HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Cigánykodók

2020.01.21. 05:53 Benderik

 

Autót veszel. Kereskedőtől újat.

De nem megy a klíma. Kiderül, nincs is benne. Illetve van, de csak valami belefusizott, maga az altípus nem is az, amit elvileg rendeltél. A tükrök nem fordulnak, akku újonnan is első hideg éjen lemerül.

Panaszt teszel.

Tennél.

De telefon nem veszik fel.

Mikor bemész, nincs benn a főnök.

Másnap sincs, de látod hátul kávézni. Odamész hozzá.

Mindent megígér, vidd be az autót, másnapra jó lesz.

Egy hétig ülnek rajta, sosincs kész még, de holnap.

Mikor visszakapod, már az ülés is olajos az ablaktörlőgumit használtra cserélték.

Akkumulátor már nemcsak nem Varta, de már nem is egy ismert kínai utánzat. Már noname-nek is névtelen.

Szemedbe hazudnak.

Perrel fenyegetőzöl. Fogyasztóvédelemmel. Megmosolyognak. Visszafenyegetnek. Jóhírnév megsértése, zaklatás. Sokba lesz az neked.

...

Hosszan gombolyíthatnám, de minek, bárki maga is tudná.

 

***

Miután a bíróság két év után kimondta, hogy vissza kell fizetniük a vételárat, felajánlják, hogy természetben fizetnek, azaz egy héten belül mindent kijavítanak.

 

***

Elfogadod?

 

***

Ha a nyelviskola évekig ugyanígy kamuzott neked, született kőbányai anyanyelvi angoltanárokkal, penészes termekben tanulva, elfogadod a megítélt visszajáró vételár és kártérítés helyett, hogy majd most jól megtanítanak?

 

***

Ha igen, Gyöngyöspatán a helyed, sok ilyen békés báránylélek kellene még oda a telepre a pénzéhes lázongó csőcselék helyett.

 

***

Ott most épp' az a nepper ajánlgatja, hogy most majd elvégzi a sok éven át mindenféle felszólítás ellenére szarul végzett szolgáltatást, mely nepper azt ama szarul elvégezte. Csak hogy fizetnie ne kelljen, amit a törvény rá kimért.

(“A miniszterelnök kijelentését követően Horváth László, a térség fideszes képviselője arról beszélt, egyeztetés kezdődik arról, hogy ne készpénzben, hanem természetben kapjanak kártérítést a gyöngyöspatai roma gyerekek. Közölte, a jogerősen megítélt összeg erejéig kínálnának nekik idegen nyelvi, informatikai, szakképesítést biztosító, valamint beilleszkedést, életvezetést és traumafeldolgozást segítő képzéseket úgy, hogy biztosítja a szabad döntés jogát az egykori és jelenlegi tanulóknak. A kurzusokat Gyöngyösön tartanák vagy olyan helyen, ahová könnyen el lehet jutni tömegközlekedéssel “)

 

***

Ez a nepper mellesleg egy állam.

 

***

Egy állam, kinek nem oly' régóta, hogy elkezdték a fizetőképességét felfele minősíteni -- s már most lejárt tartozása van.

Emellett büszkén hirdeti, hogy nincs földi bíróság, mely rajta pénzt behajtani tudna, ha ő nem akarja.

S ez persze nem olyan tartozás, ami a hitelminősítők által nézett államadósság része, de elgondolkodtató.

Mert mégiscsak az állam -- most már -- meg nem fizetett adóssága, és mert az adós kifejti, hogy ő annak fizet, akinek hajlandó, nincs törvényi eszköz, ami őt kényszerítheti.

A nemzetközi bíróságok / szervezetek pedig külön a bögyében vannak, ezt rendszeresen hangoztatja.

Akadhat befektető, majd minősítő, ki elgondolkodik, vajon fizeti-e piaci adósságát, ha majd épp' nincs kedve hozzá. A spekulánsokat amúgy se szereti, ezt is hangoztatja sokszor, miért pont nekik fizetne?

 

***

S hát egy állam saját tetteivel mindig neveli is polgárait -- e történetünkbéli most épp' arra, hogy következmények nélküli világban élünk, ahol a szolgáltatónak érdemesebb utánaszámolni, a minőség a drágább vagy a büntetés, ha szart csinált, és itt figyelembe veheti azt is, hogy nem is biztos, hogy a büntetést be kell majd fizetni. Persze csak ha tud meggyőzőn mellébeszélni, fenyegetni, vagy elég erős helyen áll a sorban, ahol a kutyák basznak.

 

***

Egy -- píszí nyelvjárásból kikopott szép magyar szólással élve -- cigánykodni tanítja polgárait, pont arra az erkölcsre neveli őket, amit azokról tart, akiket ő ebből épp' ki akarna nevelni.

Felzárkóztatni őket.

 

+++

A cigányság felzárkóztatása címén megkezdődött a magyar polgárok erkölcsi lezárkóztatása.

 

Ui.: Önmagában a szegregáció lehet jó. Ha szimplán egyénre szabott oktatást jelent, és a hátrányból induló, erősebb okítást igénylő csoportok kapják az erősebb okításra, felzárkóztatásra képes tanárt és eszközöket, nem pedig a nyugdíj előtt informatikára átképzett orosztanár Mucinéniket.

Uui.: A kisebbség felzárkóztatása a többség érdeke. Még ha eltekintünk a szociális megközelítéstől, akkor is. Szimpla önérdek. A többségé. És megvalósítani is ő tudja, mert övé a hatalom. Ha nem teszi, a saját fejére szarik. De akkor aztán ne panaszkodjon, ha szerinte büdös van.

 Uuui.:Ez a normális képzés, amit most felkínáltak, amúgy nem egy rossz gondolat. Ez lenne a cél. A per célja is ez volt. Talán majd most elgondolkodnak rajta. De ahhoz egy neppernek sajnos a tyúkszemére kell lépni. Hogy fájjon. Ez meg a nagy kártérítés célja.Ha tanulna belőle, még a nepper is jól járhatna. Ha képes még tanulni.


auto_nepper.jpg
/kép forrása/



 

 

7 komment

Címkék: államadósság nepper cigánykodás Gyöngyöspata Moodys Fitch Standard @ Poors

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr7815418774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.21. 09:01:53

"Önmagában a szegregáció lehet jó. Ha szimplán egyénre szabott oktatást jelent, és a hátrányból induló, erősebb okítást igénylő csoportok kapják az erősebb okításra, felzárkóztatásra képes tanárt és eszközöket"

Pontosan ezt nem akarják a liberók.

Benderik 2020.01.22. 00:15:53

@MAXVAL bircaman közíró: Hát, nemigen tudhatjuk, mit szólnának hozzá, mert ilyen szegregáció még nem volt, csak a fordítottja, amikor szimplán félresöprik őket a sufniba a szőnyeg alá, hogy ott ne sok vizet zavarjanak. Amin tényleg nincs mit szeretni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.22. 06:04:25

@Benderik:

Ami biztos: az összezsúfolás nem működik, mert a gettócigány szintjére esik mindenki más is. S akkor majd jön az amerikai típusú nem-hivatalos szegregáció: aki tudja, elviszi a gyerekét máshová.

Amerikában ez a divat máig.

Benderik 2020.01.22. 22:40:43

@MAXVAL bircaman közíró: Na persze az összezsúfolás fehér azonosak között se működik.
Mert összezsúfolva lenni szar.
Miért működne bárkinél is?

Erősen felkészült, érdekesen tanító pedagógusok, normális termek, környezet.
És persze hogy emellett használhassák az iskola részeit ugyanúgy, mint bárki más.
Csodák érhetők el. Vannak elszigetelt példák, de nagy tételben kormányok kellenek hozzá.
Már ha van rá energia, erőforrás. Meg olyan pedagógus.
Ha áldozunk rá.
A többségi társadalom érdeke is lenne.
Csak egyszerűbb a szőnyeg alá söpörve tartani őket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.23. 05:58:50

@Benderik:

Ha túl nagy az eltérés a tanulók szintje közt, nem lehet őket együtt tanítani. Ez alapigazság. Ennek tudomásul nem vétele olyan, mint megpróbálni egyszerre tanítani angolra középfokúakat és kezdőket. Az eredmény: senki se tanul meg semmit.

Ezért kell szegregált, kisegítő, speciális oktatás. A valóság ezt kívánja, a liberalizmus meg tagadja a valóságot.

Benderik 2020.01.24. 21:55:39

@MAXVAL bircaman közíró: Ez így van. Csak nálunk szegregált szőnyeg alá söprés van kisegítő oktatás címén. Nem tudhatjuk, mit szólnának a fanyalgók, ha egyszer tényleges felzárkóztató oktatást jelentene ez a szegregáció nevű szó, mert ilyenre még nemigen láttunk példát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.25. 08:24:00

@Benderik:

Mivel szerintük integráció kell, ezt sose engednék meg. S ha sikeres is lenne, küzdenének ellene.
süti beállítások módosítása