HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Második generációs terroristák

2015.11.16. 20:53 Benderik

 

Valahogy az az érzésem, hogy a sugallt értelmezés itt is kicsit olyan, mint az egykori első századeleji krimikben a megfejtés, ahol mindig a komornyik meg a néger szolga volt a gyilkos. És hogy a valóság ennél sokkal életszerűbb kell legyen.

Szívesen megnéznék egy szociológiai felmérést, hogy ezeknek a második generációs bevándorlóknak a szülei hogy gondolkodnak minderről, ők mennyire próbáltak s tudtak beilleszkedni a fogadó társadalomba. (Akik ugye az első generáció e második mögött.)

Mert (és adatok híján innen kezdve csak tippelni tudok) az a gyanúm, hogy többségük, ha vallását meg is tartotta, annak olyasféle polgári szintjét űzi, mint a mi átlag katolikus templomjáró nénijeink, emellett próbál megélni, ahogy tud, fiának neveléséről meg régen lemondott, mert úgy tartja, korpa közé keveredett, s persze a fia, így nem szeretné, ha megennék a disznók, de érzi, hogy úgyis megeszik.

És hogy most megették, még el is siratja, mert az ő fia. De egyet azért nem ért vele.

***

Mindezt azért lenne jó tudni, így van-e, mert a "második generációs terrorista" kifejezés erősen azt sugallja, hogy olyan családokról van szó, akik egykor bevándoroltak, de nem tudtak-akartak integrálódni, és örök kívülállók maradtak, így fiuk az anyatejjel szívta magába, hogy átmeneti állapot csupán, hogy ők itt kisebbség, de csendben folyton élezik késeiket a pincében, hogy kivívják, amiért apáik valójában ide jöttek egykor békés vándorkebabosnak álcázva magukat. Amiből rögtön következik, hogy nyilván ezek a frissek is ugyanezt teszik majd.

Szép, egyszerű világkép, tényleg mint az egykori első századeleji krimikben.

***

Ha azonban többségük szüleiről kiderülne, hogy nem ilyenek (ahogy sejtem), hanem lehetőségeikhez képest beilleszkedett "keményen dolgozó kisemberek" -- az átlag kisember vérmérsékletével --, az egy teljesen másik jelenségre utalna.

Ráadásul egy olyanra, amit mindnyájan jól ismerünk, és vallásfüggetlen.

Olyasmik jutnak eszembe, mint fiatalok lázadása szüleik és a környező társadalom posványa ellen, ami persze természetes, és normál esetben az Idő gyógyítja, de társadalmi -- gazdasági / ideológiai -- válságok esetén perifériára sodródott fiatalok mérhetően jobban radikalizálhatóak. Ilyenkor erősödnek az erre játszó szélsőséges pártok, ismert jelenség itt Európában is mostanság, nem kell magyarázni (különösen nekünk...).

Csak a legtöbb frusztrált fiatal nem tud olyan erőhöz csapódni, ami harcosan és látható eredménnyel tesz azért a megújulásért, amit persze ő maga se tud pontosan definiálni, csak azt érzi, hogy égnie kell ennek, ami van, és tűzzel újat teremteni.

A világ neonáci csoportjai tüntetgetnek, gyújtogatnak, de ezzel vége is. Ahol van az adott országban radikális függetlenségi mozgalom -- netán terrorszervezet --, ott legalább ahhoz lehet csatlakozni, aztán jó esetben nem keveredve vállalhatatlan cselekményekbe idővel kinőni a dolgot. De ahol ilyen nincs, ott marad a harcos pótcselekvés, kocsmapulti-focimeccsi ökölrázás.

 ***

A muzulmán fiatalok számára viszont a mai világ kitermelt egy csomó radikális, "eredményes", szervezetet, ami látszólag megjavítja ezt az elposványosodott megromlott, istentelen világot, ahol csak a pénz az úr, stb-stb., és ami látszólag közös velük valami könnyen megfogalmazható dologban, ami történetesen pont a vallásuk.

 És e szervezetek jók is pszichológiából, így tudják, hogy e fiatalokat meg kell keresni, és felkínálni nekik, hogy csatlakozhatnak egy világmegváltó harcos, eredményes, győztes csapathoz. (Szinte mint egy szép mai álláshirdetés: gyere és csatlakozz lelkes multinacionális csapatunkhoz, légy része a sikernek...)

Szóval érzésem szerint ez a különbség a beszervezett muzulmán fiatalok és a "normál" szélsőséges "keresztény" európai fiatalok között, nem pedig a családdal hozott eleve lappangó rajongás az iránt, hogy Európa kalifátus legyen.

Erre utal az is, hogy meglepően sok nem muzulmán gyökerű fiatal utazik ki csatlakozni a harcos eszméhez.

 ***

És persze tényleg szigetesedtek a Németországba jött törökök, franciaországi algírok. De lássuk be, ennek nem csak ők az okai. Egyrészt azért tudjuk jól, e két nemzet ha jogokban / infrastruktúrában meg is adott mindent a beilleszkedéshez, emberi kapcsolatok tárgyában egyikük sem híres befogadó. Sok "németbe" szakadt magyar család mesél olyat, hogy korrektek, jók a munkakörülmények, de a magánéletben nagyon nehéz a köreikbe kerülni, családilag barátkozni. S a franciák se híres külföldi-imádók.

Ami persze védhető, senki nem kényszeríthető olyanokkal barátkozásra, akikkel nem akar. (Én is utáltam, mikor gyerekként az üdülőben azt mondták, márpedig barátkozzak a Béluskával, csak mert ő is akkora gyerek, mint én. Mellesleg ez akkor ott aztán tényleg bejött...) Csak ha tényleg meg akarjuk érteni a szigetnek maradottakat, ezt is figyelembe kell venni, mint létező okot. Hiszen még Amerika (USA), a nagy olvasztótégely is sok generáció alatt oldja csak fel a sok kis-kínát, kis-olaszországot, kis-mexikót.

Meg persze a szociális rendszer meg a másság jogvédelme is szélsőségesen túlhajszolt volt, amit nyilván finomhangolni kell. Tudatosítani az érkezőkben, hogy ahogy gimnáziumba járni nem kötelező, úgy Európába jönni se, hogy Rómában tégy úgy, mint a rómaiak, hogy a vendégjog a vendégre is ró kötelezettséget, stb. Ahogy a német egyesülésben kicsit megroggyant németek is megszigorították akkoriban a nevetségesen bőkezű szociális rendszerüket, amiben komplett generációk lubickoltak örökös vidám munkanélküliségben, nyaralva évente többször a szegényebb országok tengerpartjain. Finomhangoltak rajta, és így is vállalhatóan szociális maradt. De nem dobták ki az egészet, mert egy véglet hatásos ellenszere nem a másik véglet, hanem az arany középúthoz közelebb vivő finomhangolás.

 ***

Nem állítom, hogy ez a mértékű menekültáradat jó lenne. Nyilván szükséges rossz, és meg kell állítani.

Csak egyrészt -- ahogy unásig ismétlik (én is) -- közösen és ésszel, nem sajtóban üzengetve, hanem ténylegesen összeülve tényleges végigondolással. (Egyáltalán, minek ezt mondani?! Hát nem magától értetődő? Hát tényleg hülyegyerekek irányítják a világot?...)

Másrészt a bölcs ember a rosszban is megpróbálja megtalálni a kihasználható elemet, és azt saját javára fordítani. Ahogy Rozi mondta nemrég Kázmérnak (forrás: Kázmér és Huba, Metropol újság), ha megdobnak citrommal, készíts limonádét. Amihez persze kell egy jó limonádérecept, de van itt Európában annyi sok okos ember: ha akarat van, ki lehet módolni az okos megoldást.

+++

Én bírom a Rozit, de azért csak egy gyerek -- ráadásul abból is csak egy kitalált --, így még jobban bírnám, ha e szövetségünk országainak döntéshozói (incl. a magyar, aki még egy dekányi menekültet nem állított meg a nagy erős kerítésével, csak odébb lapátolta) legalább egy Rozi-szintet hoznának.

Együttműködésben, okok feltárásában, megértésében, s a kezelés kidolgozásában.

At least Rozi!

Üdvözlettel:

Egy munkaadójuk

 

 

 

9 komment

Címkék: arany középút Rozi

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr338083068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.11.17. 17:46:51

sorkoz.blog.hu/2015/11/16/az_egyesult_allamok_termeszetesen_tudja_hogy_kik_tamogatjak_az_iszlam_allamot

A többi blabla.
Olyan államok mutatkoznak totálsian tehetetlennek a moszlim terrorral (szervezett bűnözéssel, kábszerkereskedelemmel, szervezett pénzmosással, embercsempészettel, emberkereskedelemmel, szervkereskedelemmel stb.) szemben évtizedek óta, melyek még egy náciszagút fingó segédedzót is kinyiffantanak sec perc családostól, vagy egy migránsrugdosó operatórt tesznek tönkre egy életre 20 másodpercnyi kedvenceiket sértó agresszióért.

Olyan államok ugatnak törvényességről, toleranciáról, akik tátott szájjal tűrve, majd aktívan, tízmilliárdokat költve embercsempészetet folytatnak olyan illegális bevándorlók millióit kézbesítve az eu szívébe, melyek addigra hét ország törvényeit szarták le, agresszívak, nem együttműködők és nem utolsó sorban amelyeknek semmiféle dokumentumuk nincs, vagy amijük van nyilvánvalóan és botrányosan hamis.

Ezek az események usrael és az eu.államok akarata ellenére nem történhettek volna meg, nota bene maguk az államok működtek közre a rettenet emberekre szabadításában, pont mint a közel. és középkeleti esetekben.

Aki itt elhitetné, hogy a csillió pénzeken fenntartott, tízezernyi kémmel, ellenkémmel, elemzóvel technikussal, orgyilkossal a wccsészékbe is lehallgatást szerelő, bankszámláikon kutató, hitelkártyáinkat lefigyelő, emailjainket olvasgató, telefonhívásainkat listázó, lehallgató totálisan elszabadult és ellenórizetlen tikosszolgálatok vakok és süketek voltak ezen események kapcsán, az kezeltesse magát.

Az nem kevésbé aki a hazugságok terjesztésében és a dezinformációban posterként közreműködik.

Krumpli Bogart 2015.11.17. 17:52:57

Nem, nincsenek "keresztény" fiatalok. Nincs ilyen kategória.

Az európai származású fiatalok MELLESLEG vagy keresztények, vagy zsidók, vagy kirsna tudatúak, stb., vagy ateisták (zömmel azok), de elsősorban fiatalok. Jellemzően ránézésre sem tudod megállapítani, hogy hova sorold őket. A lányam nem is tudják, hogy évtizedes barátnőik milyen vallásúak, meg vannak-e keresztelve, mert soha szóba sem kerül.
A muszlim fiatalok viszont elsősorban, látványosan és deklaráltan muszlimok és csak másodsorban fiatalok.

Ez a legnagyobb probléma.

Krumpli Bogart 2015.11.17. 17:55:48

@Éhes ló: Hát.... döbbenetesen összeszedted, de ez így van.... :(

Tamáspatrik 2015.11.17. 21:12:22

A cikk érvelését az is alátámasztja, hogy a fiatalok munkanélkülisége nagyon magas, főként a mediterrán országokban. Hogy is voltak azok a londoni zavargások pár évvel ezelőtt? Néhány tucat fiatal unalomból és kedvtelésből elkezdett törni és zúzni, aztán egyre többen csatlakoztak hozzájuk.
A fő különbség az iszlám vallású suhancokkal szemben, hogy ott nem voltak olyan szervezetek, akik géppiszolyt vagy bombát adtak volna a kezükbe.

Tamáspatrik 2015.11.17. 21:17:51

Másik analógia, ami az embernek eszébe jut, a 60-as évek Németországa. Hogyan is volt az Ulrike-Meinhof csoport és a hasonló terrorista bandák a "jóléti társadalom" ellen? És az IRA vagy az ETA terrorszervezetei? A terrorizmus sajnos divatba jön néha, akár újmarxista, akár nacionalista (szeparatista) vagy iszlamista ideológiák hatására.

Az ide kivánkozó idétlen vicc a Kádár korból: Fiatalok tüntetnek: "Menstruációt" -Gyerekek, talán inkább revolúciót, nem? -Mindegy az, csak vér folyjon...

Benderik 2015.11.18. 13:04:00

@Krumpli Bogart: "Nem, nincsenek "keresztény" fiatalok. Nincs ilyen kategória.

Az európai származású fiatalok MELLESLEG vagy keresztények, vagy zsidók, vagy kirsna tudatúak, stb., vagy ateisták (zömmel azok), de elsősorban fiatalok. Jellemzően ránézésre sem tudod megállapítani, hogy hova sorold őket. A lányam nem is tudják, hogy évtizedes barátnőik milyen vallásúak, meg vannak-e keresztelve, mert soha szóba sem kerül."

Igen, szerintem is, és így is van ez jól. Ezért is az idézőjel a keresztény körül.

"A muszlim fiatalok viszont elsősorban, látványosan és deklaráltan muszlimok és csak másodsorban fiatalok."

Na ezt viszont nem tudom. Bárki más esetleg tudja vagy feltételezés? Az tény, hogy gettósodtak, de ez mint tudjuk a világban sokakkal van így, és nem mindig saját elhatározás. A legtöbb gettólakó inkább kitörni szeretne onnan, csak nincs hova. Azt meg végképp nem tudom, hogy e gettósodás mozgatórugói közt mennyi a vallás szerepe. Gyanúm szerint sokkal kevesebb, mint a többi normál tényezőé.

De persze felmérések kellenének, mint amúgy a tényleges megoldás előkészítéséhez is. Ártani nem ártana.

Benderik 2015.11.18. 13:06:50

@Éhes ló: "Az nem kevésbé aki a hazugságok terjesztésében és a dezinformációban posterként közreműködik."

Hát, én itt most nem erről írtam, így e témában se ezt, se azt nem mondtam. Így remélem nem én vagyok a poster, aki a terjesztésében közreműködik. (Bár tudom, a hallgatás is egyfajta közreműködés.)

Asidotus 2015.12.02. 19:09:43

@Benderik:
"A legtöbb gettólakó inkább kitörni szeretne onnan, csak ..." vannak a gettóban olyanok is, akiknek ez nagyon nem érdeke, és tesznek is ellene.
süti beállítások módosítása