HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

A reménytelenség oka

2013.03.14. 23:50 Benderik



Mert nem az a fő baj, hogy a hatalom diktatúrát épít. Ilyen időről időre előfordul itt-ott, aztán az Istenadta Nép előbb-utóbb rendet tesz. 
(Az se mindig babazsúr, de az egy másik sztori,és ma már ez is sokszor választással zajlik.) 

Az igazi veszély az, hogy nálunk maga a Nép egy jelentős hányada (pártszimpátiák alapján még mindig a többsége ! ) úgy gondolja -- mély meggyőződéssel -- hogy ami zajlik, az így helyes. 

A kétharmadnál nyilván már kevesebb, de félnél még jóval több folyamatosan és következetesen úgy érzi, hogy 

  • végre eljött az ő eszméik ideje,
  • hogy végre Nagy Tettekkel Rendet lehet tenni,
  • hogy a Cél szentesíti az eszközt, és favágáskor hullik a forgács, így kisebb jogtechnikai sérelmek átmenetileg elnézhetők,
  • a jogállamkodási szőrözések különbenis csak a "tett halála az okoskodás"-t igazolják,
  • hogy joguk van olyan országban élni, amiben köz- és magánéletről, erkölcsről vallott elveiket senki nem sérti,
  • s ennek érdekében jogukban áll más -- züllött -- eszméket valló honfitársaikat ezen életvitelükben ténylegesen korlátozni.


És ez az igazán veszélyes..
 

...mert például 56-tól kezdve a Nyugat tudta, hogy Magyarország népe nem jószántából kommunista, csak külső túlerő miatt. Ez a kivívott szimpátiával segített a rendszerváltás után. 
(Talán csak legenda, de igazából mindegy, mert a lényeg, hogy van alapja.) 

De most tényleg a Magyar Nép az, aki ezt akarja. Sokan nem, de úgy tűnik, még többen igen. 

...és mert a diktatúrákban a Hatalom technikai erővel tartja fenn uralmát, de idővel megdől, mert a Nép ellene van, és idővel a víz lesz az úr. 
De nálunk egyelőre nem tudok olyan sérelmet elképzelni, ami után ha a Nép egy része utcára menne, ne maga a Nép másik (nagyobb ! (és mellesleg utcára menősebb)) része bánna el vele. 

Persze, van olyan bűn, amit a nép uralkodó fele is bűnnek tekintene, de a hatalom gyakorlója nagy mágus, és vigyáz, hogy mindig csak egy kis lépéssel menjen tovább, s így apránként szoktassa a népet a "meddig lehet elmenni" táguló határaihoz. 

Hihetetlen, de lassan tényleg oda jutunk, hogy ha a nép elégedetlen része komolyan utcára vonulna (értem ez alatt, hogy olyan hévvel-indulattal, mint pl. a 2006 utáni években), a másik fele kész lenne nekimenni és leverni. És a vér csak egy sajnálatosan szükséges eszköz lenne a Cél érdekében. Hogy végre rend legyen. 

Az egyetlen, ami ettől -- egyelőre -- megment, hogy a kisebbik oldal zsigerből utálja utcán tüntetve tölteni idejét, mert hozzászokott, hogy a Homo Sapiens ilyesfajta kényelmetlen feladatait a törzsfejlődés során a történelemkönyvek lapjain végre letudta. Nem akar háborút, se forradalmat, nem akar gyermeteg szövegezésű táblák alatt egy ütemre dobbanni, mert van normális élete, amit élni szeretne. 

A Mágus pedig ezt pontosan tudja. Nagyon régen ráérzett, hogy a nép melyik fele az, amelyiket fel tudja használni, hogy a másik fél nem ellenfél -- és zseniálisan teszi is, amit tennie kell. 

+++


És itt jön ki, hogy ennek a népnek még senki nem magyarázta el egyszerű szavakkal a demokrácia s a mások elfogadásának igazi okát és célját, a politikai "elit" csak ködös jelszavakkal boldogította.

Így

  • bár a puszta liberalizmus a világ legegyszerűbb s -emberközelibb elve, mert parasztosan szólva pusztán annyit mond, hogy senki ne pofázzon bele a más dolgába,
  • és ezt az elvet legalább félig (hogy az ő dolgába ne pofázzon senki) az emberek 99%-a a gyakorlatban is magáénak érzi,
  • a másik felét meg elméletben szintén a többség elismeri (még ha a gyakorlatban sokszor bele is pofázunk),

a liberális pártok sose tudtak sehol nagy többséget szerezni, mert mindig elvesztek a túlbonyolított szabadságeszmék legelvontabb bugyraiban, így az emberek csak annyit láttak belőlük, hogy miattuk nem lehet személyi számot használni, így minden adatuk elkeveredik a hivatalok között és két igazolvány kell egy helyett, hogy nem lehetnek utcai kamerák, mert hátha megfigyelnek, és a rablók személyi jogait is sértené, 
és hasonlók, amiknek persze van mélyebb értelme, de tényleg sokszor túllihegett álproblémák, és az átlagember a liberalizmust egy elvontan szőröző, semmire nem jutón okoskodó eszmének tartja. 

Igazából már maga a liberalizmus szó is károsan fölösleges, mert túlbonyolít egy egyszerű együttélési szabályt, amit a többség hároméves korában megtanul, így viszont, hogy külön neve van, olyan, mint ha vmi elit kivagyiság lenne, és kínálja magát, hogy ráaggassák a szabadosság, túlbonyolítás stb. fogalmait. (Amit a liberális pártok a fenti s egyéb példákkal meg is erősítenek.)

De a régi demokráciákban a nem deklaráltan liberális pártok is azok a fenti egyszerűsített értelemben, s az elvet nép is magába szívta. A liberalizmust eszmeként s a liberális pártokat ott is akadémikusnak érzik, de az elvet nem nevén nevezve alkalmazzák s egymástól is elvárják.

Itt viszont a fenti hótegyszerű alapelv fontosságát nem hirdeti olyan erő, akit az átlagember iránymutatóként elfogad. Akik meg hirdették, nem csak a fenti túlcizelláltsággal járatták le magukat.

És így eshet, hogy ezen átlagembert senki nem tanítja meg olyan elvontnak tűnő dolgok fontosságára, hogy mit jelent és mire jó (önérdekből is) a másmilyenek elfogadása,  a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, a hajléktalanok segítése, miért szükséges ehhez a hatalmi ágak megosztása,és hogy igazából nincs joga belebeszélni, hogy a szomszéd nőt vagy férfit vesz el, amíg ez ténylegesen nem sérti az érdekeit (és hogy az nem tényleges sérelem, hogy engem az is zavar, ha tudom, hogy a falakon túl nem az én vallásom szerint élnek), és hogy utóbbi azért jó neki is, mert így a szomszéd se beszélhet az ő életébe. 

És hogy 

  • hosszú távon mindenkinek csak az a rendszer élhető, amiben a többség érdeke érvényesül,
  • de az is csak a közügyekben, a magánügyekbe a többség se szól bele,
  • és magánügy az, amiben az egyén döntése nem okoz tényleges sérelmet a többieknek
  • és hogy a demokrácia is csupán egy technikai eszköz ennek biztosítására, de hatékonyabbat eddig még nem találtak ki, így ezt minden nyűge ellenére mindannyiunk érdekében fenn kell tartani,
  • és a demokráciában a többségi választással még vissza lehet élni (ld. pl. ...), így kielégítő védelmet csak az egymást ellenőrző-kiegyensúlyozó hatalmi ágak biztosíthatnak,
  • amit ha lebontunk, mindenki kiszolgáltatottá válik.


Mert az Erő rövid távon hatékonyabb lehet, de idővel mindenki védtelenné válik benne, és még a legbölcsebb uralkodót se követte soha hasonló, ám a hatalmat örökölte hozzá, és legkésőbb a második örökös már biztosan őrült volt, és már azok is rettegték, akik a bölcset hajdan hatalomba segítették, de már késő volt a bánat. 

+++


Ha hiszünk a történelmi szükségszerűségben, az alapokra meg nem tanított néphez idővel el kell jöjjön egy mágus, aki egyszerű, érthető igazságokat hirdet a nép nyelvén, határozott és erőt sugároz, és azt súgja fülünkbe, hogy a mások véleményének elfogadása megalázkodás, és ne féljünk másokat is végre megtanítani a mi igazunkra. 

Nos, itt van. 

A több-mint-bűn-hiba a liberális pártoké, a Mágus már csak teszi a dolgát. Az Erő vele van.


.

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia liberális nép diktatúra mások élete népi babazsúr látlelet Mágus belebeszél

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr385133744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása