HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Szigorú jutalom

2021.05.28. 15:53 Benderik

 

Elrettentő büntetést kapott nemrégiben az emag.hu -- hírül harsogta minden hírülharsogó felület.

Rám  a netről zuhogott minden irányból, de az egyik rádió műsorvezetői is örömködtek -- nem is a szigorú büntetésen, hanem hogy "végre nem az állam kapja a büntetést, hanem a megkárosított fogyasztók között osztják szét".

Nos, előrebocsátva, hogy végülis amolyan mindenki jól jár helyzet állt elő, azért picit árnyalnám azt a képet, hogy mennyire szigorúan meg lett most egy nagy multi büntetve. Meg hogy mi kaptuk a pénzt.

De akár vehetjük úgy is, hogy ünneplem bölcsességüket -- furfangjukat.

 

***

A 200 milliós bírság, az készpénz, az tényleg fájdalmas, de azt senki nem is ünnepelte, újdonságereje sincs. Az fáj, elrettent, teszi a dolgát.

A nagy ünnepelt tétel az a nagyjából egymilliárd forint volt, amit a cég fejenként 3000 forintos kuponként ad minden vevőjének, aki egy éven belül nála vásárolt. Ez automatikus, nem kell kérni, írni, igazolni, egyszerűen megjelenik az ottani fiókban. Ez eddig korrekt!

Fél évig érvényes csak, de azzal sincs nagy baj, bár tény, hogy most pont egy nyár-ősz áll előttünk, ami nem egy lázas vásárlási időszak.

A legalább tízezres kosárérték viszont már picit erősebb. Tízezer forintért kell vásárolni egyösszegben ahhoz, hogy a háromezres kupon felhasználható legyen.

Ettől a ponttól kezdve ez már nem egy jóváírás, hanem egy 30%-os árengedmény.

 

***

30%-os engedmény persze súrolhatja akár a kereskedő veszteséghatárát, teljes árukészletre azért ezt ritkán adják.

De:

1.

Magyar ember rafkós, és úgy ül gép elé, hogy pont tízererért vesz majd most valamit. De pont annyiért nehéz vásárolni, szóval lesz az tizenöt-húsz is végül. Tizenötnél azért megmarad még a "jól jártam" érzés. Ha csak átlagosan tizenöttel számolunk, az úgy már csak 20% árengedmény. Húsznál meg 15%.

Na most 20% árengedmény viszont már az a szint, amivel tele van a postaládánk, és közvetlen csatlakozása van a kukához. (Szelektívhez legalább remélhetőleg.)

2.

Nyilván nem mindenki csap így le az ajánlatra. De ha mégis, mindenki csak egyszer teheti, így mindez hatásában nemigen más, mint egy karácsonyközeli egynapos vagy egyhetes akció. Ahol amúgy minél többen csapnak le, a forgalmazó annál jobban örül. És kicsi tán az árrés, de azért pozitívnak gondolnám. Márpedig pozitív kis árrés melletti forgalomból pont az a szép, ha legalább a forgalom nagy.

3.

De a legfontosabb. Az összes akció egyik sarkalatos macerája/költsége a reklám. Amitől a mi akciónkat valamiért legalább elolvassák, mielőtt a kukába kerülne. (Szelektívbe legalább remélhetőleg...)

Na most itt egyrészt az egész meghökkentő, ritka örvendetesen hangzó volta segít fülbemászni, másrészt mindezt teljesen ingyen!!!

Mint legelején írtam, kárörvendve szárnyra kapta az összes portál és adó, hogy minden ügyfél kap háromezer forintot az eMAG-tól! Kárörvendve -- és nem vették észre, hogy teljesen ingyen is! Mert ez így nem egy reklám, hanem egy bombasztikus hír!

Reklámköltség nélkül viszont 20% árengedmény eléggé kigazdálkodhatónak tűnik, főleg ha nagy forgalmat generál a hatásos ingyenreklám.

 

***

Vállalták még 2,88 milliárd értékben, hogy "elősegítik a magyar vállalkozások online kereskedelmi jelenlétét".

Ezt most nem részletezem, mert elég sokrétű, de csupa olyan elemből áll, ami az eMAG-nak forgalmat generál, és határeset, hogy közvetlen költsége meghaladja-e a belőle származó bevételt. Hosszabb távon pedig  beszállítói oldalról termékbővülést -- s így forgalomnövekedést -- generál, összhaszna így pozitív lehet.

 

***

Nem baj persze, ha egy büntetés nem csak fáj -- s így elrettent a jövő huncutkodásaitól --, hanem a gazdaság többi szereplőjének is segít, még ha közben a megbüntetett is jól jár, s így mégsem fáj annyira.

Ezért mondom, hogy mindez akár üdvözlendő is lehet.

Csak jó tisztán látni.

Mert egyrészt a büntetés elrettentő ereje így már nem is akkora. A tényleges büntetés 200 milliója a járulékos vállalás 4 milliárdjának 5%-a, szóval ha utóbbi forgalomnövekedése esetleg pozitív hozadékú, esélyes, hogy ki is termeli a bírságot.

Cserébe a nevelő hatás viszont lehet egy pozitív hozadék. Így nézve a büntetés egy bölcs tanár által kiadott feladatra hajaz, amire először átkot szór a tanítvány, ám végére rájön, hogy közben egy csomó mindent megtanult, amitől pénztermelő tudásra tett szert. Különösen igaz ez a kisvállalatokkal való win-win együttműködés témájára.

 

+++

Tanulság?

Jó ez akkor, rossz ez akkor, mit akarok kihozni mindebből?

Hát egyrészt ha a versenyhivatal rajta tartja szemét a megvalósításon, ebből valami jó dolog is kisülhet, valami össztársadalmilag hasznos.

Ugyanakkor tanuljunk lényeget látni. Mert itt bizony nem az történt, hogy betegre büntettek egy multit, és a pénzt végre egyszer szétosztják az emberek között.

De ami a legszebb, az az ingyenreklámmal egybekötött kuponakció, amit egy elvileg őt sújtó büntetésből egy zseniális elme kihozott. Személyesen én lelkemnek ez adott legtöbbet. Bírom a furfangos elméket.



kuponfuzetek-1.png

postaláda közvetlen csatlakozása kukához (szelektívhez, remélhetőleg)

 

 

 

1 komment

Címkék: büntetés káröröm kupon ingyenreklám egy csodálatos elme eMAG

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr4216574170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaD 2021.05.30. 17:26:37

A "magyar vállalkozások online jelenlétének segítése.." magyarul egy kiválasztott reklámcég kitömése amely cég aztán kimossa a zs-t és a megfelelö helyre nyomja....aztán jöhet a "Folytassa emag" széria:):)
süti beállítások módosítása