HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Bölcs királyunk dicsérete

2019.10.19. 05:53 Benderik

 

"Teher alatt nő a pálma."

/állítólagos népi bölcsesség/



Természeti és társadalmi példái is vannak, mikor alapvetően mostoha körülmények igen életképes vegetációt, populációt -- meg tudok még pár sznob kifejezést arra, hogy lények csoportját -- hozzák létre.

Vihar legyak telepített erdőt, s ha aztán hagyják, hogy magától "épüljön fel", erősebbé, éghajlattűrőbbé válik.

Arzén végigsöpör s pusztít mindent a Tiszán, jajong a világ, mit lehetne tenni, a folyó meg felépíti önmagát.

 

***

S csalok persze, mert az erdőre a Tátra például a példa, annak meg a teljesen magára hagyott része a küzdés fázisában áll még a szúfertőzéssel, a Tisza "új" élővilága meg ki tudja, milyen az előzőhöz képest. De azért a példa magyarázó funkcióját ellátják, valódi példát meg úgyis biztosan tud mindenki maga.

(Mekkora kamugép ez az ember?!... -- sóhajt az Olvasó...)

De ott van Thatcher asszony Britannája, miről könny és vér mosta le a hínárt, mely mélybe húz, de a mostoha körülményekkel kiestek azok a gazdasági szereplők, melyek nem tudtak már hatékonyan termelni. Ami arra példa, mikor egy gazdaságot -- kicsit hosszabb távú szemlélettel -- nem úgy erősítünk meg, hogy gügyögve simogatjuk, hanem ellenkezőleg -- ridegtartással hagyjuk, hogy elhulljon férgese. Nem feltétlen követendő példa, és még siker esetén is kegyetlen a benne élő ártatlanokkal szemben, de tény, hogy ami utána (egyáltalán) életben marad, az aztán önjárón életképes (míg megint el nem tunyul aztán...).

 

Voltaképpen maga az evolúció a legjobb példa azon időkig, mikor az ember már képes és hajlandó volt elgyengültjeit szociális és orvosi segítséggel életben tartani. Kegyetlen világ volt, legtöbben még a csúcsragadozó emberből is kiestek legelső éveikben, de ami maradt, az azt már életképesen tette.

 

***

De tényleg nem a konkrét példák az érdekesek, és nem is folytatom őket. Amúgyis sántít mind.

Amit mondani akarok, az az, hogy nem feltétlen rossz demokráciánk élet- és ellenállóképességének hosszú távon, hogy ez a mostani rendszer így legyakta ellenzékét, és szabályokkal szinte ellehetetlenítette, hogy aktuális kormánypártját legyőzzék.

Mormognak most sokan -- meg tették is --, hogy egymással homlokegyenest ellentétes elveket valló pártok borultak össze, és hogy vehet be gyomra egy ilyennek egy olyat, meg egy olyannak egy ilyet, meg hogy fognak ezek egymással megférve működni, majd jól összevesznek mindenen.

Mondjuk e ponton én őszintén szólva.sokkal inkább tartok attól, hogy túl könnyen összepacsiznak majd a fiúk -- nem vesződve elvekkel, hol dúsan cseng a pénzeszsák. De marakodásba is fúlhatnak valóban.

 

***

De vissza a hasonlatra -- a folytonos egyezkedés, a világnézeti ellentétekkel bírók közti együttműködés kényszere a gyakorlati dolgokban, ezek mind afféle mostoha természeti körülmények egy erdőben, ahol a korábbi aljnövényzet kipusztult, jelenleg is kevés az eső, miközben vad száraz viharok dúlnak, és tépik, mi elibük kerül.

Na ami ebből így egyszer esetleg mindezek ellenére kinő, az lehet egy hosszabb távon is életképes növényzet. Egy olyan, ami úgy nőtt fel, hogy nem volt öntözve, olykor még kis mérget is öntöttek ki rá, és meg kellett tanulnia egy vegetációban működni a kevés tápanyagon a növényzet többi tagjával.

 

***

Rendszerváltás után ideig vad vitákon edződött a politika, ami a hatalmon lévőknek is kemény lovaglást jelentett, mert tudott a ló rakoncátlan lenni, ha lovasa túlzottan ellene dolgozott.

Mára igen kényelmes poroszkálás lett a kormányzás, bárki másnak pedig lehetetlen a nyeregbe kerülés.

Ha nincs a zseni, ki keményen betörte a lovat, és máig megüli, talán egy megszokott nyugati működéssel vezetett két- vagy párpólusú, csendesen unalmas, de halk zizegéssel működő gépezet lenne államunk működése, és sok mindenben előbbre tartanánk.

Ám az is lehet, hogy mondjuk olasz módra folyamatos kormányválságokba veszünk.

Sok mindenen múlik, melyik útra kerültünk volna, és sok múlik ezügyben a kezdeti idők véletlenein is -- ahogy ma is teljesen máshol lennénk, ha nincs véletlenül egy géniusz, ki a lovat így maga alá töri.

 

Ám ha a jelenlegi ellentábor a jelenlegi nagyon erős ellenszélben netán be tudná venni a falakkal és vizesárkokkal keményen megerősített várat, az azt jelentené, hogy ki tudott alakítani egy olyan mechanizmust, amiben a résztvevők el bírják annyira viselni egymást, hogy közös célokért igen hatékonyan együtt tudjanak működni.

Ahogy el is véreztek eleddig az összes gyatra összevissza vezetett rohamnál.

De ahogy most meg pár lőállást négiscsak be tudtak venni.

 

***

Mintha egy komolyan vett érettségi vizsgát látnánk, amit az öreg király azért szervezett e népnek, hogy halála után csak olyan erőszövetség kerülhessen hatalomba, mely bebizonyította, hogy életképesen tud működni. És annyira nehéz a vizsga, hogy egyedül egyik fia se tudja teljesíteni, így kényszerűen össze kelljen fogniuk.

Bekövetkezhet persze az is, hogy előbb hal meg végül majd az öreg király, hogy fiai a vizsgát letették volna. És szimpla anarchiába fullad az egész.

 

+++

Így nézve még jól is kijöhetünk ebből az egészből.

És így nézve Isten éltesse az öreg királyt!

 

 

vadon-1.png

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: evolúció érettségi öreg király

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr7315232226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása