HTML

Benderik elmélkedik

Friss topikok

Volt egyszer egy Vidámpark

2013.10.04. 22:59 Benderik

Nem mondom, hogy nem nosztalgiázni akarok, mert kicsit de. De nem csak.

Szeptember 30-án estve elhunyt a Budapesti Vidámpark: elejtette a Budapesti Állatkert. A vadon törvénye, egy ragadozókkal teli erdőben.ez természetes.

Sose tartozott a világ nagyjai közé, megmosolyogtatón kicsi volt és keleti, "kicsit savanyú, kicsit sárga", de a mienk.

Mindannyian lesajnáltuk kicsit, de ugyanezen mindannyiunk volt már benne nagyon vidám.

Ismeretségi körömben is sokan mondják, nem kár érte, mert életképtelen volt, s jobb lesz átadni a méltán sikeres Állatkertnek.

Én mégis sajnálom. És nem csak magát a parkot, hanem a lehetőséget is, ami benne volt.

Mert benne volt.

Mert korábban az Állatkert is kicsi volt és keleti, de megpályázta épp' megüresedő igazgatói székét egy -- az üzleti és pályázati életbe beletanult -- honfitársunk, kinek gyerekkori álma volt az Állatkert, és egy ilyen ritka együttállás a legreménytelenebb helyeken is feltárja a rejtett kincseket: az egyedi lehetőségeket, melyek minden helyben megvannak, csak szem kell, aki felleli s kiaknázza őket.

A Vidámparknak is láthatólag lennének / lettek volna ilyen tartalékai. Főpolgármesterünk egyszer azt mondta, a világ nagy városainak közepén nem szokott vidámpark lenni. Nos, igen. Egyes pont a kiaknázható dolgok soha össze nem írt listáján. Ha a Vidámparkba is beleszeret gyermekként egy hasonló kvalitású ember, talán kihasználtuk volna. Persze tudom, ha a nagyanyámnak gatyája lenne, ő lenne a nagyapám...

Ötletelni nem akarok, késő is lenne már. Örülök, hogy legalább a hullámvasút, mesecsónak s néhány társa megmarad. Mondjuk ezt a hullámvasutat szétszedni már tényleg a hét és feledik főbűn lett volna.

.Kicsit azért félek még, mennyire bírják az állatok a hullámvasutak hangját, s mi lesz, ha egyszer majd választani kell.

De azért reménykedem, s lélekben adok egy esélyt. Remélem, élnek vele.

.

.

42 komment

Címkék: állat park kert vidám Vidámpark Állatkert

A bejegyzés trackback címe:

https://benderik.blog.hu/api/trackback/id/tr525552028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2013.10.05. 12:59:04

Már épp ideje volt bezárni. Gyermekkoromban ugyanezeken a játékokon játszottam. Lepukkant hely volt, igazi szocreál. Nem is csoda, ha ráfizetéses volt. Hasonló a BKV-hoz, néhány új busz akad, de ettől még a régi roncsok határozzák meg az arculatát a cégnek. Ha egy főváros nem akar ebbe az üzletágba beruházni, nincs is rá szükség. Majd kiugrunk Ausztriába.

euAgWzgmmtq7K 2013.10.05. 13:09:31

"Sose tartozott a világ nagyjai közé, megmosolyogtatón kicsi volt és keleti, "kicsit savanyú, kicsit sárga", de a mienk."

Szánalmas volt. Én most leszek harminc, tíz éve voltam ott egyszer, úgy is gagyi volt, hogy céges rendezvény volt, nem kellett fizetnem érte a saját pénzemből. Egy útszéli mutatványos cirkuszban jobban érzem magam, mert annak legalább hangulata van a Vidámparkhoz képest. Hogy miért nem megy a dolog Budapesten, annak meg valszeg társadalompszichológiai okai lehetnek, mert az európai városokban általában van vidámpark, és vannak is benne emberek. Olcsóbb is az átlagfizetéshez képest, és nem százhúsz éves a hullámvasút, meg nem selejtezésre vár a dodgem. Valszeg az történt vele, mint Magyarországon mindennel: mindenki kilopta belőle úton módon a maga pénzét, felújításnak, fejlesztésnek, karbantartásnak álcázva, aztán a végén olyan szar lett, hogy már véletlenül se tévedt be oda senki.

tisztapista 2013.10.05. 13:18:15

Bezárt? Miért, volt itt Vidámpark? Az emberek többségének fel sem tűnt.

v2peti 2013.10.05. 13:23:35

"Főpolgármesterünk egyszer azt mondta, a világ nagy városainak közepén nem szokott vidámpark lenni."

Mint például Bécsben?

2013.10.05. 13:35:28

Valahol nagyon sajnálom, különösen azért, mert egyhamar nem lesz másik helyette. (Azért mondjuk egy stadion helyett inkább ebbe invesztálnék.) De igazat kell adnom azoknak, akik azon a véleményen vannak, hogy korszerűtlen, elavult, szánalmas, kelet-európai szocreál volt az egész. Persze a gyerekek más szemmel nézik, nekik nem tűnnek fel azok az aránytalanságok, melyekkel egy felnőttnek szembe kell nézni (állapot kontra árak).
Az Állatkert bővülésének azért örülök.

fingerbangs 2013.10.05. 13:37:38

Becsben a praterben sincsenek sokkal jobb jatekok, van egy vagy ket nagy korhinta meg egy nagy forgo a tobbi kb ugyanaz, dodzsem meg ilyenek szarok

Csak a prater jol meg van csinalva a budapestit meg leszarta mindenki
A latogato is

Szerintem az allatkert is egy kalap szar a schonbrunni allatkerthez kepest, aki teheti inkabb becsbe menjen allatkertbe, "europa legjobb allatkertje 2012" dijat kapott

www.zoovienna.at/hu/allatkert-es-latogatok/tudnivalok-latogatok-szamara/

kvadrillio 2013.10.05. 13:39:04

elhunyt...háddejahhh...... AZÉÉÉÉ TEVESZAR KÖZELÉBEN, SOKKAL JOBBAN ESIK EGY HULLÁMVASUTAZÁS MEG EGY RAKÁS PACALPÖRKÖLT....A ZEMBEREKNEK.....:o)

rcfan 2013.10.05. 14:44:00

Idén volt egy elgondolkoztató dolog: a Deák téren felállítottak egy óriáskereket. Mindössze 1 hónapig.

Nyaranta egy-egy ilyen bérelt akció (persze mindig másfajta játékkal) a város közepén szerintem több vidámságot és több nyereséget hozhat, mintsem adónkból való eltartást.

Lődörgő Hollandi 2013.10.05. 15:33:41

Szégyenletesen gagyi volt, nem kár érte. Látigassatok el Eurodisney-be, ha vidámparkot akartok látni!

KopaszMercis 2013.10.05. 15:40:44

@v2peti:
Keleti nyitás van! Bécs kelet felé van? Nem! Akkor számít? Nem!
Ülj vissza.. elégtelen!

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.10.05. 15:55:55

@rcfan: az az óriáskerék megfizethetetlen volt a hétköznapi embereknek, a példád igy rossz.

mojoking77 2013.10.05. 16:00:32

@lavór: Ad1: En sem latom tul sok ertelmet a nyuglodesnek. Gazdasagilag csod volt, plusz tenyleg valami jo dolog lesz a helyen, ennyi. De:
ad2: Te vagy 2-3 eve voltal gyerek, vagy 10-15 eve a kozeleben sem jartal a Vidamparkank, csak idejottel megmondani a tutit. Nem tudom melyik szomorubb..

mojoking77 2013.10.05. 16:03:37

Visszaolvasva a hozzaszolasokat, most kimondottan orulok, hogy nem vagyok otthon. Marmint ha tenyleg mindenki olyan olcsojanos, lesajnalos, "ami magyar az csak szar lehet, menjuk gyorsan Ausztriaba, ott minden tizszer jobb" szerencsetlen, mint az ideirok tobbsege. Akinek nem inge, termeszetesen ne vegye magara.

rcfan 2013.10.05. 16:04:07

@Sandokohn - a maláj jiddis: én sem ültem rá fel, de legalább az adómat sem ennek fenntartására fizettem.
Fizesse inkább, aki szórakozni akar rajta!

Egyébként itt jöhet a jó kérdés: ezek a szerkezetek brutálisan drága nyugati cuccok. Mondjuk itthon import acélból legyártva sem lenne olcsóbb. Akkor hogyan legyen olcsóbb a használati díja?

Bár az is lehet hogy nem a használati díjával van a baj, hanem valójában a jövedelmünk nincs összhangban ezekkel az drágán fenntartható szórakoztató eszközökkel.

Kivancsi 2013.10.05. 16:06:43

hullamvasut, mesecsonak meg egyeb szar?

MINEK?

olyan mint ahogy a regi komcsik bent ulnek a parlamentben!
Csak nehezekek, otvar ven szarok, pénzrablo semmirekello tolvaj corrupt bagazs!

ezek a szar fos maradekok cask azert maradnak az allatkertben, hogy lehessen jo sok piiizert karbantartani es lopni meg lopni es meg lopni!!!...

Lehet parhuzamot vonni....

Lebontani a picsba mindet!
A fat odaadni a hajlektalanoknak raszoruloknak...
A helyere meg jojjenek az allatok!
:):):)

lavór 2013.10.05. 16:07:05

@mojoking77:

Több tíz éve... És sajna még mindig ugyanazok a játékok is fellelhetőek, mint gyermekkoromban. Voltam 1-2 éve is a Vidámparkban. Igazi játékmúzeum.
De az meg más intézmény lenne.

fists 2013.10.05. 16:08:01

@lavór: @fingerbangs: @Lődörgő Hollandi: Hű, ti mennyire menők vagytok és milyen jó tanácsokat adtok, köszi...! Biztos az átlag magyar családok megengedhetik maguknak, hogy havonta bécs, párizsba, schönbrunnba vigyék a srácaikat vidámparkba, állatkertbe, mi az a párszázezer forint mondjuk az eurodisney-ért, hiszen olyan megéri a hülyének is. Jóbb lett volna ha inkább csöndben maradtok, nem kell itt játszani az eszeteket.

rcfan 2013.10.05. 16:09:44

Csak hogy előbbi gondolatomat folytassam: aki Bécsbe vágyik, ott sem olcsóbb az óriáskerék.

www.prater.at/Riesenrad/

Úgy vélem, nem a menetdíja a drága, inkább sajnos nem magyar pénztárcára találták ki ezeket a drágán fenntartható játékokat.

És akkor zárul is a kör: nem kell nekünk ilyen vidámpark. Aki pedig nagyon akarja, menjen Bécsbe elverni a pénzét.

Kivancsi 2013.10.05. 16:10:28

@rcfan: elmondom neked a vilag egyik legnagyobb ilyen vidamparki szerkezetgyarto cege magyarorszagon van es gyartja a vilagon forgalomba hozzott szarjanak egy reszet!

a csepel muvek teruleten dolgoznak!

www.hussrides.com/about-hussc.html

lavór 2013.10.05. 16:11:02

@fists:

Melegfront van? Elgurul a gyógyszered? Vagy csak úgy?

fists 2013.10.05. 16:12:32

@Kivancsi: Neked szakemberhez kellene fordulnod, ugye tudod? Ennyi gyűlöletet hogy bírsz kiöklendezni magadból egy hullámvasúttal kapcsolatban? Amerikából is ideutaztak hullámvasút rajongók, ez a régi fa hullámvasút ugyanis világhírű műemlék. De tudod mit...? A parlament is egy régi fos, bontsuk le a picsába. Meg a mátyás templom, a nemzeti múzeum... Bontsuk le a sok régi szart, és építsünk helyette szép új üveg-fém-beton épületeket. :)

fists 2013.10.05. 16:13:58

@lavór: :) Nekem? Nem én osztom itt az észt, nagy mellénnyel.

lavór 2013.10.05. 16:17:13

@fists:

A vélemény nem észosztás, legalábbis nálunk. De te aztán azt magyarázol bele úgyis, amit akarsz.
Mehetsz majd a vándor vidámparkokba, ott is fiatalabbak a játékok és külföldre se kell menned.

Kivancsi 2013.10.05. 16:18:12

@fists: bocs....

de ranezek es hanynom kell tole...
egy todozott foldozott rozoga FOSS...
leszarom milyen oreg meg regi meg kik jonnek ide miatta...
remelem lebontjak ezt a csufsagot....

de ennyire szereted a multatat vegyel egy idogepet az huzz vissza az oskorba :):)

na itt a Magyar HUSS :):)
hu.wikipedia.org/wiki/HUSS_Park_Attractions

mojoking77 2013.10.05. 16:25:30

@fists: Mas kerdes, hogy az EuroDisney pl tenyleg megeri (az amugy nem olcso) arat. Bar tudom, abbol a penzbol is hany lelegeztetogepet lehetne venni, de ez mar csak igy megy..

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.10.05. 16:34:08

@fingerbangs: szerintem a bp-i állatkerttel nincs gond. Nem nagy, az tény, de hogy "kalap szar" lenne, az nem igaz.

Valszeg a te kedvencedet is le lehetne szarozni valami másikkal összehasonlítva, de nem is ez a lényeg.

Lődörgő Hollandi 2013.10.05. 16:39:18

@fists Akinek nincs pénze, az sem a budapesti, sem a bécsi vidámparkot nem engedheti meg magának. Viszont ha van, akkor azt érdemesebb Bécsben elkölteni, ár/érték arányban. (Egyébként direkt nem Disneyworld-öt írtam, mert az tényleg kicsit húzós, de az akkora, mint a 2. kerület, durván egy hétbe telik, hogy a főbb attrakciókat végigjárja az ember ha reggeltől estig megy. Minden este két parkban van egy órás tüzijáték, két bődületes vizipark, az egyik hullámmedencében öt méteres hullámokkal, stb.)

fists 2013.10.05. 16:41:06

@Kivancsi: Bocs, de én ebben a stílusban nem vitatkozom :)

fists 2013.10.05. 16:46:44

@lavór: Bizony fiatalabbak, ez így van. Nem a véleménnyel van baj, de egy átlag családnak több tízezer forintba került egy látogatás még ebbe az öreg vidámparba is, és nem alternatíva a práter, mivel az sem olcsóbb és még ki is kell jutniuk, nem lehet csak úgy kitrolizni vagy földalattizni. Pl. én sem vagyok hajlandó órákig autózni azért, hogy a gyerekek ringlispirezzenek kicsit. Ennyi, de szerintem ez nem is érdemel több szót a részemről.

fists 2013.10.05. 16:49:25

@mojoking77: megéri persze. csak azok akik még a vidámparkra is spóroltak, hogy egyszer kétszer elvigyék a gyerekeket, vélhetően nem fognak soha kijutni, nemhogy vissza-vissza ruccanjanak.

mojoking77 2013.10.05. 16:53:53

@Lődörgő Hollandi: Bocsass meg,de azert vonjunk mar gyokot a beszamolodbol...Annak az eselye, hogy egy atlag halando eljut Floridaba, lenyegesen kissebb, mint annak, hogy megnezze az EuroDisney-t Parizsban. En ketszer voltam mar a parkban, szeretem mind a kettot, meg is eri amugy az arat, de ha az ember reggel nyitasra odaer, es epp nem a legnagyobb tomeggel megy, akkor egy egesz nap kb eleg az osszes erdekesebb ride-ra, sot meg a jobbakat (Aerosmith Rollercoster) akar ketszer is kiprobalhatja.
Amugy pl. a kaliforniai Universal Studio is megvan egy nap alatt, meg ugy is, ha vegignezed a masfel oras studio tourt..

fists 2013.10.05. 16:54:07

@Lődörgő Hollandi: Lehet. De Bécsbe kiutazni mégiscsak más, mint hogy a nagymama kiföldalattizik az unokájával a ligetbe :). Nem mondtam, hogy a vidámpark nem volt szakadt, de mégiscsak közel volt és a gyerekek nem a mi szemünkkel látták, ők élvezték. Nem hiszem, hogy órákig akarnak utazni, csak hogy valami csicsásabb pörgettyűn szédüljenek el. :)

mojoking77 2013.10.05. 16:56:19

@fists: Ossze lehet kotni a csaladi nyaralassal. Egy negy fos csaladnak horvatorszag is van legalabb 150 000 Ft. Ennyibol pedig egy harom-negy napos parizsi vakacio is kijon EuroDisney-vel. Akinek pedig meg ez is lehetetlen kihivas legalabb ket evente egyser, nos ok a Vidamparkba sem vittek ki sose a gyerekeket, az is szinte biztos..

Lődörgő Hollandi 2013.10.05. 17:19:08

@mojoking77 Nem teljesen világos, hogy melyik parkról írsz, Aerosmith rollercoster Floridában és Párizsban is van. Párizs kb. másfél nap a MGM Studios-zal együtt. Florida Disneyworld kb. egy hét. California Disney kb. akkora, mint Párizs. travelwithkids.about.com/od/disneylandtips/ss/disneyland-vs-disney-world_2.htm
Mindegyik parkban többször voltam. A Vidámpark nem csak a régi eszközei miatt volt gagyi, mert ott van pl. Efteling Hollandiában, ahol szintén vannak régi ride-ok, hanem azért, mert a vezetőseg cseszett megnézni, hogy hogyan kell egy parkot üzemeltetni.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.10.05. 17:37:17

@Kivancsi: És tessék mondani, hány évesnek tetszik lenni? Én spec. utoljára gyerekként mertem felülni a hullámvasútra, sajnos az óriáskerék sem a tériszonyomra lett tervezve. De sajnálom, ahogy sokan mások is, mert a gyerekkorunk egy része. Azé a gyerekkoré, amiből nekünk egyre kevesebb emlékünk marad, mert ez az új világ mindent le akar dorongolni amiben felnőttünk ,mert "fúj", meg "büdös kommunista". Én nem tudom, hogy kommunista -e, meg keleti -e. De egyike volt a dolgoknak, amitől Budapest az otthonom tudott lenni akkor is, amikor nem voltam itt. Ahogy jól esik látni, hogy megvan még a mászóka a játszótéren, ahova egész fél gyerekkoromban jártam. Pedig rozsdás, szar vacak, nem EU konform. Biztos kommunista is.
Tudomásul veszem, vesszük, hogy ilyen a világ, hogy minden megváltozik, lerombolják, jönnek a nagy mellényű ifjabbak. De azért hadd sajnáljuk már, és hadd legyen már meg neki a maga értéke. Még akkor is, ha ti már nem tudjátok értékelni, mert nem hoz pénzt.

zuiko 2013.10.05. 18:11:23

"...Kicsit azért félek még, mennyire bírják az állatok a hullámvasutak hangját..."

Megszokják, hidd el. A nagymacskák mögött ott van a vasút, a mozdonyok gyakran dudálnak is, de az állatok jól bírják.

zuiko 2013.10.05. 18:18:52

Én is sajnálom, hogy megszűnt a Vidámpark, de ezért ők is sokat tettek, vagyis épphogy nem tettek eleget. Ültek a langyvízben, minimális fejlesztés, zéró szemléletváltás. Igen, személyfüggő IS a dolog, kell egy karizmatikus vezető, és kell egy jó csapat.

vikilililola 2013.10.05. 19:09:08

@Kivancsi:
Hát kéremszépen ennyi hülyeséget sem hallottam egy helyen.
Hány éves is vagy?

Milyen jogon beszélsz te így egy olyan helyről mely egy nálad idősebb generáció gyerekkorát meghatározta?

Te és a hozzád hasonló fiatalok, kik úgy gondolkodnak, hogy a pénz csak a pénz fontos, és azt hiszitek, hogy mindent ami már egy kicsit nem szép vagy elöregedett azt már ki kell dobni, megsemmisíteni és helyére csicsás modern dolgot kell helyezni.

Hihetetlen. És a nagyszüleiddel is ezt teszed? Így bànsz velük? Mert ők is megöregedtek akkor màr nem illenek a kis ultramodern világodba és kiteszed őket otthonról???

Hát sajnos tapasztalom is, hogy ti egy olyan generáció vagytok már akik egy csepp tisztelettel nincsenek az idősebbek felé. (Ezen a ponton bocsánatot kérnék a többi olvasótól a felvetésért, és tisztelet a kivételnek, annak a néhány fiatalnak akiket nem kapott el ennek a világnak a borzalma)

És tudod mit? Nekem igenis hiányozni fog a vidámpark. Tudom, hogy veszteséges volt, nem lehett se karbantartani sem üzemeltetni. De akkoris nekünk (azon néhányaknak akiknek a szülei ezt megengedhették) ez volt a mennyország. Tudod akkoriban nem volt ilyen mint most, hogy a gazdag szülők csemetéit egyik nap Bécsbe másik nap Disneylandbe viszik. De hát ezt te úgysem értheted.

És teljes szívemből sajnálom, hogy manapság mindent lebontanak, mindenhova csak az irodaház kell, mert ez a kapitalizmus. És teljesen felvagyok háborodva például azon, hogy gyerekkoromban három játszótérre jártunk mindig mikor tehettük, megszerettem volna őket mutatni a gyerekeimnek, de az egyik helyén irodaház épült a másik kettőből meg EU jàtszótér lett.
De hogy minek? Anno a szocializmusban sokkal ésszerűbb és erőnlét fejlesztő játékok voltak, mászóka függeszkedő stb. De jött az ötlet hogy ez nem biztonságos, de hát kérem mi sem haltunk bele a játszóterezésbe, max lett egy két sebünk a betonon de fittyet hánytunk rá, ma meg az összes gyerek azért ilyen anyámasszonykatonája mert még a széltől is óvva vannak!

De visszatérve a vidámparkhoz! Gondolkozz már el légyszíves mielőtt ilyeneket írsz! Kidobni minden rozsdás szart?! Hát kérlekszépen ezek a rozsdás szarok például az Európa legrégebbi körhintája vagy az Európában már egyedülálló régi faszerkezetes hullámvasút stb, mind az 1900-as évek elejéről, és mind műemlékvédelem alatt!!!
Szóval elvagyok szomorodva hogy gyerekkorunk, országunk egyik legrégibb legszebb ilyen attrakcióját végleg bezárják és a (nemvédett) játékok sorsát ilyenekre bízzák mint te! Szégyen vagy!

mojoking77 2013.10.06. 01:58:05

@lolifu: Bocsass meg, biztos, hogy bevetted a gyogyszeredet ma? Ha nem poen volt az egesz, (faradt vagyok, azert nem ismertem fel, bocs),akkor valoszinuleg ez volt nagyon hosszu ideje a hazai blogok egyik legmodorosabb hozzaszolasa. Gratulalok...

Baluci 2013.10.06. 06:25:18

@lolifu: Hát igen!... Kiváncsinak rettenetes lelkivilága lehet! Nem cserélnék vele...

ermi71 2013.10.06. 15:10:37

Az emlékek miatt sajnálja az ember.Engem a 70 évek vége felé, és a 80 évek elején vittek oda gyerekként. Utána egy jó ideig nem mentem, majd a 90 évek első éveiben mentem már felnőttként és óriási csalódás volt. Ráfogtam, hogy azért mert már más szemmel nézem. Azután a rokon vidéki gyereket vittük a 90 évek vége felé. Hangulattalan, lepukkant, pénzlehúzós, lelketlen hangulatú volt az egész. Kedvetlen és unott kiszolgáló személyzettel párosulva. Nem fejlesztették, a kutyát sem érdekelte a vidámpark ügye. Menetközben az állatkert felfejlődött, szépült, épült és győzött. Megérdemlik a plusz területet. Hála istennek a lovas körhinta, és egy-két dolog még azért megmarad. A vidámpark meg az emlékeinkben él tovább, kitüntetett helyen. Azért ez is valami.
süti beállítások módosítása