HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Koncessziós perec

2013.04.27. 23:11 Benderik

Háborog a nép (egyik fele (hivatalosan harmada)), hogy kik nyerték.

Nekem viszont az nem fér a fejembe, hogy mit.

Több évtizedes koncessziót feltáratlan olajmezőkre szokás adni, kiket a mesés kincs reményében éveken át kell drága próbafúrásokkal körüludvarolni, hogy a mezők fele-harmadáról kiderüljön, tényleg kincset rejt, míg a többi csak unalomból fúratta magát. És persze onthatja az összes is az olajat, de bizonyulhat mindegyik is nincstelen bikficnek.

Nagy lehet hát a haszon, de a kockázat is, amit csak az fedezhet, ha a sikeresnek bizonyult mezőkből aztán egy-két évtizedig garantáltan nekünk folyik a lé, hisz' igaztalan lenne másokat is az általunk sok pénzért feltárt terepre engedni.

Gyógyszerekre is sok évig védettség van, hogy a beléjük feccölt kutatási/engedélyeztetési pénzeket annak termelje ki ezidő alatt, aki ráköltötte.

A sokéves koncesszió (vagy más nevű hasonló védettség) tehát "a gesztenye azé, aki kikaparta" elvet testesíti meg.

Területi monopolhelyzetbe hozott sufniméretű trafikot nyitni a világ egyik legjobban jövedelmező luxuscikkére, amit függők tartanak életben -- egy ilyen üzlet megtérülési pontja körülbelül a befektetés harmadik órája, a nyitás napján 10:30-ig egy gyötrelem a tulaj élete, vajon megtérül-e, onnan kezdve a maradék húsz évig (mínusz három óra) termel nyereséget.

Így ha féléves koncessziókat írnak ki, arra is túljelentkeznek.

Nem érdekel, kik kapták (ezen írás erejéig legalábbis) ezt húsz évre, de akik kapták, azok ebből tizenkilenc és felet a semmiért kaptak,  még egy minimális forgalmat se kellett vállalniuk. (Mert koncessziót arra is szoktak államok használni, hogy bizonytalan kimenetelű jövőbeli hasznot "kisebb, de biztos"-ra váltsanak.)

Szóval akárkik kapták is, őszintén remélem, hogy a többiekben felmerül...

  • ...az egyik félnek aránytalan előnyöket biztosító szerződés semmisségének fogalma,
  • ...interneten kínálni szlovák trafikban, szlovák jog alatt vásárolható cigaretta jutányos házhozszállítását 9%-os haszonnal, aminek minden centnyi adóját Szlovákiában fizetik majd meg,

mert dehogy örülnék én annak, ha a jó magyar bagós külhonba fizetné a dohányt, de sajnos vannak, akiket csak így lehet nevelni, így hajlandó vagyok lemondani az ebből kieső adó rám (nem) költött részéről, hogy szép hazám deli vezérkara végre megtanulja, hol az egészséges arcbőr vastagságának határa.

Ja és ha tényleg meg kellene szűnniük a meteorológiai oldalaknak, remélem, lesz koponyeg.sk is, aki szintén minden centnyi adóját oda is fizeti.

És remélem, mi nem hagyjuk majd magunkat, és válaszul a ligeti kacsaperecet is Ezeréves Nemzeti Perecárus koncesszióban áruljuk majd a Vidámpark züllött kispolgári romjain, hogy megtudja Európa s a Világ, hogy mivelünk nem lehet packázni, és aztán majd hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak, és áldó imádság mellett mondják el, mekkora nagy arcok voltak az őseink, kár hogy nem hagytak ránk semmit.

Illetve koncessziót, abból még lesz hátra pár év. 

.

Szólj hozzá!

Címkék: perec koncesszió látlelet Mágus

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr45250171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása