HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Esztergom és a trafikok

2013.05.02. 21:35 Benderik

Sokat töprengtem korábban Esztergom ügyén, s most Török Gábor mai elemzése és következtetése a trafikügyről előhozta, mert egy szempontból erős párhuzamot látok köztük.

Széles körben közismert Esztergom vezetésének sokéves elhúzódó botránya. Utóbbi időben nem hallottam új híreket felőle, de pl. a polgármester blogja alapján úgy tűnik még zajlik az élet.
Korábban azonban évekig sok címlapbotrányt termelt az ügy, és igazából ez benne az, ami nagyon furcsa. 

Ugyanis az egész ügy annyira a nyilvánosság előtt zajlott, annyira egyértelműen rombolta a Fidesz választói megítélését -- legalább egy Esztergomnyi emberben, de a híre miatt ennél többekben --, hogy egyszerűen hihetetlen, hogy hogy nem állította le pártja a képviselőket. 

Ráadásul olyan súlyos témákban is gerjesztett botrányokat -- gyermekek étkeztetése az iskolákban, egy város közvilágításának és tömegközlekedésének leállítása, ha jól emlékszem -- stb., ami még a normál politikai botrányokba belefásult embereket is megmozgatja, és amilyen botrányok előfordulásától minden politikai erő mint ördög a tömjénfüsttől, s ha ilyenbe keveredne, azonnal kihátrál. Itt nem. 

Mindehhez még teljesen egyértelműen látszott, ki a hunyó, és Esztergomban még a jobboldali szavazókig is elért a felháborodás, ami máskor képtelen átcsapni a táborok közötti árkokon. 

Már csak azért is, mert a polgármester szintén jobboldali, még ha formálisan független is. 

Szinte képtelenség felfogni, hogy egy marketingben ennyire professzionális pártnak hogy éri meg a mai napig fenntartani ezt a számára mérgező -- mert választói százalékokat marcangoló -- fekélyt a hírnevén. 


És itt jönnek a trafikok a képbe. Török Gábor elemzése arra jut, a trafikügy jól mutatja, hogy váratlan botrányok kezelésében az amúgy vérprofi Fidesz nem annyira vérprofi, és számára közvéleményileg károsan kapkodni kezd. Szóval hogy úgy tűnik, ez gyenge pontja. 

Ez elvileg lehetséges. 

Csak ha pillanatra visszanézünk Esztergomra, egy sok éve húzódó szavazatzabáló tályog el nem távolítását nem lehet kapkodásra fogni -- ennek tudatosnak kell lennie. 

Márpedig ha tudatos, egy ennyire vérprofi párt esetén semmi más magyarázata nem lehet, mint hogy valamiért így is megéri, azaz gyakorlatilag muszáj. 

Kell legyen valami, ami annyira sötét, hogy ha kiderülne, a sokéves tályognál is büdösebb lenne, és nagyobb kárt okozna a Pártnak. 

Olyan ügy kell legyen, ami kiderülne, ha a polgármester hivatalába ülhetne, és hozzáférhetne az önkormányzat irataihoz. 
(Vagy az önkormányzati képviselők tudnak valamit a pártközpontról, amivel elérik, hogy ne távolítsák el őket a helyükről, de ez csak a lehetséges esetek teljeskörűségéért (bár egy ilyen ügy is kemény kellene legyen).) 

Ami furcsa, mert egy ilyen kis országban az igazán nagy mutyikról azért sokan tudnak (idővel mindenki), legfeljebb bizonyítani nem tudják. És itt mégis kell legyen vmi, ami egy ilyen kis országban is meglepetést okozna, és amit ennyi év után se lehetett eltüntetni, hogy a polgármester már ne találja az iratok között. 

Nem vagyok híve az összeesküvéselméleteknek, de szimpla logikai levezetéssel egyszerűen nem tudok mást gondolni. 


És ismét vissza a trafikügyre: a kezdeti kommunikáció még lehetett kapkodás, de az átláthatóságot korlátozó legújabb törvényt nem lehetett alapos átgondolás nélkül meghozni, ráadásul a kormányfő személyesen szükséges hozzá. 

Ami arra utal, hogy itt racionálisan nézve egyszerűen szintén megéri felvállalni a nagyon nyílt konfrontációt, a hírnévromlást, mert ami kiderülne a nyilvánosságra hozással, az feltehetőleg többet ártana.

+++

Ki minek örülne, de szerintem kommunikációban nincs gyenge pontja a Fidesznek, tényleg vérprofi. 

Ez nem azt jelenti, hogy legyőzhetetlen, de ha a jelenlegi (persze valljuk be: szánalmas) összetételű bajnokságban veszít, nem a többi csapat veri meg, csak a szimpla tények súlyossága temeti maga alá -- az annyira súlyosaké, amiket már optimális kommunikációval se lehet kivédeni. 

Esztergom s a trafikok efféle tényeknek tűnnek, de egyelőre ezek is ki vannak ékelve -- igaz, a második még billeg.

(Bár ahogy a viccbeli cowboy mondja: kettő. )

 

.

Szólj hozzá!

Címkék: profi trafik Esztergom Mágus

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr615262892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása