolgukban.
Ha a "világ pénzpiacai síkos jégpályákhoz hasonlóak", az pont erre utal, hogy nincs egyetlen nagy összeesküvés, hisz' ha lenne, az nem "keres egy stabil talppontot", mert minden úgy mozog, ahogy ő akarja. Ha viszont tényleg mindenki bizonytalan, hogy mibe fektessen, akkor ez a mindenki próbálja elkerülni azokat az instrumenumokat, amik kockázatosabbak annál, amit hozhatnak. És akkor mégis nem mindegy, hogy olyan elnök kezébe kerül-e a forint, aki hajlamos álmodozva rángatni a kormánykereket, hogy majd átugorja a szakadékot (metafora, és tudom, béna, de késő este van).
Ami az autógyárakat illeti: tényleg nem érdekli őket, hogy demokrácia van vagy diktatúra, amíg ez az ő pénzüket nem veszélyezteti: de az államosítani készülő friss kommunizmusokat pl.vhogy mesze elkerülik, pedig hát mit érdekli őket?! Hát hogy őket államosítják, azt. (Ha már itt tartunk, a véletlenszerű kiszámíthatatlan szektoradók is kicsiny államosítások.)
(Amúgy meg ha egy nagy összeesküvés irányítja a világot, úgy halál mindegy, mit csinálok, írok-e vagy sem,de akkor már inkább írok, ha jólesik, ha ezzel kimérgelődhetem magam.)

Frick László Emlékzenekar 2013.02.13. 05:18:40

@Benderik: "aki hajlamos álmodozva rángatni a kormánykereket" ez politikaikommunikációs lózung. Alig van az országban internetenlógós fórumozós, aki ne tudná nagyon jók, hogy matolcsy mit hogyan csinált, csinál és fog csinálni. Ugye abban egyet értünk, hogy a mai kommunikáció sebessége felfoghatatlan -amit a kozirjev képben mutatok, hogy ami AKKOR 1997-ben egy negyedórába került és televízókon keresztül meg mobiltelefponok egygomboshívásindításaival, az ma néhány másodpercen belül lezajlik, tehát matolcsy se lenne ma már sehol, 2012-ben előrehozott választásokat tartottak volna és stb-stb.

Ism: A közép-európai összeesküvéselméletek oka az, hogy ott az emberek ellen össze szokás esküdni. Ne kelljen máér itt szaporítanom a karaktereket hiába a közép-kelet-európai és nyugat-ázsiai történelemből, de pl a Német Birodalom története is ez, a főhatalom össze is esküszik a földrajzi egységben alatta gyűlt sokaság ellen, de még ennek ellenére az a sokaság szégyellje is magát (Hitler utolsó megnyilatkozásai)

Azt is hányszor mutasam meg: pl a CIA teljesen liberális ortszág POLGÁRI titkos szolgálata tehát nagyon szépen, világosan és átláthatóan dolgozik, operál. Az ügynökeit ismeri az adott ország diplomáciai kara, a sajtómunkásság és az ország főbb eszetokjai,. olyan szinten, hogy teniszeznek is együtt iddogálnak, partyznak, hagy ne részletezzem.

mindenki tudja hogyan mimódon csalnak budapest parkolóőrei -és szabadlábon vannak.

Az ember szánalomérzésében már sírva fakad ferihegyen, amikor megláőtja a külföldi túristákat a taxisok martalékává válni és nem tehet semmit. és ekkor hol vagyunk még a Politikai Strktúrából, aminek az elemei egy ilyen összeesküvős oirszágból termelődnek föl.
Nyílt összeesküvés: A diákokkal kell a lángot szítani, ha akármilyen kicsiny is, majd a média megfelelően ábrázolja . mindenki tudja mikrogrammra pontosan, melyik politikai csoport nyomja a HaHásokat, de mindenkinek szépen el kell játszania azt, hogy bevette az index sugallmait arról, hogy a HaHa egy tökre alulrólkezdeményeződö jőőjjdefügetlen civilmozgalom.

Tudjuk azt, hogy a korrupció elleni küzdelemben csak a kishalak akadnak a hálóba.

Mindenki tudja, senki előtt nem titok, hogy Dubceket a szlovák titkosszolgálat tette el láb alól, de jogilag ez is leösszeesküvéselméletezhető.

2011. szeptemberében megszületett egy EU-sbírósági döntés, aminek értelmében a magyar álamnak a kebelében jogtalanul visszatartott áfát a felperes vállalkozói pertárssaknak és mkindentovábbiaknak is, akiknek az ÁFÁ-ját abban az ügyletben Az állam jogtalanul visszatartotta, meg kellett fizetni. 100 Mrd Ft-os nagyságrend, a kamataival és egyebjeivel 250 Mrd Ft-nyi lyukat ütött a koöltségvetésben, ez nem titok. A 100 Mrd-dal Bajnai a Csodá-ját támasztékolta -és ha egyszerűsíteni akarok: matolcsyval fizettette meg, plusz a jóoldali sajtó szemrebnbenés nélkül siklott át efölött és folytatta azt a nyomást, miszerint matolcsy kontár és őmiatta van minden.

Egy pénzügyi befektetőnek ez kesvés. illetve sok is. Vannak törvényszerűségek, amik szerint, ha minden igaz, amit maga tud matolcsyról, akkor a 2012-es évet se éli tul még az ország se, nemhogy Matolcsy. Mielőtt még nagylevegőt venne itt, gyorsan elárulom, hogy Matolcsy tehetsége vagy szakmai képességei aligha játszanak ebbe bele, hogy megúsztuk. Ha valaki felelős elemző és megkérdezik,. hogy matolcsynak bármilyen hatása mikor jelentkezik majd a közember számára is észlelhetően, akkor mit mondjon.

2002. másodikfelétől, 2003-ban nem kispályás befektetők szereltek le Magyarországon. Pedig akkor még csak az USA volt óriási nagy válságban (2001-től)
2002. november, Magyar Narancs: Általános megrökönyödést váltott ki Székesfehérváron a múlt kedden, hogy a fénykorában csaknem hétezer, és még napjainkban is háromezer-hétszáz embert foglalkoztató óriáscég, az IBM bezárja a városban működő merevlemezgyárát. Írásunkban a hirtelen bejelentett, de információink szerint nem váratlan döntés hátterét és régióbeli várható hatását kíséreljük meg feltérképezni.
Csak Székesfehérvárról mekkora kivonulás volt 2002-2003-ban, ment a Kenwood, ment a Matsushita GMBH [Panasonic] és maga egyáltalán emlékszik erre? nem emlékszik. hejehujázik itt a menekülésről. menekülnek? mnem, hanem jönnek.
ŰDe a jó kommunikáci, a tehetséges megeteti ezt magával menekülésnek
akkor meg szépen elhallgatta.. (direkt a MaNcs -ot választottam, mert ők igyekeznek az azóta ismert trükkel az esést 2000-re visszatolni)

és most gyorsan lelövöm magának a saját poenomat: Azt hiszi, hogy az IBM-et érdekelte a politikai(a magyargazdasági) környezet? Itt egy PICINY gazdaságról van szó a bolha hasfájása nem fáj a cicamicának.

kvadrillio 2013.03.02. 19:52:17

El akar veszejteni minket ez az ember?
Két gyerek az ágyon alszik, két gyerek földre terített paplanokon, a házban csak az egyik szobában van meleg. Számos családnál csak erre futja a jelenlegi közmunkabérből, ám a kormány ezt a summát is meg akarta kurtítani. Már a kutyák is elvékonyodtak, az embereknek meg fáj a dologtalanság - ez van Szabolcsban.

Ma, 05:11
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!

Lassan morzsolódik a február, naptár szerint ez a legkurtább hónap, ám az élet ezt nyújtja a leghosszabbra - legalábbis ha az ember közmunkás. Egyelőre sok közmunkás nem tudja, igényt tartanak-e rá, és ha igen, mikortól. - Pedig jó lenne újra kezdeni, decemberben az ember még elvan, felíratja magát munkanélkülinek a hivatalnál, intézi a papírozást, de most már szinte fáj, hogy itthon ülök. De az engem foglalkoztató állami cég még nem szólt - pillant sötétet a tömött bajszú férfi. Az otthon ülés annyit tesz, hogy ilyenkor fáért, takarmányért robotol az ismerősöknél, így legalább csökken a fűtésszámla, és megvan a disznónak a táp. Ha meg kellene vásárolni a takarmányt, nem röfögne az ólban a sertés. Asszonya erősen reméli, hogy mehet megint közmunkára az ura, ,,de pénzt akkor is csak áprilisban látunk leghamarabb", legyint rá realistán.

HIRDETÉS

Pedig február végére már a kutyák is megvékonyodtak Szabolcsban, a fekete keveréknek majdnem átüti a bordája fakó bundáját. - Öreg eb, tíz éve őrzi a portát. Nem rég érkezett a kisunoka, hároméves, de ő is egyre vékonyabb, haloványabb - szégyelli elfordulva könnyeit az ősz asszony. Régen a kutya jussa volt a száradt sercli, most megszívatják káposztalevessel - azt kapja a gyerek, vagy a többi családtag. - A kicsi apja két hónapot közmunkázott tavaly, a havi 22 800-át a kicsinyke nyugdíjamból egészítettem ki - magyarázza a nagymama, és sötét monológba kezd arról, hogyha őt elviszi a halál, akkor igazából az egész családot viszi, csak a többieket lassan.

A szomszédba, pontosabban a szomszéd tyúkólba viszont nem "kopog be a kaszás" - élve értékesebb a két árva csirke. A "tojás erőt ad, és szinte minden étkezést ki lehet váltani vele" a háziasszony ars poeticája szerint. Most is tojásleves rotyog a kályhán - amivel főznek és fűtenek is. Ugyan a kormányzati kommunikáció azt fújja, hogy a rezsicsökkentés majd a közmunkások anyagi helyzetét is megtámasztja, csakhogy az intézkedés számtalan közmunkást nem érint. - A kormányzati propagandának számító rezsicsökkentés sokaknak azért nem jelent semmi könnyebbséget, mert nekik már ki van kapcsolva a gáz vagy a villany - fakadt ki korábban a Fehérgyarmat mellett található Győrtelek polgármestere. (Halmi József egyébként demonstrálandó a közmunkások iránti szolidaritását, az éhségmenet keretében maga is felsétált a fővárosba.)

Akad, ahol a gázt vagy az áramot nem kapcsolják ki - a szolgáltatók, ha egyszer behajtották a hátralékot, akkor kártyás mérőórákat szerelnek fel, a kártyára feltöltött egy-két ezer forintokat kell beosztani egész hónapra. És bizony a közmunkásoktól könnyen behajthatók a közüzemi tartozások, hiszen azt automatikusan levonják bérükből a társaságok, ahogy a rendőrségi bírságokat is. - Találkoztunk olyan esettel, amikor a biciklivel menők egy csoportját megállította a rendőr, megkérdezte van-e munkájuk, akinek nem volt az tovább mehetett, akinek volt - mégpedig közmunkája - azt a bicikli hiányosságai miatt 10-15 ezer forintra büntette - magyarázta Nyakó István. Az ok szerinte egyértelmű: a rendőr pontosan tudta, hogy az önkormányzat ezt is köteles levonni a bérből. - Megjegyzem: segélyből nem lehetne levonni - nem véletlenül nem hívja segélynek a kormányzat, noha arról beszél, hogy a közmunkás-bérrel a segélyeket váltja ki - tette hozzá a szocialista politikus.

A közfoglalkoztatottak átlagkeresete minden ellenkező híresztelésekkel szemben meghaladta a 73 ezer forintot, deklarálta még évértékelő beszédében a kormányfő. És Orbán nem csúsztatott, hiszen a bruttó kereset valóban ennyi, mintegy 26 ezer forinttal több mint a kárhoztatott 47 ezer. Csakhogy utóbbi, a közmunkás-nettó, a különbözetet az állam nyúlja le, márpedig adóból és járulékból nem lehet vásárolni. (Amúgy a miniszterelnök updatelhette volna az adatait, hiszen 2013-ban nettó 49 ezer forintra hasasodott a közfoglalkoztatottak járandósága, ennek a bruttója meghaladja a 75 ezret, ami még jobban hangzott volna.) Arról pedig hallgatott a kormány, hogy a településen belül dolgozó közmunkások csak napi hat órában robotolhattak volna 2013-ban, így a pénzük is 37 ezer forintra sorvadt volna havonta. Szerencsére a polgármesterek tiltakozása miatt visszakozott a kormány.

- Tényleg el akar veszejteni minket ez az ember - fakad ki egy özvegyasszony egy ukrán határ melletti faluban. Négy gyereke van, a kétszobás házban a kisebbikbe húzódtak, csak azt tudják fűteni - a gyerekek fele a földön alszik, mert csak egy ágyuk van. - Erre futotta a 49 ezerből, hát mire jutott volna 37 ezerből. Meghalni. Arra...

Nagy B. György /

...KIVÁLÓ ÍRÁS !

HMM....A HAMIS SZÁMLAGYÁRTÓK MEG AZ ÁFA-CSALÓK VISZONT VÍGAN VIHÁNCOLNAK TOVÁBB...

EGYÉBKÉNT MEG A JÓ KURVA ANYJÁT ANNAK, AKI MODERÁTORKÉNT A HATÁRÁTKELŐ BLOGBÓL KIVÁGOTT !

:o))))) BAZD MEG ANYÁDAT !

JÓ BLOGOŰLÁST KÍVÁNOK ! :ŰDDDDDDDD

faszfejhek !

Benderik 2013.03.05. 01:20:23

@kvadrillio: Hát, én is jó boldogulást kívánok, nem vágom én ki, nyugodtan eléldegélhet itt a bejegyzés alján a vékony fekete kutya, a csibék meg az ősz néni. És hát, jószerencsét, úgy látom, elkélne...
süti beállítások módosítása