HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Menekülttáborok megsegítése

2015.09.17. 18:53 Benderik

 

Úgy látom / olvasom, sokan jutnak arra / értenek egyet, hogy az egyik lehetséges megoldásként az EU-n kívüli eddigi befogadóországokat kellene -- s persze nagyvonalúan, nem csak amolyan segélyszinten -- pénzzel tömni, "megvéve" ezzel saját nyugalmunkat.

És persze ez sokaknak tetsző megoldás is lenne, mert az elég gyerekesre sikeredett korábbi keresztényi érvvel szemben, hogy ugyanis magát a szír válságot kéne ott helyben megoldani, ez még kivitelezhetően is hangzik, így lelkiismeretünk letudva -- légyen az liberális, keresztényi vagy ezek kombinációja -- de mégis visszatoltuk a trágyadombot a szomszédba.


Nem véletlen, hogy saját állítása szerint még maga Mesterünk, Orbán Viktor is ezt készül beterjeszteni Megváltó Javaslatában:

"E helyett van egy terv, amelyet a kormányfő a következő uniós csúcson mutat be. Ennek része a Szíria körüli országok jelentős pénzügyi támogatása. Különösen Törökország teljesítménye rendkívüli a menekültkérdésben – mondta a miniszterelnök, megjegyezve: hetente kellene misét mondani Recep Tayyip Erdogan török államfőnek. „Nem hagyhatjuk cserben az olyan államokat, mint Törökország, és nem lehetünk fukarok.

Az uniós befizetéseket egy százalékkal növelni, a közös költségvetés egyéb célokat szolgáló kiadásait egy százalékkal csökkenteni kellene, az így keletkező forrásokat pedig a Szíriával szomszédos államok támogatására lehetne fordítani. Amennyiben még több pénzre van szükség, "megemeljük a segélyt, egészen addig, amíg elapad a menekültáradat" - fejtette ki Orbán Viktor."

http://mno.hu/belfold/orban-ha-mindenkit-beengedunk-europa-megsemmisul-1304057
http://index.hu/belfold/2015/09/12/orban_az_europai_vezetok_alomvilagban_elnek/



(Megjegyzem, azért szép tőle, hogy EU-ország vezetőjeként végre tesz egy javaslatot -- még a végén azt kellene hinnem, igaza van, hogy az EU-országok vezetői teszetoszák, és ötletük sincs, szövetségüknek mit kellene tennie...


Bár jelzem, miniszterelnököktől személyesen nem is várok el ötleteket -- az ötletelgetés a menekültügyben is jól megmutatta, milyen károkat képes okozni. Szakemberek bevonását várom el tőlük, hogy azokkal dolgoztassanak kivitelezhető javaslatokat. Az ilyesmi tényleg ötleteléssel kezdődik, de aztán egy csomó további fázison is átmegy, tényleges számok tanulmányozása, hihetőségvizsgálatok, modellezések, ilyesmi -- kidolgozott módszertanai vannak ennek a műfajnak, bár tudom, manapság nem divat kidolgozott módszertanokat alkalmazni, sem gondolkodni...)



***

Azért abban is van jó, hogy -- bár

"...amikor az életünkért futunk, amikor arról van szó, hogy valóban a magyarországi jogrendnek akarunk érvényt szerezni, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha egyébként fizikailag lehetséges lenne korábban is.",

-- azért a mindent megoldó javaslatát még most -- hogy készen áll -- sem sieti el benyújtani, és így még lehet kicsit finomítani rajta.

Így én egy kis finomítást súgnék még hozzá:

  • stílusosan indíthatna egy közismert bölcsességgel az eszkimók segélyezéséről vagy halfogásra tanításáról,
  • és már rá is kanyarodhatna, hogy a megcélzott EU-n kívüli országokba se szimplán a menekülttáborokat fenntartó pénzeket kellene küldeni, mert
    • menekülttáborban leélni egy életet segélyen akkor is demoralizáló, ha amúgy van elég segély, s így viszonylag jó az ellátás (mellesleg meg sosincs elég segély és ritkán jó az ellátás)
    • és a befogadó országok annyira még busásan beözönlő pénz esetén sem örülnek hatalmas, tétlenül várakozó tömegeket ki-tudja-meddig-összetartani-képes, pattanásig feszült táboroknak,
    • (meg Mesterünknek amúgyis jó tapasztalatai vannak a munka világába való visszavezetésről...)
    így -- és most a javaslat finomítása -- a kiküldendő pénz legalább egy részét ipart teremtő befektetésként kellene oda irányítani.

 

Döbbent csend, mert ki a franc akarna befektetni háborús övezetek melletti sivatagokban?!

 

De Mesterünk szereti a szavait követő döbbent csendeket, mert annál hatásosabb aztán a feloldásuk, így rövid hatásszünet után mindjárt fel is oldhatja, hogy

 

persze, tudjuk, magántőke még ha kergetnék is, visszaszökne akár gumicsónakokban is a menekültekkel, hogy legalább egy részét viszontlássuk. De itt most EU-s államok által küldött segélyként betervezett pénzek módosított felhasználásáról beszélünk.

Kvázi sivatagba kiöntött / éhes gyomrokba vesző pénzek olyan felhasználásáról, amiből ha három eurónyi haszon származik, már a tervezett nyereség fölött vagyunk, ráadásul e pénzeknek nem is a nyereség lenne a céljuk, hanem

  • a minél hatékonyabb felhasználás, azaz ha száz euró "segély" megtermel még ott valahogy ötven másikat, és úgy eszik meg a táborlakók, azzal már másfélszer olcsóbban etettünk meg ugyanannyi menekültet,
  • értelmes munkát végezve a táborlakók eggyel emberibb életet élhetnének az unalmas, nihil tábori létnél, és még fejlesztenék / fenn is tartanák munkaképességüket egy későbbi hazatelepüléshez,
  • iparának fejlesztésének, új befektetéseknek minden ország örül -- ez valódi kárpótlás lehet egy hatalmas problémás tömeg befogadásáért,
  • igazából még táborból is kevesebb kellene, mert fejlődő ipar legjobban meglévő városok mellé telepíthető, így a menekültek tömege emberként városokban is élhetne, plusz még a helyi lakosság is munkát találhatna bennük,
  • s persze az állami pénz akár részben csak támogatná a magántőkét a befektetés kockázatáért, így a beruházások tényleg versenyképes ipart teremthetnének, nem csak olyan közmunkaszerű sittes zacskóragasztgatósat.

.

Ennyi.

 

És persze óva intenék bárkit, hogy ezt így kész, megvalósításra érett -- vagy akár csak megvalósítható -- javaslatnak vegye. Mert az maga lenne az ötletelésbe kapaszkodás, és mert nyilván végtelen sok részlet van itt, amiben az ördög lakozni szok.

De a következő fázisra: a megfontolásra mindenképp' érdemes.

És Mesterünk által beterjesztett konstruktív javaslatnak minősülne, így legalább két hétig beszélnek róla, és még ha aztán el is vetnék, ő arról már nem tehet, neki bezsebelve a pont.

+++

 Mester, nem kell, hogy ezt elolvasd, csak valahogy álmodd bele Megváltó Javaslatodba. Azt hiszem, egyikünk sem járna rosszul. Ámen.

 

 

 

 

 

10 komment

Címkék: hal eszkimó menekülttábor csórikáim

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr47796028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzi Vetek 2015.09.18. 13:26:37

milyen iparra gondolt a szerző? arra, ami Európában _sincs_?
mit termelnek majd s ki veszi azt meg? magukat látják majd el homokkal meg kővel? vagy szállítunk oda energiahordozót meg nyersanyagot és... összeszerelnek? vagy acélt öntenek? és egyáltalán: mi van, ha nem akarnak kohásznak vagy szalagmunkásnak állni, mert mondjuk mérnökök, marketingesek, hiphopsztárok meg autósújságírok akarnak lenni?

Köldök_szösz 2015.09.18. 13:36:38

nem szívesen lennék semmilyen újságíró vagy blogger mert képtelen lennék ennyit pörögni és rágódni egy témán mint ez a szaros menekültügy

tralalala 2015.09.18. 13:37:12

Nem tudom, mennyire megvalósítható a fenti ötletsor, de üdvözlöm, hogy a megoldással foglalkozik, nem a "fasiszta jobbosok most égetik fel európát az őrületükkel" vonalon mozog.

Benderik 2015.09.18. 17:05:23

@Messzi Vetek: "milyen iparra gondolt a szerző? arra, ami Európában _sincs_?
mit termelnek majd s ki veszi azt meg? magukat látják majd el homokkal meg kővel? vagy szállítunk oda energiahordozót meg nyersanyagot és... összeszerelnek? vagy acélt öntenek? és egyáltalán: mi van, ha nem akarnak kohásznak vagy szalagmunkásnak állni, mert mondjuk mérnökök, marketingesek, hiphopsztárok meg autósújságírok akarnak lenni?"

Az "ipar"-t nem a klasszikus közgazdaságtan vagy ipariforradalomregények szóhasználatában értem, azaz nem füstölgő kémények képében, hanem mai értelemben vett termelés / szolgáltatásként.
Ez akár olyan internetes távszolgáltatás is lehet, mint amiről India oly' híres manapság. Pedig hát ott is ami munkaerőállomány kezdetben volt...

(Aki látta Indiát és lakosságát az ottani "ipari forradalom" előtt, az bármire való alkalmasságot kinéz a mostani menekültekből...)

Benderik 2015.09.18. 17:05:57

@TrójaiVasParipa: "nem szívesen lennék semmilyen újságíró vagy blogger mert képtelen lennék ennyit pörögni és rágódni egy témán mint ez a szaros menekültügy "

Pedig a jelek szerint így is a foglya lettél, hisz' ez már a sokadik írás e témában, mégis beleléptél...

Benderik 2015.09.18. 17:06:36

@tralalala: "Nem tudom, mennyire megvalósítható a fenti ötletsor, de üdvözlöm, hogy a megoldással foglalkozik, nem a "fasiszta jobbosok most égetik fel európát az őrületükkel" vonalon mozog. "

Hát igen, mint annyiszor, e témában is bántóan alacsony a praktikum / szenvedély arány...

Köldök_szösz 2015.09.18. 18:06:46

@Benderik: a komment megírásához de most már mellőzni fogom ezeket a blogokat

Messzi Vetek 2015.09.21. 13:12:09

@Benderik: nézze, a szolgáltatások is mindig csak egy termelői alapra tudnak épülni. az úgy nem működik, hogy mindannyian fodrászok vagyunk és egymás haját levágjuk és abból élünk.

Indiát nem értem, hogy hogyan keverhette ide. az említett szubkontinens(!) mindenféle nyersanyagokkal, energiahordozókkal, bőven termő mezőgazdasági területekkel rendelkezik. a nemzetközi szolgáltatószektora alapja, hogy évszázadokon keresztül brit gyarmat volt, általános az angol nyelvtudás, ami lehetővé tette, hogy olcsó ügyfélszolgálatokat (meg egyéb SSC-ket) tudjanak kiépíteni ott - elsősorban - amerikai cégek. az, hogy vannak/voltak sokan, akik a periférián élnek (százmilliók), nem jelenti, hogy a felsőbb kasztok ne lennének iskolázottak és képzettek. ők adják a brit orvosok nagy részét, programoznak, vadászgépet meg atombombát építenek az indiai hadseregnek (sőt: tóriumos reaktorokkal kísérleteznek).
az indiai utat javasolja a szíreknek? ne vicceljünk már.

Benderik 2015.09.21. 21:28:00

@Messzi Vetek: Nincs két egyforma eset, így óva intenék bárkit, hogy ugyanazt "termeltessen" itt mint valahol máshol ott.

Indiát csak első eszembe jutó példaként írtam, hogy a látszólag reménytelen mocsárból is lehet értelmes átgondolás után várat építeni. Nem tudom amúgy, hogy az a tömegméretű emberanyag, ami ott ma szellemi munkát végez a nyugatnak, kijön-e az egykori kiművelt rétegből. De a szírekről is magas iskolázottságot mondanak a többi bevándorlókhoz képest.

A szolgáltatás nem csak helyben és egymásnak elvégezhető fodrászkodás: azért jutott eszembe pont India, mert ők kimondottan szolgáltatás-exportőrök sok ezer kilométerre eső országok felé.

És klasszikus termelés is végezhető idegen helyről származó alapanyagból. Nem olyan gazdaságos, kockázatos a terület is, de a pénz puszta oda öntésénél (=segély) gazdaságosabb lehet. És a puszta gazdaságosságon túl sokkal jobban segítheti, hogy

a befogadó ország ne nyűgnek vegye a menekültek létét, hanem úgy érezze, haszon is van belőlük, mert az ő országában fejlődik az "ipar", annak másodlagos áldásaival is,
a menekültek és helyi lakosok által működtetett közös cégek csökkentik az egymástól való elkülönülést,
a menekültek ne kilátástalan nihil tábori létben éljenek, és induljanak útnak, hogy legalább gyerekeik értelmesen élhessenek,
a felfejlesztett térség kevésbé válik céltalanná s népe így fanatikusok táptalajává,

Kicsit olyan ez, mint az esőnek kitett hegyoldal: ha betelepítjük élő növényzettel, az segít megkötni a talajt, az élet nélküli homok viszont sárként ránk mosódik.
süti beállítások módosítása