HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

A Kis Gömböc

2013.07.19. 22:41 Benderik

Érdekes ez ahogy az MNB -- hamm -- bekapja a PSZÁF-ot. Már az is, hogy -- ahhoz képest, mennyire a viták s közbeszéd tárgyai manapság mindketten, annyira -- nem keltett különösebb hullámokat a hipergyors elhatározás és döntés, hogy két ekkora szervezet egyike egyszercsak bekebelezi a másikat.

Nem akarok itt most vitába bonyolódni, jól működtek-e, úgyse tudnék senkit meggyőzni, mert a pénzügyekhez ma Magyarországon már nagyon sokan értenek -- úgy makro- mint mikroszinten.

Ám aki őket teszi felelőssé a devizahitelek eltutyimutyiskodásáért, az is az MNB korábbi vezetését okolja, a PSZÁF elnökét meg a kormány elég könnyen le tudná cserélni. Ez tehát nem indok.

Azt mondják, így egy kézben összpontosul majd a teljes ellenőrzés, ami így hatékonyabb. Meg hogy sok más országban is egy szervezetben vannak.

Nos igen, de sok más országban meg nem, és ennek leginkább az az oka, hogy ennek a kérdésnek egyszerűen nincs akkora jelentősége, hogy megérje egy működő rendszer gyökeres felforgatását.

Szervezetek összeolvasztása sokkal nagyobb falat, mint elsőre gondolnánk, vagy akár gondolják gyakran azok, akik elhatározzák -- akár ha szakmai alapon is. Hihetetlen bonyolult és drága feladat két működő struktúrát úgy összefésülni, hogy abból ne egy átláthatatlan megagubanc váljék, hanem szálai ténylegesen egybefonódjanak, eltérő szervezeti és informatikai rendszereikből egy nagy működőképes közös egész jöjjön ki, és ne egymásra hányt, egymással nem beszélő, egymást nem értő -- vagy akár csak ismerő (de legalább szóba álló) -- főosztályok és rendszerek katyvasza. Még a versenyszférában is nehéz és sokszor elhúzódik, nem sikerül igazán, pedig ott a hatékonyság pénzügyi nyomása és a tapasztalat is nagyobb.

Alapfeladatát ezideig mindkét szervezet jól látta el, az átlag államszervezeti/hivatali/hatósági színvonalból messze kiemelkedtek. (Akinek volt már dolga minisztériummal, tudja miről beszélek.)

A devizahitelek veszélyeit mindkét szervezet felismerte, törvényi eszközük nem volt megakadályozásukhoz.

Amire mondhatnánk, hogy na látom, hát pont ezért kell egy jól felfegyverzett szupercsapat.

Na ja, csak felfegyverezni külön is lehetett volna őket, ahogy a PSZÁF idővel kapott is rendeletalkotási jogot, amivel aztán élt is. Ahogy vízipisztollyal is csak ijesztgetni lehet, sokáig ők is csak vészharangozni tudtak, az eszközök a Politika Népének kezében voltak, az meg ritkán hallgat vészharangra, míg megy a bolt.

De még ha hosszú távon meg is érheti, két ilyen rendszer összeolvasztása, akkor is csak alapos előkészítés után és több idő alatt valósítható meg úgy, hogy közben mindvégig nagy biztonsággal működőképesek maradjanak.

Aki élt már meg átszervezést -- akár csak egy szervezeten belül --, tudja, hogy a legjobban előkészített esetben is vannak átmeneti periódusok, mikor komplett osztályok nem tudják épp', hogy kinek a vezetése alatt kellene mit csinálnia kinek -- és mindezt mivel, mert minden a szomszéd épületben maradt.

Csak eközben ki felügyel majd? Vagy addig nem fontos? Mert az oktatás átszervezése is hipp-hopp megvolt, de ott a közbeeső hónapok csak a jövő munkarejének képzését hátráltatták, itt viszont a pénzügyi stabilitás a tét -- élesüzemben. (Hasonlattal: szívműtét élő emberen.) 

Igen, ha jól megcsinálják, hosszú távon lehet előnye, mert feladatukhoz szükséges bizonyos elemzéseket pl. nem kell külön-külön elvégezni, de ezek nem akut dolgok, inkább afféle teljesítményfokozó tuning, ekkora sietséget és a sietséggel járó kockázatot ez nem indokol. 

Valami mégis kell indokolja, így töprengni vagyok kénytelen: 

2014 választási év, így a PSZÁF vezetőjének kinevezése az új kormány kezébe kerül. És elméleti lehetőség még most is van rá, hogy ez nem a tervezett pártokból fog állni. Az MNB elnöke viszont 2018-ig ki van nevezve. 
A Bölcs Ember pedig kősziklára építi házát, mely az Idők Végezetéig, de legalább öt évig kitart. 
Márpedig a bankok feletti ellenőrzést jó biztos kezekben tudni, s ha van már egy házunk a kősziklán, a Bölcs Ember a homokra épültből is átviszi a berendezést, mielőtt a vihar megérkezik. 
Kormányunk mostanság megszerette a bankok világát, szívesen költözik bele, és különadókkal, devizahitel- és takarékszövetkezeti törvényekkel elég sikeresen rá is tudja beszélni a régi lakókat, hogy nekik viszont jobb kiköltözniük onnan.

Nagy terv, szép terv, és fontos, hogy 

  • ha megfelelő kormány alakul, ne akadályozza a Lánglelkű Terveket egy aggodalmaskodó hivatal,
  • egy esetleges hazátlan bitang kormány viszont rendesen meg legyen ellenőrizve, ahogy kell.


Dicséretes előrelátás.

 

 

.

2 komment

Címkék: kis október gömböc MNB PSZÁF hamm bekap

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr985414011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2013.07.20. 14:58:11

"két működő struktúrát úgy összefésülni"

nem működik egyik sem, innentől meg tök mindegy

Benderik 2013.07.22. 22:41:44

@Advanced Flight: Hát ez elég sommás, néminemű részletekbe menés segítene.
süti beállítások módosítása