HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

A tehetetlen határozottság

2016.02.11. 18:53 Benderik

 

Orbán Viktorban hívei főleg a határozott, keménykezű vezetőt értékelik, aki nem hagyja, hogy mindenféle szanaszétbe széledjen-bitangoljon a nyáj. Aki végre nem merül el a liberális demokrácia végeérhetetlen gittrágásos konferenciáiban, kávé-cigarettafüstös egyeztetéseiben, hanem egyszemélyben dönt. Ami lehet, hogy nem mindig a legjobb elérhető, de gyors, hatékony, elfogadható lépéseket eredményez.

Ez az egész KLIK-dolog viszont csúnyán rámutat, hogy ez a keménykezű határozottság a mindennapokban mekkora nagy tehetetlen szüttyögést eredményez.

***

Mert a mindennapok összes ceruza- és vécépapírbeszerzésében a Vezér nem dönthet mind maga. Az Élet Dolgainak többsége Isten szintje alatt álló szervezetekben (gyárak, hivatalok, irodák) terem, melyeket a Vezérnél kisebb vezetők, és azok famulusai irányítanak, s még kisebbek dolgoznak bennük.

Csakhogy a vezetéselméletből rég ismert jelenség, hogy az autokrata Vezér alatti szervezetekben senki nem mer felvállalni önálló döntéseket, mert sosem tudhatja, fentebb is így gondolnák-e. Ráadásul az autokrata Vezér is ember, így nem is mindig következetes, s mivel mindenben végül az ő akarata dönt -- jókedve simogat, haragja letaszít -- az ember gyereke nemigen lehet bizonyos abban, akárhogy dönt is, az végül fentről nézve mibe torkollik. Hibázni pedig nem tanácsos. Ugyanakkor a lojalitás  legfőbb erény, a Felsőbb Instrukciók kivárása a késlekedésre is hathatós mentség. Így inkább kivár. Folyamatosan...

Ráadásul autokrata vezetőt felfelé farpofáig lojális, lefelé hasonlóan autokrata középvezetők viselnek csak el, így e rendszerek egésze ilyenné válik. S míg az autokrata Vezért legalább egyéb tehetsége tette Vezérré, az autokrata középvezető már csak elviselhetetlen, és általában tehetségtelen hülye is, mert a tehetségesek az ilyen helyet messze elkerülik. A költő "egy mondatát" ferdítve: ahol autokrácia van, ott autokrácia van, mindenki szem a láncban. (Sajnos autokrácia helyett hülyeséget behelyettesítve is működik...)

A világ állami intézményei amúgyis mindig jó táptalajai voltak az ilyesminek. Ám itt is vannak fokozatok, és jómagam pl. több közvetlen elmesélésből hallottam, hogy mikor az egyes magyar intézményekben a jelenlegi vezérkar átvette az irányítást, elképesztő bürokrácia és szinte paranoiába hajló központosítás/engedélyeztetési mechanizmus szállta meg ezeket. Volt, ahol még a legapróbb hangyák szabadságát is alelnök engedélyezhette csak, ráadásul az addig számítógépes folyamatot felváltotta a régi jó papír.

A beszerzések pedig külön paranoia tárgyává váltak, így ma már az utolsó guriga budipapír is Magas Fórumok Íróasztalán át jut a szárnyépület végi huzatos budiba, és persze minden ügy hosszadalmas utat jár be hosszadalmas idő alatt, és ez a "hosszadalmas" csak a normál bejáratott ügyekben hosszadalmas, a napi rutinon túli kérdésekben inkább végtelenhez tart, mert maga senki nem mer dönteni, és még azt se tudja, kinek kéne, így persze retteg tőle, hogy ő tegye.

***

A KLIK is egy hasonló sztorinak tűnik. Eleve tehetségtelen hülyék agyából pattanhat ki olyan rendszer, ahol az iskola igazgatója felel a működésért, de semmire nincs ráhatással e működés során.

Önmagában az, hogy az ország iskolái egy közös szervezeten keresztül intézhessenek beszerzést -- esetleg egy részét kötelezően --, még lehet . Egy ilyen szervezetet meg lehet úgy csinálni, hogy ismerje a beszállítókat, előnyös pozícióból ehhez értő profi tárgyalókkal, folyamatszervezőkkel jó árakat, hatékony infrastruktúrát biztosítson, s ilymódon olcsóbb-egyszerűbb beszerzést tegyen lehetővé az őt igénybe vevő iskoláknak -- még gondot is levéve a vállukról.

De ehhez jól megcsinált szervezet kell. És itt üt ki a fent leírtak rákfenéje: egy autokratikus Vezér alatti intézmény nagy eséllyel válik tökéletesen rugalmatlan csökevénnyé, ami nemhogy nem segíti, de tökéletesen megbénítja az alá tartozó szervezetek saját hatáskörbe vont vérkeringését. A KLIK a mindenfelől csőstül ömlő panaszok szerint tökéletes példájára sikeredett ennek: teljesen ellehetetlenítette a napi szintű beszerzéseket is, soha senki nem tudott semmit, de állandóan új szabályokat találtak ki, mindegyiket sok engedélyeztetéssel, amikhez azonban nem tudtak folyamatot szervezni, így senki nem tudott válaszolni a beérkező kérdésekre, és senki nem mert semmit engedélyezni -- nem is történt semmi. Az állandóan új szabályok pedig többségükben a Fentről politikai jelszóval megrendelt állandó költségcsökkentéseket igyekeztek úgy teljesíteni, hogy a Vezető elégedett legyen. Márpedig a Vezető Szava Szent, aminek tűzön-vízen-krétán-budipapíron át teljesülnie kell.

S mindezt áthatja még a totális bizalmatlanság, a Sugallat Fentről, hogy ezek ott lenn (az iskolák) lopják-költik-szórják a pénzt, így a jó vezető egy szavukat se higgye, keményen fogja, és minden csepp vízzel számoltassa el őket, mert a léha tanár, ha nem érzi magán a jó gazda szemét, akár naponta többször is kicsavarja a szivacsot úgy, hogy még nem is telt meg egészen krétaporral, mert neki aztán ingyen van újra bevizezni a csapból az állam vízóráján.

 ***

Az Igazi Férfi Nagy Dolgokban határozott, gyors döntéseket hoz. Kis dolgokban hagyja az asszonyt dönteni. Csak az életben kevés a Nagy Dolog, így végül a háztartást az asszony vezeti.

A mindent egy személyben eldöntő, határozott, hibázni nem engedő Vezér országa Nagy Dolgokban határozottan, erőset lép. (De legalábbis nagyot...) Ám a mindennapi dolgok többsége nem elég nagy, így azt famulusai viszik, akik azonban döntésképtelenek, így az ország dolgainak többsége önnön tötymörgésébe fúl. És mivel a rendszer strukturális sajátossága a famulusok döntésképtelensége, így a határozott, erős Vezér országa mindent egybevetve egy nagy tehetetlen bornyú.

 

 bornyu-2.jpg

 bornyú

 

 

5 komment

Címkék: bornyú

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr718379970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadi3 2016.02.12. 14:21:41

Sajnos az elméleti levezetés elég sok hasonlóságot mutat a jelenlegi világgal.

Pan Modry 2016.02.12. 14:50:03

Egyszer volt egy ilyen abszolut autoriter fonokom, kb 1 evig, szerintem egyetemen sem gamerkedtem annyit mint akkor, munkaidoben.

Flandry 2016.02.12. 15:26:09

A kompetens emberek a hozzárétésük miatt vesztik el a beléjük vetett bizalmat. Mindenki aki döntéts tud hozni, dönthet úgy ami a birodalomnak nem felel meg. Az inkompetencia arányosan növekszik a bizalmatlansággal és centralizációval. Igy az igazgatási funkciók elvesztik az összefüggéseiket.

Pan Modry 2016.02.12. 16:40:50

@Flandry:
Az a helyzet hogy egy ilyen kornyezet a kompetens emberek szamara nyomaszto, es egy kompetens ember mashol is tud olyan helyett talalni ahova felveszik es jobban erzi magat.

En peldaul hiaba csaptam el az idomet gamerkedessel, mert alapvetoen egy munkahelyen - barmily hihetetlen - dolgozni szeretek, valodi felelosseget es szakmai kihivast akarok. Nos, az autoriter fonokom alatt a legnagyobb kihivasom az volt hogy a preston north end-del hogyan nyerem meg a bajnokok ligajat.

Tamáspatrik 2016.02.13. 10:03:44

Amikor sokat utaztam a MÁV egyik fővonalán, a vasutasok ugyanezt mondták. A lényeg, hogy politikailag megbízható emberek kerültek vezető pozícióba, ahol az égvilágon semmiről nem döntenek, minden nehézkesen megy. Egy apró csavar beszerzése és hetekig tarthat.
A vonalat pedig rosszul újították fel EU milliárdokból: először a jobb állapotban levő sínpárt cserélték ki.
Más vonalakon nem látszik a felújítás (pedig hónapokig vonatpótló buszok jártak), a felújított vasúti kocsi gyatrán néz ki (hullámos maradt a lemez kívülről, csak le van festve). Lényeg, hogy úgy tegyünk, mintha csinálnánk valamit. A kompetencia szintje igen gyatra.
Ja, meg hogy vezényeljék a kalauzokat az ország egyik végéből a másikba, alig tudnak munka után hazajutni.
süti beállítások módosítása